2 май 2013 г.

NEC EA244WMi MultiSync review

 

Ревю на NEC MultiSync EA244WMi
- офис монитор със
съотношение на страните 16:10 и IPS матрица

© Крум Маринов

NEC MultySinc EA244WMi


   В днешния обзор ще представим NEC EA244WMi - интересен монитор с LED подсветка, IPS матрица, съотношение на страните 16:10, куп полезни екстри и всичко това - на адекватна цена. Според официалния анонс на NEC, мониторът е идеален вариант за клиентите, които държат на стила и на ефективните модерни технологии, притежаващи потенциала да останат актуални в обозримото бъдеще. Звучи обещаващо. Да видим...


   Преди да преминем обаче към ревюто на интригуващия EA244WMi, бих искал да поздравя
(макар и с малко закъснение) всички трудещи се - честит 1-ви май! Всъщност, искам да поздравя най-вече себе си, защото вместо да се отдам на заслужен отдих след поредната командировка, станах жертва на подъл заговор. Онзи ден вечерта ми се обади Марин и невинно се поинтересува - дали имам малко свободно време. Надявайки се, че става дума за мила домашна вечеринка, откликнах на поканата. Уви - вместо спокойна вечер, прекарана в пиене на джин с тоник и слушане на релаксиращата музика на любими траш и блек метъл групи, бях включен в консилиума на MultiSync EA244WMi. Като компенсация, днес (т. е. - вчера) ме поканиха на пикник сред природата (отидохме с моя автомобил, разбира се). Чудно си изкарвам - седя си на сянка и пиша ревюто, използвайки глупавия лаптоп на Христо. Надявам се да му падне батерията...

   Незнайно защо, широко разпространено е мнението, че мониторите на NEC са по-евтино подобие на моделите на Eizo. Не мога да твърдя със сигурност, че терминът "промишлен шпионаж" е напълно непознат за шефовете на японската Национална Електрическа Компания (НЕК). Все пак мисля, че горното твърдение е пресилено. Мониторите от сериите "P" и "PA" на известната по цял свят корпорация се радват на радушен прием от страна на по-взискателните потребители. Преди време добро впечатление ни направи 27 инчовият NEC PA271W - наистина едно сериозно предложение за сериозни хора. Но маркетолозите на компанията очевидно не забравят и за потребителите с по-скромни изисквания и по-скромен бюджет. Нагледен пример за това е героят на днешното ни ревю - NEC MultiSync EA244WMi.    
  
   Първи впечатления. Дизайн
   Корпусът на монитора е от здрава пластмаса с матово покритие. Естествено, при модел от подобен клас и дума не може да става за шарените етикети и гланца, присъщи на евтините монитори тип "ширпотреба". Стойката е с овална форма (лично аз предпочитам правоъгълните, но това е въпрос на вкус). Важното е, че е масивна (тежи близо 3 килограма) и е достатъчно стабилна. При това се отличава със забележителна ергономичност - позволява наклон, завъртане (включително до положение "портрет") и най-важното - промяна на височината на екрана. За съжаление, имаме и някои забележки. Мониторът успя да ухапе Марин за пръста. Не, сериозно. Казахме, че пластмасата е здрава - това е вярно. Рамката изглежда качествена... при поглед отпред. Но, когато погледнете отзад - изненада. Досущ като портупеят на Портос (може би си спомняте този момент от "Тримата мускетари" на Дюма). Приличната фасада на нашия MultiSync прикрива евтиното изпълнение на задната част. В случая - грапавини и стърчащи парченца пластмаса, на едно от които се одраска колегата. Японско качество - друг път. Впрочем, на етикета в долната част пише с малки букви "Fabriqué en Chine", което на нашенски се превежда "Маде ин Чина". Значи - не са виновни японците. И все пак - жалко. Дреболия, но разваля общото впечатление. Дано да не открием някакви по-сериозни недостатъци и крайната оценка бъде положителна и по-еднозначна, в сравнение с

Dell U2713H, който тествахме миналият път.
   Трябва да отбележим нещо важно - покритието на екрана е полуматово. Хората, които са по-чувствителни към т. нар. "кристален ефект", могат да бъдат спокойни. Отделно трябва да споменем кабелите, включени в комплекта към EA244WMi. Наред с D-Sub (който едва ли някой ще използва), DVI и USB кабели, има дори и специален ColorSync кабел. Браво на NEC. Е, предполагам, че ако имаше и DisplayPort и HDMI кабел, никой не би се разсърдил. Но, хайде да не издребняваме. Ах, да... (Христо дойде да проконтролира докъде съм стигнал с ревюто и ме подсети да направя пояснение) - кабелът ColorSync е полезна добавка. За читателите, които случайно не знаят - ColorSync е специална технология за съгласуване на цветопредаването на различни устройства (монитори, принтери, скенери), които са свързани в мрежа. Съответната програма ги настройва по такъв начин, че това, което виждате на дисплея, не се отличава от това, което се отпечатва в крайна сметка. Настройката и унифицирането на цветопредаването се извършва автоматически и ви спестява много време.
  

   Технически характеристики на NEC EA244WMi

   Тип на матрицата: IPS, LED подсветка
   Размер на екрана: 24" (~61 cm)
   Разделителна способност на екрана: 1920x1200 (16:10)
   Време за реакция: 5 ms (GTG)
   Стъпка на пикселите:  0.270 mm
   Яркост:  350 cd/m²
   Контраст: 1 000:1 (статичен), 25 000:1 (динамичен)
   Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178°
   Други: D-Sub, DVI-D, HDMI, DisplayPort, 4xUSB 2.0,
   сензорни бутони, вградени високоговорители,
   сензор за осветеност, сензор за присъствие,
   наклон, завъртане (включително до положение "портрет"),
   регулиране височината на стойката
 

   Мониторът на NEC е ориентиран към корпоративни клиенти и следва да бъде позициониран сред моделите от по-висок бизнес-клас. Здравината на корпуса, добрата функционалност и високата ергономичност на стойката, наличието на специални сензори и вградени високоговорители би трябвало да осигурят максимален комфорт при използването му в офиса, както разбира се - и в домашни условия.
  
   Конектори
   Няма да коментирам подробно, тъй като наличните конектори са изброени малко по-нагоре. Накратко - пълен комплект. Някой може да измрънка - защо, след като сме вече 2013 година, не виждаме USB 3.0. Но, както се казва - това да са ни грижите.
           
   Меню
   "Бутоните" за управлението на менюто на EA244WMi са сензорни, общо 8 на брой, снабдени със съответните обозначения, разясняващи тяхната функция. Допълнителните пояснения, които се извеждат на екрана, позволяват бързо да се ориентирате в ситуацията. Управлението наистина не е сложно, мониторът бързо и коректно реагира на подаваните команди. В това отношение - никакви забележки. Налични са обичайните настройки - яркост, контраст и т. н., също така - за нивото на черното, за датчика, реагиращ на човешко присъствие и този, който отчита степента на осветеност на околната среда. Можете да настроите силата на звука, идващ от вградените високоговорители. То, не че при тях има какво да се регулира - гола вода са, естествено. Впрочем, едва ли някой очаква чудеса - NEC, подобно на всички останали производители на монитори, ги пъхат тия високоговорители просто ей така - колкото да кажат, че ги има и да запълнят малкото свободно място, което им остава във вътрешността на корпуса.  
     
   Разход на електроенергия
   MultiSync EA244WMi е много икономичен, в случая LED подсветката наистина върши работа. Споменатите в паспортните характеристики 29 W се постигат само при злостно "издуване" на силата на подсветката, което никой нормален човек няма да направи при ежедневната употреба на монитора. След като настроите картината, разходът на електроенергия ще се движи в границите на 16-18 W. Това е отличен резултат за един 24 инчов монитор със съотношение на страните 16:10 и плътна IPS матрица от 1920x1200 пиксела.
     
   Качество на картината  
   Веднага ще призная - нямам представа точно какъв тип е матрицата на този модел на NEC. Ей, чакайте... Къде се разбягахте? Най-интересното от ревюто на EA244WMi тепърва предстои! Сега сериозно. Не ме укорявайте. Отправих запитване към приятели от няколко престижни сайта, с които поддържаме връзка, но - уви. Моделът е сравнително нов, колегите не са го тествали и засега никой няма надеждна информация. Освен това, както вече писах, напоследък се нароиха твърде много разновидности на IPS матриците (предполагам, че сте чели тази публикация). След като маститите форумни спецове взеха да се мръщят срещу "e-IPS" и усилено да критикуват тази модификация, производителите отвърнаха на удара, като нащамповаха куп нови наименования. А те са достатъчно условни, между другото. Сега не желая да споря, а и смотаният лаптоп на Христо ме дразни, та няма да задълбавам в темата. Настоятелно ви препоръчвам да прегледате съответния раздел от ревюто на HP ZR2440w, естествен конкурент на модела на NEC. Според някои, този 24 инчов монитор на Hewlett-Packard е (забележете!) с S-IPS матрица.
   NEC MultiSync EA244WMi е с IPS матрица. Това е сигурно. Способен е да възпроизведе 16.7 милиона цвята, покрива цветовото пространство sRGB ~ 97-98%. Моделът, макар и от по-висок бизнес-клас, се позиционира като офис-монитор. Представител е на по-ниската серия "EA" на NEC, няма претенциите да бъде монитор от полупрофесионален или професионален клас - за тази цел си има серии "P" и PA". В официалния сайт срещу тип на панела е изписано само IPS (въпреки че за други модели е уточнено - e-IPS или P-IPS). Все пак, с оглед на изложените малко по-горе факти и като вземем предвид цената на модела, можем да си позволим да изкажем предположението, че става дума най-вероятно за псевдо 8-битова матрица ("6-bit + AFRC"). Е, не бих си заложил любимото BMW... Всъщност, нека видим най-после резултатите от тестовете на NEC EA244WMi.   
        
   Първата таблица показва доколко точно мониторът възпроизвежда цветовете при фабрични настройки в стандартен режим. Мерната единица е DeltaE. При DeltaE >3 и без да използвате колориметър ще забележите, че цветовете се разминават с реалните. В случай, че DeltaE < 1 цветопредаването се счита за прецизно (по-ниска стойност - по-добре).
  

NEC EA244WMi - цветопредаване преди калибриране


   Достатъчно добър резултат за монитор, който не е калибриран. А ето какви резултати получихме след калибриране:
  

NEC EA244WMi - цветопредаване след калибриране

   Напълно достойно представяне за един офис монитор. Имайте предвид също така, че винаги има разлика между отделните бройки. При вас резултатите могат да бъдат и малко по-добри. Следващата таблица показва отчетеното ниво на черния цвят. Измерва се в cd/m² (кандела на кв. метър). И тук, колкото са по-ниски стойностите - толкова по-добре:

NEC EA244WMi - ниво на черния цвят
 
   Много добре - наистина, можем да кажем, че се забелязват подобрения при новoто поколение IPS панели с полуматово покритие на екрана. От дълбочината на черния цвят и съответно - от качествата на подсветката, зависи реалният контраст на монитора (тук по-високите стойности са по-добри):

NEC EA244WMi - контраст след калибриране

   Също - приличен резултат, но честно казано, очаквах да видя малко по-високи стойности. Предположих, че Христо и Марин (които по принцип са си некадърни) нещо са оплескали. Повторих теста - резултатът се оказа същият (е, при мен разбира се - малко по-добър). Ако говорим сериозно - отклонението е незначително, следователно трябва да приемем тези стойности. Обърнете внимание - данните се отнасят за нашата конкретна бройка. Имайте ги предвид, но бъдете сигурни - вашият NEC EA244WMi ще покаже малко по-различни стойности. Това е неизбежно, тъй като няма да срещнете в природата два абсолютно еднакви монитора, зависи и с каква видеокарта е компютърът, какъв хардуер и софтуер използвате за тестовете и т. н.
 

Освен цифрите, от значение са и личните впечатления от работата на монитора, има параметри на картината, които не подлежат на измерване. Например - прословутият кристален ефект, характерна особеност на IPS панелите от по-старото поколение. Очевидно LG са си взели бележка - новите им панели са с полуматово покритие, което не е толкова агресивно. Така че... Goodbye, Crystal... От друга страна - хиляди потребители, които не четат зловредни ревюта (като нашето), и които не са чували нищо за ужасната "кристализация" на екрана, си живеят спокойно, разумно и просто (не вярвате ли вие - идете им на гости). И не забелязват "дебелия слой скреж", покрил екрана на техния IPS монитор. Мисълта ми е - нещата са достатъчно относителни, субективни и... внушителни, така да се каже. Но, независимо от това, дали само си внушавате, или наистина забелязвате и не можете да търпите споменатия кристален ефект - с NEC MultiSync EA244WMi няма да имате грижи.
   За сметка на това е възможно да имате други проблеми. Поне при нашата конкретна бройка с огорчение установихме, че градиентите на цветовете не са равномерни - преходът между нюансите не е плавен, забелязва се сегментация. Също така, след като заредихме тестовото изображение на сивия градиент, ясно забелязахме паразитен жълтеникав оттенък. Неприятно. Разбира се, тестовете затова служат - да покажат скритите недостатъци. По-непретенциозните потребители при нормална употреба на монитора, с обичайните офис приложения, могат и да не ги забележат. Но ако работите с CorelDRAW, Photoshop, или друга подобна програма, вероятно ще бъдете леко разочаровани.
   Като плюс можем да отбележим съотношението на страните - 16:10, то ви осигурява повече работно пространство по вертикала. Разделителната способност на матрицата съответно е 1920x1200 пиксела, изображенията са с висока детайлност. Сензорът за движение, който изключва монитора, ако не сте пред него, поне според мен, е безполезна глезотия - винаги можете да зададете през Windows след колко време на бездействие мониторът да премине в спящ режим. Виж, сензорът за автоматично регулиране на яркостта на екрана според степента на осветеност на помещението, наистина върши полезна работа. Само трябва да отделите време и да разучите как се настройва.

    

   Калибриране на NEC MultiSync EA244WMi

   Тъй като мониторът не е предназначен за графичен дизайн или обработка на цифрови снимки на професионално ниво, спокойно можете да използвате някоя програма за софтуерно калибриране без използването на колориметър. В този случай
ролята на калибратор ще изпълняват собствените ви очи. Резултатите няма да са идеални, но по-важното е картината на вас да ви харесва и да се чувствате комфортно по време на работа.
        
   Ъгли на видимост
   Вече и децата знаят, че няма кой да бие IPS панелите в това отношение. Сега, ако много се постараете и се връткате около екрана в продължение на половин час и сменяте различни изображения, естествено ще забележите промяна в картината.
Но, определено - както VA, така и TN матриците отстъпват значително (особено най-евтините TN, които производителите на монитори продължават да пробутват на наивните граждани).
        
   Време за реакция на матрицата и забавяне на входния сигнал
   Времето за реакция на матрицата на EA244WMi по официални данни е 5 ms GTG (при преход между специфични нюанси на сивото). Това означава, че е използвана технологията overdrive за ускоряване на пикселите. В случая NEC я наричат Response Improve. За да я изключите, изберете в менюто третата иконка (прилича на нещо като куфарче с две закопчалки), ще я намерите на 4-та позиция. Да, правилно - изключете я. Не върши работа. По-точно - върши, но резултатите няма да ви очароват. Подаваните импулси очевидно са твърде агресивни и на мястото на отстранените артефакти внасят нови, не по-малко забележими. Виж, при теста на input lag-а (забавянето на входния сигнал, свързано вече с електрониката на монитора), NEC EA244WMi се представи отлично - средно 6 ms, което е завидно нисък резултат.
     
   Подсветка
   За съжаление и тук имаме забележки. Поне при бройката, която подложихме на нашите тестове, ясно се забелязваше избиване на подсветката и в четирите ъгъла. За начинаещите потребители - тестът не е сложен. Необходимо е просто да заредите
на екрана плътен черен фон и да затъмните помещението. След което сядате пред монитора и се наслаждавате на ясно забележимите светли петна. Впрочем, трябва да знаете, че това е достатъчно често срещано явление при LCD мониторите. Рядко се случва да попаднете на абсолютно безупречен екземпляр.
   Вече споменахме, че при модела EA244WMi на NEC е използван IPS панел от последното поколение с полуматово покритие. Както казва Марин, когато се поразвесели (както в момента - излокаха цялата бира тия мошеници) - с един куршум - два... патрона. От една страна - няма ги характерните за гланцовото покритие отражения и отблясъци, от друга - няма го и широко коментирания "кристален ефект". Чудесно.

   Друг доста обсъждан напоследък проблем е използването на ШИМ (широчинно-импулсна модулация). Вече съм го обяснявал в последните няколко статии, но накратко - това е технология, при която яркостта на подсветката се управлява чрез, да го наречем - микроимпулси, вместо да се подава постоянно електрически ток. В резултат на това включване/изключване се получава трептене на подсветката. Сериозен проблем за хората с по-чувствително зрение. Дори и да не сте толкова чувствителни - пак не може да се каже, че няма последствия за зрението. Очите се натоварват повече - факт. Дали в случая се използва ШИМ? Уви - да. Но, това е един от проблемите при LCD мониторите, който се възприема много индивидуално - някой получава мигрена, друг нищо не забелязва.
     

   Предимства и недостатъци на NEC MultiSync EA244WMi, цена

   Предимства: Практичен дизайн, здрава пластмаса с матово покритие, ергономична стойка, прилични фабрични настройки (по-непретенциозните потребители могат просто да намалят яркостта и да ползват монитора без да го калибрират), полуматово покритие на екрана без "кристален ефект", разделителна способност на екрана 1920x1200 пиксела (съотношение на страните 16:10), сравнително бърза матрица и нисък input lag, сензор, отчитащ степента на осветеност на помещението, широки ъгли на видимост и прецизно цветопредаване след калибриране.
   Недостатъци: Неравномерни градиенти - отделните нюанси не преливат плавно, задният панел на корпуса и рамката в задната част не са много качествено изработени, твърде агресивен overdrive (може да се изключи), използване на ШИМ (обаче изглежда е с по-висока честота, а и не всеки е чувствителен в еднаква степен към трептенето на подсветката).
   Цената на NEC MultiSync EA244WMi варира в зависимост от надценката на съответния търговски сайт или магазин. Към момента на написване на ревюто можете да закупите този монитор на цена от 825 - 840 лева. Защо е толкова скъп, след като най-вероятно е с 6-bit + AFRC матрица? Първо - защото е NEC, второ - защото в цената са включени споменатите два различни вида сензори и вградените високоговорители (дали ви трябват е отделен въпрос), трето - кой ви кара да купувате монитора на такава цена? Спокойно можете да го поръчате от надежден Интернет сайт за около 330-350 €. Смятайте каква е разликата. (Сега пак в коментарите ще се отчете гневният търговец с лош правопис). Специално заради този господин отправям към вас призива: Уважаеми читатели - подкрепете българската икономика, купете NEC MultiSync EA244WMi поне с 200 лв. по-скъпо от български търговец, не пълнете гушите на западните капиталисти!
  
   Заключение
   Какво да ви кажа - 1-ви май - ден на труда. Христо и Марин го отбелязаха подобаващо - напиха се, наядоха се, цял ден ме дразнеха. Аз пък написах това ревю. Видяхме поредния монитор, за който не можем да дадем еднозначна оценка. Има и своите положителни черти, има и недостатъци. Напълно погрешно е мнението, че щом един монитор е от престижна марка, това автоматично го превръща в безупречен модел. Няма идеални монитори, бъдете сигурни в това. Не само NEC, но и Dell, HP, дори и Eizo (!) имат модели от по-нисък клас, а и такива, които просто не са доизпипани и наистина не си заслужават цената. Колкото до NEC EA244WMi - не забравяйте, че това е модел, който се позиционира като офис монитор. С оглед на характеристиките и допълнителните екстри, мисля, че цената е адекватна.

   В случай обаче, че ви трябва 24 инчов монитор за графичен дизайн - обърнете внимание на новото предложение на Dell. На пръв поглед изглежда, че по своите технически характеристики NEC EA244WMi доста наподобява Dell U2413, но разлики има. Моделът на Dell е монитор с разширен цветови обхват, възможност за хардуерно калибриране чрез комуникация с LUT на монитора (условна, но все пак - възможност), накратко - монитор за графичен дизайн от професионален клас. Моделът на NEC се позиционира в малко по-различна ниша, въпреки че би свършил работа на по-непретенциозните графични дизайнери.
   И накрая, за кой ли път ще го повторя - няма да намерите два абсолютно еднакви монитора. Приемете ревюто като отправна точка, но ако проявявате интерес към модела и се чудите, дали да го вземете - задължително е да го видите със собствените си очи. И разбира се - преглеждайте обявите на търговските сайтове внимателно - възможно е да попаднете на такъв, който ще ви предложи изгодна оферта и ще можете да купите EA244WMi на по-ниска цена.
        
   Крум Маринов  

   В случай, че това ревю ви е била от полза - моля, използвайте малките бутончета за споделяне в социалните мрежи (ще ги намерите под публикацията). Благодаря!    
   Други ревюта на монитори и статии можете да изберете от краткото съдържание.