30 ноември 2012 г.

Asus PB278Q review

 

Ревю на Asus PB278Q

- 27 инчов монитор с PLS матрица

© Крум Маринов

Asus PB278Q

   Преди около една седмица наш приятел ни съобщи за възможността да тестваме Asus PB278Q. Честно казано, този интересен 27 инчов монитор беше останал извън полезрението ни. Радвам се, че не го пропуснахме. Кое му е интересното? Ами, на първо място - за моя изненада се оказа, че мониторът на Asus е снабден с новата PLS матрица, разработка на Samsung, а освен това разполага и с някои любопитни допълнителни екстри. Как се представя обаче в реални условия 27-инчовият модел на "крилатите" тайванци и дали си заслужава цената - това ще се опитаме да установим в днешното ни ревю, посветено на Asus PB278Q...

   Наличието на PLS панел при модела PB278Q на Asus се оказа изненада за мен, тъй като бях останал с впечатлението, че Samsung (производител на матрицата) ще я запази по-продължително време само за своите монитори. Причината за това мое (очевидно - неоправдано) предположение се дължи на факта, че корейската компания достатъчно дълго избягваше да дава подробна информация за тази своя разработка. Така или иначе, в крайна сметка се изясни, че новата PLS матрица не се отличава радикално от добре познатите IPS панели. Не толкова отдавна предложихме на вашето внимание ревю на първия монитор с подобна матрица - 27 инчовия Samsung S27A850D, който показа общо взето напълно задоволителни резултати, макар че естествено моделът има и някои недостатъци.

   Наистина е интересно да видим какво са успяли да сътворят инженерите-бегълци (Asus е основана от бивши служители на Acer) на базата на матрицата на Samsung. Видът на матрицата е от първостепенно значение за качествата на един монитор, но това далеч не е единственият фактор. Да вземем например мониторите на LG - производител на IPS панели за много други компании. Поради някаква причина собствените им модели не успяват да се наложат на пазара (като изключим мониторите, базирани на пасивната 3D технология). Същевременно Dell с всяка следваща година бележи нови успехи, превръщайки се в едноличен лидер в средния и полупрофесионален клас, използвайки матрици, произведени във фабриките на LG. Впрочем, крайно време е да се заемем с ревюто на Asus PB278Q.

   Дизайн.
   Изпадам във възторг винаги, когато чета официалните анонси и поръчкови ревюта на монитори (каквито, трябва да призная, аз самият съм написал доста, докато работех за две наши популярни медии). Такъв полет на фантазията - не е истина... Е, бизнесът диктува своите правила, трябва да ги спазваш, ако искаш да оцелееш. Ако сам не си похвалиш продукцията - кой ще я купи? Та, по повод на дизайна на PB278Q можете да прочетете "Designed with You in Mind". Хи-хи, инженерите на Asus и на сън виждат моя светъл образ и се терзаят, че мониторът им не може сутрин да ми приготви закуската, за да бъда напълно щастлив. Но, шегата настрана - тайванците са се постарали, спор няма. Asus PB278Q се отличава с практичен дизайн и висока ергономичност. Пластмасата на корпуса е достатъчно качествена, не се чува скърцане или пукане, когато местите монитора, или настройвате височината на екрана. За да бъда коректен обаче, ще отбележа, че има какво да се желае. Липсва усещането за елитарност, определено корпусът не е "хай-енд". Покритието е черен мат, което намалява възможността от появата на отпечатъци от пръсти. О, разбира се, това твърдение лесно може да се обори - необходима е само една баничка и чаша боза :).

   Сега - сериозно. За дизайна няма смисъл да се спори - всеки има своите предпочитания и право на лично мнение. Аз например бих предпочел логото и обозначенията на бутоните да не бъдат в бял цвят, струват ми се излишни и рекламните надписи "HDMI" и "DP" на предния панел. За друг потребител, свикнал с гланца и шарените стикери на евтините монитори, PB278Q вероятно ще се стори скучен. Може да се поспори и за разположението на бутоните за управление на менюто - те са на малко необичайно място - от долната страна на рамката. На пръв поглед - едва ли са много хората, които всеки ден ще ги натискат, ровейки се постоянно из настройките. От друга страна, мониторът на Asus има няколко специални функции (за тях ще стане дума по-късно), които е възможно да се използват достатъчно често. Ако вашият случай се окаже такъв - не се притеснявайте особено, въпрос на време е да свикнете. Стойката на монитора е стабилна, с възможност за наклон и завъртане (включително до положение "портрет"), има възможност и за промяна на височината на екрана, което е голям плюс. Накратко - инженерите на Asus действително са се постарали да осигурят максимален комфорт при работа с този техен модел, който ще пасне добре както в офиса, така и на бюрото у дома. До тук - никакви сериозни забележки. А, щях да пропусна - PB278Q разполага и с два вградени високоговорителя. Да, да - знам - "за кой чеп са тия?", но така или иначе са включени в цената. Ясно - у дома не ви трябват, но в офиса могат да влязат в употреба.
  

   Технически характеристики на Asus PB278Q

   Тип на матрицата: PLS, W-LED подсветка
   Размер на екрана: 27" (~68.5 cm)
   Разделителна способност на екрана: 2560x1440 (16:9)
   Време за реакция: 5 ms (GTG)
   Стъпка на пикселите: 0.233 mm
   Яркост: 300 cd/m²
   Контраст: 1 000:1 (статичен), 80 000 000:1 (динамичен)
   Ъгъл на видимост - H/V: 178°/178°
   Други: Dual-link DVI-D, HDMI 1.4, DisplayPort 1.2, D-Sub,
   наклон, завъртане на стойката (вкл. до положение "портрет"),
   регулиране на височината, вградени високоговорители  
  
   Конектори.
   Определено, наборът конектори при PB278Q впечатлява - на практика имате възможност да съедините монитора към всеки съвременен източник на сигнал. Моделът на Asus разполага с HDMI, DVI, DP - отлично. Не можем да не отбележим и наличието на всички необходими кабели - явно Asus не са толкова "стиснати", както повечето от останалите производители на монитори. Е, при силно желание, някой може да измрънка - защо няма USB. Но според мен това не е толкова фатално - аз досега никога не съм използвал USB-входовете на моя Dell. Все се каня да проверя, дали работят, все забравям. Е, сега ще пробвам. Един момент... Да... работят. Може някога да ми потрябват, кой знае.
   Сега да продължим с ревюто на PB278Q. Повечето от вас сигурно знаят, но все пак ще спомена - високата разделителна способност на екрана от 2560x1440 пиксела не се поддържа при всички интерфейси. С нея успешно се справят наличните DVI и DP портове. HDMI, уви, е "по-хилав" и не може да понесе този товар. Но пък върши работа, ако решите да включите някой плейър или конзола. Вярно, изображението ще бъде с по-ниска детайлност, но и така наречената Full HD резолюция е напълно достатъчна при игрите и филмите. Приятна изненада! Оказва се, че Asus PB278Q е способен да поддържа максималната разделителна способност и през HDMI порта (съответният кабел е включен в комплекта). Наистина страхотно!  
        
   Меню.
   Менюто на Asus PB278Q се контролира от 6 бутона (седмият е за включване и изключване на монитора). Обичайните настройки не виждам особен смисъл да ги изброявам за пореден път. Ще отбележа само, че PB278Q разполага със следните фабрично дефинирани режими: Scenery, Theater, sRGB, User, Standard. Лесно можете да превключвате между тях, в зависимост от вашите нужди. Тази фирмена технология на Asus носи малко претенциозното наименование Splendid Video Intelligence. На практика позволява моментална промяна на настройките на дисплея според текущите задачи, с цел получаване на изображение с най-добро качество.
   Друга важна подробност е, че в раздела на менюто, озаглавен "Image", получавате достъп и до функцията Trace Free, позволяваща да контролирате overdriv-а на монитора. Това наистина заслужава да се отбележи, тъй като при много модели няма възможност за регулиране на RTC (response time compensation) импулсите, "ускоряващи" LCD матрицата с цел намаляване на дефектите в изображението при отразяване на бързо движещи се обекти.
   Интерес представлява и друга специална функция на монитора, до която дава достъп менюто. Тя носи името Asus QuickFit и служи за виртуално мащабиране на изображенията. Според официалния анонс на компанията, благодарение на тази функция с едно натискане на съответния бутон в менюто на PB278Q ще можете да установите доколко изображението съответства на един или друг формат, без да се налага да разпечатвате на хартия. Поддържаните формати са A4, Letter, няколко стандарта за снимки - 2”x2”, 3”x5”, 4”x6”, 5”x7” и 8”x10” (инча) и нещо като координатна мрежа за подравняване. Тази екстра вероятно ще бъде от полза за графичните дизайнери и професионалните фотографи, обработващи своите дигитални снимки. А, сега се сетих, защо тези линийки на екрана ми се сториха познати - преди време тествахме друг модел на Asus със същата вградена функция - 24 инчовият PA246Q, който обаче е с P-IPS матрица.
            
   Разход на електроенергия.
   При фабрични настройки PB278Q има разход около 45 W, след калибриране потреблението на електроенергия пада до 28-30 W. Това общо взето са нормални стойности за 27 инчов монитор с LED подсветка. 
        
   Качество на картината.
   Asus PB278Q е с PLS (Plane to Line Switching) матрица, която е достоен конкурент на популярните IPS базирани панели. Масивната разделителна способност на екрана осигурява, според описанието на монитора в търговските сайтове, изключително реалистично изображение, кристално чист образ с невероятно висока детайлност на картината. Всичко това изглежда много вкусно, да. Нека проверим обаче, какво е действителното положение на нещата - не са редки случаите, когато параметрите "на хартия" не дават точна представа за качествата (и недостатъците) на монитора. Както се казва - ръка да пипне, колориметър да види.  
   Следват няколко таблици, които ще представляват интерес за по-напредналите потребители. Впрочем - няма нищо сложно и дори за първи път да ви предстои избор на монитор - лесно ще се ориентирате. А в случай, че ви е необходима допълнителна информация - можете да погледнете и статията със съвети за избор на монитор.
   И така, следващата таблица отразява доколко е прецизно цветопредаването на монитора при фабрични настройки. Този показател е от значение за по-непретенциозните потребители, които разчитат единствено на фабричните настройки и не смятат да се занимават с калибриране на монитора. Единицата за мярка е Delta E, по-ниските стойности са по-добри. При DeltaE >3 отклонението от точното цветопредаване е видимо и с невъоръжено око, при DeltaE < 1 цветопредаването се счита за отлично.
  
Asus PB278Q - цветопредаване преди калибриране

   Макар и с малко, но - сами виждате графиката, Asus PB278Q преминава критичната граница. Моят съвет е да калибрирате монитора, за да получите максимално качествено изображение. Разбира се, не всеки има възможност (или желание) да носи монитора в специализиран сервиз. Но поне можете да направите едно софтуерно калибриране с използването на някоя безплатна програма - лесно ще намерите такава в Интернет. А и във Windows-а има вградена функция за калибриране, която може да ви свърши работа. Да видим сега следващата таблица.
    
Asus PB278Q - цветопредаване след калибриране

   Е, не е сред шампионите, но можем да кажем, че PB278Q се представя достойно. Обърнете внимание, че повечето 27 инчови монитори леко отстъпват по отношение на прецизността в сравнение с по-малките си събратя.
   Следващата таблица показва нивото на черния цвят. Единицата за мярка е cd/m² (кандела на кв. метър). По-добри са по-ниските стойности:

Asus PB278Q - ниво на черния цвят
   
   Сами виждате - напълно приличен резултат. Да видим, какъв ще бъде контрастът (освен от нивата на черното, той зависи и от качествата на подсветката). Тук вече по-високите стойности са по-добри.
  
Asus PB278Q - ниво на контраста

   Отново - приемливи стойности, без забележки. Обърнете внимание обаче - стойностите, представени в тези графики са усреднени. Макар че дават достатъчно точна представа за качествата на LCD панела, винаги има отклонения. Разликите между отделните бройки монитори, дори да са от една партида, могат да бъдат достатъчно осезаеми. Също така, има значение и каква техника и програми се използват за тестовете - отклоненията в резултатите са неизбежни. При всички положения, преди да вземете окончателно решение за покупката на един монитор, е добре да го огледате лично.
   И, за да завърша тази част от ревюто на Asus PB278Q, остава да отбележа още няколко важни подробности. PLS матрицата на PB278Q е реално 8-битова, честно възпроизвеждаща 16.7 милиона цвята. Цветовото пространство, което покрива, е ~100% sRGB, това съответства по принцип на 72% NTSC (но според информацията, получена от руските колеги, с които коментирах качествата на разглеждания днес модел на Asus, в техническите характеристики на тази LCD матрица е отбелязано 81% NTSC).
   Покритието на екрана е без характерния за повечето IPS панели "кристален" ефект. По-приятно е за окото и не натоварва зрението, като същевременно не позволява появата на неприятни отблясъци. Впрочем, очевидно господата от маркетинговия отдел на LG най-после са прочели книгата на Дарвин за естествения подбор, та изведнъж се оказа, че и при IPS панелите може да се използва по-леко покритие на екрана, лишено от споменатия недостатък.
   Подсветката на "нашия" PB278Q се оказа равномерно разпределена, без т. нар. backlight bleed. При по-усърдно взиране може да се забележи леко изсветляване в ъглите, но това е присъщо в една или друга степен почти за всички монитори с LED подсветка. Далеч по-зловещо изглеждаше проблемният Dell U2713HM, чието ревю представихме преди около месец.
   Уви, за сметка на това мониторът на Asus пък има друг кусур. Аз не успях да фиксирам този проблем, но руските колеги ми обърнаха внимание, че PB278Q страда от PWM. Не, не го бъркайте с PMS, това е една друга история, макар и също неприятна (мъжете жените знаят защо). Та, говорим за PWM, или - Pulse Width Modulation. Понякога се изписва и с абревиатурата ШИМ (рус. Широтно Импульсная Модуляция, бълг. - широчинно-импулсна модулация). Сега няма да влизам в големи подробности, за да не утежнявам излишно ревюто, но може би ако намеря време ще напиша отделна статия по този въпрос.
   Накратко, с тази мръсна абревиатура се обозначава технология, която довежда до трептене на подсветката при LCD мониторите. Това е поредният недостатък на широко рекламираните модерни дисплеи с LED подсветка. В сравнение с "морално остарялата" катодна подсветка, при диодната (особено при по-евтината, използвана масово в ниския и среден клас, а понякога - и при по-високия клас монитори) този проблем се проявява в много по-голяма степен. Резултатът - дискомфорт при работа, умора на очите. В някои случаи последствията са много сериозни. Нямам намерение да влизам в спорове. Действително - не всеки страда от този проблем в една и съща степен. Някой може въобще да не го забележи, друг постоянно ще се оплаква от мигрена и проблеми със зрението. Преценете сами за себе си.   
         
   Ъгли на видимост.
   Тук нямам забележки - дори когато наблюдавате екрана на PB278Q под достатъчно голям ъгъл, на практика няма да забележите промяна на контраста и цветовете. В това отношение PLS матрицата успешно се конкурира с най-добрите IPS панели.  
     
   Време за реакция на матрицата и забавяне на входния сигнал.
   Според техническото описание, матрицата при този модел на Asus е достатъчно бърза - само 5 ms (при преход от сиво до сиво). Както вече бе отбелязано, менюто ви дава възможност да контролирате RTC-импулсите "ускоряващи" пикселите на матрицата. Това е важно и можем само да приветстваме инженерите на Asus за предоставянето на подобна възможност. Препънката е там, че понякога тези импулси са твърде агресивни. Технологията спомага за изглаждането на изображението и премахване на характерното "размазване" на бързо движещи се обекти, но за сметка на това се появяват почти същите "призрачни ефекти", та в крайна сметка се стига до ситуация тип "танто за кукуригу". Настройте TraceFree на 20, максимум - 40 единици за най-добри резултати.
   Забавянето на входния сигнал, т. нар. Input Lag, е една друга гадинка. Не е свързана със структурата на матрицата, а с електрониката на монитора. Героят на днешното ревю, PB278Q, показва 16-18 ms - средна работа. Този параметър е от значение най-вече за професионалните спортисти, които демонстрират стрелковите си умения при игра в мрежа. По-непретенциозните геймъри, особено тези, които предпочитат RPG (нямам предвид ръчен противотанков гранатомет), или стратегии - могат да не се тревожат особено. 
  

   Предимства и недостатъци на Asus PB278Q, цена.

   Няма идеални монитори - всеки един има и своите предимства, но и някакви недостатъци. Впрочем, недостатък за един може да се окаже предимство за друг. Така например, липсата на меню (въпреки прецизните фабрични настройки) при IPS-базирания HP ZR2740w за много потребители е неприемлив пропуск на Hewlett-Packard, но пък за тези, които мразят да се ровят из настройките на монитора, е добре дошло. И така, да видим какви са недостатъците и достойнствата на PB278Q в няколко реда.
   Предимства: практичен дизайн с ергономична стойка, висока разделителна способност на екрана от
2560x1440 пиксела (поддържа се и през HDMI порта!), осигуряваща картина с висока детайлност, широки ъгли на видимост и достатъчно прецизно цветопредаване след калибриране, приличен набор конектори с пълен комплект кабели, щадящо очите покритие на екрана. 
   Недостатъци: има какво да се желае от фабричните настройки, очевидно е използвана по-евтина LED подсветка с ШИМ. 
   Цената на Asus PB278Q към момента на написване на ревюто е около 1300 лв. Разбира се, напълно е възможно да намерите PB278Q и на по-ниска цена, особено ако поръчате от някой Интернет-сайт.
  
   Надявам се, че статията ви е била от полза. Ако е така - моля, използвайте бутоните за споделяне в социалните мрежи (под публикацията). По този начин ще ни окажете подкрепа и ще ни мотивирате да подобрим нашата работа, предлагайки на вашето внимание още по-стойностни авторски ревюта на монитори, написани на нашия роден БЪЛГАРСКИ език. Благодаря!
   Крум Маринов
  
   Заключение.
   Asus PB278Q не е нито лош, нито впечатляващо добър монитор. Има редица достойнства (особено впечатление прави способността да се поддържа максималната разделителна способност на екрана и през HDMI порта), но не бих казал, че като цяло  е нещо изключително. Все пак радва появата на нови модели с PLS матрица, добра алтернатива на мониторите, снабдени с IPS панели, производство на LG. Вече виждаме първите позитивни промени, предизвикани от тази конкуренция (смяната на покритието на IPS-базираните екрани). Като цяло, можем да оценим положително този първи опит на Asus, но не можем да не отчетем и наличието на някои недостатъци при PB278Q, главният от които е използването на ШИМ, а това може да създаде проблеми на потребителите с по-чувствително зрение.
   Въпреки че по принцип се въздържам да коментирам цените, на които се предлагат мониторите, ще си позволя този път да изкажа лично мнение. С оглед на техническите параметри и показаните резултати при тестовете, Asus PB278Q би могъл да бъде по-евтин. Независимо от това, че в поръчковите ревюта определят модела като професионален монитор от висок клас, това според мен не е съвсем точно. Да, ще върши добра работа в офиса, както и у дома, но е по-скоро модел, подходящ за по-претенциозни любители, но не и за взискателни професионалисти с техните специфични изисквания.
  
   Още статии и ревюта можете да изберете от краткото съдържание.

22 коментара:

Анонимен

здр
Мерси за ревюто ама не6то не разбрах.
4етъ други ревюта на англ за6тото искам да си взема хубав 27 инча монитор и вси4ките го дават асуса мн добър и 4е става за геймин и проф работа. Тука пише 4е не става кое е вярно!
Освен тоя асус pb278q харесах и дел 2713hm оба4е и за него пи6ете 4е не става!?

Мерси предварително!!!

monitoribg

Привет!

Не разбрах, какъв ти е въпросът?
Asus PB278Q "става", не съм написал никъде, че не става. Зависи обаче - за какво. Това е по-скоро монитор за универсална употреба. Може да удовлетвори фотографи и дизайнери-любители. Ще се справи и с голяма част от съвременните игри. За гледане на филми също е подходящ. Но, определено не е нито геймърски модел, нито пък ще удовлетвори професионалните дизайнери.

P.S. Независимо от това, на кои ревюта се доверяваш - на тези, в които пише, че мониторът е "супер", или на тези, в които се посочват и неговите недостатъци - задължително е и ти самият да го огледаш "на живо". Само така ще можеш да прецениш, в каква степен отговаря на твоите изисквания.

Крум

Анонимен

Е откъде ги намирате тея мацки бе?
Много са готини! И ревютата де :)

Гледах го тоя Asus наскоро - искам да си направя подаръче за коледа, някое 27 инчово мониторче. Не знам, ама тая бройка, дето ми я показаха беше нещо с калпава сглобка на корпуса. Частите не прилепват плътно една към друга. Не знам дали нещо не са го повредили при транспортирането или си е така, ама не ми хареса. Може би ще взема HP ZR2740w. Четох му ревюто, благодаря ви за информацията. Само да ви кажа, сменили са му покритието и новите бройки нямат кристализиращ ефект. Май той ще да е.

Анонимен

Вземи си Dell U2713HM, само на място го огледай да няма проблем с подсветката...
Stef

Анонимен

Мерси за предложението знам че Dell е по-евтин, но не ме кефи. Мисля че HP ZR2740w е по-качествен и от него и от тоя Asus 278Q. И като изработка и като матрица според мен е по-добър. Не ме притеснява че няма меню - даже ми е по-удобно - да не се занимавам с разни настройки. На Asus корпуса ми се видя паянтов - не може да се сравнява с HP-то. Делл също е една идея надолу като качество. Ако не се появи нещо по-добро мисля да взема ZR2740w. Още повече че не видях в ревюто което прочетох тук нищо, което да ме притеснява, а и по чуждите форуми отзивите са добри.

Анонимен

Достоен заместник на U2711:
Dell UltraSharp U2713H 27" вече се продава в САЩ за $999,- 99% aRGB, 120% sRGB, с новата матрица на LG AH-IPS. Дано не е с онова ужасно AG покритие...
Повече инфо на DELL USA

Поздрави Асен

monitoribg

Интересна новина. Вероятно матрицата на U2713H е 10-битова (възможно - 8-bit +). Любопитно ми е и каква е подсветката - ако е LED би трябвало да е нещо по-добро от това, което сме виждали до този момент...

Анонимен

За 999USD не вярвам да е 10-битова матрица, по-скоро 8+aFRC. Важно е да не се бърка UltraSharp U2713H, с UltraSharp U2713HМ. Матрицата би трябвало да бъде LM270WQ3 с "бял лед" подсведка - как звучи само...

Поздрави Асен

Анонимен

Названието aRGB е неправилно, има AdobeRGB.
Dell 2713HM покрива около 98% sRGB, а не AdobeRGB, той не е монитор възпроизвеждащ широка гама.

monitoribg

Мисля, че имате предвид различни модели. Вероятно и занапред често ще се стига до подобно объркване. Единият е U2713HM, по-новият - U2713H. Различават се като характеристики, въпреки почти пълната прилика в обозначенията.

Крум

Анонимен

Dell U2713H е може би първата интерпретация на новата, отдавна чакана LG LM270WQ3 матрица. Интересно е, как другите производители на монитори ще я използват!? LG имат и 24" аналог, който досега не е осъществен в монитор. И двете матрици поддържат AdobeRGB, но не са 10-битови.
Очакваме новия Dell U2713H (само Н), за да го накритикуваме. :)

Поздрави Асен

Анонимен

Пак ще досаждам не където трябва за Dell U2713H, но той определено обещава да се окаже стъпка напред!
1. За пръв път Dell ще имат монитор с компенсация за равномерно осветяване.
2. Емулация на Adobe RGB и sRGB цветни пространства - ако желаете да ограничите пълната гама на монитора. Така се избягва пре-сатуриране при показване на изображения със sRGB.
3. Хардуеърна калибрация през 14-bit LUT.
4. Aspect Ratio Control - със 1:1 резолюция - pixel mapping.
Дотук - добре!

Поздрави Асен

Анонимен

Dell U2713H вече се продава и в България за 1149.17 лв. без ДДС, което си е супер цена!

Анонимен

Не виждам нови статии което не е на добре...

Анонимен

Тествахме 2 монитора, но Крум отново тръгна да се шляе по разни екзотични места. Вчера разговаряхме - към средата на седмицата би трябвало да се прибере. И мисля че четвъртък-петък най-късно ще бъде готов с поредното си отвратително ревю. Не знам защо се лъжете да ги четете тези негови глупости, като от километър се вижда, че са поръчкови. Не казва колко му дават Asus, Dell, HP и останалите, ама нас всеки път ни черпи само по една бира. Една за всички и то половината си я изпива сам...

Анонимен

Чакаме Крум да направи ревю и да даде мнение за Dell U2713H - те нали ще си му платят!

Анонимен

Ама те ако не са поръчкови ревютата, те не са интересни :)

monitoribg

Да, особено ме похвалиха Asus за това, че спменавам за наличието на ШИМ, съответно - трептене на подсветката.

В "истинските" описания на монитора за такива неща не пишат :)

Крум

P. S. Надявам се до края на седмицата да успея с оформлението на поредното "поръчково" ревю...

Анонимен

Круме, майтапим те, не се вързвай!
Дай едно ревю на Dell U2713H, че искаме да ни кажеш как го сравняваш с Dell U2711 - който, както знаем ти е любимец. Четохме тук-там, но държим да чуем и твойто мнение преди евентуална покупка.

Анонимен

Колко сериозен е проблема с ШИМ? От други публикации разбрах, че е на 240Hz, което е нито най-добрия, нито най-лошия вариант. От каква яркост надолу започва да действа - ако е само при ниските яркости е приемливо, но ако започва още от 90% надолу, това означава ли, че не може да се намали яркостта от максималната стойност без да те заболи главата и в крайна сметка доколко се забелязва ефекта?

Анонимен

Колега, на мен ми се струва че за този ШИМ (не само при Asus-а) малко се преекспонират нещата. Това е новата "баба меца" при мониторите. Авторите на ревюта щракат с фотоапарати, включват разни осцилоскопи, други размахват моливчета и пръсти срещу екрана... Ние четем, внушаваме си разни неща и започват да ни се привиждат духове. Каква е честотата на импулсите (интервалът на включване и изключване на подсветката) е интересно, но безполезно. Никой не може да каже, дали ще те заболи главата - при всеки човек е различно. Ти вземи детска книжка с голям шрифт да четеш на дневна светлина 10 часа без прекъсване - и от това може да те заболят и очите и главата. Всичко е относително. Някоя пикла изпива една бира и се качва да танцува на масата, друга жена изпива половин литър водка и се прибира като пич, примерно :)

Гери Я.

Анонимен

И аз се оглеждам за 27 инчов монитор и този Asus е един от вариантите, заради PLS матрицата. Поне не е на LG. Съгласен съм, Гери Я., че ШИМ се възприема индивидуално/субективно, но мисля, че ако го няма изобщо, ще е по-добре...