1 април 2011 г.

Кратко въведение

   Изборът на нов LCD монитор може да се превърне в доста изнервящо занятие. В момента на пазара се предлагат множество марки и модели монитори с най-различни технически характеристики и дизайн. Ценовият диапазон също е широк - от 200-300 до 3 000 и повече лева.
   Как да изберем наистина добър монитор? Можем да се обърнем към персонала в магазина. В повечето случаи обаче реална помощ няма да получим. Или ще ни предложат някакъв залежал модел, или нещо, което за момента им е по-изгодно да продадат (с по-голяма отстъпка от доставчика например). Най-печалното е, че често попадаме и на некомпетентни хора, които нямат дори минимални познания (а нямат и желание да ги придобият).
   Тогава? Тогава ни остава да се самообразоваме, ровейки из Интернет. Ще отнеме време, спор няма, но поне ще сме наясно, на какво трябва да обърнем внимание, когато избираме своя нов LCD монитор.

   В това кратко въведение ще си позволя да ви отправя един съвет - не вярвайте на всичко, което ви казват в магазина за монитори, но и не се доверявайте 100% на ревютата на монитори, които ще прочетете в мрежата или в специализирани списания. Защо? Защото много от тях са писани по поръчка. И не го казвам просто ей така - аз самият години наред писах такива за едно голямо наше списание.
   Схемата е проста - надълго и нашироко описваш "достойнствата" на някакъв монитор от нисък клас, за да впечатлиш наивните читатели, използваш множество сложни термини, диаграми и схеми и... И прибираш пари - от вносител или разпространител - зависи кой е поръчал ревюто.
   Това ми беше работата и за това ми плащаха. Напуснах, защото тази схема не е приемлива за мен. Затова и реших да направя този малък сайт - като компенсация за извършените от мен злодеяния :).
   Всяко едно ревю, което ще прочетете, е напълно независимо от външни влияния. Предимствата и недостатъците на мониторите са представени напълно коректно - нямам причина да рекламирам определен LCD монитор, представяйки го за по-добър, отколкото е в действителност.
   Дали моят сайт е най-добрият? Дали единствено на моето мнение трябва да се доверите, когато решите да си купите нов монитор? Надявам се, че сте разумни, мислещи хора и лесно ще си отговорите...
   -НЕ! Моят сайт не е най-добрият. Моето мнение не е единственото. Аз също мога да греша - като всеки друг. Четете, преценявайте. Ще се радвам, ако моите публикации ви бъдат от полза. Това е.

   Имайте предвид - този сайт е създаден за обикновените потребители. В случай, че сте голям специалист, ремонтирате LCD монитори, или смятате да ги произвеждате - няма да съм ви от полза.
   За вас има специализирани форуми, можете да получите всички схеми и подробна техническа информация от други сайтове, или от производителя.
   Аз ще пиша за обикновения потребител - на понятен и достъпен език. Многото диаграми и схеми несъмнено ще придадат тежест на моите ревюта. Изисканият стил и сложната терминология ще предизвикат силно чувство на уважение у читателите... И? Каква е ползата? Да покажа колко съм начетен и образован? Колко голям професионалист съм? О, да - това ще е от голяма полза - за мен.
   А каква е ползата за един родител без технически познания, който е на път да купи на детето си монитор - еднодневка? Той нищо няма да разбере от всички тези "6500 Келвина, cd/m², милисекунди, sRGB, input lag, datasheet...". Ще поцъка с език, ще погледа сложните криви на цветовия обхват... И ще махне обезсърчено с ръка. В резултат - едно дете в повече с безнадеждно увредено зрение и изкривявания на гръбначния стълб.
   Не, аз не искам да си задоволявам егото, не ми трябва съмнителната слава на "голям авторитет". Ще пиша максимално просто и понятно. Ще се постарая да обяснявам всички нужни термини на достъпен език и с прости думи ще описвам предимствата и недостатъците на всеки от разглежданите модели.
   Не знам още, дали това е най-правилното решение, но то е взето. Надявам се, че съм прав.

   Първата поредица от публикации ще бъде посветена на популярните 22-24-инчови LCD монитори от бюджетния клас. Тези монитори са сравнително евтини и достъпни за преобладаващата част от потребителите.
   Предназначени са за масова, "универсална" употреба. Съчетанието от ниска цена и в повечето случаи задоволителни характеристики им позволява да заемат своя стабилен дял в продажбите.
   В тези дисплеи най-често се използва TN матрица, която освен че е по-евтина, осигурява и минимално време за реакция. Съответно обаче, има какво да се желае от качеството на изображение. Не очаквайте кой знае какво от монитор с такава матрица. Е, сред тях има и удачни монитори, които си заслужават вниманието (и парите). За тях разбира се ще кажем по някоя дума. 
   По принцип обаче, смятам за безсмислено да пиша ревюта за долнопробни LCD монитори на измислени марки. Ревюто в този случай ще изглежда така:
"LCD монитор TOYAGA - не става за нищо. Не купувайте".
   Затова не очаквайте да прочетете тук нещо за шумно рекламирани, но на практика безполезни, че дори и вредни за здравето монитори...

   Не сме обвързани по никакъв начин с нито един производител, вносител или разпространител (търговец) на LCD монитори. Представяме реалните предимства и недостатъци на мониторите. А избора оставяме на вас.

   В случай, че не откриете ревю на монитора, който ви интересува - погледнете в СЪДЪРЖАНИЕТО.
   Е, ако и там го няма - напишете в коментарите предложение за ревю. Ако преценим, че мониторът е интересен и успеем да го открием и тестваме - ще публикуваме веднага резултатите.
   С това приключвам краткото въведение, което май не се получи много кратко :)...
   К. Маринов

   Сега вече можете да преминете към следващата публикация -"Избор на монитор-характеристики". Или да си изберете някоя друга интересна за вас тема, свързана с мониторите и модерните цифрови технологии.