29 април 2011 г.

Alienware AW2310 review




LCD монитор
Alienware OptX  AW2310 3D
цена 1 090.00 лв.
Тип на матрицата: TN
Размер на екрана:
23" (58.42 cm)
Резолюция: 1920 x 1080
Време за реакция:
3 ms (GTG)
Стъпка на пикселите: 0.265 mm
Яркост: 400 cd/m²
Контраст: 80 000:1 (динамичен)
Ъгъл на видимост:
H/V - 170°/160° 
Други: DVI, HDMI, USBx4, Height Adjustable









   Ревю на Alienware OptX AW2310
=====================
   © Крум Маринов


   Alienware е бранд на Dell, което само по себе си е обнадеждаващо. Първият им 120 херцов 3D геймърски монитор е моделът AW2310. Предимствата на 120 херцовите LCD монитори са вече добре познати, остава да се надяваме, че Alienware ще се представи поне толкова добре, колкото и разгледаните вече модели на Asus и Samsung. Но доколко е добър Alienware OptX AW2310 и дали ще успее да разгърне в пълна степен потенциала на своя 120 херцов дисплей? Добре ли се представя в 3D режим и дали си заслужава по-високата цена, в сравнение със Samsung 2233rz? Отговорите ще потърсим в това ревю на AW2310...

   Alienware AW2310 е с впечатляващ футуристичен дизайн, поне аз така го усещам.
Не знам защо, но формата му (особено когато гледам задния панел) ми навява асоциации с имперските разрушители от "Междузвездни войни"...





   Корпусът на монитора е матово черен, запомнящото се лого изпъква доста добре. Стойката на AW2310 пасва страхотно на общата концепция, но първоначално събуди известни съмнения у мен. Не изглежда достатъчно стабилна на пръв поглед. Оказа се обаче, че греша - всичко си е оки. А като добавим и включената възможност за регулиране на височината... Alienware OptX AW2310 е истински убиец! Ех, де да не му беше толкова убийствена цената обаче :(...
   Входовете са разположени на гърба, в долната част. Бутоните за управление на менюто са сензорни, т. е. - чувствителни на допир и са разположени в дясната част на рамката ( говорим вече за лицевата част, разбира се :) ). Самото меню разполага с обичайните настройки - яркост, контраст, предварително дефинирани режими и т. н., организирани по типичния за мониторите на Dell начин. Накратко - интуитивно и удобно за ползване. В това отношение никакви главоболия с AW2310 няма да имате.
   Потреблението на електроенергия при този модел на Alienware не е високо - около 36 W с фабрично зададените настройки, съответно - около 32 W след калибриране. Е, Samsung XL2370, чието ревю представих наскоро, има потребление от около 25 W, но това не мисля, че е повод за масово самоубийство сред делфините :).
   По-важното е, каква е картинката с картината :) при Dell Alienware OptX AW2310. А картинката е печална, поне на пръв поглед. Но да не бързаме с изводите - това се среща често и в добрите семейства. Въпреки че това брутално фабрично изнасилване на яркостта и интензитета на цветовете е характерно по-скоро за азиатските марки LCD монитори, явно вече се среща повсеместно. Все пак не мога да не отбележа, че при Dell U2311H, който ползвам и у дома, такива груби селски прояви нямаше. Фабричните настройки си му бяха тип-топ, почти нямаше нужда да ги променям. Но да не забравяме, че AW2310 е с TN матрица, така че тук по принцип и на коледа не чакайте чудеса по отношение на цветопредаването... Но да видим, какво може да се направи за спасяването на редник Райън :). Определено нещата изглеждат по-добре, когато изберете от менюто режима с интригуващо наименование "Мултимедия", но все едно, калибрирането е наложително ( поне съседката така ми каза :) ).    Калибриране на Alienware  AW2310. Пробвайте да намалите леко червеното - до 90- 93, зеленото и синьото - до 82-85. Глупавия динамичен контраст може и да го изключите. Яркостта намалете до 35, даже до 30 (а така ще удължите и живота на дисплея), контраст и рязкост на изображението - на 50. Всичко това - при избран режим "Графика".
   Ако не ви се занимава - оставете си го на режим "Мултимедия" и това е. AW2310 не е за графични дизайнери, така или иначе. Моделът на Alienware е геймърски LCD монитор и в сравнение със своите събратя се представя доста добре по отношение на цветопредаването. И да - определено по-добре от Samsung 2233rz. Също така плюс за мен е и това, че покритието на дисплея при AW2310 не е гланцово, а матово, така че ги няма тия досадни отблясъци и отражения на околни предмети и физиономии на екрана :).
   Нивата на черното и съответно - контрастът са типично не добре, както при всички TN-ки. В това отношение PVA матриците бият останалите с нокаут. А като сравняваме със Samsung 2233rz, Alienware OptX AW2310 се представя по-зле. Резултатът е изравнен, какъв обрат, скъпи зрители!
   За жалост и подсветката при AW2310 не е много равномерна. Биха могли да се постараят малко повече.
   Време за реакция и игри. Времето за реакция на матрицата е много относително нещо. Да, по принцип - по-ниски стойности - по-качествена картина. НО работата е там, че за по-успешно зарибяване на потребителя, производителите на монитори наблягат на минималните стойности, получени при преход от сиво към сиво. Получени в лабораторни условия и измерени по някакви загадъчни стандарти, пазени в тайна, така както някоя стара мома си пази никому ненужната невинност.
   Да видим, какво ни дават тези 120 Hz честота на опресняване на монитора. Теоретично - по-качествена картина, гладки и ясни образи, без накъсване на изображението. Това наистина добре се забелязва, когато пуснем някой FPS (Counter-Strike или Unreal например) едновременно на 60 и 120 херцов LCD монитор. Видимите дефекти като разслояване на образа и светъл ореол около бързо движещите се обекти са минимални и до голяма степен се дължат на особеностите на човешкото зрение. То не може да обработи толкова бързо подаваната визуална информация, получава се бавно избледняващ отпечатък на обекта, който се смесва с новия и т. н. В резултат можете да видите удивителни фигури, например с по осем крака, вместо с два :).
   Но да сравним геймърските показатели на Alienware OptX AW2310 и Samsung 2233rz. Определено AW2310 бие по точки. По-малко видими дефекти при бързо движещи се обекти, по-добро качество на картината, по-прецизно предаване на цветовете. Туй то.
   3D филми и 3D игри. За тези благородни цели са ви нужни активни 3D очила. Ревю на комплекта Nvidia 3D Vision - ТУКСъщо така трябва да имате мощен домашен любимец ( компютър де :) ) с достатъчно умен процесор и злобна видео карта... Поровете в Гуглата, за да видите, кои игри стават за 3D и кои - не. Можете да погледнете и списъка на Шинд... а... на NVIDIA  с игри, поддържащи 3D... Дори и сред тези игри, които по принцип стават за 3D, има такива, които изглеждат по-добре и такива, които не впечатляват особено. Трябва да отбележим, че 3D очилата осезаемо намаляват яркостта на картината, но при Alienware OptX AW2310 този проблем се решава лесно. И тук той се представя по- добре от Samsung 2233rz.
   Ъгли на виждане. Ясно е, че има какво да се желае - контрастът и наситеността на цветовете забележимо се влошават, когато гледате екрана под ъгъл. Защо да е ясно? Ами защото матрицата е TN. Толкова пъти съм го коментирал, няма смисъл да се повтарям.
   Заключение ( уф, най-после! :) ) AW2310 е доста по-скъп от Samsung 2233rz, който беше първият 120 херцов LCD монитор, появил се на пазара. Да, но е с по-голям екран и предлага отлична ергономична функционалност ( наклон, завъртане, промяна на височината (!) ).
   AW2310 отговаря на всички изисквания, които могат да се предявят към един LCD монитор, имащ претенцията да се нарече геймърски - ниско време за реакция, минимално забавяне на входния сигнал (в случая практически нямаме такова), 120 херца честота на опресняване, съответно с бърза и гладка картина, без накъсване, чисти и ясни образи. TN матрицата си има своите недостатъци и това не е монитор за графични дизайнери. Въпреки това цветопредаването при този модел на Alienware никак не е лошо, определено по-добро, отколкото при Samsung 2233rz, който за сметка на това пък има по- добри нива на черното.
   Накратко, Alienware OptX AW2310 напълно отговаря на предназначението си и в някои важни аспекти се представя по-добре от модела на Samsung. От друга страна, цената му продължава да бъде главоломно висока... Впрочем, в момента само срещу около 360 лева можете да се сдобиете с по-малкото братче на Dell Alienware OptX AW2310 - модела Alienware OptX AW2210 :).


   Списък на публикациите можете да видите в СЪДЪРЖАНИЕТО.

2 коментара:

Анонимен

Добро и подробно ревю.Можеше да сравнявата с U серията на Dell.Колкото до цената,мисля че е напълно поносима-335 GBP срещу скромните 1100 BGL в България.

Анонимен

Аз отдавна съм го видял този Alienware OptX AW2310... на картинка. Едни селяни уж го предлагат на сайта си - обаждам се - не би. Нямат го в наличност, ще го доставят ама не е сигурно... а може ли парите предварително и т. н. Май официално не го внасят в България.
Чудя се дали да не го поръчам от чужбина, ама там кой знае колко ще ми излезе доставката.

П.п. Не знаех, че Alienware AW2310
е на Dell. Интересно.

А ревюто не е толкова добро - като гледам по-новите са ви много по-подробни и с конкретна техническа информация и тестове. Но-респект за труда! (Добре, че някой се е заел да пише на български, че ми писна да ровя в чуждоезични сайтове)

Тони