16 юни 2011 г.

BenQ XL2410T review

BenQ XL2410PT

    Ревю на BenQ XL2410T
   представено от г-н Марин Чучуков  
=====================

   Здравейте, уважаеми читатели на  monitoribg.com. Днес имаме гостуващ автор - дълбоко уважаваният от нас г-н М. Чучуков, който кратко, стегнато и ясно ще опише предимствата и недостатъците на BenQ XL2410T - първият 120 херцов модел на BenQ. В случай, че не ни хареса това, което е написал - няма да му платим, а даже и ще го набием!
   След подобно напътствие се замислям, дали въобще да се захващам с това ревю, но XL2410T е наистина доста интересен модел на BenQ, така че ще поема този риск...
   Мониторите, реално поддържащи 120 Херца честота на опресняване може да се каже, че са новост в България, но в интерес на истината, тази малка революция при LCD мониторите бе осъществена не толкова отдавна. Така че не изоставаме кой знае колко много от останалия свят. BenQ се позабавиха с присъединяването си към клуб "120 Hz", но може и да е за добро. Това им дава шанс да вложат в XL2410T най-доброто, същевременно избягвайки недостатъците на по-ранните модели на своите конкуренти.  Може би не ви е известно, но BenQ произвежда LCD дисплеи за такива реномирани компании като LG, Samsung, Dell, ViewSonic и Apple. В тази връзка, виждам че колегите са предложили списък с най-добрите
геймърски монитори, в който фигурират Samsung 2233rz и LG W2363D - наистина добри монитори. Има една приказка, че добрите обущари ходят със скъсани чипици, щото от много поръчки нямат време да си ги зашият, но да се надяваме, че случаят с  XL2410T не е такъв. Да видим.

Основни характеристики на BenQ XL2410T: 
Тип на матрицата: TN, LED подсветка
Размер на екрана: 23,6" (60 cm)
Резолюция: 1920 x 1080
Време за реакция: 2 ms (gtg)
Стъпка на пикселите: 0.2715 mm
Яркост: 300 cd/m²
Контраст: 1 000:1 (статичен), 10 000 000:1 (динамичен)
Ъгъл на видимост: H/V - 170°/160° 
Други: VGA, DVI, HDMI, Height Adjustable
Цена на BenQ XL2410T: ~650.00 лв.

   Посочената цена на монитора е ориентировъчна. Актуална информация можете да получите от сайтовете на фирмите, които се занимават с продажба на монитори. Много е вероятно да попаднете на изгодно предложение и да купите XL2410T по-евтино. Четете обаче внимателно - дали в цената е включен ДДС и колко струва доставката.
   Външен вид. Дизайнът на BenQ XL2410T се отличава с приятни линии и изключителна практичност. Корпусът е изработен от качествена матирана пластмаса, а стойката се отличава с добрата си функционалност. В долния десен ъгъл рамката на XL2410T е леко удебелена, предоставяйки място за обозначенията на бутоните, с които се управлява менюто, както и за индикатора на състоянието. За щастие и за разлика от много други модели, при този LCD монитор на BenQ индикаторът не е твърде ярък, свети в приятно зелено (оранжево в режим на очакване). Самите бутони са разположени на долния ръб на рамката, не на фронталната плоскост (т. е., отпред въобще не се виждат) - доста интересно решение на дизайнерите на BenQ. Съответно, за да не се затруднява потребителя, бутоните са снабдени с малки издатинки, които помагат да ги усетите по-лесно. В лявата част на рамката XL2410T е снабден с аудио изход за слушалки, който изглежда някак си безнадеждно самотен и изоставен. Биха могли да му добавят за другарчета 1-2 USB входа, например. Стойката на монитора е достатъчно стабилна и както казах - много функционална. Позволява завъртането на монитора в хоризонтална плоскост, можете да го накланяте и дори да го завъртите портретно. Освен това, тя има и леко задигнат кант, така че можете да си държите там химикали, кламери или други подобни джундурии, без да се опасявате, че ще се изтъркалят нанякъде. Най-важното достойнство на стойката при BenQ XL2410T обаче е възможността за регулиране на височината. Това е полезна функция, която за съжаление често е пренебрегвана, особено при геймърските монитори.
   Този модел на BenQ е снабден с аналогов VGA вход и два цифрови - DVI-D (Dual-link) и HDMI. Менюто ви позволява да посочите кой от входовете да се използва за приемане на сигнал. Интересното е, че XL2410T може да предава едновременно сигнал от два различни източника, тази функция се нарича Picture by Picture (PBP). Има и функция за автоматично избиране на активния вход. В случай, че на дадения вход сигналът зачезне, XL2410T набързо проверява другите входове и ако и там не открие сигнал, с чиста съвест се отдава на приятна следобедна дрямка, очаквайки по-нататъшното развитие на събитията.
   Менюто на BenQ XL2410T обаче е тъжна картинка. То не е много приятелски настроено към потребителя, а в съчетание с нестандартното разположение на бутоните, настройката на монитора ще ви накара да скръцнете със зъби не един и два пъти. Това не е добре, тъй като ще се наложи да се позанимавате с това меню по-дълго - фабричните настройки на картината за жалост са безобразно зле. Цветовете са твърде наситени и ярки. Това е обичайна практика, трик, прилаган от производителите, който обаче създава неудобство на потребителите, на които се налага да отделят немалко време, за да постигнат приемливо качество на картината.
   За да си спестите малко време при калибрирането на BenQ XL2410T, можете да използвате приблизително следните настройки: От менюто изберете режим sRGB. Яркостта намалете до 33-35, контраст - оставете на 50, рязкост на картината - 3, Gamma - 2,2, Instant mode - вкл. В този режим ще постигнете най-добри резултати, но пък разделната настройка на цветовете е заключена. Както споменах - менюто на XL2410T, за разлика от други модели на BenQ, е наистина ужасно. И да - съвсем правилно колегите във всяко ревю напомнят, че между отделните пратки монитори има разлика, така че приемете дадените настройки като ориентировъчни и нагласете картината според вашия конкретен случай.
   След калибрирането нивото на черния цвят ще бъде много добро - по-добро, отколкото при LG W2363D и много близко до показателите на Asus VG236H. В това отношение най-добре се представят мониторите с VA матрица. BenQ XL2410T, който е предназначен за хард-кор геймъри, е с TN матрица и в тази област не може да си мери пиш... силите с монитор като Eizo EV2333W.
   След като намалите яркостта, съответно пада и енергопотреблението - при XL2410T, който е с LED подсветка, ще имате стойности от порядъка на 24-25 W, което е по-малко, отколкото при LG W2363D. Между другото, аз споделям мнението на колегите, че LED подсветката е хвалена повече, отколкото заслужава. В случая с този конкретен модел на BenQ имаме забележима неравномерност на подсветката в горния край на екрана.
   BenQ XL2410T е геймърски монитор, затова поддържа и честота на опресняване от 120 Hz. Това му дава възможност съответно да работи в режим 3D, както и да се избави от накъсването на картината при много бърза смяна на кадрите. Съчетано с ниското време за реакция (едва 2 ms gtg), поддържането на 120 херцова честота на опресняване наистина ни дава гладка картина, без характерните дефекти, проявяващи се обикновено при бързите FPS и racing игри. В това отношение особени забележки към BenQ XL2410T нямам. Един важен аспект, наред с времето за реакция на самата матрица е т. нар. input lag - забавянето на входния сигнал, т.е. какво време минава от подаването на сигнала от видеокартата до отразяването му от електрониката на монитора. Също така този зловреден input lag е отговорен за много от убийствата по света. Имам предвид виртуални, разбира се. Цъкате си например Counter-а и с раздразнение забелязвате, че мерника на екрана не се измества достатъчно бързо, а командите, подавани от клавиатурата и мишката се изпълняват с известно забавяне, което довежда до смъртоносен финал за вашия виртуален боец. За пореден път. Ето го виновника - input lag-а. BenQ XL2410T е снабден със специална система, елиминираща тоя мръсник, наречена Instant Mode. Когато е в положение ON, инпут лага (как звучи само, а?) е равен на 0 (това е нула, не буквата О). LG W2363D също има подобна функция -  Thru mode и когато е включена, показателите на двата LCD монитора са идентични.
   3D игри - наистина вълнуващо изживяване. Няколко съвета в това отношение можете да прочетете в ревюто на Asus VG236HСъответно обаче, ще трябва да отделите средства и за закупуването на активни 3D очила. Добра работа ще ви свърши nVIDIA 3D vision kit (кликнете на линка за да прочетете пълно ревю на комплекта), в момента мисля че може да се намери за около 300 лева.
   Ъгли на видимост. Не можете да очаквате чудеса - матрицата е TN (повече за предимствата и недостатъците на различните видове матрици - в секцията с препоръки за избор на монитор).
   Финални думи. В качеството си на геймърски LCD монитор BenQ XL2410T се представя отлично. Добро впечатление прави функционалността на стойката. Сред предимствата на XL2410T трябва да отбележим ниското време на отклик и елиминирането на input lag-а.
Недостатъците са обичайните за мониторите с TN матрица, но особено неприятно впечатление при този модел на BenQ прави безумното меню, съчетано с интересното, но не много удобно разположение на бутоните. Също така, отново се убеждаваме, че толкова досадно рекламираната LED подсветка не е кой знае какво постижение в сравнение със старата катодна.
   Накратко, BenQ XL2410T е интересен с дизайнерските решения и добрия външен вид, но е подходящ най-вече за закоравелите геймъри, които биха могли да преглътнат изброените недостатъци и за които са по-важни типичните геймърски показатели. А тук BenQ XL2410T се представя наистина повече от добре.

   П.П. - Между другото, най-после и в България се появи новият модел, наследник на описания в това ревю монитор. Изглежда, че има известни подобрения и вероятно ще се окаже по-добър избор. Ако желаете, прегледайте и пълното ревю на новия XL2420T.

   В случай, че това ревю на BenQ XL2410T ви е било от полза - моля, използвайте бутоните за споделяне под статията. Благодаря!
   М. Чучуков
   Пълен списък на публикациите можете да видите в СЪДЪРЖАНИЕТО.