5 февруари 2013 г.

BenQ GW2750HM review

Ревю на BenQ GW2750HM

- 27 инчов монитор на ниска цена

 © Крум Маринов

BenQ GW2750HM

   В първото ни ревю за 2013 година ще представим GW2750HM - примамливо евтин 27 инчов монитор на BenQ с впечатляващи технически характеристики. Въпросът е - доколко можем да вярваме на официалните характеристики и какво качество получаваме в крайна сметка срещу парите си. Да видим...
 
   Първи впечатления. Дизайн.

   Ами, добре изглежда, поне според мен. Имам предвид мацката на екрана на монитора...
Хубаво, нека бъдем сериозни и да кажем няколко думи за дизайна на този модел на BenQ. Съгласете се обаче - няма особен смисъл да се спори. Всеки има право на мнение, нали така. Има хора, които харесват по-семпли на вид, но практични неща, други държат на атрактивния външен вид, дори това да е за сметка на практичността. BenQ GW2750HM се позиционира като монитор, предназначен за по-непретенциозни потребители (най-вече - пестеливи шефове, които не смятат за удачно капиталовложение снабдяването на служителите в офиса със скъпи монитори Eizo).
   И така - с оглед на предназначението на модела, дизайнът на GW2750HM не крие никакви изненади. Типичен офис монитор. Гланцово покритие на предния панел и стойката (което изглежда привлекателно, но за кратко - докато не започне работният ви ден). Отпечатъците от пръсти и други замърсявания ще се забелязват доста, а микрофибърната кърпичка в ръката едва ли ще допринесе за вашия елегантен офис-стил. Впрочем, не бива и да се драматизира чак толкова. Това да са ни проблемите, както се казва. Освен с логото BenQ, рамката на монитора е украсена и със задължителните надписи LED и HDMI. Че как без тях?

   Налични са и вградени високоговорители. У дома едва ли ще ги използвате, но в офиса могат да влязат в употреба. Основата на стойката е с овална форма. Това решение обикновено не допринася за стабилността на монитора, но в случая особени забележки едва ли ще възникнат - да, може и по-добре, но може и много по-зле. Търпимо. Обяснима е и липсата на възможност за завъртане и промяна височината на екрана - инженерите на BenQ се стараят да намалят стойността на своя монитор, използвайки всяка възможност за икономии.
   Известни критики можем да отправим към дизайнерите на тайванската компания във връзка с разположението на бутоните за управление на менюто. Те са поместени на дясната странична рамка и то - не фронтално, така че трябва да ги напипвате "на сляпо". Това може да доведе до досадни грешки при работа с менюто. Е, забелязва се известен прогрес - например при представения преди време BenQ EW2730V бутоните са на задния панел, при това са и по-малки като размер. Сериозно изпитание за нервите, повярвайте. За сметка на това, той пък изглежда по-елегантно и стилно (лично мнение) и има пулт за дистанционно управление.
   Общо взето, качеството на материалите, използвани за изработката на корпуса на GW2750HM, както и качеството на сглобката, са на приемливо ниво - като за монитор от този клас. Положителна оценка получава и покритието на екрана. То е полуматово, не позволява появата на дразнещи отблясъци или отражения, като същевременно не е и твърде агресивно - не се наблюдава т. нар. "кристален ефект". Естествено - от значение е и начинът на осветяване на помещението. В случай, че държите да има отблясъци - можете да сложите прожектор зад гърба си, насочен директно към екрана :).
   И така, дотук GW2750HM не изненадва с нищо - обикновен офис монитор, с неизбежните дребни недостатъци, характерни за моделите от по-нисък ценови клас. В началото на ревюто споменахме, че поредното творение, носещо логото на BenQ, се отличава с някои любопитни параметри. Нека да погледнем...

 

   Техническите характеристики на BenQ GW2750HM:

   Тип на матрицата: AMVA, LED подсветка
   Размер на екрана: 27" (~68.5 cm)
   Разделителна способност на екрана: 1920x1080 (16:9)
   Време за реакция: 4 ms (GTG)
   Стъпка на пикселите:  0.311 mm
   Яркост:  300 cd/m²
   Контраст: 5 000:1 (статичен), 20 000 000:1 (динамичен)
   Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178°
   Други: VGA, DVI-D, HDMI,
   вградени високоговорители, наклон на стойката  

   Впечатляващо, както обикновено. И както обикновено - не напълно отговарящо на действителността. За това обаче ще поговорим след малко. 
  
   Конектори.
   Прилично. Два цифрови (HDMI, DVI) и, за всеки случай - един аналогов (въпреки че са малко хората, които биха го използвали). Липсват USB портове, но това не е толкова фатално. Между другото, собственикът на този образец на пословичната азиатска пестеливост твърди, че е получил своя GW2750HM без какъвто и да е кабел за връзка с компютъра. Мистерия - според упътването би трябвало да има кабел за връзка през D-sub порта. Човекът е решил да не се разправя, тъй като не му е нужен, но все пак... 
     
   Меню.
   Менюто на BenQ GW2750HM е разделено в пет основни секции (Display, Picture, Advanced Picture, Audio, System,  със съответните подкатегории. Превключването между главните секции става с помощта на бутоните, обозначени на предния панел със стрелки. Стрелките сочат нагоре и надолу, а секциите са разположени хоризонтално (както и плъзгачите на отделните настройки). Вероятно не са малко потребителите, които биха се подразнили от това решение на BenQ. Определено, организацията и навигацията из менюто можеха да бъдат по-"френдли". Възможно е някои потребители да се стъписат, когато попаднат на няколко "заключени" настройки. Не се ядосвайте и не губете кураж. Просто, както и при всички останали съвременни монитори, част от настройките са активни единствено при аналоговия тип връзка (точно тази, която вече почти никой не използва). Освен всичко друго, поне при екземпляра, който тествахме, менюто на моменти леко "увисваше". Сякаш на монитора му трябва време, за да разбере - какво се иска от него. Неприятно е, разбира се. Надявам се обаче това да е някакъв софтуерен бъг само при "нашата" конкретна бройка.
   За да не завършваме тази част от ревюто на песимистична вълна, ще отбележим, че при GW2750HM радва богатият набор от възможности за контрол на изображението. Налични са - яркост, контраст, също така - цветова гама и температура, оттенък и наситеност на цветовете. Мониторът разполага с няколко предварително дефинирани режима на картината - Standard, Movie, Game, Photo, sRGB... Можете прецизно да настроите отделните цветове (червено, зелено и синьо), да управлявате т. нар. динамичен контраст и степента на overdrive на монитора (технологията, която "ускорява" матрицата). Последната спомената опция никак не е за пренебрегване, тъй като при много модели LCD монитори няма възможност за контрол на тази функция. Да не говорим пък за това, че се срещат и модели, които въобще не разполагат с меню. Класически пример е иначе нелошият 27 инчов ZR2740w. Hewlett-Packard предизвикаха недоволството на почитателите на марката със своето, меко казано, странно решение. От друга страна, има и потребители, за които това не е проблем, а предимство. Впрочем, да не се отклоняваме от нашия днешен пациент. Ако някой проявява интерес към модела на HP, може да прочете съответното ревю, като последва дадения по-горе линк.   
     
   Разход на електроенергия.
   По официални данни BenQ GW2750HM е доста икономичен - 30W. След като се преборите с менюто и настроите монитора, потреблението ще падне с 5-10W. Това наистина е един от икономичните монитори на пазара, особено като вземем предвид големия диагонал на екрана - 27 инча. Тук никакви забележки не възникват. 
  
Качество на картината.

В тази част от ревюто на GW2750HM ще се опитаме да преценим, дали този евтин LCD монитор действително си заслужава парите. Все пак, въпросът не е само в това, доколко е ниска цената сама по себе си, но и какво качество получаваме в крайна сметка. Техническите характеристики са доста впечатляващи, но нека видим, дали няма да се натъкнем на някакви подводни камъни...
   Матрицата на монитора е AMVA (Advanced Multi-Domain Vertical Alignment), производство на AU Optronics. Покрива стандартното цветово пространство sRGB, 72% NTSC. Способна е честно да възпроизведе 16.7 милиона цвята. С други думи - чиста 8-битова матрица (за разлика от често срещаните 6-bit+AFRC, които "хитруват", като интерполират цветовете и по този начин се повишават до ранг на 8-битови). Впрочем, повечето от обикновените потребители на практика не е нужно да се задълбочават в този проблем, особено при модели, които очевидно не са предназначени за графичен дизайн.
   Дотук - добре. MVA панелите, подобно на алтернативата PVA на Samsung, в съчетание с обичайното "леко" покритие на екрана, осигуряват по принцип много приятна "мека" картина, която щади очите при продължителна работа с текст, при игри или гледане на филми. За предимствата и недостатъците на различните LCD панели можете да се информирате от този обзор на видовете матрици. Сега нека проверим, какво може да ни предложи разглежданият днес модел на BenQ...
     
   Първата таблица показва доколко е прецизно цветопредаването при GW2750HM с фабрични настройки (т. е. - дали коректно възпроизвежда цветовете, в каква степен те отговарят на действителните). Точността на цветопредаването се обозначава с Delta E. В случай, че DeltaE >3 и с невъоръжено око се вижда, че цветовете са "измислени", при DeltaE < 1 цветопредаването се счита за прецизно (по-ниска стойност - по-добре).
  

BenQ GW2750HM - цветопредаване преди калибриране

   Всъщност, не е нужно да сте голям специалист - дори и без да имате необходимата техника и програми, чисто визуално ще отчетете отклоненията в цветопредаването и завишената яркост на екрана. Да не бързаме с изводите обаче. Този 27 инчов монитор на BenQ не е предназначен за професионални занимания с графичен дизайн. Това е модел, който се очаква да се използва за "обикновените" офис-приложения (Word, Excel и т. н.), за сърфиране в Интернет, гледане на филми, евентуално - игри. Освен това, не бива да съдим за монитора въз основа на фабричните настройки - в повечето случаи те не дават представа за реалните му възможности. Да, би било удобно мониторът да е идеално настроен точно според нашите изисквания, но няма пълно щастие под слънцето. Ще трябва да се поразровите в менюто, ако искате да получите по-задоволителна картина. Ето какви резултати получихме ние:  
  

BenQ GW2750HM - цветопредаване след калибриране

   Очаквахме малко по-добро представяне. Но, общо взето, това са предсказуеми стойности. MVA панелите отстъпват на IPS като прецизност на цветопредаването, освен това, BenQ GW2750HM очевидно не е сред моделите от най-висок клас. При тази ниска цена на монитора (посочена е малко по-надолу) не бива да очакваме чудеса. Следващата таблица представя нивото на черното. Измерва се в cd/m² (кандела на кв. метър). Теоретично тук мониторът би трябвало вече да блесне (така де - да се почерни :) ). И тук, колкото са по-ниски стойностите - толкова по-добре:
  

BenQ GW2750HM - ниво на черния цвят

   Отлично. Наистина не са много LCD мониторите с подобни показатели. В това отношение моделът на BenQ е сред малкото, които се доближават до възможностите на плазмените екрани. От дълбочината на черния цвят и съответно - от качествата на подсветката зависи реалният контраст на монитора (тук по-високите стойности са по-добри). Погледнете отново техническите характеристики. В тях пише 5 000:1 реален контраст. Уха! Колко зашеметяващ... маркетингов ход. Да видим.

BenQ GW2750HM - контраст след калибриране

    Да, далеч сме от официално заявените стойности, но въпреки това - впечатляващ резултат. Достатъчно близо до постижението на досегашния шампион - 24 инчовия BenQ EW2420. Колкото до така нареченият динамичен контраст, с неговите милионни стойности - въобще нямам намерение да коментирам.
   Мисля, че тези графики дават нагледна представа за това, как се представя мониторът в реални условия. Но за тези от вас, които започват да изпитват скука при вида на разни схеми и диаграми - ще направя кратко пояснение няколко реда по-надолу.

  

   Калибриране на BenQ GW2750HM.

   Дори да не сте много взискателни - добре е да калибрирате монитора. Не разчитайте да го включите и директно да започнете да го ползвате - ще останете разочаровани. Разбира се, с оглед на ниската цена на монитора, може да смятате за неоправдано да отделяте допълнителни средства за калибриране в специализиран сервиз. Губи се смисълът от изгодната покупка. В такъв случай можете да използвате някоя безплатна програма за калибриране, а и Windows ви предоставя такава възможност. Да, настройките няма да са абсолютно прецизни, но пак е по-добре от нищо. Ако се спрете на този вариант - ето ориентировъчни настройки, които можете да използвате при GW2750HM (в стандартен режим на картина): Яркост - 18, Контраст - 50, Гама - 5, Цветова температура - режим "User", Червено (R) - 99, Зелено (G) - 99, Синьо (B) - 96.
   Но, повтарям - това са ориентировъчни настройки. Между отделните монитори, дори в рамките на една и съща партида, често има забележими разлики, значение има и това, с каква видеокарта разполага вашият настолен компютър или лаптоп. Също така, мониторът, който имахме възможността да тестваме, вече е работил няколко месеца при достатъчно високо натоварване. Да не забравяме и това, че този модел на BenQ не е предназначен за професионални графични дизайнери, които подготвят файлове за печат. Така че експериментирайте до намиране на подходящи за вас настройки - с оглед на условията в помещението и вашите лични предпочитания. Важното е очите ви да се чувстват комфортно.  
  
   Ъгли на видимост.
   Тук отново (подобно на стойностите на статичния контраст) BenQ предоставят, как да го кажа... леко спорна информация. Знам, че има много почитатели на мониторите с MVA/PVA матрици. Аз самият не отричам техните безспорни предимства. Но не бива да премълчаваме и очевидните недостатъци. Вярно е - технологията значително е подобрена в сравнение с ранните модели, но BenQ GW2750HM не е монитор от най-висок клас, така че при него ясно се забелязва влошаване на качеството на картината, когато екранът се гледа под ъгъл. Е, определено е по-добре, отколкото при мониторите с евтини TN матрици, но има какво да се желае - факт. Колкото повече се измествате от идеалната позиция срещу центъра на екрана  - толкова повече картината избледнява, цветовете губят своята наситеност и започват да преобладават жълто-зелените нюанси.
  
   Време за реакция на матрицата и забавяне на входния сигнал.
   Широко разпространено е мнението, че LCD мониторите с VA матрици не са най-добрият избор за игри - именно заради високото време за реакция. Изненада! Според техническото описание, дадено от BenQ, моделът GW2750HM е по-бърз дори от някои TN монитори. Чудесно! Но преди да помолите да ви завият в хартийка 10 бройки от този прекрасен екземпляр - обърнете внимание - става дума за 4 ms GTG. Какво значи това? Ами, това е времето за реакция на матрицата при преход между специфични нюанси на сивото (grey-to-grey), подбрани и измерени от инженерите на компанията в лабораторни условия. Това не е реалното време за реакция на матрицата, измерено при преход от напълно изключено до включено (активно) състояние (и обратно - до напълно изключено). Повтарям - изгодните от маркетингова гледна точка стойности се получават (евентуално) в лабораторни условия и са измерени чрез методи, известни единствено на производителя на даден LCD монитор. Постигат се благодарение на т. нар. RTC (response time compensation) технология, известна и под името overdrive.
   За да активирате и управлявате тази функция, в менюто на GW2750HM трябва да намерите секцията "AMA" (BenQ са нарекли тази технология Advanced Motion Accelerator). Най-добри резултати ще получите, ако изберете една от последните стойности - "High" или "Premium". В резултат качеството на изображение при бързите сцени ще се подобри забележимо. До голяма степен ще се редуцират характерните дефекти - размазване и разслояване на образите на бързо движещите се обекти, контурите ще станат по-рязко очертани. Накратко, тук BenQ са свършили наистина добра работа. Най-хубавото е, че имате възможност за контрол, тъй като не винаги най-високите стойности са за предпочитане. В някои случаи подаваните импулси са твърде агресивни за текущата картина и е добре да се намалят (в противен случай се появяват допълнителни артефакти в изображението, подобни на тези, точно от които искате да се избавите).  
   Забавянето на входния сигнал (input lag) е свързано с електрониката на монитора. Това е друг "вредител", който вгорчава живота на геймърите. Наред с високото време за реакция на самата матрица, input lag-а е скритият съюзник на вашите противници, когато играете в мрежа. При твърде високи стойности на input lag се стига до по-голямо забавяне между сигнала, подаден от видеокартата и визуалното му отразяване на екрана. Е, в случая обаче няма да можете да обвините BenQ GW2750HM за скоропостижната кончина на виртуалния ви герой. Този LCD монитор е с изключително нисък input lag - 5-6, максимум 9-10 ms. Отлично!

   Подсветка.
   BenQ GW2750HM е LCD монитор с LED подсветка (не "LED монитор"). Каква е разликата? Ами трябва да си купите някоя "буквена книга" - там пише :). Може би сте чели твърденията на някои форумни гиганти, че трябвало да се избират LED монитори, защото били "сто пъти по-добри от старите LCD-та". Е, ако някой е успял да си купи и ползва у дома "LED монитор", който не е базиран на LCD технологията - моля да сподели своите впечатления... А начинаещите потребители ще посъветвам да не се подвеждат от маркетингови... извращения. Може би от полза ще ви бъде статията, разглеждаща въпросите, свързани с избора на подходящ LCD монитор.
   Но, да се върнем към обзора на BenQ GW2750HM. Добрата новина е, че подсветката му е равномерна - ние не забелязахме някакви сериозни отклонения, каквито с ужас установихме при един от най-новите модели, резултат от сътрудничеството на LG и Dell

- "лъчезарният" U2713HM. Впрочем, искрено се надявам, че нашият образец просто е бил сред няколкото "каръшки бройки" и че в следващите ревизии този проблем няма да присъства.
   Днес обаче говорим за модела GW2750HM на BenQ. Руските колеги, с които коментирахме монитора, ме информираха, че за съжаление при управлението на подсветката на GW2750HM се използва ШИМ, или, както още е известен този вредител - PWM. Отново - не бива да се изненадваме - говорим все пак за един LCD монитор от ниския ценови клас. В интерес на истината, дори и при по-скъпи модели се среща това безобразие за очите. Пресен пример е представеният в миналото ревю PLS-базиран Asus PB278Q (интересен 27 инчов монитор с новата PLS матрица на Samsung), който е на доста по-висока цена. В това ревю можете да видите и кратко обяснение - какво е ШИМ и защо наличието му не е желателно.

   Предимства и недостатъци на BenQ GW2750HM, цена.

   Предимства: Впечатляващо ниво на черния цвят, осигуряващо съответно много висок реален контраст, достатъчно бърза матрица с ефективен overdrive, ниски стойности на input lag, атрактивна цена.
   Недостатъци: Не много добри фабрични настройки при първото включване, има какво да се желае от прецизността на цветопредаване и ъглите на видимост, ограничена ергономичност, ШИМ, ниска разделителна способност на екрана.
   Цената на монитора към момента на написване на ревюто варира в границите 455-499 лв. и дава основание да определим GW2750HM като един от най-евтините 27 инчови монитори на пазара.
  
   Заключение.
   Голяма част от изброените недостатъци при описания в това ревю монитор на BenQ могат да бъдат пренебрегнати - с оглед на неговото предназначение и най-вече - с оглед на неговата ниска цена. Освен това, вероятно част от потребителите въобще няма да обърнат внимание на тези недостатъци, тъй като е в сила и субективният фактор - това, което е проблем за един, може да не е за друг, или дори да се сметне за предимство. Така например, за мен разделителната способност на екрана е твърде ниска - за 27 инчов монитор бих предпочел 2560x1440 пиксела. Това би осигурило забележимо по-добра картина с по-висока детайлност като цяло и по-ясни контури на обектите (включително и на буквите, което е от значение за хора, които продължително работят с текст). От друга страна, поне засега, HDMI портовете при мониторите не поддържат тази масивна разделителна способност. А има и хора, които се оплакват, че иконите и шрифтовете на десктопа им изглеждат твърде дребни и при сърфиране в Интернет не виждат добре страниците на сайтовете. Въпросният "проблем" обаче лесно се решава. За да промените размера на иконите - разгледайте опциите в контрол-панела на (любимия) Windows. Когато отворите страница в Интернет, която е със ситен шрифт - използвайте комбинацията "Ctrl" и "+". Колкото до прецизността на цветопредаване - в случая това не е толкова фатално, отново - с оглед на предназначението на монитора.
   Изводът, който можем да направим въз основа на нашите тестове: като вземем предвид ниската цена, GW2750HM е монитор, чиято покупка може да се окаже удачна сделка за много потребители. Впечатлява високият статичен контраст. При филмите и игрите ще получите много добра детайлност в по-тъмните сцени. Преходите между отделните тъмни нюанси са плавни, без сегментиране. При работа с текст високият контраст отново е голямо предимство, но пък буквите няма да изглеждат толкова "гладки" поради ниската разделителна способност на екрана (но отново - усещането е достатъчно субективно, най-добре е да прецените сами за себе си). Ниското време за реакция на матрицата и пренебрежимите стойности на input lag-а позволяват мониторът с успех да се използва и от по-непретенциозните геймъри - няма да имате никакви проблеми при повечето игри.
   Същевременно, трябва да отбележим, че както повечето производители на LCD монитори, така и BenQ, представят в техническите характеристики стойности, които са доста спорни... Да, случвало ми се е да попадам в наши форуми на съвети от сорта "мани ги глупавите ревюта, ти гледай - какво пише в официалния сайт, а не какво пишат тия тъпи селянчета". Само че "тъпите селянчета" използват своите колориметри, спектрофотометри, осцилоскопи, камери и специален софтуер в реални условия. И се стремят да предоставят на читателите по възможност обективна информация, като посочват реалните предимства на мониторите, а не пропускат да споменат и недостатъците. Някой от вас да е виждал описание в сайт на производител, в което да е посочен поне един недостатък?

   Отделно - възможно е в ревютата да има неточности и технически (неволни) грешки в описанието на характеристиките. Но подобни грешки се срещат и в официалните сайтове - защото и там са писани от живи хора. Да не говорим за целенасочените маркетингови внушения, които не отговарят на действителността. Но, хубаво - пейте-скачайте-весели-деца... Ако това ще ви повдигне самочувствието - можете да вярвате, че евтиният 30 инчов монитор, който сте купили за 300 лв., е върха на сладоледа. Можете да вярвате, че евтината LED подсветка с ШИМ е нещо полезно за очите. Можете да вярвате, че матрицата наистина е с време за реакция под 1 ms, че ъглите на видимост са идеални - не 178°, а чисти 180° (а защо не - и 360°?). Както и да е - това е друга тема за разговор...
   И така - въпреки че има някои недостатъци, може да се каже, че представеният в днешното ревю модел на BenQ е с приемливо съотношение цена-качество. Подходящ е за обичайните офис-приложения, за гледане на филми, сърфиране в Интернет. Ще се справи и с повечето игри. Ако не сте твърде претенциозни и търсите наистина евтин 27 инчов LCD монитор с LED подсветка за вашия офис или за дома - вижте BenQ GW2750HM на живо, може би ще ви допадне.
  
   Крум Маринов  

  Още ревюта и статии можете да изберете от Съдържанието.

3 коментара:

Анонимен

"... ъглите на видимост са идеални - чисти 180° (а защо не - и 360°?)" тука вече почнах да се смея на глас :)))))

Анонимен

Стана ми интересно излиза 4е производителите на монитори в слу4ая-BenQ дават гре6ни техни4ески характеристики. така ли? А ва6ите са верните. Да разбираме ли 4е располагате с по добра техника и от фирма с милиони долари оборот? Аиде стига бе... вие сериозно ли? Маи малко се изхвърляме а ;-)

ПП Въпросите са реторични

Анонимен

Човек, или си много далеч от истината, или имаш мно-о-о-о-го тънко чувство за хумор. НИКОЙ производител на монитори няма да ти напише за недостатъците - точно обратното - ще се постарае да те омае с вълшебни приказки. За да те накара да купиш поредния евтин боклук. Който може да ти изглежда супер евтин, ама не струва и половината от парите, които ще платиш.

Всеки си решава сам за себе си - и точно това е идеята на тези ревюта. Виждаш какво представлява даден модел и преценяваш - дали те устройва - според РЕАЛНИТЕ МУ КАЧЕСТВА. Ако смяташ да се доверяваш на описанията на производителите и на търговските сайтове (в които се повтарят същите глупости) - жалко за тебе. Не плюй по хора, които се опитват да ти дадат полезна информация - използвай я!

Charade

P. S. Благодаря ви за поредното ревю. Научих много полезни неща от вашия сайт. Мисля, че както аз, така и колегата, който е оставил първия коментар, сме схванали идеята :)