7 декември 2011 г.

120 херцови геймърски монитори с VA матрица



120 херцови геймърски мониторис VA матрица?

автор: Марин Чучуков






    Добре дошли на страниците на monitoribg.com. Ето една интересна новина за любителите на компютърните игри - в скоро време можем да очакваме на пазара геймърски монитори с VA матрица и поддръжка на 120 Hz честота на опресняване...

   Наскоро от щаба на AU Optronics анонсираха новата си LCD матрица, базирана на VA технологията. Наред с характерните си предимства - дълбоко ниво на черното и съответно - изключително висок контраст, новите монитори, снабдени с този панел, ще
поддържат 120 Hz честота на опресняване. Това би трябвало едновременно да осигури много добра детайлност при тъмните сцени в игрите и гладка картина, без накъсване при отразяването на бързо движещи се обекти.
   AU Optronics за кратко време се превърна в една от водещите световни компании, произвеждащи LCD матрици. Нейните фабрики осигуряват панели за мониторите на такива фирми като Dell, Samsung, LG, Viewsonic и Apple.На този етап имаме информация за два от новите 120 херцови VA панелa, които ще бъдат използвани за производството на LCD монитори - M240HW02 V5 (24 инча) и M270HW02 V2 (27 инча). Засега не е известно кои компании ще решат да ги използват в своите монитори, но надявам се, когато се появят на пазара, някой от тези любопитни модели да попадне и в наши ръце. Напоследък производителите на монитори не ни радват с някакви революционни подобрения, много шум се вдигна около LED подсветката, но всичко беше за заблуда на горките потребители, уви. Нито се подобри кой знае колко качеството на картината, нито пък енергопотреблението на мониторите намаля с някакви впечатляващи стойности. Това съчетание между 120 Херца честота на опресняване и VA структура на матрицата обаче изглежда наистина интригуващо.

   Основните им технически характеристики, според официалния сайт на производителя, са:

Модел: M240HW02 V5
Тип на матрицата: VA,
CCFL подсветка
Размер: 24" (61.0 cm)
Резолюция: 1920x1080 (Full HD)
Време за реакция: 12 ms
Стъпка на пикселите: 0.277 mm
Яркост: 350 cd/m²
Контраст: 5 000:1 (статичен)
Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178°
Брой възпроизвеждани цветове: 16,7 млн.
Енергопотребление: 40 W

Модел: M270HW02 V2
Тип на матрицата: VA,
LED подсветка
Размер: 27" (68.58 cm)
Резолюция: 1920x1080 (Full HD)
Време за реакция: 12 ms
Стъпка на пикселите: 0.311 mm
Яркост: 400 cd/m²
Контраст: 5 000:1 (статичен)
Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178°
Брой възпроизвеждани цветове: 16.7 млн.
Енергопотребление: 40 W

   Общо взето, геймърските монитори, базирани на тези 120 херцови VA матрици, би трябвало да предложат добър баланс между качество на картината и бързина. Това решение на проблема не е революционно - използва се комбинация между добре познати вече технологии. Впрочем, няма нищо лошо в това, да видим на пазара геймърски монитори, които да се представят добре и при възпроизвеждането на текст на екрана...
   От друга страна, зачестяват коментарите, че LCD мониторите изчерпват своя потенциал. Производителите са принудени да търсят начини за намаляване на цената, а това често става за сметка на странни компромиси - пресен пример в това отношение е представеният наскоро от Крум модел HP ZR2740w.

 В случай, че имате желание - моля, използвайте бутоните за споделяне под публикацията. Така ще я препоръчате на свои познати и няма да сте единствените, които са се прецакали да я прочетат... :)

   Марин Чучуков

   P. S. За съжаление, Крум се връща в България в края на седмицата и е с намерение да продължи да пише своите никому ненужни обзори. Така че скоро ще можете да се насладите отвратите на неговите безумни писания :)


   Сега погледите се отправят към новото технологично чудо - OLED екраните. След месец ще бъде демонстриран 55 инчов OLED телевизор от Samsungнищо не пречи да се проектират и OLED монитори с по-малък диагонал. Всичко това е в близкото бъдеще. А в настоящето можете да хвърлите един поглед на СЪДЪРЖАНИЕТО - там са представени всички публикувани до момента ревюта на монитори.