8 април 2011 г.

LG Flatron M2380D review

LCD монитор LG Flatron M2380D 
цена ~ 450.00 лв.
Тип на матрицата: TN
Размер на екрана: 23"
Резолюция: 1920 x 1080
Време за реакция: 5 ms (GTG)
Стъпка на пикселите: 0,265 mm
Яркост: 250 cd/m²
Контраст: 5 000 000:1 (динамичен)
Ъгъл на видимост: H/V - 170°/170° 
Други: VGA, 2xHDMI, Composite,
Component, SCART,
вградени високоговорители




  
   Ревю на LG Flatron M2380D
Автор: Христо Христов


   Още в самото начало на това ревю ще отбележим, че LG Flatron M2380D е един хибриден дисплей...
   Това е LCD монитор с вградени аналогов и цифров(DVB-S2 и DVB-T) ТВ тунер.
Да, правилно - на него може да се гледа и телевизия. Съответно от LG са се погрижили да включат в комплекта и обичайното за телевизорите дистанционно управление.
   Дизайнът на M2380D е характерният за марката и съответства в общи линии на неговото предназначение. Корпусът е изработен от черна гланцова пластмаса, която му придава по-стилен вид. Отпечатъците от пръсти по него обаче ще бъдат лесно забележими, което вече не е толкова стилно... В долния край на рамката има прозрачен кант, а в дясната част, над него, е разположен контролният панел.
   Стойката на монитора е пластмасова, с приятна за окото овална форма и позволява регулиране на хоризонталния ъгъл на дисплея. Страхотно, като за начало. Продължение обаче няма. За да бъде този монитор на нужното ниво пред очите ви - използвайте... не, не Силата. Можете да подложите някоя книга, или да регулирате височината на стола, на който седите (дано да има такава опция). Но не се обезсърчавайте - отзад на дисплея има предвидени отвори за монтиране на стена. Да кажем едно "благодаря" на дизайнерите, работещи за LG.    LG Flatron M2380D е с 23-инчова 
широкоекранна(16:9) матрица, снабдена с модерната LED подсветка, има си и матово покритие против отблясъци. Време за реакция - 5 ms. Разделителната способност е Full HD (1920 x 1080).
   Моделът има добър набор от интерфейси - връзката с компютъра се осъществява чрез два цифрови HDMI и един аналогов D-SUB вход. Останалите гнезда са предназначени за включване на различни видео източници към дисплея. Откриваме SCART интерфейс, гнезда за комплексно и компонентно видео, аналогови  и цифрови (оптични) аудио портове, както и антенен вход за вградения тунер. Освен тях M2380D разполага и с два управляващи интерфейса - RS232 и USB.    Понеже е LCD монитор, който може да работи и като телевизор, той разполага с вградена озвучителна система. Е, не се впечатляваме кой знае колко, защото качеството е далеч от това даже на не много скъпа отделна озвучителна система, но не е и идеално лошо. Определено е по-добре от някакви компютърни колонки клас "Всичко по 1 юан".
   Естествено, когато се ползва като телевизор, този симпатичен LCD монитор най-удобно се управлява с дистанционното управление, но за всеки случай на самата рамка на екрана има и контролен панел със сензорни бутони. Пътешествието през екранното меню е сравнително безопасно за нервите, нещата са достатъчно интуитивни. Налични са всички необходими настройки, има и няколко предварително фабрично зададени, в зависимост от вида на изображението, което се визуализира. LG Flatron M2380D е подсигурен даже и с оптичен сензор, така че автоматично реагира на промяната в осветлението на околната среда.
   Настройките на яркостта и контраста могат да се изменят в достатъчно широки граници, което съответно ви дава широк простор за действие.
   Качеството на картината е приемливо. Осветеността е значително по-равномерна, като изображението е по-контрастно и черното е по-тъмно в сравнение с един средностатистически LCD монитор с TN матрица. Времето за реакция от 5 ms позволява да се възпроизвеждат без забележими дефекти бързо движещи се сцени при филми и игри.
   Ъглите на видимост са горе-долу добри, но (естествено) си страдат от характерния за TN матриците недостатък.
   Заключение:
   Аз лично се отнасям с подозрение към продукти от типа "всичко-в-едно", но LG Flatron M2380D ще бъде интересен модел за хора, които не разполагат с голямо пространство, тъй като съчетава в себе си функциите на LCD монитор и телевизор.

   А на геймърите предлагаме да обърнат внимание на Asus-VG236HEТова е един от малкото монитори с TN матрица, които си заслужават парите.
Как да изберем LCD монитор - ТУК
   Пълен списък на публикациите можете да видите в СЪДЪРЖАНИЕТО.

9 коментара:

Анонимен

Здравейте! С удоволствие прочетох доста от ревютата на чудесния блог. Разглеждах един подобен на този модел - 23 LCD-TV LG M2350D-PZ FullHD. Някъде го пишат, че има DVI, другаде, че няма. Реално мисля, че няма и е подобен на разглеждания от Вас модел, като не открих друга разлика освен 1 HDMI порт по-малко, но може би пропускам нещо по-важно. Кой ли е по-добрият от двата?

Анонимен

Moja LG M2350D e bez DVI. Mene si me kefi. Tozi M2380D kato gledam e sa6tija. Gledaj koj ot dwata monitori 6te nameri6 po evtin.
Pavel

monitoribg

Моля, пишете на кирилица!

Относно LG M2380D и M2350D:
Двата монитора са със сходни технически характеристики, наистина. Вторият монитор е с по-съвременен дизайн на стойката. За конекторите - случва се самият производител да внася промени, така че не е чудно да има партида с два HDMI входа или с добавен DVI. По-зловещият вариант е, когато мониторът е произведен от някой "партньор" на LG... M2380D поне е представен на официалния сайт. Странното е, че не видях там модела M2350D. Това разбира се не е повод за крайни заключения.
Христо, който представи ревюто на LG M2380D, също няма впечатления за втория монитор, съжалявам. "Проблемът" е, че пишем отзиви за модели, които сме видели лично (с едно-две изключения, отбелязани съответно).
В случай, че открия някаква допълнителна информация - ще пиша. Засега е това от мен.
Крум

Анонимен

Благодаря на всички за отзивите. Поради липса на място търся ТВ и монитор в едно като тези модели. Действително M2350D липсва в сайта на LG, първо там търсих и после питах тук. На снимки в нета отзад се вижда освен VGA някакъв странен порт като COM, но не и DVI...Странна работа... от кой ли партньор да е произведен. Май по-добре да се насоча към M2380D. Има 2 HDMI на един от които ще вкл. PC с кабел DVI-HDMI + аудио кабел - предполагам ще имам звук и картина не по-лоша от DVI-DVI?

Анонимен

При използване на преходник все някаква част от качеството се губи, но не мисля, че ще е чак толкова забележимо. А защо точно LG M2380? Има и други марки монитори с тунер. Не съм се интересувал, но сигурно има и по-нови модели...

Анонимен

От LG ми писаха следното относно липсата в сайта им на модела M2350D:
"Тези проблеми са резултат на все още разработваната интернет страница. Допълнително, продуктни които не са продавани на българския пазар или са изтеглени, могат да не фигурират на българския уебсайт."
И ми пратиха User manual. Освен по-модерната стойка като + и 1 HDMI порт по-малко като минус в M2350D, друго не прави впечатление.
Цената на M2380D е близка до M2350D, като е M2350D около 5 лв. по-скъп. Избрах LG M2380D-PZ/C за 445.55 лв, понеже има 2 HDMI порта. Още не съм го взел, надявам се да няма нещо лошо в това неизвестно в края - PZ/C и да не съжалявам :)

monitoribg

Надявам се този LG M2380D, който вземеш, да излезе добър монитор. Отзивите на потребители, които го имат у дома, са предимно положителни. Все пак - добре е да се огледа внимателно, преди да се вземе, както и да се уточнят всички въпроси, свързани с гаранцията и сервиза. И не защото LG не заслужават доверие. По принцип - при всеки модел и марка са възможни фабрични дефекти.

Пожелаваме ти късмет!

Анонимен

В крайна сметка не взех M2380D, а 22LE5500 с матрица S-IPS.
1 инч по-малко, но заради матрицата си струва макар и с edge LED подсветка. Има 1USB и 3HDMI порта и цифров и аналогов тунер.
Модел 2010г. е, но за 474 лв. си заслужава.

monitoribg

По стечение на обстоятелствата сме публикували ревю точно на LG M2380D - той ни е заинтересувал по някаква причина. Това обаче не означава задължително, че е най-добрият модел.
Този, който си взел, има добри технически характеристики и отзивите за него също са добри. Мисля, че няма да те разочарова.

Крум