4 април 2011 г.

Eizo FS2331 review



LCD монитор
Eizo FS2331 
цена ~ 820.00 лв. 
Тип на матрицата:
S-PVA
Размер на екрана:
23" (58.42 cm)
Резолюция: 1920 x 1080
Време за реакция:
7 ms (GTG)
Стъпка на пикселите: 0.265 mm
Яркост: 300 cd/m²
Контраст: 3 000:1
Ъгъл на видимост:
H/V - 178°/178° 
Други: VGA, DVI, 2xHDMI, вградени говорители











   Ревю на LCD монитор Eizo FS2331

   © Крум Маринов


   Добре дошли на страниците на monitoribgНаскоро Eizo представиха нов 23-инчов  LCD монитор. Моделът е FS2331 и е с VA матрица. Таргет-групата, в която се прицелват разработчиците, са както геймърите, така и любителите на филми, които не са подмамени от по-ниската цена на TN дисплеите.
   Но дали Eizo FS2331 може да мери сили с популярните мултимедийни монитори на DELL, снабдени с IPS матрици, като например разгледания в предишно ревю модел U2311H? И дали е способен да се конкурира с актуалните геймърски LCD монитори? Дали качеството на картината е на обичайното високо ниво? На тези въпроси ще се опитаме да дадем отговор в нашето днешно ревю...

   Моделът FS2331 е с различен дизайн в сравнение с повечето монитори на Eizo. Новата рамка е по-тънка и по-малко обемиста. Както се казва - хваща окото. Високоговорителите са интегрирани в долната част. Стойката позволява да се променя наклона на монитора, но другите ергономични функции, които са обичайни за повечето монитори на Eizo, тук не са включени. Срамота!
   На гърба на монитора откриваме 2xHDMI, DVI, D-Sub (VGA) и един аудио вход. Екранното меню има богат набор от функции и се управлява с дистанционно, на самия монитор няма бутони за управление на менюто.
   Енергопотреблението е на съвсем приемливо ниво. Определено е по-ниско от обичайното за IPS и VA монитори. В режим на готовност е 0,1 W, а при работа - 39 W
(при фабрични настройки). След калибриране пада поне с 10-15 W. В това отношение
Eizo FS2331 се доближава до показателите на DELL U2311H.
   Качеството на картината разбира се не е същото както при по-скъпите монитори на Eizo, предназначени за графични дизайнери, но е далеч по-добро от това, което предлагат TN матриците.Цветовете са ярки и естествени. Тъй като дисплеят е с VA матрица, качеството не се влошава така главоломно, както става при TN-ките, когато мониторът се гледа под ъгъл. Антирефлексното покритие също е много качествено и върши отлична работа.
   Eizo FS2331 е с 1920 х 1080 резолюция (Full HD) и съотношение на страните 16:9. Широкоекранният формат категорично се налага и вече става трудно да намерите монитор с друго съотношение. Нормално - този вариант е по-изгоден за производителите, които така "спестяват" доста пиксели при изработката на матриците... Но от друга страна това е идеален вариант, щом става дума за геймърски/мултимедиен монитор.
   Интерес представлява т. нар. "Paper mode". Това е режим на работа, който щади очите при четене на текст, изведен на екрана. Е, не бих казал, че усещането е същото, като да четеш книга, но е добро решение на разработчиците от Eizo.
   Нивото на черното при VA матриците по принцип е изключително добро, но ако говорим за модела FS2331, то е уникално. Едва ли има друг LCD монитор с по-добри показатели. В интерес на истината, дълбочината на черното намалява, когато гледате монитора под ъгъл, но когато гледате фронтално, се доближава до нивата, които имат плазмените телевизори.
   Времето за отговор на матрицата е достатъчно добро, но разбира се, не може да достигне стойностите, които имаме при TN матриците. При динамични картини се забелязва леко размазване и ореол около бързо движещи се обекти. В това отношение DELL U2311H се представя определено по-добре. Въпреки това, FS2331 е много подходящ за повечето игри (като изключим бързите FPS) и за гледане на филми.
   При гледане под ъгъл интензивността на цветовете и контрастът намаляват, но не фатално. Ъглите на видимост при VA атриците са по-тесни от тези на IPS, но значително превъзхождат TN. Посочените по-горе стойности за ъглите на видимост при FS2331 са дадените официално от производителя, но реално са по-тесни, не се заблуждавайте.  
   Накратко, Eizo FS2331 е отличен мултимедиен монитор, който ще удовлетвори изискванията на повечето потребители.
   Леко разочарова липсата на възможност за регулиране на височината, но за сметка на това има дистанционно управление :). 
   В случай пък, че високото качество на картината и функционалността не са от решаващо значение за вас и търсите по-евтин LCD монитор, който обаче да се отличава със стилен дизайн - разгледайте модела Acer S243HL. Ако не друго, то външният му вид наистина е страхотен. Даже, ако не се лъжа, този монитор беше печелил и някакви награди за дизайн...

   Още статии и ревюта - от Съдържанието.

4 коментара:

Анонимен

Здравейте, понеже нямате много ревюта на EIZO бих искал да попитам дали имате някакви лични впечатления (от първа ръка) от линията ColorEdge. Интересува ме конкретно модела EIZO CG223W понеже няма как да го вида лично (не мисля, че има такива монитора в района). От къде може да се поръча на добра цена. P.S. like the blog, hate the theme Мерси


Todor Velichkov за Eizo FS2331 review

monitoribg

При мен проблемът е сходен :) - и аз рядко попадам на модели на Eizo. Голяма част от мониторите, на които сме представили ревюта, сме ги тествали благодарение на приятели и познати. Понякога успяваме да тестваме и модели в един магазин (имаме си наш човек, който ни дава такава възможност, когато шефовете му ги няма наблизо). От другите магазини и магазинчета ни гонят. Или мрънкат, че им съсипваме бизнеса, като пишем за недостатъците на мониторите, или поставят условие да пишем неверни неща и да им правим реклама на магазина...

Няма смисъл да съчинявам някакви измислици само въз основа на характеристиките, ако попадна на въпросния модел на Eizo и имаме възможност да го тестваме - разбира се, че ще напиша ревю.

Крум

Анонимен

За известно време бях притежател на тук описаният модел.

Какво ми хареса:

+ Много добър контраст в централната част на екрана

+ Възпроизвеждането на реални цетове (но пак в централна част на екрана)

Какво не ми хареса:

- Почти никакви ергономични настройки.

- Отрицателно качество на звука на вградените високоговорители, които по моя преценка са с честотна лента от 1kHz до 2kHz. С 2 думи, качеството на джобно радио купено от Илиенци - напълно неизползваеми.

- Вграденият светлинен сензор който променя осветеността на монитора в зависимост от околното осветление ми се видя излишен. Някаква ЕКО щуротия. Добре че може да се изключва.

- Замяната на вградените във фронт панела бутони с дистанционно е типичен пример за поевтиняване на продукцията. В очите на накой може да е супер екстра, но това дистанцинно надали струва повече 5лв. Трудни за натискане бутони и чувство че държиш в ръцете си пластмаса която всеки момент ще се счупи.

- И най-важното: Лош ъгъл на видимост. Никога не съм имал TN монитор, но PVA матрицата на EIZO-то е катастрофа в сравнение с IPS-ките. Проблемът е особенно подчертан при гледане на по-тъмни или нощни снимки - дори да стоиш перфектно фронтално срещу монитора, в ъглите се забелязва промяна в цвета и контраста. Напълно черното става сиво, естественият цвят на кожата става бледо-жълт. Бях принуден да го върна и сега съм с HP ZR2440w.

Анонимен

Скоро никой не е писал за този монитор.
Наистина ли е толкова лошо положението с ъглите навидимост. Смятам да го гледам само фронтално, но както се отбелязва, дори и тогава имал проблеми? Моля някой да сподели впечатленията си.