27 ноември 2013 г.

HP Z24i review



Ревю на HP Z24i

нов 24-инчов IPS монитор на Hewlett-Packard

с добър потенциал

© Крум Маринов


HP Z24i review
HP Z24i

   Здравейте, уважаеми читатели на monitoribg.com! Преди да преминем към обзора на Z24i - най-новият модел на Hewlett-Packard, бих искал да вмъкна няколко встъпителни думи. След достатъчно дълго прекъсване подновяваме публикуването на нашите независими ревюта на монитори. Както Крум неведнъж е отбелязвал - нямаме претенциите да бъдем последна и единствено меродавна инстанция, просто споделяме нашите впечатления от различните модели, които успяваме да тестваме в реални условия. Достатъчно често се оказва, че има забележимо разминаване между описанията, дадени от производителя (не само от HP, но и от Dell, LG, Samsung, че дори и от NEC и Eizo)  и реалното положение на нещата. Възможно е на някого нашите наблюдения и заключения да не се харесат, но се надяваме, че не са малко и хората, на които ще успеем да помогнем при избора на подходящ монитор. Читателите без никакъв опит като за начало могат да прегледат тази статия. В нея ще намерите полезна информация за основните параметри, на които следва да обърнете внимание, когато избирате измежду множеството модели, предлагани от големите и по-неизвестните производители на монитори. А сега предоставям думата на Крум.
   Христо


   Здравейте и от мен. От свое име и от името на колегите се извинявам за голямата пауза в нашите публикации. "Преслушахме" HP Z24i преди повече от месец, но едва сега успях да напиша ревюто. Довърших го в движение - наложи ми се да отпътувам в поредната служебна командировка и за пореден път - по спешност. Впрочем, да си дойдем на думата...

   И така - Z24i, новото творение на HP. Поредно попълнение в редиците на мониторите с диагонал на екрана 24 инча, разделителна способност 1920x1200 пиксела и съотношение на страните 16:10. IPS матрица, LED подсветка. Или както все още (напълно неправилно, но все така упорито) ги наричат - LED монитор (който е "много по-як от старите LSD"). Всъщност HP Z24i е LCD монитор с LED подсветка. Ако смятате да си оборудвате футболното игрище с ново табло - тогава можете да питате за "LED монитор". А ако търсите LSD - вероятно е време да потърсите и квалифицирана медицинска помощ. Кажете НЕ на наркотиците и започнете живота си на чисто! Както и да е - просто съм удивен, че и в наши дни по форумите се допускат такива нелепи грешки.
   Може би знаете, че господата Dave Packard и Bill Hewlett полагат основите на световноизвестната корпорация в един малък дървен гараж (справка - Wikipedia). Не са малко техните ентусиазирани последователи, които и днес щамповат "маркови" монитори в гаражни условия. Но за това - някой друг път. Колкото до HP, "гаражният" период за тях е далечно минало. Предлаганата от компанията техника (включително - мониторите), се ползва със заслуженото доверие на потребителите по цял свят. Е, разбира се, срещат се и изключения. Дали HP Z24i не е сред тях? Да видим.
  
   Първи впечатления. Дизайн
   Не - тук изненади няма. В общи линии е запазен добре познатият от години фирмен стил. Преди време в предварителното ревю на HP x2301 отбелязахме, че дизайнерите на американския гигант показват наченки на пробуждане. За съжаление този Micro Thin господин не попадна в ръцете ни за по-подробни тестове, но ако сравняваме двата монитора чисто визуално, вероятно много потребители ще останат с впечатлението, че HP Z24i е твърде скучен и безличен. Както се изказа една девойка в магазина, от който по-късно нелегално изнесохме нашия пациент: "б@си грубияна!". Имаше предвид монитора, а не Марин, който игриво ѝ намигаше. Не, не беше блондинка. И не - не сме откраднали нищо. Просто нашият агент под прикритие, който работи там, ни даде монитора за една вечер без знанието на шефа си (той пък не ни обича много и преди време заяви, че и отрова не би ни дал, камо ли монитор). Впоследствие омекна, поразмисли малко и каза, че отрова може и да ни даде... Колкото до външния вид на Z24i - въпрос на вкус, но и на, как да го кажа... на разбиране. Какво имам предвид? Банално - всички знаем поговорката, че по дрехите посрещат. Очевидно голяма част от шефовете на компаниите-производители на монитори също са я чували. Тук идва тънкият момент. Колкото и да им е неприятно на начинаещите потребители, които досега не са се интересували от монитори, истината е, че покупката на лъскав "симпатяга" с много гланц и крещящи етикети "super", "ultra" и т. н., в крайна сметка се оказва (извинете) глупава постъпка. Хвърляне на парите на вятъра. Трябва да разберете - шаренийките и гланцът са за това - да ви хванат окото и да ви накарат да купите този екземпляр. Като бонус към лъскавата визия обикновено получавате и аудио-ефекти - пукане, скърцане и стържене при всеки опит да преместите монитора. Гланцовата пластмаса в повечето случаи се оказва тънка и некачествена. Да не говорим за това, че на нея отлично се виждат отпечатъците от пръсти, прахоляка и други неизбежни замърсявания. А и отблясъците при по-силно осветление не спомагат за комфорта ви по никакъв начин. А пък ако и екранът е с гланцово покритие...


HP Z24i - back and stand
HP Z24i - заден панел

   Определено HP Z24i е в друга категория, това е монитор, предназначен за потребители, които няма да се подведат толкова лесно. Качествени материали, качествена сглобка. Корпусът на монитора изглежда масивен и надежден. И действително е. Теглото е около 7 килограма и, независимо от използването на LED подсветка, дебелината на корпуса е прилична. Очевидно дизайнерите на HP са на мнение, че напъните за създаване на ултратънки монитори са несериозна занимавка, а солидното тегло и дебелината на корпуса не само, че не пречат, но дори придават известен ретро-чар. Ергономична стойка с възможност за наклон и завъртане, включително до положение "портрет" и - съществен момент - възможност за промяна на височината. Стойката е малко по-различна от тази, която видяхме при ZR2440w (той се нарежда сред удачните попадения при универсалните модели от среден клас, обърнете му внимание), но също така е удобна за монтаж/демонтаж и използване, като осигурява на монитора отлична стабилност. Дотук - без забележки. Да видим сега спецификациите на монитора.
     

   Технически характеристики на HP Z24i

   Тип на матрицата: AH-IPS*, LED подсветка
   Размер на екрана: 24" (~61 cm)
   Разделителна способност на екрана: 1920x1200 (16:10)
   Време за реакция: 8 ms (GTG)
   Стъпка на пикселите:  0.270 mm
   Яркост: 300 cd/m²
   Контраст: 1 000:1 (статичен), 5 000 000:1 (динамичен)
   Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178°
   Други: D-Sub, DVI-D, DisplayPort, USB 2.0 x4,
   наклон, завъртане (включително до положение "портрет"),
   регулиране височината на стойката

   Както не един и два пъти съм отбелязвал, техническите характеристики "на хартия", както и алелуйщините, изписани в търговските сайтове, често се разминават с действителните качества на даден монитор. В случая с HP Z24i усърдно се набляга на това, че е с IPS матрица Gen 2 (демек - второ поколение, естествено - значително по-добро от първото), това AH-IPS ще го коментираме (за пореден път) отделно. Но - всичко по реда си.
  
   Конектори
   Изброени са няколко реда по-нагоре - в техническите спецификации на Z24i. Приличен набор, но не и идеален. Сутринта като се събудих, се оказа, че сме XXI век. Дали тази информация е достигнала до разработчиците на HP? Хубаво - цели 4 порта USB. Незнайно защо - стандарт 2.0. Е, знайно е, обаче вече сме края на 2013 година - излагация. Няма HDMI. Добре, за разлика от DisplayPort, HDMI не е royalty-free. И? Колко трябва да плати производителят на монитори? Ако не се лъжа - годишна такса от 10 000 (десет хиляди) USD и по 4-5 цента на устройство. Какво е това за една мултинационална компания с годишен оборот, който се изчислява в астрономически единици? При това така или иначе тези пари се избиват за сметка на потребителите. ОК - въпросът е принципен. Какво да правят обаче горките притежатели на лаптопи, ултрабуци и други мобилни устройства, масово снабдени единствено с HDMI порт? Ами как какво - бегом марш в магазина за разни преходници (които вече поевтиняха, но въпросът е принципен, нали така). За сметка на това имаме набучен аналогов порт D-Sub, който на практика не се използва вече (почти) от никого. Да, HP Z24i далеч не е единственият монитор с подобен набор конектори. За много потребители споменатите дотук... хъм, особености (не ги наричам недостатъци) са без значение. При това моделът се позиционира в средния потребителски клас. Има причина обаче да проявим недоволство. Каква е тя, ще поясня малко по-късно.
           
   Меню
   Менюто на HP Z24i се управлява посредством четири механични бутона, разположени в дясната част на долната рамка. Петият бутон е отделен от останалите и служи за включване/изключване на монитора. Обозначенията, подсказващи предназначението на бутоните, са достатъчно ненатрапчиви и по никакъв начин не дразнят погледа. Самото управление на менюто е лесно за разгадаване - логично организирано и интуитивно е. Едва ли ще имате някакви затруднения. Обичайните настройки (яркост, контраст и т. н.) няма да ги описваме подробно, за да спестим време. Начинаещите потребители имат възможност да изберат някой от фабрично зададените режими за цветова температура - стандартен (6500K), топъл (5000K), или студен (9300K). Не, няма грешка. "Студени" са по-високите градуси, защото са по Келвин, а не по Целзий. Прието е да се смята, че 6500°К съответстват на разсеяната дневна светлина (при леко облачно време). При 5000K картината на монитора ще бъде с преобладаващи топли оттенъци (жълто, червено), при избрани 9300K съответно ще бъде по-"студена" (екранът ще синее). В случай, че не ви трябва чак толкова прецизно цветопредаване, можете да изберете режим по ваш вкус. HP са предвидили и възможност за корекция на отделните канали - червено (red), зелено (green) и синьо (blue), или RGB. Разбирам, че на някои читатели не им е интересно да им се разясняват елементарни за тях неща. Но, хей - не всички са спецове, а този блог е предназначен най-вече за хора, които нямат задълбочени познания в областта на мониторите и имат нужда от по-простички обяснения. Известен интерес за по-любознателните потребители вероятно ще представлява разделът от менюто, озаглавен със зловещото Black Stretch. "И се разпростря тъма над цялата земя..." В случая обаче никаква тъма не се разпростира на екрана на Z24i. Точно обратното. По идея активирането на тази функция подобрява разграничаването на тъмните полутонове, което може да е от полза например при някои игри или филми. Между другото, в раздела Management има опция за изключване на индикатора на бутона за включване/изключване на монитора (е, това изречение не се получи много гладко). В случай, че тази светлинка ви дразни - можете да ѝ ударите един OFF. Евентуално, ако по време на експериментите с менюто постигнете труден за гледане резултат - в настройките на HP Z24i има опция Factory Reset. Избирате "yes" и - voila - всяка една настройка се "занулява" до фабрично зададените стойности. Какво? Нищо не става? Лошо - значи нещата доста са се омазали и някой е пипал там, където не е трябвало. Дано да не ви се случва, разбира се.
        
   Разход на електроенергия
   Според техническата документация HP Z24i има консумация (електрическа имам предвид :) ) ENERGY STAR®: 25.4 W; Default: 36 W; Maximum: 55 W; Sleep: 0.5W. Нищо необичайно, общо взето. Не се стряскайте от тези 55 W. Реалното потребление, при нормални условия на експлоатация на трудовата класа, така де, на монитора, не надхвърля 20-25 W. А е възможно да ги смъкнете и до 15 W. На практика Z24i е сред най-икономичните 24-инчови монитори.
           
   Качество на картината
   Дотук новият модел на Hewlett-Packard ни направи много добро впечатление. Да видим сега обаче какво е качеството на изображението. Това, че Z24i е с разделителна способност на екрана 1920x1200 и съотношение на страните 16:10, от много потребители ще бъде отчетено положително. Наистина, имаше период, в който 24-инчовите монитори с подобни параметри се бяха превърнали едва ли не в изчезващ вид. Допреди година-две бяхме свидетели на истинско нашествие на 23-инчови модели с т. нар. "Full HD резолюция" (1920x1080). Последваха ги и 24-инчовите, на които жизнерадостно взеха да лепят матрици със същата разделителна способност. Общо взето, целта бе постигната. Целокупното население на нашата родина (а и не само) вече е убедено, че "по-убаво от Full HD нема". Тук-таме се срещат някакви "заблудени ренегати", които не са особено впечатлени от усилената маркетингова кампания и смятат, че за работа са им по-удобни 24 инчовите екрани, които са със съотношение на страните 16:10 и допълнителни 120 реда от по 1920 пиксела. Няма смисъл да ви убеждавам в нищо - въпрос на елементарни математически изчисления и елементарна логика. При един и същ размер (диагонал на екрана) кой монитор би трябвало да ви осигури по-качествена и детайлна картина? Този с по-рехава матрица (1920x1080) и по-голям размер на пиксела, или този с по-плътна матрица (1920x1200) и по-малка стъпка на пикселите? Ако смятате, че разлика в размера от няколко хилядни от милиметъра и някакви си 120 реда, състоящи се от някакви си микроскопични точици, не са от особено значение за вас - отлично. Видяли сте, сравнили сте. Не намирате разлика. В такъв случай спокойно можете да купите по-евтиния монитор с разделителна способност на екрана 1920x1080 и да бъдете напълно щастливи.
   Споменахме вече - в техническите спецификации на HP Z24i е отбелязано, че е с IPS матрица Gen 2. Много интересно. Изредиха се "супер-", "ултра-", "адванцед-", "енханцед-", хоризонтални, диагонални, засукани, усукани и други IPS-ове. Всяка следваща модификация - по-добра от предходната. Да, ако разполагате с електронен микроскоп, вероятно ще откриете известни разлики в структурата на матриците. Не бих казал обаче, че има някакви революционни изменения. Прогресът е най-вече при наименованията. Впрочем, да не се отклоняваме, ако желаете - можете да прегледате статията за матриците. Да се върнем към героя на днешното ревю. И така, HP Z24i е с AH-IPS матрица, при това - Gen 2. На някого вече силно му намирисва на поредното маркетингово зарибяване от страна на вездесъщите корейци. Правилно. Всъщност това последно поколение IPS матрица, производство на LG, e 6-bit + FRC. С други думи - псевдо-осембитова матрица, или 6-битова, повишена до ранг на 8-битова. Мониторът възпроизвежда над 16 милиона цвята, но - чрез интерполация (смесване). На практика тази AH-IPS матрица Gen 2 не се отличава кой знае колко като възможности от e-IPS матрицата на моя скромен Dell U2311H, анонсиран през 2010 година. Но не бързайте да се разочаровате. В случай, че не се занимавате професионално с графичен дизайн, тази 6-bit + FRC IPS матрица ще ви свърши отлична работа. "На око" трудно ще забележите някаква разлика между нея и истинска 8-битова матрица, а като качество на изображението (цветове/ъгли на видимост) без съмнение е по-добре от масовите TN монитори.
   *Между другото, няколко пъти в наши форуми попадам на изказвания на големи спецове, които с пяна около устата обясняват на наивните си колеги, че преднамерено изопачаваме техническите характеристики и оплюваме "най-яките модели монитори". Трябвало да се вярва само на написаното в търговските сайтове (?) и на официалната страница на производителя. Че то там освен маркетингови глупости друго трудно ще намериш. Ако много ви се иска - можете да смятате, че AH-IPS може да бъде единствено и само 8- или 10-битова. А защо не и 20-битова? Но ето ви copy/paste извадка от официалното упътване за използване на монитора:

QuickSpecs HP Z24i 24-inch IPS Display
... ... ...
Panel Type Gen 2 IPS (Gen 2 technology, also called AH-IPS, enables lower power consumption).
... ... ...
Color Support** 16.7 million colors


и - няколко реда по-надолу:

 
** With the use of FRC technology.
... ... ...
North America — Version 4 — October 3, 2013 Page 3

Коментарите са излишни (бел. - Христо)

...Нека да погледнем резултатите от няколко основни теста на монитора.
              
   Представената по-долу графика показва точността на цветопредаване при HP Z24i - заводски настройки, стандартен режим. Обозначава се с DeltaE. При DeltaE >3 дори с невъоръжено око ще забележите, че цветовете не съответстват на реалните. В случай, че DeltaE < 1 цветопредаването се приема за коректно (по-ниска стойност - по-добре).
  

HP Z24i цветопредаване с фабрични настройки
HP Z24i - цветопредаване преди калибриране

   Достатъчно добро постижение за монитор от средния клас, предназначен за "универсална" употреба. Резултатът дори е малко по-добър, отколкото при разгледания в предишното ревю ASUS PA249Q - 24 инчов монитор, ориентиран към графичните дизайнери-професионалисти, снабден с новата GB-LED подсветка. Обърнете внимание - моделът на ASUS е с IPS матрица от по-висок клас, 8-bit + FRC - (почти) 10-битова, способна да възпроизведе 1.07 милиарда цвята. От друга страна, това е в реда на нещата. Повечето монитори с разширен цветови обхват показват реалните си възможности едва след прецизна калибрация. А ето какви резултати получихме при HP Z24i след калибриране:
  

HP Z24i точност на цветовете след калибриране
HP Z24i - цветопредаване след калибриране

   Без забележки. Все пак не забравяйте - има разлика в представянето на отделните бройки. Показаните тук резултати се отнасят именно до конкретната бройка, използвана за целите на нашия обзор. Нямаме възможност да направим тестове на стотина монитора и да представим средностатистическа информация за модела. Следващата графика показва регистрираното ниво на черния цвят. Измерва се в cd/m² (кандела на кв. метър). Отново, колкото са по-ниски стойностите - толкова по-добре:
  
 
HP Z24i - black level
HP Z24i - ниво на черния цвят

   Определено последното поколение IPS монитори, с полуматово покритие на екрана, демонстрира забележимо подобрение в сравнение със своите предшественици, снабдени с по-агресивното матово покритие. Дълбочината на черния цвят рефлектира върху реалния контраст на монитора (тук по-високите стойности са по-добри):

HP Z24i - contrast after calibration
HP Z24i - контраст

   Много добре. Съвсем близо до заявения стандартен контраст от 1 000:1. Както добре знаят по-напредналите потребители, при повечето LCD монитори, произвеждани допреди половин-една година, обикновено след калибриране контрастът пада значително (средно с 15-20%, в някои случаи - и повече). И накрая - още малко цифри. Според HP техният модел Z24i покрива цветовото пространство sRGB на 99%. Да бе, да... От кумова срама не са лепнали 100%. Че то кой ще тръгне да проверява? Ами, има такива любознателни граждани. Удивително, но - факт. Мониторът действително покрива sRGB почти на 99% (в нашия случай - 98,6%). Браво! Действително, в този клас монитори това е най-добрият резултат досега.
   Колкото до равномерността на отделните градиенти на цветовете - нюансите не преливат толкова плавно, както при 8 и 8+ битовите матрици, но мисля, че повечето потребители няма да останат разочаровани. Професионалните графични дизайнери така или иначе ще се насочат към други модели. Възможен вариант за тях е например GB-LED базираният U2413 на Dell, предназначен специално за занятия с графичен дизайн.

   Ъгли на видимост
   Обичайните за IPS мониторите от последните години. Без забележки. За тези читатели, които не знаят, за какво става дума, ще поясня. Вземете по-евтин монитор или лаптоп с TN матрица. Застанете точно срещу центъра на екрана. След това се изместете в ляво/дясно, после - нагоре/надолу. Колкото по-голямо е изместването - толкова по-забележимо се влошава картината. Цветовете избледняват, идва момент, в който наблюдавате нещо като негатив на снимка, накрая не наблюдавате нищо - бой на негри в тъмна нощ. И то негри, които току-що са яли шоколадови вафли, защото дори и зъбите им не бляскат в тъмнината... Добре, добре - зная, че има достатъчно фенове на бързите TN-ки. Мъничко сгъстих краските, но съгласете се - IPS очевидно има предимство пред TN в това отношение.
           
   Време за реакция на матрицата и забавяне на входния сигнал
   Ау-у-у, 8 ms. Кошмар! Къде да сравняваме тоя туфлек с моделите, имащи бързодействие от 1 ms? Няма да се изненадам, ако са се появили вече модели с отрицателни стойности на бързодействие - минус 5, минус 10 милисекунди, пригодени за пътуване назад-напред във времето. Естествено, няма почва за сравнение с подобни уникални творения. Ако използваме думите на очарователната мис Сан Антонио, те са способни да стигнат и заек на кънки (ако намерите такъв). Но ако сравнявате HP Z24i с повечето IPS монитори, в чиито спецификации се мъдрят 5 или 6 ms GTG, едва ли ще откриете осезаема разлика. Ключовият момент (да - правилно) са буквичките GTG. Те подсказват, че става дума за "бързодействие", измерено при преходи между определени нюанси на сивото (Gray-to-Gray), а не включен/изключен пиксел. Понеже всеки производител си мери това, което му скимне и няма фиксиран стандарт, често се оказва, че 5=8 (за разлика от математиката).
   Мониторът на HP разполага с възможност за включване и изключване на опцията OverDrive (за ускоряване на матрицата). За съжаление няма отделни степени, така че изберете по-малката от двете злини. Какво имам предвид? Ами, както обикновено в подобни случаи, подаваните импулси са твърде агресивни. Премахвате едни дефекти в изображението, в замяна получавате други. Вместо светъл ореол около бързо движещите се обекти получавате... тъмен ореол. Премахвате лекото "размазване", получавате пак същия ку картоф... абе - пробвайте и преценете сами за себе си, кое е по-удачен вариант за вас. И пак ще кажа - едно и също изображение на екрана се възприема по различен начин от различните хора. Зависи както от зрението, така и от това, доколко сте претенциозни и дали знаете, къде да гледате, дали имате по-богат опит със съвременните LCD монитори. Забавянето на входния сигнал (т. нар. input lag) е в рамките на 5-6 ms - напълно търпимо дори и за по-взискателните геймъри.
  
   Подсветка
   Добре познатата класическа W-LED подсветка. Добре познатият Glow, до болка познатите светли петна в ъглите, забележими на плътен черен фон:


HP Z24i - glow
HP Z24i - подсветка

   Имайте предвид обаче - снимките подчертават този ефект, в реални условия нещата не изглеждат чак толкова зле. И отново - зависи, доколко сте взискателни. Вероятно бързо ще престанете да забелязвате това явление, което, уви, е масово - често се наблюдава и при мониторите от висок професионален клас, така че HP Z24i не е някакво изключение. Хубавото е, че благодарение на появилото се сравнително наскоро полуматово покритие на екрана (ей, колко време им трябваше на LG за да го "изобретят") няма да забележите широко дискутирания "кристален" ефект. Друг важен момент - при намаляване на силата на подсветката не успяхме да забележим дори и следа от ШИМ. За читателите, които досега не са чували за този вредител, ще поясня накратко. При широчинно-импулсната модулация (ШИМ) при понижаване на яркостта на екрана (намаляване силата на подсветката) тя просто започва да се включва/изключва с висока скорост. Висока, да - на съзнателно ниво вероятно няма да фиксирате това трептене, но очите обикновено са на друго мнение. Възможен резултат - по-бързо настъпване на умора на очите, увреждане на зрението, главоболие и общ дискомфорт. Казвам - възможен, защото не всеки в еднаква степен е чувствителен към това трептене. Във всеки случай е по-добре изобщо да го няма, или честотата на превключване да бъде толкова висока, че практически да не се усеща. Случаят с HP Z24i е точно такъв - можем да го причислим към мониторите без ШИМ.
        

   Предимства и недостатъци на HP Z24i, цена

   Предимства: Качествени материали, качествена сглобка (в това отношение Z24i определено превъзхожда повечето монитори от този клас), практичен дизайн, стабилна и ергономична стойка, удобно за ползване и достатъчно функционално меню (без излишни неща като разните "специални" режими), реално покритие на ~99% sRGB, нисък input lag, полуматово покритие на екрана без "кристален" ефект, без ШИМ, ниско енергопотребление, много добро качество на картината като за монитор от този клас. 
   Недостатъци: Няма възможност за регулиране на т. нар. OverDrive ("ускоряване" на матрицата), няма HDMI, USB портовете са стандарт 2.0. Всичко това би могло да се преглътне, дори повечето читатели не биха ги сметнали за недостатъци, но... Идва главният недостатък - цената на HP Z24i към момента на написване на ревюто е 645-700 лв. Печално, наистина. Печално, защото извън България HP Z24i се продава на забележимо по-ниски цени - от ~340 USD. Ами да - т'ва транспортни разходи, мита, данъци, заплати за персонала, подаръче за любовницата...
  
   Заключение
   Ще бъда кратък - HP Z24i ми хареса. Наистина. Мисля, че е сред удачните модели в този клас. Мониторът е с високо качество на изработка, прилично качество на картината, с добър потенциал като цяло. Пореден етап в еволюцията на съвременните LCD монитори. Можете да го използвате в офиса, подходящ е и за занимания с графичен дизайн на любителско ниво, става за игри и гледане на филми (имайте предвид обаче, че при филмите изображението ще бъде отрязано от двете страни, когато картината е разпъната на цял екран). Относно цената на монитора - без повече коментари. Смятам, че всеки трябва да прецени сам за себе си - дали го устройва, или не.
           
   Крум Маринов
  
   В случай, че HP Z24i не ви е допаднал - още ревюта на монитори и статии с полезна информация можете да изберете от Съдържанието.

40 коментара:

Анонимен

Като HP Z24i е 6 битов как може да е спо-точно цветопредаване от професионалните монитори за графичен дизаин който са 8 и 10 битови! Като Dell U2413 за например поне така излиза според вас. Май нещо не сте наясно с нещата май LOL! :) :) :)
Ако може някои разбирач да обясни тая мистериа ха-ха-ха!!!!!! Вие го изкарахте супер тоя модел и за колко го продавате ако не е тайна!

Анонимен

@Към първия коментар: Браво, моето момче, браво. Ей така те искам - да пишеш с много удивителни, да цвъкаш усмивки бол и задължително да има нещо на родния ти английски език. Браво.

Хайде сега отиди в съблекалнята и се преоблечи, че много се изпоти още в първото полувреме.

Анонимен

Колко удивителни има са си мой!!!
Вместо да се пишат глупотевини пробвайте да ми отговорите на въпроса де. Това HP дали е шесбитов монитор както тука са го изкарали и щом е такъв как пак излиза да е по квалитетен от професионалните монитори и с по добро цветопредаване!
Всеки може да напише некви глупотевини и да се прави на разбирач и да лъже хората да му копуват мониторите който им е по изгодно да продават!!! И такаа като сте толкова разбирачи тука защо не ми отговорите на въпроса за това HP. Чета коментарите има хора разбирачи или поне за такива се мислят ами отговорете ми на простия въпрос тогава щом сте разбирачи. Брат ми продава компютри и монитори маса време и ми каза че тук само смешници има и май е верно!!!

Анонимен

Здравейте

Наскоро попаднах на вашият сайт, има интересни статии, за което ви поздравявам.

Прегледах схемите в ревюто и коментарите след него, защото ми е интересно какви са отзивите за мониторите от хора, които имат повече познания от мен. Доколкото разбирам представеният тук HP Z24i според вас е 6 битов, а според коментарите това не е така. Може би сте допуснали грешка? Моля пояснете. Разгледах сайта на HP и там също не видях да пише мониторът да е 6 битов. Как разбрахте, че е такъв. Ако сте сгрешили, моля за уточнение, защото ми се вижда интересен и качествен, обаче искам да си изясня тези неща. Предварително благодаря!

monitoribg

Пристигам точно навреме...

Към Анонимните, които имат въпроси относно HP Z24i (извинете, но понеже не сте си написали имената, няма как по друг начин да се обърна към вас):

Не се заблуждавайте, че т. нар. AH-IPS задължително трябва да бъде 8/10 битова. Разгледаният в ревюто модел е с матрица, която е 6-bit + FRC.

В повечето случаи чрез определена комбинация от клавиши (за всеки модел тя може да бъде различна) получавате достъп до сервизното меню на монитора. Там, наред с друга информация (важна и не толкова важна), можете да попаднете и на обозначението на модификацията на матрицата. Например - LM240WU9 или LM270WQ3 и т. н. Следва издирване на т. нар. datasheet на матрицата с подробните и технически спецификации. За някои модели успяваме да намерим подробна информация, за други - не. В случая обаче подобни сложности не са и необходими. Разгледали сте картинките и сте прочели веселите коментари на читателя, който има брат, експерт в областта на мониторите и компютрите. А дали прочетохте внимателно ревюто? Христо ви е подал нужната информация:
"Color Support** 16.7 million colors
и - няколко реда по-надолу:
** With the use of FRC technology".

И, каква ли може да бъде тази матрица, която възпроизвежда 16.7 милиона цвята с помощта на FRC технологията? Правилно - 6-bit + FRC.

И - към веселия читател. Радвам се, че брат Ви намира за забавни нашите читатели и нас самите. Несъмнено е човек с широка обща култура и задълбочени познания в областта на техниката (замислете се само, на колко неща ви е научил - правопис, уважение към събеседниците...). Предполагам, че би трябвало да може да Ви обясни, че разширеният цветови обхват на дадена матрица и точността на цветопредаване са две различни неща... Ако нищо не Ви се е изяснило и имате други наболяли въпроси - питайте.

P. S. Не продаваме монитори и не сме обвързани с никой производител или доставчик на монитори. Нямаме никакъв интерес да изопачаваме характеристиките или качествата на разглежданите в нашите ревюта модели.

Крум

Анонимен

Попринцип мерси за отговора но не съм много сигурен заото в сайта на HP никъде не пише Z24 да е 6 бита а те ли не знаят колко е! И ми беше много интересно па тоя дето ми брои знаците и говори за някакво полувреме дали може да се докаже че е прав и дали може да даде отговор!!!
Ама сигурно е толкова разбирач де затова казах че само смешници дето не разбират а само се заяждат!!!

Анонимен

@Към първи/трети/шести коментар: Мили мой Удивителни Човеко, ти премахна напрежението в края на деня.

Благодаря ти.

Обичам те.

Анонимен

Абсолютно - в user manual-а на HP Z24i точно това пише (всеки може да си го прочете - има го онлайн в електронен формат):

Color Support** 16.7 million colors
...
** With the use of FRC technology

Това си е официална информация от HP. Смятам че няма какво да се спори по въпроса за матрицата. Ако някой си е купил този монитор нека да сподели впечатления. Имам възможност да го взема на добра цена, но чакам повече мнения. Престанете да пълните коментарите с глупости, защото пречите на сериозните хора, на които им трябва информация по същество. Чета коментарите за да открия мнения за мониторите, а не някакви безсмислени заяждания. Разменете си скайп-адресите или се вижте на по бира и си обменяйте любезности колкото си искате. Не пречете на останалите обаче!

Станимир Руйчев
Русе/София

Анонимен

Сигурно не му е тук мястото, но не се въздържах... М-м-м, това звучи много "вкусно":
Dell UP2414Q Announced - 4k Resolution 24" Screen
It is also reported to be released at a price of $1399 USD

The new 24" model features a 3840 x 2160 resolution and the highest pixel density to date in their range. The screen offers a wide gamut backlight covering 99% Adobe RGB and 100% sRGB, presumably using the new GB-r-LED backlight system

Поздрави,
Асен

Анонимен

От известно време следя статиите в този форум. Струва ми се че отделяте твърде много внимание на Dell. Е това ли е най-добрата марка в края на краищата. Хайде пак последната статия е за HP, тук таме и някой друг производител. Гледам доста хора са на същото погрешно мнение.

А колегата писал по-горе искам да попитам - кое му е "вкусното" на въпросното маркетингово л...о? 24 инчов монитор с подобна резолюция едва ли става за нещо друго, освен за демонстрация на големите постижения на Dell в областта на... рекламата. Подобен монитор според мен е неизползваем (лично мнение). Какви ли ще са тия пиксели и как ли ще изглежда текст на подобен екран (а и не само текста). Съмнителна работа.

Калин

Анонимен

Уважаеми Калин,
вкусното е 4к резолюцията.
Този монитор е ориентиран към професионалисти в областа на предпечат, редактиране на растерни изображения, CAD/CAM, и постпродукция, той не е направен за текстова редакция...
Ако си използвал продукт на Apple Retina Display ще разбереш какво имам предвид.

Поздрави,
Асен

Dido

Здравейте!
Коментарът ми не е по темата, но не намерих линк за връзка с вас. Тъй като имате богат опит с монитори, имам следния въпрос: има ли програми, които да заместят OSD менюто на монитора? Питането ми е породено от това, че или съм го заключил по някакъв начин и все още не мога да го отключа, или... съм изтеглил късата клечка. Мониторът е чисто нов, закупен от амазон.де.

Анонимен

Откъде си го купил монитора - няма значение. Ти по-добре напиши какъв е моделът. Тук в тоя сайт преди време четох за някакъв монитор на HP, който няма меню. Може случаят да е такъв. Но напиши марка, модел на монитора, та да видим, какво може да се направи.

Лилко З.

Dido

Мониторът е Viewsonic VP2770-LED. Мониторът си има меню, из нета има доста теми за него и т.н. Работеше си, може неволно да съм го закл
чил, знам ли. С тъч/сензорни бутони ни е, не физически. След инсталацията и на драйверите на картата, си дава макс. резолюция - 2560 по дългата страна. Възприема корекцията на някои параметри - яркост, канали на цветовете, които ги имам от менюто на картата. Но просто няма реакция от сензорните бутони. Същевременно не излиза и съобщение да е заключено менюто, както си пише в инструкцията. Това е.

Анонимен

@ Dido

Какво стана, колега? Тръгна ли монитора? То не е болка за умиране, но си е дразнещо, когато нещо не работи. Настройките по принцип можеш да ги барнеш и от контрол панела на видеокартата. Бутоните още от самото начало ли не бачкат или нещо се е прецакало в последствие? Стана ми интересно и на мен. Ще потърся онлайн упътване за монитора да поровя - може наистина нещо да се е "заключило". Ако намеря нещо, ще пиша.

Калин

Анонимен

Сигурно си пробвал, но да питам - Опита ли да натиснеш едновременно бутон "1" и този със стрелката, която сочи нагоре (до бутона за включване) - трябва да се задържат натиснати едновременно за 10 секунди?

Dido

Здравейте!
Копчетата си бачкаха отначало. Поразгледах менюто, колкото да видя какво има. Възможно е неволно да съм го заключил. Да, порових из нета, в ръковоството си го пише това със задържането на двата бутона, но про мен не стана. Не излиза и съобщение, че е заключено менюто.
Иначе монитора си работи, изтеглих малко софтуер за тестове, няма лоши пиксели, единствено подсветката ми се струва леко неравномерна, но нищо извънредно.
Та, чуденката е дали по дългия път да мина, за да го подменят или да остане така. Факта, че си работеше менюто повече ме кара да мисля, че се е заключило.
Утре ще отиде до оторизиран сервиз в София. Ще пиша отново. Благодаря и се извинявам, че пиша тук за проблема, не намерих друга връзка!

Анонимен

В коментарите е нормално да се задават въпроси - така повече хора ще ги прочетат и евентуално ще изкажат някакво мнение/съвет. Това, че статията е за HP - не е проблем. Така, без мониторът да е пред очите ми, не мога да се сетя за нищо друго, освен това, което колегата по-горе е написал - натискане и задържане на двата бутона. Специално за този модел отзивите за сензорните бутони не са много положителни, изглежда там му е слабото място. Не са достатъчно "отзивчиви". Опитай пак, като ги притиснеш по-плътно и задръж по-дълго време. Ако няма резултат - значи трябва да се търсят други варианти. Дано да се оправи лесно.

Поздрави
Христо

Dido

Здравейте!
Ще го върна по каналния ред до Амазон.де. Провериха го тук в оторизиран сервиз на Viewsonic, но съветът им бе да го върна обратно. Не искаха да го отварят. Същото ме посъветваха и от официалния им канал за поддръжка на Viewsonic. Та засега е това. Стискайте палци.

Поздрави!

Анонимен

Неприятно е да се занимаваш с подобни врътки, но щом са ти казали, че това е най-добрият вариант - просто ще трябва да потърпиш. Дано да са достатъчно експедитивни и да не се бавят много. Стискаме палци!

Христо

Unknown

Този монитор на НР ми хареса много.
Спрямо DellU2413 дали да не взема него. Ще бъда задължен за вашият съвет. С уважение: Спас Маринов

monitoribg

Здравей, Спас Маринов

На нас мониторът наистина ни направи добро впечатление. Към момента това е един от най-удачните модели в този клас. HP в по-голяма степен държат на качеството, което им дава предимство пред Dell (при тях пък качественият контрол е занижен, но за сметка на това цените са по-ниски и без проблеми заменят дефектните бройки). Зависи, за какво ти трябва монитора. Разбира се, не е зле да го видиш и на живо, преди да вземеш решение. А зависи и за колко пари ще го намериш. В България z24i се продава на сравнително висока цена, за съжаление.

Крум

Unknown

Главно набирам текст. Тоест работя повече часове. НР с което съм сега има шим и лек кристален ефект.
hpzr2240w и натоварва при продължителна работа. Иначе е перфектен като изработка и черен цвят. Трябва яркоста да е на 90 процента , за да няма шим.
Затова този нов модел , който представяте без кристален ефект , добри параметри и е на цена 600 лв.
А Dell U2413 има само с ревизия A00.
Мислех за този като решение да не ми натоварва очите. Понеже липсва PWM и покритието е оправено.
Ще съм благодарен за съвет.
с уважение: Спас Маринов
Весели Празници!

Анонимен

@ Strashnia

То няма какво да те посъветвам - струва ми се, че имаш достатъчно познания за мониторите и си наясно, кой модел какви предимства и недостатъци има. Както е написал и Крум - z24i е сред най-удачните модели към този момент - и като параметри на хартия и като реално представяне. Високо качество на изработка, прилична матрица. Цената му в България обаче е сравнително висока. Вероятно пак ще ни засипят с гневни коментари родните търговци, но ако имаш възможност да го поръчаш на по-ниска цена от някой надежден сайт - хич не се двоуми. Всъщност, можеш да помислиш и за по-евтин монитор с MVA матрица - наситено черно, което прави картината по-приятна за окото, за сметка на малко по-неточно цветопредаване, което визуално едва ли някой може да забележи... За набор на текст, гледане на филми и ползване на Интернет съвременните MVA монитори са отличен вариант.

Христо

Dido

Здравейте!
За много години първо! Пожелавам Ви здраве, късмет и да продължавате добрата работа с ревютата.
Днес дойде новия монитор! Амазон.де го подмениха без проблем. Засега всичко работи, пу-пу.
Ако се интересувате от ревю на модела, можем да се уговорим.

Поздрави!

Анонимен

Dell P2815Q 4K UHD
(3840x2160)
цена: под 700.00 USD
дано само качеството да е добро...

Dido

За въпросния нов 4К монитор на DELL, едно важно уточнение:
Максималната резолюция 3840 x 2860 е при честота на опресняване 30 херца. Резюлюцията при честота 60 херца е само 1920 x 1080. Ето къде е и уловката.
Поздрави!

Анонимен

Абе пичове, не разбрахте ли вече. LCD технологията е напълно изчерпана, абсолютен застой. 4K, 20K - без разлика. Както взеха да измислят "бързодействие" от 1-2 ms, после "динамичен" контраст от 1 милиард едва ли не - маркетингови л@йна, с извинение. Над десет години им трябваха да открият топлата вода и да сменят шибаното матово покритие на екрана, сега взеха да се "борят" с ШИМ-а. Някаква жалка GB-LED подсветка, която не може да стъпи на малкия пръст на качествената CCFL подсветка от едно време... "Развитието" е по посока на все по-агресивно заблуждаване на потребителите, поевтиняване на мониторите за сметка на качеството и козметични промени, открити още преди 10 години, но пазени в дълбок резерв за черни дни - да симулират "развитие". Я да си... родителката. Чудно ми е как хора, които уж разбират от монитори, се филмират и се пенят и се връзват на тия смехотворни напъни.

Аре, със здраве. Чакаме OLED монитори (читави - след 15-20 години, евентуално). Не признавам вече нито HP, нито NEC, нито Eizo. А вие си се радвайте на 4K, 20 НЯ и т. н.

Нищо лично! Просто ми е писнало да чакам нещо качествено, а всеки път да оставам излъган.

Станимир М.
Якоруда/Пловдив

Анонимен

Много полезно ревю на достъпен език, благодаря!
Моля за съвет.Искам да сменя старият си Dell 2209, от който бях много доволен с 8 бит цвят.
Използвам го основно за илюстрация на детски книжки и фотообработка.
Не мога още да преглътна 900 лв. за представения тук Dell U2413 и сега се колебая между
HP Z24i и HP ZR2440w
кой ще е поподходящ за предпечат?
Държа сащо да няма ШИМ ефект.
...все още обмислям и дали да не се напъна за Dell U2413!
Ще има ли осезателна разлика между двата HP и Dell-а.
Благодаря

Анонимен

От двата модела на HP - Z24i е по-добрият. Изчел съм доста ревюта, а и се интересувам от тази техника отдавна /не че се хваля/. За HP Z24i не съм попадал на лоши отзиви в нито един сайт или форум. Препоръчвам го! Качествена изработка - за разлика от повечето монитори в този клас.
Dell си продължават с ТОТО-то, но поне няма проблеми да ти сменят монитора ,ако има по-сериозен дефект.
Аз гласувам за модела на HP, особено ако си го намериш по-евтино от някой търговски сайт. В чужбина наистина са по-евтини, отколкото в БГ.

М. С.

Анонимен

Здравейте,

Коментарът ми не е свързан с HP Z24i, но не знам къде е най-удачно да го напиша.

Бих искал да се допитам до вас за 2 конкурентни технологии на Benq и Philips а именно:

Philips LightFrame
"
Relax your eyes

Innovative Lightframe display reduces eye fatigue

The innovative Philips LightFrame 2 display with its unique bezel emits specific wavelength cool blue light which reduces your eye fatigue and improves concentration, giving you a greater sense of well-being."

и Benq Low Blue Light Mode
"Every Monitor produces a strain of blue spectrum light that is one of the critical causes of eye damage, eye strain, headaches and sleeping disorders. BenQ’s unique Low Blue Light technology is designed to deal with the everyday problem of blue light exposure and allows a healthier time spent in front of your computer."

Т.е. 2те технологии се противоречат леко с тази 'синя светлина' ... Какво е вашето мнение по въпроса?

Мерси предварително

Г. Пехлев

Анонимен

@ Г. Пехлев

Колега, само като прочетеш, че нещо се описва от производителя като "уникално" и "супер-иновативно"... Маркетингът в действие. Иначе - вероятно става дума за светлина с определена дължина на вълната, отличаваща се от "вредната" синя светлина. Но едва ли някой има под ръка нужната апаратура и опитни зайчета, за да потвърди или опровергае ползата от подобни нововъведения.

Калин

Анонимен

Тазе година ще правители ревюта :-)

Анонимен

Какво мислите за Dell u2414h

Анонимен

Добър ден!
Ориентирал съм се към този монитор HP Z24i,но на Dell U2412M оценката Ви също е доста висока. Разликата в цената (в БГ) е около 100-тина лева. Искам да попитам дали HP-то наистина си заслужава повече от Dell-a, съдейки по цената? Моля да изкажете личното Ви мнение кой от двата модела си заслужава повече като целта ми е да го използвам за професионална фото-обработка. Цената в случая не е от значение, но ако са на едно ниво разбира се бих предпочел по-евтиния. Видях,че препоръчвате Dell U2413 за по-сериозните потребители, но идва малко над заделените средства, а и бяхте писали, че за да се усети разликата трябва по-качествен софтуер и хардуер за него. Това наклони везната да се спра между посочените по-горе два модела. Ако обаче разликата с Dell U2413 е осезаема бих го взел.
Поздрави,
Иво

Анонимен

Колега (както обикновено) Dell пускат набързо некъФ монитор, после му дялкат треските докато не стигнат до n-та ревизия. Лично мен това винаги ме е дразнело. С Dell U2413 не бива да се бърза - още не са го вкарали в кондиция. За професионална работа U2412M не става. Той си е масовка, за широките народни маси (макар и по-добър от други подобни, предлагани от конкурентите).

От трите - бих заложил на HP z24i. Поогледай се по сайтовете. Ако в БГ келешите продължават да надуват цените - поръчай си го от задграничен интернет магазин. Цената с доставката в повечето случаи излиза по-ниска, отколкото ако го купиш от нашите тарикати.

Поздрави,
Стоян Вълков

Анонимен

Здравейте,
Позволете ми първо да изкажа голямата ми благодарност за коректната информация и анализи, които правите за нас - потребителите!
Попаднах на един монитор на Леново -Lenovo ThinkVision LT2452p, цена 660лв
Дали имате информация/анализ за него?! Интересен ми е от гледна точка на приложение за дизайн.
Благодаря предварително!
Поздрави и дерзайте, Пламен

monitoribg

Здравей, Пламен

Извинявай, че се забавих с отговора, дано да не е твърде късно...

Въпросният Lenovo LT2452p не е сред най-новите модели на пазара (мисля, че се появи преди около 2 години поне). Независимо от това, което пишат в западните ревюта и форуми, мониторът не е кой знае какво. Дизайна няма да го коментирам (според мен можеше да е малко по-елегантен, но това не е проблем).

По-важни са неговите качества, нали така? Нищо особено - един от многото монитори с e-IPS матрица (6-bit + FRC). Не е най-добрият избор за занимания с графичен дизайн на професионално ниво (подготовка на файлове за печат).
Кристален ефект, ШИМ, има какво да се желае от точността на цветопредаване... Налице са и останалите широко разпространени недостатъци на IPS мониторите от по-ниския ценови клас - кофти черно (сивее), глоу, нераавномерна подсветка, неравномерни градиенти.

А, като казахме - по-нисък ценови клас. 660 лева? Ц, съжалявам, господа търговци - за това мониторче паричките са множко.

Накратко (въпреки че наистина не обичам да давам съвети на читателите какво и от къде да си купят), не бих препоръчал този модел.

Срещу 20-30 лв. повече - HP Z24i, който очевидно превъзхожда модела на Lenovo. А почти идентичен на въпросния LT2452p, но с 200 лв. (!) по-евтин е Dell U2412M...

Дано да съм помогнал. И все пак - окончателният избор трябва да бъде ваш, при това - след като видите монитора, който ви интересува, на живо.

Крум

Анонимен

Здравейте, насочих се към HP Z24i, като монитор, който оправдава парите си и може да служи за графичен дизайн на някакво ниво.
Мислех и за Dell U2413, заради по-пълноцветната матрица, но ме разколебаваха цената и отклоненията в качеството на Dell.
Въпросът ми е емате ли впечатления от новият HP Z24x в сравнение с HP Z24i и Dell U2413

АОК

Да уникален е!Имам и двата един до друг: HP z24x & HP z24i.

И двата при калибриране показаха невероятни резултати! С изключителни ниски делта отклонения.

Единствения проблем при x-a, e че при калибрирането, ако не ползваш фирмения калибратор (HP Advanced Profiling Solution, който представлява брандиран X-Rite i1Display 2) не можеш да минеш на custom sRGB - работиш само на custom AdobeRGB. T.e. в момента калибрирани със spyder 3 pro 24x e калибриран Adobe RGB, a 24i e на калибрирано sRGB.

На мене ми върши работа. Но ме е яд, че нямам пълната свобода на избор :-(