30 юли 2013 г.

ASUS PA249Q ProArt review

 

Ревю на ASUS PA249Q

24-инчов IPS монитор с GB-LED подсветка за графични дизайнери

   © Крум Маринов

ASUS PA249Q ProArt
ASUS PA249Q

   След малко Крум Маринов ще ви представи своето поредно злокобно ревю. Мониторът, който този път е подложен на безмилостна дисекция, е ASUS PA249Q. Отличителни белези на жертвата - екран с диагонал 24 инча, разделителна способност 1920x1200 пиксела, съотношение на страните 16:10, AH-IPS матрица, GB-LED подсветка, разширен цветови обхват, полуматово покритие на екрана. Очевидно ASUS са си поставили за цел да предложат монитор, предназначен за занятия с графичен дизайн на професионално ниво. Дали PA249Q ще оправдае нашите надежди най-после да получим приличен модел с LED подсветка, или ще продължим да си чакаме? Да видим...
    Благодаря ти, Христо, за впечатляващото въведение. "Злокобно ревю"... Пък после - аз съм бил този, който обича да хвърля... думи в чуждите градини. Всъщност, Христо се прави на интересен, защото резултатите от тестовете на ASUS PA249Q са му добре известни - те двамата с Марин участваха в консилиума, така да се каже. Сега колегите безгрижно си почиват, а аз, вместо да разпускам на плажа, съм се заел с написването на поредния ни обзор за 2013 година. Съдба... Нека да погледнем, какво са сътворили ASUS на базата на новата 24-инчова матрица
на LG. Корейците от своя страна не можаха да ни впечатлят със своя 27-инчов LG 27EA83-D. Започвам да си мисля, че може би са прави читателите, които ни укоряват за твърде строгите изисквания, които поставяме към тестваните модели. Впрочем - не. Не бива да се примиряваме. Дали е евтин или скъп даден монитор - всеки има своето субективно мнение. Важното е обаче цената да съответства на качеството (и обратното). А в случай, че моделът се позиционира в по-високия клас монитори, предназначени за графичен дизайн, мисля, че компромиси не бива да се правят. Разбира се, ако не се нуждаете от специалните възможности, които предоставят професионалните LCD монитори с разширен цветови обхват, напълно естествено е да купите някой евтин монитор - с по-скромни възможности, но съответно и на умерена цена.
   Първи впечатления. Дизайн
   Моделът PA249Q е представител на серията монитори ProArt на ASUS (затова са и буквите PA в обозначението на монитора). Благодарение на използваната LED подсветка, корпусът на новия PA249Q е с редуциран обем, в сравнение с професионалните модели, базирани на добрата стара катодна подсветка, но все пак определено е по-масивен от лъскавите евтини монитори, предназначени за наивния масов потребител. Откъде дойде тази мания да се правят модели, сякаш страдащи от анорексия? Как откъде - от маркетинговите отдели, в които седят ентусиазирани млади поети, съчиняващи своите оди, в които рефренът е един и същ - "по-тънък, по-лек, по-бърз, по-икономичен". По-... боклук в крайна сметка. Ама карай - керванът си върви. Накрая керванът стига в най-близката оптика, откъдето всички бедуини жизнерадостно си купуват маркови очила или лещи. И после гордо се перчат с тях.

   Да се върнем към ASUS PA249Q. Графичните дизайнери, за които е предназначен монитора, няма да се впечатлят от гланца и шарените етикети. Напротив - те ще оценят положително неговия практичен дизайн. Матова пластмаса, без дразнещ гланц (той, между другото, е като моден подиум за демонстриране на прах, отпечатъци от пръсти и други замърсявания). Качеството на материалите и изработката като цяло са на прилично ниво. Никакви луфтове или грапавини. Така и трябва... по принцип. Спомнете си как неприятно ни изненада MultiSync EA244WMi на NEC. Вярно, той се позиционира като офис монитор, но все пак - от по-висок клас. В случая, за наша радост, забележки в това отношение към ASUS нямаме. В долната част на рамката виждаме характерната червена линия и градуирана скала по целия ѝ периметър (на рамката, не на червената линия :) ). Попитах Марин, който прави някакви жалки опити да се занимава с графичен дизайн, има ли полза от подобно разграфяване, той само повдигна рамене. Очевидно питам грешния човек. Що за специалист е, става ясно от пръв поглед - вижте дизайна на нашия сайт и снимките на мониторите. Ужас...
   Стойката на ASUS PA249Q е масивна - точно от този тип, който аз одобрявам. Тежка, стабилна, с отлични ергономични характеристики - наклон, завъртане по хоризонтала (60 градуса), възможност за завъртане до положение "портрет", промяна на височината на екрана. Няма го неприятното клатушкане - отличителна черта на мониторите с паянтови стойки. Както вече отбеляза Христо, покритието на екрана е полуматово - без дразнещи отблясъци и отражения, но и без "кристалния" ефект, присъщ на по-старото поколение IPS-базирани панели. Както е казал фамозният Джаба Хътянина - "This monitor is my kind of design: fearless and inventive". Не се бои от прах и отпечатъци от пръсти, без креслив гланц, ловко се нагажда според ситуацията, проявявайки гъвкавост, с която не могат да се похвалят мониторите от масовия клас. Дотук - добре.

ASUS PA249Q - back
ASUS PA249Q - заден панел

  

   Технически характеристики на ASUS PA249Q ProArt

   Тип на матрицата: AH-IPS, GB-LED подсветка
   Размер на екрана: 24" (~61 cm)
   Разделителна способност на екрана: 1920x1200 (16:10)
   Време за реакция: 6 ms (GTG)
   Стъпка на пикселите:  0.270 mm
   Яркост: 350 cd/m²
   Контраст: 1 000:1 (статичен), 80 000 000:1 (динамичен)
   Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178°
   Други: D-Sub, DVI-D, HDMI, DisplayPort, USB 3.0 x4,
   наклон, завъртане (включително до положение "портрет"),
   регулиране височината на стойката, PiP, PbP,
   разширен цветови обхват    
  
   Конектори
   Конекторите, с които разполага PA249Q са изброени малко по-нагоре. За разлика от основния си (да не кажа - засега единствен) пряк конкурент - U2413 на Dell, моделът на ASUS не разполага с четец на карти, за сметка на това има добавен аналогов порт (който едва ли на някого ще потрябва). Няма и Mini DisplayPort, но някак си ще преживеем неговата липса. 
        
   Меню
   Менюто на ASUS PA249Q се управлява от 7 бутона, като единият от тях е нещо като джойстик, който служи за предвижване из менюто, промяна на различните стойности и подтвърждаване на направения избор. Интересно решение. Най-долният бутон е за включване и изключване на монитора, с отделен бутон се активира менюто (има си съответен надпис), с останалите се управляват различните текущи настройки на монитора - яркост, контраст, режим на изображение и източник на сигнала.
   От джойстика се включва и управлява специалната функция QuickFit, фирмена технология на ASUS. Тази вградена координатна мрежа, показвана на екрана, наред с градуираната скала на рамката, по идея би трябвало да улесни работата на графичните дизайнери и професионалните фотографи. Тъй като аз не принадлежа към тази гилдия, не мога да дам категорична оценка, доколко е нужна цялата тази прелест. Това ще трябва да решите сами. Но, така или иначе - тази екстра е включена в цената на монитора. Дали ще я използвате - решавате вие.
   В раздела Splendid можете да изберете някой от режимите на картината, с които разполага PA249Q - Standard, sRGB, AdobeRGB, Scenery, Theater, User 1 и 2. Режимите sRGB и AdobeRGB са с твърде скромни възможности за корекция от страна на потребителя, което е доста разочароващо. Разделът Color ви предоставя възможност за контролиране на яркостта, контраста, наситеността и оттенъците на цветовете, цветовата температура и гама. В режими User 1 и 2 е активен и разделът Advanced Setting, включващ функциите Six-axis Hue и Six-axis Saturation (контрол на каналите Red, Green, Blue, Cian, Magenta и Yellow), Gain и Offset (канали R, G, B). Всичко това е много хубаво, но ASUS не са снабдили своя монитор със съответния софтуер, така че ползата от тези настройки е малко съмнителна. Едва ли някой графичен дизайнер-професионалист ще вземе да ръчка тези канали "на око". Предвидена е възможност и за контрол на функциите PiP и PbP (картина в картината и поделяне на екрана на две, като се извежда сигнал от два различни източника) - глезотийка, чиято практическа стойност всеки може да оцени индивидуално. В раздела Shortcut можете да зададете избрана функция или параметри, които се активират чрез двата определени за това бутони. Удобно е, от гледна точка на това, че можете да ги асоциирате с два различни режима на изображение, които да превключвате с едно натискане на бутона.
        
   Разход на електроенергия
   По официални данни ASUS PA249Q ProArt има следното енергопотребление: Typical <72 W, Power Saving Mode: <1 W. След калибриране реалното потребление е около 25-30 W, което е с около 5 W по-малко, отколкото при Dell U23413. В това отношение особена разлика между двата монитора няма.
        
   Качество на картината
   Стигнахме до най-съществената част от ревюто на ASUS PA249Q. Имайте обаче малко търпение - тук са необходими някои пояснения. Потребителите без особен опит с мониторите трябва да имат предвид следното нещо... ASUS ProArt PA249Q е монитор с разширен цветови обхват, предназначен е за решаването на специфични задачи на професионално ниво. "Обикновените" монитори не са пригодени за подобни цели - факт. Не правете обаче погрешния извод, че PA249Q е по-добър. Този модел на ASUS не е с по-хубави цветове. Не може да готви и да пере, не може да пее популярни шлагери. Просто покрива разширено цветово пространство (AdobeRGB), което е нужно най-вече на специалистите, подготвящи файлове за печат (плакати, визитки, списания и т. н.) и на професионалните фотографи. Други впечатляващи предимства подобен монитор няма. Не са редки случаите, в които се оказва дори, че цветопредаването не е толкова прецизно, колкото при монитор с по-скромна матрица. Освен това, за получаване на прилична картина ще трябва да се преборите с повече настройки, като много добре трябва да знаете какво и защо правите. Аз например имам известен опит с мониторите, но на мен подобно чудо не ми е необходимо. Засега си използвам моя скромен 23-инчов Dell U2311H (който впрочем и в момента си остава един от най-успешните монитори в този ценови клас) и съм напълно доволен.
   Напредналите потребители пък не трябва да забравят, че между отделните бройки монитори винаги има разлики, които в някои случаи могат да бъдат достатъчно забележими. В следващите редове ще ви представим резултатите от тестовете на една конкретна бройка, която успяхме да осигурим за целите на нашето ревю. Изводите съответно се отнасят отново до тази конкретна бройка. Приемете този обзор в качеството на начален ориентир, но не правете крайни заключения преди да видите монитора с очите си. За нас би било много лесно да раздаваме правосъдие и да се представяме като големи експерти, но не искаме да подвеждаме нашите читатели. Затова отново подчертавам - всичко написано в това ревю се отнася до нашата конкретна бройка. Сами разбирате - не е възможно да направим тестове на 100 различни екземпляра от различни партиди, че да представим някаква средностатистическа извадка. Между другото, читателите, които досега изобщо не са се интересували от LCD монитори, ще намерят полезна информация на тази страница.
           
   И така, първата графика показва точността на цветопредаване при ASUS PA249Q в режим Standard, който е активиран по подразбиране. Обозначава се с DeltaE. При DeltaE >3 и без да използвате колориметър, с невъоръжено око ще забележите, че цветовете са далеч от реалните. В случай, че DeltaE < 1 цветопредаването се счита за коректно (по-ниска стойност - по-добре).
  

ASUS PA249Q - DeltaE
ASUS PA249Q - цветопредаване преди калибриране

Приличен резултат за монитор с разширен цветови обхват и "тежка" IPS матрица от по-висок клас. Разбира се, професионалистите знаят, че обикновено след калибриране на монитора картината забележимо се подобрява. Ето какви резултати получихме ние:
  

ASUS PA249Q - DeltaE след калибриране
ASUS PA249Q - цветопредаване след калибриране

Действително - напълно задоволителен резултат за монитор с разширен цветови обхват. Да припомним обаче - винаги има разлика в представянето на отделните бройки. При вас резултатите могат да бъдат дори и по-добри (или малко по-лоши). Следващата графика демонстрира отчетеното ниво на черния цвят. Измерва се в cd/m² (кандела на кв. метър). И тук, колкото са по-ниски стойностите - толкова по-добре:
  

ASUS PA249Q - black level
ASUS PA249Q - ниво на черния цвят

Отново - достойно представяне. В това отношение новите AH-IPS матрици, снабдени с GB-LED подсветка се справят по-добре от своите предшественици. От дълбочината на черния цвят зависи реалният контраст на монитора (тук по-високите стойности са по-добри): 

ASUS PA249Q - контраст
ASUS PA249Q - контраст

Резултатът е напълно задоволителен, поне според мен.
   Ще завърша обаче този раздел от обзора на PA249Q с няколко уточнения, които вероятно ще ви огорчат. Важно е да приемете факта, че едно ревю не се свежда просто до представяне на резултатите от проведените тестове. Не всичко опира само до някакви сухи цифри, още повече, че често те не дават достатъчно пълна представа за монитора. Какво виждаме дотук? Шампанско, рози и шоколадови бонбони. Цитати от официалния сайт на ASUS: "True Color, Absolute Fidelity: Professional Pre-calibrated AH-IPS 16:10 1920 x 1200 LED-backlit Monitor... 99% Adobe RGB, 100% sRGB, and 120% NTSC (уточнение със ситни буквички: "NTSC on CIE1976 or 103% NTSC on CIE 1931 test standards")... The PA249Q offers 10-bit display color for over one billion onscreen colors and support 12 bit internal lookup table (LUT), which gives smoother gradations and a more natural transition between hues". Фабрично калибриран монитор (снабден със съответните отчети, приложени към документацията). AH-IPS матрица от висок клас. Модерна GB-LED подсветка. Разширен цветови обхват, 1.07 милиарда цвята, контраст (хи-хи) 80 000 000:1. Ако съдим по резултатите от тестовете - дори изглежда по-добър от Dell U2413.
   Да, хубаво е да видим нов монитор, предназначен за занимания с графичен дизайн на професионално ниво. Но, както вече отбелязахме - не всичко се свежда до цифри. Матрицата е LM240WU9, производство на вездесъщите LG (ако желаете - можете да проверите, като влезете в сервизното меню на монитора). Същата модификация видяхме при монитора на Dell. Да, говорим за 8-bit + A-FRC. Надявам се, никой от вас не си е помислил дори и за секунда, че е чиста 10-битова. Нищо страшно, впрочем. Настройките на режимите sRGB и AdobeRGB вероятно няма да се харесат на потребителите-професионалисти. Определено инженерите на ASUS биха могли да се постараят повече. В интерес на истината, след използване на колориметър ще успеете да настроите монитора до получаването на добър резултат, отклонението от заявените стойности на покритие на sRGB и AdobeRGB ще бъде само - 1-2%. В sRGB режим PA249Q, разбира се, се представя по-добре от мониторите със стандартна W-LED подсветка. Режимите Scenery и Theater не се отличават с добри настройки (изображението става твърде рязко, влошава се балансът на белия цвят), но, така или иначе, тях професионалните дизайнери едва ли ще използват. Неприятен момент е това, че няма да успеете да настроите цветовата температура до напълно удовлетворяващи стойности. Отклонението между заявените и реалните стойности в специалните режими Color Temp. не е за пренебрегване - 400-900 Келвина. Относно яркостта на дисплея - запасът е добър - 350 cd/m². Проблем обаче е това, че минималните стойности не са достатъчно ниски, ще трябва да коригирате този недостатък като намалите контраста (с произтичащите от това последствия). Мониторът има и друг проблем. Въпреки че той не е свързан с качеството на изображението, ще го споменем сега. В Standby режим от задния панел на монитора се чува подозрителен шум (нещо като съскане). Проблеми с кондензаторите може би? Мониторът, който тествахме е съвсем нов, не е ползван. Помолихме на следващия ден "нашия човек" (името няма да споменавам, тъй като ни предостави монитора нелегално, без разрешението на управителя на магазина) да провери и другата налична в момента бройка - същата работа...
   За да не завършваме на песимистична вълна, ще споменем накрая и положителните моменти. Полуматово покритие на екрана - без "кристален" ефект, характерен за досегашните IPS монитори с агресивно матово покритие и без отблясъци и отражения, присъщи на мониторите с огледалното гланцово покритие. И да - за разлика от предшественика PA246Q, менюто при новия модел PA249Q е напълно функционално, което дава възможност за прецизна настройка на картината.

   Ъгли на видимост
   Относно ъглите на видимост - типични за IPS матриците от последното поколение, нищо по-различно, така че не виждам смисъл да разглеждаме този въпрос подробно. При поглед под ъгъл, ако фонът на екрана е достатъчно тъмен е възможно да забележите т. нар. Glow-ефект - картината придобива сивкаво-зеленикав оттенък. Не бих казал обаче, че е нещо, което не сме виждали при другите монитори, така че няма да се терзаем по този повод.  
        
   Време за реакция на матрицата и забавяне на входния сигнал
   Заявените 6 ms време за реакция на матрицата, подобно на "динамичния" контраст (80 000 000:1, уха-а-а) не виждам смисъл да обсъждаме. Ясно е, че са GTG. Демек - леко разминаващи се с реалността. ASUS не са предвидили възможност за контрол на т. нар. overdrive, а ако се съди по резултатите от тестовете, човек може и да се усъмни, дали при PA249Q изобщо се използва технологията RTC. Съответно тези 6 ms стават още по-съмнителни. Тъй като говорим за монитор, предназначен за графичен дизайн, евентуалната липса на overdrive не е някакъв критичен недостатък - всъщност, може би е по-добре, тъй като не се проявяват артефактите, характерни за моделите, при които се прилага твърде агресивно ускоряване на пикселите на матрицата.
   Забавянето на входния сигнал (input lag) е по-изразено, в сравнение с Dell U2413, още повече, че инженерите на ASUS, за разлика от своите колеги, не са предвидили в менюто специален режим "Game". Говорим за стойности от порядъка на 15-20 ms, което обаче не би трябвало кой знае колко да притеснява графичните дизайнери.

   Подсветка
   При теста с черен фон на екрана в затъмнена стая, забелязахме видимо избиване на подсветката в ъглите. Жалко, но това е недостатък, който се наблюдава при почти всички съвременни LCD монитори с LED подсветка. Изключенията са рядкост и, уви, PA249Q не е сред тях. Освен това, при черен или друг плътен тъмен фон, през екрана се забелязват някакви странни вертикални линии (те не се виждат добре на тази снимка, но ги има).


ASUS PA249Q подсветка
ASUS PA249Q - подсветка

   Добра новина е това, че не се наблюдават характерните паразитни оттенъци на бял фон, на които имахме съмнителното удоволствие да се "радваме" при останалите модели с GB-LED подсветка, които сме тествали досега. В това отношение ASUS PA249Q се представя на ниво. Относно ШИМ. Очевидно се използва хибридно управление на подсветката, както и при Dell U2413. При стойности на яркостта 20-100% преминава постоянен електрически ток, а под 20% се задейства широчинно-импулсната модулация (включване и изключване на подсветката), но при много висока честота, което на практика не натоварва зрението. С други думи, можем да кажем, че ASUS PA249Q няма да ви създава проблеми и условно можем да го причислим към мониторите без ШИМ.  
     

   Предимства и недостатъци на ASUS PA249Q, цена

   Предимства: Практичен дизайн с матово покритие на корпуса и ергономична стойка с възможност за промяна на височината на екрана, качествени материали и сглобка. Пълен набор цифрови конектори, USB 3.0. Картината е без паразитни оттенъци на светъл фон, преходите между отделните нюанси на цветовете са плавни (без "бандинг"). Полуматово покритие на екрана (без "кристален" ефект и без отблясъци), мониторът на практика може да се каже, че е без ШИМ на подсветката. 
   Недостатъци: Има какво да се желае от фабричните настройки. В Standby режим се чува някакво съскане, а при работа - нещо като пищене (но не постоянно). Забележимо избиване на подсветката в ъглите, вертикални линии през целия екран, които се проявяват при тъмен фон. Сравнително високи стойности на минималните нива на яркост (налага се да се коригират чрез намаляване на контраста), забележим Glow.
   Цената на ASUS ProArt PA249Q, както обикновено, варира в широки граници, в зависимост от ценовата политика на конкретния магазин. Можете да купите този монитор за 1020 лв., а ако тази цена не ви устройва, можете да се сдобиете с модела на ASUS и срещу 1100 лв. Зарадвах се, когато открих в един сайт "последни бройки" от PA249 за 917.16 лв. (да, именно - тези 16 стотинки са много важни). Оказа се обаче, че не е включен ДДС. Мерси.
  
   Заключение
   ASUS се позабавиха с пускането на своя монитор с LED подсветка и разширен цветови обхват. Хубаво е, че вече има някакъв избор - ако не одобрявате Dell - можете да избирате между моделите на LG и ASUS. Оправдават ли се обаче нашите очаквания за появата на нещо наистина качествено в този сектор? "Двама души чакат до едно дърво. Чакат някой си Годо. Говорят си. Идват още двама, говорят и те, после си отиват. Продължава очакването на Годо. Но кой е Годо? Така ли се нарича? Ще дойде ли? И има ли го изобщо?" Накратко - при мониторите за графичен дизайн новите модели с LED подсветка все още не могат да достигнат нивото на "старците" с "морално остарялата" катодна (WCG CCFL) подсветка. ASUS чакаха, анализираха и... нищо не направиха за да отстранят проблемите, присъщи на мониторите на техните конкуренти LG и Dell. Съгласен - матрицата е на LG, но освен нея в един монитор има и някакви други чаркове, нали. При един и същ изходен материал инженерите на трите компании не постигат еднакъв резултат - факт. Няма да ви убеждавам да предпочетете Dell U2413 пред ASUS PA249Q. Вижте двата монитора, направете няколко елементарни теста, поровете се в менюто... Сравнете цените. А най-добре е да не бързате - изчакайте следващите ревизии (предполагам, че ще има такива). Дано производителите на монитори вземат, че се понапънат малко, особено при моделите, които се позиционират в по-високия професионален и полупрофесионален клас.
        
   Крум Маринов  

   В случай, че това ревю ви е било от полза - моля, използвайте малките бутончета за споделяне в социалните мрежи (ще ги намерите под публикацията). А можете и да напишете някоя добра дума за нас в посещаваните от вас форуми. Благодаря!    
   Още ревюта на монитори и статии с полезна информация можете да изберете ЕТО ТУК.

13 коментара:

Анонимен

Честно не мога да разбера толкова ли е трудно да се направи монитор на прилична цена /не казвам евтин/ но на поносима такава, който да няма Backlight bleeding проблем
и други подобни доста дразнещи проблеми, все пак ако не се лъжа IPS подсветките не са от вчера проблемите са ясни и много дразнещи. Явно обаче производителите се правят на луди с малки изключения.
Бял фон - цветни отенъци , черен фон - светещи участъци около рамката, черен фон сияние при гледане под ъгъл. Явно производителите си затварят очите пред тези проблеми. Няма да коментирам описаният по горе шум при работа на монитора, това просто е смешно за монитор струващ 1000 + лева.

Анонимен

Искам да питам наивната душица оставила горния коментар. Ти приятелю на кого вярваш на някакви смешници или на информацята в официалниа сайт на производителя?
Инженери с опит разполагащи най модерна техника и измервателни уреди за хиляди долари или тъпи философстваня на някакви момченца дето млякото не им е исъхнало по устите? Аз съм в бизнеса с монитори и компютри над 5 години. Продали сме стотици монитори Asus i drugi. Не четете глупости и не им вярвайте ако имате поне грам мозък в главите! Иначе означава че и вие сте без капка мозък! Четете това което пише производителя и купуввайте спокойно!!!

Анонимен

Първо не съм ти приятел за да ме наричаш "приятелю"
Второ много повече вярвам на хора закупили и тествали лично тези монитори от колкото на производителите, които доста често спестяват проблемите за да си продадът продукцията. Та така вярвам на форумите за монитори, които със снимки показват и доказват очевадни проблеми с подвсетките на IPS дисплеите от нисък и не толкова нисък клас. Вярвам на много случаи при които един диплей се подменя с "нов" с още по големи проблеми с подсветката и тн.
Трето в никакъв случай не мога да вярвам на търговец и прекупвач на техника/като теб,и затова винаги искам лично да се убедя какво купувам, чета и се информирам и то умишлено не в сайтовете на производителите.
Самият имам монитор с проблемна подсветка, която би трябвало да е минала някакъв куалити контрол при производителя... в което аз лично много се съмнявам, макар производителя да е DELL, аз лично такъв монитор не бих пуснал на пазара, но ето че се продава. Така че препоръчвам на всички четете и се информирайте, ако ви трябват спецификации посетете сайта на производителите, ако обаче ви трябва обективно мнение и тестове търсете другаде.
За мен ревюто е добро и обективно.

Анонимен

Втория коментатор, демонстрира изключителен интелект, съобразителност, обективност и бепристрастност. Всичко това подплатено с непоклатими първи седем години, последвани от упорито образоване!
Забелязва се тенденция за нарастване броя на такива българи, което е меко казано - предизвикващо умиление...
Браво!

Анонимен

Никой няма да обеждавам това е загуба на време за мене. Ти как знаеш какво ми е образованието! Пак казвам продавам монитори над пет години. Този Asus PA249Q още не сме го заредили но съм СИГУРЕН че е добър и написаното тук не е верно.

Четете и не мислите. Как може в това "ревю" да има толкова глупости! Веднъж пише че времето за реакция е 6 секунди, веднъж че е 15-20. В саита на Асус ясно пише че монитора е 10 бита тука го изкарват 8 бита? Какво пищене монитора да не е децка играчка да пищи. Смешници помислете малко над това което четете и си направете изводите!!! Повтарям в прав текст - купувайте спокойно и не се внушавайте от подобни измишлиотини!!!
Цената на монитора е много евтина даже и е много добър. Тук няма нищо вярно написано. Купете и сами ще видите!!!

Анонимен

Пише се - Убеждавам, а не - Обеждавам!
Сега вече знам, че всичко над средно образование за теб - звучи неУбедително.
А този монитор го продай на себе си и сам се Убеди.
Определено предизвикваш умиление...
Благодаря на ревюиращия Крум за това ревю,

Асен

monitoribg

Тъй като отново ми предстои продължителна командировка, вероятно следващото ревю ще подготвят Христо и Марин. Нашето намерение е да се насочим към някой по-непретенциозен модел от бюджетния клас, защото напоследък влязохме в някаква мрачна серия от сериозни разочарования.

Относно писанията на г-н Търговеца...
Благодаря Ви от мое име и от името на колегите за ценните коментари и забележки. Наистина има над какво да се замисли човек. Напълно съм съгласен, с това, че читателите не бива да се ръководят само от написаното в разни ревюта. Винаги съм повтарял, че всеки задължително трябва да види даден монитор с очите си, преди да вземе окончателно решение.

Не се съмнявам, че Вашият бизнес процъфтява, с оглед на демонстрираните от Вас задълбочени познания в областта на мониторите и Вашата широка обща култура. Мисля, че разни "момченца" като нас не представляват никаква заплаха за Вас и Вашия бизнес. Заплахата идва от друго място, така да се каже. Но ние определено нямаме нищо общо... Конкретно за времето за реакция на матрицата - прочетете по-внимателно ревюто. Производителят дава 6 милисекунди (а не - секунди, както Вие сте написал) GTG. Около 20 милисекунди е т. нар. input lag (надявам се, че правите разлика). Останалите Ваши мъдрости няма да коментирам - просто не съм на Вашето ниво.

Крум

Анонимен

Круме, Христо и Марине,
търговчето ви е фен. Чете всяко новоизлязло ревю и коментира. Въпреки бедния речник и ограничен мироглед - е вероятно най-верният ви и редовен читател. Пазете го!
Полемичен е, но предвидим, така че няма да ви е трудно.
:)

Анонимен

Повечето безсмислени коментари направо ги трием (досадно занятие, наистина), но всеки има право да си изкаже мнението, а ние се стараем да бъдем демократични и да не запушваме устата на широката общественост :)

Всъщност, тъжно е това... Бях стъписан преди време, когато в някакъв форум прочетох, че Крум е тъп оръфляк, който си е поставил за цел да срине бизнеса на LG. Ей, много е голям - гигант! Ще види сметката на LG, Dell, Eizo и NEC и ще ги принуди да дойдат на колене да му се молят за положително ревю на техните монитори. Смях!

Хората очевидно предпочитат някой да им преразкаже в достъпна форма рекламата от първата страница на официалния сайт, за по-внушително да добави и забележка от сорта "Мониторът има и някои недостатъци - картонената кутия, в която е опакован, не е достатъчно шарена. Освен това, в упътването са забравили да напишат как се включва захранващият кабел". Заключението трябва да бъде: "Прекрасен монитор за разумни хора. Оценка - (6-)". И понеже подобни читатели естествено се смятат за много разумни, остават изключително доволни от ревюто и от автора. Жизнерадостно си купуват някаква трошка за 250 лв. и пълнят форумите с глупави съвети към подобни на тях индивиди.

Но няма значение - ние ще продължим поетия курс. Пък дано да са повече читателите, които ще оценят положения труд.

Христо

Анонимен

Къде се губите? Вече осезателно липсвате - да не сте се отказали да правите ревюта?

Поздрави,
Асен

Анонимен

Привет!

Стечение на обстоятелствата - Крум изкара някаква безумна командировка с много проблеми, наложи му се да я удължи почти двойно, а като се прибра, взе, че се разболя. (Така е, като не взима предпазни мерки - литър ракия/водка/уиски на ден). Марин се забавлява с ремонти и разправии със съседите... Въпреки това успяхме да тестваме междувременно 2 интересни монитора. Въпросът е Крум да опише в стихотворна форма резултатите, а Марин да си направи труда да оформи статиите графично. Мисля, че в близките няколко дни това ще стане (поне едната статия трябва да бъде публикувана до 2-3 дни)...

Поздрави
Христо

Анонимен

[b]+1[/b] за това, че ви чакаме с нетърпение! :)

Анонимен

Благодаря за отговора!
Поздрави,
Асен