22 юли 2013 г.

LG 27EA83-D review

 

Ревю на LG 27EA83-D

монитор за графичен дизайн с AH-IPS матрица и GB-LED подсветка

   © Крум Маринов


LG 27EA83-D


   Добре дошли на страниците на блога за монитори monitoribg. В днешното ревю ще разгледаме LG 27EA83-D - един от малкото монитори с LED подсветка, предназначени за графичните дизайнери-професионалисти. Напоследък надеждите ни за появата в този сектор на качествен монитор, който да заслужава най-висока оценка, все се оказват попарени. Може би LG 27EA83-D ще бъде точно това, което очакваме? Вероятно повечето от вас знаят, че най-удачните модели на Dell са с IPS матрици, произведени от LG. От друга страна, широко разпространено е мнението, че в съответствие с поговорката за обущарите, които все ходят боси, LG не успяват да предложат свой собствен стойностен монитор. Да се надяваме, че днес ще видим изключение от това правило. Надеждата умира... трудно (както и Джон Маклейн). И така, нека видим, какви са предимствата и недостатъците на 27EA83-D - съвсем нов 27-инчов модел, който се позиционира в професионалния клас монитори и предизвика интереса на потребителите с по-строги изисквания...

    Новината за появата на LG 27EA83-D се възприе със задоволство от всички графични дизайнери, които не могат да си позволят покупката на някой от професионалните модели на Eizo или NEC. Всъщност, май при 27-инчовите монитори от този клас, снабдени с новата GB-LED подсветка (осигуряваща на монитора разширен цветови обхват), единствен модел досега бе представеният от нас преди около 3 месеца UltraSharp U2713H на Dell. Видяхме обаче - все още има трески за дялане и резултатите далеч не са толкова добри, колкото би ни се искало. Дори и при високия клас монитори, уви, моделите с "морално остарялата" катодна подсветка се оказват в много отношения по-добри от така наречените "LED монитори" (широко разпространено словосъчетание, което се използва неправилно, но това е друга тема). Трябва да приветстваме новото попълнение - LG 27EA83-D, въпреки че (както дълбокомислено отбеляза Христо) две птички брашно не мелят. По принцип съм съгласен, но имам някакво смътно подозрение, че Христо не е наясно с народното ни творчество. Както и да е. Матрицата при 27EA83-D е AH-IPS от висок клас, GB-LED подсветката също е една идея по-добра от обичайната W-LED подсветка, която се използва в повечето от досегашните монитори. Моето любопитство предизвика също така и BenQ BL2710PT, за който наскоро писа г-н Христов, но тук, поради липсата на преки впечатления, наистина е най-добре да не бързаме с коментарите. Сега нека проверим, с какво ще ни зарадват (или разочароват) LG този път.

   Първи впечатления. Дизайн
   Дизайнът на 27EA83-D донякъде напомня на останалите модели на корейската компания, но изглежда, че има и някои заемки от мониторите на Dell. Чисто визуално можете да оцените модела от изображението, поместено в началото на ревюто. Марин (той се грижи за графичното оформление на блога) реши, че на екрана трябва да има "нещо корейско". На моя намек, че вместо тази иначе симпатична девойка, за разнообразие би могъл да използва не по-малко симпатичния Алис Купър, той троснато ми отговори, че заради жегите хората и без това не могат да спят. Нещо не можах да разбера, какво има предвид. Каква е връзката между Алис Купър и жегите - не ми е ясно... Но, да се върнем към LG 27EA83-D. Като стана дума, екранът на монитора е с полуматово покритие (или, ако предпочитате - с полугланцово). Чудесно. Без дразнещи отблясъци и отражения и без втръсналия на всички "кристален" ефект, характерен за агресивното матово покритие, използвано при досегашните IPS-базирани монитори. Интересно - захранването е външно. Това позволява да се редуцира дебелината на монитора, довежда до по-ниски температури във вътрешността на корпуса и елиминира възможността за появата на неприятното пищене, присъщо на някои от моделите с вградено захранване. Качеството на използваните материали, както и на сглобката като цяло, е на висота. Лично аз обаче не одобрих вида на стойката. Необходими са известни усилия и отвертка, за да сглобите всичко и да приведете монитора в работно положение. Освен това, не е достатъчно стабилна, поне според моите разбирания. Мониторът се клатушка като народен представител след края на банкет в чест на новоизбраното правителство. Срамота (имам предвид безобразието, сътворено от LG, не г-н Депутата - личност, безкрайно обичана и уважавана от целия български народ). Добре поне, че има възможност за промяна на височината на екрана... Дотук това е единствената забележка към дизайнерите на LG, да се надяваме, че други няма да има. Марин впрочем отбеляза, че просто се заяждам, защото обичам да хвърлям думи в чуждите градини. С прискърбие констатирах очевидното влиянието на Христо върху интелектуалния му потенциал и заявих, че не мога да се меря с такива титани на мисълта.
           

   Технически характеристики на LG 27EA83-D

   Тип на матрицата: AH-IPS, GB-LED подсветка
   Размер на екрана: 27" (~68.5 cm)
   Разделителна способност на екрана: 2560x1440 (16:9)
   Време за реакция: 5 ms (GTG)
   Стъпка на пикселите:  0.233 mm
   Яркост:  350 cd/m²
   Контраст: 1 000:1 (естествен), 5 000 000:1 (динамичен)
   Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178°
   Други: D-Sub, DVI-D, HDMI, DisplayPort, USB 3.0 x3,  
   наклон, завъртане на стойката до положение "портрет")
   и промяна на височината, възможност за монтиране на стена,
   PIP (Picture in Picture), Hardware Calibration Ready (Calibrator not included)

   Звучи прилично, поне "на хартия". Ще отбележа обаче един момент, с цел да ви предпазя от прибързани изводи. В техническите характеристики, жизнерадостно копирани в търговските сайтове, ще прочетете "Color Depth: 10bit (1.07 billion colors)" и "The 10-bit color display is 64 times more of the color spectrum than an 8-bit color display, re-creating colors softly and naturally without color banding". Уви, веселите деца, които наивно започнаха да пеят и скачат, ще трябва за малко да преустановят своето занимание. Матрицата всъщност е почти 10-битова. С други думи - 8-bit + AFRC, способна да възпроизведе 1.07 милиарда цвята, но чрез интерполация (смесване) на реално наличните цветове, така да се каже. Не е трудно да се досетим и по цената на монитора, между другото. Впрочем, това не е болка за умиране. Който смята, че матрицата е твърде "мизерна" за него, може да си задели няколко хиляди и да тръгне по широкия свят Интернет в търсене на монитор с 10-битова матрица. Мисля си обаче, че и тази напълно ще удовлетвори изискванията на повечето графични дизайнери. Освен това, реално погледнато, не са много специалистите, на които действително им е необходим монитор с истинска 10-битова матрица. Освен, че не са никак евтини, тези монитори изискват и наличието на съответния софтуер и хардуер, а това също не всеки може да си позволи.

   Между другото, в един форум попаднах на гениалното изказване, че Крум е нахален мошеник (което напълно подкрепям). Не съм съгласен обаче с твърдението, че информация за мониторите следва да се търси единствено и само в официалните сайтове на производителите. Първо - и там се допускат грешки, второ - често се премълчава важна информация. А за недостатъците на модела естествено не се споменава. Та, в този форум някакъв господин оспорваше подадената от нас информация относно матрицата на един от моделите. Ако имате съмнения - ваше право. Можете да проверите - в случая, като влезете в сервизното меню на 27EA83-D. Ах, каква изненада - матрицата е LM270WQ3. Същата, като на U2713H - 8-bit + AFRC. (бел. - Христо)
  
   Конектори
   Изброени са няколко реда по-нагоре. В комплекта са включени DVI-D и DP кабели. HDMI и D-Sub кабели няма, вероятно с цел икономия. Впрочем, в случая това е оправдано и от гледна точка на това, че с тях няма да можете да използвате пълноценно възможностите на LG 27EA83-D - не се поддържа разделителната способност на екрана от 2560x1440 пиксела. Монитор, явяващ се щастливо изключение от това неприятно правило, е Asus PB278Q - обърнете му внимание, може да ви заинтересува. От друга страна, HDMI и D-Sub не са способни да пренесат увеличения поток информация, така че при 10-битовите монитори (или 8-bit + FRC) тяхното използване е безсмислено. 
                 
   Меню
   Менюто при 27EA83-D се управлява посредством сензорни "бутони", общо 5 на брой. При неговото активиране в долната част на екрана се извежда лента с цветни пиктограми, снабдени с кратки надписи, поясняващи кое за какво е. Просто, ясно и пригледно - тук не можем да не похвалим LG. Нагло ще си спестя описанието на основните функции, като регулиране на яркост, контраст, цветове и т. н. Не смятам, че е необходимо - мониторът все пак е предназначен за специалисти. Не съм срещал графичен дизайнер, който да няма представа от елементарните настройки на монитора. Ще отбележа обаче възможността за регулиране на т. нар. overdrive "ускоряващ" матрицата до заявените 5 ms GTG. Това е важно, тъй като не веднъж сме се убеждавали, че тази функция е от полза. Често подаваните импулси са твърде агресивни и влошават качеството на изображението, така че е добре да има възможност да се регулират.
           
   Разход на електроенергия
   Според производителя LG, 27-инчовият модел 27EA83-D има типично енергопотребление от 70 W. В действителност след калибриране то ще бъде поне с около 25 W по-ниско. Не бързайте с извода, че въпреки това стойностите са твърде високи за монитор с LED подсветка. Все пак това не е W-LED, а по-солидната GB-LED, така че всичко е в реда на нещата.
          
   Качество на картината
   И така, вече изяснихме, каква е матрицата на LG 27EA83-D (AH-IPS, 8-bit + AFRC, или, ако предпочитате - псевдодесетбитова). В съчетание с новата GB-LED подсветка - заучи апетитно. Разширен цветови обхват, 1.07 милиарда цвята, покритие на цветовото пространство Adobe RGB 99% (поне според официалната информация, предоставена от LG), фабрично калибриран. Не монитор, а мечта. Сега обаче предлагам на "обикновените" потребители да се замислят, дали наистина им трябва такова чудо. Не, нямам намерение да броя парите в чуждите джобове. При това мониторът изглежда евтин, като вземем предвид неговите характеристики "на хартия". Просто покупката на подобен монитор предполага, че имате представа как да използвате неговите възможности. Иначе не просто няма смисъл, нещо повече - ако не можете да се справите с всички настройки и не знаете, кое за какво е, картината може да изглежда дори по-зле, отколкото при по-непретенциозните модели. Сега нека видим резултатите от тестовете на "нашия" LG 27EA83-D.

   Първата таблица показва доколко точно мониторът възпроизвежда цветовете при фабрични настройки. Мерната единица е DeltaE. При DeltaE >3 и с невъоръжено око ще установите, че цветовете са далеч от идеала. При DeltaE <1 цветопредаването се счита за прецизно (по-ниска стойност - по-добре):
  

LG 27EA83-D - цветопредаване преди калибриране

   Резултатът никак не е лош, но разбира се по-напредналите потребители (за които всъщност е предназначен 27-инчовият EA83-D) ще се постараят да получат максимума от този монитор. След като използваха калибратор и на два пъти почти успяха да се сбият (за съжаление обаче до бой не се стигна), Марин и Христо получиха следния резултат:
  

LG 27EA83-D - цветопредаване след калибриране

   Мисля, че коментарите са излишни. Следващата диаграма показва нивото на черния цвят. Измерва се в cd/m² (кандела на кв. метър). Отново - колкото са по-ниски стойностите - толкова по-добре:
  

LG 27EA83-D - ниво на черното

   Резултатът е много добър, като за IPS монитор. От дълбочината на черния цвят и съответно - от качествата на подсветката, зависи реалният контраст на монитора (тук по-високите стойности са по-добри):

LG 27EA83-D - контраст

   Честно казано, очаквахме по-високи стойности, но все пак не е зле. Потребителите с повече опит може би вече са си направили някои заключения относно LG 27EA83-D. Мисля си обаче, че и на тях ще им бъдат от полза следващите няколко реда. Преди всичко - едно предупреждение... В случай, че сте свикнали да четете ревюта, в които в свободна форма се преразказват сведенията, изнесени в официалния сайт на производителя и предпочитате да четете фрази от сорта на "страхотен професионален монитор", "невероятно качество на картината", "революция при мониторите", "чудесен избор за най-умните и красиви потребители"... това ревю не е за вас. Просто недейте да четете нататък. Сериозно. Умните и красивите могат смело да си купят монитора и да го използват, за да пишат във форумите колко сме тъпи и колко са ни долнопробни ревютата. Както и да хвалят своята уникална придобивка. Останалите (ей, виж, Марине - двама продължават да четат, това е с 50% повече, отколкото предполагахме)... останалите може би също няма да харесат информацията, която ще им предоставим. И така - по идея 27EA83-D е предназначен за хора, които на професионално ниво се занимават с графичен дизайн, обработка на цифрови снимки, предпечат и т. н. Споменахме вече - разширеният цветови обхват е нож с две остриета и трябва да имате нужната подготовка и познания за да го използвате. Но точно специалистите вероятно няма да останат доволни. Този 27-инчов монитор наистина е по-евтин от предложенията на конкурентите, но има защо. Мониторът в действителност не покрива напълно заявеното цветово пространство (ние успяхме да постигнем след калибриране 99% sRGB и 96% AdobeRGB, но това е максимума - при фабричните настройки получавате 92% AdobeRGB). Налични са два специални режима за емулация на цветовите пространства sRGB и AdobeRGB. Уви, резултатите не са особено впечатляващи, тук отклоненията са достатъчно големи, което не е допустимо за монитор от подобен клас. Удивително, но - факт. Инженерите на LG не успяват да изстискат максимума от собствената си матрица. При Dell U2713H (със същaтa тaзи матрицa) нещата изглеждат значително по-добре. Очевидно или електрониката при монитора на LG по принцип куца, или е време да посмъмрят сериозно някого от персонала. За да не завършим на твърде песимистична нота този раздел на ревюто, ще отбележим, че поне градиентите на цветовете при 27EA83-D са ОК. Преходите са плавни, не се забелязва т. нар. бандинг.  
              
   Ъгли на видимост
   Ъглите на видимост при този модел на LG са на обичайното ниво, характерно за IPS мониторите от последното поколение - превъзхождат MVA и TN. Прекрасно? Зависи. Едно време при по-скъпите модели с S-IPS матрици се използваше A-TW филтър. Вече не се използва. Много потребители смятат сегашните IPS за еталон, просто защото нямат база за сравнение. Изобщо, всички нови "подобрения" - замяната на катодната подсветка с LED, отказът от A-TW филтъра, масовото навлизане на орязаните 6-bit + A-FRC IPS матрици, доведоха до поевтиняване на мониторите. За съжаление обаче качеството им започва все по-често да куца, дори и при моделите от високия клас. При това май скоро ще закуца и с двата крака. И тогава дори патериците под формата на рекламни внушения за предимствата на LED (колко е икономична, как спасява природата и как мониторите са станали по-леки и тънки) няма да помогнат. Но, вероятно "красивите и умни" потребители ще продължават да се вдъхновяват и да пишат гневни филипики по форумите срещу всички, които описват нещата такива, каквито са. Както и да е.
              
   Време за реакция на матрицата и забавяне на входния сигнал
   Тук по същия начин - любителите на цифрите, подадени от производителя, могат бурно да аплодират - 5 ms при 27-инчов монитор с разширен цветови обхват (съответно - "тежка" AH-IPS матрица от висок клас). Чудо, чудо! Хората започват да ходят по вода и да правят и други разни чудеса. След чудото обаче стоят някакви буквички. GTG (при преход между определени нюанси на сивото). От кого определени? От инженерите на LG. От кого измерени? Пак от тях. Къде са измерени? В лабораториите на LG. О, не мислете, че само те са толкова хитри. Подобни извращения се наблюдават абсолютно при всеки производител на монитори. Магията се осъществява благодарение на функцията за "ускоряване" на матрицата. Както вече споменахме, в случая с 27EA83-D корейците са се погрижили да дадат на потребителите възможност за контрол на импулсите на т. нар. overdrive. Не бих казал обаче, че системата действа особено ефективно. При ниската степен изглежда ускоряването на пикселите се изключва и при бързо движещи се на екрана обекти (като например при преместване на курсора) ще забележите характерното за LCD панелите разслояване на образа. При високата степен пък картината ще се напълни с не по-малко характерните артефакти, причинени от твърде агресивното подаване на импулсите (добре забележим светъл ореол, повтарящ контурите на обекта). Най-добре си оставете на средната степен, въпреки че и при нея резултатите не са напълно задоволителни.
   Така нареченият input lag зависи вече не от структурата на матрицата, а от електрониката на монитора. По сведения на колеги, първите партиди на 27EA83-D са имали сериозни проблеми в това отношение, но в последствие очевидно LG са
взели мерки. Дори и запалените геймъри няма да имат особени забележки при отчетените стойности от 7-8 милисекунди.
              
   Подсветка
   Подобно на U2713H (естествено - нали са с една и съща матрица), мониторът на LG се кипри с добре забележими паразитни оттенъци (tint). Едната половина на екрана е в лилаво и розово, другата - в жълто-зелено. Добре се забелязва на светъл фон - например при работа с Word. При теста на черен екран в затъмнена стая, по-заядливите ще отбележат лекото изсветляване в ъглите на екрана, но аз лично не бих казал, че е нещо критично. Не е идеално, но се търпи. Повечето потребители дори няма да му обърнат внимание, особено ако не четат подобни зловредни ревюта. Уви, има и друга зла вест - LG смело и безотговорно използват променливия ток. Да, досетихте се вече - ШИМ, при това очевидно с ниска честота. Сигурно сте чували - предимството на LCD екраните пред старите тумбести CRT монитори е, че не трептят. Няма как да трептят - технология, брат'чед! Ами, като не могат да трептят течните кристали - може да трепти подсветката. И понеже е LED (падаме на колене и молитвено вдигаме ръце), която за разлика от катодната реагира почти мълниеносно... Да, в пълна степен се наслаждаваме на трептенето и няма какво да се чудим, защо очите ни отиват на кино... да гледат "Oblivion". Но, хайде - и тук, за да не завършваме песимистично, ще припомним, че покритието на екрана е полуматово, без "кристален" ефект, но и без отблясъците и отраженията, характерни за гланцовите покрития.
           

   Предимства и недостатъци на LG 27EA83-D, цена  

   Предимства: практичен дизайн с черен матов корпус, прилично качество на използваните материали и на сглобката, удобно и интуитивно меню, равномерен преход между отделните нюанси на цветовете (без "бандинг"), полуматово покритие на екрана, възможност за хардуерно калибриране. 
   Недостатъци: стойката не вдъхва особено доверие, режимите за емулация на sRGB и AdobeRGB са под всякаква критика, неравномерна цветова температура, забележим tint (паразитни оттенъци, добре видими на бял фон), възможността за управление на функцията overdrive не е от особена полза, ШИМ с твърде ниска честота.
   Цената на LG 27EA83-D към момента на написване на ревюто се движи в границите 1550-1650 лв. Какво да ви кажа - някой явно е спал отвит на силно течение. Лятно време си е опасно. Dell U2713H например, макар че също има своите кусури, предлага повече. Цената му е 1250-1350 лв. Без коментар.

   Крум Маринов
  
   Заключение
   А нужно ли е? LG 27EA83-D изглежда примамливо евтин на фона на моделите на Eizo и NEC, а според характеристиките и описанията се позиционира в същия висок професионален клас. Съзнавам, че това ревю няма да ви направи особено щастливи.
Аз в случая също не съм. И хей - не си правете труда да пишете по форумите как се опитвам да срина бизнеса на LG. Това е нелепо. Просто, като всеки обикновен потребител, продължавам да се надявам, че производителите на монитори ще престанат да смятат своите клиенти за наивни касички-прасенца, пълни с приятно звънкащи парички. Съжалявам, но поне въз основа на нашата конкретна бройка, която тествахме с Христо и Марин, не мога да кажа, че съм във възторг от модела 27EA83-D. Мисля, че LG биха могли да се постараят повече при собствените си монитори. И вместо да повтарят грешките на останалите производители (на които продават своите IPS матрици) и да затъват дори повече, би трябвало да преосмислят отношението си към потребителите. Но, докато преобладават "умните и красиви" зад засмени потребители, които се радват на шарените картинки и гръмките рекламни фрази в официалните сайтове и "сериозните" (поръчкови и комерсиални) ревюта - едва ли нещо ще се промени. Разберете ме правилно - не можем да мерим с една и съща мярка мониторите от бюджетния клас (при тях недостатъците поне се компенсират от ниската цена) и моделите, които се позиционират в професионалния клас. Тук изискванията естествено са по-високи. Ако първокласник каже азбуката и преброи до сто, като се обърка на 2-3 места - би трябвало да получи похвала. Но ако студент I курс се представи по същия начин... Та така. Ако имате желание - хвърлете един поглед и на другите публикации, връзки към които ще намерите в съдържанието на блога.

   Колкото до LG 27EA83-D - не забравяйте, че има разлики между отделните бройки монитори. Не се осланяйте само на написаното в това ревю. Отидете в някой магазин за техника, вижте монитора със собствените си очи и едва тогава решете, дали заслужава вашето внимание. А в случай, че не ви допадне - можете да си купите например лаптоп или телевизор.

8 коментара:

Анонимен

Нищо съществено не сте написали а само плюете по LG. Който незнае LG са единствениа производител на матрици за всички други фирми за монитори. Тука в само глупусти пишат за да се заяждат. Ако искате ми пуснете коментара не ми пука обаче не струвате!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен

Момчета, не че нещо, ама в официалния сайт на LG пише, че 27EA83-D е с 10 битова матрица. Не ги разбирам много, но съм попрочел туй-онуй и съм останал с усещането, че това е най-добрата матрица. За LED също знам че е най-доброто за момента. И на мен ми се струва че малко се изхвърляте с критиките. Нищо лично, но на мен са ми по-симпатични ревютата в който не прекаляват като вас.

Анонимен

Сори, ама монитор за дизайн "с добре забележими паразитни оттенъци" и дразнещ ШИМ за 1550-1650лв. Ми мерси
патил съм от DELL монитор с абсолютно същите проблеми + backlight bleeding... хора спестете си парите и нервите, ако мислите да ползвате такъв монитор за сериозна графична работа. Спестете още малко пари и си вземете нещо качествено не само на думи. Ако все пак нямате пари за нещо по-добро помолете да го пробвате как работи преди да го купите и си носете някакъв елементарен мотиор тест софтуер на флашка. Доста неща ще лъснат при един такъв елементарен тест.

Анонимен

Вие нещо не сте добре! В сайта на LG пише, че монитора е 10 битов. LG е единствения производител на матрици за всички останали фирми. Тук са съчинили някакви глупости явно за да си продават по-добре мониторите на Dell - сигурно от тях печелят повече. Трябва да сте много глупави ако вярвате на някакви лъжци, а не на официалния сайт на LG!

ПС Ако имате някакво достойнство, надявам се че ще публикувате този коментар! Престанете да мамите хората който не разбират от монитори. Продажбите не са всичко!

monitoribg

Достойнство имаме. Не продаваме монитори. За нас е без значение, кой монитор ще предпочетете. Радваме се, когато можем да помогнем. Не сме лъжци. LG не е единствен производител на матрици за монитори, има и други. Например - Samsung, AUO. LG 27EA83-D е с 8-bit + A-FRC матрица, ако желаете - можете да я смятате за 10-битова. Не рекламираме мониторите на Dell. Справка - ревютата на U2713HM и U2713H. Описваме реалните качества на мониторите - и предимства, и недостатъци. Едно ревю не се свежда само до изброяване на техническите характеристики и преписване на рекламните лозунги от сайта на производителя. Всеки вярва в това, което иска. Благодаря за коментарите.

Крум

lalio

Здравейте! Ровейки за новия CAD/CAM BENQ попаднах на тази евтиния http://www.amazon.com/gp/offer-listing/B00BUI44US/ref=dp_olp_new_mbc?ie=UTF8&condition=new и моля за съвет: Да го купя ли докато Benq-a излезе на по-ниска цена или да не се занимавам с глупави рискове?

Анонимен

QNIX QX2710 Evolution II - това е моделът. Някъде се зачетох, че е с PLS матрица на Samsung и може да се овърклокне да бачка на 100 херца.
Тия партизански корейски монитори никой не ги знае, що за стока са. Някой казва, че използват бракувани матрици на известните производители, друг - че са си пушка...

Едва ли някой може да ти даде съвет - взимаш на своя отговорност, пък каквото излезе. Но е по-добре да изчакаш да се появи ревю на BenQ-то. За него със сигурност ще има повече информация.

Анонимен

Браво за ревюто! През последната година в ревютата Ви се чувства повече зрялост. За съжаление маркетинга си смуче от пръстите "чудеса" и твърди, че професионалното може да бъде и евтино - да, ама не, както казва Бочаров. Поредния напразен напън в "професионален" план отново е ялов. Няма как - с пръдня, боя не става. Думата професионален засега е синоним само за 4 компании и цените им са си, както и преди - доста високи. Всеки да си знае мястото!
Колкото до плюещите - простено да им е! Просто нивото им е такова.
Поздрави,
Асен