29 май 2014 г.

Dell U2414H review

Ревю на Dell U2414H

хубав монитор... за хора с късмет

   © Крум Маринов, Христо Христов


Dell U2414H review
Dell U2414H

   В поредната ни статия ще разгледаме предимствата и недостатъците на Dell U2414H. Този (почти) 24 инчов монитор е представител на популярната UltraSharp серия на Dell. По принцип моделите, в чието наименование се съдържа буквичката "U", се радват на добри отзиви от страна на потребители и експерти. Разбира се, това далеч не означава, че тези монитори са абсолютно безупречни - все има по някой кусур, няма как. Впрочем, поне засега, учените не са открили в природата такова животно като "идеален монитор". Нека видим какви са достойнствата на Dell U2414H и евентуално - на какви подводни камъни можем да се натъкнем...

   Първи впечатления. Дизайн
   "The world’s thinnest border for magnificent viewing" - с тази фраза маркетолозите на Dell анонсират новия монитор на компанията. Наистина, свикнали сме вече с тези дежурни маркетингови извращения, с които ни замерват от официалния сайт на производителя. Но, за разлика от т. нар. "borderless" дизайн на AOC i2367Fh (постигнат най-вече благодарение на внимателно подбрани изображения и на добрия стар Photoshop), в случая реално тънката рамка веднага прави впечатление. Държа да отбележа - мониторът на AOC никак не е лош за парите си и ако търсите евтин монитор с прилично съотношение цена-качество - можете да го имате предвид. Да се върнем сега към героя на днешното ни ревю - модела U2414H на DELL. Дизайнът на монитора по мое (субективно) мнение е атрактивен - модерен и същевременно - практичен. По приятен за окото начин се съчетават черният матов корпус и елегантната поставка в сребрист цвят. Тя, между другото, осигурява на екрана впечатляваща стабилност и се отличава със своята ергономичност - предоставя възможност за завъртане (включително до положение "портрет"), наклон и (което е най-важно) - промяна на височината на дисплея. Качеството на използваните материали е добро, не възникнаха и никакви претенции по отношение на качеството на сглобката. Споменатата тънка рамка по идея прави U2414H идеален вариант за хора, които биха искали да използват едновременно два или повече монитора, поставени плътно един до друг. Уви - оказа се, че тук има едно голямо "НО"... За това ще стане дума обаче малко по-нататък в ревюто. 
      

   Технически характеристики на Dell U2414H

   Тип на матрицата: AH-IPS*, LED подсветка
   Размер на екрана: 23.8" (~60,5 cm)
   Разделителна способност на екрана: 1920x1080 (16:9)
   Време за реакция: 8 ms (GTG)
   Стъпка на пикселите:  0.2745 mm
   Яркост: 250 cd/m²
   Контраст: 1 000:1 (статичен), 2 000 000:1 (динамичен)
   Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178°
   Други: HDMI (x2), DisplayPort 1.2a, Mini DisplayPort, DisplayPort out, USB 3.0 (x4),
   фабрично калибриране (режим sRGB)
   
   Подобно на представения в миналия обзор AOC i2470SWQ (евтин модел, подходящ за офиса) и тук виждаме почти 24 инчов монитор (23.8 инча диагонал на екрана) със съотношение на страните 16:9 и съответно - разделителна способност 1920x1080 пиксела. Както се казва - в условията на криза икономиите са неизбежни. Няма да разисквам предимствата и недостатъците на подобно решение. Просто трябва да го имате предвид и в случай, че търсите монитор за работа с 24 инчов екран, съотношение на страните 16:10 и 1920x1200 пиксела - очевидно U2414H не е за вас. В момента на пазара се предлагат няколко модела с новата светодиодна GB-LED подсветка, натоварена с отговорната задача да замести старата добра WCG CCFL (катодна с разширен цветови обхват). Тези монитори са ориентирани към потребители, които се занимават с компютърен дизайн и обработка на цифрови изображения на едно по-сериозно ниво. В случай, че имате нужда от нещо "по-така", сред по-евтините решения ще откриете отново модел на Dell. Ако проявявате интерес - можете да хвърлите един поглед и на ревюто на U2413 - солиден представител на същата тази UltraSharp серия. При него също открихме някои "трески за дялане", но си заслужава да му обърнете внимание.
   На какво пък трябва да обърнат внимание начинаещите потребители в техническите спецификации на Dell U2414H? Подсветката е W-LED (сравнително евтин вариант). Независимо от това, какво ще се опитат да ви внушат разни... разбирачи, тази AH-IPS матрица далеч не е "върха на поничката". Да, да - IPS е "най-добрата матрица", а AH-IPS пък е "най-яката и качествена, направо - тупалка!" Да бе - тупалка... по темето на наивните купувачи. И какво като е AH-IPS? Да не мислите, че е 10-битова? А може би - 24-каратова? Нищо подобно! Най-обикновена (но пък-съвременна!) псевдо-осембитова (6-bit + FRC) IPS матрица, предназначена за по-непретенциозни граждани. Е, лошо няма. Истината е, че визуално няма да откриете разлика в изображението, ако сравнявате 6-bit + FRC IPS с "честна" 8-bit IPS матрица. Това обаче ще бъде несъмнено от значение за хора, които подготвят например файлове за печат.
   Времето за реакция от 8 ms не трябва да ви притеснява особено. За разлика от математиката, при мониторите често се оказва, че 8=5. Сериозно. Говорим за преход при определени нюанси на сивото (GTG). Определени от производителя, между другото. Няма унифициран стандарт, всеки мери каквото му падне и както му изнася. Накратко, реалното време за реакция (включен/изключен пиксел) в повечето случаи е едно и също, независимо от тези маркетингови 5 ms, които някои производители обичат да лепят в техническите характеристики. TN матриците действително са по-бързи, но и при тях будят смях стойности от сорта на 1 ms. Наистина няма да се учудя, ако някой ден се пръкнат модели с бързодействие от минус 1 ms или минус 5 ms. Да бе - колко му е. Хърбърт Уелс изобрети машината на времето още през 1895 година... Как, нима не знаехте? Е, нищо де - скоро всеки ще си има такава, поне според производителите на монитори :).
   Но, да си дойдем на думата. При почти 24 инча диагонал на екрана и разделителна способност от 1920x1080 пиксела (Full HD, страшна работа!), Dell U2414H очевидно е с по-рехава матрица в сравнение с 23 инчовите монитори със същата разделителна способност. Съответно - стъпка на пикселите 0.2745 mm срещу 0.265 mm. Моделите с 24 инчов екран, но съотношение на страните 16:10 и разделителна способност 1920x1200 са със стъпка на пиксела 0.270 mm. Това вероятно за повечето потребители не е фатално, но е възможно за някого да е от значение. Ъглите на видимост ще коментираме в съответния раздел от обзора. А пък "динамичния" контраст няма да го коментираме изобщо :)


Dell U2414H back
Dell U2414H - заден панел

   Конектори
   Обърнете сериозно внимание на конекторите, с които инженерите на Dell са решили да снабдят своя U2414H. Често се възмущаваме, че един или друг модел няма HDMI. Е, тук пък са ни ощастливили с цели два броя. Има и DisplayPort 1.2a, има дори Mini DisplayPort. USB портовете са версия 3.0 - значително по-бърза от леко архаичната вече 2.0 (което не пречи на повечето производители да продължават да се правят на "неразбрали"). Няма обаче DVI порт. Както каза
г-жа Виктория Нюланд - "F0ck the EU"... Ами наистина "фак", защото тези HDMI и DP вкуснотии се оказа, че създават проблеми, а алтернатива под формата на DVI, уви - няма... Не случайно подзаглавието на статията е "хубав монитор... за хора с късмет". За какво става дума - ще поясним след малко.   
            
   Меню
   Менюто на Dell U2414H се управлява посредством 4 сензорни "бутона", разположени в дясната част на долната рамка. Обозначени са с малки точици, не са снабдени със светлинни диоди (което може да не се хареса на някои потребители, но за други сигурно ще бъде без особено значение). Менюто се появява при натискането на който и да е от тези 4 бутона. По време на работа над всеки един от тях се появява съответната пиктограмка, подсказваща каква е функцията на бутона в конкретната ситуация. Налични са стандартното подменю за бърза промяна на яркостта и контраста, за избор на някой от наличните цифрови портове, Color Settings (от тук можете да изберете и някой от фабрично настроените режими - Standard, Multimedia, Movie, Game, Paper)
и т. н. Накратко - менюто на U2414H, макар и незначително да се отличава от по-ранните модели на компанията, продължава да си остава все така "френдли" към потребителите. Интуитивно и лесно за управление. 
         
   Разход на електроенергия
   Енергопотреблението на Dell U2414H в реални условия е 15-20 W. Дори и сред моделите с LED подсветка това са достатъчно ниски стойности, така че можем да запишем новото творение на Dell сред най-икономичните монитори, които могат да се купят на нашия пазар.
            
   Качество на картината
   Споменахме вече за някои особености при U2414H - диагонал, съотношение на страните и разделителна способност на екрана (съответно - стъпка на пикселите). Изяснихме и типа на матрицата - AH-IPS (забележе - 6-bit + FRC, псевдо-осембитова), способна да възпроизведе 16.7 милиона цвята (обаче за сметка на т. нар. dithering - "смесване" на реално наличните, с цел получаване на липсващите). Цветовото пространство, което покрива този монитор на Dell е ~90% sRGB и ~65% AdobeRGB. Не е кой знае колко впечатляващо. Впрочем от тази матрица не бива и да очакваме някакви чудеса. Нека сега да преминем към няколко основни теста на Dell U2414H.
   Следващата графика показва доколко коректно този монитор възпроизвежда цветовете (заводски настройки, стандартен режим). Обозначава се с DeltaE. При DeltaE >3 дори и "на око" ще забележите, че цветовете се разминават с реалните. В случай, че DeltaE < 1 цветопредаването се приема за прецизно (по-ниска стойност - по-добре).
   
U2414H DeltaE
Dell U2414H - цветопредаване преди калибриране

   Не е зле. Освен това, след калибриране картината забележимо се подобрява. Вярно, повечето потребители, които не се занимават сериозно с графичен дизайн, едва ли разполагат с колориметър или спектрофотометър. От друга страна - обидно е да не се възползваш от основното предимство на IPS матриците. Изход има. Не е идеален вариант, но все пак е нещо... Windows има вградена функция за калибриране на цветовете - Control Panel =>Display=>Calibrate Color. Моля "икспертите" да не тропат възмутено със своите бастуни. Казах - не е кой знае какво, но в случая е по-добре от нищо. Можете също така да потърсите в Интернет някоя програма за софтуерно калибриране. В този случай обаче основната апаратура, която ще използвате, са собствените ви очи. Ние за целите на нашите ревюта сме се екипирали с нужния софтуер и хардуер, понякога взимаме на заем и по-сериозно професионално оборудване (в зависимост от очакванията ни за конкретния модел). Ето ги и резултатите, които получихме при Dell U2414H:
   
Dell U2414H after calibration
Dell U2414H - цветопредаване след калибриране

   Много добро постижение за един бюджетен монитор. Между другото - не се впечатлявайте от факта, че някои сравнително евтини бюджетни монитори, предназначени за масовия потребител, са с по-точно цветопредаване от по-скъпите (полу) професионални модели. Това е в реда на нещата - разширеният цветови обхват е друга бира и не гарантира автоматично и абсолютно прецизно цветопредаване. Всъщност, тази задача може би е по-трудна за по-"тежките" матрици. И още нещо - има разлика в представянето на отделните бройки. Показаните тук резултати се отнасят именно до конкретната бройка, която любезно ни предостави наш познат. Нямаме възможност да направим тестове на стотина монитора и да представим средностатистическа информация за модела. Приемете получените от нас резултати като ориентир, който ще ви даде някаква обща представа - какво можете да очаквате от монитора. В зависимост от това, от каква ревизия и конкретна партида е вашият монитор, каква е вашата компютърна конфигурация и какви "джаджи" ще използвате за тестовете, възможно е получените от вас резултати, макар и незначително, но все пак да се отличават от нашите.
   Така, следващата графика показва постигнатото ниво на черния цвят. Измерва се в cd/m² (кандела на кв. метър). Отново - по-ниските стойности са по-добри:
   
U2414H black level
Dell U2414H - ниво на черния цвят

   Прави впечатление, че при IPS мониторите от последното поколение определено има напредък в това отношение. В случая обаче очаквахме малко по-добри резултати. Дълбочината на черния цвят рефлектира върху реалния контраст на монитора (тук по-високите стойности са по-добри):


Dell U2414H contrast
Dell U2414H - контраст

   Не е идеално зле, но можеше и по-добре. Впрочем, както знаят по-напредналите потребители, при повечето LCD монитори, (особено при моделите, произвеждани допреди половин-една година), обикновено след калибриране контрастът пада значително (средно с около 20%, често - дори и повече). Накратко, това отклонение от официално заявените от Dell стойности не трябва да ви притеснява. 

   Ъгли на видимост
   Сигурно са изписани хиляди статии и мнения във форумите за превъзходството на IPS матриците над конкурентите PVA, MVA и особено - TN. Напоследък се приема по презумпция, че IPS базираните монитори нямат проблеми с ъглите на видимост и на практика повечето потребители не си правят труда да да проверяват. А трябва. Да, IPS мониторите все още удържат фронта, ако сравняваме с конкурентните технологии. Но картината далеч не е това, което беше при по-старите (и скъпи) IPS монитори. Прогресът е на лице - днес всеки може да си позволи да си купи IPS монитор. Технологията поевтиня. Но пък отново си припомнихме старата поговорка "Евтин на матриците, скъп на триците" (или нещо такова). Напоследък се носят слухове, че производителите се канят при някои IPS модели да върнат филтрите, които премахнаха с цел поевтиняване на продукцията. Ще видим, ще видим. Както казва Христо - око да пипне, ръка да види.
            
   Време за реакция на матрицата и забавяне на входния сигнал
   В първата половина на ревюто вече коментирахме тези 8 ms време за реакция, няма да се повтаряме. За тези, които не са внимавали, ще поясня - няма поводи за излишни вълнения. Ясно е, че при U2414H се използва т. нар. OverDrive (технология за "ускоряване" на пикселите). Наистина, производителят е решил да не предоставя на потребителите възможност за контрол на подаваните импулси, но за щастие инженерите са си направили труда да ги "заковат" на едно нормално ниво, което не довежда до появата на твърде забележими допълнителни артефакти в изображението. С други думи - разумният баланс е налице. По отношение на т. нар. input lag (забавянето на сигнала "по пътя" от видео картата до екрана) - също нямаме поводи за забележки. На практика в това отношение новият модел на Dell е сред отличниците - 4-5 ms. Подобен резултат би задоволил дори взискателните геймъри. 
   
   Подсветка
   Характерният Glow, присъщ на преобладаващата част от IPS базираните модели и тук, уви, е налице. В рамките на очакваното, впрочем. Не е сред най-фрапиращите случаи, но определено има модели, които се представят по-добре. На тъмен (черен) фон светлите петна в долната част на екрана (или по ъглите, понякога и в средната горна част) не са рядко явление. При Dell U2414H (или поне при бройката, която тествахме) те за съжаление присъстват и могат да бъдат забелязани от потребителите, които използват монитора в затъмнена стая. За сметка на това, цветовата температура се променя в много малък диапазон по цялата площ на екрана, не забелязахме и често срещаните при много монитори паразитни оттенъци.
   Ако някой си мисли, че широко дискутираният "кристален" ефект е минало - може да престане да си го мисли. Поредният модел, при който го има. Да, не е толкова силно изразен, както при по-старите IPS монитори, но го има. От друга страна, не всеки е в еднаква степен чувствителен към това... явление (не бива да го наричаме с категоричното "недостатък", защото се възприема доста субективно - има хора, на които изобщо не им прави впечатление). Лично на мен не ми пречи особено (а все още използвам "кошмарния" в това отношение Dell U2311H). Определено U2414H изглежда значително по-добре и мисля, че повечето потребители няма и да го забележат това "явление" (особено ако не четат разни зловещи ревюта, като нашето).
   Друг вредител, за който доста се говори напоследък е т. нар. ШИМ. С прости думи - става дума за трептене на подсветката, което не се забелязваше толкова при по-инертната катодна подсветка, но се проявява брутално при прехвалената LED. Е, спокойно - Dell U2414H е в списъка на т. нар. Flicker-free монитори. Очевидно подсветката се управлява от постоянен електрически ток и намаляването на яркостта не се постига за сметка на циклично подаване на импулси (включване/изключване), което всъщност води до неприятното "трептене" на екрана. Накратко - няма ШИМ, няма и опасност да си счупите очите (поне - не и поради тази причина).

   (Бел. - Христо) Всичко това е хубаво, но стигнахме и до по-сериозните проблеми. В случая наистина можем да кажем - "всяко зло - за добро". Тествахме монитора при един наш познат преди доста време и тогава не открихме нищо обезпокоително. Бях връчил моя лаптоп на Крум за да дооформи новите две ревюта в движение - нали все е в командировки, та напоследък не се свърта често в България. Та, когато при краткотрайното си завръщане ми го върна, се заех да ги прехвърля на домашния компютър, заедно с графиките и снимките, подготвени от Марин. И в най-отговорния момент "енергото" ме изненада с токов удар. После беше едно ходене по мъките - 2 месеца разни "специалисти" се опитваха да възстановят изгубената информация. (Граждани! Купете си външен хард-диск и редовно си правете бекъп, за да не съжалявате горчиво, като мен). Както и да е - вследствие на това принудително забавяне реших междувременно да се поразровя в Интернет за отзиви на хора, които са закупили Dell U2414H и го използват по-дълго време. Посетих и съпорт-форума на Dell. В резултат на това установих, че мониторът не е чак толкова розов, колкото ни се стори първоначално и сега мога да ви предоставя тази важна информация. 
   Очевидно хората с видео карти, базирани на чипсет на NVIDIA ще имат известни главоболия. Също така обаче има случаи, в които и някои карти с чипсет AMD Radeon не са гаранция за безпроблемно използване на монитора. Потребителите се оплакват от некоректно извеждане на картината на екрана - бледи цветове, сивкаво черно, нисък контраст. Системата "решава", че компютърът е свързан не към монитор, а към телевизор (дори и при DP-връзка, което е странно), подава се грешен сигнал и диапазонът RGB се орязва до 16-235/255, вместо пълноценните 0-255. През DP често се губи връзката компютър-монитор, налага се да се измъква кабела и да се свързва отново... Съответно се предлагат варианти за бърникане в настройките на видео картите (в някои случаи - със съмнителни резултати). За подробности (4-5 страници са, прегледайте ги внимателно) вижте тук.

   Част от проблемите се решават с малката програмка Nvidia RGB Full/Limited Range Toggler (но тя, ако не се лъжа, помага само при HDMI връзка). Dell не са виновни. Изобретателите на HDMI и DP - също. NVIDIA и AMD нямат нищо общо с проблема. Мда... делото по спасяването на давещите се потребители, е дело на... самите давещи се потребители. Накратко - голяма част от хората, решили да ползват едновременно два или повече подобни монитора, поставени един до друг, е много вероятно да се "насладят" на различни варианти на изображението - с различна наситеност на цветовете и забележими разлики в контраста. Други пък ще се пъхат под бюрото всеки път, когато компютърът след събуждане от дрямка с учудване установява, че към него няма свързан монитор (въпреки че той си е там). А трети удивено ще повдигат рамене: "Какви проблеми бе, хора? Мониторът е чудесен!". Ами да - нали още в началото и ние това казахме - хубав монитор... за хора с късмет. Може би вече ви терзаят смътни съмнения относно този модел. В такъв случай може би ще си харесате някой друг, ако прегледате и останалите ни ревюта на монитори
         

   Предимства и недостатъци на Dell U2414H, цена

   Предимства: добро качество на използваните материали и изработката като цяло, стилен дизайн (без гланц и разни шаренийки, дразнещи погледа по време на работа, действително тънка рамка), ергономична поставка, USB 3.0, фабрично калибриран режим sRGB, стабилна цветова температура по цялата площ на екрана, равномерни градиенти на полутоновете, балансиран OverDrive, впечатляващо нисък input lag, не се използва ШИМ за управлението на подсветката, характерните за IPS матриците широки ъгли на видимост (но не и максимално възможните, все пак), умерена цена.  
   Недостатъци: няма DVI порт, споменатите няколко реда по-нагоре проблеми (най-вече - за потребителите, разполагащи с видео карти на NVIDIA).
   Цената на Dell U2414H, към момента на написване на ревюто, се движи в границите 450-500 лв.

   Автори: Крум Маринов, Христо Христов
   
   Заключение
   Хубав монитор... за хора с късмет. Всичко зависи от това, в коя група потребители ще се окажете - СЪС или БЕЗ късмет. На този етап не можем да ви го препоръчаме като удачна покупка. На пазара вече се появи ревизия A01, но според отзивите проблемите не са отстранени напълно. Най-добре е да изчакате следващите ревизии на Dell U2414H. А пък ако нямате време за губене и искате да си вземете монитор сега - прегледайте предложенията на различните търговски сайтове. Напълно е възможно да попаднете на изгодна оферта и да купите евтин монитор с прилично качество, който да отговаря на вашите изисквания и предпочитания. Успех в избора!

20 коментара:

Анонимен

Мали-и-и, мноо са зле некои хора. Само чета за най-готините монитори на Dell и какви боклуци са Acer и Benq.

Аз и по-рано ви бях писал, ама нещо не реагирате. Ало, Авторите, кога най-после ще съобщите в тоя форум, че мониторите на Дел
1) не са американски, а китайски
2) произвеждат се точно от Acer/Benq

Така че няма никаква разлика, дали ще вземете Dell или Benq монитор. Производителят е един и същ - Benq!!!

???

Анонимен

Доста се чудих за този монитор и днес трябваше да го поръчам, но след всички тези проблеми ме отказахте. Бихте ли ми препоръчали монитор с подобни характеристики? и до около 500 лева.
Благодаря предварително.

monitoribg

@ коментар #1
Всъщност, никъде не сме заявявали, че мониторите на Dell са "най-готините". Пример - настоящето ревю.

Относно това "не са американски, а китайски" - че то не е тайна за никого... - "Бог създаде небето и Земята, и Земята бе неустроена и пуста. А после дойдоха китайците и направиха всичко останало" :)

"произвеждат се точно от Acer/Benq" - малко силно казано и не съвсем точно...

@ коментар #2

Целта ни не е да ви отказваме от покупка. Реално ако чакате "идеалния монитор" - никога няма да си купите нищо. Да, можехме просто да препишем рекламката от официалния сайт и да "напудрим" мозъците на читателите. Някой може да е разочарован от това, че посочваме недостатъците на моделите, но идеята на нашите ревюта е да помогнем на начинаещите потребители да добият представа какво могат да очакват от дадения модел.

Съвети за избор на монитор не обичам да давам - това е неблагодарна работа. Но все пак - какви са ви изискванията, за какво смятате да използвате монитора?

Крум

Анонимен

Искам монитора да е 24 инча с IPS матрица и да е Flicker-free, монитора ще го използвам за всичко, работя на него, гледам филми и играя. Целта ми е да взема нещо хубаво защото така, или иначе седя и го гледам по цял ден. Бюджет до 500 лева. Благодаря предварително.

Анонимен

Колега, по мое мнение приличен вариант е Dell P2414H - 24 инча, 1920x1080 резолюция) - около 400 левчета.

По-добър (по-качествен) е HP Z24i - 24 инча, 1920x1200 резолюция (по-детайлна картина).
Тук в този сайт имат ревю, можеби си го чел вече:

http://www.monitoribg.com/2013/11/hp-z24i-review.html

Цената му в БГ по магазините е около 600 лева, от чужд интернет сайт можеш да го поръчаш зн. по-евтино.

И двата монитора са flicker-free. Ако ти трябва повече за игри и филми - не се набутвай и вземи Dell. За работа обаче изорът е HP. Не само в monitoribg, но и по сериозните западни сайтове много го хвалят. Дано да съм помогнал.

Росен

monitoribg

Наистина, предложенията на Росен са добри. Аз също смятам, че тези монитори ще ти свършат работа.

Крум

Анонимен

Здравейте,
След като прочетох ревюто ви за този модел.. почти ме отказахте!
Колебая се между него и Dell P2414H - 24". Бюджета ми е макс 430лв, ще се ползва за блу-рей филми, аниме от сина ми и интернет, не се играят игри. Ползвам програми като adobe after effects, photoshop (любителско и рядко занимание). Ако може да ми препоръчате монитор?
Поздрави,
Цонко

Анонимен

Извинявам се за голямото закъснение, с което отговаряме - просто нямаше никой на линия - командировки-семинари-отпуски...

Всъщност мога само да повторя това, което Крум винаги пише в ревютата. Не бива да приемате изводите в нашите статии като единствено верни и непогрешими. Стараем се да предоставим по възможност пълна и коректна информация за мониторите, но нямаме възможност да направим тестове на 10 или повече бройки от даден модел. Не е изключено да попаднем на бракувана/недоизпипана бройка. Задължително е (е - по възможност де) всеки да погледне модела, който си е харесал, на живо.

Наистина Dell P2414H не е кой знае какво, но сериозни оплаквания от потребители май няма. За парите си е напълно прилично предложение.

Христо

Анонимен

Някаква "клюка" за HP Z27x DreamColor? Много добра цена ~ 1500 лв без ДДС.
Поздрави,
Асен

vBarlakoski

От два дни съм със U2414H, и единственият сериозен проблем който забелязвам, е че от време на време самият екран се изключва и след секунда се включва. Това най-вече става когато е пуснато видео.

Имате ли някаква идея за този проблем, и дали някой по някакъв начин го е оправил?

Благодаря!

Анонимен

Причините за това могат да бъдат различни. Например - някакъв проблем със захранването на монитора. Друга причина - проблем с видео картата.

Ако имаш възможност - включи монитора към друг настолен компютър или лаптоп - така поне ще си наясно - в монитора ли е дефекта, или в компютъра...

Христо

Анонимен

Занимавам се с програмиране и искам да намеря добър голям монитор, 23"-24".

Колебая се между DELL U2414H и DELL U2412М.
Според вас, кой от двата е по-добър за очите при писане на код дълго време?

Има ли по-добър монитор за тази цел от тези двата на цена до около 400-500 лв?

Анонимен

Колега, от двата модела Dell U2414H е по-добър вариант. Поне няма ШИМ със сигурност. А ако не си предубеден можеш да вземеш и някой от по-евтините модели на Benq с MVA матрица.

Стоян

Анонимен

Кой месец очаквате DELL да извади моделите за 2015 година?

Анонимен

Здравейте, планирам да си го купя за дизайн. Интересувам се дали знаете някой.или фирма, които да правят хардуерна калибрация

Анонимен

Здравейте,

Изчетох доста теми (всичките много полезни), но още не мога да се спра на подходящ 24 инчов монитор и за това ще се радвам на вашето мнение. Мониторът ще се ползва главно за системно администриране, четене/обработване на текст, Интернет и от време на време за филми. Бюджетът ми е около 400 - 450 лв. като за тези пари ми се иска да бъде модел максимално щадящ за очите и съответно добри други параметри. Мониторът няма да се ползва за графичен дизайн или игри. Бях се спрял първо на Dell P2414H, но после видях обзора за Dell U2412M и се замислих (въпреки, че е по - стар като модел). Видях, че се въздържате от даване на съвети, но наистина ще се радвам да дадете мнение между тези двата или да ме насочите към друг/и по - подходящи за целта, за която ще се ползва.

Поздрави, Димитър

Анонимен

Dell u2412m има повече пиксели по вертикала (1200 срещу 1080 при U2414h и P2414H). Поради това много хора го предпочитат и препоръчват за работа. Модела обаче е по-стар и има ШИМ (PWM) или трептене на подсветката. Аз не го усещам, но много хора споделят че дразни очите при продължително ползване.

Ако по-малката резолюция не те притеснява се насочи към: U2414h, ако ще го връзваш с HDMI или DP. Ако нямаш тези портове - P2414H използва по-стандартните VGA и DVI.

Анонимен

Здравейте,
Видях да се продава нов модел на Dell - Dell U2415 и на . Моля за информация дали планирате да пуснете статия за него?
Цената му е атрактивна (поне за мен :)) и предполагам ще е интересен и на по широк кръг читатели
Поздрави
Пламен

Анонимен

Здравейте, имате ли наблюдения върху U2415 ?
Поздрави
Спас

Анонимен

Здраво колеги,
ето какво изскочи от бг доставчиците - Dell P2415Q, - 4К машинка.
Тъкмо влезнах да си поръчм 2413 за дизайн и го виждам тоз "звяр". Можете ли да ме посъветвате за него спрямо U2413? Видях че и двата са 8+ битови, за малката разлика в цената се изкушавам за 4К детайла, но и се притеснявам дали като нов продукт няма да трябва да чакам 1 година да му изчистят кусурите, а и ме притеснява дали РС-то ми ще се справи - по старичко е , но пък с нова видео карта :)Моля за Ваш съвет и мнение. Поздрави, Свилен