2 април 2011 г.

SAMSUNG SyncMaster BX2440 review

                                                    

LCD монитор SAMSUNG SyncMaster BX2440 
цена 415.00 лв.
LED подсветка                               
Тип на матрицата: TN
Размер на екрана: 24" Wide LCD
Резолюция: 1920 x 1080, Widescreen (16:9)
Време за реакция: 5 ms
Стъпка на пикселите: 0.276 mm
Яркост: 250 cd/m2
Контраст: 1 000:1 (статичен)
Ъгъл на видимост: H/V - 170°/160° 
                                                     Други: VGA, DVI, Height Adjustable, Pivot


   
   Ревю на Samsung SyncMaster BX2440


© Крум Маринов


   Вторият LCD монитор, който ще разгледаме е Samsung SyncMaster BX2440.
Доста го хвалят по разни търговски сайтове, в някакво ревю, което четох преди време, бяха написали: "Samsung SyncMaster BX2440 е един от върховните LCD монитори, горещо препоръчван както за геймъри, така и за дизайнери". Леле.
   Е такова животно според мене няма! Да видим, да видим...

   Така... Дизайнът е изчистен, не впечатлява с нищо особено. За един добър монитор това не би било проблем. Сигурно сте забелязали - твърде често лъскавите опаковки крият в себе си не особено качествени продукти и обратно - качеството не се нуждае от пудрене - то говори само за себе си.
   Стойката при този монитор на Samsung се оказа достатъчно стабилна, позволява да се регулират хоризонталните и вертикалните ъгли, както и височината. И тук има възможност за завъртане на 90 градуса в положение портрет. Каква е тая мания, не знам. Сериозно, за какво ни е да завъртаме така един монитор, предназначен за работа? Ако някой има някакви идеи, моля да ги сподели. Захранващият блок е вграден в корпуса. Бутоните за екранното меню са обикновени и са разположени в долната хоризонтална част на рамката. Самото екранно меню предлага множество настройки, но в съчетание с разположението на контролния панел навигацията из него не е много приятна. Това е първият недостатък, който открих при BX2440. Е, поне имаме автоматично регулиране на яркостта...
   Следващият недостатък на този LCD монитор е бедният набор от интерфейси - тук дизайнерите на Samsung са проявили завидна пестеливост.В наличност имаме само аналогов D-SUB и цифров DVI входове. Икономично.
   Матрицата е TN, широкоекранна 16:9, с Full HD разделителна способност (1920 х 1080) и матово покритие за намаляване на отблясъците. Времето за реакция не е рекордно - 5 ms, но то и без това широко рекламираните напоследък стойности от 1-2 ms са за заблуда на противника и нямат нищо общо с действителността.
   Samsung SyncMaster BX2440 е от новото поколение LCD монитори с LED подсветка, която в случая е с достатъчно добри характеристики. Съответно яркостта е много добра, нивото на черното е задоволително. В резултат на всичко това BX2440 ни предлага картина с прилично качество (като за TN матрица де).
Хоризонталните ъгли на видимост са добри, но виж от вертикалните има какво да се желае.
   Притесняващ е факта, че в няколко форума потребители съобщават, че са закупили дефектни монитори от този модел. Или те са пълни каръци, или някой от отдела за контрол на качеството на Samsung леко си е подремвал през работно време...
   В общи линии, Samsung SyncMaster BX2440 е средно функционален бюджетен LCD монитор с LED подсветка на средна цена. Не впечатлява с нищо, абе, както казах - средна работа.
   Бих ви препоръчал да разгледате и другите ревюта, преди да вземете решение. Можете като за начало да погледнете модела Eizo FS2331, който наистина е по-скъп, но е със значително по-високо качество на картината. Да, това е важно - напълно възможно е да намерите монитора на по-ниска цена. Посочената тук е актуална към момента на написване на ревюто. Макар и без особено желание, но и родните търговци понякога смъкват цените на по-старите модели. Така че ако намерите този модел на Samsung на достатъчно ниска цена, можете да помислите, дали да не го купите. А ако досега не сте се интересували от LCD монитори и повечето използвани термини не ви говорят нищо - препоръчвам ви да прегледате първо публикацията Характеристики на монитора

   Още - в Съдържанието.

1 коментара:

monitoribg

В случай, че попаднете на интересен монитор - оставете коментар с предложение за ревю. Ще се постараем да обърнем внимание на интересуващия ви модел.