4 юли 2011 г.

Dell U3011 review

Dell U3011


   Ревю на DELL U3011

=====================
   © Крум Маринов

   Здравейте, уважаеми читатели на  monitoribg.comНай-после Dell U3011 ни падна в ръчичките :). Момчето, при което сме сега, се чудеше дали да не си вземе втори телевизор... Но след почти цяла нощ горещи спорове правилното решение бе взето. И сега U3011 е пред нас.
   Чудесен 30 инчов монитор на Dell - истински красавец. И кой разправяше, че размерът няма значение? Има и още как! Стоим си тримата с присвити очи и го гледаме мрачно (не за друго, а защото не сме се свестили напълно от снощните разгорещени дебати). Но, да започваме нашето ревю...
   Общо взето, не се притеснявам особено - старият монитор на нашия приятел е една смотана TN-ка (сега стои наказана в ъгъла), а пък мониторите от U-серията на Dell до тук се показаха на ниво. Ако не се лъжа, последно писах за U2711. Но, каквото и да си говорим, две хиляди са си две хиляди - на тази цена може да се вземе и професионален LCD монитор на Eizo. Стискайте палци U3011 да се представи добре, че лошо ми се пише :).


   Основни характеристики на Dell U3011:
Тип на матрицата: IPS
Размер на екрана: 30" (~76 cm)
Резолюция: 2560 x 1600 (16:10)
Време за реакция: 7 ms (GTG)
Стъпка на пикселите: 0.250 mm
Яркост: 370 cd/m²
Контраст: 1 000:1 (статичен), 100 000:1
Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178° 
Други: VGA, DVI-D (x2), HDMI (x2), DisplayPort, USB (4+1),
Component, card reader, height adjustable
   Цена на Dell U3011: ~2 060.00 лв.

   Дизайнът на Dell U3011 не се отличава от дизайна на останалите монитори от тази серия. Не хваща окото, но е практичен. Dell не залагат на евтината шаренийка. Качеството говори само за себе си. Корпусът е от качествена черна пластмаса, с матово покритие. Бутоните за управление на менюто са на обичайното място - в долната част на дясната рамка. Сензорни, както и при
Dell U2711. Стойката е стабилна и функционална - позволява завъртането и накланянето на монитора и (това е много важно) - регулиране на височината.
   В сравнение с U2711, U3011 има по-малко входни интерфейси (като видове), но напълно приличен набор. Имаме VGA, по 2 броя HDMI и DVI, DisplayPort, component, четец на карти 7 в 1, USB.
   Менюто на Dell U3011 е подобно на това, което имат и по-малките монитори от серията - всичко е много логично и добре организирано.Настройките са стандартни - яркост, контраст, цветова температура, съотношение на картината...
   Да, като стана дума - U3011 е с разделителна способност 2560x1600 и съотношение на страните 16:10 (подобно на Dell U2410). Много пиксели са това, огромна работна площ. Не се връзвайте на рекламите за т. нар. Full HD (1920x1080). Тоя термин е измислен от производителите, няма такъв официално одобрен стандарт. Ама звучи впечатляващо - Full HD! Не е шега работа. Ха! Истината е, че ползата е за производителите - спестяват доста пиксели. Какво става, ако пуснете такъв филм на монитор 16:9?Картината изпълва целия екран, съотношението на пикселите е 1:1. Красота! Какво става, когато пуснете филма на Dell U3011, който е със съотношение 16:10? Ще имате две черни линии - горе и долу. И какво - да тичаме до пазара, да си купим пистолет? Нищо подобно. Всеки нормален плеър решава тоя проблем, дори не е нужно да бъркате в менюто на монитора. За сметка на това имате забележимо по-голяма площ за работа и за игри. Коментарите са излишни.
   Фабрично зададените режими, които открихме, са Standard, Movie, Game, Multimedia, Warm, Cool, AdobeRGB, sRGB и Custom Color. Интересно допълнение е и функцията PIP (картина в картината) - можете да изведете на екрана едновременно изображения от два различни източника.
    Dell U3011 е с прилични размери и е нормално да гълта повечко - около стотина грама в час, а... стотина вата де :)След калибриране разходът на електроенергия ще падне до около 83-85 W. Поносимо.
   Качество на картината. Матрицата на U3011 е H-IPS (по-качествена от модификацията e-IPS), а покритието - матово. Значи - нямаме дразнещите отблясъци и отражения, характерни за гланцовото покритие, но имаме дразнещия "кристален" ефект. При него екранът при бял фон изглежда като покрит с тънък слой скреж, леко зърнист е. Уф, ако сте го виждали - знаете за какво става дума. Трудно е да се опише и звучи много по-зловещо, отколкото е в действителност. За мен това е по-добрият вариант. Гланцовото покритие ме дразни много повече. Но всичко е въпрос на вкус. Нямам намерение да си налагам мнението.
   Та, казхме - този модел на Dell е с H-IPS матрица, което предполага максимално реалистични цветове. Всеки един от мониторите Dell U3011 е фабрично калибриран за режими sRGB и AdobeRGB  и снабден със съответния писмен отчет. Резултатите от заводската настройка са добри, но не и перфектни. Цветовата температура при U3011 си остава малко по-ниска, отколкото трябва и затова преобладават по-топлите оттенъци -   изображението леко червенее. Яркостта естествено е завишена. По-рано доста се ядосвах на тоя похват на производителите, но мога да ги разбера. Пазарът неумолимо диктува своите условия...
    Така. Картината, както отбелязахме, никак не е лоша, дори и с фабричните настройки, но я да видим какво ще стане, като поровим из менюто... Опитахме режима Custom Color - той дава най-добри възможности за индивидуални настройки. Когато калибрирате вашият Dell U3011 можете да използвате като ориентир следните настройки, които направихме на монитора на Васко: яркост - 8-10, контраст - оставете на 50, острота (sharpness) - също на 50, RGB - Gain, R - 93-95, G - 88-90, B - 97-99. Другият вариант е да използвате режима sRGB. Не забравяйте обаче, че между отделните партиди монитори има разлика - експериментирайте с настройките, докато постигнете най-добрия за вас вариант. А най-добре е да отидете в сервиз, за да направят професионално хардуерно калибриране. Но това струва пари, а и при U3011, както и при останалите LCD монитори на Dell от тази серия, това не е чак толкова наложително (освен ако не се занимавате сериозно с графичен дизайн).
   Резултатът - отлична картина, приятели, наистина отлична. А и на този голям екран... Разкошно! Цветовете са прецизни, много реалистични. Градацията и преливането на близките оттенъци е много плавно, никаква сегментация. Е, може би малко при по-тъмните оттенъци. Но почти не се забелязва. Мисля, че ако не ви бях казал, няма и да забележите. Общо взето, U3011 се представя даже по-добре от Dell U2410. Има какво да се желае от нивото на черното, но това все-пак не е монитор с VA матрица. От друга страна, трябва да отбележа, че в това отношение U2711 се представя определено по-добре.
   Въпреки големия диагонал на екрана, подсветката на Dell U3011 е равномерна, не забелязахме някакви забележими дефекти.
   Ясно е, че Dell искат да наложат този свой модел в нишата на мултимедийните LCD монитори. Затова са и тези HDMI входове. Можете да включите игрова конзола или Blu-ray плеър. Разбира се, това не е типичен геймърски монитор - времето за реакция на IPS матриците е височко и U3011 не прави изключение. С филмите няма да имате проблеми, но при по-бързите игри неизбежно ще се проявят характерните дефекти, няма как.
   Ние ще пробваме обаче едно RPG - Divinity II. Видеокартата и процесорът са добри, затова "жегваме" графиката на max...
- Ужас, пак я пребиха! Васка, казах ти - шамана първо, шамана! Внимавай от дясно... 
- Слушайте, така няма да стане. Върнете ѝ бронята, бе перверзници, срамота!
- Претърколи се сега... скачай! А-а-а, пуснахме ли ти кръвчицата!
   Е, докато тия двама маниаци така разпалено преживяват подвизите на нашата героиня, аз ще вметна (вече съвсем сериозно) - истинско удоволствие е да се наблюдава игра с качествена графика на такъв монитор като Dell U3011. За филми и повечето игри U3011 е идеален, грешка няма. За по-бързи игри обаче ще трябва да търсите 120 херцов LCD монитор с бърза TN матрица. Но няма да имате такова качество на картината, а цветовете ще са много далеч от действителността, да знаете.
   Ъгли на видимост. Dell U3011 е с качествена H-IPS матрица. Има ли смисъл да продължавам? Въпросът е риторичен, разбира се.
   Заключение. Dell за пореден път са на висота, U3011 е отличен мултимедиен LCD монитор с висока резолюция и съотношение на страните 16:10. Дори и фабричните настройки са поносими, а след като се поразровите в менюто, ще получите отлична картина с естествени и прецизни цветове. Ако трябва да бъдем честни (и трябва, и може - това не е поръчково ревю), нивото на черното би могло да бъде и по-добро обаче. Нищо фатално впрочем. Сред предимствата на монитора ще спомена също добрата функционалност на стойката, което се подценява твърде често. Към недостатъците, освен нивото на черното, трябва да включим (може би) и матовото покритие на екрана. Аз лично го предпочитам пред гланцовото, но това е нещо, за което няма смисъл да се спори.
   С едно изречение - Dell U3011 е качествен LCD монитор и си заслужава парите (и го казвам не само за да не ме набие Васко). Той впрочем вече почти се свести и изглежда напълно доволен :).
   И ей - измъкнете от там виртуалната мацка, че ще замръзне в тая река, в която сте я забутали...
   В случай, че това ревю на Dell U3011 ви е било интересно - моля, използвайте бутоните за споделяне под статията. Благодаря! 
   Крум Маринов
   Пълен списък на публикуваните до този момент ревюта на монитори можете да видите в СЪДЪРЖАНИЕТО.

2 коментара:

Unknown

Привет!

Дълбоко съм разочарован от последната си покупка - монитор HP ZR30w! Винаги съм бил почитател на бранда НP, но този път се почувствах излъган и предаден. Направих рекламация на доставчика - смениха го веднага с друг и... същия проблем. Екранът е в различни нюанси - горе в ляво синее, а долу в дясно червенее. Явно цялата партида е такава. Не мога да разбера - монитор за над 2000лв, уж професионален, а с качество на боклук за 150лв. от някоя верига супермаркети. Имам монитор HP LP2465, професионален и вече е на 6 години. - нищо общо няма с тоя боклук ZR30. Ако бях знаел че е толкова зле, щях да си купя монитор от Карфур и съм сигурен, че подсветката му щеше да е по-равномерна.

Мога да ви го дам за тестове ако желаете...

арх. Костов

Анонимен

Да, неприятно... Аз също съм удиве
н - бях останал с впечатлението, че HP (за разлика от Dell например) следят стриктно за качеството на своите монитори. Все пак не се отказвайте - върнете и тази бройка. И така - докато не получите монитор с прилично качество. Трябва да се научат и производителите и търговците, че потребителите не са някакви безгласни касички, от които безпроблемно се сипят парички всеки път, когато ги друснеш.

P. S. Благодаря за предложението. Ще разговарям с Крум, когато се прибере в България и евентуално ще намерим начин да се свържем с вас.

И - не се отказвайте. Връщайте до дупка, търсете си правата - не са малко пари. Пък и 20 лв. да бяха - все едно, въпросът е принципен. Дано да имате късмет със следващата бройка.

Поздрави
Христо