29 юни 2012 г.

Samsung S27A850D review



Samsung S27A850D



Ревю на Samsung S27A850D - LCD монитор с PLS матрица

© Крум Маринов

   Добре дошли на страниците на monitoribg.com. Най-после започнаха и в България продажбите на Samsung S27A850D - 27 инчов монитор, базиран на новата PLS матрица. Интересът към този модел наистина е голям, така че преминаваме направо към ревюто...

   Напоследък производителите на LCD монитори не предлагат никакви революционни подобрения. Вдигна се шум около LED подсветката (между другото и моделът S27A850D е с такава), но се оказа, че тя не впечатлява с кой знае какви постижения, а дори в повечето случаи негативно влияе на качеството на картината.
   Преди около година и половина се заговори за идеята на Samsung да започне масово производство на LCD монитори, базирани на нов вид матрица. Тя получи наименованието PLS (Plane to Line Switching) и скоро след това бяха представени и първите демонстрационни бройки 27 инчови монитори от серията SA850. Почти точно преди една година колегата Чучуков бе така добър да ни предостави подробен материал по темата (за справка вижте публикацията
Samsung SA850). Ето че сега получих възможност да тествам S27A850D лично. Да видим, дали Samsung са успяли да отстранят проблемите, забелязани при пилотните бройки...

   Първи впечатления. Дизайн.
   Samsung S27A850D бе анонсиран като професионален монитор, предназначен за работа. Дизайнът се отличава със своята сдържаност и практичност. Корпусът на S27A850D е изработен от достатъчно здрава пластмаса с матово покритие. Освен че няма да личат отпечатъците от пръсти, в голяма степен се редуцират и отблясъците, характерни за черното гланцово покритие на повечето монитори от масовия сегмент. Липсват и разните ярки лога и надписи - отново с цел да не се разсейва вниманието при работа. Рамката около екрана би могла да бъде малко по-тясна, но това дизайнерско решение също е оправдано - говорим за масивен 27 инчов монитор.
   Бутоните за управление на менюто при S27A850D са разположени в долната част по средата на рамката, отделени са един от друг с тесни прорези. Надписите изглеждат бледи и също не разсейват погледа. Светлинният индикатор е съвсем мъничък, излъчва слаба синя светлина, която не дразни очите. В центъра са разположени индикаторите за движение и за степента на осветеност на помещението.
   Стойката е масивна и стабилна, с отлични ергономични характеристики - възможност за наклон и завъртане (включително до положение "портрет"), височината на монитора се променя в доста широки граници. Може би - около 20-22 см от повърхността на бюрото, определено по-високо отколкото при повечето монитори, снабдени с тази полезна функция. Дотук дизайнерите на Samsung са свършили добра работа, спор няма.
   Интересно решение при Samsung S27A850D е външното захранване - това позволява да се намали допълнително дебелината на корпуса, намалява нагряването на електрониката и е по-безопасно в крайна сметка. Има отделен механичен бутон за включване/изключване, което е много практично - човек не трябва да се завира всеки път като мишок под бюрото. В горната част на корпуса (на гърба на монитора, разбира се) има ниша, която е удобна за хващане на монитора при преместване, точно там се закрепва и захранването. Това е по-удачен вариант, отколкото ако беше в долната част.
   Накратко, при този модел на Samsung не се залага на лъскавия "фешън" вид, а се търси максимално удобство и практичност.


Samsung S27A850D


   Основни технически характеристики на Samsung S27A850D:
Тип на матрицата: PLS, LED подсветка
Размер на екрана: 27" (~68.58 cm)
Разделителна способност: 2560x1440 (16:9)
Време за реакция: 5 ms (GTG)
Стъпка на пикселите:  0.2331 mm
Яркост:  300 cd/m²
Контраст: 1 000:1 (статичен)
Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178° *
Други: DVI-D (x2), DisplayPort, USB 3.0 (1+3),
наклон на стойката, PBP
     
   Конектори.
   Да, на пръв поглед Samsung са проявили завидна пестеливост, наборът конектори при S27A850D изглежда беден. Но  добавянето на още конектори би повишило цената на монитора.Освен това, аналоговият вход вече почти не се използва, а HDMI, освен че оскъпява продукта, също не може да понесе високата разделителна способност на екрана от 2560x1440 пиксела. За сметка на това имаме най-модерния и изключително бърз USB 3.0 (е, отделен въпрос е, дали компютърът ви е запознат с него). Конекторите са разположени странично в средната част на гърба на монитора и достъпът до тях е много удобен. И тук - никакви забележки.
    
   Меню.
   Менюто съдържа обичайните заподозрени - няма смисъл да ги изброяваме. Освен тях, Samsung S27A850D разполага и с някои допълнителни настройки. От менюто можете да контролирате датчика за движение - след колко време на бездействие да се намали яркостта или да се изключи мониторът, да настроите сензора, реагиращ при промяна на осветлението в помещението, принудително да намалите максимално възможната степен на яркост на екрана на монитора и други. Навигацията е лесна и интуитивна. Функцията MAGIC Color позволява в едната половина на екрана да наблюдавате промените, като сравнявате с другата половина, която показва първоначалното състояние на настройките.
   Друга полезна функция при S27A850D е възможността да се контролира така нареченият overdrive на матрицата, управляващ ускорението на пикселите.
   Мониторът на Samsung разполага и с възможността да раздели екрана на две половини, като във всяка се показва картина от различен източник - PBP (Picture By Picture).    
   Разход на електроенергия.
   По официални данни, Samsung S27A850D изразходва емблематичните 69 W, но в реални условия, след калибриране и при използване на енергоспестяващите функции - не повече от 25-35 W.
   
   Качество на картината.
   Така, да видим, какво може да ни предложи тази нова PLS матрица на Samsung. PVA панелите на компанията са много добри, със своите специфични предимства, но и недостатъци, разбира се. Главният им недостатък е високото време за реакция, а също така и не толкова прецизното цветопредаване (ако сравняваме с все по-популярните IPS базирани монитори). В тази връзка - можете да прегледате статията "Видове матрици". Сега да продължим с ревюто на Samsung S27A850D.      
   Първата таблица показва доколко е прецизно цветопредаването при S27A850D с фабрични настройки. Обозначава се с Delta E. Ако DeltaE >3 и с невъоръжено око се вижда, че цветовете са "измислени", при DeltaE < 1 цветопредаването се счита за прецизно (по-ниска стойност - по-добре).
   
Samsung S27A850D
- цветопредаване преди калибриране

   Не бързайте с изводите - това са стойности, отчетени при фабрични настройки. Разбира се, идеално би било, ако мониторът фабрично е настроен и калибриран както трябва, но това рядко се прави, тъй като допълнително повишава цената. Сред 27 инчовите монитори се откроява HP ZR2740w, което е обяснимо (за повече подробности прегледайте неговото ревю). Сега вижте как се представи S27A850D след като го калибрирахме:
   
Samsung S27A850D
- цветопредаване след калибриране

   Резултатът е много добър. Да припомним - при DeltaE < 1 цветопредаването се приема за прецизно. Освен това - сравняваме с качествени, доказали се монитори.
   Следващата таблица показва отчетените нива на черното. Измерват се в cd/m² (кандела на кв. метър). И тук, колкото са по-ниски стойностите - толкова по-добре:
   
Samsung S27A850D
- ниво на черния цвят

   Абсолютно никакви забележки. По този показател шампион при 27 инчовите монитори, които сме тествали, засега е BenQ EW2730V, но той е с MVA матрица. PLS матрицата на Samsung S27A850D е замислена като конкурент на IPS панелите и дотук се представя повече от достойно.
   От нивото на черното, както и от силата на подсветката, зависи реалният контраст на монитора. Да видим резултатите на S27A850D. Тук по-високите стойности са по-добри:


Samsung S27A850D
- контраст

   Този резултат се очакваше, с оглед на горните показатели. Изглежда Samsung със своята PLS матрица наистина предлагат равностойна алтернатива на популярните IPS базирани монитори.    Тези диаграми са интересни най-вече за читателите, които се интересуват по-сериозно от монитори, но мисля, че дотук успявам да поясня всичко на достъпен език. Картината при Samsung S27A850D е с много добро качество. Черното е с приемливи нива и не сивее, бялото е ярко и чисто, цветовете изглеждат естествени и се възпроизвеждат прецизно. PLS матрицата се представи много добре при видеоклиповете и филмите, които пуснахме - директно от компютъра и от DVD плейър.
   Текстът се чете без затруднения, буквите са контрастни и гладки, въпреки че високата резолюция на екрана на S27A850D и малкият размер на пикселите правят текста да изглежда по-дребен. Мониторът е много подходящ за обработка на снимки и работа с чертежи, тъй като осигурява висока детайлност на изображението. Професионалните дизайнери обаче следва да обърнат внимание на следните цифри: PLS панелът на Samsung S27A850D е способен да възпроизведе 16.7 милиона цвята (води се 8-битов, но дали е "честен" засега нямам информация), мониторът покрива приблизително 100% sRGB, 72% NTSC, 78% AdobeRGB.
   И накрая, но не на последно място - един въпрос, който вълнува силно част от потребителите. Става дума за т. нар. "кристален ефект" при IPS матриците. Колкото и да е субективно усещането, факт е, че много хора се оплакват и са убедени, че това е сериозен проблем за тях. Трудно е да се прецени, до каква степен той се дължи на структурата на дисплея и в каква - на покритието на екрана. Определено обаче при новата PLS матрица, или поне при този конкретен монитор на Samsung, не се забелязва нищо такова. Усещането е близко до комфорта, който създават екраните с качествена PVA матрица.
   Подсветката е стабилна - не се забелязва трептене. Това е съществен момент. За разлика от старите CRT монитори, при самите LCD панели по принцип няма трептене на изображението - течнокристалният дисплей няма как да трепти. За сметка на това често се използва евтина подсветка, виж тя вече трепти като за световно, извинете - като за европейско :), а това си е преднамерено убийство за очите.
   За съжаление обаче, не можем да кажем, че подсветката при S27A850D е равномерна. Поне при "моята" бройка ясно се забелязваха светли петна по ъглите на екрана, а не са малко и оплакванията по форумите - в някои случаи светлее целият долен ръб на екрана на монитора. С други думи - Samsung не са направили нищо за да отстранят този проблем, забелязан още при пилотните бройки. 

   Калибриране на Samsung S27A850D.
   Най-добри резултати ще получите при хардуерно калибриране, извършено в сервиз, с използване на професионална техника. Не е чак толкова трудно при желание да се намери нелош колориметър или дори спектрофотометър. Вариант е да се използва поне някакъв софт за калибриране - в Интернет се намират различни програми, които вършат работа. При тях трябва да разчитате на прецизността на собственото зрение. Та, ако ви се налага да калибрирате Samsung S27A850D "на око", можете да използвате следните ориентировъчни настройки: Яркост - 18-20, Контраст - 75-80, color tone - Custom, Червено (Red) - 45, Зелено (Green) - 50, Синьо (Blue) - 48, Gamma (цв. темп.) - mode 1. Тези настройки са ориентировъчни, между отделните бройки монитори има забележими разлики, много зависи от видеокартата на компютъра, както и от вашето зрение и предпочитания (когато говорим за дейности, които не са свързани с предпечатна подготовка). 
   
   Ъгли на видимост.
   Действително широки. Цветовете не се губят, S27A850D се представя дори по-добре от някои e-IPS монитори. 
     
   Време за реакция на матрицата и забавяне на входния сигнал.
   Samsung S27A850D е с PLS матрица, чиято структура и, както видяхме дотук - качества, са много близки до IPS панелите. "Отзивчивостта" на PLS панела е сходна с тази на IPS матриците. 
   Моделът S27A850D на Samsung ви позволява да контролирате overdrive функцията за ускоряване на пикселите. В менюто избирате Response Time и включвате normal, faster или fastest. Като цяло дори и в първите два режима не се забелязва размазване на картината при бързо движещи се обекти. Последният режим прави изображението още по-рязко и ясно, но е твърде агресивен и около обектите се появява светъл ореол, така че не е за препоръчване.
   Друг е въпросът за т. нар. input lag на монитора. В случай, че сте закоравяли геймъри, сигурно знаете какво е това, а ако за първи път чувате за такова животно - погледнете статията
"Как да изберем монитор". В нея ще намерите и друга полезна информация, свързана с избора на нов LCD монитор. Но, да си дойдем на думата. Това е второто по-сериозно разочарование при Samsung S27A850D - забавянето на входния сигнал достига до 30 ms. Е, не е единственият монитор с толкова висок input lag. Вероятно има зависимост между размера/разделителната способност на екрана и стойностите на input lag-а, но също така е безспорно, че инженерите на Samsung можеха да се постараят повече.


   Предимства и недостатъци на Samsung S27A850D.

   Предимства: Добро качество на картината след калибриране, с достатъчно точно цветопредаване, липсва характерният за IPS матриците "кристален ефект", добро време за реакция на пикселите, наистина широки ъгли на видимост, ергономична стойка и практичен дизайн като цяло, сензори за движение и автоматично регулиране на яркостта, USB 3.0. 
   Недостатъци: Сравнително висок input lag, подсветката не е равномерна.   
   Надявам се, че тази статия ви е била от полза. Ако е така - моля, използвайте малките бутончета за споделяне под публикацията. Благодаря! Още интересности и полезности можете да изберете от Съдържанието.
   Крум Маринов 
  
   Заключение.
   Samsung S27A850D е добра алтернатива на повечето 27 инчови монитори на пазара. Без съмнение представлява сериозна заплаха за господството на IPS панелите в полупрофесионалния клас. Новият модел на Samsung ще свърши добра работа в офиса, идеален е и за гледане на филми. Подходящ е и за повечето съвременни игри, като изключим FPS заглавията. Определено, мониторът заслужава вашето внимание. Както каза моят инструктор, когато веднъж се опитах да отнема предимство на тежкотоварен камион - "много интересен случай" :) Цената на Samsung S27A850D е ~1 300 лв. Скъпо или евтино - преценете вие. Само да вметна - цената на S27A850D, която виждате тук, е ориентировъчна. Това не е търговски сайт и не се занимавам постоянно с актуализиране на цените на мониторите, на които съм публикувал ревюта. Напълно възможно е да намерите монитора на Samsung и на по-ниска цена, стига да преглеждате редовно обявите на магазините и сайтовете, търгуващи с монитори, лаптопи и компютри.

2 коментара:

Анонимен

Нищо особено доколкото разбирам от ревюто. Очаквах повече от този Samsung S27A850D. А толкова я хвалеха тази PLS. абе като LED преди време -много шум за нищо. Благодаря за ревюто все пак и за положения труд. Респект, бро!

Анонимен

Нищо особено? - а вие какво искате, да готви и да пере? Не разбрахте ли вече - н я м а монитор в този клас, който да е с перфектна LED подсветка. Не виждам, защо толкова се задълбавате в този "проблем". Хубаво е, че се появи алтернатива на IPS-овете, дано това накара LG да повиши качеството или да смъкне цените на своите матрици.
А Samsung са корава фирма - телевизори, тостери, монитори - всичко правят. И то с прилично качество.