11 октомври 2011 г.

BenQ EW2420 review




BenQ EW2420

   Ревю на LCD монитор BenQ EW2420

=====================
   © Крум Маринов


    Добре дошли на страниците на monitoribg.com. В днешното ревю ще представя BenQ EW2420 - евтин 24-инчов монитор с VA матрица и LED подсветка. Съчетанието на тези характеристики го прави много интересен модел, да се надяваме, че няма да ни разочарова...
   Преди обаче да преминем към ревюто на EW2420, е необходимо да направя едно уточнение. Поводът за него е един по-остър коментар на ревюто на Dell U2312HM, което представих миналият път. В случай, че сте от по-напредналите потребители, с повече познания за мониторите - настоятелно ви препоръчвам да прочетете набързо това кратко ВЪВЕДЕНИЕТака ще имате представа какво можете да очаквате от моите статии. 
  
   Като за начало, нека видим основните технически характеристики на BenQ EW2420: 

Тип на матрицата: AMVA, LED подсветка
Размер на екрана: 24" (61.0 cm)
Резолюция: 1920x1080 (16:9)
Време за реакция: 8 ms (GTG)
Стъпка на пикселите: 0.276 mm
Яркост: 250 cd/m²
Контраст: 3 000:1 (статичен), 20 000 000:1 (динамичен)
Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178° 
Други: VGA, DVI-D, 2xHDMI, 4xUSB,
високоговорители (2x1.5 W),
headphone jack/line in,
възможност за монтаж на стена

Цена на BenQ EW2420: ~400 лв.

   Всичко това изглежда много обещаващо. Впечатлява и ниската цена на този модел на BenQ. Но, както отбелязахме по-рано в статията, посветена на евтините LCD монитори, не е важно даден монитор да бъде просто евтин, а да има приемливо съотношение между цена и качество. Ще се опитаме да преценим, дали в случая това е така.

   Да продължим ревюто с описание на дизайна на EW2420.
   Корпусът на този LCD монитор е достатъчно тънък, благодарение на използването на модерната LED подсветка. Покритието е черно, гланцово. Това, разбира се, внася нотка на елегантност в дизайна на BenQ EW2420, но според мен от практическа гледна точка не е най-доброто решение. На тази повърхност ще можете много лесно да увековечите отпечатъците от своите пръсти и следите от прекарани настинки, съпроводени с кихане :)...
   Това решение обикновено е характерно за мониторите от масовия клас - тук производителят се старае да привлече вниманието на потребителите, които нямат достатъчно технически познания и при избора си се ръководят главно от външния вид на монитора и от неговата цена. Това не означава обаче автоматично, че EW2420 е "евтин" в лошия смисъл на думата. Да, в тази връзка - възможно е да намерите монитора  и на по-ниска цена от посочената тук, особено ако решите да го поръчате от някой специализиран сайт. Когато преглеждате обявите обърнете обаче внимание какви са условията на доставка, дали е включена в цената на монитора.

   А, ето нещо, което ме изненада при този модел на BenQ - покритието на екрана. Честно казано, за първи път попадам на такова. Не е нито гланцово, нито матово. Интересно!
   Постоянно се водят спорове относно предимствата и недостатъците на единият и другият вид покритие. Гланцовото покритие например спомага за възпроизвеждането на визуално по-дълбоко ниво на черният цвят. За сметка на това, на силна дневна или изкуствена светлина имате възможността да се "радвате" на собственото си отражение, както и на отблясъци, които весело прескачат по екрана. Мисля, че това компромисно решение на дизайнерите на BenQ ще допадне на повечето потребители. Полу-гланцово покритие - хитро!
   Колкото до разделителната способност и съотношението на страните - в сравнение с BenQ EW2420 по-голяма работна площ по вертикала ще ви предостави Dell U2412M, който е със същия диагонал на екрана, но съотношение на страните 16:10.
   Също така, прави впечатление и по-големият размер на пикселите при модела на BenQ. Прието е да се смята, че за този размер на екрана, стойности по-големи от 0,265 mm не са за предпочитане.
   Стойката на EW2420 е овална, пасва добре на общата дизайнерска концепция, но за жалост не се отличава с особена ергономичност. Винаги се разочаровам, когато установявам, че няма възможност за промяна на височината на монитора.
   Наборът входни интерфейси е напълно приемлив, като за монитор от този клас - VGA, DVI, HDMI, USB. Да, няма DisplayPort, но добавянето му би увеличило цената на този монитор, очевидно ориентиран към масовия потребител, който търси "нещо по-евтинко". За сметка на това обаче имаме 2 броя HDMI, този тип конектор най-често се използва за свързване на игрови конзоли и различни плеъри.
   Бутоните за управление на менюто са разположени на дясната странична рамка, достатъчно големи са. Както за лъскавия външен вид на BenQ EW2420, така и за разположението на бутоните може да се поспори, но това е въпрос на вкус - всеки си има мнение и никой не е по-прав от опонента.
   На мен лично ми направи впечатление друго - светлинният индикатор за състоянието (вкл./изкл.) не е на предния панел и няма да дразни погледа, когато решите да се разтоварите с някой филм вечер...

   Менюто на BenQ EW2420 е интуитивно, елементите са логично подредени и лесни за управление. Освен обичайните яркост, контраст и т. н., имате достъп и до функцията за компенсация на забавянето на пикселите на матрицата - т. нар. Response Time Compensation, която в случая е наречена Advanced Motion Accelerator (AMA). При много от мониторите с подобна функция не можете да я включвате и изключвате по желание.
   Инженерите на BenQ са решили да предоставят на потребителя шест предварително дефинирани режима на изображение - Game, Movie, Photo, sRGB, Eco и Standard.

   Потреблението на електроенергия при EW2420 е в рамките на обичайното за LCD монитор с LED подсветка и с този диагонал на екрана. С фабричните настройки - около 35 W, максимум 40 W, а след калибриране ще падне поне с 10 W.

   Ето че стигнахме и до съществения въпрос - какви са резултатите от приятелството между така популярната LED подсветка и използваната при този модел AMVA матрица.
   Аз лично не съм особено впечатлен от толкова хвалената LED подсветка и не един и два пъти съм се убеждавал, че поне при масовите модели, тя не допринася особено за подобряване на качеството на изображение. Колкото до матрицата - AMVA (Advanced MVA) е подобрена разновидност на MVA панела. Малко по-подробна информация за типовете матрици, както и други полезни сведения, можете да намерите в публикацията "Избор на монитор, конкретни препоръки".

   Сега нека погледнем по-отблизо, какво качество на картината ще ни предложи BenQ EW2420.
   При първото включване на монитора ще ви направи впечатление завишената яркост на екрана. Цветовете съответно ще ви се сторят твърде наситени и не много естествени. Това не е фатално - повечето монитори от бюджетния клас са с подобен "проблем". Един от малкото масови модели с почти идеални фабрични настройки беше Dell U2311H, но той е по-скоро изключение от общото правило.
   При този модел на BenQ пък прави впечатление дълбокото черно и наистина високият контраст на изображението. Той действително отговаря на представената официална стойност от
3 000:1. За справка - голяма част от LCD мониторите на пазара са със статичен контраст 1 000:1
(и то - според официалните характеристики, а на практика - и по-нисък).
   И, какво ни дава по-високият контраст при EW2420? Ами, по-принцип - по-добра детайлност при тъмните полутонове, което е от голямо значение. Много монитори с иначе добро цветопредаване не се справят добре в това отношение. Така, при по-тъмните сцени в игрите и филмите често не можете да различите важни детайли от изображението.
   Като стана дума за цветопредаване - при фабричните настройки на BenQ EW2420 то никак не е добро. Прецизността при цветопредаването е от съществено значение, когато смятате да използвате монитора за обработка на цифрови снимки или за други проекти, свързани с графичен дизайн. Когато един монитор е с лошо цветопредаване, той ще ви покаже цветове, които са много далеч от реалните. Това е не само дразнещо за по-взискателните потребители, но и напълно неприемливо за професионалистите.
   Точността на цветопредаване се изчислява по специална формула и се обозначава с Delta E. В тази таблица нагледно можем да сравним постижението на BenQ EW2420, измерено с колориметър, с няколко други модела, чиито ревюта съм представил досега:


Ревю на BenQ EW2420
цветопредаване преди калибриране


   Тук колкото е по-ниска стойността - толкова по-добре. При DeltaE >3 разликата между "правилното" и "неправилното" цветопредаване става видима дори с невъоръжено око - т. е., положението е много зле. При DeltaE < 1 цветопредаването е абсолютно прецизно.
   Коментарите са излишни. Но, да не избързваме. Тези резултати показват само, че този модел на BenQ не се отличава с прецизност при фабричните настройки и има нужда от калибриране.

   Калибриране на BenQ EW2420.
   Най-добри резултати ще постигнете, ако посетите специализиран сервиз, в който ще използват съответно хардуерно устройство. Това обаче не става безплатно (освен ако не сте "свой човек", разбира се).
   Друг вариант е да използвате софтуер за калибриране. Към Windows 7 има вградена такава програма, но използването ѝ е доста досадно занятие. Като ориентир можете да ползвате и нашите настройки. Имайте предвид обаче - от голямо значение е, с каква видеокарта сте и как е настроена тя. Също така, обикновено има и различия между отделните партиди монитори. 
   Но, както казах - за ориентир можете да използвате следните настройки на нашия EW2420: режим - Standard, Color mode - Standard, Color temp. - User mode, Gamma - 2.0, Яркост - 65, Контраст - 50, Червено (R) - 82, Зелено (G) - 97, Синьо (B) - 82.
   След калибриране картината при BenQ EW2420 значително се подобрява. Ето сравнителната таблица, отразяваща точността при цветопредаването:

Ревю на BenQ EW2420
цветопредаване след калибриране


   Въпреки че резултатите са задоволителни, виждаме, че дори и след калибриране EW2420 отстъпва на повечето модели като прецизност на цветопредаването. За да бъдем коректни обаче - отклоненията са в граници, които няма да фиксирате с невъоръжено око. На практика повечето потребители няма да имат никакви забележки.

   Ето как изглежда и нивото на черния цвят след калибриране. Измерва се в cd/m² (кандела на кв. метър) - колкото са по-ниски стойностите - толкова по-добре:

Ревю на BenQ EW2420
ниво на черния цвят след калибриране


   От тук получаваме и впечатляващо високи стойности на контраста. Както вече споменах - BenQ EW2420 действително достига статичен контраст от 3 000:1, дори и след калибриране. За сравнение - Dell U2410 - един от най-популярните монитори за графичен дизайн, показва стойности от едва 542:1, споменатият Dell U2311H  ~860:1 (а при това е един от мониторите с най-добри показатели в това отношение).

   Ъгли на видимост при EW2420.
   Това е важен показател при LCD мониторите. Най-зле в това отношение са моделите с TN матрица - при най-малко отклонение от идеалната позиция точно срещу екрана, цветовете и контрастът забележимо се влошават, което никак не е приятно.
   По официални данни, разглежданият от нас модел на BenQ има отлични ъгли на видимост. Уви, приятели - не бива да вярвате на 100%. Сами ще се убедите, че щом се изместите встрани, цветовете ще избледнеят забележимо, ще се влоши и контрастът. Това си е характерен недостатък на самата матрица. Както казахме - най зле са обаче TN-ките, а най-добре се представят мониторите с IPS матрица.

   Качество на LED подсветката.
   При този конкретен BenQ EW2420, който тествахме, забелязах леко изсветляване в долната част на екрана. Мой познат, който има същият модел, но купен малко по-рано, твърди че се забелязва изсветляване по ъглите. Това за пореден път доказва, че различията между отделните партиди са неизбежни, а от друга страна - че LED подсветката далеч не е толкова идеална. 

   Време за реакция.
   (При нужда можете да погледнете статията "Избор на монитор. Основни понятия" - там е обяснено накратко значението на всички основни термини).
   BenQ EW2420 е с обявено време за реакция на матрицата от 8 милисекунди. Това обаче е време за реакция, измерено при преход между нюанси на сивото (grey-to-grey) и е една от малките хитринки на производителите. Действителното време за реакция на матрицата следва да се измерва между положение "включен" и положение "изключен" пиксел и е около 2 до 3 пъти по-високо.
   Спор няма - EW2420 не е сред най-големите бързаци. Шампионите са сред LCD мониторите с TN матрица. Какво означава на практика това? Мониторите с по-високо време за реакция на матрицата имат проблем при предаването на по-бързите сцени при игрите и филмите. Например, ако на екрана се движи някакъв автомобил с висока скорост, ще се забележи разслояване на образа, подобно на ветрило - 1,2,3... "допълнителни" бледи копия на обекта, които се "влачат" след него.
   Именно за да се отърват от този неприятен проблем, разработчиците на BenQ използват споменатата технологията за компенсация (Advanced Motion Accelerator). Подобрение на картината има, но определено EW2420 не е сред най-впечатляващите образци. При същото време за реакция и подобна вградена функция, Dell U2311H се представя значително по-добре.

   Друг важен показател, за който обаче производителите обикновено не дават сведения, е т. нар. input lag.
   За да не се повтарям - погледнете отново споменатата публикация със съвети за избор на монитор. BenQ EW2420 за жалост и в това отношение не е идеален - над 21 милисекунди, което никак не е малко. На запалените геймъри, почитатели на марката, предлагам да погледнат ревюто на BenQ XL2410T - може би ще ги заинтересува.

   Да видим, какви са предимствата и недостатъците на BenQ EW2420 в няколко реда:
   Предимства - забележително ниво на черния цвят и висок контраст (съответно - добра детайлност при възпроизвеждането на тъмните сцени в игрите и филмите),  приличен набор конектори, атрактивна цена.
   Недостатъци - сравнително висок input lag, има какво да се желае от бързината на матрицата и системата за компенсация, ъглите на видимост не са чак толкова широки, стойката не се отличава с особена ергономичност.
   Наличието на високоговорители можете да решите вие, дали е предимство, или недостатък. Включени са в цената. Ако използвате BenQ EW2420 в офиса - може и да ви свършат работа. У дома - едва ли.

   Заключение.
   Моделът EW2420 на BenQ не е сред най-балансираните LCD монитори. Да, на пръв поглед, това е евтин монитор, но според мен и недостатъците му не са за подценяване.
  Реално погледнато, голяма част от потребителите, които не са чели това ревю (рекламна
пауза :) ), нямат достатъчно познания и се ръководят от външния вид и официалните характеристики, биха останали доволни.
   Моето лично мнение обаче е, че за тези пари вместо BenQ EW2420 можете да вземете нещо по-добро - например Dell U2311H, или неговата "освежена" версия - Dell U2312HM.


   В случай, че това ревю на BenQ EW2420 ви е било от полза - моля, използвайте бутоните за споделяне под статията. Благодаря!
   Крум Маринов

   А можете да си харесате и някой друг модел монитор, ако погледнете СЪДЪРЖАНИЕТО.

8 коментара:

Анонимен

Здравейте, извинявам се за офтопика, но искам да попитам нещо и нямам друг начин за връзка. Въпросът ми е следния: Имам желание да си взема 27" монитор за в къщи. Прочетох Вашето ревю за Dell U2711, но много често потребители по форуми, споменават за "ужасен" AG coating, който комбиниран с малкия размер на пиксела прави светлите цветове да изглеждат "мръсни". Не съм виждал този монитор работещ и затова питам, дали вие забелязахте нещо подобно? И един втори въпрос: HP пуснаха на пазара ZR2740W, който покрива почти същата пазарна ниша. Нов е и не мога да намеря ревюта, затова би било чудесно ако Вие направите едно. Чух, че тази матрица покрива само sRGB спектъра, за разлика от Dell U2711, който е 92% aRGB, но пък е 10 битов през Display Port...

monitoribg

Да, един от недостатъците на този сайт е липсата на форма за контакт.
Ще се постараем да поправим нещата... когато намерим време :).
Относно ревютата - и на нас ни е интересно да разгледаме нови модели и да представим подробно описание. Проблемът е, че обикновено доставчиците и разпространителите ни поставят неприемливи за нас условия.
Те искат в замяна да пишем "само хубави работи" за съответния монитор, както и да рекламираме в статията съответния магазин.
Справедливи искания, но неприемливи за нас - целта ни не е да печелим, заблуждавайки нашите читатели...
Понеже тази статия е за BenQ EW2420, ще отговоря на въпросите в коментарите за Dell U2711...

Крум

Анонимен

Благодаря!

Анонимен

Здравейте, търся монитор, който ще се ползва най-вече за работа с текст и гледане на филми и съм се спрял на този модел. Според Вас хибрида между лъскав и матов екран предимство ли е, или по-скоро недостатък ? Също така бих разгледал и други предложения като например BenQ BL2400PT

Поздрави Веселин

monitoribg

BenQ EW2420 е подходящ за работа с текст и гледане на филми, а и цената му никак не е висока. Относно покритието на екрана - усещането до голяма степен е субективно, зависи и как е осветено помещението, разбира се. Разработчиците от BenQ са търсили "златната среда". Това е по-добър вариант, в сравнение с "кристалния ефект", който има матовото покритие при голяма част от съвременните монитори. То в по-малка степен дразни зрението, като същевременно до голяма степен са избегнати недостатъците на класическото гланцово покритие - отблясъци и отражения...
Но, пак ще кажа - усещането е много субективно - много хора въобще не забелязват т. нар. "кристален ефект", а други ужасно се дразнят.

Колкото до BenQ BL2400PT - на мен ми допадна като цяло, симпатичен монитор, но този, който тествахме, е купен от Русия, доколкото си спомням. В България няма кой да се сети да го продава, а и той никак не е скъп.

Погледнете указателя в лявата част на страницата - раздел "VA матрици" - има още няколко монитора подходящи за работа с текст (но са на по-висока цена, уви).

Крум

Анонимен

Здравейте,
искам да благодаря на автора за прекрасния блог и за полезната информация. Имам въпрос:
кой да избера BenQ EW2420 или BenQ BL2400PT? Кой е по новия модел?
Ще го ползвам за филми, игри най вече Diablo 3 чертане на аутокад на черен фон. Имам 9600 ГТ на Асус която има 2 DVI изхода, ще мога ли да ползвам HDMI входа на монитора и в крайна сметка какъв ще е сигнала от видео картата към монитора: DVI или HDMI? Има ли аналог на тези 2 модела на друг производител но с 16:10 и същата матрица?
Поздрави

monitoribg

BenQ EW2420 и BenQ BL2400PT са със сходни технически характеристики и качества.
Моделът BL2400PT дълго време го нямаше по нашите магазини, но виждам - вече го предлагат. Отличава се с някои допълнителни екстри (по-функционална стойка, сензор за движение), но и е по-скъп с около 50 лева (а щеше да бъде и още малко по-скъп, ако беше снабден с HDMI вход).
BenQ EW2420 е с по-силно изразена насоченост към масовия потребител - по-ниска цена, гланцово покритие... Но, както казах - като основни технически характеристики двата монитора са сходни. От тук нататък всичко е въпрос на вкус - според това, дали допълнителните екстри са от значение и според това, кой от двата дизайна е по-симпатичен според вас :)
Относно това, кой монитор е по-нов - не се заблуждавайте, че по-новият модел задължително е по-добър. Точно обратното - напоследък производителите взеха много да икономисват (!). Впрочем, ако не се лъжа, EW2420 и BL2400PT са анонсирани от BenQ горе-долу по едно и също време, така че и в това отношение няма за какво да се замисляме.

Моделите са отличен избор за гледане на филми - с висок контраст и забележителни нива на черното, в съчетание с прилична точност на цветопредаването. Е, не е толкова прецизно, като при професионална IPS матрица, но за споменатите цели (вкл. работа с AutoCAD) подхожда идеално.

А Diablo III излезе ли вече? Не знаех... Не съм поглеждал, какви промени са направени в геймплея, но не вярвам да са я направили динамичен FPS :), така че няма проблеми и за игра в мрежа, според мен.

DVI и HDMI
Има някакви преходници на пазара по 15-20 лева, май. Но за какво са ти, след като видеокартата ти е с DVI? И двата монитора имат такива входове - използвай ги тях и не се занимавай с глупости. Всеобщото мнение е, че кой знае каква разлика в изображението при DVI и HDMI на око не се забелязва. А за сметка на това при използване на преходници често изникват проблеми...

Не съм попадал на модели 16:10 с VA по нашите магазини, съжалявам (ако някой е намирал - нека да пише в коментарите, ще бъда благодарен).

Надявам се, че съм бил полезен...

Успех при избора!
Крум

Анонимен

Аз от няколко месежа имам BenQ EW2420 и съм много доволен, макар че е втора употреба. Препоръчвам го!
И благодаря за ревютата! Калин