13 август 2011 г.

Dell U2412M review



Dell U2412M

   Ревю на LCD монитор Dell U2412M

=====================
   © Крум Маринов

     Добре дошли на страниците на monitoribg.com. Най-после на пазара се появи Dell U2412M - монитор, на който се възлагат големи надежди. В това ревю ще видим какви са неговите достойнства и ще потърсим отговор на въпроса - дали този модел може да се превърне в достоен наследник на изключително сполучливия Dell U2410, чието ревю представих преди време...
   Да погледнем като за начало основните технически характеристики на модела U2412M:
Тип на матрицата: e-IPS, LED
Размер на екрана: 24" (61.0 cm)
Резолюция: 1920x1200 (16:10)
Време за реакция: 8 ms (GTG)
Стъпка на пикселите: 0.270 mm
Яркост: 300 cd/m²
Контраст: 1 000:1 (статичен),
Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178° 
Други: VGA, DVI, DisplayPort, USB,
регулиране на височината
Цена на Dell U2412M: ~500.00 лв.

   И така - какво можем да кажем на този етап? Несъмнено, новият монитор на Dell е ориентиран към хора, занимаващи се с графичен дизайн. Съотношението на страните е 16:10, което означава, че U2412M ще осигури по-голяма работна площ за вашите проекти. Можем само да приветстваме това решение на Dell, тъй като LCD мониторите с разделителна способност на екрана  1920x1200 са достатъчно рядко срещано явление.
   Подсветката, за разлика от досегашните монитори от U-серията, е Edge LED.  Светодиодната подсветка дава възможност да се намали енергопотреблението и дебелината на корпуса на Dell UltraSharp U2412M. Ще кажем няколко думи за нея след малко, сега обаче (за пореден път) ще отбележа - не се връзвайте на рекламните трикове - не един и два пъти сме видяли, че старата катодна подсветка се представя не по-зле от LED, а в някои случаи - дори и по-добре.
   Тези дни в някакъв специализиран форум попаднах на дискусия относно мониторите. Един от експертите, с близо две хиляди публикации (!), беше представил следната нагледна формула: LCD < LED < плазма. Според този човек, най-зле са т. нар. LCD монитори, по-добри са (както той ги описва) "мониторите с LED матрица" и най-добри - плазмените. Да, след малко ще продължа с ревюто на Dell U2412M, но мисля, че на някои от читателите ще им е от полза това отклонение...
   Първо - аз досега съм виждал доста плазмени телевизори, но не съм попадал на плазмен монитор за PC. Второ - въпреки привидната прилика, LCD и LED са две съвсем различни неща. За да не се повтарям, моля тези, които имат нужда, да погледнат
публикацията "Избор на монитор. Основни понятия"... LED не е някакъв отделен вид дисплей или матрица - това е просто разновидност на подсветката, по дяволите!
   Мисля, че можете лесно да си направите заключение доколко е вярно цитираното по-горе изказване и каква е ползата от него. Мда... Извинявам се за отклонението, но Интернет е пълен със съветите на подобни експерти, хората ги четат и се образоват... силно. Да продължим нататък.

   Дизайн на Dell U2412M.
   Ами какво, симпатяга е, поне според мен. В сравнение с Dell U2410, новият UltraSharp U2412M изглежда по-добре - с по-меки линии и заоблени ъгли. Бутоните обаче са обикновени, а не сензорни. Основата на стойката е по-малка, но въпреки това - достатъчно стабилна. Стойката е ергономична и позволява както накланянето и завъртането на монитора (включително до положение "портрет"), така и промяната на височината в прилични граници.
   Конекторите при Dell U2412M обаче са по-малко - няма HDMI и четец на карти. Липсата на HDMI не ме учудва - това е сравнително нов стандарт, но много бързо се появи по-нов - DisplayPort, който се смята за по-добър.
   Менюто е с познатите от по-рано настройки - яркост, контраст, съотношение на страните и т.н. Режимите, от които можете да избирате са: Standard, Movie, Game, Text, Color Temp. и Custom Color.

   Потребление на електроенергия - след калибриране - само 21-22 W. Това е твърде малко. Хората от НЕК няма да бъдат доволни, не... :)

   Качество на картината.
   В стандартен режим, още преди да сте пипнали настройките, U2412M ще ви изненада с доста добра картина. Не, не е идеална, разбира се. Твърде малко са LCD мониторите, които могат да се похвалят с перфектни фабрични настройки. Моделът Asus PA246Q, който разгледахме миналият път, е едно от щастливите изключения. Мониторът на Dell не може да се похвали с абсолютно прецизни фабрични настройки, но както казах - не е и идеално зле. Цветовата температура е малко ниска, така че цветовете не са сто процента точни - преобладават по-топлите нюанси и картината леко червенее.
   Тези от вас, които посещават по-често сайта, със сигурност са забелязали, че мнението ми за LED подсветката не е много високо. Да, признавам - подхождам по-емоционално, отколкото трябва. Не съм най-големият специалист, но има хора, които наистина нищо не разбират, а пишат пълни глупости и подвеждат наивните потребители. Мога да разбера производителите - те трябва да си продадат стоката, но като видя съчиненията на някои "експерти"... Ау!
   Но да си дойда на думата - U2412M е с LED подсветка. Тя има две реални предимства, които вече споменахме. Другото са приказки от 1001 нощ. За да не бъда обвинен в пристрастност (което впрочем вече си признах :) ), ще ви оставя сами да си направите изводите. За целта можете да проведете малък експеримент: пуснете на екрана на Dell U2412M черно фоново изображение (статично) и затъмнете помещението. Така ще можете да видите дали LED подсветката на този нов LCD монитор на Dell е по-добра от старата катодна подсветка. Какво да гледате? Ами дали подсветката е равномерна по цялата повърхност на екрана, дали няма някъде по-светли или по-тъмни участъци.
   Отбелязахме, че фабричните настройки на U2412M никак не са лоши, но има какво да се желае. И сега, какво? Ами, да се опитаме да поправим нещата и да се заемем с настройките на монитора. С други думи - преминаваме към калибрирането на Dell U2412M.   За професионално хардуерно калибриране на монитори следва да се обърнете към специалистите в сервиз за монитори. Но тъй като повечето потребители, които се ориентират към модела U2412M едва ли ще го използват за професионален графичен дизайн, най-малкото, което можете да направите, е да промените настройките на монитора.
   Настройките, които ви предлагам за този модел на Dell, са ориентировъчни - да не забравяме, че има разлика между отделните партиди монитори, а и някои настройки зависят доста и от индивидуалните предпочитания. Опитайте това: режим - Custom Color, яркост - 43-45, контраст - 73-75, острота на изображението (sharpness) - 50, гама - PC, съотношение на страните - wide 16:10, червено (R) - 95-97, зелено (G) - 90-92, синьо (B) - 93-95. Е, това е за калибрирането на Dell U2412M (алтернатива на калибрирането в сервиз, с използване на хардуер, е софтуерното - с използване на специална програма). При нас се получи доста добър резултат.
   Цветовете се възпроизвеждат много точно, не се забелязва сегментация на полутоновете, нивото на черното е добро, съответно - и контрастът. Да, действително U2412M ще свърши отлична работа на хора, които се занимават с чертане или използват Photoshop. Използваната e-IPS матрица е, така да се каже, "народен вариант" на H-IPS - по-евтина е и с малко по-скромни възможности, но е достатъчно качествена. А разликите може да ги засече само специалист, разполагащ със съответния хардуер и софтуер. Все пак, по-претенциозните потребители, занимаващи се с графичен дизайн професионално, ще бъдат по-доволни от Dell U2410.

   Време за реакция и игри. Dell U2412M е достатъчно бърз LCD монитор - с повечето съвременни игри няма да имате проблеми, а гледането на филми на този качествен модел на Dell ще ви достави истинско удоволствие. При много бързите сцени може и да забележите леко замазване на образа, но нищо фатално. Бих казал, че U2412M се справя доста добре, overdrive функцията работи задоволително, input lag-а не е много висок - под 10 ms. Сериозните геймъри обаче, вълнуващи се основно от racing и FPS игри, вероятно пред Dell U2412M ще предпочетат някой по-бърз монитор, поддържащ 120 Hz честота на опресняване.

   Ъгли на видимост. Както вече отбелязах, Dell U2412M е с IPS матрица, а IPS матриците предоставят възможно най-широки ъгли на видимост - дори и най-качествените VA матрици им отстъпват в това отношение, да не говорим за горките TN-ки. Цветовете при U2412M се променят минимално, почти незабележимо за окото - дори когато гледате под много голям ъгъл. Контрастът се променя малко по-забележимо, но отново - в твърде малка степен и не е нещо, на което обикновеният потребител ще обърне внимание.

   Заключение. Dell U2412M е много добър LCD монитор от среден клас. За парите си ще получите монитор с високо качество, но не мисля, че това е истинския наследник на Dell U2410. Прилики има, но разликите са повече. Използвана е качествена, но все пак - по-евтина e-IPS матрица, с малко по-скромни възможности в сравнение с професионалните версии. Също така, U2412M е с по-скромен набор конектори. Дизайнът не е лош (въпреки че това си е въпрос на вкус), стойката е с добри ергономични възможности, консумацията на електроенергия е ниска. Качеството на картината е много добро, с вярно цветопредаване, но има какво да се желае от нивото на черното - тук Dell U2311H и Dell U2410 се представят по-добре.
   Накратко, можем да кажем, че U2412M е достойно попълнение на последната серия UltraSharp LCD монитори на Dell. Със своите несъмнени качества и особено
благодарение на високата резолюция на екрана от 1920x1200 пиксела и съотношение на страните 16:10, Dell U2412M има всички шансове да се превърне в един от най-успешните
модели на пазара. Но, въпреки че ще свърши добра работа на по-непретенциозните графични дизайнери-любители, на по-взискателните от вас бих препоръчал по-скоро Dell U2410.
   Освен това, можете да погледнете нашия списък с препоръчителни модели монитори за графичен дизайн.

   В случай, че това ревю на Dell U2412M ви е било от полза - моля, използвайте бутоните за споделяне под статията. Благодаря!
   Крум Маринов
   А в Съдържанието можете да видите всички публикувани до този момент ревюта на монитори и статии.

44 коментара:

Анонимен

Преди ден се сдобих с този монитор поради единствената причина, че не ми се даваха повече пари за домашен монитор с ползване за изцяло любителски цели /фото-обработка и филми основно/. След леки настройки, част от които взаимствах от Вашето ревю докарах картинка която ми харесва. Въпреки това и за мое голямо съжаление не успях да открия някаква драматична разлика между този и стария ми ASUS VW202S, модел отпреди поне 4-5 год. Може би градациите на черното са една идея по-добри, т.е. повече детайли в тъмните зони. Освен това подсветката на този Dell на тъмен фон видимо избива в четирите ъгъла. Е разбира се явното предиство е размера 24", удобната резолюция 1920/1200 и безспорно ъглите на виждане без промяна на изображението. Освен това направих и тест за статичен контраст предложен в един сайт /чрез снимка на екрана в бял и черен фон - не знам доколко точен/. Резултатите и двата пъти показаха стойности около 1200:1 която е над обявената от производителя 1000:1, което изглежда странно, но е добре ако може да се разчита на точност на теста. Вероятно все пак ще извикам специалист да го калибрира за да съм сигурен, че съм изкарал максимума от него. Та така, дето се вика за такива пари, толкова ... Made in China не прощава на никого :))

Поздрави за приятните ревюта които пишете!

Жоро Александров, София

Анонимен

Здравейте,
наскоро реших да си сменя стария монитор Samsung syncmaster795df, бюджета ми е 500лв максимум 600лв :) ще го използвам главно за гледане на филми и ровене в нета :)
та въпроса ми е дали този Dell U2412M ще ми свърши работа. Изчетох много ревюта и не мога да преценя дали си заслужават този модел... има варианти с по 100-150-200лв по-евтини
Много ще бъда благодарен ако помогнете в това "търсене"!
Надявам се да пиша на правилното място, ако греша просто изтрийте коментара ми. Също така ако може да дадете някакъв съвет от каде мога да си купя такъв монитор (не живея в голям град) насочвам се към онлайн пазаруване, ще ми е за пръв път да поръчвам нещо такова и ми е притеснено.
Поздрави Ицо

monitoribg

Dell U2412M никак не е лош. Това е добър мултимедиен монитор, напълно подходящ за твоя случай.
По-евтин вариант е например Dell U2312HM, но с разделителна способност на екрана 1920x1080 и съотношение на страните 16:9 (т. нар. Full HD).
И двата модела са с много изгодно съотношение цена/качество. Точно цветопредаване - богати и естествени цветове, широки ъгли на видимост (дори да не си точно срещу центъра на екрана, цветовете и контрастът се запазват - отклоненията са минимални).
Накратко - отлични мултимедийни монитори за непрофесионална употреба, на добра цена.
НО, поръчката по Интернет крие своите рискове. Съветвам те по възможност да огледаш внимателно монитора на място, както и да се поинтересуваш за условията на гаранцията, преди да заплатиш.
Политиката ни е да не рекламираме търговски сайтове и магазини в нашите ревюта, за нас е много важно да бъдем независими, както и да оставяме на читателите избора на монитор и магазин, от който да го закупят...
Но без проблем можеш да намериш магазин. Пишеш в търсачката например "Dell U2412M цена" - и готово :).
Все пак, още веднъж - прегледай статията "Как да изберем... конкретни препоръки" (линк горе в лявата част на страницата) и по възможност огледай монитора на място. Това със сигурност е най-надежден вариант при покупка на монитор... в България, а и навсякъде по света.

Крум

Анонимен

Благодаря за съветите и за полезните ревюта (без този сайт гледах мониторите по картинката и цената :Д )Честно казано не ми се дават толкова пари за монитор и най-вероятно ще взема по-евтиния вариант Dell U2312HM.
Още веднъж БЛАГОДАРЯ !
Поздрави Ицо

Анонимен

Здравейте
Това ли е най-добрия монитор в този ценови клас?

monitoribg

Dell U2412M е с много добро съотношение цена-качество. Спада към т. нар. "универсални" монитори и покрива нуждите на повечето потребители. Не мога да кажа, че е най-добрият, но си заслужава парите.

Впрочем, много зависи от това, за какво смятате да го използвате и какви са вашите конкретни изисквания и очаквания... Не бих го препоръчал нито на професионалните графични дизайнери, нито на професионалните геймъри.
За продължителна работа с текст също има по-добри модели.
Във всички останали случаи Dell U2412M е наистина добър избор.

Крум

Анонимен

Имам един малко глуповат въпрос.
За какво могат да се използват USB портовете на монитора?
Стават ли за клавиатура и мишка?

Анонимен

Ако мислиш, че ти е по-удобно да включиш клавиатура и мишка към портовете на монитора - направи го, няма проблем. Само не забравяй да свържеш самия монитор към компютъра със съответния USB кабел.

Аз на моя Dell ги използвам да си вкарвам флашка. А за U2412M - чудех се между него и един LG, но не съжалявам, че го взех. Монитора си е добър за парите.

Анонимен

До колкото виждам U2410 е къде къде с по-точно цветопредаване. Този е разочарование за дизайнерите. Аз искам да задам въпроса, макар че четейки ваши ревюта, изглежда сте пристрастни към DELL... DELL U2410 или ASUS PA246Q? Според много внимателно изчитане на ревюта, лутане и разглеждане на форуми, все пак се спрях на тези двата, в тази ценова категория, като цена/качество е изключителен максимум, към който се стремя. Притесни ме и факта, че в даден форум ASUS бе оплют като 8+ bit вместо 10, както самите ASUS анонсират... освен това има много хора, които впоследствие установяват проблеми с тези монитори. За DELL U2410 не съм се ровил дотолкова. Много моля за вашето мнение, все пак не сте преглеждали един или два монитора...

Krasi за Dell U2412M review

monitoribg

Да, донякъде съм пристрастен - това е трудно да се избегне. В своя защита ще отбележа, че Dell все още постигат приемлив баланс между цена/качество. HP имат много добри модели в средния клас, може би дори и с по-високо качество, но - и с по-висока цена, която не е по джоба на голяма част от потребителите в България. Eizo са супер, но тук говорим за още по-сериозни суми, уви.

За 10-битовите матрици - рядко се срещат, дори и в "развитите капиталистически страни". И тези монитори наистина струват много пари (повече от 500-600 лева, със сигурност). Изводът е ясен :D.

Никак не ми харесва да давам препоръки коя марка и кой модел монитор да изберете. Идеята е да се опитам да опиша предимствата и недостатъците, а избора да направи всеки сам за себе си. Никой не ми плаща да рекламирам определена марка, а и дори да ми предложат - ще откажа. По тази причина ми е трудно да пускам ревюта достатъчно често. Само ако знаете, колко интересни модела изпуснахме... И защо? Защото условието обикновено е - "Ние ви пускаме в магазина, тествайте. Обаче ще публикувате и ревю на ей тоя хубавец и ще напишете само хубави неща. А, да не пропуснете да препоръчате на читателите нашия прекрасен магазин!". А "хубавецът" е пълно л... и не струва и 1/10 от парите, които му искат. Такива ми ти работи...

Дефектни бройки имат и Dell и Asus, особено щом се продават по нашите сергии - трябва да се внимава.

Поздрави!
Крум

Анонимен

Каква е максималната поддържана резолюция на този монитор през hdmi?
За юзърите с лаптопи с този изход - hdmi 1.4!
Забелязвам, на нито едно ревю няма подобен тест.

Поздрави,
Александър

monitoribg

Здравей, Александър!

Въпросът ти наистина е важен за много потребители.
Доколкото си спомням, когато тествахме U2412M използвахме DVI порта. Досега не ни е идвала идеята да проверим, какво ще се получи с преходник HDMI-DVI.

Теоретично, при Dell U2412M е възможно да се постигне 1920x1200 през HDMI, но това зависи и от видео картата и драйверите на лаптопа. Не са изключени и проблеми с качеството на картината, поради използването на преходник.

Крум

Анонимен

Съмнявам се. Аз съм с Dell U2711 който е по-добър от U2412M във всяко едно отношение. Естествената му резолюция е 2560 x 1440 пиксела, а през HDMI максималната резолюция му е 1920 x 1080 пиксела.

Иначе ревютата са ви много полезни, особено по-новите в които давате повече техническа информация. Продължавайте в същия дух!

Калин

monitoribg

Dell U2412M е със съотношение на страните 16:10 и макс. поддържана разделителна способност 1920x1200, а U2711 е 16:9 и сред по-ниските поддържани от него резолюции е 1920x1080. Мисля, че ако са изпълнени останалите условия - читава карта и драйвери, U2412M ще може и през HDMI (с преходник към DVI порта на монитора) да извади 1920x1200.

Крум

Анонимен

Наскоро и аз се сдобих с този монитор, но понякога ми се появява нещо като бели ситни трептящи снежинки по границите на два цвята,по контурите на обектите по черния текст на бял фон и т.н. И най-странното за мен е ,че не става така при всяко включване на монитора. Забелязах също ,че не мога да превключа от 59 Hrz на 60Hrz въпреки, че от настройките в контрол панела ми го изкарва като поддържана честота...Доста съм "бос" от към харддуерни познания и се чудя къде е проблема, в монитора или видеокартата. Да ползвам ли гаранцията и да изкам да ми бъде сменен или въпроса е до настройки. Надявам се да съм успял добре да обясня за какво става въпрос. Благодаря ви предварително за всеки съвет и препоръка

Анонимен

При масовия клас монитори на Dell основният проблем за потребителите е именно заниженият контрол на качеството - от тук пестят пари. Разчитат, че наред с читавите бройки ще минат метър и дефектните. Същеврвменно, доколкото знам, политиката на Dell е да заменя дефектните бройки на хората, които са се усетили. Моето мнение - сменяй.

Калин

Анонимен

Крум в момента пак е извън страната-поредната командировка. Аз не съм се сблъсквал с подобен проблем. Но, опитай да намалиш малко яркостта на монитора - виж дали този дефект ще се проявява. Възможно е да помогне обновяването на драйверите - на видеокартата и на монитора (направи си restoration point преди това).

Друг вариант, за който се сещам (но не съм сигурен, дали ще помогне) - пробвай да изключиш overdrive функцията. За целта трябва да влезеш в сервизното меню.
Като включиш монитора, задръж натиснати двата горни бутона. Когато се включи, натисни най-горния бутон за да излезе самото фабрично меню на екрана. Слизаш на "OD" (overdrive) и му даваш OFF. Пак казвам - не знам, дали ще помогне да се отървеш от описания проблем (а със сигурност ще доведе до разслояване на бързодвижещите се обекти), така че прецени сам, дали да пробваш този вариант. Иначе, както е написал колегата в предния коментар - имаш вариант и за смяна. Просто обясни - за какво става дума и си настоявай на своето. Dell наистина са много гъвкави и не създават проблеми, но въпросът е откъде си взел монитора - дано да не са някакви кретени...

Христо

Анонимен

Пак съм аз,благодаря ви за съветите, не писах по-рано защото исках да го понаблюдавам още малко. Оказва се, че този дефект се проявява като го пусна сутрин и изчезва като поработи в рамките на час-два-три...Лошото е обаче ,че сякаш се усилва. Ето как изглежда http://oi47.tinypic.com/2heyss2.jpg това са бели трептящи,мигащи пиксели, сякаш неравномерно разположени по екрана. Пробвах обновяване на драйверите но без успех. Овърдрайв функцията не мисля да я барам, защото монитора е в гаранция и ще си търся правата. Купих го от Технополис, понеже само там го намерих, надявам се да откликнат.
Георги

Анонимен

Пробва ли го на друг компютър?
Също така - и с друг кабел (ако е DVI - пробвай с DP и обратно).
А като увеличаваш/намаляваш яркостта изчезва ли този дефект?

Но вероятно си е от монитора - я някой кондензатор, я някакъв дефект на захранването. Все пак - направи горните неща (пробвай с друг компютър и с друг кабел), за да си напълно сигурен, че е от монитора.

И от там - сменяй. Въобще не се притеснявай - ти си си в правото да получиш за парите си нещо, което да работи нормално.

Георги

Анонимен

Отначало не те разбрах добре.
Няма смисъл да изключваш овърдрайва.
Мислех, че е някакъв гоустинг при динамични сцени, но доколкото разбирам - проявява се и при статична картина.

Да, както пишат момчетата - за да си сигурен, пробвай да свържеш монитора с друг компютър и с друг кабел.
Но ми се струва, че е някакъв дефект на монитора. Ако беше от настройки/софтуерен проблем, нямаше да изчезва, а щеше да е постоянен.

Христо

Анонимен

Трепти ли подсветката на този монитор?

Анонимен

Да, трепти. За управление на подсветката се използва ШИМ, за съжаление. Обаче не всеки го забелязва това трептене. Най-добре е да видиш монитора на живо и да си прецениш дали ти товари очите.

Жоро
/Якоруда Фор Евър/

Анонимен

Впечатлен съм от подробните ревюта. Във връзка с трептенето на този монитор имам конкретен въпрос към автора - доколко го има това трептене? Ясно че се използва ШИМ, но при някой модели това става при дадена доста по- ниска яркост на екрана, която рядко се използва.
В този смисъл може ли да препоръчате модел подходящ за непроф. фотообработка и за четене едновременно?
Апостол

monitoribg

Трептенето на подсветката се възприема от всеки по различен начин. Единственият надежден съветник са собствените очи. Много важно е човек да види монитора, който го интересува, на живо.

Dell U2413
http://www.monitoribg.com/2013/02/dell-u2413-review.html

ми направи добро впечатление, но разширеният цветови обхват може да се окаже "таралеж в пижамата", особено, ако на практика не се използва и не е нужен на потребителя. Надявам се, че тази година ще се появят не малко IPS монитори с обновеното полуматово покритие на екрана. Вероятно то ще се използва и при бюджетните модели.

В случай, че U2413 не ви устройва - пишете, ще помислим за резервен вариант.

Поздрави
Крум

Анонимен

Благодаря за бързия отговор.
Dell U2413 като че ли е прекалено добър за мен откъм цветово представяне със съответната цена за това разбира се. Тъй като няма да го ползвам за нищо повече от любителска фото и видеообработка, която заема 10-20% от времето ми пред компютъра. През останалото време предимно пиша или чета. За това натоварването на очите и също толкова важно. Ясно е че ще трябва да видя наживо монитора за този "кристален ефект". Трептенето обаче може да ми се отрази едва след няколкочасово взиране в екрана -т.е. няма да мога да го оценя в магазина. За това би ми било полезно за конкретни мнения на "препатили".
Не че не мога да дам 950 лв. за монитор но, като имам предвид бързото развитие на бранша, няма да се учудя, до 2-3г. да поискам да го сменя /гледам че от Сони са направили нов вид матрици със забележителни свойства поне по реклама/. Съвета да изчакам, може би е наистина добър, но отлагам покупката вече 1г. Въпреки това, ако в близките 2-3м. се очаква нещо наистина по-добро - разбира се, бих изчакал още малко.
Апостол

Unknown

Здравейте,първо искам и аз като останалите потребители, да Ви благодаря за прекрасните ревюта които пишете, наистина ми помогнахте да си избера монитор! Днес си закупих въпросният U2312M, но ми се струва, че е доста бъгав. Ето каква снимка на матрицата му направих преди малко
Файл : Monitor Black Test.jpg
Линк за сваляне : http://dox.bg/files/dw?a=5cd14de3e9

Бихте ли ми помогнали, защото наистина нищо не разбирам от монитори?

Unknown

Извинявам се.....качил съм грешен кадър.Файл : _MG_7605.jpg
Линк за сваляне : http://dox.bg/files/dw?a=81b0c05172

Анонимен

Човек. направо връщай! Това не е нормално. Dell не са лоша фирма обаче тука пращат на безценица дефектни бройки, па наште ШИБАНИ търговци ги продават на редовна (смятай-по-висока отколкото в USA) цена. Хич не се чуди - връщай и говедата да ти дадат друг монитор. Аман от тарикати!!!!!!

Наскоро така ми опънаха нервите за един телевизор. Извинявам се за острия тон, обаче нашите измислени фирмички прекаляват!!!! Търсете си правата, приятели!

Unknown

Днес ми го смениха! Чакам да се стъмни още малко и ще го снимам.

Unknown

Пичове, същата работа! Момчетата от магазина ми го смениха, даже ако се наложи ми казаха, че и този ще се смени. Проблема май не е в БГ доставчиците, по цял свят до колкото разбрах има много бъгави модели. Ето и новите снимки Линк за сваляне : http://dox.bg/files/dw?a=52ddfeb296
И една статия която ми пратиха по темата http://www.avsforum.com/t/1125227/possible-permanent-backlight-bleed-fix-for-lcd-tvs-and-monitors-w-disclaimer Мисля да си доплатя за U2413M по-новият модел. Някой дали знае дали има същите проблеми? Ще съм Ви благодарен ако ми дадете съвет. ;)

Анонимен

Колегата от по-горния коментар е прав. Калпавите партиди обикновено ги засилват към такива "напреднали" страни като нашата. Не знам на каква цена, но тук си ги продават на "редовна" - разбирай - по-висока, отколкото в USA.

Не знам, доколко си запознат с мониторите, но сигурно си обърнал внимание - Dell U2413 е за по-професионално ползване. Ще трябва да го калибрираш, а и да се оправиш със сума ти настройки. Матрицата е от висок клас, с разширен цветови обхват. Ако не ти трябва такова чудо - за какво да даваш грешни пари? Може би е по-добре да чакаш читава бройка от сегашния ти модел. Или питай за 23-инчовия Dell U2312HM (той е и по-евтин от 24-инчовия U2412M.

Unknown

Да,за професионални нужди ми трябва. Като цяло 2412 ми върши работа, проблема е с тези дефекти на матрицата, не очаквах, че ще са толкова сериозни! Дали 2413 го има този проблем?

Анонимен

А, то си е и до късмет. Обаче мисля, че с U2413 вероятността за фалове е по-малка. Мониторът е от по-висок клас, надявам се при него Dell да следят за качеството. И авторът на сайта е с добри отзиви - виж за подробности ревюто.

Пробвай още една бройка от U2412M, пък ако цялата партида е такава и не ти се чака - взимай U2413, който е класи над тоя масов модел.

Анонимен

Ето тук е ревюто на въпросния монитор на Dell:

http://www.monitoribg.com/2013/02/dell-u2413-review.html

Unknown

Благодаря, прочетох ревюто! Май ще си се върна на старото Ейзо! Проблема е че е 19` и като обработвам кадър с по голяма резолюция се виждам в чудо. Ще прочета и ревютата на други монитори. Но като цяло тази бройка поне не е толкова зле като предишната. Благодаря още веднъж, радвам се, че все още има пичове които наистина ще те посъветват, а не да те нахранят колко си тъп и невеж!

Анонимен

И аз си купих този монитор. И моят има същите проблеми с матрицата, които са видими на тъмно. Дразнещи са, но на практика кой гледа черен екран докато работи. Когато се обработват снимки и видео тези дефекти едва ли ще пречат особено. Така или иначе черното си е слабост на IPS матриците. Добре е обаче тези които възнамеряват да купуват този модел да са информирани за проблема и да си направят преценка за себе си. Снимките на екрана които е дал Петър Илиев са почти 1:1 актуални и при мен. Това означава, че трудно ще случите на идеална бройка.
Апостол

Unknown

Здравейте, ще си вземам монитор, но се колебая между този и S2740L.
Ще се използва в сравнително тъмно помещение, далеко от прозорци, така че отблясъците на S2740 не би трябвало да са проблем. Основно ще се използва за браузване и от време на време за филми. Игри не се плануват за сега, може би някоя ФИФА. Притеснява ме дали няма да е ниска резолюцията за 27 инчов монитор. В сайта на дел цената на мониторите е еднаква, а в БГ има 120-130лв разлика, така че ми изглежда по изгоден 24 инчовия. И все пак ме блазни по големия :)

mvp

Здравейте,
може ли да се направи сравнение с модела u2414h. Или да му направите едно ревю.
Благодаря

Анонимен

Точно ревюто на Dell U2414H бе сред тези, които затрих при прехвърлянето от лаптопа (който бяхме връчили на Крум за да ги довърши, докато е в командировка). Токов удар и -довиждане. Мъка. Позабавихме се, докато си осигурим същите модели за тестове. Надявам се до 2-3 дни да сме готови. Моля за търпение...

Христо

mvp

Ще има ли ревю на Dell U2414H?

Анонимен

Обещах ревюто на 29-ти, пуснах го на 29-ти... май. Съжалявам за забавянето. Пак проблеми. Но, важното е, че вече сме готови с ревюто на Dell U2414H:

http://www.monitoribg.com/2014/05/dell-u2414h-review.html

Няма как да го сравним с U2412M - съвсем различни са, а се оказа, че новият модел има и някои проблеми. Но - преценете сами...

Христо

Анонимен

Здравейте,
От скоро ползвам този монитор и чуствам доста умора след цял ден чертане /CAD/. Дали монитора е с ШИМ и трепти при яркост под някакъв процент. Как може да се провери от каква граница нагоре подсветката не трепти?
Радо

Анонимен

Здравейте,

От близо 3 години използвам този монитор у дома, както и на работа.

Аз лично бих го позиционирал в ниския клас. Въпреки това, съотношението цена - качество безспорно е много добро.

И двата монитора бяха обслужвани гаранционно (подменени с нови), но причините бяха фабрични дефекти. На единия не му работеха цифровите входове (DVI и DP), а другият имаше серия от мъртви пиксели (20, 30 на брой), образуващи една вертикална зелена линия.

Скоро купих още два такива монитора и сега ги ползвам като втори. Неприятно бях изненадан, че цветопредаването на новите бройки съществено се различаваше от старите и то по-скоро в негативен аспект. Сравнено със старите, новите все едно имаха жълта завеса пред тях. Мъчих се да ги натаманя през custom color profile, но се отказах. Та, мисля да ги занеса да ми ги калибрират.

Отделно, впечатлението ми за картината е по-скоро добро. Личното ми усещане е, че цветопредаването е по-студено, а картината е по-рязка.

Ествествено, няма място за сравнение с масовите боклуци. Но, ако трябва да сме честни, няма място за сравнение и вече със среден/висок клас монитори.

Ако трябва да обобщя, това е монитор, който си струва парите и може би е минимум за качество, което трябва да получи човек, който стои по 8+ часа пред него.

Анонимен

Ехе какви по-големи боклуци ни очакват. Търговците отдавна са поели курс на поевтиняване на мониторите за сметка на качеството. И тия Дел не са по-назад. А най-ме е яд че съсипаха IPS мониторите. Преди години бяха доста по-скъпи, обаче и качеството беше къде, къде по-добро. Май само Ейзо още не са се осрали, ма нищо чудно и те да се огънат.