24 май 2011 г.

BenQ BL2400PT review



LCD монитор
BenQ BL2400PT


Тип на матрицата:
VA, LED подсветка
Размер на екрана: 24" (61.0 cm)
Резолюция: 1920 x 1080
Време за реакция: 8 ms (GTG)
Стъпка на пикселите: 0.276 mm
Яркост: 250 cd/m²
Контраст: 3 000:1 (статичен)
Ъгъл на видимост:
H/V - 178°/178° * (10:1) 
Други: VGA, DVI, DisplayPort, Audio (line-in + headphone jack),
високоговорители 2x1 W
цена ~460.00 лв.*





   Ревю на LCD монитор BenQ BL2400PT

=====================
    © Крум Маринов


   Добре дошли на страниците на monitoribgВ това ревю ще разгледаме BL2400PT - интересен модел на BenQ от новата серия LCD монитори с -VA матрица и LED подсветка. Мониторът е с разделителна способност на екрана 1920х1080 (т. нар. Full HD), бързодействие 6 ms (от сиво до сиворазбира сеи статичен контраст 3 000:1...

   Както вече неведнъж съм отбелязвал, моето лично мнение е, че LED подсветката не е кой знае какво. Много шум се вдига около нея, на мониторите се лепят шарени етикетчета с огромни букви LED и - айде-е-е, насам народе... И стадото, ъ-ъ-ъ, народа де, се втурва да купува. Поправка - да кОпува. Умните кУпуват. Останалите кОпуват. Но това е друга тема... По същия начин, не ме впечатлява и разделителната способност - то повечето LCD монитори днес са с такава.
   BenQ BL2400PT обаче е интересен най-вече заради своята -VA матрица. Типът на матрицата определя много от важните характеристики на монитора, както впрочем и неговата стойност (в буквален и преносен смисъл :)).
   На нашия пазар никак не са много мониторите с VA матрица, представляват интерес
най-вече за разумните купувачи, желаещи да получат възможно най-качествена стока срещу парите си. Мониторът, който тествахме, е закупен от Русия съвсем наскоро, не можах да устоя на изкушението да го видя "на живо" - доста го хвалеха на официалния сайт на BenQ. Все още нямам информация за цената му в България. Ако някой има надеждни сведения - моля да остави коментар.
   BenQ е известна фирма за производство на електроника и повечето от нейните LCD монитори са много успешни и наистина си заслужават парите. Е, да видим, дали BL2400PT ще успее да ни впечатли и дали неговата модерна LED подсветка ще му помогне да се представи по-добре от Dell U2410, за който писах в предишното ревю.
   На пръв поглед, дизайнът на BenQ BL2400PT не впечатлява с нищо (както и на втори поглед - също :) - колкото и да го гледате, по-красив няма да стане). Впрочем, по- важно е, какви са му характеристиките и представянето му в реални условия. Тук ще спомена за пореден път
Dell U2311H, който се оказа страхотен монитор, въпреки по-обикновения си външен вид...Но да продължим нататък. Корпусът е от матирана черна пластмаса, което има своите безспорни предимства - по-малко отблясъци, отпечатъците от пръсти не се забелязват. Стойката на мен лично въобще не ми допада като външен вид, но това вече е въпрос на индивидуално усещане. По-важното е, че е с изключителна функционалност. Благодарение на нея можете да променяте височината и наклона на монитора, както и да го въртите в различни посоки, включително и до положение "портрет" (което на мен лично не ми трябва, моят монитор също ги владее тия хватки, но ако щете вярвайте - никога не съм го връткал по тоя начин, дори и просто за проба). Основата на стойката при BL2400PT не бих казал, че е бетон, но се оказа достатъчно стабилна, за да посрещне предизвикателното поведение на собственика, тормозещ горкия монитор в желанието си да го завърти на 90 градуса :).
   Входовете (VGA, DVI, DisplayPort) са разположени на обичайното за тях място на
гърба на монитора. Има възможност и за включване на слушалки, което е интересно,
но също така без особено значение за мен. По любопитното е наличието на т. нар.
"human sensor". При желание можем да си го преведем и като "сензор за човеци"
и да се потопим в зловещата атмосфера на футуристичен трилър или нещо от
класическите истории на Стивън Кинг... Ама айде - друг път. С прости думи - BenQ BL2400PT е снабден с нещо като датчик за движение, който изключва монитора щом стопанинът се отдалечи (доста фуклива екстра, но също така и не особено практична, както се оказа). Виж, автоматичното регулиране на яркостта е нещо друго. Макар и може би досадни, но полезни за здравето са и автоматичните съобщения, напомнящи от време на време, че не е зле човек да си отлепи задника от стола и да се пораздвижи малко, като даде почивка и на горките си очи. Впрочем, не мислете, че BL2400PT е като някаква досадна муха, бръмчаща над пържолата ви - всички тези функции могат да се изключват и включват по желание.
   Екранното меню предлага няколко предварително зададени заводски режима - "еко" (включващ споменатите по-горе опции), "фото", "кино/филми", "sRGB" и "стандартен".
   Една от малкото реални ползи от прехвалената LED подсветка е намаленото
потребление на електроенергия (впрочем, има LCD монитори с катодна подсветка, които също са много икономични). BenQ BL2400PT "консумира" умерено - около 35 W с първоначалните настройки и с десетина вата по-малко след като го настроите за нормална всекидневна употреба. Като стана дума за първоначалните (фабрични) настройки, този модел на BenQ е един от малкото LCD монитори, наред с Dell U2311H, които могат да се похвалят с впечатляващо добра картина преди да бъдат ръчно настроени. В стандартен режим BL2400PT показва много добре балансирани цветове, те не са нито прекалено тъмни, нито прекалено ярки, въпреки че цветовата температура изглежда е малко по-ниска от колкото е необходимо. Цветовата температура влияе на общата тоналност на изображението, като го прави да изглежда по-топло (червено) или по-студено (синьо). Измерва се в келвини и противно на логиката, по-ниските стойности дават по-топли оттенъци. Е, досетихте се вече - картината при BenQ BL2400PT съответно леко червенее. Въпреки това, определено впечатлява - наистина рядко можете да срещнете монитор с толкова добра фабрична настройка.
   Калибриране на BenQ BL2400PT. Хардуерното калибриране би дало най-добри резултати, но не са много хората, които имат такава възможност. Следващият вариант е софтуерно калибриране. Дори в самия (х)Windows има заложена такава екстра, да не говорим за специалните програмки, които можете да си свалите от Интернет. Най-малкото, което можете да направите, е да си поиграете с основните настройки на монитора, разчитайки на собственото си усещане.
   Ориентировъчни настройки: яркост: 50-60, контраст: 45-55, рязкост на изображението: 3-4, червено: 90-95, зелено: 80-90, синьо: 80-90. Пак ще отбележа - има достатъчно голяма разлика между отделните партиди LCD монитори, така че недейте да лепите тия настройки без въобще да поглеждате екрана.
   BenQ BL2400PT се отличава с добра градация на цветовете, няма сливане, мониторът
ги разпознава и предава вярно. При светлите оттенъци се справя отлично, само при най-тъмните могат да се забележат известни отклонения, но нищо фатално - за да се захванеш за това, трябва наистина да си от хората, дето търсят под вола теле. В това отношение BL2400PT се справя не по-зле от мониторите с IPS матрица и определено - много по-добре от мижавите TN-ки.
   Продължаваме. А, ето нещо, което прави впечатление - при най-светлите цветове или при напълно бял фон моделът на BenQ се представя може би по-добре от Dell U2410. Това се дължи най-вече на разликата във вида на матриците (можете да прочетете малко повече за видовете матрици ТУК). BenQ BL2400PT е с -VA матрица, а при нея го няма характерния за IPS матриците леко "кристален" вид. При по-светъл фон, особено бял, екранът на Dell U2410 изглежда малко "зърнист", докато при BL2400PT повърхността на екрана изглежда по-чиста и гладка. Така че, ако редактирате често текстове или сърфирате в Мрежата, творението на BenQ ще получи одобрението на очите ви.
   Едно от предимствата на -VA матриците е по-дълбокото ниво на черното (при TN матрица истинско черно няма да видите, независимо дали гледате през крив, или през прав макарон :) ). И тук определено BenQ BL2400PT бие Dell U2410 - факт, няма какво да се лъжем. В това отношение можем да го сравним дори с качествените плазмени телевизори. Наистина впечатляващо. Сивите и черните полутонове се разграничават много ясно един от друг, а това е от голямо значение при филмите и игрите, в които има тъмни сцени. Тези дни гледах у дома последната (за сега :) ) част на "Карибски пирати" - "В непознати води". CAMRip, разбира се. В голяма част от времето съответно не беше много ясно кой кого трепе - пълен мрак... За проба го пуснахме на BL2400PT, какво да ви кажа - дето се вика - разликата е видима с невъоръжено око. Да, вярно,че беше на друг компютър, но пък видеокартите бяха за късмет абсолютно еднакви. Сериозно - бях впечатлен. Подсветката, която, както споменахме е LED, е равномерна и също допринася за доброто представяне на монитора при тъмните сцени.
   Време за реакция. Е, както неведнъж съм казвал - идеални монитори няма. В това отношение BenQ BL2400PT определено не може да се класира не челни позиции. При по-бързите сцени размазването и разслояването на образите са ясно видими. Появява се и типичният светъл ореол около обектите. Любителите на бързите игри тип racing или FPS ще бъдат разочаровани. Dell U2410 определено е по-добър, въпреки че не е типичен геймърски монитор. Впрочем, за редактиране на текст, сърфиране в нета, за филми и повечето игри, BL2400PT ще свърши чудесна работа.
   Ъгли на виждане. Резултатът, дами и господа, е изравнен! По този показател моделът на BenQ също отстъпва. Нещо повече - определено можем да кажем, че има модели, които също са с -VA матрица, но се представят по-добре. Същевременно TN мониторите са по-зле, това е ясно. Вярното цветопредаване отива по дяволите, когато гледаме монитора под ъгъл. Картината придобива доста пастелен вид. Жалко.
   Заключение. BenQ BL2400PT се отличава със своята ергономичност - има възможност за завъртане, наклон и промяна на височината. Интересен е и "еко" режимът, въпреки че не всички функции са практически приложими. Доста малоумно на моменти се държи датчикът за движение, така че е по-добре да се изключи (можете да го ползвате когато искате да се изфукате пред приятели, само внимавайте, да не се изложите :) ). Другият интересен момент е, че BL2400PT е един от първите LCD монитори с -VA матрица, при който се използва LED подсветка. В случая тя е равномерна и си върши работата. Важен момент е и рекламираният от BenQ висок статичен контраст - 3 000:1 (за контраста и другите основни характеристики можете да прочетете в статията  Характеристики на монитора). Той обаче главоломно пада, когато гледаме монитора под ъгъл. Така или иначе, по отношение на нивото на черното и съответно - контраста, BenQ BL2400PT си остава един от най-добрите избори, наред
с Eizo EV2333W. Също така, този LCD монитор впечатлява с добрите си фабрични настройки на цветовете, което, повярвайте ми, е изключително рядко срещано явление.  Разочароват обаче стеснените ъгли на виждане и времето за реакция.
   Накратко - предимства и недостатъци на BenQ BL2400PT.
Предимства: вярно цветопредаване и градация на цветовете, ергономични функции, ниво на черното.
Недостатъци: стеснени ъгли на виждане, време за реакция, не много адекватен сензор за движение.
   Мониторът е подходящ за графичен дизайн, работа с текст, обработка на снимки, гледане на филми.


   * Мониторът, който тествахме, е закупен от Русия за 9 400 рубли, което се равнява на ~460 лв. В случай че някой има информация за актуалната му цена в България, моля да остави коментар... 

   © Крум Маринов


   Още статии - в СЪДЪРЖАНИЕТО.