27 юни 2011 г.

Fujitsu P27T-6 review



Fujitsu P27T-6

Ревю на LCD монитор Fujitsu P27T-6

© Крум Маринов


   Здравейте, уважаеми читатели на  monitoribg.comНовият модел на Fujitsu - P27T-6 е 27 инчов монитор с качествена IPS матрица, висока резолюция и ангелски вид (заради белия цвят на корпуса).
   Fujitsu P27T-6 в много отношения напомня на изключително успешните монитори от U-серията на Dell. Очевидно японците винаги са готови да се поучат от успеха на другите. Да погледнем обаче по-отблизо, що за птица е тоя Fujitsu P27T-6 и дали може да ни впечатли така, както
Dell U2711...


Технически характеристики на LCD монитор Fujitsu P27T-6:
Тип на матрицата: IPS
Размер на екрана: 27" (68.58 cm)
Резолюция: 2560 x 1440
Време за реакция: 6 ms (GTG)
Стъпка на пикселите: 0.23 mm
Яркост: 350 cd/m²
Контраст: 1 000:1 (статичен), 20 000:1 (динамичен)
Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178° 
Други: VGA, DVI, HDMI, DisplayPort, USB,
регулиране на височината, монтаж на стена
Цена на Fujitsu P27T-6 ~1250.00 лв.

    Дизайнът на P27T-6 е общо взето стандартен, отличава го от останалите LCD монитори най-вече белият цвят. Аз лично предпочитам черния цвят, но дизайнерите на Fujitsu този път не успяха да се посъветват с мен - беше ми паднала батерията на GSM-а :). А ако сме сериозни - всичко е въпрос на вкус, за тези неща няма смисъл да се спори. Също така, много зависи и от интериора. В някои случаи Fujitsu P27T-6 ще пасне идеално, в други - не.
   Стойката на монитора е с правоъгълна форма, достатъчно стабилна и функционална - можете да променяте наклона, височината, да завъртите екрана (включително и портретно).
   Бутоните за управление на менюто при P27T-6 са разположени в средата на долната рамка. Разполагате с общо 4 USB входа, като два от тях са разположени странично на гърба, от лявата страна (когато мониторът е завъртян с "лице" към вас). Останалите конектори са в долната част на гърба на монитора, насочени надолу. Това улеснява монтирането на стена, ако имате такова желание. Сравнено обаче с Dell U2711, Fujitsu P27T-6 определено не е така щедро надарен с входни интерфейси, а е малко по-скъп. Хъм...
   В менюто се подвизават обичайните редовни посетители - яркост, контраст, острота на изображението, цветова температура, RGB, автоматично контролиране на яркостта... А, ето нещо интересно - имаме възможност за контрол на нивото на черното. Предварително настроените режими, с които е снабден този модел на Fujitsu, се наричат Office, Photo, Video и D-Mode.
   Добра новина за шефовете на НЕК, ЧЕЗ и други подобни дружества: P27T-6 е юначага - гълта по 110 W на екс. Тази впечатляваща консумация на електроенергия за наша радост (по-здрав за шефовете на НЕК, ЧЕЗ и останалите подобни) след калибриране намалява значително - до 60 W. По този показател Dell U2711 и Fujitsu P27T-6 се изравняват.

   Качество на картината. Я да видим сега, дали това невинно бяло ангелче няма да се окаже слон с вълча кожа... или как беше там пословицата, абе - няма значение. Да пробваме режим Office...
   Браво! Изненадващо добри настройки. Този модел на Fujitsu е наистина с добри фабрични настройки. Цветовете са почти идеални, както и яркостта. Градацията на цветовете при P27T-6 също се възпроизвежда много добре, преливането на оттенъците е плавно. Е, малък проблем с нивото на сивите полутонове, но мисля, че не е нещо непоправимо.
   Да се заемем с калибрирането на Fujitsu P27T-6. По традиция, както и във всяко ревю, ще напомня, че има разлика между отделните партиди LCD монитори, много зависи от помещението, в което е вашият монитор, както и от "настройката" на вашите собствени очи. Тези настройки ще ви свършат работа в качеството на ориентир, в случай, че нямате възможност да използвате колориметър и разчитате само на някоя от програмите за софтуерно калибриране. Предлагам ви ориентировъчни настройки за P27T-6, а вие отделете малко време, за да откриете най-добрите стойности за вас. И така - изберете в менюто режим Office, sRGB. Яркост - 25-30, контраст - оставете на 50, ниво на черното - също на 50, автоматично регулиране на яркостта - изключете, съответно и ECO режима (обичам природата, но очите си - малко повече :) ), острота на изображението - 45-50. В този режим не се променят настройките на трите основни цвята. Той обаче дава достатъчно добър резултат за повечето потребители и като цяло по отношение на качеството на картината Fujitsu P27T-6 е достоен съперник на Dell U2711. Подсветката е класическа катодна, равномерна, без видими дефекти.
   Високата разделителна способност при този LCD монитор на Fujitsu (2560x1440), в съчетание с малкия размер на пиксела, осигуряват много добра картина и голяма работна площ за хората, занимаващи се с обработка на цифрови снимки и чертежи.
   Поради характерните особености на IPS матрицата на P27T-6, мониторът е с по-високо време за реакция, което естествено ще разочарова любителите на бързите игри. По-непретенциозните по отношение на скоростта няма да имат проблем обаче - P27T-6 ще се справи с повечето съвременни игри.
   Ъгли на видимост - широки, разбира се, нали матрицата е IPS (малко повече за предимствата и недостатъците на различните видове матрици - в статията "Избор на монитор. Конкретни съвети".
   Предимства и недостатъци на LCD монитора Fujitsu P27T-6.
Предимства: отлично качество на картината, висока резолюция на екрана, широки ъгли на видимост, ергономична функционалност.
Недостатъци: възпроизвеждането на сивите полутонове не е толкова прецизно, характерни дефекти при предаване на бързо движещи се обекти, поради по-високото време за реакция.
   Заключение. Fujitsu се прицелват с този свой модел в същата таргет група, в която и Dell с мониторите си от U-серията. Изстрелът е точен - P27T-6 се представя много добре. Определено хората, които се занимават с чертежи и обработка на цифрови изображения, няма да останат разочаровани. Впрочем, Fujitsu P27T-6 ще свърши добра работа не само в офиса, но и удома - филмите и повечето игри ще вървят без проблем на него. С едно изречение - ако ви е нужен качествен LCD монитор с голям екран, Fujitsu P27T-6 ще бъде един добър избор (стига да не сте расист, който мрази белите, разбира се :) ).
   В случай, че това ревю на Fujitsu P27T-6 ви е било от полза - моля, използвайте бутоните за споделяне под статията. Благодаря!
   Крум Маринов
   Още интересни статии - в СЪДЪРЖАНИЕТО.

16 коментара:

Анонимен

Здравейте,
Чудех се дали има разлика между представения модел и FUJITSU P23T-6или тя е само в размера (и цената :)). Колебая се между този модел FUJITSU P23T-6 и NEC MultiSync® EX231Wp. Мониторът ще се използва главно за четене. Кой от двата бихте ми препоръчали?
Благодаря!

monitoribg

Fujitsu P27T-6 е монитор от по-висок клас - с прецизно цветопредаване и по-широк цветови обхват, конкурент на Dell U2711.

По-малкият Fujitsu P23T-6 е, ако не се лъжа, с LED подсветка, което навежда на мисълта, че макар и с IPS матрица, е едно стъпало по-надолу (вероятно e-IPS). Въпреки това би трябвало да е с по-добро цветопредаване от модела на NEC, с по-широки ъгли на видимост и с по-бърза матрица (това е сигурно).

Сред главните достойнства на EX231Wp (който е с cPVA матрица, т.е. - също среден клас) са доброто ниво на черния цвят и впечатляващият контраст.

В случай, че мониторът се използва основно за четене (евентуално - гледане на филми и не много бързи игри), моделът на NEC определено е по-добрият избор. При четене ще натоварва в по-малка степен очите.

Надявам се, че съм успял да помогна.

Поздрави!
Крум

Анонимен

Здравейте,

От известно време търся монитор за графичен дизайн/предпечат. Трябва ми наистина качествена картина за сумата от около 1000-1100, добре де 1200лв...
Естествено, нивата на черното трябва да са "на ниво" (плътно и детайлно черно и сиво). До колкото разбрах старото си е старо - катодна подсветка, по възможност,по-малък шанс за неравномерност... Адоbe RGB е с най-висок приоритет над ~95%, sRGB 100%... Попаднах на моделите на Asus PA246Q изключително обсъждани в интернет пространството и съответния му съперник Dell U2410. Щеше ми се да погледна едно ревю и на новия 248Q, но засега нищо интересно. По принцип мисля, че достатъчни са ми 24'', но конкретно съпоставяйки 2410 и 2710, разликата е почти нищожна ~200лв. Не че разполагам с ужасно много средства, които пръскам за щяло и нещяло, но търся качество на картината, предпочитайки да почакам малко.
Хареса ми това, че черното при 2710 е по-добро.

Попаднах на модели на Fujitsu (P24w-5, P27w-6), но информацията за тях е доста оскъдна по една или друга причина, както и вие не сте постнали достатъчно заинтригуващи ревюта на иначе съществуващи модели (онези така дразнещи таблици с цифри, които простичките оплюват, а иначе толкова жизнено важни!). Не прочетох информация за подсветката, нито за Аdobe RGB покритието.. Тази марка, като че ли, не е една от най-тачените? Струва ми се, не се шуми достатъчно около тях?
Този белия, за който сте писали, звучи обещаващо, но пък там дизайна му не ми харесва (като дизайнер имам право на мнение ;) )
Ако другото си заслужава, ще го облепя с изолирбанд ;)

Казвате, че трябва око да види, ръка да пипне. И аз мисля така, но първоначално трябва да заплюя кое ще гледам (онова с кристалния ефект, сериозна работа си е). Покритието на екрана за мен трябва задължително да е мат.

В този ход на мисли пък се сещам за така интересната непозната нова уникална... PLS матрица на Samsung. Там пък Adobe RGB никак не ми хареса... едва 70 и няколко %... ужас и разочарование! Покритието на екрана обаче е жестоко!


Моята молба е по възможност да ме насочите към няколко модела с наистина заслужаваща си всяка стотинка качествена картина.

То пълно щастие няма.. ако можех да си сглобя аз един от гореизброените щеше да няма цена...
Общо взето мисля, че ме разбрахте, не искам да прехвърлям топката на някого, вместо аз да реша за себе си, но в един момент информацията те залива и спираш да мислиш трезво. Например не съм предполагал (а дали е истина в tftcentral), че ще науча толкова детайли в едно такова проучване и като цяло, че продуктите на известните марки използват матрици предимно производство на LG... Та LG нямат един свестен (какво ще кажете за задаващите се IPS4?) монитор, който да конкурира досегашните, "доказалите се", най-обсъжданите... Те биха продавали свои продукти на по-ниски цени! Както и да е, това е тяхна работа, да не се увличам повече, че питането ми стана салам.

Поздрави,
П.Чакъров

monitoribg

Здравей, П.Чакъров!

Даването на съвети относно избора на монитор е изключително неблагодарна работа. Както беше казал един от героите на Дюма - хората търсят съвет единствено и само за да направят точно обратното, а ако решат да се вслушат в съвета, то го правят само за да има кого да обвинят впоследствие :).

Голяма част от ранните ми ревюта не са снабдени с подробна техническа информация просто защото идеята ми беше да пиша на достъпен език за "обикновените" потребители. По-късно стигнах до извода, че не е лошо да се дава по-подробна информация, но все още не съм сигурен, дали това решение е правилно... Както и да е. Да си дойдем на думата.

Не мога да си позволя да ти препоръчам твърдо един модел - изборът трябва да бъде твой (пък и няма да получа пари за рекламата на една или друга марка :) ).

Но, според мен вариантите са:

Въпросният Fujitsu P27T-6 - покрива AdobeRGB ~98% (поне така съм си записал преди време, радвам се, че на някого му потрябва)

Dell U2711 - AdobeRGB ~96%

Asus PA246Q - AdobeRGB ~98%

Dell U2410 - AdobeRGB ~100%
Но заводските настройки не са приемливи никак за един професионален дизайнер - доста работа по калибрирането, задължително с качествена техника. И друг проблем - често се срещат дефектни бройки, дори и при по-късните ревизии. Може да се наложи да смениш 3-4 бройки...

И накрая - точно като за теб :)
NEC PA241W - AdobeRGB ~107%
Цената обаче е по-солена, но пък си заслужава. И това, което е наистина интересно - в различните магазини разликата в цената достига до 350-400 лева! Много хора вече въобще нищо не купуват от български магазини/сайтове - поръчват си от Зап. Европа (или Зап. е излишно?) и от Щатите - излиза по-евтино, а качеството е по-добро...

Е сега пак ще бъда силно оплют от сърдития гражданин-търговец, който посещава блога от време на време :)

Или търси евентуално някакво Eizo втора употреба... въпреки че там наблюдения нямам много (по обясними причини)

Е, надявам се, че ако не съм помогнал, то поне съм стеснил кръга от възможни варианти.

Извинявай, но наистина - не е редно да рекламирам определени марки и да оказвам влияние на избора на читателите. Нали идеята е да бъда по възможност безпристрастен... А идеален монитор не съществува - всеки има някакъв недостатък...

Поздрави и успех в избора!
Крум

Анонимен

Благодаря за коментара!

Веднага след вчерашното си питане реших да погледна иначе "по-професионално" ориентираните производители (разбирам Eizo, NEC), с цел да потърся някой модел на по-приемлива цена. Натъкнах се на точно този модел NEC PA241W, като вече е в списъка заплюти за оглед, рамо до рамо с Asus, Fujitsu и Dell.
Все пак ограничих огледа до 4-5 модела.
Цената наистина е малко по-висока, все пак планирах закупуване и на колориметър, че да мога да измъкна максимума от новата придобивка.

Само едно допълнително питане относно Eizo S2243W, т.нар. от мен "професионално ориентирана марка". Имате ли преки впечатления от него? Водят го 95% AdobeRGB, S-PVA не знам до колко е одачно предвид повечето негативни мнения за PVA, за сметка на IPS матрицата, сочена като най-добра за дизайнерски цели.

Поздрави,
П.Чакъров

Анонимен

Здравейте,

Реших и аз да се включа по темата, тъй като ми се стори доста полезна и интересна. И аз съм пред същата дилема. Само да вметна че посочения по-горе монитор на Нек 241 на сайта им не е определен като 107% адоб ргб, а едва 75.2%. Не ми се струеа компанията сама да не се хвали с измислени спецификации. Не знам но не ми се струва реално в интернет да се пише, че е над 100.
Освен това пише че панела не е п-ипс, а евтината е-ипс.


Аз пък открих първо 2490wuxi2, след това 2690wuxi2, като първия бил заменен от 241

Поздрави
Даниел Йорданов

monitoribg

@ П.Чакъров
Точно този модел на Eizo не съм сигурен дали съм го виждал на "живо",
но преди време попаднах на модели от серията ColorEdge. Рекламата е страшно нещо. Толкова пари се наливат, че не е истина...
За да отмъкнат по-голям дял в продажбите, производителите на IPS монитори правят чудеса.

S-PVA мониторите са по-бавни - факт, по отношение на цветопредаването обаче отстъпват минимално. За сметка на това са с много по-добри нива на черното и щадят повече очите - това го твърдя въз основа на преките си впечатления, както и на хора, които се занимават с дизайн професионално и прекарват по 10-12 и повече часа пред монитора.

monitoribg

@Даниел Йорданов

Възможно е да съм в грешка - човешко е да се греши. Но...
Както аз мога да сгреша, така може да сгреши и всеки друг (включително човекът, който се занимава с поддръжката на сайта на NEC).
Всъщност, никак не са редки случаите, когато на официалния сайт на една или друга компания, произвеждаща монитори, се срещат грешки в описанието на продукта.
Пресен пример е ревюто на BenQ EW2730V:
http://www.monitoribg.com/2012/05/benq-ew2730v-review.html

На официалния сайт е обявено, че монитор с AMVA матрица има 178°/178° ъгъл на видимост и 6 ms време за реакция, 5 000:1 реален контраст...

Често се случва да се обърка и типа матрица - от IPS става на PVA и обратно.
Колкото до цветовия обхват - има значение и в какъв режим е измерен, своето влияние имат и други фактори.

Моделът на NEC е твърде скъп за евтина 6 битова e-IPS матрица, ако е такава никой няма дори да го погледне, камо ли да го купи.

По принцип трия линковете в коментарите, защото ми писна от глупави спамери с техните "най-страхотни и интересни" сайтчета, но в случая ще направя изключение, защото е важно да бъдем полезни на хората, които се интересуват сериозно от мониторите. Така че очаквам следващия ти коментар с линк към източника.

Поздрави!
Крум

Анонимен

Нещо не успях да изпратя предния си пост както трябва, който горе-долу гласеше следното:

Казвах, че наистина има някаква грешка, както каза и Крум, може да са сбъркали при въвеждането на информацията за монитора, но аз от своя страна изпратих едно запитване до тях, все пак да им чуя отговора.

@ Даниел Йорданов

Колкото до тези монитори 2490WUXi2 и 2690WUXi2, както си видял са остарели модели. Нямам идея от кога са на пазара и дали в момента може да се намерят изобщо, тъй като аз самия се интересувам от подобна покупка едва на този етап. Те са заместени от по-новия P241W, един от главните заподозрени, обекти на дискусията.

До известна степен ме стресна фактът за обявеното по-ниско цветопредаване, наистина на официален сайт на компанията, но мисля, че все пак има някаква мистерия около тези монитори (било то нечия грешка или не):

- веднъж е посочено, че типа на матрицата е E-IPS;
- другото нещо е тези две Adobe RGB компоненти, които както казва и Крум, е вероятно да са измервани при различни условия;

Според мен, виждам, за NEC под внимание е по-ниската стойност, съдейки по изтъкването й в резюмето на самия модел (нямам идея каква е разликата между тях, може би Крум ще поясни - Adobe Coverage/Size?)

При желание, бих постнал отговора на компанията относно моето питане, но за себе си смятам, че това няма да ме накара да изключа монитора от евентуална среща с него "на живо".

Поздрави,
П.Чакъров

monitoribg

Е-е-е значи втори ден търся форума, който ни трябва - много сериозни хора. Разнищват мониторите буквално на винтчета - ама буквално ви казвам. Разполагат с техника и желание - страшна работа. Абе ще го намеря аз... все някога.
Междувременно, докато търсех, попаднах на друг сайт:

http://colorlab.com.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=147:necmultisyncrlcdpa241w&catid=6:necdisplaysc&Itemid=241

"Цветовая гамма 107% AdobeRGB"

Пак ще кажа - едно, че са възможни грешки (нищо, че е официален сайт), също така се получават и различни стойности, според това, в какъв режим и при какви условия е мерено.

По отношение на ъглите на видимост и времето за реакция производителя може и преднамерено да даде завишени стойности - тези параметри са леко "плаващи" и трудно измерими. По отношение на цветовото покритие обаче производителя по-скоро ще даде средни стойности, които са занижени - иначе пък дизайнерите ще го съсипят от рекламации...

Но, мисля че не е толкова фатално - дори мониторът да не надхвърля 100% AdobeRGB, със сигурност е близо.

И:

http://www.necdisplay.com/p/desktop%20-monitors/p241w-bk

Тук пише e-IPS, обаче моделът е обозначен като P241W, а ние говорим за PA241W (с А). Мисля, че са различни монитори :), въпреки че и този никак не е евтин. Интересно.

Анонимен

P241w и PA241w са различни монитори, не се излагайте! А fujitsu и мен ме заинтересова, жалко, че инфото е малко. Браво, че някой в БГ му е обърнал внимание.
И така от любопитство - за какво ви е чак толкова раздут Adobe RGB? Толкова ли са важни в практиката няколко процента отгоре?

И Круме - не пиши за "обикновените хора" както ги наричаш - няма смисъл. Изчисти ревютата от излишните "закачки", не си занижавай стандарта. Така само си вредиш, според мен.

Хайде, със здраве!
snake

Анонимен

Ясно, съжалявам за породената грешка и дебата, който се заформи след нея - едно "A", ама ей го до какво води - едни 1000 лв. отгоре :)
Коментара на Даниел Йорданов може би ме пообърка с това пренасочване 2490WUXi2 > P241W.
Така или иначе бюджета ми е под наистина вариращата цена (±400-500 лв), на която може да се намери в България, а този път за съжаление ще е от тук.


@snake

Сещам се за едни думи на Мечо Пух... Естествено, че са важни няколкото процента отгоре, особено ако някой дойде при теб с wide gamut фотография за отпечатване и ти й съсипеш цвета, незнаейки какво ще излезе в печатницата. (ако Крум позволи: http://www.darganov.com/articles/kakvo-tsvetno-prostranstvo-da-izpolzwvam-srgb-ili-adobe-rgb-140.html)

Поздрави,
П.Чакъров

Анонимен

Здравейте,

Много хубаво, че ги има и такива сайтове.
Добре, де, ако решим, че ще купуваме даден монитор, и както знаем трябва да го пробваме за дефекти, как трябва да стане процедурата по тестване в едни офис/магазински условия? Какво трябва да се гледа като цяло - знаем за подсветката че трябва да е равномерна, мъртвите пиксели са светещи точки в различен цвят черен, бял... Моля разкажете по-подробнопо въпроса ми... Що е то субпиксел? Четох гаранции от производител, че се включва такова покритие.
Моля пояснете :)

Анонимен

Забравих да поясня, че ще гледам спва и ипс матрици.

Анонимен

Основните моменти, на които трябва да се обърне внимание при покупката на монитор, Крум ги е обяснил в статията "Как да изберем монитор" (линк - в горната част на страницата, под шапката).
Действително, има хора, които се притесняват да проверят монитора в магазина, но напразно - всеки клиент е в правото си да провери стоката, която купува.
Може и у дома, но ако бъде открит някакъв дефект, после разправиите са повече.

За дефектни пиксели различните производители имат различна политика. От значение е и какъв клас е монитора. По-скъпите професионални модели наистина имат сериозна гаранция. При бюджетните модели обаче 1-2, дори и 3 дефектни пиксела "не се броят", уви.

За субпикселите в интернет има много информация и снимки. Най-примитивното обяснение - пикселът се състои от три субпиксела - червен, зелен и син. Нещо като микроскопични лампички :).
От тези точици се формира цветното изображение на екрана на монитора...

Поздрави!
Марин

Анонимен

Гаранция-дръжки! Ако им е кеф ще ти го сменят, особено когато не им варвят продажбите гледат да са мили с клиентите, иначе - вери сори дет се вика. За мониторите на Fujitsu не знам, ама LG дават гаранция за умрели пиксели, която също е много умряла. Гаранцията е 72 часа. мо-о-о-го бе, няма що. Те обикновено изгарят след като монитора поработи повечко от три дни :D