22 април 2011 г.

Samsung 2233rz reviewLCD монитор Samsung 2233rz
цена ~465.00 лв.
Тип на матрицата: TN
Размер на екрана: 22"
Резолюция: 1680 x 1050
Време за реакция: 3 ms (GTG)
Стъпка на пикселите: 0.282 mm
Яркост: 300 cd/m²
Контраст: 20 000:1 (динамичен)
Ъгъл на видимост: H/V - 170°/160° 
Други: VGA, DVI-D


Ревю на Samsung 2233rz
   © Крум Маринов
   
   Задължително е да посветим ревю на Samsung 2233rz, защото това е един от първенците в новото поколение геймърски LCD монитори.
   2233rz е първият LCD монитор, при който се поддържа сигнал с честота 120 Hz, което значително намалява видимите дефекти при бързо движещи се изображения, и съответно забележимо подобрява картината. Освен това, моделът на Samsung ви дава и възможност да се потопите във фантастичния свят на 3D изображенията (стига да разполагате съответно с  активни 3D очила).
   И така, започваме нашето ревю с традиционното описание на дизайна.
Корпусът и стойката на 2233rz са изработени от черна гланцова пластмаса.
Рамката е със заоблени ъгли, стойката е овална - приятен за окото дизайн с меки,
плавни линии... Първоначалното положително впечатление от дизайнерските решения
на разработчиците от Samsung обаче леко повяхва поради липсата на възможност
за регулиране на височината на монитора. Да... пословичната азиатска пестеливост.
Е, поне има възможност за регулиране на наклона. Сърдечно благодарим!
   Но, както се казва, review must go on. Всички входове са разположени на гърба
на монитора (то, не че са кой знае колко много, между другото). Менюто предлага
стандартните настройки - контраст, яркост, цветова температура, настройки по
RGB (основните цветове - червено, зелено, синьо), рязкост на образа.
   Качество на картината. Samsung 2233rz е LCD монитор с TN матрица, така че трябва да си голям оптимист (или абсолютен наивник), ако очакваш да получиш добро цветопредаване. В това отношение ще трябва да търсите щастието другаде, например - при мониторите с IPS матрица. Подсветката при 2233rz не е напълно равномерна, лесно ще забележите известно изсветляване в долната част на екрана. Но, за сметка на това, като цяло нивата на черното не са безнадеждно зле, което си е постижение, когато става дума за TN-ка.    Време за реакция и игри. Това вече е съществен момент за този модел на Samsung, анонсиран на времето като революционен геймърски монитор. Това, че 2233rz работи при честота от 120 Hz, означава че картината се опреснява 120 пъти в секунда, а съвсем до неотдавна стандартът при LCD мониторите беше 60 Hz, т.е. - точно наполовина!    Какво ни дава на практика удвоената честота на опресняване? Ами тя допринася за по-гладко възпроизвеждане на картината, без насичане и размазване на образа, което си е от значение при съвременните динамични игри, които доста затрудняват обикновените LCD монитори. В интерес на истината, при особено бързите сцени се забелязва известно разслоение на образа, но това се дължи по-скоро на особеностите на човешкото зрение. Очите не успяват да обработят визуалната информация така, както би го направил някакъв скапан футуристичен робот. Факт е, че при 120 Hz честота на опресняване и това минимално време за реакция, Samsung 2233rz ни осигурява изображение без насичане, с ясни и гладки образи, с едва  забележим светъл ореол само около изключително бързо движещите се обекти.
   Окончателна присъда :). Като един пионер сред геймърските LCD монитори, 2233rz не е лишен от своите недостатъци, но успява успешно да се конкурира с по-новите модели, на които всъщност проправи път и си остава добър избор за запалените геймъри. Още повече, че в момента цената му никак не е висока :).
   Предимства. Предимствата на 2233rz са поддържането на честота на опресняване от 120 Hz и бързината на матрицата, което го прави изключително подходящ за игри и
гледане на филми, включително и в 3D режим.
   Недостатъци. Основните недостатъци на 2233rz са лошото цветопредаване и
ограничените ъгли на видимост, характерни за TN матриците, както и липсата на HDMI порт. Също така - липсата на възможност за регулиране на височината. Съответно, не е добър избор за графични дизайнери и хора, които по принцип държат на вярното цветопредаване.
   Накратко, Samsung 2233rz е интересен LCD монитор с приятен дизайн и възможности за предаване на 3D изображение. В съчетание с ниската цена, всичко това го прави добър избор за повечето геймъри.
   Но ако искате геймърски монитор с малко по-голям екран и с по-различен дизайн - погледнете нашия списък с геймърски LCD монитори. Предполагам, че някой от тях ще успее да ви грабне вниманието (и евентуално - портмонето :) ).

   Още статии - от СЪДЪРЖАНИЕТО.