27 май 2011 г.

HP x2301 Micro Thin

HP x2301 Micro Thin
(предварително ревю)
© Крум Маринов


HP x2301 Micro Thin




   Напоследък дизайнерите на Hewlett-Packard сякаш се пробуждат от самодоволната дрямка, на която се бяха отдали от известно време. Най-новият им модел LCD монитор HP x2301 се отличава значително от досегашните, за които сякаш времето бе спряло...
   Повечето от тях не само, че злоупотребяваха... не, не с алкохол... с електричество, но и се отличаваха със солидния си, масивен външен вид. Твърде масивен, бих казал (за сравнение можете да погледнете например HP ZR24w, който при това не е сред най-фрапиращите случаи). HP x2301 е нещо друго. Запазвайки характерната нотка, присъща на всички монитори на HP, този красавец се отличава с ултратънък модернистичен дизайн - x2301 е с дебелина под 1 cm! Е, вярно, тук се прилага номер от типа "цена само 9,99" (което си е чисто 10, но действа на подсъзнателно ниво и върши работа). Но, дали ще е 0,98 или 1 cm - все си е впечатляващо малко. Дори и в момента се предлагат модели с дебелина от по 7 сантиметра...
   Корпусът на HP x2301 е в черно и сребристо и погледнат фронтално наистина не се отличава особено от своите събратя (казахме, че дизайнерите на HP се пробуждат, не че са се събудили напълно :) ).


Профилът обаче впечатлява и мониторът заслужено има в наименованието добавка Micro Thin. Значителното изтъняване е постигнато благодарение на използваната Edge LED подсветка (при нея светодиодите са разположени не зад, а по периферията на матрицата). Също така рационално е използвана стойката на монитора - в нея са поместени входно-изходните конектори (сред тях са VGA, DVI и HDMI). Това решение ми напомня донякъде за Acer S243HL, чието ревю представихме преди време. Наистина хитро и практично решение на дизайнерите. Даже е учудващо, защо не го виждаме при повече модели монитори. Нима само разработчиците на Acer и Hewlett-Packard са толкова изобретателни?


   HP x2301 Micro Thin е с диагонал на екрана 23 инча, разделителна способност 1920x1080 (Full HD), контраст 8,000,000:1 (динамичен, разбира се), време за реакция 3 ms (от сиво до сиво, много ясно) и TN матрица (много жалко). Серията е обявена от HP за Limited Edition, в Щатите се очаква да бъде пуснат за продажба към средата на юни, на цена около 280 долара. За Европа все още няма сведения, но когато/ако този модел или негова модификация се появят у нас, ще се постараем да се доберем до него и да ви информираме по-подробно за неговите качества :). Както се казва - останете на линия и очаквайте новини за x2301.
   © Крум Маринов
   Още статии можете да изберете от Съдържанието