11 юни 2011 г.

Dell U2711 review

Dell U2711

   Ревю на LCD монитор DELL U2711

=====================
   © Крум Маринов


   Здравейте, уважаеми читатели на  monitoribg.com. Dell U2711 е 27 инчов LCD монитор с H-IPS матрица, представляващ интерес най-вече за тези, които се занимават с графичен дизайн и обработка на цифрови снимки. Впрочем и всички, които държат на високото качество или имат нужда от по-голяма площ за работа (или забавление, защо не?), следва да му обърнат сериозно внимание...
   Настанете се удобно, това ревю се получи малко по-подробно, отколкото бях планирал първоначално. И така, започваме. Този монитор на Dell може да се похвали не само с размера на... стига де! За диагонала на екрана става дума, Марийке, и говорим за монитори, така че това четиво не е за теб - бягай да гледаш голите снимки на Брад Пит... Та, преди така грубиянски да ме прекъснат, говорех за работната площ. Това, че U2711 е 27 инчов е добре, впечатлява обаче високата разделителна способност на това чудовище -  2560x1440 пиксела! Тук, приятели, материали не са пестени! А говорим при това за H-IPS матрица, не за евтина TN-ка. Страхотия. Но да видим, как този, така щедро надарен от татко Dell монитор, се справя в реалния живот.


   Основни технически характеристики на Dell U2711:
Тип на матрицата: H-IPS
Размер на екрана27" (68.58 cm)
Резолюция: 2560 x 1440
Време за реакция: 6 ms (GTG)
Стъпка на пикселите0.233 mm
Яркост: 350 cd/m²
Контраст1 000:1 (статичен), 80 000:1 (динамичен)
Ъгъл на видимостH/V - 178°/178° 
Други: VGA, DVI, HDMI, USB, DisplayPort,  S-video, Composite,
Component, card reader
Цена на Dell U2711: ~1185.00 лв.


   Като дизайн Dell U2711 не се отличава от своите по-малки братчета - Dell U2410 и
Dell U2311HТук няма да се повтарям, само ще вметна - спомнете си поговорката "Не всичко, що блести, е злато". Това в голяма степен се отнася за мониторите от U-серията на Dell. Дизайнът е практичен, мониторите са едни от най-добрите за момента, но като външен вид на доста хора може би няма да се харесат. Това обаче е грешка - не се подвеждайте по гланца и ярките светлинки по мониторите. Повечето от тия шарени клоуни не могат да се похвалят с нищо, освен с кичозния си външен вид. Абе, същото като да се запознаеш с готина мадама в нощен клуб... на 5 големи и още 1-2 след това. На сутринта - леле-е-е, вълк в стадото! Бегай!
   Като стана дума за интимни отношения, бутоните, с които се управлява екранното меню на Dell U2711, са много чувствителни... на допир. Сензорни, с други думи казано. Чувствителни или не, обаче пътешествието из екранното меню при U2711 става малко по-бавно, отколкото при
Dell U2410.
   Стойката на монитора е същата, като при Dell U2311H - отлична ергономична функционалност. Единствената разлика е, че няма да имате възможност да завъртите екрана портретно, което впрочем не е проблем за повечето потребители.

   Това, което наистина впечатлява при този модел на Dell, е богатият набор от входни интерфейсиНаемете си машинописка - списъкът е дълъг :). Имаме VGA (D-SUB), composite, component и s-video входове, също така U2711 е снабден и с два DVI входа. Всичко това са вече леко поостарели технологии, съгласен съм, но и вие ще се съгласите, че все още има доста потребители, които ги използват. Спокойно - има и HDMI, и най-модерния - DisplayPort, и два USB-входа, плюс още два отстрани - за тези, които смятат, че такава голяма площ трябва да бъде запълнена подобаващо :)За да няма недоволни, Dell U2711 е окомплектован и с четец на карти (xD, SD, MS и MMC), а също така и с два аналогови аудио-изхода и изход за субуфер (май така се изписва правилно).

   Екранното меню си има всички нужни настройки - яркост, контраст, рязкост на изображението, цветова температура, RGB. Фабрично зададените автоматични профили на картината, с които разполага U2711, са: Потребителски (за индивидуални настройки на цветовете), sRGB, AdobeRGB, Cool и Warm (за по-висока и по-ниска цветова температура на картината), Мултимедиен, Игри и Стандартен. Също така можете да избирате между режим Графика или Видео, както и да контролирате съотношението на страните на картината чрез режим <1:1>, <Fill> или <Aspect>. Не стига всичко това, ами имате добавена и екстрата PIP... Абе, Маре, ти пак ли си тука! Не, никой няма да те пипа! Бегай, бегай. PIP ще рече "картина в картината"... да, малка картина на фона на голямата... да, можеш да гледаш две неща наведнъж от различни източници... да, като на големия плазмен телевизор на Митко... Ами върви сега при него да гледаш "Бързи и яростни" 5. Уф!

   Така. Консумацията на електроенергия при този 27 инчов LCD монитор на Dell, сами разбирате, не може да бъде малка, като при някой 19 инчов мъник. С фабричните настройки е почти 90 W (87-88 W, ако бъдем по-точни). Споко, след като настроите картината, ще падне доста - на 58-60 W. Това не е никак зле, особено ако сравняваме с такъв прахосник като например 24 инчовия HP ZR24W... Все пак, подсветката е катодна, а не LED.
   Стигнахме до най-важната част - качеството на картината при Dell U2711. Първото нещо, което е направило впечатление на собственика, е че при U2711 фабричните настройки на картината са по-добри, отколкото при по-малкия му събрат U2410.
(Този конкретен модел го тествахме при един познат, защото от известно време ни гонят от магазините за техника в града :) ).
Та, фабричните настройки на монитора дават някаква надежда... Обаче след като се направи професионално калибриране или 
поне отделите време да пипнете настройките на Dell U2711, ще бъдете изненадани. Жестоко. Това не е LCD монитор. Въобще не е монитор. Това е един безмилостен, хладнокръвен убиец. Повярвайте, много трудно ще намерите толкова качествен монитор като този. Конкуренцията е избита, оцелели няма.
   Точността при предаването на цветовете е уникална, както и цветовата гама и температура. Градацията при цветовете също е много прецизна, нюансите се разграничават много точно. Важна информация за графичните дизайнери и професионалните фотографи: Dell U2711 покрива 102% NTSC. Блестящо. Разбира се, постоянно излизат нови модели монитори, ако четете редовно обявите сигурно ще попаднете на доста примамливи оферти, но U2711 си остава един от малкото монитори с толкова изгодно за потребителя съотношение цена-качество. Като стана дума за цената - поместената тук е ориентировъчна. Със сигурност има интернет-магазини, които продават монитора и по-евтино.

   Калибриране.
   Най-добри резултати ще получите при хардуерно калибриране на монитора с използването на съответна техника. Друг вариант е да използвате поне програма за калибриране. В този случай може да са ви от полза тези примерни настройки на Dell U2711. Яркост - 23-25, контраст - 50-55, червено (R) - 88-90, зелено (G) - 85-86, синьо (B) - 90-92, режим sRGB. Имайте предвид обаче, че този монитор, който тествахме, вече е работил усилено около половин година. Освен това, има разлика между отделните пратки LCD монитори. От съществено значение е кога и къде е произведен монитора, коя ревизия е.
   Преди да продължа с ревюто на Dell U2711, ще си позволя да ви дам един съвет - когато решите да купите нов LCD монитор, първо поровете из Гуглата, четете обаче не само официални ревюта на производители и продавачи - те са заинтересовани страни все пак. Ние например не продаваме, така че си пишем и за предимствата и за недостатъците. А когато стигнете до магазина, огледайте добре монитора, който сте набелязали. Полезни насоки, за нещата, на които трябва да се обърне внимание, можете да прочетете в публикацията
"Как да изберем-конкретни препоръки".

   Разделителната способност на екрана при Dell U2711 е, както споменах в началото, 2560x1440. Много пиксели, голяма работна площ - забележимо по-голяма отколкото при мониторите с Full HD резолюция (1920x1080). (Тук да вметна - за да използвате в пълна
степен възможностите на U2711, ще ви трябва адекватна видео карта, поддържаща dual-link DVI). Дори ако сравняваме с Dell U2410, който е с разделителна способност на екрана 1920х1200 пиксела, U2711 видимо осигурява по-добър обзор и повече място за вашите чертежи и графики.
   Друг важен елемент, когато говорим за качество на картината, е нивото на черния цвят и съответно представянето на тъмните оттенъци на цветовете. По принцип LCD мониторите с -VA матрица са майсторите на това бойно изкуство. Dell U2711 трудно би могъл да бие по този показател монитор като Eizo EV2333W, няма спор, но в случая IPS матрицата на нашия приятел се представя много добре. Нивата на черното при U2711 определено са по-добри, отколкото при U2410.

   Подсветката също е равномерна, без изсветлявания, когато гледаме плътен черен фон на екрана в затъмнена стая. (Щях да си разлея водката миналата събота, докато слушах две хлапета, седнали на съседната маса. Единият специалист обясняваше на другия, колко е "як" неговия модерен Philips с модерна TN (!) матрица. И как нивото на черното било уникално дълбоко. Е, попрочел е нещо хлапака по форумите, дето пишат експерти от неговия калибър. Забавното е, че според него, трябва да изчакаш монитора да мине в STANDBY режим - "...и като почне да му мига лампичката, екрана се затъмнява и тогава изключваш лампата и гледаш, моя няма никакви светли петна..." Ха-ха-ха! При тоя метод TN-ката със сигурност ще се представи отлично - не по-зле и от уникалния в това отношение монитор за графичен дизайн Eizo EV2333W ).

    Време за реакция и игри. Dell U2711 е LCD монитор с IPS матрица, времето за отклик при този тип матрици за съжаление не е сравнимо с TN матриците, чието единствено предимство е бързината. Така че, ако ви трябва монитор с минимално време за реакция - изберете си някой от 120 херцовите LCD монитори от нашия списък с най-добри геймърски мониториПри голяма част от филмите и съвременните игри U2711 ще се представи много добре, предимство е големия диагонал на екрана и високата разделителна способност. Но в случай, че си падате по бързи игри тип FPS или racing, ще останете разочаровани. Dell U2711 е с висок input lag, което е лоша новина за запалените геймъри (особено за тези, които играят CS в мрежа).

   Ъглите на видимост, благодарение на IPS матрицата са максимално широки и в хоризонтална, и във вертикална плоскост. Цветовете се запазват, дори когато гледате под голям ъгъл екрана. Нивото на черното обаче леко се влошава. Нищо фатално, впрочем.  


   Предимства и недостатъци на Dell U2711.
   Предимства - качествена картина с точно цветопредаване и добро ниво на черното, ергономичност, пълен набор входни интерфейси, висока разделителна способност,
широки ъгли на видимост.
   Недостатъци - по-високо енергопотребление, време за реакция, съответно - дефекти в изображението при предаване на много бързо движещи се обекти, висок input lag, цена (мъка, мъка). Като се замисля, цената на Dell U2711 (около 1185 лв. в момента) не е висока, като вземем предвид качествата на монитора. За тези от вас, които могат да си го позволят, Dell U2711 ще бъде отличен помощник в работата и добър другар в развлеченията.
   В случай, че това ревю на Dell U2711 ви е било от полза - моля, използвайте бутоните за споделяне под статията. Благодаря! 
   © Крум Маринов
   Пълен списък на публикациите можете да видите в СЪДЪРЖАНИЕТО.

   Заключение.
   Dell U2711 е отличен LCD монитор с невероятно прецизно цветопредаване и фантастична картина. Впечатляващата разделителна способност на дисплея от 2560x1440 пиксела ще ви осигури широка работна площ за работа с графики, чертежи и всякакъв вид изображения. А след тежък работен ден можете да се насладите на някой готин филм или колекция качествени видеоклипове на любимата блек метъл група :).
   Този страхотен монитор на Dell разполага с всички възможни входни интерфейси и се отличава със своята ергономична функционалност. За съжаление, U2711 не е ултра-бърз, така че при много бързите сцени се наблюдават неизбежните дефекти, като прословутия фантом-ефект например... Въпреки всичко, и до сега Dell U2711 си остава един от най-добрите LCD монитори на пазара. А ако редовно преглеждате обявите на магазините и сайтовете за търговия с цифрова техника, е много вероятно да го намерите и на значително по-ниска цена.

27 коментара:

Анонимен

Моят коментар за Dell U2711 е: Отличен 6. Само да отбележа - подсветката не му е чак толкова идеална - има петна по ъглите. Трудно се забелязват, но се забелязват (на черен фон в напълно тъмна стая). Освен това, след няколко месеца работа забелязах и един изгорял пиксел. Въпреки това съм много доволен от U2711 и не съжалявам, че съм го купил.
Кирил

Анонимен

Здравейте , спрял съм се на този модел , но ще гледам предимно филми и игри . Може и да ми предложите нещо друго , но да е 27** и 2560/1440 е и ако е и по бърз в реакциите , до 1500лв
Мерси

Анонимен

Здравейте... Въпросът ми е следния: Имам желание да си взема 27" монитор за в къщи. Прочетох Вашето ревю за Dell U2711, но много често потребители по форуми, споменават за "ужасен" AG coating, който комбиниран с малкия размер на пиксела прави светлите цветове да изглеждат "мръсни"... затова питам, дали вие забелязахте нещо подобно? И един втори въпрос: HP пуснаха на пазара ZR2740W, който покрива почти същата пазарна ниша. Нов е и не мога да намеря ревюта, затова би било чудесно ако Вие направите едно. Чух, че тази матрица покрива само sRGB спектъра, за разлика от Dell U2711, който е 92% aRGB, но пък е 10 битов през Display Port...

monitoribg

Честно казано, в момента не виждам на българския пазар алтернатива на Dell U2711.
Не продавам монитори, така че нямам причина да го хваля преднамерено.
Прецизно цветопредаване с широк обхват, отлична ергономичност, пълен набор конектори. За гледане на филми е един отличен избор.
Матрицата е достатъчно бърза. Проблемите с RTC функцията (компенсацията на забавянето, постигната чрез електрониката) могат да се преглътнат - повечето LCD монитори го имат този проблем.
По сериозно е положението с input lag-a. При Dell U2711 той достига до 30 ms.
Когато казвам, че това няма да се хареса на геймърите, имам предвид хора, които играят FPS или racing предимно в мрежа. Заради този input lag трудно може да се използва такъв номер, като постоянното отскачане на място (много хора го прилагат в CS, с надеждата, че по-трудно ще ги уцелят :) ).
Но, за човек, който играе за удоволствие (т. е. не е професионален спортист), проблем няма. А да не говорим пък за ролеви игри и стратегии - там никакви грижи няма да имате с U2711.

Относно покритието на екрана. Да, забелязва се и натоварва донякъде зрението - ако дълго време четете текст на бял фон. Във всички други ситуации няма да го забележите.
Е, ако постоянно си мислите за това и си отправите силно самовнушение... Може и на черен фон да го забележите :).
Всъщност - най-важна е културата на ползване на монитора. То и детски книжки с огромни букви да четете по цял ден без почивка - пак ще ви заболят очите.

Единствен модел, за който се сещам със същата резолюция и диагонал, който може донякъде да бъде алтернатива на Dell U2711 за игри и филми, е Samsung S27A850, но не знам, дали вече го има по нашите магазини...

За новите ревюта - важното е да имаме възможност да видим всеки монитор "на живо". А по магазините се съгласяват да ни предоставят образци, само ако пишем за монитора "все хубави неща" и правим реклама на магазина в нашия обзор.
Справедливо искане. Но не е приемливо за нас, защото сме принципни хора (много непрактични, с други думи).
Много монитори (както и Dell U2711) сме тествали благодарение на отзивчивостта на хора, които са си ги купили и са ни ги предоставили на разположение.
Сърдечно благодаря на всички!

Крум

P.S. Ако имате някакви въпроси и лични впечатления за мониторите - пишете смело в коментарите.
Ще отговоря на всеки (не винаги успявам да го направя веднага, извинете за което :) ).

monitoribg

Относно шумотевицата около 6-8-10 битовите матрици. Вероятно пак ще получа остри коментари, както за ревюто на Dell U2312HM, но ще си изкажа мнението...

Това е въпрос, който би трябвало да вълнува само хора, които подготвят материали за печат.
Да речем, че сте професионален фотограф, но подготвяте снимки за публикуване в Интернет. За какво ви е ултра-супер-безумно яка 10 битова матрица? Цветовете на оригиналната фотография ще са прецизни, но какво ще види човек, който я разглежда на своя скапан монитор с TN матрица (и то от най-нисък клас)?
А и за да се радвате на 10 битовата матрица на своя скъп професионален монитор - каква видеокарта трябва да има компютъра?

По същият начин и DisplayPort-a. Това е направо технология на бъдещето, защото чрез него могат да се пренасят огромни обеми информация. А в момента просто няма такива домашни устройства, които тия обеми да предават и приемат...

Както и да е. Става дума за Dell U2711. Всеки, който може да отдели тези пари - няма да съжалява за избора си.
Само трябва да оглеждате внимателно - винаги е възможно да попаднете на дефектна бройка, независимо от това, дали мониторът е на Dell или на друга известна марка...

Крум

Анонимен

Благодаря за отговорите! Всъщност, в известна степен сте прав. Може би проблема е в мен!? В офиса работя на едно EIZO CG243W и всяка вечер, като се прибера у дома, ужасното LG TN 20" ми трови здравето. Нямам намерение да работя в къщи - но пък никога не се знае. Затова искам добра IPS матрица - това изключва e-IPS, с добра резолюция и цветопредаване.
24" започва да ми се струва "малък" - не се лигавя!
Имам си собствен колориметър и калибрирам, но лошото си е лошо! 10 бит-овия цвят не е проблем да бъде реализиран - ATI FIRE pro и nVIDIA Quatro има вече на достъпни цени - около 200-250 лв. Красотата на 10 -те бита е в броя нюанси при преходи и мога да твърдя, че разликата е очевадна, особенно ако и електрониката е на ниво.
Иска ми се да видя поне едно ревю на HP ZR2740W преди да реша.
Хубав ден.

Анонимен

Здравейте!!!
Много ме надъха тази статия и твърдо съм решил да си взема такъв монитор + компютър, но се чудя каква видео карта да взема за да може всичко да е на 100% красиво :)) занимавам се с дизайн и видео обработка.
Моля препоръчайте ми видео карта която да пасне на този монитор.
Благодаря Ви!
Поздрави Тони!

monitoribg

Dell U2711 наистина е много добър монитор. Относно видеокартата обаче не мога да дам съвет, съжалявам - не е моята област.
В България имаме няколко популярни форума, в които както професионалисти, така и любители, могат да предложат съвет и да изкажат компетентно мнение относно хардуера на компютъра.
Не се съмнявам, че ще помогнат - аз самият не веднъж и два пъти съм задавал въпроси за моя компютър и съм получавал адекватна помощ.

Крум

Анонимен

Помогнете , ако има някаква помощ. И аз се сдобих със този монитор днес. Win 7 се скалира ужасно целия UI. Да не говорим че един тон програми изобщо не скалират а работя с тях. Има ли някакъв лек?

gentecsys за Dell U2711 review

Анонимен

Така задочно без да съм го видял е трудно да дам съвет. На каква резолюция си пуснал монитора? Обикновено ако се използва различна от "естествената" (в случая с U2711 тя е 2560x1440) възникват проблеми.
Или пък някакъв проблем с драйверите?

Анонимен

win 7 е поредното л...но. Лапа ресурси като змей, а нищо не работи като хората. Пробвай да пуснеш Dell-а на комп с XP. Вариант е и да има някаква несъвместимост с видеокартата.

Анонимен

Не, на 2560 х 1440 си е. Не че правя някакви неестетвени неща, но за да виждам UI нормално съм го дигнал на 125% - еми брадясва всичко, фонтовете вече се рендират грешно, чупи ми сайтове, иначе за кодене - няма грешка, ма да имаш 27 и да гледаш такова л..но... поръчах си един мини дисплей -> дисплей порт кабел и ще го тествам с Мак-а. Ако сичко е ок, просто явно ще се сменя платформата. Бтв тествано е и с Уин 8 - Метро се скалира ок, ма сещайте се колко време ще мине докато всичките ви програми се сдобият с native Метро. Иначе съм с nVidia 9400 GT, може да не е велика карта ма се справя съвсем нормално с тая резолюция.

gentecsys за Dell U2711 review

Анонимен

Досега бях с EIZO FlexScan S2000 - менюто гъмжи от настройки. При U2711 няма настройка на PowerSave режима - след колко секунди липса на сигнал да влиза в този режим. Излизането от такъв режим е с осезаемо закъснение - в резултат при начално зареждане надписите от BIOS (и особено от RAID контрола - който е още преди BIOS) се "пропускат" от тъмния екран. Възможно е моята бройка да не е съвсем читава - обаче имам субективното усещане, че около 1/3 от екрана отляво леко синее (вижда се само на бял фон). Това с Radeon 5670 през Dual Link DVI на максимална резолюция (с други не съм пробвал).

Анонимен

Здравейте,
Имам намерения да си купя Dell U2711. Искам да попитам автора на ревюто, както и всички останали, има ли някъде място, където монитора може да се види преди покупката и да се тества например с лаптоп как и дали всичко е ОК с резолюцията и т.н. При някой официален вносител и/или в някой магазин? Благодаря предварително на всички!

Анонимен

Значи аз преди време си взех един ЛОС и брах ядове с него. На втория ден взе нещо да пука и да намирисва на изгоряло. С триста зора се оравиха нещата, от тия повече никога нищо няма да взема. Викат-защо не си го огледал при закопуването. Затова хич не им цепи басма откъдето и да го вземеш - настоявай да го огледаш, защото парите са си твои, от тях им идват заплатите. И питай точно в такива случай каква им е процедурата за подмяна или сервизно обслужване

Калин

Анонимен

За 2 седмици ежедневна работа с монитора (по 12 часа на ден) смело мога да кажа, че очите ме болят значително повече отколкото с EIZO-то S2000. Пробвах с различни комбинации яркост/контраст (нулева яркост и 35 контраст, 10/25, 20/24, 30/15), намалих и RGB каналите до 80% - усещането за парене в очите си остава ...

AEON

Здравейте,


Трябва ми съвет за 27" IPS монитор (не съм категоричен за IPS, но дотук впечатленията ми сочат натам). Смятам да го ползвам вкъщи за всякакви цели - работа, игри и филми. Занимавам се с графичен дизайн, като доста често ми се налага да работя часпром от нас, затова съм склонен да инвестирам повече за по-добро цветово предаване и по-добра цялостна картина, за да няма фрапантни изненади при печат. В същото време няма да страдам много, ако се наложи да направя компромис с "професионалността", ако има причина да го правя.

Преди няколко часа бях на една бройка да поръчам Dell U2711, тъй като четох доста ревюта кой е най-добрият price-to-performance монитор за тази година и всички големи хардуерни сайтове и независими review-ери посочват него като безапелационен фаворит, цитирам "the XD monitor to beat". Тъкмо преди да финализирам покупката видях че у нас се предлагат само B-grade панели (според собствената класификация на Dell "panels with minor flaws", като A е "perfect", а С е с "noticeable flaws"), което не знам дали е толкова смущаващо, но на мен ми се стори неприятно да дам такава сума пари за второкласен подтип, дори разликите да са минимални. Започнах отново да чета и да търся, и освен тоя B-grade тотално ме разубеди една статия, в която се обсъджа AG coating-а, който Dell са ползвали. Не съм си направил труда да видя монитора на живо, което признавам е малко несериозно, но реших че професионалните ревюъри ще ускорят процеса и ще осъмна утре с нов монитор.

Интересува ме аналог на този монитор, без подобни проблеми и в същия ценови клас. Хора в ХардуерБГ ми препоръчаха следните: HP ZR2740w, Samsung S27A850D и Dell U2713HM, но искам да чуя и вашето мнение. Имам бюджет от 1300 лева максимум и даже вече се замислям дали няма да ми е по-изгодно и удобно да взема 2 читави по-малки монитора (ако имате препоръка за качествени монитори за моите цели до 700 лева ще ми е полезно), примерно по 23", като сумарно ще излеле същите пари, а dual-screen ще ми е изключително полезен да помести всичките палети на Adobe Suite-ата на единия и да работя на другия. Единствения проблем в този случай, е че нямам телевизор и желанието ми беше да ползвам монитора като такъв за филми и да стриймвам мачове, но както винаги няма пълно щастие с ограничен бюджет.

Преди година бях на една бройка да си купя 23" Eizo, но се разминах, трети вариант е да се понапъна малко и да дам повече, но силно се съмнявам че ще се размина с 1300 за 27" Eizo. Не съм се интересувал все още, надявам се че вие ще ме ориентирате :)


Благодаря много за отделеното време,

Микаел

monitoribg

Привет, Микаел!

Постоянно излизат нови модели монитори, възможно е нещо стойностно да сме пропуснали... Но мисля, че на тази цена - около 1300 лв., колегите са предложили най-смислените 27-инчови модели.

Относно покритието на екрана - твърде е субективно. Задължително трябва да се види монитора, при това - не за 2 минути. От споменатите като качество най-солиден е HP ZR2740w, но той пък е без меню (!), макар и прецизно калибриран... Освен силата на подсветката, друго не можеш да настроиш, уви.

Dell изглежда най-изгодна покупка спрямо съотношението качество/цена. Условието обаче е да се уцели бройка с читава подсветка.

За комбинация от два монитора... повечето 23-24 инчови модели с IPS матрица, които сме тествали, са с проблемното матово покритие. Наистина, това не е нещо, което може да се измери. Трябва да се види "на живо". Макар и 6-bit+AFRC, но с приемливо качество са Dell U2412M, HP ZR2440w - съотношение 16:10. Dell U2312HM също е бюджетен модел, който се представя достойно. Ето нещо интересно - NEC EX231WP, но не знам, дали още го има на нашия пазар. Той е с PVA матрица, вярно - отново не е най-висок клас, аналог е горе-долу на e-IPS. Като прецизност на цветопредаването отстъпва малко, но пък е с невероятен контраст, дълбоко черно. При правилна настройка - празник за очите. Цветовете изглеждат някак по-меки, в сравнение с IPS, при продължителна работа очите се уморяват в по-малка степен.

Та, за тези пари - това са вариантите, които ми идват наум.
Успех в избора!

Крум

P.S. И най-добрите ревюта не могат да заместят личното впечатление. Мониторът трябва да се види задължително на живо, преди да се вземе окончателно решение.

AEON

Благодаря много. :) А какво мислиш за Dell U2713HM? Мисля че в крайна сметка ще се ориентирам натам. Почти същия монитор, но без толкова дразнещ coating.

AEON

Сега реших да видя с какъв AG Coating е текущия ми монитор LG L1953S - Anti-Glare, Hard Coating (3H), същият като на U2711. Ако наистина е същият (в което мисля да се уверя идната неделя) значи това не е проблем.

monitoribg

При всички положения трябва да се види на живо даден модел - не бива да се разчита само на прочетеното в моите или други ревюта. Сравнение между двата модела съм направил в ревюто на U2713HM:

http://www.monitoribg.com/2012/10/dell-ultrasharp-u2713hm-review.html

А ето че на пазара се появи и Dell U2713H (без M накрая), който изглежда е с 10-битова матрица (по-вероятно - 8-bit+AFRC), но цената му е доста висока...

Анонимен

Здравейте,
искам да попитам, ако работи мониторът(Dell u2711) на резолюция 1920х1080 има ли съществена разлика от естествената му 2560х1440. Употребата на по-ниската резолюция(1920х1080) може ли да доведе до увреждане на монитора..
Поздрави,

Анонимен

Разлика има - в качеството на картината. Но на монитора не му пречи - няма да се повреди, спокойно.

Калин

Анонимен

Здравейте,

голяма ли е разликата в качеството на картината, ако монира работи на 1920х1080 резолюция..

Поздрави.

Анонимен

Има разлика. А какъв е смисълът да се купува подобен монитор, ако не се използва максималната разделителна способност?

Каква е причината да искате да го ползвате на по-ниска резолюция?

Страхил Р.

Анонимен

Как мога да разбера мониотра с B-grade панел ли е? Пише ли го някъде в съпроводителната документация, отбелязано ли е някъде по монитора.

Анонимен

Лично аз не съм попадал на такива. Ако поръчваш от нормална страна - ще познаеш по по-ниската цена. Нищо чудно тук да се внасят преоценени монитори и да си се продават на по-висока стойност като читави. Трябва да се гледа, няма как иначе да разбереш.

Стоян