4 април 2011 г.

Acer S243HL review

LCD монитор Acer S243HL 
цена ~ 430.00 лв. 
Тип на матрицата: TN, LED
Размер на екрана: 24" (61.0 cm)
Резолюция: 1920 x 1080
Време за реакция: 2 ms (GTG)
Стъпка на пикселите: 0.277 mm
Яркост: 250 cd/m²
Контраст: 8 000 000:1 (динамичен)
Ъгъл на видимост: H/V - 170°/160° 
Други: D-SUB, VGA, 2xHDMI,
вграден високоговорител






   Acer S243HL review


© Крум Маринов


   Acer S243HL е поредният LCD монитор, на който ще посветим ревю в нашия
онлайн обзор.
   Спор няма - този модел се отличава със страхотен дизайн. Но какво ли се крие зад лъскавата фасада?
   Дисплеят е изключително тънък - само 15 мм в най-тънката си точка! Стойката е едно изключително оригинално решение. Несъмнено дизайнерите на Acer заслужават похвала. Edge LED подсветката спомага за намаляване "дебелината" на монитора и осигурява едно изключително ниско енергопотребление, което е пореден плюс за S243HL. Както споменахме, стойката е много оригинална. Тя е несиметрична, изработена е от метал и осигурява добра стабилност. На нея са разположени контролният панел, вграденият високоговорител и в задната част - панелът с портовете. Захранването, както се досещате, е извън монитора. Рамката на екрана е тънка и елегантна, изработена е от черна матова пластмаса, което спомага да не остават видими пръстови отпечатъци. Наистина, този модел на Acer е сред най-красивите монитори на пазара. Дизайнът му е впечатляващ, а същевременно и много практичен.   Acer S243HL разполага с цели два HDMI входа и един D-Sub (VGA). Ако имаше и DVI, щастието щеше да е пълно. Да, ама няма, ядец.
   Матрицата е TN, широкоекранна - Full HD (1920 x 1080), с матирана повърхност. Време за реакция - 2 ms (GTG, разбира се).
   Екранното меню не е толкова богато на екстри, но предлага всички необходими настройки. Е, не би навредило да добавят на S243HL един автоматичен сензор за регулиране на яркостта, която, трябва да отбележим, има нужда от допълнително настройване.
   За сметка на това, както вече споменахме, консумацията на електроенергия при този модел на Acer никак не е висока. След калибриране пада до 18-19 W. Да не пропуснем да отбележим, S243HL е снабден с фирмен софтуер, предназначен за калибриране на монитора.
   Всичко това е похвално, но не очаквайте чудеса - матрицата е TN. Това автоматично довежда до стеснени зрителни ъгли (особено по вертикала), не много добро ниво на черното и изключително красиви цветове, които са твърде далеч от действителните. При конкретния модел на Acer има какво да се желае и от настройката на яркостта. Освен това се забелязва лек светъл ореол около бързо движещи се обекти на екрана.
Това не е никак странно - не забравяйте, че умопомрачителните стойности от 1-2 ms време за реакция не са нищо повече от евтин маркетингов ход на производителите на евтините TN матрици, постигнати са по съмнителен начин и при съмнителни обстоятелства, така да се каже.
   Накратко, Acer S243HL е много красив LCD монитор, който предлага не толкова красива картина :(. Е, в случай, че не ви пука за качеството на картината и не смятате да се занимавате с графичен дизайн... Реално, в случая с този монитор плащате допълнително за оригиналния дизайн, което, между другото, си е нормално (независимо от това, дали ни харесва, или - не). Да, спор няма - Acer S243HL е наистина стилен. Не толкова впечатляващ, но пак с приятен дизайн е и Philips 222EL1SB, който при това е и много евтин... Ако просто търсите нещо по-евтино - може и да ви свърши работа. Преди обаче да скочите от трън та под влак :) настоятелно ви препоръчвам да прегледате публикацията Характеристики на LCD мониторите   
   Още статии - от СЪДЪРЖАНИЕТО.