2 април 2011 г.

Dell U2311H review

                                                      
LCD монитор DELL U2311H 
цена ~ 380.00 лв.
Тип на матрицата: e-IPS
Размер на екрана:
23" (58.42 cm) Wide LCD, UltraSharp
Резолюция: 1920 x 1080
at 60 Hz, Widescreen (16:9)
Време за реакция: 8 ms
Стъпка на пикселите: 0.265 mm
Яркост: 300 cd/m2
Контраст: 1 000:1 (статичен),
10 000:1 (динамичен)
Ъгъл на видимост:
H/V - 178°/178°
Други: 4 USB, VGA, DVI,
DisplayPort, Height Adjustable, Pivot
                                                




   Dell U2311H review


© Крум Маринов


   И така, първото ревю ще посветим на Dell UltraSharp U2311H.
U-серията LCD монитори на Dell е изключително популярна. И честно казано, има защо, въпреки че дисплеите с IPS матрица имат своите специфични недостатъци (най-вече по-високата цена, хе-хе).
   U2311H е по-малкото братче на Dell U2711 и е сравнително нов модел, който обаче бързо спечели симпатиите на потребителите.
   Ами да видим, защо толкова го хвалят тоя на пръв поглед невзрачен монитор...
   Моделът, който получих, е произведен в Чехия. Матрицата на монитора се оказа e-IPS. При отваряне на кутията първото нещо, което ме впечатли, беше масивната и стабилна стойка, позволяваща при това регулиране по височина, промяна на наклона и завъртане на монитора. Можете ако искате даже да си го завъртите портретно (ако може някой да ми каже тая екстра пък за кой кхъм е...).
   В комплекта към Dell U2311H са включени DVI и VGA кабел, драйвери, ръководства, както и USB кабел.
   При този LCD монитор просто се набива на очи богатият набор от видео интерфейси, което си е рядко срещано явление в масовия клас. Dell U2311H ни предлага VGA, DVI, и най-новия - DisplayPort тип връзка, има четири USB 2.0 порта, мониторът се свързва с компютъра също чрез USB порт. Има и допълнителен захранващ конектор, ако желаете да си закупите предлаганите отделно високоговорители, които се прикачват на монитора.
   Да, ама ние си знаем - много хубаво не е на хубаво, "икономистите" от DELL явно споделят това мнение, та са решили да не добавят и HDMI порт...
   Дизайнът на монитора е по-обикновен, няма нищо, което наистина да се откроява. Както се изрази един "експерт" - "изглежда малко дървеняшки". Мда... Еми те, дърводелците, все гледат да насочат разговора в познати води, където се чувстват по-уверени... 
   Бутоните на менюто при Dell U2311H са механични, разположени в долната част на дясната рамка. Споменавам го, защото при по-слабо осветление почти не се забелязват. За сметка на това, бутонът за вкл./изкл. свети в красиво неоново синьо, което в режим на очакване се променя в златисто. Още не съм открил дали не може да се изключи тази светлинна феерия... Не, не, не е нещо супер дразнещо, спокойно.
   Самата рамка, както споменахме, не впечатлява с уникален дизайн. Но е с матово покритие, така че поне отпечатъците от пръстчетата на дечурлигата няма да се забелязват. Менюто за настройки е удобно, всичко е достатъчно ясно, никакви главоболия.
   Когато обаче стане дума за качествата на дисплея, моделът UltraSharp U2311H се представя в пълния си блясък. Предимствата на IPS матрицата пред TN тук са повече от очевидни. Дори фабричните настройки осигуряват предаването на фантастични цветове, достатъчно близки до реалните и добро ниво на черното. Е, не казвам, че няма нужда от индивидуално настройване. И все-пак - защо обикновено фабричните настройки са безнадеждно далеч от действителността? Мистерия... Но да продължим нататък. С голямо задоволство установихме липсата на каквито и да е дефектни пиксели. Енергопотреблението също никак не е високо. Е, напоследък много шум се вдигна около мониторите с LED подсветка. Като погледнете обявите - много ги хвалят, колко са икономични. Не искам да си налагам мнението. Със сигурност ще попаднете на много интересни модели, но ако видите да се продава този Dell - обърнете му внимание. 
    Калибриране на Dell U2311H. Разбира се, най-добри резултати ще получим при професионално хардуерно калибриране. Такова обаче може да се извърши само в специализиран сервиз и струва доста пари. Другият вариант е да пробваме софтуерно калибриране с помощта на специална програма (може да си свалите от Нета, или да използвате поне вградената в Windows 7 програма за калибриране). Впрочем, както отбелязах, U2311H е един от малкото модели, които не изискват чак такова внимание - фабричните настройки при него не са безнадеждно далеч от действителността.
   Най-малкото, което може да се направи, е да пипнете леко основните настройки. В повечето случаи това ще бъде достатъчно. Мониторът е подходящ за занимания с графичен дизайн, но на любителско ниво. Като ориентир можете да използвате тези настройки на Dell U2311H: режим Графика, RGB, яркост - 30-35, контраст - 70-75, рязкост на изображението - 50, RGB (custom), съответно - червено (R) - 96-98, зелено (G) - 93-95, синьо - 95-98.
   Стойностите на яркостта, които ви препоръчвам, са напълно достатъчни. Освен това, тези настройки ще удължат живота на подсветката на U2311H и ще намалят потреблението на електроенергия до около 23-25 W.
   Имайте предвид обаче, че тези настройки на Dell U2311H са ориентировъчни. Между отделните партиди LCD монитори има забележими разлики, така че - експериментирайте за да намерите стойности, подходящи за вашия монитор.
   Като стана дума за разликите в партидите, ще си позволя едно отклонение, което обаче може и да ви е от полза, когато влезете в магазина за да си купите нов монитор. Тъй като говорим за Dell U2311H, ще ви разкажа накратко една поучителна история. Един от мониторите, които препоръчвам на приятели, е точно Dell UltraSharp U2311H. И точно заради него един от най-добрите ми приятели ми се сърди и не ще да ми проговори. Човекът е професионален фотограф, разбира си от занаята. Праща снимки на цял куп наши и чужди медии и с това си изкарва прехраната. Преди време му се гътна стария монитор, а за лош късмет беше позакъсал с парите и му трябваше спешно монитор на умерена цена, но с приемливо качество, просто за да си довърши работата в срок.
   Препоръчах му Dell U2311H. Да, това не е най-добрият монитор за професионални занятия с графичен дизайн, но за тези пари беше най-доброто решение за момента. Пък и той така и така смяташе да взима монитор за дъщеря си (после ѝ даде Dell-а, а за себе си взе Eizo). Но, моля ви, не стигайте до мъдрото заключение, че U2311H е "женски" монитор :).
   Както и да е... Как ми се обиди тоя човек, след като си взе Dell U2311H! Мониторът бил боклук, за нищо не ставал. Ходихме, настройвахме - не е лоша картината, но той нали е фотограф, казва - не е както трябва. Паля кънките - донесох моя. Хъм, разликата е забележима. Странно - настройките са едно към едно.
   И какво се оказа - горкият напипал монитор ревизия A00, произведен в Китай. Моя, макар и купен по-рано, е ревизия A01произведен в Чехия (коя ревизия е монитора е отбелязано на етикета, залепен на гърба, обикновено в долната част) ... О, не бързайте да плюете от 12 етаж по китайците - хората си правят качествени неща. В случая обаче, уви, не е така. Впрочем, тук явно разработчиците на Dell са отговорни, не китайците. А интересно, как тази партида е стигнала до България. И колко ли бракувана или не много качествена стока се пласира успешно по нашите магазини... 
   Качеството на изображението при Dell U2311H наистина е отлично, благодарение както на предимствата на IPS матрицата, така и на зададената естествена разделителна способност на този монитор от 1920 x 1080 пиксела. Тя добре пасва на размера на екрана и съотношението на страните 16:9. Това означава, че когато се предава Full HD съдържание, имате съотношение на пикселите 1:1. Това довежда до картина добра толкова, колкото въобще е възможно.
   Точното цветопредаване, съчетано със стъпка на пикселите от 0,265 mm ви осигурява качествена, ясна и детайлна картина. Спокойно можете да работите с текст - буквите изглеждат гладки, а не "накълвани" както при монитори с по-голяма стъпка на пикселите. Използвате ли Photoshop (на любителско ниво) - Dell U2311H ще ви свърши отлична работа. Голяма част от съвременните игри също могат да се играят без проблем и трудно ще забележите видим дефект в изображението. Едно от най-открояващите се допълнения към U2311H е DisplayPort-а. В комбинация със съответна видеокарта ще се насладите на перфектна картина.  
   Любителите на динамични и 3D игри ще бъдат леко разочаровани.  Тук вече можем да хвърлим камъче в градината на Dell U2311H. Сравнително високото време за реакция на IPS матриците продължава да бъде като муха в супата. Така при по-бърза смяна на кадрите се забелязва неизбежното замъгляване и размазване на картината. В това отношение един LCD монитор с TN матрица на 120 Hz определено ще бие по точки.
   Аз не съм почитател на бързите игри и нямам лични наблюдения. При някои филми обаче съм забелязвал леко разслояване на образа на бързо движещи се обекти. От друга страна, бъдете сигурни - Dell U2311H  е един отличен монитор, който може "да смачка фасона" на повечето масови монитори, които се перчат с ненужни екстри и зашеметяващи, но нереални характеристики.
   Накратко - въпреки посочените недостатъци, Dell U2311H е много добър 23-инчов монитор и с право заема челни позиции сред бюджетния клас LCD монитори.
   В момента със сигурност ще можете да го намерите на цена дори и под 400 лв.
Това е смешна сума за монитор с IPS матрица. Да, вярно че е e-IPS (поне такава се
оказа на моя монитор),  а тя е по принцип по-евтина (с по-скромни възможности) - заради спестените филтри :)но аз съм много доволен от представянето му. Естествено, мониторите с професионални H-IPS и P-IPS матрици са по-добри, но съответно - и по-скъпи.
    Ако търсите качествен монитор за "универсална" употреба, с идеален баланс между цена и качество - намерили сте го. Това е Dell U2311H.
   За сравнение можете да погледнете Samsung BX2440, който е почти на същата цена, но  определено отстъпва на U2311H по всички основни показатели.
   Повече за матриците ( IPS, TN, PVA, MVA...), както и друга полезна информация, можете да прочетете в публикацията  "Как да изберем LCD монитор" - ТУК
   В случай, че това ревю на Dell U2311H ви е било от полза или намирате девойката на екрана на монитора за привлекателна :) - моля, използвайте бутоните за споделяне под статията. Благодаря!
   Крум Маринов

  Още статии изберете от Съдържанието.

18 коментара:

Анонимен

Здравей, Крум!
Имам едно въпросче към този монитор и то е следното:
В тази статия пишеш за ревизии A00 и A01, та да те питам знаеш ли нещо за другите ревизии и най-вече за A03, защото в един известен български магазин се продават точно такива. Ако имаш отговор напиши го тук, за да може и другите да прочетат и получат нужната информация.
Благодаря предварително!

monitoribg

Хъм, доста бързо излезе ревизия A03... Dell U2311H им е един от най-успешните модели, какво има толкова да му подобряват? Сигурно ги е подгонила жегата заради новата PLS матрица на Samsung... Логиката предполага, че всяка следваща версия би трябвало да е по-добра от предходната. Не обичам да пиша за монитори, които не съм видял лично, но в случая нямам такава възможност. Обадих се на едно приятелче да потърси монитор от тая ревизия и да го тества лично. Момчето е много точно, имам му доверие.
Междувременно, ще бъда благодарен на всеки, който има преки впечатления от ревизия A03 и сподели впечатленията си.
Поздрави!
Крум

Анонимен

Здравей отново!
Извинявам се ако прибързвам, но вече девети ден няма отговор по въпроса и взех да се притеснявам. Ако приятелят ти се съгласи може да дадеш неговия e-mail.
Очаквам отговор и благодаря за вниманието!

Анонимен

Привет, Крумчо!
Извинявам се за забавянето, но тук при мен не успях да намеря веднага
Dell U2311H ревизия '03 - англичаните явно са по-назад :), или имат големи количества от по-старите ревизии. Обаче накрая сполучих. Не ми го дадоха, разбира се, но поне в магазина го потормозих както трябва. Определено ревизия '03 е с подобрена картина - цветовете са по-живи, няма го матовия ефект. Или са променили покритието на екрана, или са пипнали филтрите. Добър е. Ама ако питаш за Мишо - да ходи сам да оглежда, че не мога да му търпя капризите :).
Поздрави: Жоро

svilen

Здравейте!
Първо искам да благодаря на всички, отзовали се и помогнали ми да си избера монитор.
Днес пристигна новият ми монитор - Dell U2311h ревизия A03. Сравнено с другите монитори, които съм виждал това е нещо невероятно, като дори надмина очакванията ми. Не съм виждал другите ревизии, но като по-нова предполагам е по-добра, макар че е Made in China. Картината и цветовете ми грабнаха вниманието. От тази гледна точка нямам какво да кажа. Ъглите на виждане са отлични(дори се фуках, че е почти като хартия:)). Стойката е такава, че мога да го въртя почти навсякъде. И тук нямам никакви оплаквания. Както всички, прочели характеристиките, знаем няма HDMI вход, но това не е болка за умиране, даже аз си карам без проблем с VGA. Нека да ви споделя един "проблем", който се получи днес. Менюто(незнайно как) се заключи, т.е когато натиснеш копче, за да включиш менюто, в средата на екрана се появява един заключен катинар. Решава се изключително лесно като копчето, което е точно над power бутона се натисне продължително, докато в средата се появи отключен катинар. Изчаквате да се махне катинара и вече отново разполагате с менюто. Като съм почнал за менюто трябва да отбележа, че е приятелски настроено и доста лесно за боравене. Това е! За Dell U2311h мога да напиша само това - "едно 23-инчово бижу, което с право заема челни позиции сред бюджетния клас LCD монитори". Надявам се да съм помогнал на някой да избере новия си монитор.
Благодаря за вниманието!

svilen

Първо искам да се извиня, че пускам втори коментар, но забравих да спомена нещо. Пробвах няколко игри и мога да кажа на тези, който казват, че не ствал за гейминг да си вземат TN боклуците и да си играят колкото искат. Не сравнявам със 120-херцовите монитори, а с обикновения TN монитор, с малко по-добро време на реакция(5ms и дори доста от 2ms) от U2311-h. Замазване и други не забелязах, така, че мога да кажа, че ако искате качествен монитор на изгодна цена, с голям ъгъл на виждане и с доста приложения, вариращи от развлечение до работа с изображения, това е мониторът за вас. Ако искате монитор специално пригоден за гейминг, трябва да се ориентирате към някой 120-херцов, с много малко време на реакция, но за обикновения потребител Dell U2311h е едно изгодно предложение ;).
Ако искате да допълните нещо или да ме оплюете, че съм казал нещо, което според Вас не е вярно, пишете в коментарите.
Благодаря за вниманието!

Анонимен

Ето и едно алтернативно ревю на български за DELL U2311 с доста снимки, видео и немалко теория: http://www.???.com/ От снимките виждам, че ревизията е А03, а според описанието нещата далеч не са толкова розови, колкото описаните за А00. Според авторите това е едва ли не най-смотаният монитор, който са виждали... и доста са се постарали да го докажат.

monitoribg

Във връзка с горния коментар на Dell U2311H. Съжалявам, но всеки ден ми се налага да чета (и трия) поне по десетина коментара, свързани с "мнения" за различни марки и модели LCD монитори. Коментарите се свеждат до "ценната" препоръка да се посети еди-кой си особено полезен сайт... Има и други начини да се рекламират тия сайтове, нека да бъдем полезни на потребителите...
Колкото до конкретния сайт - за тези, на които им стана интересно - да, има някои коректни забележки към Dell U2311H. Най-сериозната, според авторите, е трептенето на подсветката, което изключително уморява очите. Действително, Dell U2311H не е идеален, което съм и отбелязал в моето ревю. Колкото до умората на очите... Седнете пред най-качествения телевизор или монитор и се взирайте без почивка в продължение на часове - ако ще 10 000 евро да струва - очите ще се уморят. То и вестник да четете - пак същото. Та, според авторите на сайта, е по-добре вместо Dell U2311H да си купите монитор от малко по-висок клас. Но те пък са много скъпи. Спокойно - има изход. Съвсем случайно същите тези хора, написали статията за Dell U2311H, могат да ви помогнат - те предлагат качествени монитори втора употреба, които са по-добри (естествено) от споменатия модел, а са и на много изгодна цена. Аз за съжаление НЕ ПРОДАВАМ монитори и НЕ ПИША ПО ПОРЪЧКА. Просто публикувам НЕЗАВИСИМИ ревюта (мои и на колеги), в които се стараем да опишем КОРЕКТНО моделите. Това е.
Крум

Анонимен

Ха-ха-ха! Аз също имам сайт (на друга тематика) и при мен се пробват. Коментари от сорта "Мноо яко ревю, обаче да видите, какво пише на www.bla-bla-bla.huy!" И си мислят, че е много хитро, ха!
Колкото до Dell U2311H - добър монитор от среден клас на много изгодна цена. Сигурно ще падне още заради новия модел Dell U2412M.
А проблеми с подсветката U2311H няма. Мисля, че го намерих това ревю, за което говорите. Хората използват интереса към тоя монитор - влизаш им в сайта, четеш, шашкаш се и ако си податлив на внушения-вместо нов монитор, си купуваш от тях на старо. Хитро.
Дори и най-скъпия LCD монитор може да има дефект - винаги трябва да се проверява!

Анонимен

Здравейте ! Много желая да се сдобия с такъв монитор, но едните били UltraSharp , А другите - не ! Каква е разликата между двете матрици?

monitoribg

Dell U2311H е LCD монитор от серията UltraSharp. В някои описания за по-кратко може да е пропуснато това "UltraSharp", но става дума за един и същ модел монитор. В различните ревизии са отстранени някои недостатъци, дребни дефекти, установени с течение на времето от производителя, но промяна в типа на матрицата няма - тя е e-IPS.

Крум

Анонимен

Като цяло добро ревю, мониторът наистина е добър особено за парите си, и основно заради тях :) . Някой каза, че това било среден клас монитор. Я да помисли пак.
Едно нещо не се връзва с ревюто,а именно "залитането" с това: "Еми те, дърводелците, все гледат да насочат разговора в познати води, където се чувстват по-уверени..."
Подобни "залитания" винаги правят много лошо впечатление в ревю, не говори никак добре и е непрофесионално. Точно тези "дърводелци" са имали допир с по-качествена и скъпа техника за да говорят така. Да, леко дървен е, и какво от това, предимно около детайлите, усета от сглобка и пластмаси и мн. други. За тази цена толкова. И нещо не видях да се говори за недостатъците, все едно мониторът, струващ потресаващите 300 и няколко лв, няма такива.. За доста хора примерно големия tint на тъмен фон от голям ъгъл е супер отблъскващо нещо. Просто за пълнота. Но айде да не намаляваме ентусиазма на решилите да си го вземат ;) .

monitoribg

Цитирах изказване на "експерт" (именно в кавички). Човек, който убеждаваше свой приятел, занимаващ се с дизайн (макар и на любителско ниво), вместо Dell U2311H да си вземе Samsung с TN матрица. При това един от основните му доводи срещу модела на Dell беше точно дизайнът на мониторите (Samsung-ът беше "по-лъскав")...

Крум

Анонимен

Dell U2311H действително е монитор с добър баланс между цена и качество. В момента е на много ниска цена, вероятно защото се разпродават последните налични количества от складовете.
Ревюто си е OK, като се има предвид аудиторията, за която е предназначено.
Към автора:
Идеята Ви ми е ясна, но в благородното си желание да бъдете полезен на "обикновените потребители", действително имате "залитания". За да бъдете разбран от тези читатели, не е нужно да се принизявате до тяхното ниво...
Прегледах по-новите Ви статии, като например ревюто на HP ZR2740w. Мисля, че това е много по-удачен вариант - по-стегнат изказ, повече факти и техническа информация, съпроводени с пояснения за потребителите, които не са запознати с тази материя.

Х. Колев

Анонимен

Здравейте,
предстои ми закупуване на монитор. Четох, гледах, интересувах се и накрая се спрях на Dell-a. Но понеже не го откривам (2311), а има налични U2312, бихте ли споделили дали има някакви съществени разлики между двата?!
Благодаря!

Десо.

Анонимен

Пичове, някой може ли да ми каже как да си купя U2311H, а не U2312HM. Мониторът ще седи вертикално обърнат, така че ми е много важно да форматът на екрана да е 16:10, а не 16:9, какъвто е новият модел. Ако има кой да ме насочи откъде да взема, ще съм много благодарен. Вече проверих по официалните дистрибутори на Dell. Всички предлагат новия модел. 0877030073; 0896807440
От Милен Германов за Dell U2311H review

Анонимен

Здравей, Крум. Понеже няма никакво оставено място за контакти, реших да пробвам така да те намеря. Можеш ли да ми помогнеш да си купя отнякъде DELL U2311H . Благодаря ти много. Милен Германов milenski@dir.bg
за Dell U2311H review

monitoribg

Dell U2311H, както и Dell U2312HM, е с разделителна способност на екрана 1920x1080 и съотношение на страните 16:9. За разликите между двата съм писал в ревюто на U2312HM.

16:10 е старият Dell U2410, от новите - U2412M (но двата са с различни качества).

Очевидно LG са приключили с производството на e-IPS панели с катодна подсветка, затова и U2311H е заменен от U2312HM.

Количествата в нашата търговска мрежа изглежда вече са изчерпани.
Все още има вариант да се поръча от някой Интернет-магазин (наш или чужд), или да се закупи втора употреба (има фирми, които са специализирани в тази дейност и предоставят приемлива гаранция).
И двата варианта са съпроводени с известен риск, така че преценете дали да не вземете все пак Dell U2312HM...

Крум