5 май 2011 г.

LG W2363D review

LCD монитор LG W2363D
цена: ~ 635.00 лв.
Тип на матрицата: TN
Размер на екрана:
23" (58.42 cm)
Резолюция: 1920 x 1080
Време за реакция: 3 ms (GTG)
Стъпка на пикселите: 0.265 mm
Яркост: 400 cd/m²
Контраст: 80 000:1 (динамичен)
Ъгъл на видимост:
H/V - 170°/160° 
Други: VGA, DVI, HDMI
   Ревю на LCD монитор LG W2363D

=====================
   © Крум Маринов


   Днес ще предложа на вашето внимание ревю на LG W2363D. Редно беше, след като разгледахме моделите на конкурентните марки (Asus VG236he, Dell Alienware AW2310 и Samsung 2233rz), да представим и W2363D - първия 120 херцов LCD монитор на LG. 120 херцовите монитори очевидно се налагат на пазара с ускорени темпове и LG не могат да си позволят да изостанат от общите тенденции. W2363D представлява интерес разбира се най-вече за запалените геймъри, тъй като поддържа 3D игри.
   Ами, да видим, дали го бива този LG W2363D и как се представя в сравнение с моделите на Alienware и Samsung...

   LG W2363D е с интересен дизайн. Корпусът е изработен от черна пластмаса, покрита с гланц. Този вариант наистина придава по-изискан вид на един LCD монитор, който иска да "хване окото", но освен окото хваща и добре видими пръстови отпечатъци :). Долната част на рамката е с цилиндрична форма и придава доста нестандартен вид на монитора. У мен това дизайнерско решение на LG предизвиква асоциации със самонавиващите се екрани за проектори... Лошо няма. Споменатият цилиндър в долната част е снабден и със забавни светлинни ефекти. Оставям коментарите на вас - тук усещането за нещата е строго индивидуално. Някой може да каже "о, й-е-е-е...", друг пък ще каже "о, нйе-е-е..." :). За радост на тези, които ще го сметнат за ненужна шаренийка-простотийка, неоновите светлинки могат и да се изключват при възникване на такова желание.
   Стойката на W2363D е овална и дава възможност за промяна на наклона на монитора. Бутоните за управление на менюто са в долния десен сектор на рамката и са супер модерни - сензорни! Обаче си нямат подсветка и на тъмно ще ви е трудно да ги намерите. Но това не е болка за умиране, да видим по-важните характеристики...
Потреблението на електроенергия е по-високо, отколкото при LCD монитор с LED подсветка, но от друга страна стойностите не са чак толкова покъртителни - 0,4 W в режим на "дрямка" и около 45-46 W в "буден" режим (около 30 W - след калибриране). Това всъщност е много близо до стойностите, които показва и разгледаният наскоро модел Alienware AW2310.
   Качеството на картината с фабричните настройки при LG W2363D е типично като за повечето геймърски LCD монитори.Цветовата температура е добра - екранът нито червенее, нито синее. Цветовете обаче са изнасилено ярки и същевременно - никак не са "верни с оригинала". Но, както казах - позната картинка... Така стоят нещата с фабричните настройки не само при W2363D, но и при повечето от неговите събратя. А да не споменаваме и това, че матрицата на монитора е TN.
   Яркостта е твърде висока за повечето от ежедневните задачи, но по-високите нива на яркост са от жизнено значение, когато стане дума за 3D игри. Както вече съм отбелязвал, активните 3D очила забележимо намаляват яркостта на изображението.
   Калибриране на LG W2363D. Настройки. Цветовата гама при този монитор на LG задължително се нуждае от корекция (ако държите на вярното цветопредаване, разбира се). Екранното меню дава такава възможност, но най-вероятният изход ще бъде или безславно поражение, или безперспективна окопна война, пак без изгледи за победа... Вариант е да намалите контраста горе-долу наполовина. За нормална работа (не 3D игри) яркостта също трябва да се намали значително. Стойностите на червения цвят оставете някъде на 50, зелено - 45-50, синьо - около 35-40. След всички тези интервенции ще трябва да се промени леко и цветовата температура. Важен момент е и градацията на цветовете. Да видим, дали W2363D е способен да изобрази всички цветове и дали те достатъчно ясно се разграничават... Резултатът от проведеното разследване не е много обнадеждаващ. Накратко - средна работа. В това отношение LG W2363D и  Samsung 2233rz са горе-долу на едно и също ниво - забележимо под нивото на  Alienware AW2310.
   Разделителната способност на екрана при модела на LG е 1920 х 1080 (full HD), което му дава известно предимство пред Samsung 2233rz (1680 х 1050). Самият екран е с матово покритие, така че не се наблюдават дразнещи отблясъци. От друга страна, гланцовото покритие на екрана би осигурило визуално по-добри нива на черното, а в това отношение моделите на Samsung и Alienware се представят по-добре от W2363D. Същевременно обаче творението на LG се справя изненадващо добре с възпроизвеждането на нюансите на сивото и тъмните полутонове, което осигурява добра детайлност при тъмните сцени в игрите. Подсветката, общо взето е равномерна, като изключим едва забележимите отклонения в горния и долния край на дисплея. Нищо особено травматизиращо.
   Време за реакция и игри. Времето за реакция при LG W2363D е достатъчно ниско. Размазване и разслояване на изображението при предаване на бързо движещи се обекти има, но минимално - горе-долу същото, както при Alienware AW2310 и Samsung 2233rz. Матрицата на W2363D реагира достатъчно бързо и няма накъсване или изоставане на картината. В това отношение всичко е в нормата. Тук за пореден път виждаме предимствата на реалната честота на опресняване от 120 Hz.
   Изключително важен фактор при игрите е забавянето на входния сигнал (input lag), т.е. закъснението, което има картината "по пътя" - от видеокартата до дисплея. Забележете - почти никъде в официалните ревюта не се споменава за това чудо на природата. Тук производителите действат на стария американски принцип - щом даден проблем го няма отразен във вечерните новини, значи... няма и проблем. Хитро. Затова почти никой не пише и за реалното време за реакция на матрицата - прехода черно-бяло-черно. За сметка на това тръбим за уникалните 2-3 ms, ама при преход от сиво до сиво (и то при строго определени стойности на сивото).
   В случая с W2363D от щаба на LG нямат нищо против разискването на въпроса за споменатото забавяне на входния сигнал. Даже сами подхващат тази тема с жизнерадостна усмивка. Реално техният LCD монитор има забавяне от 6 до 12-15 ms, но когато извадим вълшебната пръчица... Хоп - тука има забавяне, а тука нема...
Вълшебната пръчица всъщност е т. нар. Thru-mode. Когато активираме този режим забавянето се елиминира напълно. Браво на LG, браво на W2363D! :).
   При тестване на 3D игри с 3D очила на NVIDIA, LG W2363D се представя много добре. Предимство тук е възможността за значително повишаване на яркостта, което не е възможно в такава степен при Samsung 2233rz. А, както коментирахме вече, 3D очилата видимо намаляват яркостта на изображението, което си е проблем, особено при по- тъмните сцени ( като например във филма "3D секс и дзен" :) ). 3D образите са изключително реалистични, с добра дълбочина - благодарение на качествата на монитора (и разбира се - благодарение на качествените 3D очила на NVIDIA), но има какво да се желае от нивата на черното.
   Ъгли на виждане. Честно казано, вече ми омръзна във всяко ревю, посветено на LCD монитор с TN матрица, да пиша едно и също нещо. За матриците, ако ви е нужно - можете да прочетете в публикацията "Препоръки за избор на монитор". Но, то се е видяло, ще трябва и в това ревю да го спомена... LG W2363D е геймърски монитор, с TN матрица, което автоматично води до намалени ъгли на виждане. Съответно, когато гледате монитора под ъгъл, контрастът и качеството на цветовете се влошават забележимо. Самото цветопредаване по принцип е далеч от действителността при TN- ките. Точка.
   Заключение. LG W2363D е монитор с интересен дизайн ( и готини светлинки в цилиндричната долна част на рамката :) ). Качеството на картината с фабричните настройки е покъртително (нищо изненадващо впрочем), но ако имате време и нерви, ще успеете да го докарате до сносно ниво.
   Предимства на W2363D са това, че работи при 120 Hz честота на опресняване, има възможност за елиминиране на input lag-а (забавянето на входния сигнал), също така има добър запас за увеличаване на яркостта. Времето за реакция на матрицата е минимално. Всичко това е от голямо значение при използването му за 2D и 3D игри. Разделителната способност от 1920 х 1080 също така му дава предимство пред Samsung 2233rz. По- ниската цена, при сходни основни характеристики, пък му дава предимство пред Alienware AW2310. Той пък от своя страна е с малко по-добра картина, по-точно - с по-вярно предаване на цветовете и по-дълбоко черно.
   Недостатъци на W2363D - дължат се най-вече на недостатъците, типични за TN матриците - ниски ъгли на виждане, не много добри нива на черното, ментосване на цветовете.
   Накратко - LG W2363D е един добър геймърски LCD монитор, който при това в момента има и изключително изгодна цена.

   В случай, че това ревю на LG W2363D ви е било от полза - моля, използвайте бутоните за споделяне под статията. Благодаря!
   Крум Маринов


   Пълен списък на публикациите можете да видите в СЪДЪРЖАНИЕТО.