26 март 2014 г.

AOC i2470SWQ review

 

Ревю на AOC i2470SWQ

евтин монитор за дома или офиса

   © Крум Маринов

AOC i2470SWQ
AOC i2470SWQ

   Добре дошли на страниците на нашия блог с ревюта на монитори. След известни спорове решихме да представим AOC i2470SWQ - примамливо евтин "LED монитор" (т. е. - LCD монитор с LED подсветка). Но дали изгодната цена си заслужава, дали си струва покупката, или все пак е по-добре да прежалим някой и друг лев за нещо "по-така"? Да видим...
    Допреди година-две вероятно категорично бих отказал да пиша обзор на подобен монитор... Не правете обаче прибързани заключения за качествата на модела i2470SWQ на AOC. Причините са чисто субективни. Известно време писах статии за наши печатни и интернет издания и, уви - трябва да призная, че ми се налагаше да пиша и поръчкови ревюта. Съответно след като напуснах тази сфера, реших да създам този блог, в който по възможност обективно да представяме достойнствата и недостатъците на различните модели монитори. Постоянните ни читатели със сигурност са забелязали, че първите ни ревюта са заредени с прилична доза сарказъм и преднамерено лековат стил. Просто ми беше омръзнало с високопарни фрази да рекламирам не особено качествени монитори, представяйки ги като върха на поничката. (Заимствах този израз от Марин. Според него той е доста смислен - на всеки му е интересно да отхапе върха на поничката, за да види какви вкусотии има вътре).
   Но, да оставим поничките. Говорим за монитори. AOC International дълго време беше смятана за една от многобройните тайвански компании, които не заслужават особено внимание от страна на "разбирачите". Ако съдим по ниската цена, моделът i2470SWQ едва ли ще се нареди сред сериозните предложения на пазара. Бихме могли да го подминем с небрежния коментар: "Е, какво пък - за всеки влак си има тиква" (поредният бисер на дуото Христо/Марин - моите уважаеми приятели и съмишленици, без които вероятно този сайт не би съществувал). Но... времената се менят. Да, изложих своето мнение за подобни монитори в малко по-крайна форма. Справка - ето тук: http://www.monitoribg.com/2011/09/evtin-monitor.html

   Напоследък обаче и големите и реномирани корпорации (не само LG и Samsung, но и Dell, NEC, че дори и Eizo) взеха да ни "радват" с бюджетни решения и по-евтини модели. При по-високия клас монитори също не един и два пъти сме били разочаровани - факт. От друга страна, компании като AOC, Asus, BenQ и Acer, които в повечето случаи не бяха взимани на сериозно, напоследък предлагат интересни и заслужаващи вниманието ни монитори от среден, че и по-висок клас. Въпреки широко разпространеното мнение, че "разните там BenQ и AOC са пълен боклук", истината е, че разликата в качеството при бюджетните монитори често е минимална, а цените са достатъчно апетитни.
   Нека видим, що за птица е AOC i2470SWQ. Ако наистина ви трябва нещо "по-така" или сте на мнение, че за "по-сигурно" е добре да платите допълнителна цена за логото на някоя от реномираните марки - потърсете на страницата, на която са представени всички монитори, разгледани в нашите ревюта, или използвайте указателя в страничната лента на сайта. А пък ако си търсите евтин монитор за офиса или дома, предназначен за по-обичайни дейности (т. е. не сте взискателен графичен дизайнер или професионален геймър) - i2470SWQ може би ще представлява интерес за вас.  
  

   Първи впечатления. Дизайн
   Относно чисто визуалните впечатления (цвят и форма) няма особен смисъл да разискваме. Въпрос на вкус и индивидуални предпочитания. Лично за мен AOC i2470SWQ не изглежда кой знае колко впечатляващо. Типичен офис монитор. Фантазията на дизайнерите е стигнала поне да използват някаква релефна текстура на пластмасата, наречена в маркетинговия отдел на AOC "Hair-Line". Тя покрива задната част на корпуса. Рамката наподобява шлифован тъмен метал. Семпло - неутрално и ненатрапчиво. Но и нищо, което да грабне погледа. Нормално - както споменахме, моделът i2470SWQ е предназначен най-вече за пестеливите шефове, решили на изгодна цена да оборудват офисите на своите служители с нови монитори. Дали служителите ще одобрят избора - това е отделен въпрос. По-важно е обаче друго - качеството на материалите и на изработката като цяло. Нивото е прилично, като за монитор от бюджетния клас. Въпреки че основата на стойката (поставката) е с овална форма (аз по принцип не одобрявам този вариант), мониторът си стои удивително стабилно, за разлика от много сходни модели, предложени от Acer, Samsung, Asus или LG. Пластмасата, макар че очевидно не е сред най-скъпите и качествени решения, все пак е достатъчно плътна и здрава. При натиск корпусът не скърца и не се огъва (е, не прекалявайте с експериментите - излишната енергия можете да изразходвате във фитнес залата). Качеството на сглобката също е добро. Добро впечатление ми направи и фасадата на монитора. Не, не става дума за миловидната блондинка, която Марин е решил този път да лепне на екрана. Радва липсата на разни шаренийки, светещи диодчета, огромни етикети с надписи "супер", "адванЦед", "ултра" и т. н., толкова характерни за най-евтините решения при мониторите, предназначени за неориентирания масов потребител. Единствената украса е в центъра на долната рамка - сребрист надпис AOC. Да, именно AOC, а не ЛОС, както понякога погрешно се чете от потребителите. Всъщност, логото наистина е подвеждащо и за използващите кирилица наистина изглежда като "ЛОС". Така. Дотук - без забележки.

AOC i2470SWQ back
AOC i2470SWQ - заден панел

   Продължаваме. Започва да си казва думата ниският ценови клас на монитора. По отношение на ергономиката AOC i2470SWQ няма да ви предложи кой знае какво. Липсва възможност за завъртане на стойката, което не е толкова фатално, няма възможност обаче и за промяна на височината - това вече е значително по-неприятно. Също така кабелите си се веят като "волният Уили", или как там му беше името. Вярно, за тази цел хората са измислили кабелните връзки, познати и под името "свински опашки". От друга страна - за тези пари какво очаквате? Мониторът разполага и с вградени високоговорители. В офиса може и да свършат работа, но ако обичате докато работите у дома да слушате блек метъл (примерно), или за отмора да изгледате някой клип в YouTube, или пък някой филм - помислете за допълнително озвучаване.
     

   Технически характеристики на AOC i2470SWQ

   Тип на матрицата: AH-IPS*, LED подсветка
   Размер на екрана: 23.8" (~60,5 cm)
   Разделителна способност на екрана: 1920x1080 (16:9)
   Време за реакция: 5 ms (GTG)
   Стъпка на пикселите:  0.2745 mm
   Яркост: 250 cd/m²
   Контраст: 1 000:1 (статичен), 20 000 000:1 (динамичен)
   Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178°
   Други: D-Sub, DVI-D, HDMI, DisplayPort
   Тегло: 3.9 кг
  
   В техническите характеристики на AOC i2470SWQ има няколко момента, на които следва да обърнем внимание. Това и ще направим в следващите редове. А в случай, че вече сте си изградили мнение за този модел и сте решили, че не е за вас - чувствйте се свободни да си изберете и купите някой друг от многото подобни (или по-добри) LCD монитори с LED подсветка, предлагани в различните търговски сайтове и магазини за битова техника.

   Така, продължаваме нататък с нашия обзор на новия монитор на AOC.
  
   Конектори
   Изброени са няколко реда по-нагоре - в техническите спецификации на i2470SWQ. Не можем да отречем - AOC заслужават похвала - за разлика от много други "скръндзави" производители на монитори, са се постарали да ни осигурят всички цифрови (DisplayPort, HDMI, DVI), че дори за всеки случай - и аналогов порт. Комплектът щеше да е пълен, ако бяха добавили и един четец карти и 2-3 USB порта. Ще го преживеем - да не забравяме, че това е един евтин монитор, позициониран в ниския ценови клас.
           
   Меню
   Менюто на AOC i2470SWQ се управлява посредством четири механични бутона, разположени върху долната плоскост на долната рамка. Да, да - изречението се получи ужасно, зная. Но, надявам се, успяхте да ме разберете. В смисъл - не са се ококорили срещу вас, а "гледат" надолу - към плоскостта на бюрото. Петият бутон е отделен от останалите и служи за включване/изключване на монитора. Подобно решение вероятно ще накара доста потребители да измърморят нещо по адрес на дизайнерите на AOC. Действително - при така разположени бутони е достатъчно трудно да се борави с менюто на монитора. От друга страна - едва ли ще го правите всеки ден от сутрин до вечер. Един-два пъти може да се преживее (въпреки че за по-нервните граждани и това "един-два пъти" може да е достатъчно за да им се поразширят ноздрите).
   След като положите известни усилия, ще постигнете успех и ще можете да се разходите най-после из самото меню. Има раздел, озаглавен "Luminance". Логично, тук са настройките за яркост и контраст, динамичен контраст, гама (не музикална, разбира се). Малко изненадващо за мен тук е напъхан и контролерът за overdrive ("ускоряването" на матрицата с цел постигане на заявените 5 ms). В подсекцията Eco Mode се оказва, че се избират фабрично зададените режими на картината (по подразбиране стои "Standard"). Странно решение... Секцията Color Setup, вече по-логично, дава възможност за регулиране на цветовата температура, както и на основните цветове - Red, Green, Blue (червен, зелен, син). В раздела Extra можете да промените по свой избор съотношението на страните, както и да промените използвания порт за връзка с компютъра. Ще откриете в менюто на i2470SWQ и други "екстри" (като например Picture Boost), които едва ли ще са ви от полза.

   Накратко, в съчетание с разположението на бутоните, менюто може да създаде известни затруднения на повечето потребители, които (естествено) не се занимават постоянно с тестове на различни модели монитори и не са свикнали с приумиците на разни шантави дизайнери.
        
   Разход на електроенергия
   По официални данни енергопотреблението на AOC i2470SWQ е 45W. Както обикновено, незнайно защо, производителят дава доста завишени стойности. На практика разходът е поне наполовина по-нисък. Общо взето - в рамките на нормата за подобен тип монитор с LED подсветка.
           
   Качество на картината
   Както отбелязахме вече, в техническите спецификации на модела i2470SWQ има няколко момента, на които следва да обърнем внимание. Преди всичко - диагоналът на екрана. Нито е 23 инча, нито е 24. Според данни на самия производител - 23.8 инча. Тук въпросите обаче следва да задаваме не на AOC, а по-скоро на LG - компанията, предоставила матрицата. Вероятно са открили по-икономичен начин да нарязват матриците на парчета, та да има по-малко фира :). При съотношение на страните 16:9 и разделителната способност от 1920x1080 (вместо очакваните 1920x1200 пиксела и съотношение 16:10), съответно е увеличен и размерът на пикселите. Разликата на пръв поглед е минимална - 0.2745 вместо стандартните 0.270 при 24 инчовите монитори с разделителна способност от 1920x1200. Няма да споря, но съм сигурен, че ще има и "особено заядливи и зловредни" потребители, които няма да останат доволни.

   Относно яркостта - 250 cd/m². Естествено, никой нормален човек няма да я ползва на максимума, но подобни стойности косвено подсказват, че е използван малко по-евтин вариант на LED подсветката. Какъв е реалният контраст при модела i2470SWQ, ще изясним след малко. Колкото до умопомрачителните стойности на т. нар. динамичен контраст (20 милиона, страшна работа!) - предлагам ви да не им обръщате никакво внимание. AOC не са нито първите, нито последните, които не пропускат да хвърлят чук в очите на наивните потребители.
   Следва също така шокираща за някои потребители новина. Споменатата матрица е 6-bit + FRC, т. е. въпросните 16.7 милиона цвята се постигат чрез интерполация (смесване на реално наличните цветове). С други думи - възможно най-евтиният вариант на добилата (най-после се преборихме с противните TN) широка популярност IPS матрица. Ама как - нали, такова... AH-IPS - най-доброто, нали... Нали - дали, ах-ипс, или ох-опс - все тая. Можем да наречем един пигмей президент, или крал - какво значение има. Пак си е пигмей. Хей, не мислете, че имам нещо против пигмеите, президентите или кралете. Даже имам двама близки приятели сред тях. Сред пигмеите де... С президенти и крале не другарувам. Накратко - матрицата на AOC i2470SWQ е псевдо-осембитова. Можехте да се досетите и по цената на монитора.

   Направих това пространно отклонение по една проста причина. По форумите се подвизават доста "разбирачи", които упорито твърдят, че щом матрицата е AH-IPS, значи мониторът е "най-якото нещо на пазара, 10 бита или поне 8, взимай и не се чуди". Уви, подобно твърдение е далеч от реалността. Просто производителите ловко жонглират с наименованията, нищо повече. От друга страна, това винаги го подчертавам в нашите ревюта - недейте да се плашите. "На око" едва ли ще засечете разликата между 6+ и чиста 8-битова матрица. Тези 6-bit + FRC матрици в повечето случаи се представят на прилично ниво. Подобен монитор ви дава възможност спокойно да се занимавате с графичен дизайн на любителско ниво, да си коригирате снимките с фотошоп и т. н. Между другото, представеният в миналото ни ревю монитор - HP Z24i е с подобна модификация на матрицата, при това е сред най-удачните модели на пазара. Препоръчвам ви да му обърнете внимание. Е, не казвам, че с такава матрица ще получите винаги отличен резултат. Уж производителят на IPS матриците е един и същ, но мониторите доста се различават като качество. Нека впрочем да погледнем резултатите от няколко основни теста на AOC i2470SWQ.
              
   Представената по-долу графика показва прецизността на цветопредаване при AOC i2470SWQ - заводски настройки, стандартен режим. Обозначава се с DeltaE. При DeltaE >3 дори с невъоръжено око ще забележите, че цветовете се разминават с реалните. В случай, че DeltaE < 1 цветопредаването се приема за коректно (по-ниска стойност - по-добре).
  

AOC i2470SWQ DeltaE
AOC i2470SWQ - цветопредаване преди калибриране

   В повечето случаи казвам, че стойностите на цветопредаване при заводските настройки не бива да ни притесняват - след калибриране картината забележимо се подобрява. Да бъдем реалисти обаче - едва ли човек, решил да вземе евтин монитор, ще си купи и калибратор, който ще се окаже по-скъп от самия монитор. От друга страна - обидно е да не се възползваш от основното предимство на IPS матриците. Изход има. Не е идеален вариант, но все пак е нещо... Windows има вградена функция за калибриране на цветовете - Control Panel =>Display=>Calibrate Color. Хайде, по-напредналите с материала читатели нека да не сумтят. Казах - не е кой знае какво, но в случая е по-добре от нищо. Вариант е и да потърсите в Нета някоя програма за софтуерно калибриране - все още се намират безплатни версии. Ние за целите на нашите ревюта сме се екипирали с нужния софтуер и хардуер, понякога взимаме на заем и по-сериозно професионално оборудване (в зависимост от очакванията ни за конкретния модел). Ето ги и резултатите, които получихме при AOC i2470SWQ:
  

AOC i2470SWQ average DeltaE
AOC i2470SWQ - цветопредаване след калибриране

   Отличен резултат за един бюджетен монитор в ниския ценови клас. Все пак не забравяйте - има разлика в представянето на отделните бройки. Показаните тук резултати се отнасят именно до конкретната бройка. Нямаме възможност да направим тестове на стотина монитора и да представим средностатистическа информация за модела. Следващата графика показва постигнатото ниво на черния цвят. Измерва се в cd/m² (кандела на кв. метър). Отново, колкото са по-ниски стойностите - толкова по-добре:

AOC i2470SWQ black level
AOC i2470SWQ - ниво на черния цвят

   Добър резултат. Дълбочината на черния цвят рефлектира върху реалния контраст на монитора (тук по-високите стойности са по-добри):

AOC i2470SWQ contrast
AOC i2470SWQ - контраст

   Отново - добро постижение. Както знаят по-напредналите потребители, при повечето LCD монитори, (особено при моделите, произвеждани допреди половин-една година), обикновено след калибриране контрастът пада значително (средно с около 20%, често - дори и повече). И още малко цифри, на които следва да обърнем внимание. Цветовото пространство, което покрива AOC i2470SWQ е sRGB ~ 90%, съответно AdobeRGB ~ 65%, като след калибриране дори се губят още 2-3 процента. Поредното потвърждение, че с един и същ изходен материал (IPS матрици от идентични модификации, всички - производство на LG), различните компании постигат различен резултат. Така например при монитора на Hewlett-Packard, за който стана
дума по-горе, отчетохме sRGB ~ 99%. Има какво да се желае от AOC i2470SWQ и по отношение на равномерността на градиентите, но като за очевидно бюджетен монитор, предназначен най-вече за непретенциозни офис работници, всичко е в рамките на очакваното.

   Ъгли на видимост
   Сигурно са изписани хиляди статии и мнения във форумите за превъзходството на IPS матриците над конкурентите PVA, MVA и особено - TN. Напоследък се приема по презумпция, че IPS базираните монитори нямат проблеми с ъглите на видимост и на практика повечето потребители не си правят труда да да проверяват. А трябва. Да, IPS мониторите все още удържат фронта, ако сравняваме с конкурентните технологии. Но картината далеч не е това, което би могло да бъде. Напоследък се носят слухове, че производителите се канят при някои IPS модели да върнат филтрите, които премахнаха с цел поевтиняване на продукцията. Ще видим, ще видим. Както казва Христо - око да пипне, ръка да види.
           
   Време за реакция на матрицата и забавяне на входния сигнал
   Според инженерите на AOC (или - според маркетинговия им отдел?), моделът i2470SWQ е сред бързаците - 5 ms, което си е постижение за IPS монитор. Честно казано, вече ми доскуча да повтарям, че за разлика от математиката, при мониторите често се оказва, че 5=8. Защо? Ами - защото. Бързодействие, измерено от самия производител при преход между грижливо подбрани нюанси на сивото. В лабораторни условия. Демек - без свидетели. О, ако искате - дерзайте. Съдете ги за подвеждаща информация. Веднага ще извадят сертификат, потвърден от "независим" източник. То още преди години редица независими изследователски центрове доказаха, че от шоколадовите бонбони не се дебелее. После се оказа, че изследването е по поръчка на един голям концерн, производител на... шоколад. И е спонсорирано от него, разбира се. Впрочем, ако за някого е толкова важно - може да смята, че неговият i2470SWQ е бърз като заек на кънки.

   Хубавото при монитора е, че има възможност за регулиране на т. нар. overdrive на матрицата (технологията, позволяваща да се "ускорят" пикселите). Тук всичко е въпрос на вкус, но както и при повечето други монитори - най-чиста картина ще получите ако не прекалявате. Изберете положение "Weak" или "Medium". В режим "Strong" изображението ще пострада сериозно - разните там ореоли около движещите се обекти и размазването на картината, от които се опитвате да се отървете, ще бъдат заменени от подобни, не по-малко неприятни за окото. Забавянето на входния сигнал, т. нар. input lag, е на прилично ниско ниво - 6-7 ms, така че тук няма за какво да се вълнувате. Прави ми впечатление, че по-простичките модели в това отношение често се представят по-добре от своите събратя с по-сложна и прецизна електроника. Логично е, всъщност.
  
   Подсветка
   Добре познатата W-LED подсветка, използвана при съвременните бюджетни LCD монитори. Добре познатият Glow, характерен за преобладаващата част от IPS базираните модели. В рамките на очакваното, впрочем. На тъмен (черен) фон светлите петна в долната част на екрана (или по ъглите, понякога и в средната горна част) не са рядко явление. При AOC i2470SWQ (или поне при бройката, която тествахме) за щастие особени проблеми не открихме. Тук - без забележки.
   Ако обаче някой си мисли, че "кристалният" ефект е минало - може да престане да си го мисли. Поредният модел, при който го има. Да, не е толкова силно изразен, както при по-старите IPS монитори, но го има. От друга страна, не всеки е в еднаква степен чувствителен към това... явление (не бива да го наричаме с категоричното "недостатък", защото се възприема доста субективно - има хора, на които изобщо не им прави впечатление). За да не завършваме тази част от ревюто на песимистична вълна, ще отбележим, че поне за ШИМ при i2470SWQ можете да не се тревожите.  
        

   Предимства и недостатъци на AOC i2470SWQ, цена

   Предимства: прилично качество на пластмасата и изработката като цяло, неутрален дизайн (без гланц и разни шаренийки, дразнещи погледа по време на работа), наличие и на трите цифрови порта за свързване (DVI, HDMI, DP), възможност за контрол на функцията overdrive за "ускоряване" на пикселите на матрицата, нисък input lag, не се използва ШИМ за управлението на подсветката (или честотата е изключително висока, така че не се усеща трептене), характерните за IPS матриците широки ъгли на видимост (но не и максимално възможните, все пак), ниска цена. 
   Недостатъци: няма възможност за регулиране на височината на екрана, има какво да се желае от точността на цветопредаване при заводските настройки (това налага калибриране на монитора, ако искате да се възползвате от главното предимство на IPS технологията).
   Цената на AOC i2470SWQ, към момента на написване на ревюто, се движи в границите 340-365 лв.

   Крум Маринов
  
   Заключение
   Мисля, че всичко е ясно. Очевидно е, че AOC i2470SWQ не сваля звезди от небето. Не е и нужно. Самият производител го определя като модел, предназначен за използване най-вече в офиса. Цената е изгодна, основните технически параметри отговарят на изискванията за добър офис монитор. Все пак разочарова липсата на възможност за промяна на височината на стойката. В случай обаче, че търсите евтин монитор, базиран на IPS технологията, който да използвате у дома, AOC предлага и друг модел, който може би ще ви се стори по-симпатичен. Става дума за представеният от нас преди време 23 инчов i2367Fh. Той също далеч не е "върха на поничката", но, както писах в ревюто - не е лоша алтернатива на популярните бюджетни модели на Dell, окупирали пазара в последните 2-3 години. Сходни предложения имат и други производители на монитори - като Asus, LG, Philips или Samsung например. Но, ако не сте особено претенциозни, мисля, че AOC i2470SWQ ще ви свърши работа в офиса, а вероятно - и у дома. Без да налагам мнението си, лично аз за домашно ползване бих се поогледал за "нещо по-така", пък дори да се наложи да отделя по-голяма сума (бел. - Христо).

   Естествено, преди да вземете окончателно решение, е добре да проверите в Интернет за актуалните предложения на различните производители. Напълно е възможно да попаднете на изгодна промоция и да купите евтин монитор с прилично качество, който да отговаря на вашите изисквания и предпочитания. Ниската цена на мониторите не винаги автоматично означава и лошо качество, но все пак - бъдете реалисти в очакванията си. Успех в избора!

4 коментара:

Анонимен

Какви са тези AOC монитори? Поредното китайско менте. След толкова забавяне на това ли ... намерихте да правите ревю? Дайте малко по-сериозно бе пичове! Dell извадиха поне 4-5 модела за който нито ред не сте написали. Излагате се значи. Чакам!

Калин

Анонимен

@ Калин

Само да попитам, в коментарите към предишното ревю Вие ли, господине, бяхте написал "...Струва ми се че отделяте твърде много внимание на Dell..."

;)

Може да не вярвате, но прочитаме внимателно всеки коментар, независимо от това, дали ни харесва, или не. И понякога дори отговаряме!

Та в случая - в резултат на токов удар ми изгоряха и лаптопа, който съм преотстъпил на Крум, и компютъра. И то точно когато прехвърлях последните две ревюта, написани от Крум. С един токов удар - две ревюта, както се казва. Заедно с резултатите от тестовете, графики, снимки и т. н. Месец бяха на ремонт - не можаха да спасят информацията, уви. Едното ревю беше точно за монитор на Dell. Е, сега пак трябва да търсим същите модели, какво да се прави. А междувременно попаднахме на този AOC (или - ЛОС, както ги наричат някои). Евтино мониторче за по-икономични потребители. Както е написал Крум - за всеки влак...

Христо

Анонимен

Е хвана ме в крачка - признавам си.
Просто не съм голям фен на Dell обаче и този ЛОС така де - AOC не ме вълнува. Очаквах ревю на нещо по интересно. Това нещо кой ще го купи не знам.

Калин

Анонимен

Така а а а , и аз да се включа.....
ЧЕТА с интерес всяка статия и за пръв път ще коментирам....
Добър и закачлив стил на писане, КОНКРЕТНА и ТОЧНА информация, която проверявам из Нета, АКО имам личен интерес....
От дълги години работя професионално с изображения и верния цвят НЕ Е за подценяване. Винаги съм си купувал КАЧЕСТВЕНА техника и не съм жалил средства за което, НО дойде кризата и бях засегнат лично. Тази статия е за всички, които ТРУДНО ще съберат поне 600лв. за приличен монитор (аз събирам по 20лв на месец). Желая на екипа да продължи с интересните статии, а всеки ще си намери нужната му информация.... Нека има и статии за Е(Ф)ТИНИ монитори, и за хората с малко пари да има инфо... Повечето наем кои са EIZO (не ги купуват много май :)) )
Поздрави: Ц. Цветков