15 октомври 2012 г.

Dell UltraSharp U2713HM review

   

Ревю на Dell U2713HM

   © Крум Маринов


Dell U2713HM


   Макар и с известно закъснение, дълго чаканият от нас монитор Dell U2713HM вече е достъпен и на българския пазар. След проведените оперативно-издирвателни мероприятия, въпреки ожесточената съпротива на заподозрения, успяхме да го задържим за 24 часа под строг, но безпристрастен надзор.
   Независимо от това, че е съвсем нов модел, в редица сайтове U2713HM е определен като идеален монитор за... всичко. Чудесно подхождал за занятия с графичен дизайн, за игри, за гледане на филми, сърфиране в Интернет и какво ли още не. Само че всички тези възторжени писания завършват с варианти на едно и също изречение: "Този прекрасен монитор можете да закупите на невероятно изгодна цена, ако веднага поръчате от нашия магазин". Или пък се дава линк към някой от големите търговски сайтове. Но дали наистина Dell UltraSharp U2713HM е толкова безупречен? Това ще се опитаме да изясним в нашето поредно ревю...


   Само допреди година и половина-две беше много трудно да се намери 27 инчов монитор - моделите се брояха на пръстите на едната ръка. Напоследък тази ситуация коренно се промени. На практика всички известни производители вече разполагат поне с един-два такива монитора. Цените са доста разнообразни, в зависимост от качеството (и надценката на съответния магазин за техника). След като в миналото ревю разгледахме Eizo SX2762W - чудесен монитор за графични дизайнери, предлагащ много високо качество, но и на достатъчно "солена" цена, днес ще разследваме модела U2713HM от серията UltraSharp на Dell. Той е евтин. Бих казал - подозрително евтин. Хъм, да видим.   

   Дизайн.
   Както се казва - ще познаете, че това е монитор на Dell от километър разстояние. С други думи - нищо ново под слънцето. Очертанията на рамката са плавни, с леко заоблени ъгли. Те придават допълнително усещане за лекота на монитора, който при това е и достатъчно тънък, поради използването на толкова прехвалената LED подсветка. Пластмасата е здрава, черна на цвят, с матово покритие. За някого всичко това може да изглежда скучно, но не се подвеждайте по агресивната реклама на евтините лъскави модели. Те освен тази фалшива лъскавина друго не могат да предложат.

   Дизайнът на U2713HM всъщност е много практичен, нищо не дразни погледа, а "хигиената" на монитора се поддържа лесно. Стойката е много стабилна, с висока ергономичност. От голямо значение е възможността за промяна на височината на екрана - така ще можете да го регулирате без проблем до нужното ви ниво. Накратко, лично аз бих определил дизайна на този UltraSharp U2713HM като практичен и същевременно - достатъчно елегантен. Надеждна, качествена изработка на корпуса и отлична стойка. Колкото до външния вид - кой знае, може би някой гениален дизайнер в скоро време ще намери оригинален начин да се персонализира изгледа и на мониторите, подобно на популярния модел лаптоп на компанията - интересният Dell 5520. Нещо като Dell switch by Design Studio за монитори. Би било от полза за тези, които обичат разнообразието.
     

   Технически характеристики на Dell UltraSharp U2713HM


   Тип на матрицата: AH-IPS, W-LED подсветка
   Размер на екрана: 27" (~68.58 cm)
   Разделителна способност на екрана: 2560x1440 (16:9)
   Време за реакция: 8 ms (GTG)
   Стъпка на пикселите: 0.2331 mm
   Яркост: 350 cd/m²
   Контраст: 1 000:1 (статичен), 2 000 000:1 (динамичен)
   Ъгъл на видимост - H/V: 178°/178°
   Други: VGA, Dual-link DVI-D, HDMI, DisplayPort 1.2, USB
   наклон, завъртане на стойката (вкл. до положение "портрет"),
   регулиране на височината

   Изглежда впечатляващо. В следващите редове на това ревю ще разгледаме по-подробно основните параметри на този любопитен монитор на Dell. Трябва да имате предвид, че не винаги впечатляващите характеристики "на хартия" гарантират безупречно представяне в реални условия. Не е изключена вероятността да попаднем на някой подводен камък. Достатъчно е да си припомним неприятната изненада, която ни поднесоха Hewlett-Packard с техния 27 инчов модел ZR27040w. Ако не сте запознати със случая - можете да погледнете за справка това ревю на монитора на HP.
  
   Конектори.
   Сами видяхте в техническото описание - U2713HM разполага с много добър набор конектори. В това отношение серията UltraSharp на Dell за пореден път се представя на висота. Между другото, обърнете внимание, че само DVI и DisplayPort поддържат масивната разделителна способност на екрана от 2560x1440 пиксела, HDMI и аналоговият няма да ви свършат работа. За съжаление в комплекта не са включени абсолютно всички кабели, но това е разбираемо - идеята е да се осигури по-ниска цена на монитора. За сметка на това USB портовете са стандарт 3.0, което можем да приветстваме.
        
   Меню.
   Менюто на Dell U2713HM се управлява от 4 бутона (петият е за включване/изключване на монитора) и ви предоставя достъп до обичайните настройки. Мониторът разполага с общо 8 режима на изображение - Standard, Multimedia, Movie, Game, Text, Color Temp., Custom Color и sRGB. Няма особен смисъл да изброявам всички възможни настройки - яркост, контраст и т. н. Направи ми впечатление обаче, че за разлика от моя домашен любимец - старият добър UltraSharp U2311H, вече няма опция мониторът автоматично да избира наличния източник на сигнал - трябва да го зададете ръчно. Малко по-различна е секцията Display Settings. При U2713HM има възможност да изберете и съотношение на страните 5:4, освен наличните при моя модел Fill и 4:3. Никакви забележки към менюто нямаме - всичко е добре подредено, понятно, с елементарни пиктограми, които по никакъв начин няма да ви затруднят.
        
   Разход на електроенергия.
   Едно от главните предимства на досадно рекламираната LED подсветка, наред с възможността за намаляване на обемите на мониторите, е намаленият разход на електроенергия (то други предимства при LED подсветката аз досега не съм забелязал всъщност). С фабрични настройки - 35 W, след калибриране Dell U2713HM се ограничава със скромните 25 W. Не мога да ви кажа, защо в спецификациите дават 100 W енергопотребление за този монитор. Изкарват го истински звяр, но не виждам откъде може да се появи такъв апетит при този представител на тънкофините. А, да. За да бъда напълно коректен, трябва да призная, че за разлика от катодната, LED подсветката отделя по-малко топлина. От друга страна, идват студените есенни и зимни дни, та не съм сигурен, дали това е чак толкова голямо предимство. Между другото, ако се интересувате от лаптопи и същевременно се замисляте за наближаващото падане на температурите, интересен вариант може да ви се стори огнедишащият AS5755G. Впрочем, сега не става дума за лаптопи, а за монитори, така че да продължим с ревюто на Dell U2713HM.
        
   Качество на картината.
   Преди време, когато заловихме 24 инчовия модел от обновената UltraSharp серия, бях силно разочарован. Определено очаквах нещо друго. Не, не ме разбирайте погрешно - не е лош монитора, но не може да се сравнява със своя предшественик. Впрочем, ако ви е интересно, можете да разгледате и краткия обзор на U2412M. Сега да се заемем по-сериозно с 27 инчовия модел.
   Вероятно вече обърнахте внимание - U2713HM е с някаква нова матрица - AH-IPS. Очевидно поредното "откритие" на LG (производител на матрицата) в областта на... не, не на високите технологии, а на маркетинга. За справка можете да погледнете публикацията за видовете LCD матрици и сами да преброите кой пореден вариант е. То не бяха S-IPS, P-IPS, e-IPS... Сега - AH-IPS. Страшна работа! Да оставим смешните опити на производителите на монитори да ни заблудят, че има някакво развитие при LCD панелите. Да, свидетели сме на известно поевтиняване, което обаче не ме радва особено, защото става за сметка на качеството. Явно UltraSharp U2713HM има честта пръв сред мониторите на Dell да представи поредната "подобрена" версия на иначе качествената H-IPS матрица. Абревиатурата AH-IPS се дешифрира като Advanced High Performance In Plane Switching. Тази матрица е способна да възпроизведе 16.7 милиона цвята и е реално 8-битова, за разлика от т. нар. 6-bit+AFRC матрици, "изкуствено" повишени до 8-битови. В интерес на истината, човешкото око едва ли ще успее да засече разликата, но хора, които се занимават по-сериозно с графичен дизайн, определено биха предпочели "честния" вариант. Цветовото пространство, което се покрива, е 72% NTSC и почти 100% sRGB. Съществен момент, който не може да остане незабелязан, е промяната (най-после) на твърде агресивното покритие на екрана. Подобрение очевидно има. За какво става дума? Колкото и да е субективно усещането, факт е, че много потребители не могат да понасят покритието против отблясъци на екрана, използвано до този момент при повечето IPS панели. При него (особено на бял фон) екранът изглежда като заскрежен, сякаш е покрит със слой фини кристалчета, леко "опушени" от замърсения въздух на близката магистрала. На това описание преди време попаднах в един руски форум. За някого може да звучи пресилено, но много от участниците във въпросната дискусия го намериха за точно. Както казах - усещането е много субективно, това не е параметър, който може да се измери. На мен не ми пречи особено, но отчитам неговото съществуване. Та, добрата новина е, че този проблем до голяма степен е елиминиран, благодарение на новото полу-матово покритие, което в много по-малка степен натоварва зрението.
   Да видим обаче, какво ще ни предложи тази "нова" AH-IPS матрица по отношение на качеството на картината. Следващата таблица показва доколко е вярно цветопредаването на монитора при фабрични настройки. Единицата за мярка е Delta E. Тук по-ниските стойности са по-добри. При DeltaE >3 цветовете са толкова далеч от истинските, че това се вижда и "на око", при DeltaE < 1 цветопредаването се счита за отлично.
  

Dell U2713HM - цветопредаване преди калибриране


   Сами виждате - напълно приличен резултат. По-непретенциозните потребители дори ще минат без калибриране на монитора. Евентуално могат да пипнат само яркостта и Dell UltraSharp U2713HM ще бъде готов за употреба. По интересно за нас е, как ще се представи мониторът след калибриране. Да видим.
    

Dell U2713HM - цветопредаване след калибриране


   Отличен резултат. Коментарите са излишни. Следващата таблица показва измерените нива на черния цвят. Единицата за мярка cd/m² (кандела на кв. метър). И тук, колкото са по-ниски стойностите - толкова по-добре:
  

Dell U2713HM - ниво на черния цвят


   Отново - много добро представяне на Dell U2713HM. Шампиони са разбира се мониторите на BenQ - по обясними причини (те са с VA матрици). Да видим, какъв ще бъде контрастът (освен от нивата на черното, той зависи и от качествата на подсветката). Тук по-високите стойности са по-добри:  
Dell U2713HM - контраст след калибриране


   Браво! Това е много добър резултат за монитор с IPS матрица.
   И така, за тези от вас, които не се интересуват от технически термини и не искат да се задълбочават в разни диаграми - кратко резюме. Моделът UltraSharp U2713HM на Dell е с качествена LCD матрица. Мониторът възпроизвежда прецизно цветовете, които изглеждат много по-добре от крещящата шарения на евтините TN панели (разликата ясно ще я видите, ако сравните U2713HM с някой лаптоп на цена 500-600 лв.). Благодарение на високата разделителна способност на екрана, изображенията са гладки, с много висока детайлност - истински празник за очите, както се казва.
   Вярно, можете да срещнете коментари по форумите, че текст на такъв монитор не изглежда добре, шрифтовете и иконите са много дребни, когато се сърфира в интернет не може нищо да се прочете и т. н. Подобни твърдения наистина са пресилени. Освен остра форма на неграмотност, друга причина за затруднения при четенето не виждам. Рехавите матрици с огромен размер на пикселите могат да доведат само до един резултат - некачествено изображение, което в много по-голяма степен ще дразни погледа. При тях буквите наистина ще изглеждат като повърхността на Луната, наблюдавана през силен телескоп. С високата резолюция бързо се свиква, а евентуалните проблеми лесно се решават. Когато някоя страница в интернет ви тормози и страдате при разчитането на твърде ситни текстове, просто трябва да натиснете на клавиатурата "Ctrl" и "+". За да намалите изображението, натиснете "Ctrl" и "-". За да върнете стандартния изглед - "Ctrl" и "0". Процедурата не е много сложна, нали? За да промените настройките на десктопа и да направите иконите и шрифтовете по-големи, влезте в контрол-панела - Control Panel\Appearance and Personalization\Display. Впрочем, защо ви ги обяснявам тези елементарни неща?

   Стоп! Ето че стигнахме до един сериозен недостатък на толкова симпатичния до този момент монитор. Dell U2713HM има сериозни проблеми. Погледнете сами:



Dell U2713HM - подсветка

   Това е снимка, направена на екрана на монитора в затъмнена стая при статично фоново изображение с черен цвят. Ясно се вижда неравномерността на подсветката в ъглите. Това е т. нар. backlight bleed ефект. Или по-точно - дефект. Лоша работа. Тук Dell и LG (производител на панела) много грубо се излагат. Колко жалко, наистина. И това не е единичен случай, уви. Оказва се, че доста потребители са били принудени да връщат по 2-3 екземпляра, докато не получат нещо що-годе читаво. Много-много жалко. Вярно, никой няма да седне да гледа цяла вечер черен тапет на монитора, но това избиване на мизерната LED подсветка (дето се скъсаха да я хвалят) за пореден път демонстрира нейните "високи" качества. Ще се забелязва при по-тъмни сцени и в игрите и при гледането на филми. А и това, което виждате тук, далеч не е най-лошият възможен вариант. Да се надяваме, че този сериозен проблем ще бъде отстранен при следващите ревизии на монитора (ние тествахме модел ревизия A00, произведен юни 2012 г.). Надявам се, че не всички монитори са с подобен недостатък, но все пак си имайте едно наум и проверявайте внимателно качеството на подсветката, ако попаднете на екземпляр ревизия A00. Евентуално изчакайте Dell да пуснат (ако вече не са го направили) ревизия A01. Коя ревизия е монитора, можете да видите на стикера в долната част на гърба на монитора:

Dell U2713HM - ревизия A00


   Ъгли на видимост.
   Според очакванията, както и при всяка достатъчно качествена IPS матрица, ъглите на видимост са максимално широки. Това означава, че за разлика от останалите видове матрици (особено най-евтините варианти на TN), дори когато гледате монитора под ъгъл, качеството на изображението не се влошава - цветовете запазват своята естествена наситеност, а контрастът се променя едва забележимо.  
     
   Време за реакция на матрицата и забавяне на входния сигнал.
   Dell U2713HM е с достатъчно бърза матрица - 8 ms GTG. Мониторът не предоставя опция за контрол на силата на т. нар. overdrive импулс, "ускоряващ" пикселите, но за щастие тук Dell се представят на висота. На практика трудно ще забележите някакви дефекти (размазване/разслояване на образа, или светъл ореол) при изобразяване на бързо движещи се обекти. Друг съществен момент в характеристиките на LCD мониторите е т. нар. input lag. Той не е свързан пряко с качествата на матрицата и представлява забавяне на входния сигнал, дължащо се на електрониката на монитора. По принцип повечето модели с голям диагонал на екрана (27-30 инча) са с доста високи стойности на input lag-а, за съжаление U2713HM не прави изключение - 24 ms. Реално погледнато това не е чак толкова страшно, мониторът ще се справи с голяма част от съвременните игри, но професионалните спортисти, които играят в мрежа и държат на бързината, вероятно няма да го одобрят.   
  

   Предимства и недостатъци на Dell UltraSharp U2713HM, цена.

   Предимства: висока разделителна способност на екрана, осигуряваща ясна и детайлна картина с отлично качество, прецизно цветопредаване, прилично ниво на черното и контраста, достатъчно бърза матрица с коректно работеща overdrive функция, практичен дизайн, най-после - полуматово покритие на екрана без дразнещия много потребители "кристален ефект".
   Недостатъци: сравнително висок input lag, некачествена LED подсветка.
   Цената, на която се продава този монитор на Dell, към момента на написване на ревюто варира в диапазона 1050-1150 лв., в зависимост от надценката на различните магазини. Ако не беше споменатият по-горе недостатък (ужасното качество на подсветката), бихме могли да определим U2713HM като изключително изгодна покупка.


   Сравнение между Dell U2713HM и Dell U2711.

   Не мога да кажа, че новият монитор е пълноценен заместник на стария модел. Определено в обновената UltraSharp серия се забелязва уклон към поевтиняване на моделите. Сякаш Dell се ориентират в по-голяма степен към масовия потребител. Не можем да ги виним за това - бизнесът си е бизнес. Нека да сравним двата модела, за да установим, какви са всъщност основните разлики.
   Предимства на Dell U2711: по-богат набор конектори (два DVI порта, четец на карти, композитен и компонентен вход), по-широк цветови обхват - способен е да възпроизведе 1.07 милиарда цвята (8-bit+AFRC матрица, или 10-, ако ви харесва повече), покрива 102% NTSC. Режим sRGB и Adobe RGB.
   Предимства на Dell U2713HM: по-ниско енергопотребление, по-тънък профил, USB портовете са стандарт 3.0, по-модерен и атрактивен дизайн, по-ниска цена.
   Съществена разлика е видът на подсветката при двата монитора. Dell U2711 е с катодна. От една страна мониторът има по-широк цветови обхват, но за сметка на това не е толкова икономичен, а отделя и доста топлина. Колкото до новия U2713HM, неговата LED подсветка (поне при конкретната  бройка, която тествахме) се оказа под всякаква критика. Повечето съвременни монитори са с неравномерна подсветка (говорим за прехвалената LED версия), забелязва се изсветляване в различни области на екрана. Но това, което видяхме, е прекалено. Друга разлика между двата монитора е видът на бутоните за управление на менюто - старият модел е с модерни сензорни бутони, новият 27 инчов Dell UltraSharp (каква ирония) е с обикновени механични. Впрочем на мен лично този вариант ми допада повече. Подробности за представянето на по-стария модел можете да получите от това кратко ревю на Dell U2711.
   Надявам се, че статията ви е била от полза. Ако е така - моля, използвайте бутоните за споделяне в социалните мрежи (под публикацията). Благодаря!    

   Крум Маринов
  
   Заключение.
   Честно казано, след като видяхме отблизо предимствата и недостатъците на Dell UltraSharp U2713HM, засега не мога да дам категорична крайна оценка. Мониторът ми хареса. Много. Но това безобразие с неравномерната LED подсветка е абсолютно неприемливо. Моделът наистина би могъл да се нареди сред най-успешните LCD монитори, но уви - на този етап не виждаме очаквания изгоден за потребителя баланс между цена и качество, с който се слави Dell. Колкото до разликите между стария U2711 и новия U2713HM - въз основа на направеното сравнение преценете сами, кой вариант е по-удачен за вас и кои предимства натежават във вашия конкретен случай. Все пак, преди да вземете окончателно решение, е добре да видите и двата монитора на живо. Преглеждайте по-често и сайтовете и обявите на различните магазини за техника - напълно е възможно да попаднете на интересен монитор, който е останал извън нашето полезрение.
   Още статии и ревюта - ето тук.

15 коментара:

Анонимен

това ревю е лажа. от две години продавам монитори и знам много добре за какво става на вапрос. Тука само оплюват качествените модели. Вижте какво пише на сайта на Дел за този монитор а не четете такива глупости. Не ме интересува дали ще го купите от нашата фирма ама Dell U2713HM e prosto perfekten!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

monitoribg

А, изглежда сте стар познат (ако съдя по стила на писане).
Кое по-точно смятате за лъжа? Впрочем - не си правете труда да отговаряте. Аз не мога да споря с вас - не от цели две години, а изобщо НИКОГА не съм продавал монитори :) Dell U2713HM е с неравномерна подсветка. Както казах/писах - надявам се да не са много бройките с подобен силно изразен проблем. Но засега трудно може да се определи този монитор като "перфектен".

Крум

Анонимен

Браво, откога го чакам това ревю! Благодаря! Радвам се за по-мекото AG покриие /при 2711 беше ужасно/, и ми се ще да го видя на живо...
Апропо, има очакване на много интересни 21:9 модели. 27 и 29 инча със същата матрица...

Асен

Анонимен

"Вижте какво пише на сайта на Дел..."

Абе ти си мноо зле, пич. Да не би Dell да ти напишат, че са фабрикували поредната евтинийка, от която ще направят кинти за сметка на балъците?
НИКОЙ производител на монитори НИКОГА няма да напише какви са недостатъците на даден модел.

Този U2713 очевидно е поне едно, да не кажа две стъпала под стария U2711, но понеже е евтин монитор с иначе нелоша IPS матрица, сигурно ще се продава добре.

За подсветката - пълно е с оплаквания по форумите. Само че в Щатите и Европа без проблеми го връщаш и получаваш друг - така, докато не им писне и не ти пратят нещо дето става.
Тука, при нашите търгаши (като тоя екземпляр от първия коментар), май е по-добре човек да не се занимава с тоя монитор...

Полезно и обективно ревю, благодаря!

Павлин Гичев
Пловдив

Анонимен

Полезно и обективно? Ревю?
Сигурно се шегувате. Някакво литературно произведение със съмнително качество.

... Това да не е някакъв криминален роман?
Ей, в тая Бълхария така и не се научихте как се прави обзор на техника. Просто забравете! Беше си едно село, такова си и остана. Вижте поне как пишат хората в развитите страни - може и да научите нещо.

Колкото до Dell - имам лаптоп от 5 години - не е трепнал. Стабилна фирма.

Анонимен

БълХария?
Пореднияр хейтър. Аре, като не те кефи-махай се а ако вече си пропълзял в някоя дупка-стой си там.

Ревюто е достатъчно информативно и всичко е обяснено разбираемо, дори за хора които не се занимават с монитори.

Dell U2713HM е добър вариант за хора които се занимават с графичен дизайн, но нямат парички за Eizo или NEC.
Тези проблеми с подсветката не бива да се драматизират толкова -почти всички LCD монитори го имат, особено тези от среден и нисък клас с LED подсветка. Според мен Круме, ревютата ти са добри за читатели без техническа подготовка и познания за мониторите. От полза са и за по-напреднали потребители /стига да не са от въздухарите с големи претенции за "академичност"/

Продължавай все така и не обръщай внимание на хейтърите!

Човек от БълГария

Анонимен

за Dell UltraSharp U2713HM review

Ей, бил евтин монитор... ми не е евтин. 1100 лева са си пари. Не е зле малко повече дълбочина да има в ревютата... това тук е малко като сапунен сериал :)

monitoribg

Като изключим проблема с подсветката (който, надявам се, ще бъде решен), Dell U2713HM предлага достатъчно добро качество на приемлива цена. По-ниска с около 200 лв. в сравнение с конкурентните модели на Samsung и HP. При това положение мисля, че може да бъде наречен евтин монитор. Разбира се, има и по-евтини монитори - с евтини TN матрици, без възможност за регулиране височината на стойката, с половината от наличните тук конектори, с евтина (но пък "лъскава") пластмаса. Не виждам база за сравнение.

Благодаря за критиката, но бихте ли пояснили, какво разбирате под "дълбочина" на ревютата? Кой аспект от характеристиките и представянето на монитора според вас не е изяснен достатъчно подробно и понятно? Ще ви бъда благодарен за насоките - така ще можем с колегите да бъдем по-полезни на читателите...

P.S. Все пак имайте предвид, че тези ревюта са предназначени за хора, които не се занимават професионално с монитори. Професионалистите нямат нужда от ревюта, а вълнуващите ги въпроси обсъждат в специализирани форуми с колеги, които имат същите задълбочении технически познания като тях. Ние пишем най-вече за "обикновените" потребители - на разбираем и достъпен език.

Анонимен

Казвам се Кристиан Георгиев и горния коментар е мой.

Хубави са ви ревютата от ориентировъчна гледна точка, не ме разбирайте погрешно. Понятни са за общата аудитория.
Може да се добавят други части като разпределение на яркостта по екрана, показано с диаграми, закъснението на пикселите да се покаже с картинки, при показване какво цветно пространство покрива монитора - това да се направи с точна диаграма, показваща триъгълниците и т.н.
Но иначе са ви добри ревютата.
Поздрави.

Анонимен

Значи, имам малък магазин и сайт за продажба на техника, включително предлагаме и монитори. За новите модели търся инфо от общо 4-5 сайта, два на английски, един немски и един руски. Петият е този. Имам претенцията да поназнайвам нещичко в тази област (битова техника) и искам да ви кажа, че сайтът си е ОК.

Малко са шантави/странни ревютата - извън обичайните стандарти, но не виждам нищо лошо. Полезни и информативни са. Лично аз получавам цялата информация, която ми е нужна за моделите, които предлагаме в нашия магазин. Благодаря!

Искам да отбележа също - не си мислете, че е лесно да се пишат такива статии, които да дават толкова информация и същевременно да се четат с лекота дори от хора, които нищо не разбират. Изпитал съм го на свой гръб - не веднъж съм се чудил как да обяснявам на клиентите предимствата на даден монитор, така че да ме разберат.

В някои ревюта оценката се разминава с оценката, която дават в другите сайтове, има доста разлики и в тестовете, но това е в реда на нещата според мен. Мониторите не се щамповат еднакви като близнаци, а и ние сме хора и не винаги можем да бъдем напълно обективни, колкото и да се стараем.

Надявам се, че не ви обиждам, като казвам "малко шантави ревюта" - използвам го в добрия смисъл на думата :D

Dell U2713 още не го предлагаме, но ако/когато решим да го продаваме - ще пиша, какви са ми наблюденията.

Още веднъж - благодаря! Хубаво е, че има такива полезни сайтове и на български език. Пожелавам ви успех.

М. Вълков



Анонимен

Здрасти Круме :)

Това не коментар към ревюто,просто питане (процедурно, г-н Председател, благодаря Ви): "Защо, аджеба, досега няма ревю на някой дисплей на ябълките? Толкоз ли са им опърничави феновете, та дори Вие не смеете да ги разгневите?...".

Направи едно ревю на тия, белким като спечелим от тотото да знаем струва ли си да купуваме техника от тях.

monitoribg

Привет,

Питането е напълно закономерно, но...

Истината е, че заедно с няколко колеги на доброволни начала се стараем да даваме по възможност обективна информация за актуалните и интересни модели. Описваме реалните качества, което е... проблем. Водил съм преговори с няколко фирми да ни предоставят монитори за тестовете, но уви - описването на недостатъците не се харесва, тъй като често намалява шансовете за добри продажби. Освен това, като условие обикновено се поставя искането да препоръчваме в ревюто закупуване на монитора единствено от конкретната фирма. А често условието е да напиша и положително ревю за монитор, който искат да "похарчат". Лошо няма, само че мониторчето обикновено е толкова зле, че въобще не заслужава да се споменава, камо ли да се описва като нещо стойностно.

Та затова в повечето случаи разчитаме на помощта на приятели и познати, които ни предоставят своите новозакупени монитори, както и на "партизански" акции в 2-3 магазина, в които работят наши "агенти".

Лично аз бих искал най-после да се добера до монитор с качествена S-PVA матрица, много са ми интересни и мониторите Hazro. Но те, както и "ябълките" трудно се намират по нашите географски... дълбини :).

Но ще гледаме с надежда в бъдещето - пък дано да ни споходи късметът.

Крум

Анонимен

Какво Ви е мнението за новата серия на DELL - S2740L ? Има много примамлива цена, а и параметрите изглеждат добре.

monitoribg

Все още не съм видял монитор от тази "S" серия на Dell на живо. Само въз основа на тех. характеристики не бива да се правят някакви генерални заключения, но ми се струва, че това е някаква странна смесица - някои от компонентите са добри, други - не толкова. Определено се гони по-ниска цена, явно идеята е да се предложат достатъчно атрактивни бюджетни модели. Просто Dell искат да си "бетонират" позициите в средния клас монитори. Мисля, че "S" серията ще успее да спечели доста почитатели, поради (за пореден път) примамлив баланс между цена и качество. Специално при 27 инчовия не ми допада, че е 1920x1080 пиксела, което си е доста икономично. Но пък от друга страна - няма да има проблеми с използването на HDMI порта на макс. резолюция, а и хората, които се оплакват, че при 2560x1440 пиксела шрифтовете са им дребни, ще могат да спят спокойно :)

На този етап ще се въздържа от оценка. Ако/когато успеем да тестваме модел от тази серия - тогава ще мога да изкажа по-определено мнение.

Крум

P.S. В случай, че някой вече е успял да купи монитор от тази серия и има лични впечатления - ще бъда благодарен ако ги сподели.

Анонимен

От около 2 седмици съм с Dell U2713HM. Уцелих още с първия опит - няма изгорели пиксели, подсветката си е горе доло добре. Може би наистина сте попаднали по изключение на няква дефектна бройка или просто първите бройки с по-ниско качество са ги предоставили любезно на нашите вносители. Те са ги взели сигурно по-евтино, а са ги продали на редовна цена. Иначе мониторът е добър за парите си.

Благодаря за ревюто. На мен ми хареса и смятам че е от полза. Чета в коментарите и в някои форуми, че "не са ви сериозни" ревютата и че влагате повече емоции в описанията. Ами на мен пък ми харесват. Написаното е вярно и информативно, а по-живият изказ за мен е плюс, не е недостатък. Омръзнало ми е да чета псевдопрофесионални ревюта, които са "сериозни". Точно в тях пишат неверни неща с цел реклама или чисти глупости. Егати академиците, ха-ха...

Поздрави и успехи в работата!

Мартин С.