ХАРАКТЕРИСТИКИ НА МОНИТОРА


Как да изберем LCD монитор

Характеристики на монитора. Основни понятия

© Крум Маринов
   
   
   КАК ДА ИЗБЕРЕМ LCD МОНИТОР.
   ВЪВЕДЕНИЕ


   Здравейте, уважаеми читатели на  monitoribgВ последните години компютърът и всичко, което го съпътства се превърна в неделима част от нашето ежедневие. Изключително важен елемент на всяка настолна система е мониторът. Без значение е колко мощна и прекрасна е компютърната ни конфигурация – тя няма да ни радва, в случай че не разполагаме с добър монитор, отговарящ на нашите нужди.
   Той е прозорецът към нашия компютър, както ние, така и децата ни, често прекарваме пред него по няколко часа на ден. И за разлика от процесора, дънната платка и RAM паметта, съвсем директно влияе върху нашето здраве в дългосрочен план.
   В наши дни старите CRT монитори (с катодно-лъчева тръба) вече не се предлагат на пазара и са заменени от по-новото поколение LCD монитори (с течно-кристален дисплей).
   Ако планирате да купите нов LCD монитор, ще се изправите пред сложен избор - ще трябва да избирате сред поне десетина производители и стотици модели.
   Всеки монитор си има своите особености и технически характеристики, което допълнително усложнява ситуацията.   Човек може да посвети цяла седмица от времето си на проблема, ровейки се из специализирани сайтове и форуми.
   Много от статиите предлагат исторически сведения и препратки, както и нагледни графики и схеми, написани са от специалисти... за специалисти. А на редовия потребител му трябва да знае по дадения въпрос толкова, колкото му е нужно, за да не стане лесна плячка на някой „добронамерен” търговец.
   В тази публикация ще разгледаме накратко характеристиките на монитора - основни понятия, технически термини, познаването на които е необходимо за взимане на решение при избор на LCD монитор и ще ви помогне адекватно да комуникирате с консултант-продавача в магазина.
   ХАРАКТЕРИСТИКИ НА МОНИТОРА. ОСНОВНИ ПОНЯТИЯ И ТЕРМИНИ


   LCD (Liquid Crystal Display)
   Течно-кристалeн дисплей - електронен индикатор, който показва изображения върху плоска повърхност. Дисплеят е съставен от вещество, намиращо се в течно състояние, но притежаващо и редица свойства, присъщи на кристалите.
   Всъщност LCD панелът представлява две стъклени пластини с нанесени върху тях прозрачни електроди, между които се намират течните кристали.
   Сам по себе си LCD екранът не излъчва, а променя интензитета на преминаващата през него светлина. Ето защо за работа на LCD екраните е необходима външна подсветка. За целта се използват флуоресцентни лампи със студен катод, или модерната LED подсветка (Light-Emitting Diode) – тук катодните лампи са заменени от ленти със запоени един до друг ярки светодиоди.
   LCD мониторите се различават по вида на използваната матрица:


   TN (Twisted Nematic) – първата официално представена LCD технология. При подаването на управляващо напрежение течните кристали образуват спираловидна структура.
   IPS (In-Plane Switching) - при подаване на управляващо напрежение течните кристали се завъртат само в една равнина.
   MVA (Multidomain Vertical Alignment) - при подаване на напрежение течните кристали от всички зони се подреждат перпендикулярно 
на електродите, като ориентацията им във всяка зона е независима от другите.
   PVA (Patterned Vertical Alignment) – молекулите на течния кристал се подреждат под прав ъгъл спрямо управляващите електроди и изображението се формира за сметка на малкото им отклонение от указаното положение.
   По принцип TN базираните монитори са най-евтини (като изключим геймърските модели), но ако решите да купите такъв монитор - имайте предвид, че цветовете няма да бъдат много прецизни, тези модели не са подходящи за графичен дизайн. Впрочем, наличието на друг вид матрица не е гаранция, че мониторът задължително ще бъде добър, така че когато преглеждате промоционалните предложения избирайте внимателно.

   Ето ги и основните технически характеристики на LCD мониторите:


   Размер на екрана
   Размерите на LCD екраните варират от 15 до 28 и повече инча по диагонал (1 инч = 2, 54 см).


   Съотношение на страните (широчина към височина)
   Все още се намират LCD монитори със съотношение 4:3, но напоследък масово се налага форматът 16:9.


   Разделителна способност (резолюция)
   Разделителната способност на един LCD монитор е броят точки (пиксели), които могат да се изобразят в хоризонтална и  вертикална посока.


   Яркост и контраст
   Яркостта на LCD монитора традиционно се определя като яркост на чисто белия цвят, измерена в cd/m2 при цветова  температура 6500 К в центъра на екрана.
   Контрастът се определя като отношение на яркостта на белия цвят към яркостта на черния.


   Цветопредаване
   С други думи, това е достоверността при възпроизвеждането на цветовете. Тя зависи от няколко параметъра,  най-важните от които са гама корекцията, цветовата температура и разредността на матрицата.


   Ъгъл на виждане
   Това е един важен параметър, който доскоро беше сериозен проблем при LCD мониторите. Картината изглежда  перфектна, когато седите централно пред монитора, но забележимо се влошава, когато се преместите встрани. 
   Ъгълът на виждане зависи в най-голяма степен от типа на използваната матрица.


   Време за реакция
   Под време за реакция на пиксела се разбира сумарното време за включването и изключването му, т.е. преходът  черно-бяло-черно (BWB). Някои производители дават в спецификациите към дисплеите си време за реакция от 
сиво до сиво (Gray-to-Gray, GTG).


   Стъпка на пикселите (pixel pitch)
   Този параметър определя разстоянието между пикселите на дисплея.


   Видео интерфейси (входове)
   VGA (Video Graphics Array -  видео графичен масив) - видео стандарт с аналогов изходен видеосигнал
   DVI (Digital Visual Interface) – цифров стандарт за предаване на видеосигнал
   HDMI (High-Definition Multimedia Interface) е цифров аудио/видео интерфейс, способен да предава некомпресиран поток
   DisplayPport – най-новият цифров интерфейс
   USB (Universal Serial Bus) - стандарт за свързване на електронни устройства


   Регулировка, завъртане на дисплея, стабилност на стойката
   Параметри, на които следва да се обърне сериозно внимание.


   „Мъртви” (изгорели) пиксели
   Случва се отделни клетки течни кристали да "застинат" в изключено или включено положение. Матрицата може да дефектира още по време на производството, при транспортиране или по време на експлоатация. Постоянно изключените пиксели се наричат мъртви, постоянно  включените – горещи пиксели. На екрана се виждат като малки черни или цветни точки, които не се променят заедно с другите клетки и се открояват сред останалите.


   Колкото и да е досадно, все пак е необходимо да сте запознати с тези основни понятия, ако искате самостоятелно да изберете подходящ за вас монитор.
   И така - как да изберем LCD монитор? Излизаме на финалната права...
   Прочетете следващата публикация
с КОНКРЕТНИ ПРЕПОРЪКИ.
   А пък ако всичко ви е ясно - можете да си изберете нещо друго за четене от нашия блог.