КАК ДА ИЗБЕРЕМ МОНИТОР   Ако сте на "Вие" с техниката и никога не сте чували термини като LCD, време за реакция на матрицата, съотношение на страните, диагонал на екрана и други подобни - прегледайте първо публикацията   "Характеристики на монитора"
КАК ДА ИЗБЕРЕМ LCD МОНИТОР. КОНКРЕТНИ ПРЕПОРЪКИ

© Крум Маринов   Добре дошли на страниците на  monitoribg.

   Преди да изберем своя нов LCD монитор е напълно естествено да се замислим за бюджета, с който разполагаме. Не бива обаче да забравяме, че правилният избор на монитор не само ще увеличи ефективността на работата ни, но и ще намали рисковете за нашето здраве. Как бихме могли тук да направим компромис?
   Между другото - моля ви, не си ме представяйте като някакво абсурдно съчетание между алчен търговец на монитори и мрачен тип, задаващ зловещия въпрос "парите или живота?". Нито продаваме, нито пък сме свързани по някакъв начин с търговска верига, продаваща монитори. Желанието ни е да ви помогнем да направите информиран избор, съобразен с вашите конкретни нужди. И се надяваме, че тези препоръки ще ви бъдат от полза. Дали ще отделите 250 или 2500 лв. за покупката - това си е ваша лична работа. И в двата случая аз и колегите ми не печелим нищо. Все пак, добрият монитор е една дългосрочна инвестиция и е напълно оправдано да вложите в него поне 450-500 лв. От друга страна, имайте предвид, че високата цена сама по себе си не винаги е надежден ориентир, който задължително ще ни помогне да изберем подходящия за нас LCD монитор.
   Преди да преминем към същинската част, бих искал да отбележа, че статията е предназначена за широк кръг читатели, без задълбочени познания по темата. За да обхванем максимално голяма аудитория (и съответно - за да бъдем полезни на повече хора, затрудняващи се при избора на подходящ за тях монитор), съвсем съзнателно избягваме сложни и разбираеми само от специалистите термини и технически подробности. Вероятно ще се намерят и критично настроени читатели, които ще ни обвинят в липсата на професионализъм. Но в плановете ни не влизат ненужните напъни да се представим като експерти от световна величина. Експерти ще намерите в специализираните форуми. Така че ако сте някой от великите "грандмастърс ъф мониторс" или почитаем гуру, проповядващ висшата форма на единение с монитора... извинете, но тук няма да ви е особено интересно.

   И така, да започваме...
   Много потребители, след като са определили бюджета, предназначен за новата покупка, започват с въпроса "а коя марка монитори е най-добрата?". Класическият отговор тук е - няма такова животно! Все пак можем да ви дадем следния съвет - ориентирайте се към закупуване на монитор от известен производител. Избягвайте марки със странни и непознати наименования. Срещат се и такива, които имат само буквено-цифрово обозначение. Някой ги е купил на килограм и се надява да направи добър бизнес... Не позволявайте това да стане за ваша сметка. Какво обаче означава "известен производител"? Със сигурност сте чували за "големите" - Samsung, LG, Philips, DELL, HP. Може би са ви познати марките Acer, AOC (не е ЛОС!), ASUS и BenQ. Списъкът обаче е много по-дълъг. Вероятно доста екзотични и напълно непознати за вас са марки като LaCie, Eizo, NEC, Fujitsu и iiyama, а сред тях са производителите, предлагащи професионални монитори от най-висок клас. Сигурно сте виждали лаптоп с марката Lenovo. А знаете ли, че има и такива монитори? Доста популярни в средите на по-напредналите потребители, готови да поемат известен риск, са корейските монитори с по-голям диагонал на екрана, украсени с надписите Crossover, Achieva, QNIX. Изборът на тези монитори се определя от изгодната им цена, съчетана в повечето случаи и с достатъчно високо качество. Разгледайте предложенията в търговските сайтове - вижте промоциите и си изберете не един монитор, а няколко модела, които ви допадат като външен вид и цена. 
Но внимавайте – всеки един от представените по-горе известни производители има и нисък клас монитори, които не могат да се похвалят с нищо, освен с престижното име. Копирайте си линковете към тези страници, или наименованията на избраните модели. След като прочетете статията до края, ще направите ревизия и ще отстраните мониторите, които не отговарят на вашите изисквания.
   И така, вече сте наясно каква сума можете да отделите, сега трябва да обмислите, разбира се, за какво смятате да използвате монитора – работа с текст, графики, обработка на изображения, гледане на филми, игри и сърфиране в Интернет... Или от всичко това по малко (или много). В следващите редове ще разгледаме по-подробно техническите характеристики, на които трябва да обърнем внимание и ще дадем напълно конкретни препоръки, които ще ви помогнат при избора на нов LCD монитор.

   МАТРИЦА
   Типът на матрицата при LCD мониторите е най-важната характеристика. Тя определя в най-голяма степен качеството на картината.

   TN, TN+Film
   Предимства - евтина, бърза (минимално време на реакция).
   Недостатъци - по-малък зрителен ъгъл, слаб контраст, лоша цветова репродукция (цветовете нямат нищо общо с действителните), „мъртвите пиксели” се проявяват като светла област, силно забележима с просто око.
   Мониторите с този тип матрица са подходящи за гледане на филми, за игри, въобще – в случаите, в които за потребителя е по-важна бързината на матрицата. Не са подходящи за професионалисти, занимаващи се с графичен дизайн и за тези потребители, които по принцип държат на цветовете.

   IPS (S-IPS, H-IPS, SA-IPS, UA-IPS, e–IPS, P-IPS и т. н.)
   Предимства - по-добра (качествена) картина, с отлична цветова репродукция, по-широк зрителен ъгъл, „мъртвите пиксели” стават черни и почти не се забелязват.
   Недостатъци - по-висока цена, по-голямо време за реакция.
   Мониторите с този тип матрица са отличен избор за професионалисти, занимаващи се с предпечат и графичен дизайн, както и  за тези, които държат на правилното цветопредаване. Не са добър вариант за тези потребители, за които по-важна е скоростта на матрицата – например запалените геймъри.

   MVA (P-MVA, A-MVA, S-MVA)
   Мониторите с този тип матрица представляват компромис между TN и IPS технологиите в ценово и техническо отношение. С малко по-лошо цветово възпроизвеждане от IPS, но същевременно - с отлично ниво на черното, съответно - по-добър контраст.

   PVA, S-PVA – алтернативни версии на MVA технологията, разработени отделно и независимо. С по-високи нива на контраста, дълбоко черно, достатъчно широк зрителен ъгъл, превъзхождащ този на TN матриците.

   PVA/MVA панелите се препоръчват на хора, обичащи да сърфират в Интернет, да набират или да четат по-дълги текстове на екрана на монитора. Изображението е по-"меко" и приятно за очите. Добър избор за любителите на филми.

   * Редакция: в последните няколко години технологиите естествено се развиват и подобряват, появиха се и нови LCD матрици. За актуална и по-подробна информация ви препоръчвам да прочетете внимателно и тази статия.

   Няколко думи за LED подсветката на мониторите.
   Да, LED не е някакъв особен или "по-добър" монитор. Твърде разпространена (умишлена) грешка. С абревиатурата LED се обозначава наложилата се в последните няколко години светодиодна подсветка. А мониторите, както си бяха, така и си остават базирани на LCD технологията. Ако някой ви каже, че "LED мониторите" са по-добри от LCD мониторите - препоръчайте му да изпие два аспирина - и на сутринта ще се почувства като нов.
   Основно предимство на LED пред катодната подсветка – намалена консумация на електроенергия, освен това, поради своята специфика, тя позволява да се намали дебелината на мониторите – дори под 20 мм. Всички останали „предимства” са именно „предимства” (в кавички) – нищо повече. По-старата катодна подсветка не беше по-лоша, напротив - осигуряваше в повечето случаи по-добро качество на картината.
   Впрочем, вече едва ли ще попаднете на монитор с катодна подсветка (освен ако не го вземете на старо). Няма смисъл да разискваме нашироко този въпрос.

   РАЗМЕР НА ЕКРАНА
    "Колкото повече, толкова повече", казал Мечо Пух... ( и умрял от свръхдоза :) )
Въпрос на личен избор. По-големият диагонал позволява да се оставят отворени едновременно 2 и повече приложения при работа, определено размерът е от значение при гледане на филми и игра. Най-популярни са мониторите в диапазона 22-24 инча. За преобладаващото мнозинство потребители това е напълно достатъчно. Евентуално, ако сте напълно убедени, че ви трябва по-голям монитор - вземете някой приличен 27-инчов модел. Ах ,малко ви е? Тогава няма какво да се чудите - свържете компютъра към телевизора.

   СЪОТНОШЕНИЕ НА СТРАНИТЕ (широчина към височина)
   Напоследък така или иначе масово се налага форматът 16:9, т. нар. широкоекранен формат. Към него са пригодени  повечето от излизащите напоследък филми и игри. Но монитор със съотношение 16:10, въпреки привидно малката разлика, в действителност ще ви осигури по-голяма работна площ. В действителност производителите на LCD монитори усърдно популяризират стандарта 16:9, защото за производството на тези панели „се харчат” по-малко пиксели в сравнение с панелите, които имат съотношение 4:3. Напоследък все повече модели се предлагат и с впечатляващото съотношение 21:9 (т. нар. UltraWide монитори). Какво да ви посъветвам тук - ако сте специалист, който е убеден, че му трябва подобно нещо, значи нямате нужда от разяснения - всичко и без това ви е ясно. В случай, че сте обикновен потребител (но с необикновено голяма сума в портфейла) и искате тази "вкуснотия" просто заради тръпката да имате нещо ново и "яко" - не се чудете - направо си вземете някой голям телевизор със същото съотношение на страните. Приятно гледане!

   РАЗДЕЛИТЕЛНА СПОСОБНОСТ (резолюция)
   Разделителната способност е основна характеристика на монитора, от която зависи детайлността, гладкостта, зърнистостта (е, няма такава дума в българския език) на картината, а оттам и общото качество на излъчвания образ. Всички LCD монитори имат зададена "естествена" разделителна способност, при която осигуряват най-добро качество на картината. Неподдържаните резолюции довеждат до изкривяване на изображението. При широкоекранните LCD монитори се налага т. нар. Full HD стандарт (1920х1080 пиксела). Друг популярен стандарт, който можете да срещнете е 1920x1200 (съотношение на страните 16:10).
   При мониторите с по-голям диагонал на екрана (27-30 инча), разделителната способност може да бъде по-висока - 2560x1440 пиксела. Трябва да знаете обаче, че тя не се поддържа при връзка през аналоговия (VGA, D-sub) и (поне към момента на написване на статията) цифровия HDMI порт. Трябва да се използва DVI или DisplayPort. Теоретично тази по-висока разделителна способност е за предпочитане, тъй като осигурява по-добра детайлност на картината, контурите на обектите (и особено - на буквите) се виждат по-ясно, изглеждат по-гладки, без характерната назъбеност, присъща на по-"рехавите" матрици. В случай обаче, че изображенията и текстовете в сайтовете, които посещавате, ви се сторят твърде дребни - има елементарно решение. Натиснете едновременно бутоните "Ctrl" и "+" на клавиатурата. За да върнете стандартния изглед - "Ctrl" и "-". Размерът на иконите и шрифтовете на десктопа с лекота се настройват от контрол-панела.
   В последно време усилено се рекламират и чудесните 4K-монитори с разделителна способност обозначавана като Ultra High-Definition (Ultra HD). Да, става дума за разделителна способност на екрана от 3840х2160 пиксела, че дори и повече. Не е проблем да си купите тази чудесия (при положение че страдате от остра форма на парична свръхдостатъчност). Проблемът е - за какво ще я използвате въпросната чудесия. На този етап ще ви е трудно да намерите какъвто и да е източник на 4K UHD-сигнал. За сметка на това ще намерите с лекота източник на главоболие при свързването на монитора с компютъра. И то - не един...

   ЯРКОСТ И КОНТРАСТ
   Яркостта при различните модели варира  обикновено в границите 200-500 cd/m2 (кандела на кв. м.). В повечето случаи 300 cd/m2 са напълно достатъчни. Препоръчително е на първо време яркостта да се намали значително под максималната стойност - това ще удължи живота на дисплея. А и каквото и да си говорим - едва ли ще се намери нормален човек, който да използва монитора в качеството на морски фар. Накратко - не си мислете, че модел с по-високи стойности на максималната яркост е по-добър. По-важно е - какви са минималните стойности и дали се използва ШИМ при управлението на подсветката.
   Официалните стойности на контраста при масовите модели варират обикновено в границите 600:1-1000:1. Друг случай е т. нар. "динамичен контраст". Естествено, производителите  акцентират на него, защото стойностите тук са впечатляващи - 8000000:1, 10000000:1. Но всичко това не е нищо повече от маркетингов трик. Дори и статичният контраст, посочен в описанието, не отговаря на реалния, а е получен в лабораторни условия и е измерен по методика, зададена от производителя. Да не говорим за динамичния, който се постига чрез промяна на интензитета на подсветката. Контрастът на матрицата зависи от съотношението между коефициентите на пропускане на „включения“ и „изключения“ пиксел. Ясно е, че „изключеният“ пиксел не може да стане още „по-изключен“. С други думи, регулирането на яркостта на лампата на подсветката не може да окаже влияние върху коефициента на пропускане на матрицата. Резултатът - получаване на изображение, което просто не е вярно.

   ЪГЪЛ НА ВИЖДАНЕ
   Изберете модел с най-голям ъгъл на виждане. Търсете LCD монитор с ъгъл на виждане от 176-178 градуса. Не, засега няма такива с ъгъл на виждане от 360 градуса. Жалко, жалко...
   По възможност огледайте работещ монитор. Отстъпете встрани, погледнете отгоре и отдолу под малък ъгъл, за да видите в  каква степен се променя картината.

   СТЪПКА НА ПИКСЕЛИТЕ
   Колкото е по-малка тази стойност, толкова по-ясна и детайлна е картината.
Доскоро не се препоръчваха стойности по-големи от 0,260-0,265 мм. Но в последните години, с масовото навлизане на мониторите с по-голям диагонал, нещата естествено се промениха. При 23-инчовите модели (съотношение на страните 16:9) стандартът е 0.265 mm, при 24-инчовите (1920x1200 пиксела, съотношение 16:10) ~ 0.275 mm, докато при един 27-инчов хубавец (1920x1080 пиксела, съотношение 16:9) - 0.311 mm. На пръв поглед изненадващо, но напълно логично, 27-инчов монитор може да бъде и със стъпка на пикселите от порядъка на 0.231 mm, при условие, че разделителната способност е  2560x1440 пиксела.
   Очевидна е връзката между разделителната способност на екрана и т. нар. стъпка (или ако ви е по-удобно - размер) на пикселите. В случай, че "заради теа ситни пиксели не моа да вида нищо" - пробвайте да решите проблема както е споменато по-нагоре (разделът, посветен на разделителната способност на екрана). Ако и това не помогне - продайте монитора и повече не се лъжете да взимате такъв. Явно не е подходящ за вас.

   ВРЕМЕ ЗА РЕАКЦИЯ
   Колкото е по-малко времето за реакция на матрицата, толкова по-добра ще е картината. Този параметър за LCD мониторите обикновено варира между 2 и 8 милисекунди (GTG).
   За текстообработка, графичен дизайн, сърфиране в Интернет и гледане на филми, стойности от 6-8 ms (GTG) са напълно приемливи. Но запалените геймъри, предпочитащи игри тип FPS или racing, трябва да се ориентират към монитор с време на реакция не повече от 5-6 ms (желателно - 1-2 ms).
   Впрочем, не приемайте на доверие ниските стойности в диапазона 2-4 ms. Всъщност идеята е да се впечатли клиента, най-вече когато даден модел не може да се похвали с друго. Оказва се, че всеки производител си има собствен стандарт за определяне на времето за реакция, а ускоряването на това време се реализира чрез електрониката на самия дисплей, без да се променя технологията на производство на течнокристалните матрици. Времето за реакция може да се ускори чрез подаване на управляващо напрежение, по-високо или по-ниско от необходимото за завъртане на кристалите. Реално тази технология води до ускоряване на превключването от сиво към сиво (GTG), но не и на прехода черно-бяло-черно (а точно това е реалното време за реакция). Не стига това, ами производителите дори са се изхитрили и изчисляват тия впечатляващи стойности на базата на прехода само между определени стойности на сивото. Как тогава да сме сигурни, че ще изберем наистина бърз LCD монитор, като всеки гледа да те метне...  

   INPUT LAG
   Много важен момент, който обикновено не се споменава от производителите (особено ако положението е силно "вмирисано"), е т. нар. input lagКогато искаме да изберем добър геймърски монитор трябва да се поинтересуваме какъв input lag има.
   Самото име звучи противно, съгласен съм. За тези, които може би не знаят - това е забавянето, което се получава между подаването на сигнал (от видеокартата, мишката или клавиатурата) и съответното отразяване на промените на екрана на монитора. Свързано е с електрониката, не съвпада с времето за реакция на самата матрица.
   За геймърите е от жизнено важно значение да изберат монитор при който такова забавяне няма. Оцеляването на виртуалния герой зависи от скоростта, с която той реагира на подаваните команди. От input lag-а зависи колко бързо ще се премести например мерника на екрана, или колко бързо ще завие или спре автомобила, който управлявате в играта.
   Идеалният вариант е този input lag да е с нулева стойност. Както отбелязах вече, производителите рядко го обявяват. Не че не го знаят, напротив - знаят, ама си траят.
Как да разберем тогава, какъв input lag има LCD мониторът, който сме избрали? Отделете време - потърсете в Интернет независимо ревю, което не е писано по поръчка.   


   ВИДЕО ИНТЕРФЕЙСИ (ВХОДОВЕ)
   VGA – морално остарял, на практика излязъл от употреба.


   DVI – също постепенно излизащ от употреба. Което е жалко - надежден е, създава най-малко проблеми.


   HDMI (High-Definition Multimedia Interface) – самата абревиатура е показателна.
Предава HD съдържание практически без загуба на качество. Повечето игрови конзоли и плейъри  са с такъв интерфейс.


   DisplayPport – съвсем нов цифров интерфейс с големи възможности, конкуриращ HDMI. На практика, тази технология позволява предаването с висока скорост на огромен обем информация - значително по-голям, отколкото са способни да предават в момента съвременните устройства.


   USB (Universal Serial Bus) - предоставя висока скорост на връзката.


   Трябва да изберем LCD монитор с такива входове, каквито са ни нужни на нас (и според възможностите на видеокартата). Имайте предвид обаче, че колкото са повече, толкова по-висока ще бъде и цената.


   РЕГУЛИРОВКА НА ДИСПЛЕЯ, СТАБИЛНОСТ НА СТОЙКАТА
   Дизайнът на един добър LCD монитор следва не само да впечатлява с красотата си, но и да бъде наистина ергономичен. Колкото повече възможности за регулиране има, толкова по-добре. Особено важно е да може да се регулира височината. Да не говорим пък за стабилността на стойката - ако мониторът е паянтов и пада от леко подухване на вятъра - хич не ви трябва, изберете друг.


   КОНСУМАЦИЯ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ
   При различните модели може да варира значително - от 15 W до 60 и повече.
Едно от предимствата на LED подсветката е намаленото енергопотребление. Но не мисля, че някой особено се тревожи по този въпрос. Така или иначе, дори да успеете да сведете енергопотреблението до минимум и реално да "изгорите" ток за 5 лв., разните душмани като ЧЕЗ, мез и др. подобни ще ви начислят такси за пренос, за разпределение, за деление и умножение, за зелена, жълта, синя и розова енергия и накрая все едно ще платите не 5, а (поне) 205 лв. Та кой ще се тревожи за монитора, който "харчи" по-малко от крушката в коридора...


   ДЕФЕКТНИ ПИКСЕЛИ
   По възможност, убедете продавача да пусне на монитора, който сте харесали, статично едноцветно фоново изображение - последователно бяло, черно, червено, зелено и синьо. Така ще можете да засечете по-лесно евентуално дефектирали пиксели.
   Някои производители гарантират качеството на своите дисплеи и дават възможност на клиента да върне монитора, в случай че открие такъв дефект. Поинтересувайте се, дали това се отнася за конкретния модел.


   ГАРАНЦИОННИ УСЛОВИЯ
   Поинтересувайте се, каква е гаранцията на монитора, какви са общите гаранционни условия. Не забравяйте да изисквате нужните документи (правилно попълнени), както и касова бележка (пазете я, защото е нужна за гаранцията).

   На края - още няколко съвета.
   Не избирайте монитора по външния му вид. Да, важно е да ви харесва как изглежда като цяло и дали цветът му пасва на новите тапети. По-важно е обаче какво е качеството на картината, нали така?
   В никакъв случай не си мислете, че известното и добре познато име на производителя е гаранция, че ще получите безупречен монитор. Споменахме вече - почти всеки производител има модели както от по-висок, така и от по-нисък клас. И едните и другите, уви, имат своите недостатъци. Все пак:
   LaCie, Eizo, NEC - това са марките, на които следва да обърнат по-сериозно внимание графичните дизайнери (въпреки че Eizo например предлагат и доста добри решения за геймърите). Моделите на тези компании по принцип са с по-високо качество. Но, щом искате професионален монитор - ще се наложи да платите и "професионална" цена.
   Dell успешно окупираха нишата на средния клас монитори, предлагат и (полу) професионални модели. Бих ги определил като "златната среда" (доколкото е възможно да има такова нещо.
   LG и Samsung имат своите удачни модели също, но някак си не успяват да се преборят с Dell. Дали заслугата обаче не е по-скоро на някой гений в маркетинговия отдел на американците?
   Масовият и непретенциозен потребител вероятно ще се зарадва на някой от по-евтините модели на AOC или Acer. Впрочем, точно Acer в началото на годината (2015) представиха 144 херцов IPS (AHVA) монитор, което наистина е страхотно.
   Удачни модели, някои от които - геймърски, други - предназначени за графичните дизайнери, имат и Asus, да не забравяме, разбира се и BenQ. Виж, HP са може би единствените, които не обичат да правят компромиси с качеството дори и при средния клас монитори. Уви, по-качествените материали и контролът на продукцията неизбежно водят и до по-висока себестойност на предлаганите модели.
   Изобщо, бих казал, че в зависимост от вашите конкретни изисквания, никой от споменатите в началото на статията производители не бива да бъде пренебрегнат с лека ръка. Хъм, май това не ви помага много, а? Разберете - не бива да оставяте друг да прави избора вместо вас. Хубаво - харесали сте няколко модела. Погледнете характеристиките им, припомнете си какво сте прочели тук. И - много важно! - потърсете пълно (и по възможност - не комерсиално) ревю на модела, който ви е допаднал най-много. Потърсете и мнения в специализираните форуми, вижте в Интернет коментарите на потребители, които вече притежават този монитор и го използват всеки ден. Ако трябва - отделете няколко дни, седмица-две дори, за да съберете подробна информация. Наистина - няма да съжалявате, напротив - ще си спестите разочарованието, а вероятно - и пари.
   Това са основните сведения, които ще ни помогнат да изберем подходящ монитор, отговарящ максимално на нашите нужди. Надявам се, че този кратък :) списък с конкретни препоръки ще ви бъде от полза. Пожелавам ви да получите срещу парите си отличен LCD монитор, който да ви служи дълго време!
   В случай, че тази публикация с препоръки за избор на монитор ви е била от полза - моля, използвайте бутоните за споделяне под публикацията. Благодаря!
   Крум Маринов

   Още статии - в Съдържанието.