31 март 2012 г.

HP ZR2440w review


HP ZR2440w

   

   Ревю на LCD монитор HP ZR2440w

=====================
   © Крум Маринов

    Добре дошли на страниците на monitoribg.com. Подобно на Dell, HP решиха да обновят една от най-популярните си в близкото минало серии LCD монитори, като интегрират в новите панели LED подсветка. Днес ще разгледаме под лупа 24-инчовия модел ZR2440w...

   Мониторът се представя общо взето според очакванията, с някои малки изненади. Въпросът е, разбира се, какво означава това "според очакванията". Има хора, които когато си купят бисквити "Катеричка" с надежда поглеждат на дъното на кутията, очаквайки от там да изскочи малко симпатично животинче с рунтава опашка :). Подобно на тях, някои хора щом прочетат в описанието "Нов страхотен монитор на HP с S-IPS матрица" започват радостно да пляскат с ръце. Е, ако сте от този тип непоправими оптимисти, това ревю на HP ZR2440w може и да ви разочарова...
   Аз например, вече не мога да се изненадам почти от нищо. При последното си пътуване имах възможността да посетя фабрика, в която под един покрив се произвеждат LCD монитори на HP, Eizo и Dell (!). О, не бързайте да се впечатлявате, колко съм влиятелен и известен :). Аз казах само, че там се "произвеждат" такива монитори, но не съм казал, че тази фабрика е на някой от споменатите производители. Всъщност, те дори не знаят за нейното съществуване. А ако узнаят, тя много бързо ще прекрати своето съществуване. Сигурно се досещате вече за какво иде реч. Това обаче е отделна тема, вероятно скоро ще споделя своите впечатления, но сега сме се заели с ревюто на оригиналния (надявам се) HP ZR2440w. Да видим, каква работа са свършили Hewlett-Packard този път.

   Както обикновено, ще започнем с преглед на техническите характеристики на
HP ZR2440w:
Тип на матрицата: e-IPS*,
LED подсветка
Размер на екрана: 24" (61.0 cm)
Резолюция: 1920x1200 (16:10)
Време за реакция: 6 ms (GTG)
Стъпка на пикселите: 0.270 mm
Яркост: 350 cd/m²
Контраст: 1 000:1 (статичен), 2 000 000:1 (динамичен)
Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178° 
Други: DVI-D, HDMI, DisplayPort, HDCP support, USBx4,
регулиране на височината на монитора,
портретно завъртане
Цена на HP ZR2440w: ~720.00** лв.

   Дизайн.
   Жизнерадостно ще прескоча описанието на дизайна на HP ZR2440w. Визуална представа можете да получите от поместената по-горе снимка (да, много е хубава, гордея се с нея), а за повече подробности - хвърлете един поглед на съответния раздел в ревюто на по-големия брат - HP ZR2740w. По отношение на дизайна двата монитора са идентични, различават се по размерите, като 24-инчовия ZR2440w разбира се изглежда малко по-елегантно. Адмирации заслужава добрата стабилност и пълната функционалност на стойката. Съществен момент е и съотношението на страните - 16:10, което осигурява видимо по-голяма работна площ.
   Много потребители се вълнуват от т. нар. "кристален ефект", който се получава при матовото покритие на IPS панелите. Усещането е твърде субективно, но не можем да отречем, че го има - има го. При този конкретен модел на HP ни се стори, че матовото покритие не е толкова агресивно, но както казах - усещането е субективно, така че всеки има право на собствено мнение по въпроса.
   
   Конектори.
   Тук проектантите на HP са проявили впечатляваща щедрост, което може само да ни радва. Разполагаме с всичко необходимо - DVI, HDMI, DisplayPort, USB. Е, ако много ни се иска, можем да помърморим, защо мониторът няма четец на карти, но за голяма част от потребителите това не е от критично значение. Ах, да - няма и аналогов вход, но той вече се смята за отживелица. Освен това, всяка добавка на допълнителен конектор води и до покачване на цената, нали така.
   **Като стана дума за цената на ZR2440w... Още веднъж напомням - това не е търговски сайт, посочената цена на монитора е ориентировъчна. Някъде можете да го намерите малко по-евтин, другаде - много по-скъп :(. Мисълта ми е, че не следя цените на мониторите постоянно. Възможно е посочените от мен цени да не са 100% актуални (особено при моделите, чието ревю е писано преди година). Актуална информация за цената на монитора можете да получите от Интернет-сайтовете на магазините, занимаващи се с продажба на монитори и друга битова техника.   
   Меню.
   За разлика от своя батко, ZR2440w разполага с напълно функционално меню със съответните подкатегории (решението за отказ от интегрирането на меню при 27-инчовия модел беше много шокиращ ход, наистина). При 24-инчовия модел обаче менюто е налично. То е удобно за използване, интуитивно и лесно за навигация. И не мислете, че го пиша за запълване на статията - в действителност се срещат монитори, при които нещата в това отношение никак не са розови, а силно червени (след като ви кръвясат очите - от умора и яд, че не можете да разгадаете "гениалните" замисли на разработчиците). 
   Наред с обичайните настройки - яркост, контраст, цветове и т. н., получавате достъп и до корекция на цветовата температура, динамичния контраст и overdrive функцията за "ускоряване" на матрицата.
   
   Разход на електроенергия.
   При фабрични настройки енергопотреблението на HP ZR2440w е около 40 W, след калибриране - 23-26 W. Не ми се иска да коментирам за пореден път митовете, свързани с LED подсветката на мониторите. За безспорни предимства се смятат само "опазването на околната среда", възможността за намаляване на обемите на мониторите и намаленият разход на електроенергия. Относно този последен пункт обаче... Не веднъж и два пъти сме се убеждавали, че много модели със старата катодна подсветка са не по-малко икономични.   

   Качество на картината.
   И така, сред смях и закачки (вероятно пак ще получа заслужена критика за "лековатия" стил на изложение), стигнахме и до сериозната част на това ревю на новия модел на HP...
   Веднага трябва да обърнем внимание на следния факт - матрицата* на новия ZR2440w всъщност е e-IPS (!). Какво? Ама как? Нали по сайтовете пише - S-IPS? Пише, да. Ами S-IPS е де, кой спори... И какво сега? Ами, нищо, всичко е наред. Още в началото на това ревю на HP ZR2440w ви предупредих - не бързайте да пляскате радостно с ръце. Та, матрицата е S-IPS, но по-точно - e-IPS... Но стига съм ви мъчил. И да - знам, че обещах следващите редове да бъдат напълно сериозни, но как да не се люшнеш към иронично-саркастични заигравки, след като производители и търговци не пропускат да проявят своето елегантно чувство за хумор? Или по-точно - чувството, че купувачите са наивни шарани, готови да глътнат всяка подхвърлена им стръв.
   Работата е там, че в момента всяка модифицирана IPS матрица се описва като S-IPS. Няма лъжа, няма измама. Това, че правите някакви аналогии с първите S-IPS матрици и очаквате най-върхово качество, си е лично ваш проблем. В тази връзка, за да не се повтарям - хвърлете един поглед на предходната ми статия "Видове LCD матрици". Там съм отделил няколко реда за т. нар. модерни S-IPS матрици, ще видите - този термин е много относителен.   
   И така - HP ZR2440w е снабден с e-IPS матрица. Имате съмнения? Добре, ако много държите - можете да смятате, че е S-IPS. И да, тя е S-IPS, ама не от "онези", а от "тези". Чиста 6-битова IPS матрица с Advanced Frame Rate Control. Обикновено се записва като "6-bit + AFRC". "Изкуствено" повишена до ранг на 8-битова, със способност да възпроизведе 16.7 милиона цвята, с други думи - e-IPS! Ах, все още имате съмнения? Уф, влезте в сервизното меню на монитора, препишете си точно типа на матрицата (производство на LG) и потърсете нейният т. нар. datasheet. Voila! Темата е изчерпана.
   Отделих няколко реда на този въпрос с надеждата да бъда от полза на редовите потребители, които лесно се впечатляват от словесната еквилибристика на производители и търговци. Впрочем, това, че ZR2440w е с e-IPS матрица, е от значение най-вече за по-напреднали потребители, които имат по-високи изисквания и искат да знаят какво точно получават срещу парите си. В реални условия обаче човешкото око не може да засече разликата между "истинска" 8 - битова и "подсилена 6 +" - битова матрица. Виж, при печат тези разлики се проявяват.
   Нещо, което дори и невъоръжено око обаче може да засече, е доколко вярно мониторът предава цветовете. Да видим, как се справя героят на днешното ревю - HP ZR2440w. Таблицата по-долу представя възможностите на ZR2440w по отношение на точното цветопредаване при фабрични настройки (първо включване на монитора, преди калибриране).
   Точността на цветопредаването се обозначава с Delta E (колкото е по-ниска стойността - толкова по-добре). При DeltaE >3 разликата между вярното и невярното цветопредаване става видима с невъоръжено око. При DeltaE < 1 цветопредаването се счита за прецизно.
   
HP ZR2440w
цветопредаване преди калибриране

   Резултатите са много добри. Да, има модели, които се представят и по-добре, но виждате - има и такива монитори, които изглеждат плачевно в сравнение с разглеждания модел на HP. Но, да не бързаме - по-важно е, какви са резултатите след калибриране, т. е. - след като пипнем настройките на монитора и се опитаме да извлечем максимума от него:
   
HP ZR2440w
цветопредаване след калибриране
   
   Прилично! Да припомним - колкото са по-ниски стойностите, толкова е по-прецизно цветопредаването на мониторите. Да не пропусна да отбележа - сравняваме с доказали се, качествени модели, не с някакви супер евтини ментета. Моето лично мнение е, че HP ZR2440w предава цветовете достатъчно точно, би могъл да се представи дори и по-добре, ако беше използвана качествена катодна подсветка, вместо така популярната напоследък светодиодна (LED) подсветка.
   Следващата таблица представя дълбочината (нивото) на черното. Измерва се в cd/m² (кандела на кв. метър). И тук, колкото са по-ниски стойностите - толкова по-добре:
   
HP ZR2440w
ниво на черния цвят

   Наистина впечатляващо. HP ZR2440w се представя по-добре от тестваните до момента монитори с IPS матрица. Отличник сред представените IPS-ове досега беше Dell U2311H. Разбира се, в това отношение шампиони са LCD мониторите с -VA матрица (това е нейното основно предимство пред останалите видове матрици).
   От нивото на черното до голяма степен зависи и реалният контраст на монитора. Да видим показателите на ZR2440w (тук по-високите стойности са по-добри):

HP ZR2440w - контраст
след калибриране

   Резултатите говорят сами за себе си. Високият контраст осигурява по-добра детайлност, а дълбокото черно осигурява реалистичен черен цвят при статичните изображения и филмите.
  Отделно трябва да споменем т. нар. динамичен контраст (DCR). От първостепенно значение е естественият статичен контраст. Динамичният в повечето случаи е просто ловък маркетингов ход, предназначен да впечатлява наивните потребители със стойности от порядъка на 1-2 милиона, без да допринася особено за подобряване на качеството на изображението.
   В менюто на HP ZR2440w получавате достъп до тази функция. Когато е активирана, мониторът автоматично регулира силата на подсветката, анализирайки и контролирайки предаваната на екрана картина. При този модел на HP можем да кажем, че наистина се забелязва действието на тази функция, което е поредната приятна изненада. Естествено, не може и дума да става за стойности от порядъка на 1-2 милиона - те са измерени от производителя по някаква патентована и много тайнствена методика, с прилагането на секретни, никому неизвестни средства :). Но, трябва да признаем - за разлика от много други монитори, при ZR2440w динамичният контраст се вижда, че работи.

   Калибриране на HP ZR2440w.
   По принцип в Интернет лесно ще намерите готов ICC профил за HP ZR2440w, който да използвате, но между отделните монитори има разлика, така че това може и да не е най-доброто решение във вашия конкретен случай.
   Най-добри и точни резултати ще постигнете, ако използвате колориметър - има сервизи, които предоставят тази услуга (хардуерно калибриране на монитора). Можете да вземете колориметър под наем и да калибрирате самостоятелно своя монитор.
   От друга страна, видяхме, че и при фабрични настройки новият модел на HP се представя добре, а тъй като очевидно не е предназначен за дизайнери-професионалисти, не е наложително да се занимавате много с настройките.
   Вариант е да използвате някаква програма за калибриране, като тук "хардуерно устройство" ще бъдат собствените ви очи. При нужда можете да използвате за ориентир тези настройки: режим - Standard, Яркост - 30-35, Контраст - 80-85. В случай, че държите допълнително да настроите цветовете, използвайте режим Custom, Червено (R) - 220-223, Зелено (G) - 210-215, Синьо (B) - 215-218, Яркост и Контраст - както в стандартния режим. Но, подчертавам - това са ориентировъчни настройки, които ще ви свършат работа при положение, че използвате само софтуер за калибриране на ZR2440w. Възможно е при вашия монитор да са по-подходящи малко по-различни стойности.  

   Ъгли на видимост.
   Тук всичко е според очакванията - наред с прецизното цветопредаване, широките ъгли на видимост са едно от безспорните предимства на IPS матриците. Цветовете и контрастът се запазват дори когато гледате монитора под голям ъгъл, измененията трудно се долавят от човешкото око. За целта трябва да имате опит и да се взирате много внимателно. При TN-базираните LCD монитори никакъв опит и взиране не са ви нужни - щом мръднете от идеалната позиция срещу центъра на екрана, цветовете и контрастът задружно си плюят на петите и изчезват в неизвестна посока.

   Няколко думи за LED подсветката. За пореден път ще отбележа, че мнението ми за нея не е много високо. Да, чувал съм, че има монитори, снабдени с някаква уникална LED подсветка, осигуряваща невероятно прецизно цветово предаване, уникален цветови обхват и розови сънища нощем, но уви, очевидно тези монитори са нещо като бели лястовици... Странно защо, но види се - късметът ми е такъв, досега не съм попаднал на монитор с LED подсветка, който да превъзхожда като качество на изображение старата катодна.
   Впрочем, при ZR2440w виждаме изненадващо добри резултати по отношение на нивата на черното и контраста. Също така проведохме простичкия тест за установяване на равномерността на подсветката - и тук всичко е наред. Забелязва се съвсем леко изсветляване по ъглите на екрана, но едва забележимо. На повечето потребители няма да им направи никакво впечатление при нормална ежедневна употреба.   
   
   Време за реакция на матрицата и забавяне на входния сигнал.
   Безспорно предимство на TN-мониторите пред IPS-мониторите е тяхната бързина. Но, благодарение на вградената overdrive функция, модерните IPS монитори успяват да подобрят времето за реакция на матрицата (при преход между определени нюанси на сивото, разбира се).
   При разглеждания модел на HP получавате достъп до тази функция, след като се поразровите в менюто (Image Control => Video OverDrive). Когато е активирана, тази функция до голяма степен елиминира характерните дефекти в изображението, проявяващи се при отразяване на бързо движещи се обекти, без при това да внася нови (уви, това се случва доста често).
   Накратко, overdrive функцията при HP ZR2440w работи коректно, аз лично нямам претенции. Тези 6 милисекунди са напълно приемливи както за гледане на филми, така и за повечето съвременни игри.
   Разбира се, ZR2440w не е типичен геймърски монитор. Измерените стойности на забавянето на входния сигнал (т. нар. input lag) са, за съжаление, твърде високи - достига до 22-23 милисекунди. За сравнение, Dell U2312HM отчита само 0,6 ms. Така че, ако търсите монитор за игри тип FPS, които ще се играят в мрежа, най-вероятно моделът на HP няма да ви допадне.    

   Предимства и недостатъци на HP ZR2440w.
   Предимства: съотношение на страните 16:10, прецизно цветопредаване, широки ъгли на видимост, отлични нива на черното и контраст (като за IPS базиран монитор), стабилна и ергономична стойка, приличен набор конектори.
   Недостатъци: сравнително висок input lag (това обаче е от значение само при игри тип racing или FPS), цена (поне според мен).
   
   Заключение.
   HP ZR2440w е добър, наистина качествен монитор. Приятно съм изненадан от факта, че в някои отношения дори превъзхожда своя предшественик - HP ZR24W (добавен HDMI порт и, което е по-важно, със забележимо подобрени нива на черното и контраст). Това е LCD монитор, който спада към групата на универсалните модели от среден клас - подходящ за гледане на филми, игри (като изключим FPS в мрежа), обичайните офис приложения и графичен дизайн (на любителско ниво).
   Все-пак, въпреки разделителната способност от 1920x1200 пиксела и съотношението на страните 16:10, цената му ми се вижда висока. Някои наши търговци предлагат ZR2440w на цена от 780-790 лева. Каквото и да си говорим, това не е малко за монитор с e-IPS матрица, 6-bit + AFRC и цветово покритие 71% NTSC, 95.8% sRGB, 74.3% Adobe RGB.
   Приемлива алтернатива на HP ZR2440w е представеният преди време 24-инчов LCD монитор (също с LED подсветка) Dell U2412M - със сходни технически характеристики, но на осезаемо по-ниска цена.

   Крум Маринов


   В случай, че тази статия ви е била от полза - моля, използвайте малките бутончета за споделяне под публикацията. Благодаря! 
   Още статии за монитори можете да изберете от СЪДЪРЖАНИЕТО.

31 коментара:

Анонимен

Това са пални глупусти !!!!!!!!
HP е страхотна марка и на всякаде пише S IPS че е матрицата на zr2440w незнам защо заблождавате хората и пишете такива глупусти. Какви са тея е ипс матрици !!!!!!!!

Благодаря за вниманието и ако може чесно да ми отговорите
Мартин

Анонимен

Не съм съгласен с някои моменти в това ревю, но сте положили усилия, трудът ви заслужава уважение.

HP ZR2440w наистина е скъпичък, но за сметка на това изглежда по-качествен от модела на Dell, който предлагате като алтернатива - там всичко е въпрос на късмет, чисто ТОТО.

На горния коментатор препоръчвам да не се доверява сляпо на описанията на търговците - те гледат да си продават стоката. Също така не е зле да си пооправи правописа...

Анонимен

Ало господинчо!
Не си ти тоя който да определя цените. Ние да не би да ги взимаме без пари мониторите! А транспортните разходи, такси, мита, заплати за персонала? Заради такива като тебе не върви бизнеса в България. Клиентите вместо да купуват идват и се заяждат за дреболии "образовали се" благодарение на подобни измислени ревюта.
HP ZR2440W е страхотен монитор на нормална цена. На който не му изнася - да ходи да си го купи от чужбина.

Анонимен

Благодаря на Крум за представянето!
Монитора е типичен представител на все по-популярната тенденция: да доведем IPS матрицата до масите. Това е разбира се неизбежно, след като толкова стотици милиони портативни устройства с "добри" екрани напъплиха пазара. Ретина дисплей, AMOLED, PLS, ОLED и т.н. Като всеки клонинг на e-IPS и този страда от "беден речник" и "лоша граматика" и това не е учудващо за 6 битова матрица - тя просто толкова си може. Според мен, обаче цената му е доста "надута" и това няма да го направи популярен на пазара, за който е предназначен. Просто има алтернативи на почти половин цена. За мен лично това е още едно не съвсем добро попадение от НР, може би не случайно се говореше, че искат да се откажат от бизнеса с РС-та и периферия.

И накрая нещо странно: как така неграмотността пролазва дори в един не толкова популярен форум?
Явно нараства лавинообразно. Че и обидени търговци - дават съвети... Колко мъка има по тоя свят...

П.С. Към Крум : Пиши с чувство за хумор и не се отчайвай!

Поздрави,
Асен

Анонимен

Сигурни ли сте че матрицата на това HP е 6 битова? Навсякъде по сайтовете пише S-IPS. Az ne gi razbiram mnogo, no знам че S-IPS е най-добрата матрица, а e-ips е по-евтин варянт. Иначе мисля че монитора би трябвало да е добър. фирмата е известна

monitoribg

HP ZR2440w е 6-bit + AFRC. Със сигурност :). За понятието "S-IPS" писах и в предходната публикация за видовете матрици.

Съгласен съм, че не съм аз този, "който да определя цените", но не мога да се чувствам отговорен, че не върви бизнеса в България. Старая се да дам коректна и подробна информация за всеки монитор, нищо повече.

Крум

Анонимен

Толкова за матрицата на HP ZR2440w:

Manuf Tech Module Resolution Response Time (ms) Contrast Ratio Brightness (cd/m2) Viewing Angles (H/V) Colour Depth NTSC Colour Gamut Adobe RGB coverage sRGB coverage Backlight
LGD e-IPS LM240WU8-SLA1 1920x1200 14ms 1000:1 350 178/178 16.7M (6-bit +A-FRC) 71% 74.3% 95.8% W-LED

Асен

Анонимен

Искам да помоля всеки, който чете ревютата в този блог, да сподели какъв монитор/и има в момента. Ако автора няма против, разбира се!
Асен

monitoribg

Авторът няма нищо против, вчера го питах :)

Сега сериозно. Наистина нямам нищо против читателите да обменят мнения за мониторите, които ползват, но форматът/структурата на блога не са подходящи за тази цел.

Щеше да се получи, ако имаше обособен форум. Сега след всяка статия има формуляр за коментар, позволяващ да се оставят отзиви за публикацията и впечатления за конкретния монитор (в случая - HP ZR2440w).

Ако някой реши да се похвали с монитор Sony - къде да го напише? Към ревюто на ZR2440w, или на Dell U2412M? Просто няма как да се получи на този етап, за което съжалявам.

Надявам се някога да имам възможността (достатъчно свободно време) да пренеса материалите на друга платформа, позволяваща създаването на пълноценен сайт с форум към него...

Поздрави!
Крум

Анонимен

Аз бих искал да попитам дали смятате, че zr2440w си заслужава по-високата цена спрямо dell u2412?
Насочил съм се към 24" 16х10 монитор и първоначално харесах dell-a, но попадам на доста коментари по

чуждестранни форуми, голяма част от тях са свързани с PWM управлението на подсветката, т.е. при

намаляване на яркостта се забелязва трептене на картината, тъй като яркостта бива управлявана чрез PWM

(широчинно импулсна модулация) и честотата на светването и изгасването на подстветката (с цел постигане

на по-ниска осветеност от максималната) се забелязва, а аз определено няма да го държа на 100%

осветеност. Казват че този проблем е по-осезаем при монитори с LED подсветка, понеже при тях липсва

послесветенето на катодните лампи, т.е. преходите не са толкова плавни.
Забелязали ли сте подобни проблеми с вашата бройка на u2412m или zr2440w? Другото което ме притеснява

е, че и двата монитора са с 6-битови матрици, при което може да се появи така наречения "banding" при

градиентите. Кой от двата се представя по-добре в това отношение.
Другият монитор който съм си хресал е fujitsu p24w-6 ips, който пак го дават, че е с eIPS, но пък с 8

-битова матрица и класичекса CCFL подсветка. Какво ви е мнението за него?
Благодаря предварително.

monitoribg

Никак не ми се иска да оказвам влияние върху вашия избор на монитор - това по принцип е недопустимо.
Идеята е по възможност безпристрастно и коректно да се опишат предимствата и недостатъците на всеки модел, а избора да направи всеки сам за себе си.
Вече изказах мнението си за цената на HP ZR2440w (което пак не е редно) и съответно получих не много ласкав отзив няколко коментара по-нагоре...
По-качествени материали, може би и по-сериозен контрол на качеството на монитора има HP. Но дали си заслужава по-високата цена - решавате вие. Общо взето мониторите се водят от един и същ клас (да го наречем - среден) и са насочени към една и съща таргет-група потребители. Относно LED подсветката съм се изказвал много пъти - коментарите са излишни. Накратко - не очаквайте тези монитори (и HP, и Dell) да се представят наравно с по-високия клас монитори.
24-инчовия Fujitsu не ни е попадал, а да се коментира само въз основа на технически характеристики не е сериозно.

Вариант за 24 инча, 16:10 е Dell U2410 - с катодна подсветка и 8 битова H-IPS матрица (но и тук трябва да се огледа добре, защото се срещат не много читави бройки).

Крум

Анонимен

За около 700-720 лв. без ддс, можете да вземете ASUS РА246Q, който е с P-IPS /H-IPS/ и със студена катодна подсветка. Монитора е тестван в този блог: http://www.monitoribg.com/2011/08/asus-pa246q-review.html и ако го вземете през фирма и си приспаднете ддс си е чудесна сделка. Определено е по-качествен избор.
Иначе, само един производител не се е компрометирал досега по отношение на качеството и това са ЕИЗО, но там цените са х3. :(

Анонимен

Благодаря за бързия отговор. :) Dell U2410 вече ми излиза извън бюджета. Дори и въпросния Fujitsu P24W-6 ми е малко скъп, но реших да попитам, в случай че имате някакви преки наблюдения над този модел. Ясно ми е че може би искам твърде много от монитор среден клас, но пък преди време Dell 2209WA според мен си беше доста добър избор и почти нямаше сериозни недостатъци - в смисъл, че не ми е трябвало да се притеснявам дали са орязали матрицата до 6-бита (и съответно колко добре се справя FRC, ако е орязана), дали подсветката е достатъчно равномерна, че да не се забялязва, дали трепти/измаря очите при намаленя яркост и т.н.

Анонимен

Ще погледна и Asus-a. Нещо съм го пропуснал него. :)

Анонимен

Смятам, че Dell U2311H e прекрасен за парите си, но уви вече липсва по магазините

Анонимен

Мене ме кефи zr2440w обаче никаде него намерих с точно такава мацка. Някой да каже дали е виждал? Майтапя се обаче много кинти му търсят няма смисал

Анонимен

Първия и третия коментар! Буах-ха-ха...

Круме, ревютата са прекрасни.

Анонимен

Здравейте,
Преди време реших да сменя монитора и вече съм се насочил към 24" гама и специално 16:10 тъй като ми трябва повече зрително поле. В момента съм с един доста стар монитор Philips 200WP7ES (моделът има две разновидности - IPS и P-MVA). Аз съм с P-MVA и мога да кажа че съм доста доволен. Въпросът ми е гледайки ревютата и на DELL и на HP и на другите - сравнение със наличния дали ще има огромна разлика цветово и съответно в input lag-а и GtG времето (наличния го дават с 8ms). Работя главно с CAD програми и цветове и има значение как изглеждат нещата - но нямам възможност да отделя 1000+ лв за висок клас монитор.

С уважение и поздрави

monitoribg

HP ZR2440w наистина ми хареса - създава усещане за надеждност и по-високо качество, за разлика от повечето монитори в средния клас. Но, както писах и в ревюто, цената му също е "на висота".

Времето за реакция и input lag-а не са толкова критични фактори в твоя случай, разлика има, но визуално едва ли ще я забележиш (при работа с CAD и др. програми).

Виж, по отношение на цветовете - определено разликата се забелязва. Обаче не съм сигурен, че в твоя конкретен случай IPS матрицата е по-добър вариант. Тези монитори - разгледаният тук HP или Dell U2412M (както и по-старият, но по-добър U2410) ще осигурят по-прецизно цветопредаване, но това е от значение при занятия с графичен дизайн/подготовка на файлове за печат. Т.е. - за хора, които работят предимно с Фотошоп, Корел, Илюстратор и др. подобни. За работа с чертежи по-добър вариант е монитор с PVA/MVA матрица, защото осигурява забележимо по-добри нива на черното и по-висок контраст.

Човек, който дълго време е работил на качествен PVA монитор въобще няма да се впечатли дори и от добър IPS монитор с матрица от по-висок клас. Въпреки че цветовете ще са по-прецизни, за очите, свикнали с PVA, те ще изглеждат леко "убити" и не напълно естествени.

Накратко, мисля, че по-адекватно решение в твоя случай е да търсиш 16:10 с PVA матрица. И ако старият монитор още удържа фронта - потърпи докато не се събере по-прилична сума, за да вземеш нещо качествено (Eizo, например :D).

Много хора с пренебрежение се отнасят към монитора - повече внимание отделят на компонентите на компютъра, което за мен не е правилно. Обикновено твърде късно се сещаме, че очи не се продават в кварталния магазин...

Поздрави!
Крум

Анонимен

Благодаря за интересното ревю! Няколко дена бях притежател едновременно на EIZO 2331 и на HP ZR2440w. После трябваше да се сбогувам с един от двата по мой избор. Няма да повярвате кой предпочетох -> HP ZR2440w. Върнах EIZO-то заради ужасният му ъгъл на видимост. Беше с C-PVA матрица (ако не се лъжа) но не можах да свикна с това че не съм ли напълно фронтално спрямо монитора, цветовете видимо се променят и контрастът намалява значително. При HP-то поне цветовете не се променят, но не съм съгласен че "измененията трудно се долавят от човешкото око и за целта трябва да имам опит и да се взирам много внимателно". Измененията в контраста са си видими дори от хора, по принцип слепи за такива "дефекти", като жена ми например :) Не мога да разбера само защо LCD телевизорите отдавна го нямат този проблем с ъглите на видимост а при мониторите си остава.

Анонимен

Имам HP ZR2240 - взех го за да не ми товари очите. Понеже съм инвалид и стоя дълго време пред монитора. Като изработка , дизайн , входове - безупречен. Предава добре. Но има този лек кристален ефект. Искам мнение за монитор , който максимално пази очите , виждам перфектно само с едното поради злополука. Между 22- 24 инча. Използвам го за работа - непрофесионална. Но държа на качеството. Нещо което да има перфектни цветове , да няма трептене , кристален ефект , бърза реакция до около 1000+ лв. Всички входове и перфектни ъгли на видимост. Ще бъда задължен на Крум, ако ме насочи. Всичко което е написал е абсолютно точно и достоверно. Нямаме магазин да разгледам всички марки тук. И дали да се насоча към EIZO. И кой модел точно. Поздрави.
spasmarinov@abv.bg

Анонимен

Човек, ясно е е че искаш възможно най-доброто за парите си, ма така както пишеш - искаш най-доброто от IPS, най-доброто от PVA, най-доброто от TN. Няма как да стане, поне засега.

Мониторът на HP, който имаш, никак не е лош, но щом имаш нужда...
Аз бих ти предложил да обърнеш внимание на Eizo EV2336WFS.

Ако Крум няма нищо против (не е с цел реклама или нещо такова) - ето тук съм написал няколко реда за този монитор:

http://hardwarebg.com/forum/showthread.php/80826-%D0%9C%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80-%D0%BD%D0%B0-%D1%88%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD-LCD-%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80/page319

(мнение #7957)

Поздрави
Charade

monitoribg

@ spasmarinov

Моделът, който е предложен в горния коментар, наистина не е лош.

Да, Eizo са сериозна марка, но не и единствен възможен вариант. Ако ти е възможно - потърпи малко, не бързай. Мисля, че в скоро време трябва да се появят моделите за 2013 година. Вероятно ще има нещо подходящо за теб. Конкуренцията между LG-Samsung (съответно - IPS-PLS матрици) започва да дава първите плодове...

Крум

P. S.
А ако е крайно наложително да смениш спешно монитора (въпреки че твоят HP наистина не е лош) - пиши. Ще се опитаме да ти препоръчаме нещо от по-старите модели...

Анонимен

Благодаря , че ми отговорихте. Ще изчакам , щом ми го препоръчвате. Искам да получа най доброто за парите си. Мога да отделя до 1500 лв за нещо качествено мужду 20-24 инча.
Към HP ZR2240W с който съм в момента е добър. Дразни ме само кристалния ефект. И като предаване е добре може би 8 - 10 битовите ще предават по добре. Понеже гледам телевизия на плазма панасоник просто никое лсд не може да ги доближи като предаване. Но е голяма като размер , човек да работи особенно с текст. Ще следя сайта ви за предложения. Поздрави
Спас Маринов

Анонимен

Вашето мнение за Dell - U2413 61cm(24") PremierColor monitor и
24" EIZO EV2436WFS-BK. Ще има ли съществена разлика спрямо HPZR2240W.
anti-glare with hard coat 3H - покритие на дисплея при Dell дали ще има този скреж ефект. А за Eizo не намирам какво точно е покритието на дисплея освен , че пише матово. Все пак си виждал монитори Eizo на живо дали имат този кристален ефект. Много държах и Eizo да има hdmi вход но само много скъпите модели с калибратор имат. ColorEdge CG246 - незнам струва ли си да се дадат толкова пари за монитор. Просто тук в Пазарджик няма къде да ги видя на живо как предават и да реша. Не искам да рискувам да поръчам без компетентно мнение. И какъв калибратор да си закупя за настройка на монитора.
С уважение:
Спас Маринов

monitoribg

Здравей, Спас

Eizo EV2436WFS е по-малкият събрат на EV2336WFS на който е обърнал внимание Charade няколко коментара по-нагоре. Мониторите са с много добри характеристики и много добро представяне в реални условия - наистина са качествени. По принцип покритието на екрана при двата монитора би трябвало да е еднакво, но усещането за кристалния ефект е и достатъчно субективно - някой го усеща, друг - не.

Относно HDMI - каква е причината да държиш на този порт? Визуално като качество на картината няма да забележиш разлика в сравнение с DVI и DP. Виж, при наличието на 10-битов (8-bit+AFRC) монитор, добра видеокарта и съответен софт естественият избор ще бъде DP.

Както писах, с "мека" и щадяща очите картина са PVA мониторите. Но моделите на Eizo са наистина скъпи. В твоя бюджет се помества EIZO CG223W (имай предвид обаче - у нас се предлага поне с 300 лв. по-скъпо, отколкото ако се поръча от "чуждоземски" сайт). Недостатък за теб обаче може би ще бъде по-малкият диагонал на екрана - 22 инча.

Пак ще напиша - твоят HP е отличен монитор, с прецизно цветопредаване и високи стойности на реалния контраст (за разлика от много други конкурентни модели). Моето мнение е - потърпи още малко, монитор наистина не се купува всеки ден. А дори да разполагаш с неограничен бюджет - защо да купуваш монитор, който няма да те удовлетвори напълно?

Новият Dell U2413 мисля, че засега е фаворит - много добра цена за качеството, което предлага, без кристален ефект. Изчакай още малко - да видим и другите производители какво са предвидили за 2013 година. Така ще можеш да се спреш на 2-3 модела, от които ще вземеш най-доброто за теб. Когато поръчваш - договаряш се, че искаш да пробваш и двата (трите) модела, оставяш този, който ти допада - другите ги връщаш.

Относно калибратор (колориметър, спектрофотометър) - според мен не е нужно да правиш излишни разходи. Тъй като, доколкото разбирам, няма да подготвяш файлове за печат с най-високо качество - няма нужда от абсолютно прецизна настройка. Изтегляш си някоя програма от сорта на Monitor Calibration Wizard (има и по-нови, както и възможност за онлайн тестове) - и си готов. Цветопредаването може да се отклонява малко от идеала, но ще си настроиш картината по възможно най-добрия за теб начин. А това е най-важното в случая.

Крум

Анонимен

Благодаря ти за добрия съвет и насоки в моя избор. Ще следя блога за ревютата на новите модели.
Поздрави.
С уважение:
Спас Маринов

Анонимен

Здравейте.
бихте ли споделили мнението си за HP ZR2240W в сравнение с HP ZR2440W

Анонимен

От двата монитора според мен по-добрият е ZR2440W. Преди време си търсех нов монитор за офиса и доста ревюта изчетох. Не претендирам да съм голям специалист, но както казах - изчел съм доста ревюта в реномирани сайтове.

Важна разлика е съотношението на страните - HP ZR2240W е 16:9, по-големият модел е 16:10, тоест е малко по-квадратен. Тук колега сам трябва да решиш - кое ти върши работа. Матриците може да са им от един и същи тип (E-IPS), обаче ZR2440W е с по-качествена версия. С малко по-точно цветопредаване е, с по-високи стойности на яркостта (250 срещу 350 при 24-инчовия модел). Никой не си държи монитора на макс. яркост, но по-слабата подсветка е и по-евтина/некачествена, според мен. По-големия модел го дават и с 2 ms по-бърза матрица и е с по-малък лаг.

Цената има значение, но лично аз от двата бих избрал 24-инчовия модел, нищо че е по-скъп.

Поздрави, Мишо

Анонимен

А относно подсветката, до колкото разбирам по-високата яркост не винаги е по-добрия вариант, защото както казахте никой не си държи монитора на макс. яркост, я при повечето модели понижената яркост води до повишен ШИМ, което въобще не е полезно.

Анонимен

Колега, вече са ти отговорили - zr2440w е една идея по-добър в сравнение с 22 -инчовия. За подсветката - колкорот е по-слаба максималната достижима стойност, толкова е по-евтина (според мен), значи и по-некачествена. Обаче ако си намерил zr2240w на добра цена и си сигурен, че е в добро състояние, вземи го него. Мониторите на HP по принцип са доста качествени и рядко създават проблеми. Късмет!

Калин