18 юли 2011 г.

NEC PA241W review

NEC MultiSync PA241W
 
   Ревю на NEC MultiSync PA241W
=======================
   Автор: Марк Плотников

   Здравейте, уважаеми читатели на  monitoribg.comОтдавна исках да представя ревю на NEC MultiSync PA241W - изключително качествен монитор, предназначен за графичен дизайн. За жалост, така и не получих възможността да го тествам лично. Реших да не отлагам повече и се обърнах за съдействие към един стар приятел - г-н Марк Плотников - собственик на магазин в Петербург, специализиран в продажбата на high-end монитори.
   NEC PA241W наистина заслужава вниманието на професионалистите, но очевидно това не вълнува особено повечето собственици на магазини у нас... Впрочем, няма да ви занимавам с моите огорчения (имам яка отвертка, а и тухли се намират - тая нощ ще пукам гуми и ще чупя витрини :) ). Да преминем по-добре към ревюто на този любопитен модел на NEC...
   Едно последно уточнение - можете напълно да се доверите на мнението на господин Плотников. Той е един преуспяващ бизнесмен и добър човек, който при това много добре се ориентира в марките и моделите LCD монитори. Оригиналът на ревюто е на руски, аз обаче ви гарантирам за точността на превода - за да съм спокоен, че не съм допуснал грешки, текстът е редактиран от професионален преводач.
   Но, да дадем думата на нашият гост (большое спасибо, Марк!)...

   Здравейте! Радвам се на възможността да представя този качествен LCD монитор на NEC и пред българска аудитория. Веднага искам да отбележа обаче, че моделът PA241W не е лишен и от някои недостатъци, които също ще бъдат описани по коректен начин.

   Технически характеристики на монитора NEC MultiSync PA241W:
Тип на матрицата: P-IPS
Размер на екрана: 24" (~61 cm)
Резолюция: 1920x1200 (16:10)
Време за реакция: 8 ms (GTG)
Стъпка на пикселите: 0.270 mm
Яркост: 360 cd/m²
Контраст: 1 000:1 (статичен)
Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178° 
Други: VGA, DVI, DisplayPort, USB,
регулиране на височината
Цена на NEC PA241W: ~2 000.00 лв.

   Външен вид на NEC PA241W.

   Дизайнът на монитора със сигурност няма да се хареса на обикновения потребител, но тази простота и невзрачност е характерна за повечето модели на NEC. О, не мислете, че дизайнерите на тази компания са толкова некадърни - напротив. В действителност тук всичко е много добре обмислено.
   Целта на NEC е да се даде възможност на професионалистите да работят пред монитора при максимално добри условия. Точно затова корпусът е матов, даже леко грапав. Цветът е неутрален - черен, с леко сивкав оттенък. Това не са недостатъци, а предимства на PA241W. При този монитор нищо в дизайна не разсейва вниманието и не дразни периферното зрение - качества, които със сигурност ще бъдат оценени от графичните дизайнери.
   Корпусът е от здрава, качествена пластмаса и ще се стори необичайно масивен за редовия потребител. NEC PA241W разполага с отлична поставка - солидна и здрава, позволяваща завъртане на монитора под различни ъгли, както и промяна на неговата височина. Когато решите да завъртите NEC PA241W в положение "портрет", мониторът автоматично преоразмерява и наглася изображението на екрана, без да се налага вашата намеса.
   Гърбът на PA241W има също много спретнат вид, а в горния край има вдлъбнатина (ниша?), улесняваща хващането и преместването на монитора.


   Конекторите, с които е снабден PA241W по мое мнение са напълно достатъчни - VGA, DVI, DisplayPort, USB. Липсата на HDMI не бива да ви разочарова. Това не е типичен мултимедиен монитор, предполага се, че няма да се свързва основно с игрови конзоли и плеъри. Това е един сериозен работяга, предназначен за сериозни хора, използващи монитора за работа, не за развлечение. Разполагате с модерния DisplayPort, осигуряващ много качествена връзка с компютъра, можете да използвате разбира се и DVI или VGA входовете.
   Всички конектори са разположени по много удобен начин, позволявайки безпроблемното монтиране на NEC PA241W на стена.

   Менюто на NEC MultiSync PA241W е много функционално и ви дава невероятен контрол над изображението. Имате възможност да превключвате ръчно между входовете за видеосигнал, също така PA241W разполага и с два автоматични режима за превключване между източниците на сигнала.
   Функцията DVI long cable помага да се редуцира влошаването на сигнала при използване на по-дълъг DVI кабел.
   В случай, че се налага използването на аналоговия VGA вход, в менюто ще намерите множество опции за регулиране и подобряване качеството на изображение, ако случайно не сте съгласни с автоматичните настройки, извършени от самия монитор.
   На предния панел на PA241W разработчиците на NEC са поставили два перпендикулярни бутона тип (люлка?) със стрелки на тях, улесняващи навигацията из обширното меню. Когато менюто не е активно, с тези бутони бързо и лесно можете да променяте яркостта и да сменяте предефинираните профили. При активиране на менюто на екрана до всеки бутон се появява малък текстови етикет, поясняващ неговата функция.
   Много добро впечатление при NEC PA241W прави възможността да промените цвета на светодиода, отчитащ състоянието на монитора, както и интензитета на светлината. За да не ви разсейва, можете дори да го изключите напълно.
   Също така, в стремежа си да насърчи потребителите в грижата за околната среда (и за състоянието на джобовете им :) ), NEC са снабдили своя модел с възможност за изчисляване на икономисаните количества въглероден двуокис, изхвърлен в атмосферата и спестените средства в съответната местна валута (от икономия на електроенергия, когато мониторът работи в ЕКО режим).
   Освен основните настройки на контраст, яркост (показва стойностите точно - в cd/m²), ниво на черното, рязкост на изображението, в менюто на PA241W можете да избирате от следните профили - AdobeRGB, sRGB, Full, High Bright и DCI. Можете да регулирате постъпково цветовата температура в достатъчно широк диапазон. NEC MultiSync PA241W ви дава невероятен контрол над цветовете - не само обичайните RGB, но и Cyan, Yellow, Magenta. Можете да регулирате тяхната наситеност, яркост и оттенъци поотделно.
   Този LCD монитор на NEC разполага с цял куп допълнителни функции - например, AMBIENT LIGHT COMP. и AUTO BRIGHTNESS (получават информация от вградения датчик, отчитащ степента на осветеност на околната среда). Първата автоматично коригира цветопредаването, втората - яркостта. Освен тях, с подобни роли са функциите UNIFORMITY и SELF COLOR CORRECTION. Въпреки че PA241W не е геймърски монитор, има и специална функция RESPONSE IMPROVE. Нейната роля е да "подсили" времето за реакция на матрицата (т. е. да я ускори, намалявайки времето за реакция с помощта на електрониката на монитора).
   Присъствието на тази функция е логично - графичните дизайнери много добре знаят, как някои приложения натоварват както компютъра, така и монитора, които не успяват да обработят и съответно да отразят достатъчно бързо постъпващата информация. Но, искам да бъда честен с вас - не очаквайте чудеса. Електронните "хитрини" не могат кой знае колко да подобрят времето за реакция - то зависи основно от качествата на самата матрица.
   NEC PA241W разполага с 4 режима за геометрически трансформации на изображението, режими "картина до картина" и "картина в картината". И - обърнете внимание, въпреки че PA241W не е типичен мултимедиен монитор, това не означава, че при желание не можете да включите към него DVD или Blue Ray плеър. Напротив, този модел на NEC е снабден даже със специална функция EDID EXTENSION, когато зададете стойност ENHANCED, подобряваща съвместимостта с различните плеъри, ще получите отлично качество на картината.
   Подробното описание на всички функции и възможности на монитора NEC MultiSync PA241W ще отнеме твърде много време, но мисля, че дори и тези, описани до тук, ви дават добра представа, за какво става дума.

   Консумация на електроенергия.
   Трябва да призная, NEC PA241W наистина не е сред най-икономичните LCD монитори. Енергопотреблението преди калибриране е от порядъка на около 65 W, след калибриране ще падне с двайсетина вата - до 40-45 W. За сравнение, при същия размер на екрана
BenQ XL2410T, който е с LED подсветка, изразходва само 25 W. Но, за сметка на това, въпреки че е катодна, подсветката на PA241W определено е по-качествена - равномерна и без изсветлявания или други дефекти. В момента на пазара на монитори има много изгодни предложения на модели с LED подсветка, но четете обявите внимателно и не се поддавайте на рекламните внушения. Най-добрите монитори за графичен дизайн са с катодна подсветка, поне засега е така.

   Качество на картината при NEC MultiSync PA241W.
   Този LCD монитор на NEC се отличава с много добри фабрични настройки - много близки до идеалните. Известни отклонения има в цветовата температура - в различните режими може да бъде или леко завишена или намалена, но отклоненията не са драстични. Цветовете се възпроизвеждат много точно. Преходът между нюансите е плавен, без сегментация. Нивото на черния цвят при IPS матриците не е толкова добро, както при VA, но в случая с PA241W е напълно задоволително.
   Високата разделителна способност на екрана от 1920x1200 пиксела, при съотношение на страните от 16:10 ви предоставя повече работна площ и прави NEC PA241W наистина много подходящ за работа с различен вид графика.
   Споменахме, че фабричните настройки при този модел на NEC са много добри, но за хората, занимаващи се професионално с графичен дизайн ще препоръчам съответно
да извършат хардуерно калибриране на монитора в специализиран сервиз.

   Предимства и недостатъци на NEC MultiSync PA241W.
   Предимства: качествена IPS матрица с широки ъгли на видимост, точно цветопредаване, съотношение на страните на екрана 16:10 и висока разделителна способност 1920x1200, ергономичност, функционално меню с многобройни настройки, високо качество на картината като цяло.
   Недостатъци: ниво на черното, по-високо енергопотребление, по-високо време за реакция, по-голяма дебелина и масивност на корпуса.

   Крайна оценка: NEC са свършили много добра работа. Моделът PA241W е изключително качествен LCD монитор, идеален инструмент за всеки потребител, който се занимава сериозно с графичен дизайн. Картината е с високо качество, с точно възпроизвеждане на цветовете. Имате пълен контрол над изображението, въпреки че мониторът има и множество вградени функции за автокорекция. Този LCD монитор не е най-добрият избор за геймърите, но без съмнение ще се представи добре при повечето игри, стига да не са от най-бързите. Филми и видео клипове можете да гледате без проблем и ще получите истинско удоволствие от качествената картина.
   Ако ви трябва стойностен монитор за професионални цели - обърнете сериозно внимание на NEC MultiSync PA241W.

   С пожелание за успех във всички ваши начинания:
   Марк Плотников

   В случай, че това ревю на NEC PA241W ви е било от полза - моля, използвайте бутоните за споделяне под статията. Благодаря!


   Още качествени монитори за графичен дизайн - ТУК.


   Всички публикувани до този момент ревюта можете да видите в СЪДЪРЖАНИЕТО.