15 септември 2012 г.

Eizo SX2762W review

 

Ревю на Eizo FlexScan SX2762W

27 инчов монитор за графичен дизайн

   © Крум Маринов

Eizo SX2762W


   Eizo SX2762W е поредната случайна придобивка в нашата колекция. Всъщност, бях договорил друг модел на Eizo, с S-PVA матрица (ревю, което от доста време е в режим на очакване). Уви, въпреки положените усилия, невероятния ми дипломатически талант и изразходваните средства (за подкупи), получихме този 27 инчов монитор с IPS матрица. И флегматичния коментар "Че какво му е на този? Взимай, докато го има". Правилно - монитори за графичен дизайн от такъв клас наистина не се търкалят на пътя. Затова не бива да се мръщим, а да се залавяме за работа, докато не е пристигнал щастливият му собственик...


   Мониторите на Eizo Nanao Corporation от години се смятат за еталон сред специалистите, които търсят най-високо качество срещу парите си. В днешното ревю ще видим, какво може да ни предложи 27 инчовият модел SX2762W, представител на популярната серия FlexScan. Според официалния сайт на японската компания, този монитор е идеален за професионалисти, работещи в сферата на графичния дизайн, цифровата фотография и компютърното проектиране (CAD).

    Дизайн.
   Дизайнът на FlexScan SX2762W е класически пример на практичност и функционалност. На пръв поглед, дизайнерите на Eizo са се отнесли с подчертано пренебрежение към естетиката, но това съвсем не е така. Реално погледнато мониторът е красив, но по свой особен начин. Да, да, знам - обикновено така се казва за леко грозновати персони, когато околните не искат да ги засегнат, а същевременно сърце не им дава да излъжат. Но, наистина - случаят не е такъв. Моделът SX2762W е инструмент, а не стилна добавка към интериора. За жалост повечето потребители са свикнали с кичозния и предизвикателен вид на евтините ку компютърни монитори, с техния мазен гланц и цял куп пъстри етикети с безсмислени надписи от сорта на "super", "mega", "ultra" и т. н.
   Корпусът на този монитор на Eizo е изработен от масивна, здрава пластмаса, с черно матово покритие, което не дразни погледа и се поддържа лесно. Стойката е стабилна, позволява наклон и завъртане на екрана (включително до положение "портрет"). Височината се регулира, като ходът е от около 15 см., което никак не е малко. Дебелината на монитора не е проблем, с оглед на предназначението. Обемистият корпус осигурява много добро пасивно охлаждане на дисплея и електрониката. Тези пропорции се дължат и на факта, че при SX2762W е използвана добрата стара WCG (Wide Color Gamut) катодна подсветка, допринасяща за разширения цветови обхват на монитора. Мисля, че е излишно да обясняваме, тя значително превъзхожда евтината LED подсветка, която напоследък разочарова все повече потребители.
   Не ми хареса обаче странният шум, който се долавя, когато си близо до монитора. Отначало помислих, че е от лампите на подсветката, обаче не - според мен причината е друга. Христо повдигна рамене, Марин поклати глава - и те нямат идея. Странно... 
   Ето че мистерията е разгадана! Да, Калин е прав (благодаря ти за ценния коментар). Консултирах се с колеги от Русия - наистина, оказва се, че FlexScan SX2762W е снабден с цели два вградени вентилатора, така че мониторът може да работи часове наред без никакъв риск от прегряване.  
   Екранът на Eizo SX2762W е 27 инчов, с разделителна способност от 2560x1440 пиксела. Това осигурява прилична работна площ, в съчетание с гладко и детайлно изображение. Тук забележки може да предизвика единствено агресивното AG покритие с изразен "кристален" ефект. Колкото и да е субективно усещането, никак не са малко потребителите, които не могат да го понасят. Сигурно LG имат някакви сериозни съображения, за да го използват толкова упорито при своите дисплеи. Все пак, изглежда някой е започнал да обръща внимание на този проблем. Наскоро един от нашите читатели написа коментар към ревюто на HP ZR2740w с интересната информация, че при последната ревизия на монитора се използва олекотен вариант на покритието на екрана, което е много по-приятно за очите. Но да продължим ревюто на SX2762W.  
   Технически характеристики на Eizo FlexScan SX2762W:
   Тип на матрицата: H-IPS, WCG CCFL подсветка
   Размер на екрана: 27" (~68.58 cm)
   Разделителна способност на екрана: 2560x1440 (16:9)
   Време за реакция: 6 ms (GTG)
   Стъпка на пикселите: 0.2331 mm
   Яркост:  270 cd/m²
   Контраст: 850:1 (статичен)
   Ъгъл на видимост - H/V: 178°/178° *
   Други: DVI Dual-Link, DisplayPort, USB
   наклон, завъртане, регулиране на височината
на стойката  
   Конектори.
   Конекторите при Eizo SX2762W са малко, но, общо взето - достатъчно. Аналоговият вход на практика почти не се използва вече, HDMI не може да се справи с масивната резолюция от 2560x1440 пиксела, а и мониторът не се позиционира като мултимедиен модел. Добавянето на повечко екстри към вече наличните (а те никак не са малко, както ще видим в следващите редове), значително би повишило цената на FlexScan SX2762W, а това не би се харесало на крайния потребител.     
   Меню.
   Менюто на Eizo SX2762W ви дава пълен контрол над изображението. Тук - никакви забележки. Любителите на прецизните настройки ще останат доволни - яркост, контраст, наситеност и оттенък на цветовете, независима настройка на шестте основни цвята - red, green, blue, cyan, magenta, yellow. Прецизно се контролират цветовата температура и гама, има и няколко предефинирани режима - User1, User2, User3, Picture, Movie, sRGB, Paper, Text. Менюто ви дава достъп и до някои специални функции на монитора - можете да настроите сензора за човешко присъствие, автоматичния контрол на яркостта на екрана, да включите или изключите overdrive функцията.     
   Разход на електроенергия.
   Eizo FlexScan SX2762W, поради мощната си катодна подсветка, не е сред най-икономичните монитори - 125-130 W с фабрични настройки (яркостта е на макс), около 65-75 W след калибриране.     
   Качество на картината.
   Това е най-важната част от ревюто на всеки монитор. В случая обаче не очаквам изненади. Eizo SX2762W е модел от висок клас. Аз лично го определям като професионален монитор за графичен дизайн и компютърно проектиране. И недейте да спорите, особено като имаме предвид, че по нашите географски... дълбини в рекламните агенции съвсем непринудено се използват TN ментета. Е, ако бъдем пределно стриктни, можем да го определим като полупрофесионален монитор. Не съм сигурен обаче, колко човека в България биха си купили "баш професионален" монитор за 5-6 000 лева. Но, да продължим с обзора на SX2762W.
   Според руските колеги, с които коментирах странния шум в задната част на корпуса, моделът на Eizo е снабден с качествена H-IPS матрица, творение на вездесъщите корейци от LG. Тя е способна да изобрази 1.064 млрд. цвята. Панелът е 8-bit + AFRC, т. е. - "честен" 8 битов + възможността да се повиши до 10 битов чрез "симулация". Това (ненужно?) геройство се постига при използване на DisplayPort, с участието на (не)прилично добра видео карта и съответен софтуер. Цветовото покритие на SX2762W отговаря на 102% NTSC, 100% sRGB, 97.1% Adobe RGB. Eizo FlexScan SX2762W разполага също така с 16 битови програмируеми LUT (Look-Up Tables) - таблици на цветокорекция, чрез които се оптимизира цветопредаването и се зарежда ICC-профила на монитора. Та, както казах - изненади не се очакват, но ей така - от любопитство, извадихме колориметъра.           
   В първата таблица е отразено доколко е прецизно цветопредаването на монитора при фабрични настройки. Обозначава се с Delta E. Ако DeltaE >3 и с невъоръжено око се вижда, че цветовете са фалшиви, при DeltaE < 1 цветопредаването се счита за прецизно (по-ниска стойност - по-добре).
  

Eizo SX2762W - цветопредаване преди калибриране

   Да, представянето на Eizo SX2762W далеч не е блестящо, но да не бързаме с изводите - мониторите с прецизно фабрично калибриране се броят на пръсти, а това съществено се отразява и на цената.
    

Eizo SX2762W - цветопредаване след калибриране

   Значително по-добре. При всяка стойност на DeltaE < 1 цветопредаването се приема за прецизно. Наистина, повечето от мониторите, които сме тествали и са представени в тази таблица, показват малко по-добри резултати. Разликата обаче е минимална и на практика няма да се забележи. Е, в интерес на истината, очаквах малко повече от този модел на Eizo. Следващата таблица показва отчетените нива на черното. Измерва се в cd/m² (кандела на кв. метър). Тук също колкото са по-ниски стойностите - толкова по-добре:

Eizo SX2762W - ниво черен цвят

   Общо взето - стандартен резултат за монитор с IPS матрица. Да видим, какъв ще бъде контрастът (освен от нивата на черното, той зависи и от качествата на подсветката). Тук по-високите стойности са по-добри.  

Eizo SX2762W - контраст

   Не е идеално зле, но може и по-добре. При 27 инчовите монитори, които сме тествали, шампион е моделът EW2730V на BenQ (с MVA матрица). Ако ви е нужна информация за предимствата и недостатъците на LCD панелите - препоръчвам ви да прегледате публикацията за различните видове матрици при мониторите. Сега да продължим с ревюто на Eizo FlexScan SX2762W.
   За тези от вас, които не се интересуват чак толкова от технически подробности и вече им е станало скучно - кратко обобщение. След калибриране SX2762W ще ви осигури много качествена картина. Какво означава обаче качествена? Цветовете са абсолютно точни - това, което виждате на екрана ще видите отпечатано и на хартия (при качествен и добре настроен принтер). От друга страна, реалните цветове може да ви се сторят малко "постни", особено ако сте свикнали с безобразната шарения на евтините TN монитори.
   Преходите между отделните нюанси са плавни, без сегментация. Подсветката е качествена и равномерна. Тук трябва да се спомене и специалната DUE (Digital Uniformity Equalizer) технология на Eizo. Именно тя осигурява равномерност на подсветката и стабилизира изображението почти веднага след включване на монитора. Също така, SX2762W разполага с интелигентен сензор за оценка на осветлението в помещението и автоматично регулиране яркостта на екрана. Има и интегриран сензор за движение, който изключва монитора, когато не сте пред него.
   Високата разделителна способност на панела осигурява гладка картина с отлична детайлност (стандартен шрифт обаче ще изглежда по-дребен, което в съчетание с "искренето" на бял фон, натоварва зрението при дълга работа с текст). Eizo FlexScan SX2762W ще ви донесе истинско удоволствие при гледането на филми, подходящ е и за повечето съвременни игри. Въпреки това, мониторът не е нито мултимедиен, нито геймърски. Предназначен е за професионални графични дизайнери. Ако ви е нужен за гледане на филми и сърфиране в Интернет - има много по-подходящи и евтини модели. Графичните дизайнери, които намират монитора на Eizo твърде скъп, могат да погледнат модела на NEC - MultiSync PA271W, който е с около 1000 лв. по-евтин. А може да се поизчака още малко и за Dell U2713HM. Между другото, надявам се в най-скоро време да ви представя ревю и на този любопитен монитор, базиран на новата AH-IPS матрица, така че посещавайте ни по-често.  
   Ъгли на видимост.
   Професионална IPS матрица (8-bit + AFRC) - широки ъгли на видимост. Когато гледате монитора под ъгъл цветовете не се променят, не "избледняват до черно" (Fade To Black - прекрасна песен на Metallica :) ), както се случва при TN-ките. Контрастът се променя, но почти незабележимо. Без забележки.     
   Време за реакция на матрицата и забавяне на входния сигнал.
   Eizo SX2762W е монитор за графичен дизайн, не се позиционира като мултимедиен или геймърски. Времето за реакция при тази "тежка" H-IPS матрица естествено не може да бъде рекордно. При бързо движещи се обекти на моменти може да забележите размазване на контурите и разслояване на образа. По принцип, при активиране на overdrive функцията за "ускоряване" на пикселите, тези дефекти изчезват. Но често се появяват нови артефакти - светлият ореол например се заменя с тъмен. Тук инженерите на Eizo не са си давали много зор. Но не ги винете - хората за сметка на това са свършили много друга работа. Забавянето на входния сигнал, т. нар. input lag се дължи на електрониката на монитора (повече за този паразит, както и други полезни сведения за избора на монитор, можете да получите от тази публикация). По отношение на input lag-а FlexScan SX2762W се представя повече от достойно - средно 12 ms, напълно приличен резултат.
 

   Предимства и недостатъци на Eizo FlexScan SX2762W.

   Предимства: Високо качество на картината с много точно цветопредаване (след калибриране), разширен цветови обхват, възможност за прецизна настройка на изображението, голям 27 инчов екран с висока разделителна способност, стабилна стойка с пълна ергономична функционалност.
   Недостатъци: Сравнително слабо представяне при възпроизвеждане на черния цвят (съответно - средни стойности на контраста), има какво да се желае от overdrive функцията, за някои потребители - твърде агресивно AG покритие на екрана с изразен "кристален ефект".
   Надявам се, че тази статия ви е била от полза. Ако е така - моля, използвайте малките бутончета за споделяне под публикацията. Благодаря!  Още интересности и полезности можете да изберете от Съдържанието.

   Крум Маринов
  
   Заключение.
   Моделът SX2762W е достоен представител на серията FlexScan на именития японски производител Eizo. Без съмнение хората, които се занимават професионално с графичен дизайн, цифрова фотография и CAD проекти, ще му обърнат внимание. Мониторът е с 5 години гаранция, отговаря на ISO9241-307 class I стандарт за дефектни пиксели. Матрицата е H-IPS (8-bit+AFRC). Покрива 102% NTSC, 100% sRGB, 97.1% Adobe RGB. Може да не е Master of Puppets Monitors, но е сред най-добрите на нашия пазар. Всичко това е отлично, но... цената е сравнително висока. Към момента на написване на ревюто Eizo FlexScan SX2762W се продава на цена от 3050 до 3700 лв. О, да - впечатляваща разлика, така че ако решите да купите монитора - преглеждайте внимателно обявите в сайтовете на магазините за битова техника и на специализираните Интернет-магазини за
компютри, лаптопи, и монитори. Пък дано да попаднете и на по-изгодна ценова оферта.

8 коментара:

Анонимен

Евала за труда, момчета. Не лошо ревюто като за нашите условия. Гледам че имате проблеми с някакъв шум при тоа Eizo. А дали не е от охлаждащия вентилатор? Що не проверихте преди да се стряскате.

Калин

Анонимен

НЕ. Не си го купувайте за 3050 лева. Не си го купувайте и за 3700 лева. Купете си го от ???.com за 900 британски лири - това по курса за деня е точно 2050 лева. ТОЧНО 1100 лева по-малко от цената в на официалния вносител на Eizo за България.

"Бе, телефонните ум услуги на българите така и така са идиотско скъпи, че даже и за европейския пазар... те, българите, и без това са свикнали... Айде-е-е, слагай там 1100 лева надценка!"

Това са 65 (словом: шейсет и пет) процента надценка.

Анонимен

Разполагате ли с инструмента за хардуерна калибрация на Eizo EasyPix? Също така имате ли e-mail за връзка - не можах да намеря на сайта?

Борислав.

Анонимен

Здравей, Борислав

Нямаме под ръка EasyPix. И нямаме на блога форма за e-mail връзка. Не сме комерсиална организация. Не внасяме/продаваме/ремонтираме монитори. Всеки един от тримата е зает в различна сфера, просто когато имаме възможност се събираме за да тестваме модели, които са ни заинтересовали. Идеята на Крум е да предоставяме на потребителите независими ревюта на мониторите. Стараем се да описваме моделите обективно, като посочваме както положителните качества, така и откритите от нас недостатъци. Но не сме комерсиална организация и не се занимаваме с калибриране по домовете (ако това си имал предвид). За въпроси, свързани с ревютата, можеш да използваш формата за коментари след ревюто на съответния модел. А ако имаш някакво запитване, но не желаеш да се публикува - отбележи го в коментара и той няма да бъде публикуван.

Поздрави
Христо

Анонимен

Мислех да ви предложа да "даря" новия си монитор Eizo за ревю, а в замяна на това да ми го върнете калибриран - предполагам щеше да е изгодно и за двете страни, но както и да е - за сега ще трябва да мина без хардуерна калибрация, тъй като няма смисъл да давам 200 евра за уреда, който ще използвам еднократно.

ПП: Ако все пак знаете някой сервиз (или познат), който да разполага с уреда може да ми кажете - ще съм благодарен.

ППП: Публикувате по ваше усмотрение - ако имате нещо да добавите (например положителен отговор).

Борислав.

Анонимен

Здравей, Борислав

Реших все пак да публикувам коментара ти (надявам се, че нямаш нищо против), с идеята евентуално някой от читателите да се отзове. Не е лоша идея да пишеш и в някой от нашите хардуерни или фото- форуми.

И все пак - вероятно се занимаваш по-сериозно с графичен дизайн, в такъв случай един добър калибратор няма да ти бъде излишен.

Поздрави
Христо

P. S. Ние тримата живеем в различни градове и напоследък ни е все по-трудно да се събираме за нашите консилиуми на монитори. Ще имаме предвид твоето предложение, но не знам дали ще можем да се възползваме от него. Ако желаеш - можеш да оставиш за всеки случай някакви координати. А, да - вероятността да "изскочи" някой с нужния ти хардуер и софтуер за калибриране на Eizo-то не е много голяма, но все-пак - напиши от кой град си. А когато използваш формата за коментари - отбележи коя част от информацията искаш да се публикува и коя - не. Има хора, които не обичат да си обнародват личните мейли или телефони (което е напълно разбираемо).

Анонимен

Моля, дайте мнение и за по-новия и не толкова скъп:
EIZO EV2736WFS - около 1500 лв.

Ще върши ли работа за графичен дизайн в sRGB пространството.
Струва ли си парите на фона на другите 8 битови предложения.

Също, вярно ли е, че подобно на ШИМ управлението на подсветката, постигането на широк цветови обхват, чрез ФРЦ, също дразни очите?

Благодаря

Анонимен

Колега, аз също се оглеждам за нов монитор от среден до умерено висок клас. Все още не съм си харесал нищо, което да ме грабне и да кажа -това е. Затова в момента не мога да ти дам друга алтернатива, а и не зн. какви са ти изискванията.

Това Eizo EV2736WFS обаче не ти го препоръчвам. Мн. хора си мислят щом е Eizo - значи е супер. Глупости! Ако не знаеш, Eizo си плякат дори монитори с TN матрица. Имат си масови модели за балъците дето ще се хванат за престижното име. Eizo... my @ss, дето се казва.

Конкретно - това EV2736WFS е с по-леката PLS матрица на Samsung, не е дори читава IPS. Нищо особено. Е, айде - поне подсветката е с хибридно управление и при яркост над 20% няма ШИМ. Но пък има силно забележим GLOW - в доста форуми хората се оплакват. Горе-долу като качество на картината съответства на Dell U2713HM, обаче е с 400-500 лв. по-скъп. И защо? Защото е Eizo. Голем си праз. Лично аз не бих го взел.

Калин