18 септември 2011 г.

Asus ML239H review




Asus ML239H


   Ревю на LCD монитор Asus ML239H

=====================
   © Крум Маринов


    Добре дошли на страниците на monitoribg.com. В днешното ревю ще представя Asus ML239H - нов модел монитор с диагонал на екрана 23 инча. Предназначен е за потребители, които не са във възторг от LCD мониторите с евтина TN матрица и търсят нещо с по-добро качество, но на поносима цена...
   Определено, производството на LCD монитори не е сред главните приоритети на Asus.
Същевременно, това не попречи на компанията да зарадва геймърите с модела Asus VG236H(e), който и в момента е сред най-добрите 3D монитори на пазара. Asus PA246Q, чието ревю публикувахме наскоро, пък е сред добрите предложения за графични дизайнери, благодарение на своята качествена P-IPS матрица.
   Да видим сега, що за чудо е новият ML239H, какви са неговите достойнства (и евентуално - недостатъци).

   Технически характеристики на Asus ML239H:

Тип на матрицата: e-IPS
W-LED подсветка
Размер на екрана: 23" (58.42 cm)
Резолюция: 1920x1080
Време за реакция: 5 ms (GTG) / 14 ms (BTB)
Стъпка на пикселите: 0.2652 mm
Яркост: 250 cd/m²
Контраст: 1 000:1 (статичен)
5 000 000:1 (динамичен)
Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178° 
Други: VGA (D-Sub), HDMI

Цена: ~400.00 лв.

   Веднага прави впечатление, че по своите технически характеристики ML239H много прилича на представения миналият път LG IPS231P-BN. Но, да не избързваме - не бива да се съди за качествата на един LCD монитор единствено въз основа на официално представените параметри.
   Все пак, не мога да не отбележа, че все повече модели залагат на една и съща изпитана формула. Сред 23-инчовите пионер беше NEC EA231WMi, последван от толкова популярния
Dell U2311H. Asus ML239H също е с e-IPS матрица и подобно на споменатия модел на LG е с LED подсветка. Няма да пропусна да кажа няколко думи и за нея, но малко по-късно. Сега да не забравя - цената на монитора, която съм дал тук, е актуална към момента на написване на ревюто. Напълно е възможно да да го купите по-евтино - проверявайте обявите за актуални цени. Интернет магазините и хипермаркетите за цифрова техника често правят и изгодни промоции, въпросът е човек да има малко късмет и да реагира бързо.   

   Дизайнът на ML239H привлича вниманието със своята по-разчупена на вид овална стойка (съставена от два пръстена) и черното гланцово покритие на корпуса. Стойката обаче не позволява да се променя височината на монитора, което е жалко. От друга страна, очевидно е, че този модел на Asus е от бюджетния клас монитори, предназначени за масовия потребител. Трябва да се съобразим с този факт, независимо от това, какви лични претенции има всеки един от нас.
   Бутоните за управление на менюто и за включване на монитора са разположени на традиционното място - в долната дясна част на рамката. Те са сензорни, при докосване на който и да е от тях, се появяват съответните обозначения, осветени от диоди със син оттенък. Красота... За сметка на това, тези чувствителни на допир бутони не винаги са достатъчно отзивчиви. Е, явно не можем да имаме пълно щастие, какво да се прави.
   Като цяло дизайнът на Asus ML239H е стилен, с изтънен елегантен профил. Както се казва, "много е фешън" :) и хваща окото.

   Менюто, с което разработчиците на Asus са снабдили своето творение, не е сред най-лесните за навигация, но има и по-страшни случаи. Върши работа, а и едва ли повечето от потребителите ще го ползват твърде често. Разделено е на пет основни категории: System Setup, Input Select, Image, Color, Splendid.
   От последната можете да изберете някой от предварително дефинираните режими - Scenery, Standard, Theater, Game, Night View, sRGB. Хубавото при тях е, че всеки се конфигурира независимо от останалите (за разлика от LG IPS231P-BN, например).
   От Color можете да управлявате не само настройката на цветовете на ML239H, но и яркостта и контраста, както и цветовата температура.
   От Image пък получавате достъп до Trace Free, за да контролирате вградената опция за компенсация на забавянето на матрицата (overdrive). Този overdrive общо взето е полезно нещо, но тъй като компенсацията се постига чрез електрониката на монитора, не решава проблема със забавянето по най-перфектния начин...

   Енергопотреблението при Asus ML239H е стандартно - сходно с LCD мониторите, които имат подобни характеристики. С фабричните настройки - около 37-38 W, след калибриране - около 25-26 W.

   Качество на картината. За разлика от много други модели, фабричните настройки на ML239H са на добро ниво. По подобен начин приятно ме изненада преди време и Dell U2311H. Цветопредаването е приемливо за повечето потребители, единствено ще трябва да се намали нивото на яркостта. По-взискателните от вас разбира се ще трябва да се заемат с по-прецизни настройки. След калибриране ще получите много добри резултати.
   О, да... вече чувам тропота на стадо озверели "специалисти" и любители да драскат псевдоекспертни мнения по форумите. "Как - 6-битова e-IPS матрица и добри резултати?!" 
   Ами да, представете си! И знаете ли, ако LG сами не се бяха разконспирирали, че
тези e-IPS матрици са реално 6-битови, до ден днешен щяхте да ги превъзнасяте, господа всезнайковци!
   Кой каквото ще да си говори - аз пиша това, което мисля, въз основа на това, което виждам. Asus ML239H е с достатъчно точно цветопредаване, добри нива на черното (съответно - добър контраст). Полутоновете преливат плавно, без сегментация.
   Екранът е с матово покритие против отблясъци, така че няма да имате проблеми при по-силно дневно или изкуствено осветление. Има какво да се желае от подсветката обаче - за съжаление тя не е равномерна... "Как?! Анатема (не групата :) ), какво светотатство! Такава клевета срещу нашата светица - модерната W-LED подсветка!"... 
   Хайде сега, мили "експерти", изпийте по едно... чайче. От мента. И погледнете тази снимка на екрана на ML239H, направена в затъмнено помещение. Мисля, че коментарите са излишни. 

равномерност на LED подсветката
при Asus ML239H
   По подобен начин, както видяхме, стоят и нещата при LG Flatron IPS231P-BN. И да - това не е лов на вещици. Проблемът не е чак толкова сериозен, че да предизвика разпадане на САЩ :). Просто отбелязвам, че тези, които бързат да отпишат старата катодна подсветка, възхвалявайки светодиодната, ще попаднат от трън та... под влак. Примерно.

   Калибриране на Asus ML239H. Изберете режим Standard. Яркост - 30-35, Контраст - 75-80, Цветова температура - User, Червено (R) -98-100, Зелено (G) - 90-92, Синьо (B) - 98-99. Това са ориентировъчни настройки, не забравяйте, че много зависи от настройките и вида на видеокартата, както и от партидата на самия монитор (вариациите са неизбежни).

   Ъглите на видимост при ML239H, както и при останалите IPS базирани LCD монитори, са забележимо по-широки отколкото при TN-ките. Контрастът и наситеността на цветовете се запазват дори когато гледате екрана от такъв ъгъл, при който при евтин TN дисплей вече нищо няма да виждате.

   Време за реакция на матрицата. Asus ML239H е с време за реакция 14 милисекунди (забележете - това е "честната" стойност при преход черно-бяло-черно). Тези стойности много рядко се споменават от производителите. Понеже не им изнася. За предпочитане са измислените стойности, измерени при преход от сиво до сиво. Че как - тук говорим за 1-2 милисекунди. Ах, колко впечатляващо! Е, по тази съмнителна методика моделът на Asus е сред "бързаците" - 5 милисекунди.
   По-интересното е, че мониторът е снабден с т. нар. RTC технология (от англ. Response Time Compensation). Именно тя "ускорява" матрицата и позволява да се намалят характерните дефекти като насичане на картината и разслояване на образите при предаване на сцени с бързо движещи се обекти. Опцията Trace Free, както споменах, ще откриете в менюто. Използвайте я с удоволствие и мярка :). Защото, както обикновено, ако прекалите, ще постигнете противоположен на очаквания ефект. При по-високи стойности ще можете да се насладите на допълнителен светъл ореол около движещите се обекти, което обезсмисля напълно мероприятието. Спрете се на стойности около 35-40.
   Благодарение на тази технология, в съчетание с достатъчно точното цветопредаване, ML239H е добър избор за любителите на филмите и игрите. Най-запалените почитатели на игрите тип racing или FPS (или както им казват - игри с колички и игри с пукотевици :), ще трябва да потърсят щастието другаде. Например, в нашия списък с най-добри геймърски монитори - ТУК.
   
   Предимства и недостатъци на Asus ML239H.
Предимства: сравнително бърза матрица с ефективна RTC система, добри фабрични настройки, добро ниво на черното и контраста, точно цветопредаване, дизайн, цена.
Недостатъци: стойката не се отличава с голяма ергономичност, подсветката не е равномерна, беден набор конектори (няма DVI, DisplayPort и USB).   
   
  Ако това ревю ви е било от полза - моля, използвайте бутоните за споделяне под статията. Благодаря!
   Крум Маринов   

   Заключение. Този модел на Asus е сред най-удачните в бюджетния клас монитори - с добър баланс между цена и качество. Без съмнение ще върши добра работа в офиса, подходящ е за гледане на филми и игри. Ще свърши добра работа и на хората, които се занимават с графичен дизайн на любителско ниво. Накратко, можем да причислим Asus ML239H към най-сполучливите "универсални" LCD монитори в средния клас.
   В случай, че  Asus ML239H не ви е заинтригувал - можете да потърсите нещо друго в СЪДЪРЖАНИЕТО.

7 коментара:

Анонимен

Ако трябва да избирам между този, Dell U2311H и Dell U2312HM кой да избера ? Ще го използвам за браузване и филми.
От Boris Damyanov за Asus ML239H review

monitoribg

Общо взето, тези три монитора са сходни. Не е коректно аз да давам съвети, кой да изберете. Постарал съм се да опиша предимствата и недостатъците на всеки модел.

Asus ML239H е с по-интересен дизайн (за много хора това е съществен фактор), но стойката му не е толкова ергономична, а има и известен проблем с равномерността на подсветката...

На който и монитор да се спрете - задължително го вижте на място в магазина, не разчитайте само на ревюта и снимки в Интернет.

Все пак, ще отбележа, че твърде често лъскавият външен вид компенсира недостатъците в качеството на важните компоненти, като матрица, подсветка и електроника...

Крум

Анонимен

Съжалявам, че задавам нови въпроси преди да съм получил отговор на първите, но никъде не виждам в описанията за тази RTC технология дали я потдържа и vs239H?

monitoribg

Привет!

А какви въпроси? За този монитор никой не е писал в коментарите наскоро. Ако става дума за първия коментар - пак ще повторя - не искам да оказвам влияние върху избора на читателите. Старая се да опиша предимствата и недостатъците, които сме забелязали с колегите. Неизбежно е да се усети нотка на субективно отношение, няма как. Но не е редно да раздавам присъди - този монитор става, онзи - не става. Разни хора - разни идеали, нали така?

Относно overdrive-а - както при Asus ML239H, така и при модела VS239H, не само че се използва тази технология, но се дава възможност на потребителя сам да регулира силата на тези RTC импулси. Това е страхотно от страна на Asus - при много монитори такава възможност няма.

За целта в менюто се избира раздел "Image" --> Trace Free.

Надявам се, че съм бил полезен...

Крум

Анонимен

Благодаря много за светкавичния отговор. Явно първия път аз не съм изпратил както трябва коментара. Въпроса ми беше за сравнение между ML239H и VS239H http://market.yandex.ru/compare.xml?hid=91052&CMD=-CMP=7188535,7705674-CAT_ID=106905
Защо честотата на опресняване на единия е 5мс а на другия 14.

monitoribg

Опа-а-а... Някой леко се поизложи. Срамота.

Моля за извинение - грешка!
Функцията Trace Free е налична при модела Asus VS239H-P.

В такъв случай излиза, че Asus VS239H няма възможност за overdrive/RTC.

14 ms е времето вкл/изкл. пиксел, ако имаше overdrive, Asus щяха да напишат времето за отклик GTG (обикновено - 5-8 ms)

Та така... Още веднъж - извинявам се за грешката - обърках се заради модела VS239H-P.

Крум

Анонимен

Благодаря за разяснението!
Голяма дилема ми беше:-)))