30 март 2015 г.

IPS монитор 144 Hz

144 херцовите IPS монитори

вече са реалност

автор: Христо Христов

IPS AMVA monitor 144 Hz
Acer Predator - IPS (AMVA) 144 Hz


   В началото на годината се потвърдиха слуховете за появата (най-после) на 144 херцови геймърски монитори с IPS* матрица. Доскоро се смяташе, че такова чудо, като IPS монитор с честота на опресняване 120 Hz или 144 Hz, просто е невъзможно да се реализира. Изглежда песимистите не са били прави. Да видим...

   И така, добре дошли на страниците на нашия блог, предназначен за всички, които търсят по-подробна информация за съвременните мониториПреди всичко искам да съобщя на редовните ни читатели, че Крум вече е изписан от болницата, възстановява се бързо и скоро ще подновим нашите ревюта на успешните (и не толкова успешни) модели монитори, предлагани от различните производители. Наистина, доста време измина от последното ни ревю (тогава ви представихме Dell U2414H). А пък ако за първи път ни посещавате и не сте сигурни, дали ще намерите нещо полезно за вас в този сайт - мисля, че лесно ще се ориентирате като погледнете указателя в страничната лента, или страницата със съдържанието.
   Но, да си дойдем на думата. На проведеното през януари изложение CES 2015 две от компаниите, занимаващи се с производството на монитори - ASUS и Acer, почти едновременно представиха модели с IPS* матрици и честота на опресняване до 144 Hz. За тези от вас, които не знаят - CES (Consumer Electronics Show) е може би най-престижното международно изложение за потребителска електроника, което ежегодно се провежда в Щатите. За нас особен интерес прдставляват именно 144 херцовите монитори с течнокристални панели, базирани на IPS ( In Plane Switching) технологията. За да бъдем коректни, следва да отбележим, че матриците на тези монитори всъщност са... хъм, почти IPS. И почти 144 херца. Е, да - много "почти" се натрупаха. Всъщност - две, но и те са достатъчни за песимистите. Не бързайте да се разочаровате. Този път новината не е "кьорфишек". Въпросните течнокристални дисплеи отново са дело на AU Optronics, които още през 2011 година анонсираха 120 херцови MVA панели - M240HW02 V5 и M270HW02 V2. Аз обаче така и не успях да науча за някой монитор, при който те да се използват. Сега обаче нещата са по-различни - мониторите са факт.
   А какъв е проблемът тогава? Ами, не бих го нарекъл "проблем". Просто (поне допреди месец-два) Asus все още не бяха получили нужния официален сертификат за честота на опресняване 144 Hz, което междувременно вече може и да се е случило. Колкото до типа на панела - условно можем да го наречем IPS. Вероятно знаете, че LG на практика са монополисти в производството на IPS матрици за монитори и снабдяват с тях редица други брандове (или - брендове?) - DELL, HP, AOC и т. н. За да сложат край на тази хегемония, Samsung предложиха свой вариант - PLS (Plane to Line Switching). Сходството в наименованията не е случайно. Структурата на тези два вида матрици е почти идентична. На свой ред AU Optronics също се включват в играта, но решиха направо да "ударят десетката". Така през есента на миналата 2014 година за първи път се заговори за 144 херцови монитори с IPS-тип матрица. Своето изобретение AU Optronics са нарекли AHVA матрица. Абревиатурата наистина е подвеждаща. Същите тези AUO произвеждат и AMVA (Advanced Multidomain Vertical Alignment) панели, които са с различна структура на течните кристали, различни характеристики, съответно - със своите специфични предимства и недостатъци. AHVA се дешифрира като Advanced Hyper Viewing Angle. Е, да, без това "адванцед" не можем да минем - сякаш ако го няма, никой няма да те вземе на сериозно.
   На практика, поне на пръв поглед (под микроскоп, разбира се), се оказа, че структурата на AHVA подозрително напомня на IPS. С тези PLS и AHVA варианти компаниите ловко намират вратичка да не се съдят дълго и мъчително за взаимно нарушени патентни, търговски и други подобни права. Накратко, спокойно можем да кажем, че вече имаме пробив в лицето на 144 херцови монитори снабдени с матрици от IPS тип. Предполагам, че няма да закъснее и отговорът на LG, които, ако не искат да останат зад борда, ще трябва да се понапънат малко и да предложат в скоро време своя аналог. Лично аз не бих говорил за революция при LCD мониторите, за разлика от възторжените писатели, зачислени на щат в маркетинговите отдели на големите компании. Но не мога да не призная и очевидния напредък. Какво следва от тук нататък? Разработката, предмет на тази статия, очевидно ще бъде приветствана от запалените геймъри. Това вероятно е и краят на TN панелите. Новите 120/144 херцови IPS базирани монитори, запазвайки традиционните предимства на технологията - по-широки ъгли на видимост и забележимо по-точно цветопредаване, отнемат единственото досегашно предимство на TN-ките - осигуряването на по-гладка/детайлна картина при изобразяването на бързо движещи се обекти, лишена от характерното "размазване" на образа.
   Един от мониторите, представени на CES 2015 е Acer Predator XB270HU - можете да го видите на снимката в началото на статията. Ето и част от неговите параметри (с уговорката, че са възможни промени, тъй като те се отнасят за пилотните единични бройки, показани на изложението и предоставени на представители на специализираните издания):


   Технически характеристики на Acer Predator XB270HU

   Тип на матрицата: AHVA (IPS-тип), LED подсветка
   Размер на екрана: 27" (~68.5 cm)
   Разделителна способност на екрана: 2560x1440 (16:9)
   Време за реакция: 4 ms (GTG)
   Стъпка на пикселите:  0.233 mm
   Яркост: 350 cd/m²
   Контраст: 1 000:1 (статичен)
   Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178°
   Честота на опресняване: 144 Hz
   Други: DisplayPort (v 1.2), 4xUSB 3.0,
   наклон, завъртане и промяна на височината на стойката,
   EyeProtect, Blue Light Filer и Flicker Less Backlight

   Наред със споменатото вече съчетание на 144 херцовата честота на опресняване и IPS тип матрица, правят впечатление добрата ергономика на подставката, специалните технологии, предназначени за по-добра защита на зрението на потребителя - EyeProtect, Blue Light Filer и Flicker Less Backlight, както и високата разделителна способност на екрана - 2560x1440 пиксела. Не споря - последната спомената характеристика не е нещо невиждано досега. Просто ме радва комбинирането на IPS тип панел с висока разделителна способност и едно бързодействие, което доскоро (уж) не беше възможно при този вид матрици. Впрочем, за разлика от популярните напоследък мобилни устройства - планшети, смартфони и т. н., за един монитор тази QHD (Quad HD) резолюция си е сериозна работа. Да, има дори и по-високи резолюции (справка - Wikipedia), но очевидно, поне засега, не е толкова лесно да бъдат използвани при PC мониторите.
   С аналогични характеристики ще бъде и моделът на Asus, с "работно" наименование ASUS MG279Q. За разлика от "хищника" на Acer, MG279Q изглежда по-семпло, но за сметка на това сякаш са използвани малко по-качествени материали. Разбира се, това можем да установим със сигурност единствено ако/когато получим възможността да тестваме мониторите в реални условия. Моделът на Asus е включен в серията ROG (Republic Of Gamers), т. е. подобно на монитора, предложен от Acer, е ориентиран към геймърите, но мисля, че появата на IPS базирани монитори с честота на опресняване 120-144 Hz ще се приветства не само от професионалните кибер-спортисти.
   Накрая остава да изясним - на каква цена можем да купим тези симпатични монитори. Все още е рано да се каже със сигурност, колко ще струват когато се появят в България, но в мрежата видях, че вече се приемат предварителни поръчки за Acer Predator XB270HU за сумата от ~ £690 (британски лири). При нас като нищо цената може да достигне и 2 000 лв. - като се включат мита, транспортни разходи и други подобни. Мда... соленко е. Е, все пак говорим за 27 инчов монитор с висока разделителна способност на екрана, доста полезни екстри и нови технологии. А пък ако смятате, че 144 херцовите IPS монитори са "кьорфишек работа" - чувствайте се свободни да си изберете нещо друго - било то монитор, лаптоп, смартфон, или някоя друга интересна високотехнологична джаджа. В ход са пролетните промоции, а цените - изключително изгодни. Успех в избора!

4 коментара:

Анонимен

Здравейте,днес в технополис видях такъв монитор само че техническите характеристики са други и цената е доста по ниска.Ще приложа и линк, това друг монитор ли е .
http://www.technopolis.bg/bg/Monitors/Monitor-ACER-PREDATOR-XB270Hbmjdprz/p/507036

Анонимен

Друг монитор е. В статията става дума за Acer Predator XB270HU. Този, който си видял в магазина, е XB270H (без U). Една буквичка само изпада и получаваш вместо IPS - TN матрица, вместо 2560x1440 - само 1920x1080 пиксела (което се усеща доста при 27 инчов екран) и т. н. Както се казва - две големи разлики...

Анонимен

А кога ще има още ревюта за "новите" монитори ?

Анонимен

A кога ще има нови ревюта ?