9 септември 2011 г.

LG D237IPS

© Крум Маринов


LG D237IPS Cinema 3D

- нов LCD монитор, базиран на пасивна 3D технология


LG D237IPS Cinema 3D



    Добре дошли на страниците на monitoribg.com. Едно от многото интересни предложения, представени на IFA 2011, е LG D237IPS. Това е нов 3D монитор с интегрирана пасивна технология Cinema 3D - фирмена разработка на LG, алтернатива на мониторите и телевизорите, базирани на активната 3D технология...
    Създава се много интересна ситуация. Съвсем наскоро Dell разочарова сериозните потребители с пускането на LCD монитори с евтина TN матрица - моделите Dell S2230MX и S2330MX. Като изключим 120-херцовите модели, мониторите с TN матрица са предназначени за масовия потребител, който жизнерадостно се хвърля на евтинийката, получавайки срещу парите си някаква глупост с ограничени ъгли на видимост и лошо цветопредаване. Интернет сайтовете са пълни с подобни примамливи оферти.Пак ще кажа - при наличието в магазините за цифрова техника на достатъчен брой евтини монитори с IPS матрица, просто няма смисъл да взимате TN базиран модел. Освен ако не сте професионален геймър и сте сигурен, какво ви трябва. Впрочем, има и качествени TN монитори, разработени специално за геймъри, но те никак не са евтини.
   От друга страна, фирми като LG и Samsung, доскоро предлагащи основно модели базирани на TN, напоследък изненадват с много по-качествени решения.
Samsung представи SA650 - модел с MVA матрица, а ето че сега бе анонсиран и D237IPS - монитор от LG с качествена IPS матрица. Това наистина е интересно, тъй като повечето 3D монитори на пазара са с TN матрица. IPS в много отношения превъзхожда евтината TN-ка, но това сме го споменавали вече много пъти...
   Повече за типовете матрици, за техните предимства и недостатъци, можете да прочетете в публикацията "Избираме монитор". А по-подробно - в статията "Видове матрици" (линк - в Указателя). Сега да продължим с LG D237IPS Cinema 3D.
   Напоследък корейската компания интегрира своята технология Cinema 3D в повечето от своите телевизори и голяма част от новите монитори. Основен недостатък на тази технология доскоро беше по-малката дълбочина на 3D ефекта и по-ниската резолюция на изображението, в сравнение с активната технология, но LG постоянно подобрява своите 3D дисплеи.
   От друга страна, предимствата никак не са малко - използваните поляризирани очила нямат нужда от батерии или зареждане, съответно няма смущения и смесване на образите, предназначени за всяко едно око. Също така го няма и трептенето, характерно за активните лещи (предизвикано от тяхното последователно отваряне и затваряне). Пасивната технология осигурява по-голям зрителен ъгъл, очилата са по-леки и както казахме - не са подложени на смущения, тъй като нямат нужда от синхронизиращ сигнал.
   LG D237IPS Cinema 3D има и полезната функция за конвертиране на 2D картина в 3D, което е без съмнение добре дошло за всеки потребител. Да се надяваме, че в скоро време този интересен LCD монитор ще бъде пуснат в продажба и в България и че съответно ще имам възможността да ви представя негово подробно ревю.
   В случай, че тази статия за LG D237IPS ви е била от полза - моля, използввайте бутоните за споделяне под публикацията.
   Крум Маринов

   Междувременно, хвърлете един поглед на СЪДЪРЖАНИЕТО - там са представени всички публикувани до този момент статии и ревюта.

2 коментара:

Анонимен

Здравей Крум,

Наскоро закупих LG DM2752D-PZ, и ми е интересно каква е разликата м/у моята IPS матрица, тази на тук представения модел и примерно IPS матрицата на Dell U2312HM ?

Петър

Анонимен

Здрасти, Петър!

Крум е извън страната (пак си вее гащите из необятния азиатски континент).

Но малко инфо мога и аз да ти дам, надявам се.

Моделите на LG - D237IPS и твоят наистина се различават от Dell U2312HM. Той е с e-IPS матрица, тази разновидност, която се води 6-bit + AFRC.

Твоят LG DM2752D, според техническите характеристики, давани в някои сайтове, е с AH-IPS. За тази модификация информацията все още е малко - разработка от 2011 година. Преди време, когато чухме за нея, си говорихме с Крум и двамата стигнахме до заключението, че въпреки рекламата, в крайна сметка това е поредното жонглиране с наименованията. Ако ти е интересно - можеш да погледнеш статията за видовете матрици (линк - в Указателя, отстрани на страницата). На практика AH-IPS (Advanced High Performance IPS) си е модификация на e-IPS, която вече не е интересна на потребителите. Според отзивите, при AH-IPS успяват до голяма степен да се отърват от "лилавеенето" на екрана и мъничко да подобрят точността на цветопредаването, в сравнение с e-IPS.
Засега тези матрици ги дават реално 8-битови, но не мога да ти го гарантирам 100%. Ще почакаме-ще видим.

По-важни за теб са (може би) другите особености на твоя монитор.
Този модел на LG се позиционира като монитор-телевизор с възможност за възпроизвеждане на 3D картина.

Плюс е покритието на екрана против отблясъци. За разлика от U2312HM, при твоя LG DM2752D то не е толкова агресивно и го няма дразнещия кристален ефект.
От друга страна, понеже е базиран на пасивната 3D технология, екранът е покрит с поляризиращ слой. На светъл/бял фон сигурно ще забележиш по-тъмни (сивкави) линии, което е дразнещо за някои, други пък казват, че не обръщат внимание. За теб как е?

И, въпреки че се води монитор-телевизор, според отзивите LG са наблегнали повече на втората част. Т.е. това е по-скоро телевизор с опция за 3D, а възможността да се използва като монитор е на второ място. Вероятно ще имаш известни проблеми при използването му като монитор, най-вече при изобразяването на текст. Сигурно ще се наложи да се поразровиш в настройките...

Ами, това е засега от мен. Надявам се, че съм ти дал поне някаква полезна информация. Пиши, какви са твоите лични впечатления от този монитор-телевизор на LG - ще ни бъде интересно.

Марин