31 май 2012 г.

BenQ EW2730V review




BenQ EW2730V


 

   Ревю на LCD монитор BenQ EW2730V

  © Крум Маринов

    Добре дошли на страниците на monitoribg.com. В новото ревю ще разгледаме предимствата и недостатъците на BenQ EW2730V - удивително евтин 27 инчов монитор с модерна LED подсветка и цял куп допълнителни екстри. Звучи много обещаващо...

   Попаднахме на EW2730V съвсем случайно. Поканиха ни да провалим една абитуриентска вечеринка и там освен на красиви и умни девойки се натъкнахме и на този любопитен монитор на BenQ. С девойките водихме предимно интелектуални разговори и поради тази причина с творението на ловките тайванци се заехме на следващия ден следващата вечер.
   Между другото, девизът на тайванската компания е Bringing Enjoyment and Quality to life (BenQ). Е, да видим, дали наистина този нов 27 инчов монитор е способен да bringing enjoyment в лайфа на потребителите и дали quality-то му е на висота.

   Първи впечатления. Дизайн. 
   По принцип азиатската дизайнерска школа залага на по-ефектния външен вид. За съжаление при много от мониторите се стига до някаква крайност, граничеща с кича. Случаят с BenQ EW2730V обаче не е такъв. Мониторът изглежда наистина ефектно и същевременно - стилно. Съчетанието между черния гланц и сребристия кант на корпуса придава на EW2730V много елегантен вид.
   Но, понеже това не е поръчково ревю, а и аз не продавам мониторите, които представям в тези ревюта - веднага ще отбележа, че това решение има и своите минуси. На този черен и стилен гланц отпечатъците от пръсти и разни други замърсявания се набиват на очи като к... около м... (кредитни консултанти около и в магазина). Тук обаче идва на помощ пултът за дистанционно управление, който би трябвало да намали косвените щети по корпуса на монитора. Впрочем, неговата наличност остана под съмнение - на нашите настойчиви въпроси собственикът не можа да даде смислен отговор. Изломоти нещо за някаква Ирина и продължи блажено да дреме. Дали Ирина знае нещо, или тя го е отмъкнала - не можахме да разберем, понеже никой от присъстващите не се откликна на това име.
   Стойката на BenQ EW2730V също изглежда ефектно с това покритие тип сребрист алуминий. Масивна е и осигурява добра стабилност на монитора, за което допълнително допринася и забележимо скосената ѝ форма. За съжаление обаче нямате възможност за завъртане на екрана или промяна на височината. В това отношение BenQ можеха да проявят малко повече грижа за потребителя.
   В дясната част на рамката, на гърба, са разположени бутоните за управление на менюто. Защо са ги забутали там - питайте дизайнерите на BenQ. Не стига, че са на такова неудобно място, ами са и доста мънички и е нужно време, докато свикнете с разположението им. Впрочем, повечето потребители не се ровят в менюто всеки ден, така че това не е болка за подсмърчане. Ах, да - нали има и дистанционно (поне така пише в официалния анонс). Възможно е обаче на Влади да са му пробутали някоя "модифицирана" бройка от EW2730V, без тази полезна благинка. Или пък за всичко е виновна Ирина. Cherche la femme, както казват в Алжир (представете си - и там знаят френски :) ).
   От другата страна са разположени USB портовете - 4 на брой. Повече от достатъчно. Аз лично не ги използвам на моя Dell U2311H, на който с гордост посветих първото си ревю в този блог, но има хора, за които са наистина нужни. Като допиша ревюто ще взема да проверя, дали работят, добре, че се сетих за тях...
   Профилът на BenQ EW2730V не е много втален, което леко учудва на фона на повечето тънкофински LED монитори. Тъкмо се канехме да проверим, какво толкова са напъхали вътре, собственикът взе, че се размърда и си отвори едното око. Цербер!

BenQ EW2730V
в профил

   Добрата новина е, че EW2730V е с матово покритие на екрана, така че няма да ви дразнят неприятни отблясъци и няма да ви разсейва отражението на вашият собствен (любим) образ на екрана по време на игра или работа. За разлика от мониторите с IPS матрици, моделът на BenQ не страда от т. нар. "кристален ефект", така че в това отношение забележки няма да имате. Повече полезна информация за LCD панелите можете да получите от статията
"Видове LCD матрици". Сега да продължим нашето ревю.

   Ето ги и основните техническите характеристики на BenQ EW2730V:

   Тип на матрицата: AMVA, 
   LED подсветка
   Размер на екрана: 27" (~68.58 cm)
   Резолюция: 1920x1080 (16:9)
   Време за реакция: 6 ms (GTG)*
   Стъпка на пикселите:  0.311 mm
   Яркост:  300 cd/m²
   Контраст: 5 000:1* (статичен), 20 000 000:1 (динамичен)
   Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178° *
   Други: VGA, DVI-D, HDMI (2x), component, USB(x4),
   вградени високоговорители (2x3 W), наклон на стойката,
   дистанционно управление, PBP, PIP

   Цена на BenQ EW2730V: ~675 лв.

   Част от вас сигурно вече изградиха някаква представа за монитора.Но не бързайте - малко по-нататък ще стане дума за някои спорни стойности в техническото описание, дадено от BenQ на официалния сайт на компанията. Сега искам да ви обърна внимание, че указаната тук цена на EW2730V е ориентировъчна. За абсолютно точни сведения най-добре е да посетите близкия магазин за битова техника или още по-лесно - търговските сайтове. Напълно е възможно да откриете монитора на по-ниска цена, а ако той не ви допада, можете да си изберете някой лаптоп, телевизор или нещо друго интересно.   

   Конектори.
   Изброени са малко по-горе. Наборът, с който разполага EW2730V е напълно приличен. Е, не може да се сравнява с Dell U2711, за който писах преди време, но мониторите са от съвсем различен клас. Жалко, разбира се, че няма DisplayPort и вместо да блъскат всички USB на едно място, можеха да сложат 1-2 от тях от другата страна или на гърба в долната част на монитора. 
   
   Меню. 
   Менюто на BenQ EW2730V е сравнително добре организирано, няма да ви затрудни особено. Навигацията е лесна и интуитивна, което прави добро впечатление. Все пак моделът на BenQ не може да достигне в това отношение
 HP ZR2740w. При него Hewlett-Packard проявяват гениално чувство за... пестеливост. Удивително, но мониторът въобще няма меню! Ловко. 
   BenQ EW2730V обаче си има. Разполагате с множество настройки, разделени в 5-6 секции. Интересно е да се разгледа... 1-2 пъти. 
   
   Разход на електроенергия.  
   По официални данни потреблението на електричество при EW2730V достига 70 W, но на практика след калибриране ще бъде около 22-23 W, което не е много за един 27 инчов монитор с LED подсветка.    

   Качество на картината.
   Стигнахме до най-важната част от ревюто на BenQ EW2730V.  Матрицата на монитора е AMVA, производство на AU Optronics (за този именит бранд стана дума в публикацията
"Геймърски монитори с VA матрица?").  AMVA  панелите са алтернатива на произвежданите в момента PVA матрици на Samsung. Експертите смятат последните за по-добри, но всяко правило си има изключение. По-малкото братче - 24 инчовия BenQ EW2420 лично мен не ме вдъхнови, но има хора, които го ползват достатъчно дълго време и са напълно доволни.
   Панелът на EW2730V е 8-битов, с W-LED подсветка, покрива цветовия спектър по стандарта sRGB (съчинен и популяризиран от HP и Microsoft). Тук да вметна - не се задълбочавайте толкова в темата 6-, 8-, 10-битови матрици. Истината е, че всичко е много относително. Да, ясно е, че 6-битовата матрица бледнее на фона на истинска 10-битова (но пък такива не се срещат под път и над път). По-сложен е въпросът обаче за 6+ (6-bit + AFRC) и 8+ (8-bit + AFRC) матриците при съвременните монитори. Тук нещата никак не са еднозначни. Тази тема може би ще разгледаме в скоро време, сега обаче да не се отклоняваме от ревюто на новия 27 инчов монитор на BenQ.
   И така, EW2730V е с 8-битова матрица ("истинска") - т. е. действително може да възпроизведе 16.7 милиона цвята. Ами да видим, как ги възпроизвежда... Видяхме и... побегнахме. Кошмар! Изображението на екрана на монитора е много далеч от действителността. Цветовете са твърде ярки и наситени, направо е дразнещо за очите. Да, EW2730V е по-скоро мултимедиен монитор, никой не твърди, че е предназначен за професионални фотографи и графични дизайнери, но все-пак... Ако си търсите модел за графичен дизайн - направо преминете към публикацията "Монитори за графичен дизайн", или изберете съответната категория от Указателя, разположен в страничната лента. Впрочем, не се стряскайте - това са фабричните настройки. В повечето случаи след калибриране нещата изглеждат далеч по-добре.
   И така, започваме. Христо извади "паяка" от чантата, Марин премести диска с крадения заимствания софт от лявата в дясната ръка, а аз се почесах с химикала по носа. Ето ги и резултатите от проведените тестове:   
   
   Таблицата по-долу показва доколко е прецизно цветопредаването при BenQ EW2730V при фабрични настройки. Точността на цветопредаването се обозначава с Delta E. Ако DeltaE >3 и с невъоръжено око се вижда, че цветовете са "фалшиви", при DeltaE < 1 цветопредаването на монитора се счита за прецизно (по-ниска стойност - по-добре).


BenQ EW2730V
цветопредаване преди калибриране
  Техниката потвърди това, което установихме визуално още при първия поглед, но пак ще кажа - това са стойности, отчетени при фабричните настройки. Обърнете внимание, колко е зле
Dell U2410смятан за един от най-успешните монитори за графичен дизайн. По-важно е обаче как се представя моделът на BenQ след като се настрои правилно: 
   
BenQ EW2730V
цветопредаване след калибриране

   Е, не е сред първенците, но е приемливо. Не можем да искаме кой знае колко повече от това - естествено е, че EW2730V не може да се представи по-добре от мониторите с IPS матрици. Следващата таблица представя нивото на черното. Измерва се в cd/m² (кандела на кв. метър). И тук, колкото са по-ниски стойностите - толкова по-добре:
   
BenQ EW2730V
ниво на черния цвят

   Не успя да бие BenQ EW2420, обаче напердаши всички останали. Браво!
   От дълбочината на черния цвят и съответно - от качествата на подсветката зависи реалният контраст на монитора. Да видим как ще се представи BenQ EW2730V. Би трябвало да е с доста голям... стълб в диаграмата (тук по-високите стойности са по-добри):

BenQ EW2730V
контраст

   Много добро представяне, виждате сами.

   Какво ни показват тези диаграми, какви изводи можем да направим като цяло за качеството на картината при този 27 инчов модел на BenQ? Мониторът е с достатъчно добро цветопредаване (след калибриране), но разбира се не е най-добрият избор за графичните дизайнери и професионалните фотографи.
   Доброто ниво на черното и високият контраст осигуряват добра детайлност при по-тъмни изображения, черното наистина изглежда черно, а не сиво. Тук ще ви помоля обаче да се върнете малко по-нагоре в статията и да погледнете техническите характеристики на монитора, взети от сайта на BenQ. Обърнете внимание първо на стойностите, дадени за контраста. Какви 5 000, какви пет лева? Нищо подобно. Да не говорим за т. нар. динамичен контраст - 20 милиона. Дори черното да се измерва при изключен монитор - пак няма да получим повече от няколко десетки хиляди към едно. Въпреки това реалният контраст е много висок, спор няма. Огорчаващо е, че производителите продължават да се вманиачават на тема впечатляващи цифри и твърде често се увличат до самозабрава. Да не говорим за някои сайтове, в които доста ловко се жонглира с терминологията. Свеж пример е HP ZR2440w, за който подвеждащо пишат, че е с S-IPS матрица.
   По принцип монитор с -VA матрица би трябвало да бъде подходящ за четене на текст - очите се уморяват в по-малка степен, ако сравняваме с мониторите снабдени с IPS матрица. Проблемът при EW2730V е в разделителната способност на екрана - 1920x1080 пиксела. Да, да - Full HD и т. н. Глупости на кубчета. Истината е, че този стандарт е много изгоден за производителите - заслепени и оглушени от шумната реклама, много потребители не си дават сметка, че така се пестят пиксели и се увеличават приходите на компаниите. Погледнете за справка ревюто на HP ZR2740w - при същия диагонал екранът е с разделителна способност 2560x1440. Смятайте.
   Какво се получава на практика при BenQ EW2730V? Текстът изглежда по-голям, заради по-големия размер на пикселите. Някои твърдят, че така е по-добре. Но ако се вгледате, ще забележите, че буквите са като накълвани, съответно и картината при филми, игри и т. н. не е толкова гладка. Това натоварва зрението - факт, а и отнема част от удоволствието.
   Подсветката поне е равномерна, не забелязахме сериозни дефекти, което ни радва. За сравнение можете да погледнете ревюто на Asus ML239H, за да видите как НЕ трябва да изглежда LED подсветката на един съвременен монитор. Забележка: девойката на екрана е само примерна украса, не се включва в комплекта.
   Да не пропусна да спомена - EW2730V дава възможност да наблюдавате видеосигнал едновременно от два източника, благодарение на две екстри: PBP (picture by picture) - екранът се разделя на две половини и PIP (picture in picture) - картина в картината.

   Калибриране на BenQ EW2730V.
   Дори да не сте твърде претенциозни - желателно е да калибрирате този монитор. Цветната феерия, осигурена от фабричните настройки със сигурност ще ви дойде в повече. По принцип даваме ориентировъчни настройки за тези потребители, които нямат възможност да извършат хардуерно калибриране на монитора и разчитат само на някакъв софт. В случая с EW2730V просто не виждам смисъл. Моделът е замислен от BenQ като мултимедиен монитор, така че всеки ще си го настрои според индивидуалните предпочитания. Важното е филмите и игрите да изглеждат приятно за вашите очи.
   
   Ъгли на видимост.
   Отново странни стойности, давани обикновено за монитори с IPS, но не и AMVA матрици. Не, че се вижда под ъгъл от 178° - вижда се. Производителят не ви заблуждава. Само че както забележително високият контраст, така и цветовете се влошават видимо, което вече не е добре.       
   
   Време за реакция на матрицата и забавяне на входния сигнал.
   Ами, едва ли е 6 ms, не е и 8 ms. -VA матриците са си бавни. Не помага кой знае колко и overdrive функцията. Да, подобрение има, но има и какво да се желае още. Хубавото е, че BenQ ви дават възможност да я регулирате (което не е повсеместно явление). Ще я откриете в менюто под горделивото име Advanced Motion Accelerator (AMA). Изберете най-високата стойност (отново с внушително наименование - Premium). Но и дори с тази премия призрачните ездачи ще продължат да препускат по екрана (става дума за разслояването на образа, наричано понякога "фантом-ефект"). Все пак положителна промяна има, не споря.
   Забавянето на входния сигнал или input lag-а е друга история. Повечето от вас може би не са и чували този термин, което не е чудно. Производителите на матрици не обичат да го споменават. Какво е това чудо можете да видите в статията "Как да изберем монитор". BenQ EW2730V показва уникални стойности от порядъка на 33-35 ms. Уви, тук за предпочитане са ниските стойности. Горкият монитор е пръв кандидат за анти-награда. Дори при най-обикновени дейности ще забележите забавянето на сигнала. Категорично не ви препоръчвам EW2730V ако сте запален геймър, почитател на FPS игрите. Ако сте такъв - хвърлете едно око на нашия
списък с геймърски монитори. От по-новите модели, макар и не чист геймърски монитор, много добре по отношение на input lag-а се представи и Dell U2312HM.     

   Предимства и недостатъци на BenQ EW2730V.
   Предимства: Отлични нива на черното и висок контраст, като цяло приятен дизайн (макар и не толкова практичен), допълнителни екстри (включително PIP - картина в картината и PBP - екранът се разделя на две части), дистанционно управление, атрактивна цена. 
   Недостатъци: по-бавна матрица, много висок input lag, няма възможност за промяна на височината на стойката, разделителната способност е твърде малка за един 27 инчов монитор (поне според мен).
   
   Заключение.
   Какво да ви кажа... За пореден път се убеждаваме, че производителите на монитори напълно безкористно и всеотдайно... обичат парите. BenQ EW2730V се предлага на впечатляващо ниска цена, евтин монитор е. И има защо. Кой ще спечели повече ако решите да го купите - преценете сами според вашите конкретни нужди и предпочитания.

   Крум Маринов   

   В случай, че тази статия ви е била от полза - моля, използвайте малките бутончета за споделяне под публикацията. Благодаря!     
   Още интересни статии можете да изберете от СЪДЪРЖАНИЕТО.

3 коментара:

Анонимен

За първи път попадам на толкова странно ревю на монитор. Съчетавате някакви полу-художествени похвати с полезна техническа информация и (вероятно) обективна оценка на модела. Смело решение, което сигурно няма да се приеме еднозначно.
За монитора - аз бих купил BenQ EW2730, защото наистина е евтин за монитор с диагонал 27 инча. А и изглежда добре.Не ме притеснява времето за реакция.

Анонимен

Ревюто ми хареса защото е интересно и понятно написано обаче сте згрешили нещо описанието.

BenQ EW2730V, 27" Wide, LED, VA panel, 8ms, 3000:1, DCR 20 mil:1, 300cd, 1920x1080, D-sub/ DVI / HDMIx2 / USBx4, PiP, Speakers

ДОМАШНО КИНО ЗАБАВЛЕНИЕ

Размер на екрана, inch : 27" (68.58 cm)

Широкоекранен : 16:9

Технология : LCD with LED Backlight

Тип на матрицата : VA Panel

Резолюция : 1920x1080

Разстояние м/у точките, mm : 0.311

Време за реакция, ms : 8ms (GtG)

Яркост, cd/m2 : 300 cd/m2

Статичен контраст : 3000 : 1

Динамичен контраст : 20000000:1

Ъгъл на видимост H/ V : 170ТА / 160ТА

не че се заяждам де...

monitoribg

Често срещано явление е в различните търговски сайтове да попадате на вариации в описанието на един и същ модел монитор.

Това се дължи на практиката да се използва един шаблон за всички монитори, като в него се подменят само съответните стойности.

В ревюто съм отбелязал, че имам съмнения относно стойностите на контраста, времето за реакция и ъглите на видимост, но така са дадени на официалния сайт на BenQ.

Крум