20 май 2011 г.

Dell U2410 review

Dell U2410
LCD монитор
Dell U2410


Тип на матрицатаH-IPS
Размер на екрана24" (61.0 cm)
Резолюция1920 x 1200 (16:10)
Време за реакция6 ms (GTG)
Стъпка на пикселите0.270 mm
Яркост400 cd/m²
Контраст1 000:1 (статичен),
80 000:1 (динамичен)
Ъгъл на видимостH/V - 178°/178° 
Други: DVI, HDMI, DisplayPort, USB, Card Reader


цена: ~930.00 лв.






   


   
   Ревю на Dell U2410
   =====================
    © Крум Маринов

   В това ревю ще разгледаме един от най-популярните модели на Dell.
U-серията е изключително успешна, може да се каже, че в нея на практика няма слаб модел. U2410 се появи на нашия пазар преди около година-година и половина (или малко повече, ако някой има по-точни сведения - моля да напише коментар, ще бъда благодарен)  и до днес успява да се задържи на челни позиции, независимо от многото нови монитори, примамващи потребителите със зашеметяващи характеристики и впечатляващ дизайн...

   Щом си правите труда да четете това ревю обаче, значи не сте от хората, които лесно се хващат на въдицата на производителите и предпочитате да вземете решение след като съберете достатъчно информация по въпроса... Но да не си губим времето в излишни отклонения.
   Dell U2410 е 24-инчов монитор с IPS матрица, което без съмнение му осигурява значително по-добро качество на картината, в сравнение с TN-базираните LCD монитори (можете да прочетете повече за видовете матрици при LCD мониторите ТУК). Добре, че излязоха 120-херцовите TN-ки, иначе допреди да се появят, закупуването на монитор с TN матрица си беше сигурен признак за слабоумие. Мониторите с IPS матрица са друго нещо, въпреки малко по-високата си цена. Като представител на последните, U2410 би трябвало да върши отлична работа за графичен дизайн, както и за гледане на филми. За повечето геймъри също би трябвало да е добър избор (не говоря разбира се за най-бързите игри тип racing или FPS). За 3D обаче ще трябва да се ориентирате към 120-херцов TN монитор, няма как.
   Крайно време е впрочем да оставя общите разсъждения и да започна това ревю на U2410... Този модел на Dell впечатлява с обширните възможности за свързване - DVI, HDMI, най-новото чудо - Display Port и USB. Направо кърти. Това е пълната екипировка за един съвременен мултимедиен LCD монитор. Голям плюс е и добрата му ергономична функционалност. Всичко това го прави много сходен с неговото братче - Dell U2311H, чието ревю представих преди време и който и в момента използвам у дома.    Dell U2410 може да се похвали и с два фабрично зададени режима за работа с графики: sRGB и AdobeRGB. Всичко това е много интересно, но ето ви и още една изненада - разделителната способност (или както още някои я наричат - резолюция) е... 1920х1200!, а съотношението на страните съответно е 16:10За тези, на които това не им говори нищо, ще поясня. В момента на пазара много трудно ще намерите LCD монитор с такава разделителна способност, независимо от марката. Сега на мода е Full HD - 1920х1080 и съотношение на страните (ширина/височина) - 16/9, което е стандарт за повечето съвременни филми, които се издават на някакъв носител (и се качват за безплатно сваляне в Z.....a, A...a, A....r и други човеколюбиви сайтове :) ). С прости думи - всеки пиксел на изображението се предава на екрана 1:1 - точно на мястото си, осигурявайки максимално ясна картина, без изкривявания, добра толкова, колкото въобще е възможно.
   И-и-и, много яко! Същото викат и производителите на LCD монитори - ха-ха, много яко! Защо? Ами как сте с математиката? Аз не я обичам много-много, но поне това мога да сметна: 1200-1080=120 (момент само, да не се изложа... проверка с калкулатора... да - без да искам съм налучкал верния отговор :) ). И какво 120... круши, мушмули, кинти (да, 120 кинта - звучи приятно, ще свършат работа)... Всъщност говорим за пиксели обаче. Dell U2410 ви предоставя 120 реда от по 1920 пиксела на ред в повече! Което определено увеличава работната площ и съответно вкарва производителя в по-голям разход на пиксели за изработката на такава матрица. (Затова така жизнерадостно се рекламира Full HD (как звучи само!) и ни се набива в главите : Yeah, r-u-u-ulz, f-ng great и т. н. простотии...Така че, ако  ви трябва LCD монитор за работа - U2410 е вашия човек... така де - монитор.   И не тъжете за филмите - повечето плеъри (като например Daum PotPlayer, който ползвам у дома) са снабдени с опции за настройка на картината в различни формати, така че който и филм да си пуснете, плеърът ще го нагласи и картината ще изпълни екрана на монитора по възможно най-добрия начин, а вие няма да забележите никакво влошаване на изображението.
   Дизайнът на този модел е на практика същият като при Dell U2311H, можете да погледнете това ревю, а аз ще си спестя малко писане :). Интересна разлика обаче е, че при U2410 има полезна добавка: четец на карти -  SD, xD, MS и MMC. И да (това май трябваше да го отбележа в началото) - съществена разлика е, че матрицата на този монитор е H-IPS. U2311H, поне този, който имам аз, е с e-IPS матрица, която е "по-олекотена" версия на H-IPS. Въпреки че съм писал вече за типовете матрици в статиите "Характеристики на монитора" и "Избор на монитор. Конкретни препоръки", мисля в скоро време да драсна няколко реда по-подробно. (Вече го направих - добавих линк към статията малко по-горе).
   Енергопотребление. В сравнение с по-малкото си братче, Dell U2410 гълта повече електричество: почти 75 W при първото включване, а това си е бая! Е, спокойно - почти няма случай, в който един монитор да си остане с фабричните настройки. В крайна сметка, след като се поразходите из менюто и настроите монитора, потреблението на ел. енергия ще падне поне с 25-30 W (добро постижение, но все едно - множко е).
   Калибриране на U2410. Тук не е мястото да говоря за начините за калибриране на LCD монитор, пък и повечето хора могат и да заспят, ако се впусна в тая тема, понеже не на всеки му е интересно. Мисля да драсна няколко реда за тези, на които наистина им е нужна по-подробна информация и искат да извършат сериозно калибриране на своя монитор, ама това ще стане някой друг път :).
   От друга страна, често ме питат, какви настройки трябва да се направят в менюто, за да се постигне прилично качество на картината. Не се заблуждавайте - универсална рецепта няма. Разликата между различните партиди може да е много голяма. Dell U2410 произведен за "цивилизования свят" е едно, а Dell U2410, произведен за страна от типа "Република Банания" е нещо друго. Не, ако някой сега вземе да ми разправя, че такива като мен ги гони параноята и съм гледал тъпи филми за измислената от тъпи журналисти "Световна конспирация"... по-добре да не си губи времето.
   Както и да е, можете да опитате следните настройки при U2410:
Избираме профил sRGB, режим Graphics, цветови формат RGB. Яркост - 27-32, контраст - 55-60, Sharpness (как е на човешки език - острота на изображението?) - около 50.
   Имайте предвид обаче, че наистина има разлика между отделните партиди, да не говорим за различията в човешкото зрително възприятие и индивидуалните предпочитания. От значение е не само това, на каква партида Dell U2410 сте попаднали, но и каква е видеокартата на компютъра, с какви възможности е тя. Приведените настройки са ориентировъчни - ще ви бъдат от полза ако използвате само софтуер за калибриране, а "калибриращо устройство" са собствените ви очи...
Толкоз за калибрирането и настройките на Dell U2410.
   Подсветката е равномерна, няма да имате оплаквания, освен ако не ви се е паднал дефектен монитор, разбира се :). (Впрочем, няма нищо смешно, отлично си спомням, колко гадно ми беше, когато след един месец работа ми се скапа харда на чисто новия компютър
:( ).
   Време за реакция. Това е монитор, ориентиран предимно към дизайнерите, работещи с графични приложения. Запалените геймъри, за които този фактор (времето за реакция) е от първостепенно значение, могат да се спрат на някой 120 херцов LCD монитор с TN матрица. Не е лош Samsung 2233rz, за който писах наскоро. Особено привлекателна в момента е неговата цена. Ако търсите добър монитор за игри, можете да погледнете и списъка с най-добрите геймърски LCD монитори - ТУК. Стойностите на времето за реакция и забавянето на входния сигнал (input lagпри U2410 го правят подходящ за повечето игри, а предимството му е, че по отношение на качеството на картината масовите TN-ки могат дружно да се самоубият.
   Като стана дума за качество на картината, графичните дизайнери и фотографите със сигурност ще го одобрят (да не забравяме, че това творение на Dell осигурява и по-голяма работна площ). По принцип цветопредаването при този тип матрица е отлично, а имаме и два предварително настроени режима за тази цел (все пак, фабричните настройки не отговарят на реалните възможности на този монитор на Dell, така че калибрирането е задължително). В съчетание с широките ъгли на видимост, осигурени от неговата H-IPS матрица, U2410 е прекрасен избор и за любителите на киното.  
   Предимства на Dell U2410 - високо качество на картината, нелоши фабрични настройки на цветовете в двата специални режима (въпреки това, по-взискателните от вас ще трябва да се заемат допълнително с калибрирането на монитора), богат набор от входни интерфейси, ергономичност.
   Недостатъци - ниво на черното, известно разслояване на образа при много бързо движещи се обекти, по-високо енергопотребление, цена (поне според мен - HP ZR24W например е със сходни характеристики, а е с около 200 лв. по-евтин).
   Накратко, Dell U2410 е отличен, качествен LCD монитор, който ще ви свърши добра работа, в случай че се занимавате с графичен дизайн. Е, неизбежно ще трябва да отделите известно време за да го настроите по подходящ за вас начин, а ако успеете да го намерите и на по-ниска цена... Направо цена няма да има :)
   В случай, че това ревю на Dell U2410 ви е било от полза - моля, използвайте бутоните за споделяне под статията. Благодаря!
   © Крум Маринов
   Пълен списък на публикациите можете да видите в СЪДЪРЖАНИЕТО.

9 коментара:

Анонимен

От известно време се чудя кой от двата монитора да си взема и двата ми харесват и двата ще ми свършат работа но искам да се допитам до твоето мнение: Dell U2410 или Asus PA246Q

Петър Петров

monitoribg

В случай, че останалите достойнства на двата модела се уравновесяват и ти е трудно да решиш - гледай, кой е по-евтин и с по-добри условия на гаранцията.
На мен лично ми допада малко повече Dell U2410. Имай предвид обаче - задължително трябва да огледаш внимателно монитора, преди да си дадеш парите. Има голяма разлика между отделните партиди и не е изключено да попаднеш на бройка, която не е читава.
Този съвет важи впрочем не само за Dell U2410, но и за всеки друг модел.

Крум

Анонимен

Здравейте!
Подобно на човека по-горе и аз се колебая именно между тези два монитора.Съветвате да огледаме внимателно монитора преди да го купим,но какво да видя и да ми направи впечатление при положение,че до сега съм имал монитор с евтина TN матрица?Мисълта ми,че аз сега като видя изведнъж цветово предаване с ИПС матрица,дори да има дефекти ще съм шашнат от качеството на картината и няма да ги установя и най-малкото,какви дефекти всъщност да търсим?Извинявам се ако въпроса е тъп,но тепърва навлизам в тази материя и съм доста не компетентен.
Благодаря. :)

monitoribg

Няколко практически съвета можете да прочетете в публикацията "Как да изберем LCD монитор. Конкретни препоръки" (горе, в лявата част на сайта, рубриката "ВИЖТЕ ОЩЕ").
Чисто субективно, на мен лично повече ми допада Dell U2410. Но това не означава, че вашите предпочитания и изисквания трябва да съвпадат с моите...
Проблемът обаче при Dell U2410 е, че ако смятате да го използвате за графичен дизайн (за което по принцип е предназначен), задължително трябва да извършите хардуерно калибриране, с помощта на съответната техника + софтуер.

Крум

Анонимен

JOSE каза...
Преди няколко седмици си поръчах Dell'а от UK. Дойде U2410f, каквото и да значи "F", произведен Nov 2010, rev A02, Made in Czech. Монитора е пушка! В момента съм с два про-Viewsonic'а, тези дни ще го калибрирам покрай тях и ще пиша пак какво що ... Някой има ли идея "F"а за какво е?

monitoribg

Най-вероятно това "F" е обозначение на доставчика. Няма връзка с основните технически характеристики на Dell U2410.
Между другото, защо този вариант - доставка на монитора от UK? По-евтино ли излиза, отколкото ако се вземе в България?

Крум

Анонимен

JOSE каза...
От години не си купувам техника от БГ. Нещата, които пристигат в БГ са под всякаква критика, в Германия са с лейбъл B-WARE и се продават за без пари :(
Но от UK конкретно в случая, ми излезна близо 3 пъти по-ефтин този монитор. Една фирма си продаваше техниката, и имаха 2 такива обявени ... 320лв излезе с пощенските разходи, и монитора е на 2месеца.

JOSE

Проблем с монитора, и то не само с моя, а с цялата серия. Проблема не е чак толкова сериозен, но за монитор от този клас - според мен, е!
Ако решите да ползвате монитора с DisplayPort, ще си го ползвате без проблеми, докато не решите да го изключите от бутона за On/Off. При следващото пускане, монитора няма да запали. Трябва да се откачат двата кабела заедно, захранващия и DP, да се изчака известно време и след това един след друг да се включат обратно. Чак тогава ще запали ... WTF!!!

Анонимен

Здравейте, пиша ви отново, първият коментар по темата беше мой за избора между: Dell U2410 и Asus PA246Q Септември месец 2011 си купих Dell U2410 изненадох се че датата на производство беше Август 2011 (няма и месец преди покупката) имах известно време привикване към цветовете му, настоиките бяха невероятно лесни и не ми отне много време да го калибрирам така както ми е удобно. Невероятно доволен съм от този монитор и няма никакви забележки, освен че поради причината че бутоните се активират от дживение близо до тях - понякога се случва да активирам менюто по погрешка или да изключа самият монитор. Цветовете на монитора са невероятни, изцяло подходящ е за професионална работа и мисля да си взема още един с който да заместя Асус-а

От Петър Петров за Dell U2410 review