1 април 2011 г.

Как да изберем LCD монитор

   "Как да изберем  LCD монитор?" Ако смятате, че верният отговор е "Ами много просто-отиваме в близкия магазин за битова техника и там добрият чичко продавач ще се погрижи за всичко", може би сте прави. Там персоналът за това стои. Ще си купите и монитор, и лаптоп, и телевизор - всичко, което ви трябва, или по-точно - всичко, което продавачът смята, че ви трябва. Той ще се погрижи почти за всичко. Едничкото нещо, за което той едва ли ще се погрижи, е това да ни помогне да изберем стойностен монитор срещу парите си. Не, не обвинявайте горкия човечец - той е задължен да изпълнява указанията на шефовете си, ако иска да получи заплата. Съответно е длъжен да ви предложи или залежала стока, или марка и модел от доставчик, с когото магазинът е сключил по-изгоден договор. Не споря - има и такива продавачи, за които е безразлично, дали продават картофи, телевизори, чушки или монитори. Просто нямат интерес да научат нещо за моделите, които продават. Естествено, от такъв магазин е по-добре да не се купува нищо, защото по никакъв начин не можеш да се надяваш на квалифицирана помощ при избора.
   Другият вариант е да изберем сами. Но как? При това многообразие от марки и модели и всичките тези матрици, време за реакция, пиксели-миксели, LCD, LED, мед... Да, наистина има много термини, има и много тънкости, на които трябва да обърнем внимание при избора на монитор. Работата е там, че не винаги техническите характеристики дават реална представа за качествата на даден модел. Често се случва мониторът, който сме харесали, в действителност да не се представя добре. Това ще ни донесе разочарование и на практика - до неоправдана загуба на пари. Да, може да е евтин, но след като не ни върши работа - за какво ни е този монитор? Трябва по възможност да изберем такъв модел, при който да получим по възможност най-доброто на тази цена.
   Всъщност нещата не са чак толкова главоломно сложни. Нужно е да отделите само няколко минути от времето си и повярвайте ми - ще можете да вземете самостоятелно решение, без да ставате лесна плячка на някой "добронамерен" търговец. На страниците на този блог ще намерите много полезна информация, която вярвам, че ще ви бъде от полза при избора.
   И така - как да изберем LCD монитор? Конкретни препоръки ще намерите в ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ. А в случай, че всичко ви е ясно - можете да си изберете някоя друга интересна за вас статия. Погледнете в страничната лента - Указателя, или класацията на най-популярните модели монитори. Или изберете нещо от Съдържанието.

3 коментара:

Анонимен

Здавейте,първо - поздравления за хубавия блог!А сега да мина към темата а именно "Избор на LCD монитор"
За нещастие старото CRT достойно ме "напусна" след като 7години гордо "вършеше" своята работа и сега се налага да го заменя със нещо "по-добро"
Спрял съм се на два модела бюджетни монитора,(бюджетни разбирате около 230лв),но сходството във параметрите и липсвата на това да ги видя в реално време как "излъчват" дисплеите ме кара да се двоумя,а ето ги и тях:
1. BenQ G2222HDL, 21.5" Wide, LED, 5ms, 1000:1,DCR 5 000 000:1
и
2.LG E2251S-BN 21.5" Wide LED,5ms, 1000:1,DFC 5 000 000:1
Единственото което ги различава (на хартия) е това че Benq-a има DVI,а LG-то няма?Това достатачно ли е за да предпчета първия пред втория?

monitoribg

За съжаление не съм тествал лично тези два монитора. Понеже не смятам за допустимо да давам съвети без да съм ги виждал, ще се въздържа от коментар. В случай, че досега не сте се интересували от LCD монитори - погледнете пълната публикация "Как да изберем..." (линк горе в лявата част на страницата). Може би ще ви бъде от полза при избора...

Крум

Анонимен

Хич не се чуди - и двата са пълни тояги. Колкото и да ти изглеждат евтини тия монитори - не си заслужават парите. Събери поне 400 лева и си вземи нещо по-читаво.

А ти Круме няма какво да се опитваш да бъдеш коректен и безпристрастен - можеше и сам да отговориш на човека, че тези два монитора не струват.

Поздрави!
Charmock