9 май 2011 г.

Избор на LCD монитор. Геймърски монитори



   © Крум Маринов

Избор на LCD монитор



   Как да изберем LCD монитор можете да прочетете ЕТО ТУК

   В три поредни публикации ще представим най-добрите LCD монитори, които могат да се намерят на пазара в момента...

   Разделени са в 3 групи (логично, нали :) ):
- геймърски монитори
- офис монитори
- монитори за графични дизайнери

   Изборът ни се основава не на статистически данни, а на реалните качества на мониторите, показани по време на работа и проверени от хора, които не са обвързани с нито един производител/вносител/търговец на LCD монитори.
   Този списък не е търговска реклама и не е класация на марки и модели. Мониторите са представени в произволен ред, т. е. – няма значение, дали даден монитор е в началото, или в края на списъка.
   Нашата цел е да ви помогнем да изберете най-добрия LCD монитор срещу парите си. Такъв, който да ви служи дълго време и да отговаря максимално на вашите нужди.
   При LCD мониторите, които ще се използват за игра, изключително важен показател е времето за реакция на матрицата. Колкото е по-малко - толкова по-добре. При по-високи стойности неизбежно ще се "насладите" на разслояване и размазване на образа, както и на други дефекти на картината, чието присъствие ще убие удоволствието от играта. Въпреки някои свои недостатъци, най-подходяща за геймърски монитор е TN матрицата. Тя е най-бърза и в съчетание със 120 Hz честота на опресняване на изображението е класическа формула за добър геймърски монитор.

   За любителите на ролеви игри и стратегии подходящи са и LCD монитори с e-IPS матрица. Тя е малко по-бавна, но с по-добро цветопредаване и по-широки ъгли на видимост.   Друг фактор, който е от голямо значение при геймърските монитори е т. нар. input lag. Този показател отчита времето, което е необходимо на електрониката на монитора да обработи и отрази на екрана сигнала, подаван от видеокартата. За запалените геймъри, особено тези, които играят в мрежа, единствена алтернатива са мониторите с нулев input lag. В противен случай, въпреки тяхното майсторство, виртуалният им герой няма да оцелее дълго на бойното поле...
   Ако смятате да използвате своя нов геймърски монитор за свързване към игрова конзола, той задължително трябва да има HDMI вход. И така, ето го най-после нашият списък с геймърски монитори, на които ви препоръчваме да обърнете внимание:

Най-добри геймърски LCD монитори:


Asus VG236H(е)

Диагонал на екрана: 23 инча
Предимства: 120 херца, време за реакция, добри стандартни настройки,
без забавяне на входния сигнал, добра стойка
Недостатъци: TN матрица, стеснени ъгли на виждане, гланцово покритие на екрана

Пълно ревю на Asus VG236H можете да прочетете ТУК
========================================================================



LG W2363D

Диагонал на екрана: 23 инча
Предимства: 120 херца, време за реакция, без забавяне на входния сигнал, цена
Недостатъци: TN матрица, стеснени ъгли на виждане, цветопредаване

Пълно ревю на LG W2363D можете да прочетете ТУК.
=======================================================================




Alienware OptX AW2310

Диагонал на екрана: 23 инча
Предимства: 120 херца, време за реакция, без забавяне на входния сигнал,
ергономични функции, цветопредаване, детайлност на картината, 3D
Недостатъци: стеснени ъгли на виждане, ниво на черното, цена

Пълно ревю на Alienware OptX AW2310 можете да прочетете ТУК.
========================================================================




Samsung 2233RZ

Диагонал на екрана: 22 инча
Предимства: 120 херца, време за реакция, цена
Недостатъци: TN матрица, стеснени ъгли на виждане

Пълно ревю на Samsung 2233RZ можете да прочетете ТУК.
=========================================================================




Eizo Foris FX2431

Диагонал на екрана: 24 инча
Предимства: S-PVA матрица, качество на картината, цветопредаване,
ниво на черното, ергономични функции
Недостатъци: стеснени ъгли на виждане, време за реакция
=========================================================================



Eizo Foris FS2331

Диагонал на екрана: 23 инча
Предимства: S-PVA матрица, качество на картината, цветопредаване, цена
Недостатъци: стеснени ъгли на виждане, разслояване на образа при бързо движещи се обекти


Пълно ревю на Eizo Foris FS2331 можете да прочетете ТУК
=========================================================================




BenQ XL2410T

Диагонал на екрана: 24 инча
Предимства: 120 херца, време за реакция, без забавяне на входния сигнал,
ниво на черното
Недостатъци: TN матрица, стеснени ъгли на виждане, неравномерна подсветка,
разслояване на образа при бързо движещи се обекти
   Пълно ревю на BenQ XL2410T - ТУК
=========================================================================



Dell U2311H

Диагонал на екрана: 23 инча
Предимства: IPS матрица, цветопредаване, широки ъгли на виждане, цена,
ергономични функции
Недостатъци: ниво на черното, няма HDMI

Пълно ревю на Dell U2311H можете да прочетете ТУК
========================================================================


   Това бяха геймърските монитори, на които ви препоръчваме да обърнете сериозно внимание. Те са получили добри отзиви не само от специалистите, но и от много запалени геймъри, които са оценили техните качества в реални условия. Още няколко по-нови модела можете да откриете, ако използвате указателя в лявата част на сайта (в раздела "геймърски монитори").
   В следващата публикация можете да видите най-добрите LCD офис монитори.
   В случай, че тази публикация, посветена на избора на геймърски монитор, ви е била от полза - моля, използвайте бутоните за споделяне под статията. Благодаря!
© Крум Маринов
   Пълен списък на публикациите можете да видите в СЪДЪРЖАНИЕТО.
   P.S. В интерес на истината, не е изключено някой стойностен модел да е останал извън нашето внимание. Проверявайте предложенията на специализираните магазини за цифрова техника - много е възможно да попаднете на отличен геймърски монитор, за който още да не сме успели да напишем ревю.

25 коментара:

Анонимен

Здрасти, статията up-to-date ли е? :D

achkar

monitoribg

Статията е up-to-date :).
Това не са най-новите геймърски монитори. Критериите за включване на монитор в този списък не са само добрите технически характеристики "на хартия", но и представянето на монитора в реални условия. Често се случва добри на пръв поглед геймърски монитори да покажат с течение на времето някакви скрити недостатъци и да натрупат негативни отзиви от потребителите.
За да видите по-новите модели, на които съм представил ревю - използвайте указателя в лявата част на главната страница (раздел "геймърски монитори").

Крум

Анонимен

Благодаря ти. Аз случайно попаднах на блога ти през форума на хwбг и ми хареса. Ще си правя нова конфигурация и реших вече да сменя стария вече, сигурно 4-5 годишен монитор SAMSUNG Syncmaster 931bf. Кораво копеле ама 4:3 и само 19", а и много почнаха да ми се измарят очите, но за последното не знам дали е виновен изцяло монитора. Иначе съм се спрял или на Dell U2311H или на по-новия му модел, но все още се колебая, защото явно освен нова подсветка и нов дизайн нищо друго не е барнато, което малко накляня везната към по-стария модел.
Другото което щях да те питам е: имаш ли идея дали монитора може да стои перпендикулярно на поставката или дори леко накланящ се надолу, защото имам навика да изхлузвам на стола като плужек, а тоя самсунг стои леко като /| заради тъпата си поставка и почва да бледнее. Поздрави

achkar

monitoribg

И двата модела не са типични геймърски монитори, но вършат добра работа (освен ако не играеш CS в мрежа или искаш 3D).
За по-бързите игри има значение input lag-а, тук Dell U2312HM е по-добър. За сметка на това, при Dell U2311H по-коректно работи overdrive функцията и има малко по-добра картина като цяло (впрочем, разликата трудно може да се забележи с невъоръжено око).
И при двата модела има възможност за наклон на екрана.
Какъвто и модел обаче да избереш - оглеждай внимателно на място, преди да си дал парите. Дефектни бройки се срещат и на Запад, но там сервизното обслужване е малко по-безпроблемно...

Крум

Анонимен

На мен ми е ясно, че има възможност за наклон и моя има също, но просто максимума му не е 90 градусарямо бюрото ами 80 да речем, което не малко неудобно. А какво точно да гледам на монитора. С тези резолюции изгорелите пиксели е невъзможно да се видят, какво друго остава?

achkar

monitoribg

Привет!

Пак ще напомня - и двата модела на Dell не са типични геймърски монитори, но за повечето игри са подходящи.
Какво да се гледа при закупуване на монитор - виж в статията "Как да изберем монитор. Конкретни препоръки" (в горната лява част на сайта, секцията "Вижте още").
За стойката - нещо не мога да те разбера... При наклон напред на 90 градуса екранът ще бъде разположен в една плоскост с бюрото, така че въобще нищо няма да се вижда... ?

Крум

Анонимен

При наклон 90 градуса на монитора спрямо някоя плоскост, екранът ще стои перпендикулярно :D Иначе съм на финалната права преди да го взема. Ако можеш да ми препоръчаш по-типичен геймърски монитор на тези пари нека да е сега, или замълчи завинаги, хахаха. Поздрави. achkar

monitoribg

Да се ориентираш главно по бюджета не е най-доброто решение, но е нещо, с което (почти)всеки е принуден да се съобразява. О.К., търсиш геймърски монитор... За какви пари и какво очакваш да получиш срещу тези пари?
Кажи конкретно, какви игри смяташ да играеш и каква сума можеш за момента да отделиш - тогава ще мога да ти предложа 2-3 модела геймърски монитори, към които да се насочиш...

Крум

Анонимен

Ами няма как 400 лева са си 400 лева, повече за монитор - по-добре телевизор :) Какви игри.. ами всичко цъкам, обичам шутъри, сега съм на вълна Battlefield 3, играех преди MW2, StarCraft 2.. доста разнообразни неща и то предимно кежуъл. Също така много сърфирам и чатя, т.е. доста четене. А сумата е както казах 400, много трудно мога повече, но ако наистина си заслужава бих се напънал. Затова харесах и Дела, защото е в този диапазон и много го хвалят. А важно за мен са очите, защото много чувствителни станаха и ходя като зомби през деня, ако прекарам малко време пред ПЦ-то, което отдавам и на монитора. Айде поздрави.
achkar

monitoribg

achkar, добър геймърски монитор за 400 лева трудно ще намериш...
Dell U2312HM - наследник на Dell U2311H. Наред с другите качества, този монитор е и с почти нулев input lag.
Разгледай и Samsung 2233RZ - не е нов модел, но е типичен геймърски монитор с поддръжка на реални 120 Hz (с активни очила можеш да цъкаш и 3D игри и да гледаш 3D филми), в момента би трябвало да се продава за ок. 450 лева.

Крум

Анонимен

Здравейте хора,
Круме...виждам че ти си човека чието мнение бих взел под внимание.

Целта ми е да имам монитор за игри, но и за работа.
Изключително важно е да щади очите при четене, тоест да е удоволствие четенето на него.
Играя предимно starcraft2 но понякога и шутъри и подобни на ps3.
бюджета ми е до към 1200 лева.
за сега обмислям покупката на dell u2711 но още не съм решил.

monitoribg

Изискванията към мониторите за работа и за игра са различни. За жалост, все още няма наистина универсален монитор, подходящ в еднаква степен и за гейминг, и за дизайн, и за офис приложения.
Колкото и да е качествен и скъп един LCD монитор - винаги натоварва зрението повече, отколкото ако четем текст, напечатан на хартия.
Dell U2711 не е типичен геймърски монитор, основен проблем в това отношение, както вече съм споменавал, е по-високият input lag (забавянето на входния сигнал). Не е особено подходящ за хора, които играят игри тип racing или FPS в мрежа. За стратегии и ролеви игри - никакъв проблем.
НО, предимствата са много повече:
1) Висока разделителна способност на екрана + малка стъпка на пикселите - детайлна картина (буквите също са гладки, а не "назъбени").
2) Широк цветови обхват и прецизност на цветопредаването (подходящ за дизайнери и фотографи, а картината при филми и игри се отличава с богати и естествени цветове).
3) Пълен набор конектори.

Старая се да не оказвам влияние върху избора на читателите на този блог и нямам намерение да рекламирам определени марки и модели монитори (това е много важно за мен и е част от политиката ни),
но Dell U2711 и в момента е едно от най-добрите предложения на пазара. Рядко може да се срещне монитор с толкова изгодно за потребителя съотношение между цена и качество...

Крум

Анонимен

Благодаря ти за отговора.
Един допълнителен въпрос. Има ли различни версии dell u2711.
Какво имам в предвид, версии различаващи се по производител на матрицата, ревизия на модела?
Самсънг например може да се каже че един с един не са еднакви бройките от един и същи модел, на стария ми монитор 206BW например имаше възможност да е с 3 различни вида матрица (според производителя). Пазликите бяха големи и единствения начин да се разбере с коя е точно конкретната бройка беше влизане в сервизното меню, която процедура изтече в интернет няколко месеца след излизането на монитора.

Има ли подобни "цигании" при dell?

В някоя от статиите ти четох че подозираш разлика в качеството на стоките за Бананистан (България) и белия свят.
Подозренията ти са напълно основателни!
Добре известните маркети и полиси вкарват стока с ниско качество умишлено! Причината е че я взимат на по ниска цена, което разбира се не им пречи да слагат цени по високи от в западна европа.
Пример:
септември реших да си купя самсунг S23A700D от всеизвестния маркет.
Мотаха ме 2 седмици, тествах 12 (дванадесет) броя от този модел и всички бяха с мъртви пиксели. Отворих кейс на samsung uk които ми отговориха че не им е известно за проблем с този модел (пазя писмото).
Самсунг БГ се надъхаха в началото да проверяват, обещаха да изпратят инженери в търговската мрежа (и най вероятно го направиха) и след това изведнъж всичко се потули. От всеизвестният маркет ми се обадиха да отида да ми възстановят парите, а колкото и да натисках самсунг бг да ми изпратят официално становище, така и не го направиха!
Защо? Защото им е било обяснено че стоката е 2ро качество ие нормално да е с тези дефекти!

Анонимен

Здравей ! На път към закупуването на Dell U2312HM искам да те попитам дали моят LG 21 TN 2ms е по добър за бързите игри . да не стане после да се чудя какво да го правя :) Благодаря ти предварително !

monitoribg

Относно Dell U2711:
Доколкото ми е известно, разлика в типа на матрицата няма. Това все пак е монитор, ориентиран към по-профи потребители и контролът на качеството би трябвало да е на по-високо ниво...
Имам 1-2 познати с този модел - нямат забележки, а и по форумите не съм срещал.
Големите вериги, в които се продава разнообразна техника, разчитат на масовия потребител, който няма особени претенции и познания. Там е обичайна практика да се предлагат стоки от по-нисък клас, включително и с по-ниско качество и дефекти.
Препоръчвам да се вземе монитор от специализиран магазин за компютри/монитори, да се уточнят предварително въпросите, свързани с гаранцията, както и да се направят основните тестове на място, преди да се плати...

Крум

monitoribg

Относно Dell U2312HM:
А какъв модел точно е този LG?
Принципно, Dell U2312HM не е типичен геймърски монитор, по-скоро е мултимедиен, но и при повечето игри проблеми няма да имаш.
Времето за реакция от 2 ms или 5-8 ms е много относително нещо, защото се измерва при преход между определени нюанси на сивото (всеки производител си го измерва по собствена методика и представя най-изгодните данни).
Предимства на U2312HM пред монитор от масовия клас с TN матрица - по-прецизно цветопредаване, по-широки ъгли на видимост, ергономичност, добър набор конектори. Освен това е и с изключително нисък input lag.
Мисля, че няма да те разочарова. От друга страна - ако сегашният монитор те устройва и е сравнително нов - не бързай. Скоро цената на Dell-а би трябвало да падне, а сигурно ще излязат и други интересни модели...
Крум

Анонимен

Ей вие луди ли сте бе?
1200 кинта за геймърски монитор?
Не гледате ли, че тоя пич гледа да ви зариби да се набутате с повече кинти и да му копувате скапотията ето тука в нашия магазин има супер монитори на многу изгодни цени www.XXXXX.bg

monitoribg

Във формата за коментари има един кратък, но важен текст - не използвайте коментарите с цел реклама на вашите търговски сайтове. Както съм написал - те и без това са любими на цялото прогресивно човечество... Та затова адреса на вашия интернет магазин тук няма да го публикуваме :).
Аз не рекламирам определени марки монитори и не продавам нищо (явно не си обърнал внимание на тази незначителна подробност)... Идеята е да се представят както предимствата, така и недостатъците на всеки модел, с цел да бъдем от полза на потребителите. Изборът всеки следва сам да направи.

Крум

P. S. Погледнах вашия сайт. Мониторите, които предлагате, наистина са... ЕВТИНИ. Мисля, че ще имате успех сред определен кръг потребители, но едва ли сред тях ще бъдат читателите на този блог...

Анонимен

"Ей вие луди ли сте бе?
1200 кинта за геймърски монитор?
Не гледате ли, че тоя пич гледа да ви зариби да се набутате с повече кинти и да му копувате скапотията ето тука в нашия магазин има супер монитори на многу изгодни цени www.XXXXX.bg"

Ас многу изкам да копувам нешто ут ваз. Гледам, че сте многу свестни и ентелегентни, сигорно и стоката ви е на саштото високо ниво...

Гиорги

Анонимен

Тук са представени два интересни геймърски монитора - Eizo Foris FX2431 и Eizo Foris FS2331.
Съветвам колегата, на който му е нужен монитор, който ще се използва и за четене на текст, да им обърне внимание. Те са с S-PVA матрица, т.е. с дълбок черен цвят и висок контраст. Това е голямо предимство при възпроизвеждане на текст.

Николай

Между другото, изброените тук модели геймърски монитори не са най-новите, но наистина са добри (с едно-две изключения).
Статиите също са информативни, особено последните, тези в които вече има повече техническа информация. Мисля, че с още малко усилие ще успеете да направите един много полезен сайт.
Успех!

Анонимен

Относно моят LG не е стар , но ние май искаме всичко хем IPS и да е бърз като TN матрица явно няма как да стане ! дали ще излезе такъв скоро ..... ! Относно U2312HM колко да му падне цената тя и сега не е висока . Благодаря ти за отговора много добър сайт !

Анонимен

Сагата започна :)
Днес дойде в магазина от който ще го купувам моя U2711...първи опит, неуспешен. Хората го тествали и ми се обадиха че няма смисал да идвам, има умрял пиксел.
Утре ще го върнат и ще поръчат нов... ако и той е така, взаимоотношенията ми с dell ще приключат преди да са започнали.
Круме, помагай брат.
Искам хубав монитор, по възможност без изгорели пиксели :).
Поздрави, Ники

monitoribg

Неприятно, но се случва. Все пак, проблемът не е до марката. Всички производители имат определена политика по отношение на изгорелите пиксели на матрицата. Делят матриците на класове, при повечето монитори (независимо от марката) дори не смятат един изгорял пиксел за дефект.
За мен е неприятно обаче, нищо че при IPS матриците почти не се забелязва.
Дано да нямаш проблеми със следващата бройка...

Крум

Анонимен

Моля предварително за извинение, но вече сме 2014г. Нещо ново на хоризонта? И аз съм пред закопуване на монитор и болшинството от описаните монитори ги няма в маркетите, пък и там няма голям избор на марки и модели. Та въпросът ми е нещо ново има ли, или да се търси нещо от предложените в ревютата монитори. Моля за някакво предложение до 400лв. Не съм геймър и няма да се занимавам със сложни графики - сиреч домашно изпълнение.

Анонимен

В момента почти всички от екипа са отпускари - извинявам се за закъснението, с което отговарям. Не сме актуализирали наскоро статията, посветена на геймърските монитори, но в лявата част на страницата има указател. Ако изберете съответния раздел, ще видите и по-нови модели (въпреки че кой знае какъв забележим прогрес при геймърските модели засега няма). Колкото до "универсалните" монитори в бюджетния клас - имаме няколко сравнително актуални ревюта. Може би ще си харесате нещо на Dell, AOC или BenQ.

Христо