13 септември 2011 г.

LG Flatron IPS231P-BN review




LG IPS231P-BN



   Ревю на LCD монитор LG Flatron IPS231P-BN

=====================
   © Крум Маринов

    Добре дошли на страниците на monitoribg.com. Моделът IPS231P е 23-инчов LCD монитор на LG с IPS матрица и LED подсветка. Корейската компания произвежда IPS матрици за мониторите на много от именитите марки, но голяма част от нейните собствени модели са базирани на по-евтината TN матрица. Ще бъде интересно да видим, какви са реалните достойнства на модела LG IPS231P-BN...
   Общо взето, имам усещането, че мониторът на LG повтаря печелившата формула, приложена при Dell U2311H, с тази разлика, че се използва LED подсветка, вместо катодна. Но, да караме поред. Ще започнем това ревю с бърз поглед върху основните
технически характеристики на IPS231P:
Тип на матрицата: e-IPS
W-LED подсветка
Размер на екрана: 23" (58.42 cm)
Резолюция: 1920x1080
Време за реакция: 5 ms (GTG)
Стъпка на пикселите: 0.2652 mm
Яркост: 250 cd/m²
Контраст: 1 000:1 (статичен)
5 000 000:1 (динамичен)
Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178° 
Други: VGA (D-Sub), DVI-D (HDCP),
регулиране на височината, вградени високоговорители
Цена на LG Flatron IPS231P-BN: ~380.00 лв.

   Дизайнът на този монитор на LG от серията Flatron се отличава със своята практичност. Пластмасата е черна, с матово покритие. Стойката е с възможност за наклон, завъртане (включително до положение "портрет") и промяна на височината на монитора. Основата също е с матово покритие и е с овална форма.
   Профилът на Flatron IPS231P е доста изтънен, благодарение на модерната W-LED подсветка. Е, мониторът би могъл да бъде и по-тънък, ако захранването, конекторите и високоговорителите бяха поместени в стойката (както при Acer S243HL, например). Между другото, високоговорителите само така се наричат. Това е странно решение на дизайнерите на LG - звукът, който се чува от тези "високоговорители" е доста... беззвучен :)... Вместо тях по-добре да бяха сложили един DisplayPort или HDMI и поне един USB конектор.
   Както и да е, като изключим тези забележки, дизайнът на IPS231P-BN създава
приятно впечатление със своята простота и функционалност. Няма нищо излишно в този монитор, както се казва.

   Все пак, не мога да не отбележа, че има какво да се желае от стабилността на стойката, особено в моментите, когато искате да завъртите екрана на монитора. Като стана дума за него - той е с обичайното матово покритие против отблясъци. Вече неведнъж сме дискутирали неговите предимства и недостатъци, така че няма да се повтарям излишно.
   Бутоните за управление на менюто при този модел на LG са разположени в долната дясна част на рамката и са механични. Пет от тях всъщност се използват за управление на менюто, а шестият служи за включване и изключване на монитора. Индикаторът свети в неоново синьо и не е особено ярък, но при желание можете и напълно да го изключите, ако имате такова желание.
   Менюто на IPS231P разполага с пет стандартни режима на изображение, озаглавени "User", "Movie", "Text", "Photo" и "sRGB". Честно казано, на мен организацията на менюто не ми допадна много (въпреки че навигацията е сравнително проста).
   Има модели LCD монитори с много по-приятелски интерфейс. При модела на LG нещата леко накуцват - ту не можеш да се добереш до нужната настройка, ту пък се оказва, че промените, направени в един от споменатите режими, се лепят без да питат и на всички останали... Жалко.
   Потребление на електроенергия. По принцип, LED подсветката е по-икономична от катодната, но... знам ли? Преценете сами - с фабрични настройки - 35 W, след калибриране - около 20-22 W. Dell U2311H, който е с катодна подсветка, има потребление 23-25 W. Мда... Разликата е зашеметяваща, няма що.
   Качество на картината. Преди няколко дни на изложението в Берлин LG представи модела D237IPS Cinema 3D с IPS матрица. Това е радостно явление (особено след като Dell разби сърцата на правоверните, пускайки своите нови LCD монитори, базирани на TN матрици). LG Flatron IPS231P-BN е с e-IPS матрица. Това е, така да се каже, "народна", по-евтина версия на качествената H-IPS матрица, но макар и с по-скромни възможности, без съмнение превъзхожда масовите TN-ки.
   Като цяло, фабричните настройки са на поносимо ниво, въпреки че не са идеални. Един от малкото монитори, които могат да се похвалят с прецизни фабрични настройки е Asus PA246Q, но той е по-скоро изключение от общото правило.
   Но, да се върнем към ревюто на LG IPS231P. Прави впечатление, че реалното ниво на яркостта е дори по-високо от официално обявеното (често е точно обратното). Контрастът също е много добър (съответно - нивото на черното). Цветовете обаче изглеждат някак си бледи. Да видим, какво ще се получи, след като променим настройките.
   Калибриране на IPS231P-BN. Преди да приложите моите настройки, отбележете си, че има разлика между отделните партиди монитори и не бива да използвате предложените стойности без да поглеждате екрана. Искам да кажа, че е редно да ги използвате като ориентир, но не и да ги прилагате 1:1 без да се съобразявате с конкретната ситуация. Голямо значение имат и вида и настройките на самата видеокарта. След тази забележка - ето как ориентировъчно можете да настроите монитора: Режим - "User", Яркост - 12-15, Контраст - 70-75, Color temp - включете на User (за да получите контрол върху цветовете), R (червено) - 50, G (зелено) - 48,
B (синьо) - 52, Gamma - 2,4-2,5. Това са ориентировъчни настройки за тези, които нямат възможност за хардуерно калибриране на IPS231P в сервиз и смятат да използват само програма, като се осланят на собственото си зрение.
   Е, това беше за калибрирането на този модел на LG. В нашият случай резултатите са много добри - повечето от проблемите с картината са решени, като изключим възпроизвеждането на някои от най-тъмните полутонове, но това не е фатално, наистина.
   Отделно - още няколко думи за LED подсветката. Ще огорча за пореден път ентусиазираните фенове. Уви. Видяхме, че не е кой знае колко по-икономична от катодната. В случая с LG Flatron IPS231P-BN тя не се отличава и с перфектна равномерност. Има известно изсветляване по ъглите - факт. Но, за да бъда коректен - повечето потребители едва ли ще го забележат при нормални условия. За целта трябва да пуснете статичен черен фон и да затъмните напълно стаята - едва тогава този малък недостатък ще стане видим.
   Ъгли на видимост. Въпреки че e-IPS матрицата е с по-скромни възможности в сравнение с професионалните IPS версии, тя осигурява забележимо по-широки ъгли на видимост в сравнение с TN-ките. Прецизността на цветовете и контрастът се променят минимално и тези отклонения могат да бъдат фиксирани само от специалист.
   Време за реакция и игри. LG IPS231P ще се справи с голяма част от съвременните игри, но определено това не е типичен геймърски монитор. В случай, че търсите такъв - препоръчвам ви да погледнете нашият списък с най-добри геймърски монитори.
   На пръв поглед е доста странно - този модел на LG е бърз - само 5 милисекунди време за реакция! Уви, ще бъдете разочаровани. Ще си позволя да ви задам една детска гатанка: "Кое е по-леко - един литър памук, или половин литър разтопено олово?" (отговорите можете да дадете в коментарите към статията :) ).
   Въпросът беше по-скоро риторичен... Вече не един и два пъти сме споменавали, че стойностите, давани в официалните характеристики, често се разминават с реалните. За да впечатлят баламите, производителите изобретиха такива понятия като "динамичен контраст" и "време за реакция от сиво до сиво".
   IPS231P-BN е с време за реакция 5 ms, Dell U2311H е с матрица, която има време за реакция
8 ms. Кой монитор е по-бърз и по-подходящ за игри? Представете си - вторият! И защо така? Ами така - винаги има уловка. LCD мониторът на Dell е с вградена система за компенсация (т. нар. overdrive), която очевидно си върши работата по-добре. В резултат - този модел е по-бърз, няма такова замазване на образа при бързите сцени и бързо движещите се обекти не се разслояват толкова забележимо. Така че тия 5 милисекунди в случая с монитора на LG са си чист маркетингов трик.
   Въпреки че по отношение на качеството на картината при бързите сцени отстъпва, Flatron IPS231P си наваксва, когато дойде време да се измери т. нар. input lag (каква е тая гадост, можете да прочетете в публикацията "Как да изберем монитор"). В сравнение със своя съперник, той показва с около 4 ms по-малко забавяне и е един от най-добре представящите се монитори въобще.
   Предимства и недостатъци на LG Flatron IPS231P-BN.
Предимства: прецизно цветопредаване, добри нива на черното и контраста, ергономичност, цена.
Недостатъци: (реално) време за реакция, не много стабилна стойка, ограничен набор конектори.
   Заключение. LG Flatron IPS231P-BN е евтин, но достатъчно качествен LCD монитор. Подходящ е за работа с обичайните програми в офиса, няма да разочарова и по-непретенциозните потребители, които търсят нещо по-добро от масовите TN-ки, но на умерена цена. Цветопредаването при LG IPS231P е точно, мониторът е подходящ за графичен дизайн на любителско ниво (покрива 72% NTSC).
   Все пак, според мен Dell U2311H е по-добър избор - той е със същата ергономична функционалност, има DisplayPort и USB входове, а както се оказа, е и с по-бърза матрица от LG IPS231P-BN. Нали сте чували поговорката "Бързата кучка - планина повдига" :)
   В случай, че това ревю на LG Flatron IPS231P-BN ви е било от полза - моля, използвайте бутоните за споделяне под статията. Благодаря!
   Крум Маринов

   Още статии - в СЪДЪРЖАНИЕТО.

17 коментара:

Анонимен

Здравейте! Първо искам да ви поздравя за страхотния сайт, намерих доста полезна информация в една непозната за мен област.
Бихте ли ме насочили в търсенето на подходящ монитор - Ще се ползва главно за работа с текст и онлайн покер, за мен най-важното е да не натоварва очите при продължителна работа. Пробвал съм Делл u2311h и доста ме натоварва при продължително взиране. Следващия, който ще провам е това LG(IPS231P-BN)
поздрави

monitoribg

Мисля, че за твоите цели LG IPS231P не е най-подходящият монитор.
Търси монитор с PVA или MVA матрица.
Те се отличават с дълбок, плътен черен цвят и висок контраст - текстът се вижда най-добре и в по-малка степен се натоварват очите.
Сравнително евтин вариант, сред тези, които сме тествали, е BenQ EW2420.

Крум

Анонимен

mersi za sajta
и мене ме интересува монитор щадящ очите
щом смятате че монитор с PVA или MVA матрица е най подходящ бихте ли посочили няколко модела -
каква е матрицата на споменатия BenQ EW2420.

monitoribg

LG IPS231P има режим "Text", но на доста хора не им харесва покритието на екрана, с прословутия "кристален ефект" (колкото и да е субективно усещането).
Споменатият модел на BenQ е с различно, "по-меко" за очите покритие, с MVA матрица, освен това е с достатъчно ниска цена.
Можете да използвате указателя в лявата част на страницата - етикети "VA матрица" и "BenQ", за да видите съответните публикации.

Крум

Анонимен

marmatab каза...
Мерси!
като поразпитах ми препоръчаха с vA матрица - ASUS ML249H
не виждам мнение за него на сайта но имате ли някакво!!
струва ли си парите и по щадящ ли е за очите от ДЕЛ У24 и BenQ EW2420.
Т.е заслужава ли си парите?

monitoribg

Не, за съжаление нямам лични впечатления за ASUS ML249H. Затова не е редно да коментирам само въз основа на официалните технически характеристики на монитора - това не е сериозно. Мога само да те посъветвам да потърсиш в мрежата мнения на потребители, които го ползват, както и видиш мониторите на живо, преди да вземеш окончателно решение.

Крум

Анонимен

Здравейте!

Много хубав сайт! Изчетох доста, понеже търся монитор, който да е на първо място щадящ за очите. Досега бях с CRT монитор на 100-120 херца, от който съм много доволна, но животът му свършва. Логично се насочвам се към монитор 100+ херца и гледам, че са в категориятя "геймърски". Това ли е най-доброто за очите? Ще го ползвам за офис / интернет, не за игри. Бюджетът ми е 500 лв.

monitoribg

LCD мониторите са базирани на различна технология. За разлика от старите монитори, при тях няма трептене на екрана (освен ако не се дължи на некачествена подсветка). 120 херцовите LCD монитори са предпочитани от геймърите, защото осигуряват гладка картина без накъсване на образа при бързите сцени в игрите. За офис приложения това не е необходимо. Евтин вариант са TN мониторите, а за по-взискателен потребител бих препоръчал монитор, базиран на -VA матрица (погледнете указателя в лявата част на страницата). Сред тях има и един сравнително нов модел на BenQ, който е на приемлива за вас цена (BenQ EW2420).

Крум

Анонимен

Здравейте,
най-напред поздрави за желанието старанието и статиите.
Лично за мен сайта е доста полезен и забавен.
Сега на въпроса - каква е максималната честота на херцовете на този монитор?
Писали сте че не е много подходящ за игри. Как точно е тестван за игри?
След колко FPS примерно ще почне да се затормозява. Да речем игра като Диабло ще има ли остатъчни сенки?
Предварително благодаря за отделеното време!

monitoribg

LG произвежда матрици и за други производители на LCD монитори. Много от популярните модели на пазара са с матрици на корейската фирма. LG Flatron IPS231P обаче наистина не е сред върховите постижения - можеше да се представят и малко по-добре. От друга страна, съотношението цена-качество е напълно приемливо...

Техническите данни на IPS231P-BN, които те интересуват, са:
Опресняване - 75 Hz
Време за реакция - 5ms G2G (14ms ISO)
input lag - 7ms (средна стойност). В това отношение мониторът впечатлява.

За ролеви игри няма да имаш никакъв проблем. В действителност става и за по-динамични заглавия. В ревюто имах предвид, че не е подходящ за хардкор-геймъри, които играят професионално FPS в мрежа.

Е, тук нещата са доста субективни - много от обикновените потребители са напълно доволни, други обаче ревът с глас :) - как маже, как могат да изпушат половин цигара, докато тъпото LG реагира, как са загубили битката единствено по вина на монитора...

Накратко - техническите характеристики са от значение, но най-важно е как конкретният потребител се чувства пред монитора. Дет' се вика - око да види...

Поздрави!
Крум

Анонимен

Pove4eto LCD monitori sa na 65-75 Hz. Tova niama znachenie poneje ekrana na LCD monitora ne trepti. "Profesionalnite" gejmari tarsjat monitori na 120 Hz ama tova sa izgazici.
120 Hz sa naj-weche za 3D.

Flatron ips231p e dobar za parite si.

Mad Ratt

Анонимен

Здрасти Круме,

Искам да те попитам за съвет относно това какъв монитор да си взема. Аз съм студент по архитектура (вече 4ти курс) и си търся екран с максимално много резолюция и минимална цена, който дразни максимално малко очите, защото понякога чертая и 30-40 часа без да спирам. Някои неща които са като ориентир: не ме кефи тази W-LED подсведка защото има шанс да трепти както е при Dell 2412 и да дразни очите, също така пък ако е възможно е хубаво цветовете да са относително правилни, заради таблата, които отпечатваме по-късно; много ми се ще да е с екран 16:10, но май няма много такива за 500 лв които максимум мога да си позволя...

Антон

monitoribg

Здравей, Антон!

Сам разбираш - LED подсветката е много изгоден вариант за... производителите. При масовите модели тя е под всякаква критика. Рядко може да попаднеш на читав екземпляр.

За 500 лв. нов монитор, отговарящ максимално на твоите нужди, уви, не мога да препоръчам. Знам, че не ти трябва съвет от този вид, но - потърпи и събери поне 800-900 лв.
Горе-долу в този диапазон са възможно най-евтините смислени модели.
За 500 лв. - единствено бюджетен e-IPS с характерните недостатъци - "тото" с качеството като цяло, калпава подсветка...

Анонимен

Имаш ли мнение за LG IPS234V-PN. И той ли лагва много?

monitoribg

LG IPS234V-PN е евтин монитор, предназначен за масовия потребител, който под влияние на ревюта и мнения във форуми е убеден, че IPS базираните монитори са "намбър уан".

Само че, наличието на IPS матрица (за всеки случай отбелязано и в обозначението на монитора, отделно - в рекламното описание), не е самодостатъчно условие мониторът да бъде добър.

LG в офиц. сайт дават време за реакция 14 ms GTG. До ден днешен не ми е ясно, по какъв начин отделните производители ги вадят тези цифри. Какво, как, при какви условия мерят - само те си знаят (а може и да не знаят). Дори не съм сигурен, дали не е някаква грешка в описанието - обикновено стойности от порядъка 14 ms се дават за преход включен/изключен пиксел. При наличие на технология за overdrive, стойностите GTG (преход между избрани от производителя нюанси на сивото), се движат обикновено в границите 5-8 ms (1-2 ms при TN, но това вече е в сферата на откровената порнография).

При всички положения - явно този модел на LG няма система за RTC/overdrive. С всички произтичащи от това последствия. Евтин монитор...

Сега, има и нещо друго обаче... Ревютата (включително и моите, разбира се) са полезно нещо. Но само като източник на първоначална информация. Най-глупавото нещо, което човек може да направи, е да заяви, че даден монитор става/не става, защото така било написано в monitoribg, примерно.

Винаги трябва да се види даден модел и лично, с очите си, преди да се вземе окончателно решение - устройва те или не те устройва.
Особено пък за т. нар. лаг. Да, има реални стойности, които могат да се измерят (и пак - има вариации между отделните бройки на един и същи модел). Но, да речем, при едни игри е поносимо - при други не е. При някои филми се забелязва и е дразнещо, при други - картината изглежда почти перфектно. Та така... Лично аз смятам, че LG IPS234V-PN не отговаря на моите изисквания, не мога да го препоръчам. Но пък е евтин, нали? Тук вече всеки трябва сам за себе си да прецени - в каква степен е склонен да направи компромис с качеството. Впрочем, сигурен съм, че има потребители, които биха останали с най-добри впечатления от този монитор и въобще не биха разбрали, за какви компромиси става дума...

Крум

Анонимен

Какво мислите за този монитор http://XXXXXXX
LG D2343P-BN IPS?

Забележка: Приемам, че реално проявявате интерес към модела. Предпочитам обаче, вместо да давате линкове към търговски сайтове, просто да изписвате наименованието - това е достатъчно (поне за мен).

Надявам се, че ще проявите разбиране - почти всеки ден ми се налага да отделям време за модериране на коментарите, част от които са никому ненужен спам.

Крум

monitoribg

Относно LG D2343P-BN IPS.

Ето едно добро ревю:

http://3d-monitor.blogspot.com/2013/05/lg-d2343p-bn-review.html

Поддържаме връзка с колегата (при това сме и с еднакви фамилии :)), даже от време на време му пращам по някоя моя статия. Ревюто е достатъчно подробно. Съгласен съм с направените изводи.

Крум