12 февруари 2013 г.

Dell U2413 review



Ревю на Dell U2413

- по-добре късно, отколкото никога...

© Крум Маринов


DELL U2413

   Dell U2413 е 24 инчов монитор с разделителна способност на екрана 1920x1200 пиксела и съотношение на страните 16:10. Предназначен е за потребители, които по принцип държат на високото качество и най-вече - на прецизното цветопредаване. В съчетание с относително ниската си цена, този модел на Dell изглежда достатъчно "апетитно". Мониторът е сред атрактивните предложения на нашия пазар и би трябвало да намери място в списъка с моделите, ориентирани към професионалните фотографи и графични дизайнери. За съжаление, понякога официалните технически характеристики се разминават с реалните качества на мониторите. В днешния обзор ще се опитаме да изясним - дали U2413 наистина е способен да оправдае нашите очаквания, или ще се окаже поредното разочарование...

   Без да иска, Крум уцели десетката с това заглавие на ревюто - "...по-добре късно, отколкото никога". Тествахме монитора преди повече от месец, но г-н Крум постоянно се размотава по разни забравени от Бога държави и държавици и все отлага написването на статията. Накрая го притиснахме до стената и - ето го най-после и второто ревю за тази 2013 година. Бел. - Христо

   Да, действително - малко се позабавих с тези две публикации - признавам. Но не мога да пренебрегна и преките си служебни задължения, които ти наричаш "размотаване по разни държавици".
   Впрочем - да прескочим тези лирични отклонения и да преминем към ревюто на Dell U2413. Само да вметна - всъщност друго имах предвид с това заглавие. Донякъде бях разочарован, когато тествахме "фалшивия заместник" Dell U2412M (определено - на много изгодна цена, но съответно - и с доста по-скромни възможности). След него Dell продължиха с монитори от масовия клас, като например Dell S2440L. Не, не казвам, че са лоши - за цената си са много добри даже. Вършат работа на графични дизайнери и фотографи, но - на любителско ниво. При 27 инчовите монитори на компанията, отново видяхме модели от по-нисък клас - както Dell S2740L, така и Dell UltraSharp U2713HM (той пък ни разочарова заради проблемите с подсветката). Наложи се да почакаме, докато най-после се появи нещо по-сериозно, какъвто обещава да бъде героят на днешния ни обзор - U2413.

   Първи впечатления. Дизайн.
   Разбира се, за външния вид на монитора не бива да се спори - всеки има свое собствено мнение. Ще си позволя да споделя моите впечатления, а дали ще се съгласите с мен - решавате вие.
   Качеството на изработка е на прилично ниво. Наистина - нямам никакви забележки. Здрава, качествена пластмаса, качествена сглобка. Рамката и стойката са в черен матов цвят, тип "графит". Единствената "шаренийка" е сребристото лого на компанията, което впрочем на моменти въобще не се забелязва (в зависимост от осветлението в помещението). Никакъв гланц, никакви рекламни надписи - LED, HDMI, "супер", "ултра", "адванЦед" и т. н. - няма такива глупости. Плавни, изчистени линии, тъмно (черно) матово покритие - няма нищо, което да дразни погледа или да разсейва вниманието при работа. Няма дори обозначения на бутоните, с които се управлява менюто. Красота! Достатъчно стилен, бих казал - елегантен монитор, същевременно - очевидно предназначен за работа, а не за кичозна украса на хола.
   Стойката е стабилна и напълно функционална - наклон, завъртане, промяна на височината - никакви забележки. Освен това, разбира се, има и специален отвор, през който да минат кабелите. Чудесно. Бутоните (с изключение на този за включване/изключване на монитора) са сензорни и почти не се забелязват, но при това са удобни за ползване - и тук нямаме никакви забележки.

   

   Технически характеристики на Dell U2413:

   Тип на матрицата: AH-IPS, LED подсветка
   Размер на екрана: 24" (~61 cm)
   Разделителна способност на екрана: 1920x1200 (16:10)
   Време за реакция: 6 ms (GTG)
   Стъпка на пикселите:  0.27 mm
   Яркост:  350 cd/m²
   Контраст: 1 000:1 (статичен), 2 000 000:1 (динамичен)
   Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178°
   Други: DVI-D, HDMI, DisplayPort 1.2, Mini DisplayPort,
   USB 3.0, card reader (9-in-1),
   наклон, завъртане (включително до положение "портрет"),
   регулиране височината на стойката, PbP, PiP   
  
   Конектори.
   Конекторите, с които разполага U2413, са изброени малко по-нагоре. Мисля, че и тук едва ли някой би могъл да се оплаче. Пълен комплект - DP, DL-DVI, HDMI, 4 бр. USB 3.0 (два от които са разположени отстрани на рамката на монитора). Четецът на карти поддържа MS Pro HG, HSMS, MSPRO, Memory Stick Duo и Mini Secure Digital (с адаптер), MS Duo Secure Digital (Mini-SD), Secure Digital Card, TransFlash (SD, incl. SDHC), MultiMediaCard (MMC), макс. обем до 32 GB.
        
   Меню.
   Веднага ще отбележим, че менюто при U2413 е много удобно и интуитивно за ползване. Реално не виждам някаква принципна промяна в организацията на менюто, в сравнение с по-старите модели монитори на Dell (като моя U2311H, например). И правилно - щом нещо работи както трябва - няма нужда да се "поправя". При докосване на който и да е от петте сензорни бутона се активира най-долният от тях (индикаторът му светва в бяло). В случай, че действително искате да използвате менюто, трябва да натиснете споменатия бутон. Тогава в долния ъгъл на екрана срещу всеки от тези пет бутона се извежда пояснителен надпис (Preset Modes, Brightness/Contrast, Input Source, Menu, Exit). Натискате бутона срещу интересуващия ви раздел и продължавате нататък. Освен пояснителните надписи, на екрана се извеждат и прости пиктограми - стрелки, символ за потвърждение или отказ. Както казах - ще се ориентирате бързо - никакви грижи в това отношение. Всичко е добре подредено и удобно за ползване.
   Можете да изберете от няколко режима - Standard, Multimedia, Movie, Game, Paper, Color Temperature, Color Space, Custom Color. Различните категории на менюто ви дават възможност за прецизна настройка на картината според вашите нужди и изисквания. Няма да ги изброявам подробно, тъй като не смятам, че е необходимо, а и ревюто ще излезе поне два пъти по-дълго :). Ще отбележа само, че при Dell U2413 имате възможност да се възползвате и от една от следните (без)полезни функции - PbP (Picture By Picture) - екранът се разделя на две и във всяка половина можете да наблюдавате картина от два различни източника и PiP (Picture In Picture) - картина в картината (на фона на основното изображение в по-малък правоъгълник можете да наблюдавате изображение от друг източник).
     
   Разход на електроенергия.
   Според официалната информация, предоставена от Dell, мониторът не изглежда много икономичен (като за модел с LED подсветка) - 60 W. Но след като настроите/калибрирате U2413, естествено ще намалите и силата на подсветката. Така че разходът на електроенергия ще намалее наполовина - до 30-35 W. Нормално.
     
   Качество на картината.
   Както писах в началото на това ревю, доста дълго чакахме да се появи достоен наследник на популярния U2410 - повече от 3 години. В интерес на истината, лично аз бях леко скептично настроен, тъй като в последно време компанията определено заложи на монитори от по-нисък клас, ориентирани към масовия потребител. Поне на пръв поглед обаче новият U2413 изглежда обещаващо. Разделителната способност на екрана от 1920x1200 пиксела при съотношение на страните 16:10 осигурява висока детайлност на изображението и забележимо по-голямо работно пространство по вертикала. Мониторът е снабден с IPS матрица от висок клас - способен е да възпроизведе 1.07 милиарда цвята (8-bit + AFRC, т. е. 10 бита, постигнати чрез интерполация на цветовете). Разширен цветови обхват - цветовото пространство, което покрива новият модел на Dell е NTSC - 103%, sRGB - 100%, Adobe RGB - 99%. Особено радва това, че най после LG (производител на течнокристалния панел) решиха да подобрят покритието на екрана. То не позволява появата на отблясъци и отражения, характерни за мониторите с гланцово покритие на екрана, но същевременно вече го няма и широко коментирания "кристален ефект", който беше изключително дразнещ за много потребители. Но, нека видим, какви са резултатите от нашите тестове на Dell U2413.
        
   Първата таблица показва точността на цветопредаване при фабрични настройки (при първото включване на монитора, в стандартен режим). Точността на цветопредаването се обозначава с DeltaE. При DeltaE >3 и без да използвате колориметър, с невъоръжено око ще забележите, че цветовете са далеч от реалните. В случай, че DeltaE < 1 цветопредаването се счита за коректно (по-ниска стойност - по-добре).
  

DELL U2413 - цветопредаване преди калибриране


    Не бързайте с изводите - това са стойности при фабрични настройки в стандартен режим. Обикновено след калибриране на монитора картината забележимо се подобрява. Освен това, разполагаме и с други режими, част от които са съпроводени с гаранцията на Dell, че е извършено калибриране във фабриката (в документацията на U2413 има приложен сертификат със съответните данни). Режимите, за които става дума, са sRGB и Adobe RGB. При тях Dell гарантира, че средните стойности на DeltaE са < 2, а цветовата температура е максимално близка до 6500 K (градуса по Келвин). Това е оптималната цветова температура съгласно стандарта sRGB. Ето какви резултати получихме ние след калибриране (режим Custom Color).
  

DELL U2413 - цветопредаване след калибриране


    Това наистина е много добър резултат за монитор с разширен цветови обхват. Имайте предвид също така, че винаги има разлика в представянето на отделните бройки. При вас резултатите могат да бъдат и малко по-добри.Следващата таблица представя регистрираното ниво на черния цвят. Измерва се в cd/m² (кандела на кв. метър). И тук, колкото са по-ниски стойностите - толкова по-добре:

DELL U2413 - ниво на черния цвят след калибриране

   Отново - достойно представяне. Сред IPS базираните монитори това е една от най-ниските стойности. Вярно - има модели, които се представят по-добре, но се броят на пръсти. А шампиони са естествено мониторите с VA матрици. В тази връзка, читателите, които не са се интересували от особеностите на различните технологии при LCD панелите, могат да прегледат публикацията "Видове матрици при мониторите". От дълбочината на черния цвят и съответно - от качествата на подсветката, зависи реалният контраст на монитора (тук по-високите стойности са по-добри): 

DELL U2413 - контраст след калибриране


   Никак не е зле, както впрочем и сами можете да прецените от горната таблица.


   Калибриране на Dell U2413

   Вече споменахме - винаги има разлики в представянето на отделните бройки LCD монитори, дори когато са от една и съща партида. Няма смисъл да ви давам и ориентировъчни стойности, тъй като потребителите, които имат нужда от подобен монитор и се занимават професионално с графичен дизайн, едва ли ще го настройват "на око". Резултатите във вашият конкретен случай ще зависят и от това какъв колориметър и софтуер ще използвате. Много потребители предпочитат да си изтеглят готов ICC профил, но поради споменатите причини това не винаги се оказва удачен вариант.
   Важен момент - при U2413 има опция и за изцяло хардуерно калибриране, като получавате възможност за достъп и контрол на т. нар. LUT (Look Up Table) на монитора. В този случай създаденият цветови профил се съхранява в самият монитор, откъдето се и зарежда при включване. Това на теория. За съжаление ние не успяхме да го направим при "нашата" бройка. Не можахме да се преборим с това упорито създание. Явно не сме били достатъчно убедителни... Пробвахме какво ли не с този монитор - уви, не се получи. Накрая Марин се изнерви и решихме, че е по-добре да не продължаваме - имаше голяма вероятност да получи удар (мониторът, не Марин).
   Редакция:
   Всъщност, нямаше и как да се получи с нашия "паяк". Уж скъп, уж профи - но... неподходящ за тази конкретна цел. Преди да публикувам ревюто на Крум (той нали постоянно лети насам-натам, та вече и това трябва ние да правим), се консултирах с руските ни колеги, та те ме просветиха... Щяхме да си спестим нервите, ако бяхме прочели по-внимателно документацията на U2413. За да стане номера с въпросното хардуерно калибриране и за да получите така желания достъп до LUT на монитора, са необходими 2 неща. 1) Специална програма - Dell™ UltraSharp Color Calibration Solution, която е напълно безплатна, разбира се и 2) X-rite i1 Display Pro - т. нар. калибратор за екрани (колориметър). Той не е безплатен обаче. С друг не става - само с този. Честито! Е, руските колеги (от невинно детско любопитство, естествено) се опитват да хакнат програмата. Засега нямам информация дали са преуспели в това свое начинание. Та така - ако нямате на разположение въпросното устройство - няма да стане номера. Малка черна точка за този иначе добър монитор на Dell. Бел. - Христо

     
   Ъгли на видимост.
   Dell U2413 е с качествена IPS матрица от висок клас, така че естестествено показва добри резултати. Трудно ще забележите влошаване на картината (загуба на контраст и промяна на цветовете) дори когато гледате екрана под по-голям ъгъл. Наистина няма нищо общо с печално известните евтини TN панели, които все още се използват при голяма част от лаптопите и мониторите от по-нисък клас.
     
   Време за реакция на матрицата и забавяне на входния сигнал.
   Матрицата, използвана при този модел на Dell изглежда достатъчно бърза - 6 ms. При преход между нюанси на сивото избрани от производителя, разбира се. Реалното време за реакция е 14-15 ms (стандарт ISO 13406-2). Този стандарт, наред с определянето на класа на матрицата според допустимите "мъртви" пиксели, дефинира и времето за реакция на матрицата като преход от изключено до включено положение (и обратно). Действително, U2413 се позиционира като (полу-) професионален монитор, предназначен за работа - графичен дизайн, подготовка на файлове за печат, обработка на цифрови фотографии и т. н. Това не означава обаче, че човек няма да реши да изгледа някой филм или да си пусне игра за отмора. В тази връзка - не можем да кажем, че времето за реакция е критичен фактор, но не е и за пренебрегване. За жалост, инженерите на Dell са решили да не предоставят на потребителите възможност за контрол на т. нар. overdrive на монитора, което е жалко. На практика, когато е "заключена", използваната RTC (Response Time Compensation) технология твърде често не дава задоволителни резултати. Тази липса на възможност за контрол на подаваните импулси за "ускоряване" на пикселите довежда до втората малка черна точка в пасива на U2413.
   В някои случаи е възможно да забележите леко размазване на образа при отразяване на бързо движещи се обекти на екрана на монитора, съответно - дублиране (т. нар. "призрачна сянка") на образа, предизвикано от използвания overdrive. Нищо критично впрочем. Всички тези "ужаси" се проявяват при специално подбрани изображения, използвани при тестовете. При нормална ежедневна употреба вероятността да ги засечете е много малка.
   Традиционно т. нар. input lag се описва като забавяне на сигнала "по пътя" от видеокартата на компютъра до екрана на монитора. Тук вече определящ фактор е електрониката на монитора. За най-добри резултати (най-ниски стойности) при игра е препоръчително превключване в режим Game. Според направените измервания в този режим забавянето на сигнала не надхвърля 10 ms. Това е напълно задоволителен резултат за монитор предназначен за занимания с графичен дизайн, а не за игри.  
  
   Подсветка.
   При Dell U2413 е използвана GB LED подсветка, сравнително нова разработка. Да, правилно се досещате - това е нещо близко до мистичната RGB LED подсветка. Но по този повод ще се изкажем в някоя от следващите ни публикации. Подсветката на тестваната от нас бройка се оказа равномерна, а на черен фон не забелязахме някакво по-сериозно избиване в ъглите (т. нар. backlight bleeding), често срещано явление при съвременните LCD монитори, за съжаление. Между другото, Dell напоследък широко рекламират своята система за подобряване на изображението Uniformity Compensation (активира се от менюто, в раздела Display Settings). Идеята е мониторът интелигентно да настройва качеството на картината като анализира и изравнява яркостта по цялата площ на екрана. Изглежда обаче, че инженерите на Dell трябва да поработят още малко по въпроса. Моят съвет е да не използвате тази опция при U2413. Подобрение наистина има, но неизвестно защо мониторът повишава яркостта доста над нормалните стойности, като нямате възможност да я намалите. Общо взето, както и при така наречения динамичен контраст, ползата от тази екстра е леко съмнителна.
   И в края на този раздел от обзора на Dell U2413 трябва да споменем, че при него (тук бях изненадан - наистина не го очаквах) се използва ШИМ. Благодарение на тази технология се стига до изключително вредно за очите трептене на подсветката на монитора. Разбира се, не всички са с еднакво чувствително зрение, но повярвайте ми - по-добре е да не експериментирате. Не е задължително да се стига до главоболие, виене на свят и т. н. Стига ви и "само" ден след ден по малко да си съсипвате зрението и след време с учудване да узнаете, че се налага да си купите очила или лещи. Добрата новина е, че в случая говорим за монитор с хибридно управление на яркостта. Според информацията, която любезно ни предоставиха нашите руски колеги от екипа на г-н Марк Плотников, при по-високите стойности (от 100% до 20%) силата на подсветката се регулира от постоянен електрически ток. От 20% надолу вече започва използването на ШИМ. Тъй като при нормална употреба никой няма да затъмнява екрана до такава степен, можем да смятаме, че това не е проблем и не е нужно да се тревожим излишно. 
  

   Предимства и недостатъци на Dell U2413, цена.

   Предимства: Качествена AH-IPS матрица и GB-LED подсветка, осигуряващи разширен цветови обхват; мониторът е способен да възпроизведе 1.07 милиарда цвята (8-bit + AFRC, 10 бита, постигнати чрез интерполация); прецизно цветопредаване (след калибриране); по-голямо работно пространство по вертикала (съотношение на страните 16:10); широки ъгли на видимост; ергономична стойка; съществено ускоряване на матрицата в режим "Game"; пълен набор цифрови конектори, вкл. USB 3.0; олекотено AG покритие на екрана без "кристален" ефект; Premium Panel Guarantee - Dell гарантират липсата на дефектни пиксели - в случай, че откриете такъв, компанията ще ви обезщети чрез замяна (впрочем - поинтересувайте се - дали това е известно на нашите търговци).
   Недостатъци: разочарова ограничението, което на практика няма да даде възможност на много потребители да извършат хардуерно калибриране чрез програмиране на LUT на монитора, все пак има какво да се желае и от RTC (response time compensation) системата на монитора.
   Цената на Dell U2413 към момента на написване на ревюто се движи в границите 925 -

1025 лв. С оглед на техническите параметри, реалните възможности на този LCD монитор и високото качество - цената е изключително изгодна. В случай, че ви трябва монитор за сериозни занимания в областта на графичния дизайн или за обработка на цифрови снимки - имайте предвид и този модел сред възможните ви фаворити.
  
   Заключение.
   Dell U2413 ни направи добро впечатление - след поредица от модели, представители на средния клас монитори, ориентирани към по-непретенциозния масов потребител, най-после компанията пусна на пазара нещо представляващо интерес и за професионалистите. Е, ако бъдем напълно коректни, сигурно е редно да позиционираме модела в полупрофесионалния клас. Сравнително ниската цена (с оглед на качеството, което получаваме срещу парите си) позволява и на непрофесионалисти, търсещи нещо по-добро от масовите модели, да закупят този монитор и да се възползват от неговите възможности. Все пак, трябва да сте наясно, че разширеният цветови обхват е като нож с две остриета. Преценете внимателно - дали наистина ви е нужен такъв монитор. Имайте предвид, че тези 10-битови (8-bit + AFRC) чудовища изискват наличието и на съответен хардуер и софтуер.
   Ако не се лъжа, ОС под Windows 7 няма да "разберат" за какво става дума, същото се отнася и за по-старите версии на Photoshop и др. програми, предназначени за графичен дизайн. Ако видеокартата ви е по-старичка - ще се наложи да се екипирате с нещо малко по-сериозно.
   Съотношението на страните (16:10) осигурява повече работна площ, но пък когато решите да изгледате някой филм (16:9) ще се наложи плейърът да разпъне картината, като при това "отреже" част от изображението. Въпреки, че матрицата е достатъчно бърза, това не е типичен геймърски монитор, така че професионалните геймъри ще трябва да потърсят щастието другаде. Ако предпочитате да използвате монитора в по-затъмнена стая и/или на екрана преобладават по-тъмни сцени (при филми и игри), или обработвате черно-бели фотографии, трябва да имате предвид, че въпреки нелошите резултати, стойностите на контраста при този монитор не са сред възможно най-високите. В това отношение добро впечатление ни направи представеният в миналото ни ревю BenQ GW2750HM. Ако търсите евтин 27 инчов монитор за работа с офис приложения, гледане на филми и клипове, ползване на Интернет и игри - може би ще ви допадне.
   Накратко - въпреки че имаме някои забележки, към този момент Dell U2413 е сред най-добрите предложения на пазара. Препоръчвам на всички потребители, които търсят по-високо качество, надхвърлящо възможностите на масовите модели, да обърнат внимание на този нов LCD монитор на Dell.
     
   Крум Маринов  

   В случай, че това ревю ви е било от полза - моля, използвайте малките бутончета за споделяне в социалните мрежи (ще ги намерите под публикацията). Благодаря!    
   Още ревюта на монитори и статии можете да изберете от Съдържанието.

37 коментара:

Анонимен

Супер! Най-после нещо интересно, че последно време пишете повече ревюта за някакви евтини трошки. И е хубаво, че Dell най-после решиха да направят монитор, който да наследи стария U2410. Даже ми се струва, че новият U2413 е по-добър. Беше и добре да направите сравнение между 24-инчовите монитори на Dell за да се видят по-ясно разликите и недостатъците и предимствата на моделите, които излязоха след U2410...

Калин

Анонимен

Нещо не сте добре май.

Как ше е ефтин тоя монитор бе!?!!!! 1000 лева за тоз 24 инча маник-вие парите за нищо ги имате сигорно ги берете от дървета :D

LG имат чудесни монитори наполовин даже на една трета цена а са и производител на матриците. Защо ги хвалите Дел не мога да разбера. Аз не бих си купил U2413-не виждам защо е толкова скъп.

Анонимен

Едно нещо не мога да разбера:

От 1 000 човека, да речем, на колко реално ще им потрябва този разширен цветови обхват и на колко им трябва Adobe RGB?

Хардуерно калибриране с директно бъркане в LUT на монитора - какво е предимството пред "обикновеното" калибриране с колориметър?

1.07 милиарда цвята - браво, браво. Само дето човешкото око така или иначе не може да ги различи.

Не виждам смисъл от такива монитори. Единствена полза - някой да се изфука колко му е яка машинката... Ама карай да върви - потребителите са с безнадеждно промити мозъци - колкото са по-големи цифрите и колкото са повече ненужните екстри - толкова по-добре. Важното е машината за пари да се върти.

Анонимен

И аз едно нещо не мога да разбера. Този монитор единствения на пазара ли е и някой кара ли те насила да си го купуваш?
Много ясно, че като не ти трябва пълен Adobe RGB обхват, няма да си го купиш и ще се насочиш към по-евтина алтернатива (а такива има много), но какво точно те дразни в съществуването на такъв монитор? От 1000 човека, на 1 ще му потрябва такъв монитор. Защо да няма такива монитори?

Анонимен

Мониторът не е скъп, като се вземат предвид качеството и характеристиките. Както е написал и авторът на ревюто обаче - U2413 не е за масовия потребител. Има достатъчно модели с e-IPS, MVA и TN матрици, на които могат щастливо да се нахвърлят хората без особени претенции.

Но има и достатъчно хора с по-високи изисквания, мониторът е предназначен за тях. И пак ще кажа - реално този Dell според мен никак не е скъп. Мониторите с подобни характеристики струват поне двойно повече. Ако някой ми намери по-евтин модел с такива параметри - задължително да напише в коментарите - ще се радвам, ако има такъв...

Колкото до Adobe RGB - никак не са малко хората, на които им трябва. За цветовете - човешкото око може много неща да не засича, но при предпечатна подготовка и професионална работа с цифрови изображения разширеният цветови обхват и прецизното цветопредаване са от критично значение.

Dell U2413 е интересен модел, да се надяваме, че HP също имат подобни модели за 2013 година. За Nec и Eizo не се съмнявам, но там по принцип цените са доста по-солени...

Анонимен

И така крития въпрос:
Този монитор заработва ли на нативната (1920х1200) си резолюция през наличния HDMI порт? /за хора които разнасят работата си с лаптоп, но когато се приберат у дома да искат да работят на читав екран/

Анонимен

В комплекта нямаше HDMI кабел и не сме проверявали лично. По принцип е възможно - ограничението не е толкова в технологията, колкото опира до характеристиките на самия монитор.

Доколкото си спомням, в упътването на Dell U2413 никъде не видях да се споменава изрично, че през HDMI се поддържа по-ниска разделителна способност (1920x1080). Чакам отговор от поддръжката на Dell. Когато получа надеждна информация - ще пиша.

Христо

Анонимен

Отново покорно моля, Крум , Христо и компания да ревюират Dell U2713H. Ще ми бъде много полезно и интересно.
Благодара предварително.
А

Анонимен

Ще го направим при първа възможност - веднага щом мониторът ни попадне в ръцете. И - щом Крум се свести от здравия бой, който ще му тегля...

Христо

ПП:
Последният път, когато разговаряхме по телефона (пак се е забил в някакви пущинаци без интернет), обсъждахме коментарите след статията. Струва ми се, че Крум е склонен в името на баланса да потърси първо някой по-евтин модел от масовия клас (защото някои хора смятат, че дори U2413 е твърде скъп и с ненужни екстри). Но ще видим... Надявам се - скоро.

Иначе за 27-инчовия модел на Dell - предполагам, че ще се окаже много близък като качество и характеристики до U2413. Освен ако не ни изненада подобно на U2713HM (а за него колко ругатни отнесохме по форумите - не е истина). Как сме могли да плюем по най-великата фирма, едва ли не. Ами тествахме го, Крум написа това, което видяхме - това е. Може на такава (единична) бройка да сме попаднали, може цялата партида да е била такава. Не мисля, че трябва да премълчаваме откритите недостатъци. Това не уронва престижа на фирмата, според мен...

Анонимен

Определено U2713Н и U2413 са различни животни. U2413 използва пулсова модулация при яркост под 20% за да понижи светенето на диодите. Това определено може да е дразнещо при продължителна работа.
Иначе Дел имат доста балансирана политика в определяне на съотношението цена/качество, което ги измъква пред Еизо и Нек в масовия про сегмент. На хората, които пишат колко суперски са този клас монитори, мога да кажа, че това са работни инструменти и като такива е нормално да бъдат обект на по-обстойни анализи. Ако просто сте геймъри или киномани - не си струва да влизате в тези ценови "води", има доста по-разумни алтернативи. Благодаря на Крум и Христо за труда - четем с удоволствие!
А

Анонимен

Относно максималната разделителна способност на екрана на U2413 при използване на HDMI входа.

Както писах по-горе - отправих запитване до Dell, получих следния отговор:

Thank you for Contacting Dell USA Sales.

Ultrasharp monitors provide maximum resolution when connected with HDMI cable. And it depends upon the graphic card on the computer too.

Thank you,
Sudheer



Христо

Анонимен

Добро и полезно ревю,за което благодаря.Най накрая мъките ми свършиха слд като поръчах преди малко този монитор.Де що има ревюта в нета ги изчетах за седмица,като накрая здравият разум надделя и в рамките на 10 мин.взех най удачното решение за момента и не се хвърлих на топ моделите струващи 3 пъти повече/не че няма да взема на по късен етап Ezio cg246/. Цена 392 лири с доставката.Ползвах купонче за 20% намаление,а очаквам и кешбак от сайта за пазаруване.Благодаря за добрата работа момчета.

Unknown

ASUS PA249Q Ще има ли скоро ревю на този модел , за да избера между него и DELL U2413.
ще съм ти задължен
с уважение Спас Мринов
spasmarinov@abv.bg

monitoribg

Удивително съвпадение!

Днес публикуваме ревюто на LG 27EA83-D, а следващото (след около седмица вероятно) ще бъде на ASUS PA249Q. Надявам се да имаш търпение...

Крум

Unknown

Ще чакам с нетърпение ASUS PA249Q.
с уважение Спас Маринов
spasmarinov@abv.bg

Анонимен

@starshina,

Намери ли повече информация за PA249Q?

И аз се чудя между U2413 и PA249Q.

Unknown

Понеже няма къде да видя на живо мониторите. А избора е доста труден. За продължителна работа кой от двата е по добре да купя. EIZO CG223W - DELL2413. За ейзото не намирам данни за шим , вид на панела да не е с агресивното покритие. За дела почти се информирах и за сега на него съм се спрял. Искам да не си товаря очите. И избора е труден. Почти няма монитор без шим. А за моделите на ейзо няма данни. Ще съм ти задължен за насока. В момента съм с HPZR2240W. При по дълга работа товари очите. EIZO CG223W ти ми посочи това ейзо , но немирам данни за шим и покритие на матрицата. А цената е доста и затова ми е необходим съвет. Ще съм задължен.
С уважение:
Спас Маринов
spasmarinov@abv.bg

Анонимен

Крум е силно командирован - отново от другата страна на земното кълбо. Може би аз ще мога да ти помогна. Лошо, че не можеш да видиш моделите на живо - независимо от това, какво ще ти каже някой, или пък прочетеш някъде - важното е как ти преценяваш нещата, дали очите се чувстват комфортно.

Моделът на Eizo е по-стар, но по-добър. Професионална S-PVA матрица, катодна подсветка, електрониката също е на ниво. Картината е много приятна за очите, зрението не се натоварва така, както е при новите LED-боклуци. Виждал съм екрана, сниман с камера - няма ги характерните линии. Възможно е да има ШИМ, но на достатъчно висока честота, а при това се компенсира и от специфичната особеност на катодната подсветка, която гасне постепенно и го няма този рязък интервал вкл/изкл.

Същевременно Eizo е професионален монитор за графичен дизайн, с много екстри и възможности, за които ще си платиш, но на практика няма да използваш. Мисля, че не си заслужава в твоя случай да плащаш двойно повече за монитор, който няма да използваш пълноценно.

Накратко - по-скоро - Dell U2413. Прочети още веднъж ревюто на Крум, потърси информация и в специализираните форуми, за да знаеш, какви подводни камъни има. Поръчваш и си го оглеждаш спокойно и методично. Ако има дефекти - връщаш. Dell имат достатъчно гъвкава политика в това отношение, мисля, че няма да имаш проблеми...

Христо

Unknown

Благодаря за съвета.
Ще се пренасоча изцяло към Dell U2413. Не мога да го видя на живо , но дотук каквото прочетох е най - доброто на пазара в момента в този ценови клас.
Благодаря Христо.

Unknown

И забравих относно калибрирането на Dell U2413. X-rite i1 Display Pro без него ще мога ли да го настроя прилично.
Ще съм благодарен.
Спас Маринов

Анонимен

Въпросният калибратор е необходим за прецизно калибриране на хардуерно ниво, с директна комуникация и настройка на LUT на монитора. В твоя случай това не е необходимо, с всеки друг що-годе читав колориметър също ще получиш напълно задоволителен резултат.

Христо

Unknown

В момента има налични от Dell U2413 ревизия А00 януари. Дали да изчакам нов внос или да взема от тези една бройка. Ще съм благодарен за съвет.
с уважение: Спас Маринов

Анонимен

По принцип с всяка следваща ревизия се изчистват някакви недостатъци на модела. Според мен е по-добре да изчакаш следваща ревизия.

P. S. Извинявам се на всички, които досега не са получили отговори на въпросите си, но бяхме отпускари. От следващата седмица сме на линия с Марин, а и Крум би трябвало вече да се върне от командировка.

Христо

Анонимен

Здравейте,
Видях в сравненията по-горе този модел:benq e2730V. Дали планирате скоро да пуснете анализ и за него?
Мерси предварително
Пачо

Анонимен

Здравейте,
двоумя се между Dell U2413 и Eizo Ev2336w. Понеже в края на това ревю пише че е важен хардуера и софтуера на компютъра може би по лесно ще ми е да реша ако ми кажете какво трябва да гледам в тях за да знам че ако си взема дела ще мога да го използвам пълноценно. Резолюцията на лаптопа ми е 1280:800. Това означава ли че не мога да използвам на монитора с по голяма от неговата.

Анонимен

Здравей!

Съжалявам, че с такова закъснение публикуваме въпроса ти - коментарът беше отчетен от системата като спам. Неприятно наистина. Трябва по-често да проверявам за подобни недоразумения. Разделителната способност на екрана на лаптопа не е фактор, който трябва да те притеснява. С други думи - няма връзка. Но е много вероятно конфигурацията да е слабичка за подобен монитор. Би ли написал с какъв модел лаптоп си (технически характеристики)?

Христо

Анонимен

От това което прочетох досега в гугъл останах с впечатлението че с моя лаптоп няма да мога да използвам нито един от двата монитора. Лаптопа ми е на 6 години Asus F3Ka. Видео карта Ati readon HD2600

А специално за софтуера какво е важно? Мисля да използвам по стари версии на Фотошоп. Например CS3 ще има ли някаква разлика от по новите версии CS6. Ако използвам уин 7 64 бит и уин 8 64 бит ще има ли някаква разлика между двете системи? В момента съм с 32 битова виста. Има ли разлика в монитора при 32 и 64 битова версия? Благодаря за вниманието.

Анонимен

Колега, ето тук малко информация за 64 и 32-битовите ОС:

http://windows.microsoft.com/bg-bg/windows/32-bit-and-64-bit-windows#1TC=windows-7

При мен например 32-битовата версия на седмицата просто не "зацепваше", че компютърът разполага с повече RAM и не можеше да я използва.

За мониторите с по-висока резолюция, доколкото знам, често влизат в конфликт с лаптопите. Примерно проблеми в коректното отразяване на информацията - по-некачествена картина, или нямат възможност да извеждат изображението с максимална резолюция. Съответно в твоя случай няма да имаш възможност да се възползваш от максимума, който може да ти предостави монитора. През лаптопа няма да можеш да ги получиш тия 1.07 милиарда цвята.

Програмите ако са по-стари версии - също не могат да "разберат" какви са максималните възможности на монитора.

Накратко - в най-лошия случай програмите ще работят бъгаво и изображението ще бъде с дразнещи дефекти (включително - ако лаптопа/видеокартата/ е по-старичък, изображението няма да е на максималната възможна резолюция и с черни ленти. Със сигурност няма да получиш 10-битов цвят, а в такъв случай или трябва да се ориентираш към по-скромен монитор, или да си вземеш настолен компютър - по-модерна конфигурация с DisplayPort...

Калин

Анонимен

Здравейте,
Благодаря за отговора. Бях на път да си взема монитора обаче вчера след много четене в интернет разбрах че този монитор има много голям проблем наречен overdrive или още inverse ghosting който след това видях че в това ревю е споменат, но не съм му обърнал голямо внимание. Трябва да се обръща повече внимание на проблемите на мониторите за да стане ясно дали човек иска да се примири с него или не. Смятам че за парите които се искат този проблем е недопустим при положение че по евтини монитори от този нямат този проблем. Купувам си този монитор за графичен дизайн, но това не означава че няма да го използвам за интернет и мултимедиа.

Ако някой също като мен не му е ясно какво е inverse ghosting нека да види ето тези снимки:
http://www.abload.de/img/ghosting62bqkw.jpg
http://www.abload.de/img/ghosting3alp5p.jpg
http://www.abload.de/img/dell-motionzxuzr.jpg

Вече започнах да се отказвам от търсенето на монитор. Всичките са някакви боклуци! Не знам вече какво да търся и да гледам.

Анонимен

Някой знае ли, коя ревизия на монитора се продава към момента в България, защото до rev. A02 собственици се оплакваха от недоработени неща, като артефакти при скролиране на текст...?

Анонимен

Пичове, няма идеален монитор дето да става и за геймене и за профи работа с изображения. Като искаме точно цветопредаване и не знам си колко милиарда цвята - те ви "тежка" ("бавноподвижна") матрица -> те ви гоустинг и артефакти. Като искаме "бърза" матрица - те ви 120/140 Hz TN със скапани цветове и загуба на същите при изместване от центъра на екрана. Тава е положениео засега!

Мерси за ревютата - вие сте едни от малкото, които пишат и за недостатъците на мониторите а не само бла-бла-колко-е-як-купувайте-не-се-чудете. Мерси!

Анонимен

Как да разбера коя ревизия е монитора (rev. A01, A02,...)?

Анонимен

На задния панел (гърба на монитора), обикновено в долната част, има залепен стикер с информация за производителя, дата и т.н. Там е посочена и ревизията на монитора.

Калин

Анонимен

перфектен е монитора ,игрите летят,бомба идеален е монитора

Анонимен

Случайно да сте се добрали до DELL U2415? По характеристики е подобен на DELL U2413 но пък цената му е по-ниска.

Анонимен

пушка е мониторчето имам го от както излезе ,година и нещо .. такива замазвания като на горните снимки не съм забелязвал ,прекрасни цветове ,при условие че до сега имах монитор с SPVA матрица .. вече е и на доста по достъпна цена

Анонимен

Здравейте!
Евала за труда!
Видях, че излезе в продажба Dell U2415. Имате ли наблюдение как се справя? Цената му е по ниска от Dell U2413 и ако бива би бил добра алтернатива ;)
Мерси и поздрави
Пацо