20 юни 2011 г.

Samsung SA850 review

Ревю на Samsung SA850

- първият LCD монитор с PLS матрица
автор: М. Чучуков


Samsung SA850
 


   Здравейте, уважаеми читатели на  monitoribg.com. Това е ревю на Samsung SA850, представено от г-н М. Чучуков. Публикуваме го само защото ни стана интересно - каква е тая PLS матрица, а и той е единственият, който се нави да пише почти за без пари...
   Е, този път поне не се заканват, че ще ме бият (за справка-ревюто на BenQ XL2410T)...
   Samsung SA850 е 27 инчов монитор, със съотношение на страните 16:9, но с изключително висока разделителна способност на екрана - 2560x1440. Моделът SA850 е интересен обаче най-вече с това, че при него за първи път се използва нов тип матрица - PLS (Plane-to-Line Switching). С тази своя разработка Samsung вероятно ще се опита да "подлее вода" на Dell, чиито монитори базирани на e-IPS матрици се радват на изключителна популярност. Ако съдим по диагонала на екрана, можем да предположим, че SA850 е замислен като алтернатива на изключително успешния Dell U2711.
   Пълното име на новия модел LCD монитор на Samsung е S27A850, но за по-кратко ще продължим да го наричаме с неговото умалително име -  SA850. Както казахме, той е интересен най-вече заради загадъчната си матрица - PLS, за която все още имаме твърде малко информация, въпреки че Samsung я анонсира преди около половин година. За основните видове матрици, както и за останалите по-важни характеристики на LCD мониторите можете да прочетете в статията "Монитори-основни понятия" - това ще ви помогне да се ориентирате в използваните тук термини. Имайте предвид обаче - впечатляващите технически характеристики не са гаранция, че даден монитор се представя отлично в реални условия, така че колкото и да са примамливи офертите на магазините за цифрова техника, трябва да си имате едно наум.

   На този етап SA850 е единственият монитор на Samsung с подобна матрица. Идеята е ясна - в случай, че мониторът се приеме добре от потребителите - ще бъдат произведени и други подобни модели, ако ли пък се окаже, че не е способен да се наложи на пазара - Samsung ще извадят друг коз от ръкава.
   В началото на това ревю е редно да кажем няколко думи за новата технология Super PLS. Това е самостоятелна разработка на Samsung, която по идея е трябвало да се използва в мобилните устройства на компанията, но в последствие е взето решение да се приложи и за по-голям дисплей. Именно така се появява и моделът SA850. Абревиатурата PLS (Plane-to-Line Switching) доста напомня на IPS (In-Plane Switching). Действително, структурата на новата матрица много наподобява структурата на e-IPS матрицата, използвана от Dell при едни от най-добрите ѝ монитори, като споменатият вече Dell U2711. Дали обаче PLS матрицата на Samsung има същите предимства и недостатъци? Това ще разберем след малко.
   Преди това обаче да хвърлим един поглед на дизайна на Samsung SA850. Аз бих го определил като стегнато-елегантен. Буди асоциации с костюм за делови срещи - нищо излишно, никакъв кич, същевременно достатъчно комфортен. Виждали сме мониторите на Samsung, предназначени за масовия потребител, който кълве на шаренийката - приятни овални форми, гланцово покритие с червеникави, или други оттенъци... SA850 въобще не е такъв, както можете и сами да се убедите от снимката.
   Екранът е със специално покритие против отблясъци, което не е гланцово, а матово. За мен това е по-добрият вариант - при гланцовото се получават изключително неприятни отблясъци, както от слънчевата, така и от изкуствената светлина на лампите в стаята. Освен това, отражението на вашата фигура и на помещението зад вас се наслагва върху изображението на екрана. Матовото покритие също си има своите недостатъци, разбира се, но както казах - аз го предпочитам пред гланцовото.
   Добрата новина е, че Samsung успява да се пребори поне с единия от двата главни недостатъци на матовото покритие - а именно - забележимият кристален ефект (който го е виждал, знае за какво става дума - екранът изглежда така, сякаш е покрит с тънък слой скреж, това се забелязва най-ясно при бял фон).
   Стойката на Samsung SA850 е стабилна и с отлична функционалност - позволява завъртането на монитора около вертикалната ос, можете да променяте наклона и (това е много важно) - височината.
   Разочарова обаче бедният набор конектори - тук разработчиците на Samsung са проявили пословичната азиатска пестеливост и са снабдили SA850 само с DVI и DisplayPort входове. Срамота. В това отношение Dell U2711 е екипиран значително по-добре. Е, поне имаме 3 броя USB 3.0, които са съвместими разбира се с по-стария стандарт USB 2.0. Обаче са разположени така, че включването на флашка към тях не е много удобно... Още едно дизайнерско решение, което не мога да одобря, е това, че конекторите са насочени не на долу, а встрани. Доста странно, но се среща и при други модели.
   Бутоните за управление на менюто са обикновени, механични и са разположени в средната част на долната рамка. Между тях са разположени и два датчика - единият е за степента на осветеност на помещението, другият - за движение (доста шпионско, да).
   Самото меню при Samsung SA850 е интуитивно и с ясни текстови описания, така че няма да ви затрудни. Интересни са режимите "Еко" (точно при него се използват датчиците за осветеност и движение) и PBP (Picture-by-Picture), позволяващ едновременното възпроизвеждане на изображение от два различни източника. За да се насърчи пестенето на електроенергия, при включен режим "Еко" в менюто можете да видите колко дървета сте спасили :). Предполгам обаче, че повечето потребители ще предпочетат да спасят собствените си очи и няма да ги тормозят с намалената яркост на екрана. Колкото до датчика за движение - ами, той реагира на движение, така че ако се зачетете в някой по-дълъг текст без да се движите - ще бъдете изненадани неприятно от монитора, който ще реши, че ви няма и ще се изключи. С други думи - практическата полза от споменатия режим е, меко казано, съмнителна. (Подобен датчик имаше и друг интересен модел, който разгледахме преди време - BenQ BL2400PT).
   Хубавото при този модел на Samsung е, че поне можете да увеличавате различните стойности в настройките просто като задържате бутона натиснат - не е нужно многократно щракане, което си е доста досадно.
   Захранването е външно - като при лаптопите. Има възможност обаче да се закрепи на гърба на монитора. За съжаление обаче не стои вертикално и кабелът съответно излиза странично, а после увисва надолу. Това не е много удачно решение на дизайнерите.
   Качество на картината при SA850. Цветопредаването е на достатъчно добро ниво и в това отношение PLS матрицата успешно може да се конкурира с e-IPS. За сметка на това обаче контрастът определено е по-слаб. А ето и една изненада - Samsung SA850 има изключително широк ъгъл на видимост, качеството на картината се променя в много малка степен, когато гледате монитора под ъгъл. Тук определено PLS матрицата се представя по-добре. Интерсно.
   Подсветката е LED. Доста хора не са много на ясно, що за чудо е това, виждал съм дори дискусии по разни форуми, в които "специалисти" си обменят ценни съвети и съвсем сериозно разглеждат безумната тема "Кое е по-добро - LCD или LED?" Без коментар. Причината вероятно се крие в сходството на абревиатурите - различават се само по една буква, но независимо от това, означават съвсем различни неща. Надявам се, погледнахте публикацията "Монитори-основни понятия" - там макар и кратко, но съвсем ясно е описано за какво става дума. Та, въпреки голямата шумотевица около LED, за пореден път виждаме, че при желание всичко може да се поака. Подсветката при SA850 е изключително неравномерна, това ясно се вижда при напълно черен фон. Да, вярно е, че описваният тук екземпляр е един от първите, предоставени от Samsung за тестове, но вече при много други модели, пуснати в продажба, сме констатирали този проблем. Да се надяваме, че производителите най-после ще вземат някакви мерки по въпроса.
   Времето за реакция на матрицата според направените измервания, общо взето е сходно с това, което показва и e-IPS. Това означава, че мониторът без проблеми ще се справи с повечето от съвременните игри.
   Предимства и недостатъци на Samsung SA850.
Предимства - ергономична функционалност, добро цветопредаване и много широк ъгъл на видимост, висока резолюция, много добро матово покритие на екрана.
Недостатъци - неравномерна подсветка, нисък контраст.
   Заключение. Samsung SA850, с неговата Super PLS матрица е един доста интересен LCD монитор, въпреки че има и някои недостатъци. От друга страна, моделът ще бъде пуснат в продажба през август или септември и може би Samsung междувременно ще отстрани поне част от тях. Ако това се случи, SA850 може да се превърне в един от най-добрите LCD монитори в този клас. Новата PLS матрица в много отношения като характеристики и качества наподобява e-IPS, а в някои отношения дори я превъзхожда. В случай, че цената, както обещават от щаба на Samsung, се окаже достатъчно ниска, Samsung SA850 определено ще се нареди сред LCD мониторите, които заслужават вашето внимание.

   Ще ви бъда благодарен, ако ни подкрепите, като използвате бутоните за споделяне под статията.
   М. Чучуков

   P.S. Това е предварително ревю на монитора, въз основа на впечатления, получени от промоционален модел, демонстриран от Samsung на доста ранен етап. В случай, че мониторът представлява интерес за вас - можете да прегледате пълното ревю на Samsung S27A850D.
   Още статии - в Съдържанието.

2 коментара:

Анонимен

И все пак, как бихте го сравнили за домашно ползване с DELL U2711? Най-вече за фото-обработка и гледане на Blu-Ray ? Надявам се, че с това покритие няма зърнисто-кристален ефект, който отнема остротата на цветовете, защото сякаш при DELL са леко размити ?

monitoribg

Кристалният ефект не може да се измери - всеки има индивидуално усещане. За някого е сериозен проблем, друг въобще не го забелязва. За мен не е проблем и не ме дразни, но го забелязвам (защото съм чувал за него :) ).
Но - определено Samsung S27A850 е по-добър избор що се отнася до покритието на екрана. Едва ли някой би могъл да се оплаче.
От друга страна, Dell U2711 е с по-прецизно цветопредаване и по-богат набор конектори. Освен това, в момента е поне със стотина лева по-евтин...

Крум