8 юни 2011 г.

Eizo EV2333W review

Eizo EV2333W
LCD монитор
EIZO EV2333W
Тип на матрицата: S-PVA
Размер на екрана:
23" (58.42 cm)
Резолюция: 1920 x 1080
Време за реакция: 7 ms (GTG)
Стъпка на пикселите:
0.2655 mm
Яркост: 300 cd/m²
Контраст: 3 000:1 (динамичен)
Ъгъл на видимост:
H/V - 178°/178° ? 
Други: VGA, DVI, DisplayPort,
вградени говорители
цена ~980.00 лв.






   Ревю на LCD монитор Eizo EV2333W

=====================
    © Крум Маринов


   Здравейте, уважаеми читатели на  monitoribg.comВ това ревю ще разгледаме Eizo EV2333W. Този 23 инчов LCD монитор се появи на нашия пазар преди около една година, но не е познат на широката публика у нас.  Дори, колкото и да е странно, самата марка Eizo не е много популярна, повечето от потребителите в България дори не са и чували за нея. Странно е, защото едни от най-добрите професионални монитори за графичен дизайн са произведени в заводите на Eizo...
   EV2333W е един от новите 23 инчови модели на именития производител. Всъщност, като се замисля, нормално е марката Eizo да не е толкова позната. Тези LCD монитори са с много високо качество, но са предназначени предимно за професионална употреба и цената им е по-висока. По-точно - изглежда висока. Всеки сам преценява дали му трябва нещо качествено и стойностно, или предпочита да си замъкне в гнездото безполезна лъскава дрънкулка...
   Но, крайно време е да започнем с това ревю на Eizo EV2333W. В първите официални анонси на Eizo моделът беше рекламиран като монитор с непостижимо дълбоки нива на черното. Има логика, защото е с PVA матрица, а главното предимство на тази технология е именно това - доброто черно. За разлика например от TN матриците, при които имаме не черно, а по-скоро сиво. От своя страна пък мониторите с IPS матрица по принцип отстъпват на тези с VA матрица като ниво на черното, но пък имат по-широк ъгъл на видимост. Наскоро представихме NEC EA231WMi - LCD монитор с IPS матрица, който се оказа много добър вариант за хората, занимаващи се с графичен дизайн. Мисля, че ще бъде интересно в хода на това ревю да направим някои сравнения между двата модела.
   Като дизайн Eizo EV2333W едва ли ще ви впечатли - това е монитор, предназначен за работа, а не за стилна украса на хола. Добрата новина е, че не е чак толкова масивен, за разлика от повечето досегашни модели на Eizo. Стойката се отличава с добра ергономичност и позволява регулиране и на височината на EV2333W, което е важно условие за комфортна работа. Съответно имаме възможност също така да променяме наклона на екрана, както и да го завъртаме в хоризонтална плоскост.    Входните интерфейси - VGA, DVI и DisplayPort са разположени на гърба на монитора, нищо изненадващо. Това, което изненадва, е липсата на USB вход. Странно. В последно време почти няма монитор, който да не е снабден поне с 1-2 такива. Е, явно специалистите на Eizo са преценили, че тая екстра е излишна. Ще трябва да им се доверим :). А когато пуснем в продажба нашите уникални LCD монитори на всеки ще слагаме поне по десет USB входа и направо ще избием рибата :). Е тогава вече японците ще идват на обучение в Правец! (То, всъщност имаме ли още някакво производство там? Ако някой знае, моля да остави коментар).
   Екранното меню при EV2333W е по-опростено в сравнение с повечето модели на Eizo, но си остава значително по-богато, отколкото при масовите компютърни монитори. Имате възможност да настроите прецизно всички параметри на картината - яркост, контраст, цветове и т.н., разполагате и с няколко режима - Eco (за пестене на електроенергия), Movie, Picture, Text, sRGB, Custom... цял куп настройки. Можете да настроите цветовата температура и гама, общата наситеност на цветовете (много удобно за тези, които не искат да се занимават с всеки един от трите основни цвята по отделно).
   Разход на електроенергия. Не е висок - от около 40 W пада до около 25-26 W след
калибриране. В това отношение NEC EA231WMi е малко по-лаком. И между другото - виждаме ли някъде в описанието на Eizo EV2333W "магическите" буквички LED? Не, не виждаме. И какво от това? И аз това викам - какво от това! LED подсветката има само две реални предимства, едното от които е намаленото енергопотребление. В случая се убеждаваме, че при добро желание и старата катодна подсветка може да бъде достатъчно икономична.
   Качество на картината. Хъм... Малко съм изненадан. Очаквах, че фабричните настройки ще бъдат почти идеални, обаче не е така. Е, случва се понякога и в добрите семейства, семейството на Eizo за съжаление не е изключение. Сивите полутонове се оказаха по-тъмни от необходимото. О-о-о, сега се сетих - нали EV2333W се рекламира като LCD монитор с екстремни нива на черното, явно малко са се попрестарали, за да не се изложат :). Яркостта също е малко завишена, което обаче е нормално, трябва да се съгласите. Замислете се - влизате в огромен магазин за техника. Пред вас - десетки или стотици включени монитори. Естествено, вниманието ви ще привлекат най-вече тези с ярки и наситени цветове. Един монитор с правилни и абсолютно точни настройки заминава в трета глуха - дори няма да го забележите.
   Да се заемем с калибрирането на Eizo EV2333W. След прилагането на всички нужни настройки ще получите идеална картина. Страхотно. Традиционно ще напомня - има разлика между отделните партиди LCD монитори. Проблемът не е само в това, къде е сглобен монитора, но и кога, както и това, къде, кога и как са произведени отделните компоненти. Предлагам ви ориентировъчни настройки на Eizo EV2333W, които вие допълнително ще модифицирате според конкретната ситуация. Яркост - 33-35, контраст - 50-55, RGB - Manual (Red - 80-85, Green - 70-75, Blue - 68-70). Всичко това при избран профил sRGB и изключени Auto brightness и Eco mode. В резултат на вашето търпение и отделеното време, EV2333W ще демонстрира наистина отлична картина. Нивото на черното наистина впечатлява и е сравнимо дори с нивата, които показват най-добрите плазмени телевизори. Подсветката също е на ниво, поне при този монитор, който тествахме. Тук трябва да ви призная - засега имахме възможност да интервюираме на живо само един монитор. Проблемът е, че този модел не е масов боклук, предназначен е за специализирана употреба и е малко по-скъп. По-трудно се намира изложен в магазините - в повечето случаи трябва да си го поръчаш. Разбирате, че ако купуваме всеки монитор, в скоро време няма да остане никакво място в офиса, а и няма да можем да отидем на почивка до Хаваите, щот няма да ни стигнат парите :)... Но обещаваме при първа възможност да прегледаме поне още един-два, от друга партида. В случай, че открием някакви проблеми или подобрения - ще ви уведомим своевременно.
   Определено Eizo EV2333W не е най-добрият вариант, ако търсите монитор за игри. В този случай можете да погледнете нашият списък с най-добрите геймърски монитори.
Времето за реакция при този модел на Eizo е доста високо. С други думи казано - бавничък е, съответно се забелязват характерните дефекти, присъщи на по-бавните матрици, като размазване на картината (известно още под зъботракащото наименование фантом-ефект :) ). Но, както казахме, бързината не е сред предимствата на PVA матриците, така че в това отношение NEC EA231WMi, с неговата IPS матрица, се представя по-добре. Факт.
   Ъгли на видимост. Естествено, EV2333W се представя по-добре от повечето TN-ки,
но в това отношение LCD мониторите с IPS матрица си остават намбър уан. При VA мониторите всичко е наред, когато седите фронтално. Отместите ли се обаче дори и съвсем малко, с огорчение ще установите, че някой злодей е отмъкнал перфектната картинка от монитора ви и я е заменил с някакъв съмнителен фалшификат. Уви. Тук също NEC EA231WMi е по-добър. (Посочените по-горе ъгли на видимост са дадените от производителя. Не се заблуждавайте обаче - не всички стойности, давани от производителите са реални и Eizo не са изключение от това правило). 
   Заключението, което можем да направим е следното. Eizo EV2333W в много отношения притежава характерните за всички LCD монитори на Eizo качества и недостатъци. Дизайнът не е много красив (даже никак), но е много функционален и практичен. Същевременно EV2333W е с редуцирани обеми, което е похвално. Мониторът може и да бъде критикуван от ултра-професионалистите, занимаващи се сериозно (ама много сериозно) с дизайн, но качеството на картината е на достатъчно високо ниво и ще свърши работа на любителите. А ултра-професионалистите могат да си купят много по-добър монитор. Само срещу няколко хиляди в повече. Нивото на черното е на уникално добро ниво, рекламата този път не лъже, но пък има какво да се желае по отношение на времето за реакция и ъглите на видимост.
   Предимства и недостатъци на Eizo EV2333W в няколко реда.
Предимства. Ергономичност, качество на картината, ниво на черното.
Недостатъци. Е, вече ги споменах - ъгли на видимост, време за реакция.
   Общо взето, този LCD монитор е добър за хората, които се занимават с графичен
дизайн и обработка на снимки, отличен помощник в офиса. Тези от вас обаче, които търсят монитор за мултимедийни приложения и игри, спокойно могат да подминат Eizo EV2333W и да потърсят щастието другаде.
   Допълнение. Бях пропуснал по-рано да отбележа, че Eizo FlexScan EV2333W
е снабден и с т. нар. сензор за човешко присъствие. Не съм сигурен обаче, дали да го отнеса към предимствата или недостатъците. На сайта на производителя и в сайтовете на различните магазини много го хвалят. Ау-у-у, страхотно, брей че умна машинка, чудо - мониторът сам се изключва, когато не сте пред него. Чудо, ама EV2333W (както и повечето монитори с подобна екстра) се изключва и когато сте пред него, стига да не се движите около една минута. Много е дразнещо.
   Според мен няма никаква полза.В настройките на Windows-а можете да зададете
след колко време да се включва screen saver-а и кога да "заспива" монитора. За какво
е тоя сензор? За да се изфукаме пред приятели и да може да ни вземат малко повече пари. Eizo EV2333W е отличен монитор, но тая глупост е напълно излишна.
   В случай, че това ревю на Eizo EV2333W ви е било от полза - моля, използвайте бутоните за споделяне под статията. Благодаря!
   © Крум Маринов
   Още статии можете да изберете от СЪДЪРЖАНИЕТО.

20 коментара:

Анонимен

Има ли разлика с FS2331 освен стойката и пртовете (матриците им са еднакви ) ? Чува ли се леко бръмчене от дисплея ?

monitoribg

Двата монитора са с почти еднакви характеристики. Eizo EV2333W обаче е предназначен за използване главно за работа в офиса. Освен това, което си забелязал-че при него стойката се регулира и по височина и е с DisplayPort, той е снабден и със сензор за движение. Не го бях написал по-рано, защото това е една безполезна добавка (според мен). По-важни са реалните качества на монитора.
Eizo FS2331 е анонсиран като мултимедиен монитор. Просто настройките са оптимизирани за гледане на филми и игри, но времето за реакция му е височко и не го препоръчвам на запалените геймъри. Те могат да си изберат някой от мониторите, представени в списъка с геймърски монитори.
И двата модела на Eizo са добри, но Eizo FS2331 е по-евтин - заради споменатите разлики. Него го тествахме по-отдавна, но не си спомням да съм чул някакви необичайни звуци. Това бръмчене, за което говориш - от самия дисплей ли идва или от колонките?
Крум

Анонимен

a matricata na tozi monitor S-PVA li e ili c-PVA ? pone tuk www.сайт.com pishe che e c-PVA koiato e s po nisko kachestvo ot S-PVA
От Анонимен за Eizo EV2333W review

monitoribg

Само Създателят знае със сигурност каква е матрицата на даден монитор :). Това е особено вярно за по-новите модели. Нашата информация е, че Eizo EV2333W е с S-PVA, но никой не е застрахован от грешки. Все пак, ако съдим по цената...
За да е напълно сигурен човек, трябва от някъде да се докопа до т. нар. datasheet на матрицата, а това не е лесна работа.

Крум

Анонимен

Tozi monitor e tvarde veroiatno da mi bade krainia izbor za ofice monitor.Vaprosa mi e kato chetesh text na bial fon , bukvite otchetlivi li sa ?:) Shte svarshi li rabota za prodaljitelno celodnevno chetene i pisane na text ?:)Sajaliavam ako vaprosite mi sa glupavi no vijdam podoben monitor ot sashtata seria za koito se kazva che ne stava za chetene na text....
От Анонимен за Eizo EV2333W review

monitoribg

Eizo EV2333W и Eizo S2231W са различни модели, от различни серии и разликата е голяма. Но трябва да се разберем - колкото и да са вдъхновяващи моите ревюта, колкото и симпатичен да изглежда даден монитор на картинка - задължително е да си го видите лично. Всеки има своите специфични усещания и предпочитания. Ревютата служат за първоначален ориентир и по-подробна информация, но всеки трябва да избере новия си монитор сам, за да е сигурен, че взима това, което ще му допадне в най-голяма степен.

Крум

Анонимен

Явно монитора е наистина много добър тъй като никъде не видях лошо мнение за него, но пък вече не се доставя в България.Вместо него се доставя EV2335W който е с ЛЕД и IPS...

Анонимен

И имам една малка препоръка:), ако може правете повече ревюта на EIZO i NEC монитори тъй като това са моделите към които се насочват по претенциозните потребители които ще тръгнат да четат сайтове като този.

Анонимен

В днешния ден на месец първи на лето 2013-то... реших да разгледам този монитор в превеликия "Криейтив Център".

Оказа се, че обявения там EV2333WH (S-PVA матрица/обилно обсипан с суперлативи в Prad.de/цена 600 евро на същия сайт) всъщност е EV2335W. Една цифра разлика, "кво па толкова" дет се вика, ако мине номера - мине... Само че EV2335W е с PLS матрица и цена от 280 евро.

Само да уточня: ревюто е за Eizo EV2333WT или Eizo EV2333WH?

monitoribg

Ревюто го писах преди доста време, но, доколкото си спомням, не видях на монитора допълнителна буква - пишеше само Eizo EV2333W.
Най-вероятно да е бил EV2333WH. Тогава не му разглеждах документацията (просто такава нямаше под ръка), но би трябвало да е тази модификация, тъй като момчето, което ни го предостави, го беше купил в България. Ако не се лъжа, EV2333WT тогава не се предлагаше на нашия пазар...

В интерес на истината, трябва да призная, че до този момент не съм сравнявал двете модификации и (срам - не срам...) признавам - нямам представа, какви са разликите. Предполагам - нещо в дизайна. Или е нещо по-съществено?

Колкото до EV2335W - не ми е ясно, как може да го пробутват като аналог. С друга матрица, с друг тип подсветка... Между другото - сигурен ли си, че е с PLS матрица? Погледнах описанието в офиц. сайт на Eizo - дават я IPS.

Впрочем, не са редки случаите, в които и в официалните сайтове подават неадекватна информация. Особено често съм забелязвал това при моделите на BenQ. Даже не знам - нарочно ли го правят, или просто някой не си върши работата съвестно...

Крум

Анонимен

Дали е PLS или ISP? Не зная, на сайта на Ейзо пише ISP, на prad.de я дават като PLS. Абе, не е S-PVA определено :))

Що се отнася до... да я наречем условно "подмяна" на предлагания вместо обявения монитор. Четох няколко ревюта точно за този модел, имаше снимки как е отпред, отзад... Докато го свързваха с кабелите беше обърнат с гръб - гледам само един голям надпис "EIZO". В началото на ревюто в prad.de има ясна снимка, в която се вижда, че има щампирано шахматно "EIZO" по ЦЕЛИЯ капак, навсякъде. А и лаптопа като показа, че втория монитор го разпознава като EV2335W... Хубав монитор, определено, ама просто не е това, което е (като совите в Туйн Пийкс :).

В момента се кумя над два монитора: ейзо S2243W и S2233W. Разликата в цената по-малко от 100 лева, което на фона на останала сума е незначителен фактор. По-скоро искам да си изясня нещо. И двата монитори са 22 инча:
- S2243W е 1920 x 1200 / пиксел:0,24
- S2233W е 1680 x 1050 / пиксел:0,28.
Монитора ще го ползвам за дизайн на веб, интерфейси и доста, доста рядко за принт. Игри не играя, 3d и видеообработки също няма да се правят.

Има ли смисъл изобщо да мисля за по-голямата резолюция? От една страна бих желал един примерен квадрат от 500 х 500 пиксела да по-големичък (като реална, физическа площ), а от друга знам, че повечето пиксели не са излишни...

monitoribg

Привет!

Пиша набързо от лаптопа на един колега, че ненадейно изникна (поредното) незапланувано служебно пътуване...

Лично аз при равни други условия (технически характеристики, дизайн, ергономика) бих предпочел модела с по-висока разделителна способност и по-"фин" пиксел. Eizo си е Eizo, но и при тях има по-удачни модели, както и не толкова сполучливи (е, най-слабият им модел може да е с пъти по-добър от най-успешния модел на друга фирма). Както и да е... Мисълта ми е, че по принцип по-високата разделителна способност осигурява по-добра детайлност на изображенията, което в твоя случай е важно. "Рехава" матрица с големи пиксели - пфу. Контурите на обектите, буквите - назъбени, като накълвани от гарги...

Някои форумни "експерти" оплюват мониторите с по-висока разделителна способност. Ттвърдят, че иконите на десктопа им били дребни, шрифтовете - ситни, не могли да четат текстовете в сайтовете, които отварят... Смях в залата.
Елементарно - отваряме сайт - вижда ни се кофти. Ами, натискаме "Ctrl и +", готово! Съответно - "Ctrl и -". Много сложно... Всяка програма като CorelDraw и Photoshop има инструменти за зуумване, да не говорим за текста - винаги може да се избере по-голям шрифт. За иконите и надписите на десктопа пък да не говорим... Сега, ако някой го мързи да щракне 2-3 пъти в контрол-панела и да си промени размера на иконите... Значи има сериозен проблем с високата разделителна способност на екрана :)

Но, разбира се - задължително е да видиш двата монитора, зареди някое познато статично изображение (снимка), някой клип - и прецени сам за себе си.

P. S. Благодаря за предложението...
Ще пиша на мейла, като се поосвободя.

Поздрави
Крум

Анонимен

Здравейте,
аз съм се насочил към тази серия, по-скоро към EV2436W, но ми направи впечатление, че нищо не сте споменали за подсветката, мисля че точно един от големите плюсове на тези монитори е решеният според производителя проблем с ШИМ трептенето, ето го взето от сайта им: "Due to the way brightness is controlled on LED backlights, a small number of people perceive flicker on their screen which causes eye fatigue. The FlexScan EV series utilizes a hybrid solution to regulate brightness and make flicker unperceivable without any drawbacks like compromising color stability.". Всъщност мисля, че е добра идея - да направите отделно меню в сайта ви, в което да са филтрирани мониторите с минимален ШИМ.

Поздрави, Васко.

monitoribg

Благодаря за коментара, Васко.

В последно време все по-често се коментира проблемът ШИМ. И все "по-ясна" става на потребителите прехвалената LED подсветка. При нея особено добре се проявява трептенето, предизвикано от ШИМ. Наскоро BenQ анонсираха свои монитори без използване на ШИМ, други производители се насочват към хибридно управление на подсветката, което все пак е стъпка напред.

Отдавна се каним да променим дизайна и оформлението като цяло на блога, но все не стига време. Ще имаме предвид и твоя съвет.

Крум

Анонимен

Здравейте,
имам 2 въпроса, които не съм сигурен дали са подходящи за коментар или са по-конкретно към вас. Просто не намерих контактна форма в сайта:

1. Препоръчайте, подходящ вариант за уеб програмиране, и много рядко - графична работа:
EIZO: EV2436W или Dell U2413.

2. Вие занимавате ли се с калибриране на монитори по офиси на фирми и ако не - можете ли да препоръчате някого, ако може - пишете на vasil@tsintsev.com .

Анонимен

Привет!

Ние не се занимаваме с калибриране на монитори, съжалявам. Просто не сме комерсиално ориентирана организация. В София (предполагам, че си от София) има няколко фирми, които предлагат тази услуга. Ще ги намериш лесно - пускаш едно търсене "калибриране на монитор София" и си готов. Цената обикновено е 30-40 лв.

Eizo EV2436W не съм тествал лично, затова не мога да дам категорична оценка. Но, ето няколко момента, на които може би трябва да обърнеш внимание:

Dell U2413 е с разширен цветови обхват (псевдодесетбитова матрица).
Действително е предназначен за графични дизайнери. Eizo EV2436W е осембитов офис монитор. Дали обаче ти е нужен разширения цветови обхват? На мен ми се струва, че в случая това не е решаващ фактор, тъй като очевидно не подготвяш файлове за печат.

Eizo EV2436W няма HDMI порт (не знам, дали е от значение в твоя случай). С малко по-лошо ниво на черния цвят е и с по-агресивно матово покритие на екрана (на бял фон се проявява кристалния ефект, което за много потребители е доста неприятно). Има оплаквания по форуми, че софтуера е малко бъгав и се получават на моменти сривове при превключване на различните режими.

Dell U2413 от своя страна също има нужда от някои доработки, което Dell (както обикновено) ще изчистват по малко с всяка следваща ревизия.

Затруднявам се категорично да ти препоръчам един от двата модела. Съгласи се - тъпичко е да се представя за голям експерт и да ти кажа - "вземи този", при положение, че не съм виждал модела на Eizo лично. Добре е да ги видиш на живо и да ги сравниш, преди да направиш избор. Но имай предвид, че и двата имат нужда от калибриране (Eizo в по-голяма степен, Dell има два фабрично калибрирани режима, но и там има какво да се желае)...

Христо

Анонимен

Според мен за същите пари можеш да си вземеш два монитора 23 или 24 инча с по-лека IPS матрица, или един 27 инчов - по-удобно е за работа.

Калин

Анонимен

Благодаря Христо,
вероятно ще се ориентирам към DELL-а, звучи ми като по-добър вариант. Няма да го ползвам за принт, но ми трябва стабилно бяло (за бекграунд), добро представяне на текст, задължително без ШИМ, и тъй като ще съм на него поне по 12 часа на ден - да не натоварва очите. 27" също има добра страна - всичко е по-голямо като физически размери и няма да се налага да се взирам толко много, но пък от друга страна - доста по-голяма светлинна площ ще ми осветява очите. Хмм..., благодаря Ви отново за предложенията и идеите.

Васко.

Анонимен

Здравйет, прочетох доста ваши ревюта, доволен съм :)
Дали имате впечатления към модел EIZO EV2455-BK 24' понеже съм се насочил към него? Ще го ползвам главно за обработка на снимки

Анонимен

Eizo EV2455 е добър монитор. Не съм чул за някакви сериозни забележки към модела. Ако не се лъжа е без ШИМ, без забележим кристален ефект, добри заводски настройки. А и по принцип Eizo държат на качеството (въпреки че в последните години и те започнаха да предлагат по-евтини модели тип "ширпотреба", макар и с логото на компанията. Това, над което можеш да помислиш, е цената. Тук, в България, мониторът гледам, че се продава за 1000 - 1100 лв. Без някои от екстрите и с по-скромен набор конектори, но с подобна (ако не и същата) матрица е Dell U2415. И в двата случая говорим за псевдо 8-битова (6+) матрица. Цената на Dell-а е с 400-500 лева по-ниска. Има над какво да се замисли човек...

Христо