11 юли 2011 г.

Iiyama Prolite E2210HDS review

Iiyama Prolite E2210HDS
 

   

   Ревю на Iiyama Prolite E2210HDS

=====================
    Автор: Христо Христов


   Здравейте, уважаеми читатели на  monitoribg.comДнешното ревю на Iiyama Prolite E2210HDS ще представи колегата Христов. Аз такива неща не мога да правя - срам ме е.
   - И що така, колега Маринов? Iiyama е известна японска марка, при това е една от малкото компании, които се специализират в производството само на монитори.
   Да, обаче това е някакъв смотан LCD монитор с TN матрица!
   - Да, обаче пък E2210HDS е евтин!
   Еми, нали това разправям - тояга.
   - Не, Iiyama не произвежда тояги, а LCD монитори. Добри монитори, приятелю, добри.
   Ха, да видим...
   Е, ядосах се. Крум е свестно момче, обаче си е втълпил, че няма да пише за некачествени монитори. Хубаво, но защо мисли, че Iiyama Prolite E2210HDS е такъв? Това си е напълно нормален 22 инчов монитор...
   И е добре, че големите производители имат LCD монитори и от по-нисък клас, на народни цени. Крум какво иска - в космоса ли да лети?


   Технически характеристики на Iiyama Prolite E2210HDS:
LCD монитор Iiyama Prolite E2210HDS
Тип на матрицата: TN
Размер на екрана: 22" (56 cm)
Резолюция: 1920 x 1080
Време за реакция: 2 ms (GTG)
Стъпка на пикселите: 0.248 mm
Яркост: 250 cd/m²
Контраст: 1 000:1 (статичен)
20 000:1 (динамичен)
Ъгъл на видимост: H/V - 170°/160° 
Други: VGA, DVI, HDMI, високоговорители (2x2 W)
Цена: ~320.00 лв.


   Ще започнем това ревю с обичайното описание на дизайна. Този модел на Iiyama е с елегантен, изчистен дизайн. Рамката на E2210HDS е тънка, в долната част е по-широка и с леко дъговидна форма. Корпусът е матов отстрани и на гърба, а лицевата част на рамката, както и стойката, са с гланцово покритие. Линиите са плавни, ъглите са леко заоблени, но без да се прекалява. Дизайнът на повечето японски монитори създава някакво специфично усещане за хармония. Трудно е да се обясни, но може да се почувства. Ето, погледнете и Fujitsu P27T-6 - по-различен е разбира се, но има нещо общо с E2210HDS и това е точно усещането за правилност.  Въобще, първото впечатление от монитора на Iiyama е положително.    Да, Iiyama Prolite E2210HDS не е от най-леките и компактни LCD монитори. Тук няма да споря. Причината е, че е използвана класическа катодна, а не модерната LED подсветка. Освен това, имаме и интегрирани високоговорители. Някой може и да приветства подобно решение на дизайнерите, аз обаче мисля, че са излишни. За да бъда напълно откровен, ще отбележа и че леко съм разочарован от липсата на възможност за регулиране на височината на монитора.   Стойката на E2210HDS е с овална форма. Добре пасва на общата концепция, но има какво да се желае по отношение на стабилността на монитора. Тя е на средно ниво - не е отчайващо зле, но може и по-добре. Конекторите са разположени на гърба на монитора. Дизайнерите на Iiyama са го снабдили с аналогов VGA и два цифрови (DVI и HDMI) - малко, но достатъчно. Е, можеше да добавят поне един DisplayPort, но да не забравяме, че Iiyama Prolite E2210HDS е от бюджетния клас LCD монитори. Така или иначе HDMI порта осигурява качествена връзка и позволява свързването на E2210HDS и с игрови конзоли и с плеъри при необходимост.
   Бутоните за управление на менюто са разположени под екрана и са маркирани само с две малки икони - за Еко режим и регулиране на звука. Самото меню за жалост е леко противно. Е това е супер странно решение - бял текст на светлосив фон - да си счупи човек очите! Иначе, настройките, с които разполагаме при E2210HDS, са обичайните- яркост, контраст, регулиране на цветовете и цветовата гама.
   Подсветката може да не е LED, но очевидно е качествена - равномерна и осигуряваща добър контраст. В интерес на истината, виждал съм LCD монитори с LED подсветка с по-нисък контраст.
   Освен това, енергопотреблението на E2210HDS никак не е високо - само 23-25 W. Тук разработчиците на Iiyama са се постарали, браво!
   Ъглите на видимост са в границите на обичайното за TN матриците - по-тесни, отколкото при IPS и -VA матриците, това е ясно.
   Iiyama Prolite E2210HDS е сравнително бърз монитор - това е едно от предимствата на TN матриците, наред с ниската себестойност. Няма да имате проблем при отразяването на динамичните сцени във филмите и игрите. За да получите обявените от производителя 2 милисекунди време за реакция на матрицата, ще трябва да активирате овърдрайв режима. Не активирайте обаче динамичния контраст - вредата ще бъде повече от ползата и качеството на картината по-скоро ще се влоши, отколкото да се подобри.
   Качеството на картината при този LCD монитор на Iiyama никак не е лошо, като за TN-ка. Цветовете са ярки и наситени, близки до естествените, въпреки че леко преобладават по-топлите оттенъци.
   Предимства на Iiyama Prolite E2210HDS: бърза матрица, добър дизайн, баланс между качество и цена.
   Недостатъци на Iiyama Prolite E2210HDS: стеснени ъгли на видимост, ограничена ергономична функционалност на стойката.
   Накратко, Iiyama Prolite E2210HDS е един добър LCD монитор на разумна цена и един от мониторите с най-добро качество  на картината сред тези с TN матрица. Моето мнение е, че си заслужава парите и ще ви свърши добра работа, стига да не се занимавате с графичен дизайн.
   Христо Христов

   В случай, че това ревю на Iiyama Prolite E2210HDS ви е било от полза - моля, използвайте бутоните за споделяне под статията. Благодаря!
   Всички публикувани до този момент ревюта на монитори можете да видите в СЪДЪРЖАНИЕТО.

2 коментара:

Анонимен

Здравейте, решил съм да сменям стария монитор с нов по-голям по- специялно с точно този.На него ще се гледат филми и играят игри от типа Need for speed,Dirt 3,Call of dutti и тн.Та един ден преди да го закупя попаднах на този сайт даден ми от приятел и каточели се разколебах защото
Крум не е искал да прави ревюто ,не че имам нещо против всеки друг. Молбата ми е за препоръка на монитор до 400 лв. По нагоре чета да не се използват коментари с цел реклама затова оставям mail адрес на който очаквам предложенията. stefaneftimov@abv.bg
Благодаря предварително.

alibaba за Iiyama Prolite E2210HDS review

monitoribg

alibaba, не ме разбирай погрешно...

Както Iiyama Prolite E2210HDS, така и много други монитори с TN матрица не са лишени от своите достойнства.
Просто в един момент ми омръзна да чета фалшиви хвалебствия за реално некачествени монитори. Аз самият достатъчно дълго се занимавах с писането на поръчкови ревюта, които бяха предназначени да заблуждават наивните потребители...

Затова реших да направя този блог, като целта ми е да изкупя своята вина :) и да помогна на обикновения потребител да не се връзва на маркетинговите трикове на производителите.

Реално в средния и ниския клас монитори в повечето случаи по-оправдана е покупката на монитор с e-ips матрица. Това не те застрахова от посещение на сервиз, но в повечето случаи качеството на картината е по-добро, а цената е същата като на монитор с TN матрица.

Виж на живо този монитор и ако ти допада - взимай смело. Алтернативен вариант е например DELL U2312HM (имаме и негово ревю - погледни в дясната част на страницата, раздел "Най-популярни". Достатъчно бърз, с нисък input lag, но пък не е толкова красив :)...

Крум

P.S. В предисловието към коментарите имам предвид да не се спами-мами, като се пускат линкове към фалшиви сайтчета. Не е проблем да се споменават и коментират други модели монитори. Напротив - това даже е желателно, така ще можем да помогнем на хората да се ориентират в голямото многообразие от модели и в крайна сметка да си изберат нещо, качествено, а не монитор-тояга, който на следващия ден ще те принуди да търсиш обяви "Ремонт на монитори" :)

Пак ще кажа - моделът на Iiyama не е лош, виж го и ако си убеден, че това е най-доброто за теб - взимай и не му мисли.