11 април 2011 г.

Геймърски 3D монитор Asus VG236HE review


LCD монитор
Asus VG236HE
цена: ~ 530 лв.
Тип на матрицата: TN
Размер на екрана:
23" (58.42 cm)
Резолюция: 1920 x 1080
Време за реакция:
2 ms (GTG)
Стъпка на пикселите: 0.265 mm
Яркост: 400 cd/m²
Контраст:
1 000:1 (статичен),
100 000:1 (динамичен)
Ъгъл на видимост:
H/V - 170°/160° 
Други: Component, DVI, HDMI,
Height Adjustable




   Ревю на Asus VG236HE


   © Крум Маринов


   Това ревю ще посветим на Asus VG236HE - популярен 120 херцов LCD монитор, предназначен предимно за геймъри...
   Външно мониторът не се отличава от повечето си събратя. Корпусът е изработен от черна гланцова пластмаса, а стойката е овална. Достатъчно стабилна. Има възможност за регулиране на наклона и височината, което е похвално - не са много геймърските монитори, при които да се държи в такава степен на ергономичността. Дизайнерите на Asus определено заслужават поне едно дружеско потупване по рамото за тази своя човеколюбива постъпка.
   В долния десен ъгъл на рамката е разположен панелът за навигация в менютата на VG236HE. Бутоните са обикновени. На гърба са разположени входовете - DVI, HDMI и компонентен вход.
   VG236HE има цял куп опции за настройка на картината: яркост, контраст, овърдрайв, температура на цвета, и RGB, както и възможност за промяна на съотношението на страните. Има и предварително зададени заводски настройки на картината: Scenery, Standard, Theater, Game, Night View.
   Обикновено заводските настройки на картината при LCD мониторите, особено геймърските, ни навеждат на мисълта, че са правени от далтонисти-рецидивисти. Asus VG236HE обаче е едно щастливо изключение от това печално правило. Възпроизвеждането на цветовете е на ниво и е по-добро отколкото при повечето геймърски монитори. Цветовете са ярки и плътни, градацията е достатъчно точна. Отклоненията са минимални - най-вече при по-тъмните цветове и нюансите на черното. Това впрочем е на практика неизбежно при един монитор с TN матрица. Предварително зададената яркост е твърде висока за повечето от ежедневните задачи, но е отлична за 3D игри (нормално - нали този модел на Asus е предназначен основно за геймъри).
   Дисплеят на Asus VG236HE е с гланцово покритие и въпреки че на някои хора им харесва, според мен не е много интересно да наблюдаваш отражението си на екрана - за тая цел си има огледала. Също така отблясъците, които се получават при дневна светлина не са много приятни, освен ако не сте трениран посетител на нощни клубове с главозамайващи светлинни ефекти.   
   От нивото на черното разбира се има какво да се желае, но то определено е по-добро отколкото при повечето конкурентни модели. Забелязва се известно избледняване на картината по краищата, но нищо фатално.
   Времето за реакция е, то се знае, от голямо значение при геймърските монитори. При Asus VG236HE то е достатъчно добро. Това творение на Asus не е сред най-бързите монитори, но смело можем да кажем, че покрива всички изисквания. Замъгляване на картината, светъл ореол и разслояване на образа може да се забележи само при изключително бързо движещи се обекти и то най-вече при по-тъмните нюанси на цветовете. Не е проблем, освен ако не сте някой особено злостен критик, надъхан финансово от конкуренцията. VG236HE обаче е бърз монитор и е много подходящ за игри и филми.
   Един изключително важен параметър за геймърски LCD монитор е забавянето на входния сигнал, т.е. времето, необходимо на монитора за да приеме сигнала, подаден от видеокартата. VG236HE в това отношение е перфектен. Никакви грижи.
   3D игри. Тук можем да кажем единствено следното: Изключително реалистична и убедителна картина! Все-пак ще вмъкнем следната забележка - желателно е помещението да бъде затъмнено, тъй като на силна дневна светлина се получават отблясъци, причинени от гланцовото покритие. Яркостта следва да бъде оставена на възможно най-високо ниво, защото 3D очилата я редуцират осезаемо. (Имайте предвид, че за да активирате 3D режима е необходимо да използвате Dual-Link DVI кабел, нито компонентния, нито HDMI входовете на монитора поддържат 3D).
   За да се насладите на разкошните триизмерни изображения ще ви трябват и
3D очила. Моделът VG236H е окомплектован с nVidia 3D vision kit, този обаче
не е. Затова е необходимо допълнително да си закупите активни 3D очила,
съвместими с конкретния модел.
   Ъгли на видимост. Естествено, ако гледаме монитора под ъгъл, възпроизвеждането на цветовете се влошава, а контрастът пада осезаемо. Защо естествено? Ами защото матрицата е TN. Тук няма смисъл от излишни коментари.
   Накратко:
   VG236HE е много успешен геймърски 120 Hz монитор на Asus. Като дизайн не е кой знае колко оригинален, но пък функцията за регулиране на височината е приятно допълнение. А виж, гланцовото покритие на дисплея е малко неуместно при силна
дневна светлина. Разваля удоволствието от 3D изживяването...
   Точността на цветовете и градацията им са много добри, дори и при стандартен режим на изображение.
   Стойностите при нивата на черното са, както се казва, средни за страната, но все-пак леко по-добри отколкото при повечето геймърски LCD монитори. За ъглите на видимост вече споменахме - TN!
   Asus VG236HE е с достатъчно ниско време за реакция и на практика няма забавяне на входния сигнал.
   Всичко това го прави отличен избор за игри, гледане на филми и, разбира се -
3D вълнения. Дизайнът на Asus VG236HE е интересен, но трябва да видите как изглежда другият популярен модел 3D монитор - Alienware AW2310. Наистина е нещо страхотно!
   Ако някой от термините, използвани в ревюто, не ви е ясен - прегледайте и статията
   Характеристики на монитора

   Още статии можете да изберете от СЪДЪРЖАНИЕТО.

3 коментара:

Анонимен

Извинете, може ли да обясните - каква е разликата
между Asus vg236he и vg236h? Като характеристики
са еднакви според мен няма разлика, обаче първия
модел е доста по-евтин?
С уважение:
Петър Мавродиев

monitoribg

Здравей, Петър!
Просто е трябвало малко по-внимателно да четеш :)
"Моделът VG236H е окомплектован с nVidia 3D vision kit"...
Другият модел на Asus - VG236HE е без тази
добавка на 3d очила.
Разликата в цената е горе-долу толкова, колкото
е цената на nVidia 3D vision kit, ако го закупиш
отделно. Това е.

Анонимен

Обмисля закупуването на Asus VG23AH. Мола направете една статия (ревю) и за него.