25 март 2013 г.

AOC i2353Fh review

 

Ревю на AOC i2353Fh

- евтин 23 инчов монитор с IPS матрица и оригинален дизайн

© Крум Маринов


AOC i2353Fh


   В името на баланса, в поредното ни ревю за 2013 година решихме да представим монитор от по-ниския ценови клас. Вниманието ни привлече AOC i2353Fh. Това е бюджетен офис монитор, който е възможно да ви допадне и за домашно ползване. Освен с ниската си цена, той се отличава и със своя оригинален дизайн. Въпреки че не е сред най-новите на пазара, определено можем да кажем, че и в момента доста потребители проявяват интерес към този модел. Ще се опитаме да разберем, какво се крие зад неговата лъскава фасада. Изглежда симпатично, техническите му характеристики "на хартия" също не са лоши, но по-важното е - как мониторът се представя в реални условия. Да видим...


   Преди около седмица Христо и Марин предложиха да се срещнем за да обсъдим вариантите за новото ни ревю. След известни размисли и страсти (и след много бири, изпити за моя сметка), двамата мошеници настояха да се спрем на i2353Fh. Лошо няма - в нашата колекция не са попадали монитори на този производител, като изключим TN-базирания AOC F22+, на който посветихме кратък обзор преди време.
   Някой може и да се подсмихне иронично, но смятам за необходимо да отбележа, че името на компанията е AOC (Admiral Overseas Corporation), а не ЛОС. Не са малко хората, които се подвеждат от логото на тази търговска марка и разпитват за монитори ЛОС. Съответно ги пращат в гората да си ловят лосове, което е обидно и ненужно, според мен. Но, да си дойдем на думата и да се заемем с ревюто на i2353Fh - наистина един от най-популярните модели на тайванската корпорация.

   Първи впечатления. Дизайн
   Естествено, рамката е облепена с достатъчен брой шарени етикети, което си е типично за евтините монитори, предназначени за наивния масов потребител. Специалистите от маркетинговия отдел на AOC очевидно не са могли да си откажат това невинно удоволствие, какво да се прави. За щастие обаче, всички тези "Clear Vision", "HDMI", "IPS", "LED", "Ultra Thin" и т. н. се махат лесно, след което i2353Fh се представя в пълния си и неподправен блясък. За цвят и вкус е безсмислено да се спори - всеки има право на лично мнение, но определено - мониторът привлича погледа. Дизайнът е стилен и минималистичен (кошмарна дума, съгласен :) ). Приятно впечатление правят алуминиевото покритие, ниското тегло и изключително тънкият профил. Лично за мен това не е от голямо значение, но факт - и досега i2353Fh си остава един от най-"вталените" монитори на пазара. Тайната се крие в използването на LED подсветка, тя заема по-малко място от старата катодна и не е толкова взискателна по отношение на пасивното охлаждане (което при по-старите модели с катодна подсветка довежда до забележимо по-обемисти форми на корпуса). Но не само това. Инженерите на AOC хитро са разположили конекторите и вградените високоговорители в основата на стойката, а захранването е изнесено извън корпуса, това съответно позволява да се намали дебелината на екрана под 1 см.
   Индикаторът за състоянието на монитора е разположен в средата на предния, хъм... ръб на стойката (е, тя е с овална форма, но, надявам се, разбирате какво искам да кажа). Свети в неоново синьо (златисто-кехлибарено в режим на очакване). Интересно дизайнерско решение е и начинът за закрепване на стена - стойката не се маха, а рационално се използва, като се сгъва така, че мониторът сякаш поляга назад. Впрочем, преди напълно да се оплета в сложни обяснения - просто погледнете, как изглежда и всичко ще ви стане ясно:

AOC i2353Fh - закрепване на стена

   Решението е много оригинално, но не ви гарантирам, че мониторът ще бъде непоколебим като скала - използвайте тази възможност на своя отговорност.
   Първите впечатления от AOC i2353Fh са положителни, но, колкото и банално да ви прозвучи - медалът си има и обратна страна. Стойката за съжаление не е особено ергономична. Имате възможност само да накланяте екрана в известни граници, нищо повече. Огорчава най-вече липсата на възможност за промяна на височината на екрана. Колкото до самия наклон - използвайте тази възможност предпазливо, тъй като стойката не се отличава с голяма стабилност и, въпреки ниското тегло на монитора, е възможно той да се катурне, ако преминете критичната точка. Качеството на използваните материали и на изработка като цяло са на приемливо ниво, с оглед на ниската цена, но по-взискателните потребители вероятно ще намерят кусури. Наистина, за изработката на корпуса на монитора е използван и алуминий, но и пластмасата не е малко.

   Проверихме за мнения на потребители в наши и чужди форуми - една от забележките, които се отправят е, че... трудно ще намерите два еднакви монитора. Какво имам предвид? Това е проблем за тези от вас, които биха искали да използват едновременно два монитора i2353Fh, поставени един до друг, за да разпънат картината на два екрана. Единият - по-висок, другият - по-нисък, един леко килнат на една страна, другият - на друга... Разбира се, ако вашият случай не е такъв и смятате да използвате само един екземпляр от този модел на AOC - няма за какво да се притеснявате.
   Възможно е да попаднете и на бройка с некачествена сглобка - алуминиевата част от рамката не приляга плътно към пластмасовия панел, забелязват се процепи. Тъжно е това, но за тези пари - толкова. Не очаквайте някой да ви предостави възможно най-високо качество срещу тази ниска цена. Впрочем, това вече го коментирахме в статията за евтините монитори. Ако желаете - хвърлете ѝ един поглед. Избирайте внимателно и не се колебайте да поискате друга бройка, в случай, че откриете някакъв дефект.
   Колкото до вградените високоговорители - също не очаквайте чудеса. Дори да не сте някакъв краен аудиоман - едва ли ще останете очаровани. Ще свършат работа за възпроизвеждане на системните звуци, ще чуете позвъняване по Skype, уведомление за получен мейл, можете да слушате музика в офиса, при условие, че я използвате просто като звуков фон по време на работа... Но, това си е в реда на нещата - в повечето случаи вградените високоговорители при мониторите (дори и от по-висок клас) не стават почти за нищо.

  

   Технически характеристики на AOC i2353Fh

   Тип на матрицата: e-IPS, LED подсветка
   Размер на екрана: 23" (~58.4 cm)
   Разделителна способност на екрана: 1920x1080 (16:9)
   Време за реакция: 5 ms (GTG)
   Стъпка на пикселите:  0.265 mm
   Яркост:  250 cd/m²
   Контраст: 1 000:1 (статичен), 50 000 000:1 (динамичен)
   Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178°
   Други: D-Sub, HDMI (x2),  
   наклон на стойката, възможност за монтиране на стена,
   вградени високоговорители   
  
   Конектори
   Списъкът, разбира се, е кратък - VGA, HDMI. Това е напълно обяснимо - не може да искате повече от толкова евтин монитор. От друга страна, наистина - инженерите на AOC биха могли да екипират i2353Fh и с един DVI порт, вместо да лепят два HDMI. Липсата на USB може да се преглътне - не е болка за подсмърчане. Като плюс можем да отбележим това, че конекторите са поместени в основата на стойката (в задната част). Освен че това решение допринася за по-тънкия профил на монитора, същевременно е и много по-удобно - с лекота можете да свържете всички кабели, без да се налага да се превивате и надзъртате като хлапе през дупка в стената на женска съблекалня.


AOC i2353Fh - конектори


           
   Меню
   Бутоните за управление на менюто на AOC i2353Fh са сензорни, разположени са върху основата на стойката. Самото меню предлага обичайните настройки - яркост, контраст, цветова температура, настройка на отделните цветове (RGB). Имайте предвид, че някои настройки могат да се използват само ако мониторът е свързан с компютъра през аналоговия (D-Sub) порт.
   Като цяло, управлението на менюто не е много сложно, но не бих казал, че е достатъчно интуитивно. Струва ми се, че потребителите без опит на моменти може и да се пообъркат. Освен това, има какво да се желае и от скоростта, с която i2353Fh реагира на "натискането" на бутоните. Понякога мониторът сякаш се замисля - аджеба, какво ли пък иска от мене тоя? Но, така или иначе, едва ли ще ви се наложи всеки ден да се ровите в менюто, така че можем да преглътнем този дребен недостатък.
        
   Разход на електроенергия
   На етикета за енергийна ефективност на i2353Fh е отбелязан клас "B". При първо включване, с фабрични настройки, потреблението е около 35 W, след като настроите монитора - 23-25 W. Общо взето - в рамките на нормалното за един 23 инчов монитор с LED подсветка, въпреки че има и по-икономични модели.
        
   Качество на картината
   На рамката на AOC i2353Fh, на достатъчно видно място, наред с останалите шарени етикетчета, гордо се мъдри надпис IPS. Вече и малките деца знаят, че това е "върхът на сладоледа" при LCD матриците. Спор няма - хората от рекламните отдели на големите компании-производители на монитори са си свършили добре работата и не напразно получават своите високи заплати. В действителност обаче нещата не са толкова прости. Ако не сте се интересували от тези въпроси - можете да прегледате публикацията, в която са описани достойнствата на различните LCD матрици

   Разглежданият в днешното ревю модел на AOC е с e-IPS матрица - олекотена и съответно - евтина версия на IPS матриците от висок клас. Тя е "повишена" до статут на 8-битова чрез интерполация на цветовете, които мониторът може в действителност да възпроизведе. Моделът покрива стандартното цветово пространство ~ 97% sRGB, 73% NTSC, 76% Adobe RGB. Има потребители, които смятат, че тези 6-bit + AFRC IPS матрици не струват и с нищо не превъзхождат обикновените TN-ки. Според мен обаче това мнение е твърде крайно и не мога да се съглася с него. Лично аз съм напълно доволен от моя Dell U2311H и не бих го заменил с TN монитор. Но, нека видим, какви са резултатите от нашите тестове на AOC i2353Fh.
        
   Таблицата по-долу отразява точността на цветопредаване при първото включване на монитора, в стандартен режим. Обозначава се с DeltaE. При DeltaE >3 дори с невъоръжено око ще забележите, че цветовете са фалшиви. При DeltaE <1 цветопредаването се счита за прецизно (по-ниска стойност - по-добре).
  

AOC i2353Fh - цветопредаване преди калибриране


   Това са стойности при фабрични настройки, първо включване на монитора. Всъщност, резултатът не лош, дори си мисля, че по-непретенциозните потребители ще останат напълно доволни от картината, след като намалят яркостта на екрана до приемливи нива. Освен това, обикновено след калибриране качеството на изображението значително се подобрява. Да видим (режим User):
  

AOC i2353Fh - цветопредаване след калибриране


   Приличен показател за монитор от бюджетния клас. Имайте предвид - винаги има разлика в представянето на отделните бройки. При вас резултатите могат да бъдат дори и по-добри. Следващата таблица отразява нивото на черния цвят. Измерва се в cd/m² (кандела на кв. метър). И тук, колкото са по-ниски стойностите - толкова по-добре:


AOC i2353Fh - ниво на черното след калибриране


   Нормално. Естествено, тези резултати са далеч от постиженията на тестваните от нас монитори с VA матрици. Но, отново ще повторя - напълно приличен резултат като за модел с e-IPS матрица. От нивото на черния цвят и съответно - от качествата на подсветката, зависи реалният контраст на монитора (тук по-високите стойности са по-добри):

AOC i2353Fh - контраст след калибриране

В това отношение i2353Fh се представя дори по-добре от някои модели, позиционирани в полупрофесионалния клас. Никакви забележки.

   Калибриране на AOC i2353Fh

   Очевидно е, че мониторът на AOC е бюджетен модел, предназначен за масовия потребител, който търси нещо евтино за "универсална" употреба. Ясно е, че по-взискателните потребители, които се занимават професионално с графичен дизайн, няма да му обърнат внимание. За тях интерес би представлявал например разгледаният в миналото ни ревю 24 инчов Dell U2413 - монитор с разширен цветови обхват, висока разделителна способност на екрана (1920x1200) и съотношение на страните 16:10. Но, за редовия потребител i2353Fh е напълно приемлив вариант - дори не е нужно да го калибрират.
   Все пак, за по-добри резултати е препоръчително да пипнете настройките на монитора. Предполагам, че в случая едва ли някой ще тръгне специално да си купува колориметър (тези устройства са по-скъпи от самия монитор), но ако имате познат - можете да го помолите за услуга. Друг вариант е да си изтеглите някоя програма за софтуерно калибриране, като в случая ролята на калибратор ще изпълняват собствените ви очи. Разбира се, резултатите няма да бъдат идеални, но все е по-добре от нищо. В този случай може би ще ви бъдат от полза следните примерни настройки на AOC i2353Fh: Режим - User, Яркост - 30, Контраст - 50, Червено (R) - 95, Зелено (G) - 93, Синьо (B) - 98. Обърнете внимание обаче - това са примерни настройки. Винаги има разлики между отделните бройки монитори, така че не ги лепете 1:1, без да поглеждате към екрана. Експериментирайте, докато не намерите стойности, подходящи за вас. Ако използвате някоя програма - съобразявайте се с проведените тестове. А пък ако не ви се рови в менюто и ви се струва досадно да се занимавате с разни настройки - превключете например в режим sRGB и намалете яркостта до около 30.
        
   Ъгли на видимост
   Едно от предимствата на IPS матриците е, че осигуряват възможно най-широки ъгли на видимост, т. е. - когато гледате екрана под ъгъл, цветовете запазват своята наситеност и контрастът не пада главоломно, за разлика от евтините TN панели. При i2353Fh е използвана e-IPS матрица, която отстъпва на IPS матриците от по-висок клас, но повечето потребители няма да имат забележки в това отношение.
        
   Време за реакция на матрицата и забавяне на входния сигнал
   По официални данни i2353Fh е достатъчно бърз - 5 милисекунди. По официални данни. Инженерите на AOC са получили тези приятни цифри при измерване на преход от сиво до сиво (при това - грижливо подбрани нюанси, при които се получават най-добри резултати). На практика обаче бързодействието на този монитор не е по-добро от бързодействието на модели с изписани 8 ms. При отразяване на бързодвижещи се обекти на екрана в някои случаи ще забележите размазване на картината и разслояване на образа.
   Input lag-а (забавянето на сигнала по пътя от видеокартата до екрана, дължащо се на електрониката на монитора) е 18-20 ms, което вероятно няма да се хареса на запалените геймъри, но е приемливо за непретенциозните потребители, които при това нямат намерение да играят бързи FPS или racing игри. В това отношение сред IPS моделите изключително добре се представя бюджетният Dell U2312HM, който и в много други отношения превъзхожда героя на днешното ни ревю. Препоръчвам ви да му обърнете внимание. Цената е почти същата, като на AOC i2353Fh. Просто трябва да отделите малко време и да се поровите в сайтовете, предлагащи монитори, лаптопи и друга битова техника - със сигурност ще попаднете на достатъчно изгодно предложение.
     
   Подсветка
   Ако погледнете в затъмнена стая монитора под по-голям ъгъл, с черен фон на екрана, ще забележите характерното за повечето IPS панели лилаво сияние (glow). На практика едва ли ще попаднете на LCD монитор, при който то да не се забелязва. Оттенъците могат да бъдат различни - при моя например е по-скоро златисто-кехлибарено, но в една или друга степен присъства, дори и при по-скъпите модели. Така че аз не бих го записал в пасива на i2353Fh - това не е по вина на инженерите на AOC, а е особеност, присъща на самата LCD технология. Виж, друго нещо е забележимото избиване на подсветката в долната средна част и по ъглите. Вижда се когато сте в нормална работна позиция срещу центъра на екрана и може да предизвика вашето раздразнение при сцени и зображения с по-тъмен фон.
     

   Предимства и недостатъци на AOC i2353Fh, цена

   Предимства: Евтин монитор, тънък профил, атрактивен дизайн (това на пръв поглед обаче - по-взискателните потребители вероятно ще имат претенции към качеството на изработка), IPS матрица с достатъчно прецизно цветопредаване и широки ъгли на видимост, удобно разположение на конекторите.
   Недостатъци: Стойката не се отличава с особена ергономичност, няма DVI порт, въпреки официалните 5 ms, има какво да се желае от бързодействието на монитора, подсветката не е равномерна, на тъмен фон се забелязват по-светли участъци в долната част и по ъглите на екрана (backlight bleeding).
   Цената на AOC i2353Fh към момента на написване на ревюто се движи в границите 330-360 лв. Напълно е възможно да попаднете и на по-изгодна оферта и да купите монитора на по-ниска цена, ако имате навика да проверявате различните търговски сайтове за техника. Да, можем да кажем, че това е относително евтин монитор (да не забравяме, че е с IPS матрица) - моделите, които се предлагат на по-ниска цена едва ли заслужават да бъдат коментирани.
  
   Заключение
   Осъзнавам, че на много читатели няма да им хареса това ревю на AOC i2353Fh. Никой не се радва на лошите новини, нали? Проблемът е, че повечето хора наистина искат да бъдат лъгани. Искат някой да ги убеди, че правят едва ли не най-изгодната сделка на живота си (дори подсъзнателно да разбират, че това далеч не е така). Ако изпитвате такова силно желание - можете да се доверите на описанията, представящи този модел на AOC (не е ЛОС, нали

помните :) ), като нещо невероятно - алуминиев корпус, супер качествена и бърза IPS матрица, уникален дизайн... И всичко това - почти без пари! Нямам право да броя парите в чуждите джобове, нямам и намерение да ви давам съвети за какво да ги похарчите. Просто ви представям резултатите от нашите тестове на i2353Fh, опитвам се да ви запозная с реалните качества на монитора. Всеки може сам да си направи съответните изводи и да прецени - дали този модел отговаря на неговите изисквания.
   И да - подчертавам дебело: ревютата служат за да получите някаква начална представа за интересуващия ви модел. Не допускайте грешката да се ръководите единствено и само от написаното в тази или някоя друга статия. Потърсете мнения на хора, които вече са закупили този монитор и задължително - вижте го със собствените си очи, разгледайте го внимателно, направете няколко теста преди да вземете окончателно решение. Ако нямате никакъв опит - може би ще ви бъде от полза статията с препоръки за избор на монитор. Колкото до AOC i2353Fh - разбираемо е, защо е толкова популярен - хваща окото, евтин IPS монитор с примамливи технически характеристики "на хартия". Лично за мен обаче това е нещо като... марципан в лъскава опаковка. Дали ще го изядете, или ще предпочетете истински шоколад - зависи от вашите вкусове, както, разбира се - и от бюджета, с който разполагате. Ние определяме модела като типичен офис монитор - може да го изтърпите в работата, но за домашно ползване не е зле преди да вземете решение да се огледате и за други модели. Иначе да - трябва да признаем, маркетинговият отдел на AOC е свършил отлична работа...        
   Крум Маринов  

   В случай, че намирате това ревю за полезно и информативно - моля, използвайте малките бутончета за споделяне в социалните мрежи (ще ги намерите под публикацията). Благодаря! А в случай, че не сте съгласни с нещо от написаното в горните редове - не се колебайте да оставите своя коментар - вашето мнение е от значение за нас, а може и да помогне на много други читатели.    
   Още ревюта на монитори и статии - от Съдържанието.

3 коментара:

Анонимен

Аз си купих AOC i2353Fh миналата година. Хареса ми точно заради дизаина. Не ми пречи липсата на реголиране на височината а цветовете са много естествени и красиви много близки до истинските според мен.

Мисля че ревюто е малко крайно вие обръщате повече внимание на скъпите модели а не всеки му трябва монитор за дизаин или програмирване. За мен този модел на AOC (и аз мислех че е ЛОС мерси за информацията) не е лош устроива ме напълно

Анонимен

Ей, човек, не се излагай така. Вероятно просто не си виждал по-качествените модели. AOC залагат на дизайна, вярно, мониторите привличат погледа, но като качество на изработка са под всякаква критика.

В бюджетния клас има къде-къде по-добри предложения, дори баналният Dell U2312HM (тук има негово ревю) е значително по-качествен, а цената му е същата. Монитор се взима не заради лъскавия външен вид и шарените лепенки, а заради реалните му качества. Но всеки сам си решава де...

Благодаря за ревютата - това е един от малкото сайтове, в който мониторите се описват честно, а не се хвърля прах в очите на хората. Пожелавам ви успех!

Анонимен

Възможно ли е , да направите една обща таблица , от където да се вижда как се представят мониторите, най вече с IPS матрици и особенно след калибриране.Би било доста по информативно !
Благодаря ! jingov