18 април 2013 г.

Dell UltraSharp U2713H review

 

Ревю на Dell U2713H

27 инчов монитор за графичен дизайн с добър потенциал

© Крум Маринов


Dell U2713H



   Здравейте, уважаеми читатели. Вероятно нямате търпение да преминете направо към ревюто на U2713H - един от най-чаканите модели от серията UltraSharp на Dell за 2013 година. Ще ви помоля обаче преди това да прочетете и тези няколко реда...


   Крум, Марин и моя милост - Христо, нямаме претенциите да бъдем последна и висша инстанция в оценката на различните LCD монитори. Във всяка наша публикация неизбежно присъства и известна доза субективно отношение. Естествено - то иначе нямаше да бъде ревю, а просто изреждане на технически характеристики и резултати от тестове. Приемете обзора на Dell U2713H (а и всички останали ревюта) като споделяне на нашите лични впечатления, съпроводени с полезна (надявам се) информация за представянето на монитора в реални условия. Може би има хора, които не искат да им се дава акъл (ние не го и правим), може би на някой не му допадат нашите изводи (нормално - всеки има право на мнение). Но за мен е необяснима реакцията на някои читатели. Очевидно те не искат да приемат факта, че няма идеални монитори. Както Dell, така и Hewlett-Packard, че дори и Eizo имат монитори от различен клас, с различни характеристики. С различни качества, с различни предимства, но - и със своите недостатъци. В момента, в който прочетат нещо, което се разминава с написаното в официалния сайт на дадения производител, или с възторжените отзиви в търговските сайтове, тези хорица реагират много странно. Вдигат врява, досущ като монаси, докопали бъчвата с вино в килера на игумена. Пълнят форуми и коментари в сайтове със заключения относно нашето психическо здраве, поетично описват външния ни вид (Крум в един форум го бяха нарекли "оръфляк, който нагло оплюва най-великата фирма за производство на монитори", хе-хе). Добре - не искате да узнаете какви са реалните качества на даден монитор. Не ви харесва, че описваме неговите недостатъци. Ами тогава защо ви е да четете разни ревюта? И наистина ли смятате, че някой от нас си е поставил за цел да срине бизнеса на Dell, NEC, Samsung или LG? Та, ако случайно сте от този тип хора - може би по-добре ще бъде да не четете днешното ревю на модела UltraSharp U2713H - открихме (наред с положителните му качества) и някои "черни петънца". И така - пригответе си сребърните куршуми и светената вода, защото идва зловещият Крум (Страшния) Маринов...
   С уважение: Х. Христов


   Уф, най-после млъкна. Здравейте и от мен, редовни и нередовни :) читатели на нашите

ревюта на монитори. В действителност, за щастие (или - за съжаление?), вече не сме на тази възраст, че да роним сълзи заради груби нападки. Вашето мнение е важно за нас, но при условие, че критиката е конструктивна и дава полезна информация на останалите читатели. Затова - не се колебайте да използвате формата за коментари под днешната публикация, посветена на Dell UltraSharp U2713H. Но, да не губим повече време, започваме нашия обзор на този толкова чакан монитор. Надявам се, че нашият верен (по)читател Асен ще остане доволен - от доста време ни подканя.
   Dell U2713H е монитор от професионален клас, предназначен за хора, които сериозно се занимават с графичен дизайн. Но, тъй като мониторът е достатъчно евтин, с оглед на неговите впечатляващи характеристики, мисля, че би представлявал интерес и за графичните дизайнери-любители, а защо не - и за обикновените потребители, които търсят по-високо качество срещу парите си. От друга страна, тъй като цената на този 27 инчов монитор не е и толкова ниска - нормално е и нашите изисквания да бъдат по-строги. Да видим.

   Първи впечатления. Дизайн
   За разлика от разгледания в миналото ни ревю монитор на AOC, очевидно предназначен за масовия потребител, впечатляващ се от оригинални (но на моменти не много практични) дизайнерски решения и ярки етикети, U2713H изглежда може би малко скучно. Не търсете "черешката на тортата" в дизайна на този модел на Dell - такава просто няма. Мониторът е насочен към съвсем различна пазарна ниша. Професионалистите нямат нужда от разни шаренийки-простотийки. Те по достойнство ще оценят именно семплия и практичен дизайн, с който се отличава този представител на популярната серия UltraSharp на именитата американска корпорация. Строги линии, никакъв гланц, нищо, което да дразни или да разсейва погледа по време на работа. Същевременно, дизайнът не изглежда безличен, въпреки матовото покритие на корпуса. Ъглите са леко заоблени, придавайки усещане за плавно преливане на формите. Качеството на материалите е на прилично ниво, но това не може да се каже за качеството на сглобката (поне при нашия екземпляр, ревизия A00, Made in China). В някои места отделните части на корпуса не прилягат плътно една към друга, виждат се процепи. Искрено се надявам това да е някакво изключение. Впрочем, както се убедихме впоследствие, тези дефекти не се отразяват на работата на монитора. За пореден път благоприятно впечатление ни направи ергономичната стойка - масивна и достатъчно стабилна, с възможност за завъртане, наклон и промяна на височината на екрана. Тук - никакви претенции. Е, добре - за да бъдем напълно коректни, ще отбележим, че при натискане на бутоните е желателно да го правите с палеца, като останалите четири пръста придържат рамката откъм задната страна. В противен случай неизбежно ще успеете да поразклатите екрана. Но, поне според мен, това не е сериозен проблем. Профилът е тънък, теглото не е високо за монитор с 27 инчов екран - 6.3 кг. Задължително трябва да споменем и олекотеното матово покритие на екрана на U2713H. Може би е по-правилно да го наречем полугланцово - то не допуска появата на неприятни отблясъци и отражения при работа в по-силно осветено помещение, но при това не е твърде агресивно и не се забелязва т. нар. "кристален ефект", характерен за по-старото поколение монитори с IPS матрица. Да, най-после Dell, или по-точно LG (производител на панела) си взе поука и откликна на воплите на недоволните потребители. А може би причината се крие в набиращите популярност монитори на Samsung с тяхната PLS матрица? Кой знае... Бутоните за управление на менюто (с изключение на този за включване и изключване на монитора) са сензорни. Накратко, типично за последното поколение UltraSharp модели на Dell, виждаме един модерен LCD монитор с практичен и същевременно - елегантен дизайн.
     


   Технически характеристики на Dell U2713H

   Тип на матрицата: AH-IPS, GB-LED подсветка
   Размер на екрана: 27" (~68.5 cm)
   Разделителна способност на екрана: 2560x1440 (16:9)
   Време за реакция: 6 ms (GTG)
   Стъпка на пикселите:  0.231 mm
   Яркост:  350 cd/m²
   Контраст: 1 000:1 (естествен), 2 000 000:1 (динамичен)
   Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178°
   Други: DVI-D, HDMI, DisplayPort, mini DisplayPort, USB 3.0 x4,
   9-in-1 card reader, PbP и PiP, наклон, завъртане на стойката (включително - до

   положение "портрет") и промяна на височината, възможност за монтиране на стена

   Дълго време след появата на първите монитори с LED подсветка моделите, предназначени за професионално използване в сферата на дизайна, печата и фотографията, си оставаха екипирани с добрата стара катодна (CCFL) подсветка. Дисплеите с евтината (и толкова усърдно рекламирана) W-LED подсветка просто не бяха способни да осигурят нужния цветови обхват, който за много потребители е от първостепенно значение в тяхната работа. UltraSharp U2713H е един от първите представители на новото поколение монитори с IPS матрица и GB-LED подсветка. Цветовото пространство, което покрива този модел на Dell е 103% NTSC, 100% sRGB, 96,4% Adobe RGB, способен е да възпроизведе 1.07 милиарда цвята. Мониторът обаче не е реално 10-битов, а, както и повечето негови събратя в този клас, е снабден с 8-bit + FRC панел. От друга страна, това е напълно достатъчно за повечето професионални потребители. Така наречената AH-IPS матрица (поредната модификация на IPS), изделие, излязло от заводите на LG, в комбинация със споменатата GB-LED подсветка (вариант на мистериозната RGB LED, на образец от която досега не сме попадали), обещава да ни осигури възможно най-високо качество на картината. След малко ще проверим. Все пак - имайте предвид, че максимума ще можете да "изстискате" само ако използвате DisplayPort конектора, при това - при наличието на адекватна видеокарта и съответните програми, пригодени да работят в подобен режим. През DVI ще получите "само" 8 бита на канал.
  
   Конектори
   Портовете, с които разполага Dell U2713H, са изброени в описанието на техническите параметри, няколко реда по-нагоре. Както се казва - пълен комплект. Не е наличен само аналоговият D-Sub, но той на практика вече почти не се използва. За много потребители ще бъде от полза вграденият четец на карти 9 в 1. Поддържат се MS Pro HG, HSMS, MSPRO, Memory Stick Duo и Mini Secure Digital (с адаптер), MS Duo Secure Digital (Mini-SD), Secure Digital Card, TransFlash (SD, incl. SDHC), MultiMediaCard (MMC), макс. обем до 32 GB. Приятна добавка за някои потребители вероятно ще бъдат и наличните 4 броя USB, стандарт 3.0.  
              
   Меню
   Не виждам смисъл да изброявам всички настройки, достъп до които ви дава менюто на Dell U2713H. Професионалистите, за които всъщност е предназначен монитора, чудесно ще се ориентират и без моята помощ. Тези от вас, които се отличават с повишена любознателност, могат да прегледат това ревю на U2413. В него съм написал няколко реда по този въпрос. Само ще вметна, за да ви спестя време - когато стигнете до раздела Display Settings - изобщо не се занимавайте с опцията Smart Video Enhance. Марин и Христо половин час я ръчкаха и спориха дали в режим Movie картината изглежда най-добре. Глупости на колелета - напълно безполезна е тая... глупост (извинете ме за тавтологията). Виж, от полза може да ви бъде LCD Conditioning (ще намерите тази екстра в раздела Other Settings). По принцип предназначението е друго - служи за изчистване на "отпечатано" на екрана изображение, което понякога се получава при продължително задържане на екрана на статична картина. Но можете да използвате тази опция в магазина, за да проверите, дали няма някой "загинал" пиксел - в случай, че нямате под ръка флашка с нужните тестове.
           
   Разход на електроенергия
   Въпреки, че е с (уж) икономична LED подсветка, енергопотреблението при Dell U2713H изглежда доста високо, дори и за един 27 инчов монитор - 130 W. Спокойно - това са официалните данни за разход при 100% яркост на екрана. След калибриране нещата не изглеждат толкова страшно - около 35-40 W.
           
   Качество на картината
   Този модел от серията UltraSharp на Dell е монитор с разширен цветови обхват, предназначен за профи потребители, които сериозно се занимават с графичен дизайн, подготвят файлове за печат или обработват цифрови снимки. Този разширен цветови обхват обаче е, както обича да казва Христо, нож с две дръжки :). Човек трябва добре да знае за коя дръжка да се хване, а и как да я използва. Както вече споменахме, поради своята сравнително ниска цена, а същевременно - достатъчно високо качество и редица неоспорими достойнства, U2713H може да допадне и на по-непретенциозни дизайнери-любители, или просто на хора, които не се занимават с дизайн, но искат да получат нещо по-добро срещу парите си. В следващите няколко таблици са представени резултатите от нашите тестове на Dell U2713H. За читателите без никакви познания в тази област ще се постарая да дам нужните пояснения на достъпен език.
   Първата таблица показва точността на цветопредаване на монитора в стандартен режим, зададен фабрично. Тя се обозначава с DeltaE. При DeltaE >3 дори с невъоръжено око ще забележите, че цветовете не отговарят на действителните (например - тревата изглежда синя, а небето - лилаво). При DeltaE <1 цветопредаването се счита за прецизно (по-ниска стойност - по-добре).
  

Dell U2713H - цветопредаване преди калибриране



   Не бързайте с изводите - това са резултати, получени при фабрични настройки, първо включване на монитора. Колкото и да ви се струва странно - подобно безобразие често се среща при мониторите с разширен цветови обхват, дори и при тези, които са от по-висок професионален клас. Нещата коренно се променят след калибриране на монитора:
  

Dell U2713H - цветопредаване след калибриране



   Съвсем друго нещо, нали? Да припомним - стойностите под единица показват, че мониторът възпроизвежда цветовете перфектно. Следващата таблица отразява нивото на черния цвят. Измерва се в cd/m² (кандела на кв. метър). Един от главните недостатъци на IPS панелите, в сравнение с PVA/MVA мониторите е, че не могат да се похвалят с дълбоко и наситено черно, което е от значение не само при работа с различни програми, но и при гледане на филми и игри. И тук, колкото са по-ниски стойностите - толкова по-добре:


 
Dell U2713H - ниво на черния цвят
 
   Изненадващо добър резултат! Наистина съм удивен. Всъщност, очаквах, че U2713H ще се представи на нивото на 24 инчовия си събрат (и по отношение на цветопредаването, и по отношение на нивата на черното и контраста). Признавам - предположенията ми се оказаха неоправдани. Изложих се. А няма нищо чудно в цялата тази работа - макар и двата модела на Dell да са с AH-IPS матрици, и двете - 8-bit + FRC, производство на LG, но модификациите са различни. При U2713H е използвана LM270WQ3 (SL) (A1), при U2413 - LM240WU9 (SL) (A1). Интересно... При подобни екстремно ниски нива на черното (като за IPS-базиран монитор) с основание можем да очакваме и прилични стойности на контраста. Сега ще проверим...


Dell U2713H - контраст след калибриране

 
   Браво! Определено - в това отношение Dell успяха да ни изненадат приятно. Нека обаче да не забравяме, че нашите ревюта са предназначени не толкова за професионалистите, колкото за потребителите без много опит. В тази връзка - може би ще ви бъде от полза кратката статия посветена на избора на монитор.

   Така, сега да направим някои пояснения, които ще допълнят резултатите от тестовете. Високата разделителна способност на екрана (2560x1440 пиксела) на този 27 инчов монитор на Dell ви осигурява впечатляваща детйлност на изображението, цветовете (след калибриране) се възпроизвеждат прецизно и са максимално близки до естествените. При това U2713H е монитор с разширен цветови обхват и позволява изпълнението на специфични задачи на професионално ниво. Отличните нива на черното и високият естествен контраст, в съчетание с олекотеното полуматово покритие на екрана, са голям плюс при продължителна работа с текст. Както отбелязахме, Dell U2713H разполага с пълен набор конектори, а ергономичната стойка, с възможност за промяна на височината на екрана, допринася за комфорта по време на работа. Дотук -добре, направо чудесно! Но не бързайте да тичате към магазина с молба да ви завият в хартийка две-три бройки. Препоръчвам ви преди това да прочетете нашия обзор до края - възможни са и някои неприятни изненади... Първата от тях е, че дори и след калибриране не успяхме да се отървем от забелязващото се на моменти сегментиране на цветовете - преходът при някои нюанси не е плавен (т. нар. "бандинг"). Вероятно при прецизно хардуерно калибриране и директна комуникация с LUT на монитора този проблем ще изчезне, но - уви, поне ние нямахме такава възможност. Защо ли? Ще разберете след малко.

   Калибриране на Dell U2713H

   Мисля, че дори тези от вас, уважаеми читатели, които нямат никакъв опит, разбират - за максимално добри резултати трябва да се пипнат настройките на монитора, не може да го включиш и направо да започнеш да го ползваш. Е, вярно, има модели, които са прецизно фабрично калибрирани, има дори и такива, които изобщо нямат меню, като например представеният преди време 27 инчов монитор на Hewlett-Packard (интересно решение, наистина). Но в случая би било неоправдано да се вземе монитор от такъв клас и да не се използва пълноценно. Поради тази причина няма да обсъждаме варианта свързан с употребата на някоя от програмите за софтуерно калибриране "на око". Задължително е използването на калибратор. При Dell U2713H е предвидена и възможност за истинско хардуерно калибриране, като всички настройки се записват директно в 14-битовата LUT (Look Up Table) на монитора. Сериозна работа. Да, обаче... ще трябва да се снабдите и с един конкретен модел колориметър - X-Rite i1Display Pro (струва около 450-500 лв., ако не се лъжа). С друг колориметър няма да стане номера, уви. Ами, браво... От друга страна, не бива да хвърляме всички камъни по прозорците на офиса на Dell. Съвсем случайно разработчикът на софтуера, нужен за това прецизно хардуерно калибриране, както и на въпросния калибратор, е една и съща корпорация. Ах, какво съвпадение... И разбира се, съвсем случайно, останалите модели и марки калибратори не са съвместими. Съответно - не могат да се използват. Е - много важно, не е болка за кихане. Не лоши резултати ще получите и при калибриране без бъркане в LUT на монитора. Това, че в чинията ви има десерт не означава задължително, че трябва да го изядете, нали? Можете просто да му се радвате от разстояние - както котка се радва на врабче, кацнало върху комина на съседната къща.
   Както и да е... Да не забравя да отбележа, че всяка бройка от UltraSharp U2713H е индивидуално тествана и разполага с два режима с фабрична калибрация на цветовете, за което в документацията е приложен съответният сертификат. Можете да ги използвате евентуално, но трябва да знаете, че ако направите самостоятелно измервания с колориметър, получените резултати едва ли ще съвпаднат с официалните данни. По-добро е представянето в sRGB (поне при нашата бройка), този режим е препоръчително да се използва от потребителите с по-малко опит, които евентуално нямат идея как и за какво да използват разширения цветови обхват на монитора. При Adobe RGB резултатите доста се разминаваха със стойностите, заявени от Dell. Това обаче е напълно естествено - зависи какво устройство използвате, зависи и от самата видеокарта, с която е снабден вашият компютър. Между другото, поради същите причини и резултатите от нашите тестове не е задължително да съвпаднат 100% с показателите на вашия монитор, освен това, винаги има разлики между отделните бройки. Така че приемете изложената тук информация като ориентир за качествата и представянето на този модел на Dell, но не очаквайте вашата конкретна бройка (ако решите да купите монитора) да "одере кожата" на тествания от нас екземпляр.

           
   Ъгли на видимост
   Едно от главните предимства на IPS матриците, наред с по-точното цветопредаване, са широките ъгли на видимост. Dell U2713H превъзхожда в това отношение мониторите с VA матрици и особено - тези с евтини TN панели. Е, това 178° (най-вече - по вертикала) е малко пресилено - все пак се забелязва известна промяна на изображението. Впрочем, мисля, че на повечето потребители няма да им направи впечатление - при нормални условия едва ли някой ще се опитва да гледа екрана на монитора положил глава на бюрото. 
           
   Време за реакция на матрицата и забавяне на входния сигнал
   Заявеното време за отклик на матрицата е 6 ms (при преход между нюанси на сивото, разбира се). Което пък директно подсказва, че при този монитор е използвана технологията overdrive за ускоряване на пикселите. Това отново е нож с две... дръжки. Какъв е проблемът ли? Тази технология, наричана още RTC (Response Time Compensation) е предназначена да намали дефектите в картината при изобразяване на екрана на бързо движещи се обекти. В някои случаи тя върши чудесна работа и забележимо намалява характерното за LCD мониторите и LCD телевизорите разслояване на образа и "тушира" появяващите се "призрачни сенки". Медалът обаче си има и обратна страна - в някои случаи подаваните RTC импулси са твърде агресивни и на мястото на отстранените дефекти внасят нови артефакти. Казахме - нож с две дръжки :). Само че в случая не можете да хванете нито едната, нито другата дръжка. Минимумът, за който би трябвало да се погрижат инженерите на Dell, е да ни предоставят възможност да включваме и изключваме тази опция. Да, но такава възможност няма. Съответно, няма и възможност за регулиране на силата на подаваните импулси. Срамота. Все пак не говорим за някакъв евтин монитор от масовия клас. Всъщност, дали това е голям проблем? Трябва ли да се захващаме за такива дреболии? Ами - да, трябва. Този overdrive, поне в случая с нашата бройка U2713H, е настроен по безобразен начин. Не говорим за някакви бързи игри или високоскоростни сцени в екшън филми. При най-обикновена ежедневна работа, като например влачене на диалогов прозорец на някоя програма (особено ако в него има цветни елементи) се появяват толкова артефакти, колкото са неканените гости на голяма селска сватба. Не, сериозно - не е приемливо при монитор от такъв клас да се "наслаждаваш" на сини или лилави контури около движещите се на екрана обекти. Разбира се, не твърдя, че това е нещо, което ще се набива на очи постоянно, зависи и с какво зрение сте и до колко сте претенциозни. Но ще повторя - при монитор от подобен клас би трябвало да има възможност за регулиране и съответно - за включване и изключване на overdrive функцията. Възможно е (или поне се надявам) при следващите ревизии на монитора този пропуск да бъде отстранен.
   Забавянето на входния сигнал (input lag), свързано вече с елктрониката на монитора, е друга история. Тук нещата не са пряко свързани със структурата на матрицата, но имат своето значение за качеството на картината при отразяване на бързо движещи се обекти на екрана на Dell U2713H. За съжаление, и в това отношение има какво да се желае. Дори в режим Game максимумът може да надхвърли 25 ms. В останалите режими стойностите надвишават 30 ms. За да бъдем обективни, трябва да отбележим, че това е проблем най-вече за сериозните геймъри, които вероятно няма да останат доволни. От друга страна, U2713H не претендира да бъде геймърски монитор. Неговото предназначение е съвсем друго, а и по принцип има някаква закономерност - колкото е по-голям диагоналът на екрана и колкото е по-качествена матрицата, особено когато говорим за LCD монитори с разширен цветови обхват - толкова обикновено са по-високи отчетените нива на input lag.
        
   Подсветка
   При измерване на равномерността на подсветката на UltraSharp U2713H в различните точки на екрана (преди да бъде активирана функцията Uniformity Compensation) получаваме отклонение до 22%. Срам и позор! Подобни резултати никак няма да се харесат на взискателните професионалисти. Споменатата функция за компенсиране на неравномерността на подсветката е нещо ново за мониторите на Dell. Тя е въведена очевидно по примера на професионалните модели на Eizo и NEC. За съжаление Uniformity Compensation не е достъпна във всички режими. Да - за съжаление, защото въпреки критичните отзиви на много колеги, поне в нашия случай определено се забеляза подобрение. Номерът обаче е - забележете - първо да настроите адекватно яркостта, едва след това да активирате функцията Uniformity Compensation. В противен случай полза от нея наистина няма. Това е важен момент, защото мониторът на Dell има и достатъчно забележими проблеми с равномерността на цветовата температура. При неактивна функция Uniformity Compensation при тестваната от нас бройка U2713H на бял фон ясно се забелязваше, че лявата половина на екрана е "обогатена" с паразитен зелен оттенък, а дясната забележимо розовее.


Dell U2713H - неравномерност на цветовата температура


   Всичко това е много тъжно, да... За сметка на това, при тестовете на черен фон в затъмнена стая не забелязахме някакво сериозно избиване на подсветката в ъглите (т. нар. backlight bleeding). Направих си труда обаче да поровя из различни чужди форуми, за да събера повече мнения от потребители, които са закупили този модел. Оказва се, че се срещат и не много читави бройки, подобни на "нашия" UltraSharp U2713HM, който ни разочарова преди време със своята ужасна подсветка. Впрочем, може би просто ние не сме извадили късмет, така че по-непретенциозните потребители, на които не им е нужен монитор с разширен цветови обхват, следва да му обърнат сериозно внимание. И да - забележете, U2713H и U2713HM, въпреки голямата прилика в обозначенията, са два различни модела на Dell, предназначени за различен тип потребители, мониторите са с различни характеристики и възможности.
   Друг важен момент, който вълнува много потребители, е дали се използва ШИМ (широчинно-импулсна модулация) за управлението на подсветката на U2713H. Тази технология довежда до неприятно трептене на изображението на екрана. Не всеки е в еднаква степен чувствителен към него, но е доказано, че влиянието върху човешкото зрение (а от там - върху общото самочувствие) не може да се определи като положително. За щастие, при тествания днес модел на Dell тази гадорийка не се използва - силата на подсветката се регулира чрез постоянен електрически ток, без да се прибягва до ШИМ.  
        

   Предимства и недостатъци на Dell U2713H, цена

   Предимства: Практичен дизайн, отличаващ се със своята висока ергономичност, добро качество на материалите, използвани за изработката на корпуса и стойката на монитора, пълен набор конектори (включително USB 3.0 и четец на карти), разширен цветови обхват (необходим обаче само на професионалистите, които умеят да го използват), впечатляващи нива на черния цвят и контраста, прецизно цветопредаване и широки ъгли на видимост, екран с олекотено матово покритие без "кристализация", не се използва ШИМ при управление силата на подсветката.
   Недостатъци: Няма възможност за регулиране на overdrive функцията, сравнително висок input lag, брутално ограничена възможност за хардуерно калибриране (което я прави на практика неизползваема), при деактивирана функция Uniformity Compensation се забелязват паразитни оттенъци в двете половини на екрана (а самата функция не е достъпна в повечето режими и се "заключва" в случай, че решите да коригирате яркостта на екрана впоследствие), забелязва се "бандинг" - при някои оттенъци цветовете не преливат плавно, поне при нашата бройка има какво да се желае от качеството на сглобката.
   Цената на UltraSharp U2713H към момента на написване на това ревю се движи в границите 1250-1350 лв. Можем да кажем, че това е един от най-евтините 27 инчови монитори от професионален клас, предназначени за графичен дизайн, подготовка на файлове за печат и обработка на цифрови снимки.
  
   Заключение
   Да, цената на Dell U2713H по принцип не е висока, с оглед на неговите характеристики и безспорните му достойнства. Въпреки това ми е трудно да дам еднозначно положителна оценка на този монитор на Dell. По принцип той би могъл да стане достоен наследник на стария H-IPS базиран U2711 с катодна подсветка (който все по-трудно се намира по магазините). Всеки един от споменатите недостатъци на фона на очевидните предимства естествено бледнее и би могъл да бъде пренебрегнат. Но там е работата, че тези недостатъци не са един и два. За пореден път Dell сякаш избързват да пуснат на пазара поредният си "хит", без да доизгладят нещата. Печено-недопечено. Добър потенциал, неоспорими достойнства, но и - очевидни недостатъци, повечето от които могат да бъдат отстранени. Да, ама засега не са. Наличието им е недопустимо при монитор, който претендира да се позиционира във високия клас. От тук нататък остава да чакаме следващите ревизии на монитора (ако не се лъжа, вече е излязла ревизия A01). Колко на брой обаче ще бъдат тези ревизии? Времето ще покаже... На този етап ви препоръчвам много да внимавате при покупката на Dell UltraSharp U2713H, особено, ако е ревизия A00, подобно на монитора, чиито тестове ви представихме в нашия обзор. От друга страна, както не веднъж съм подчертавал, между отделните монитори има достатъчно големи разлики, така че е напълно възможно да попаднете на прилична бройка. Преглеждайте редовно обявите в Интернет и ако попаднете на изгодна оферта с достатъчно ниска цена - вижте монитора на живо и ако ви удовлетворява - не се колебайте да го купите. Пожелавам ви късмет!
           
   Крум Маринов  

   В случай, че това ревю ви е било от полза - моля да ни подкрепите като препоръчате тази статия на ваши познати. Бутончета за споделяне в социалните мрежи ще намерите под публикацията. Благодаря! А в случай, че не сте съгласни с нещо от написаното в горните редове - не се колебайте да оставите своя коментар - вашето мнение е от значение за нас, а може да помогне и на много други читатели.    
   Други статии можете да изберете от съдържанието на блога.

18 коментара:

Анонимен

впечатляваща детйлност на изображението.

Глупост и пак глупост!!!! При големина на пиксела 0.231 см и тая надута резолюция освен да си извадите очите друго няма да получите. аман от тия фалшиви реклами!!!! Иконките на десктопа ше ги гледате с лупа а буквите ще са ви като мравки. Един сайт не може да разгледаш като хората при тая резолюция на екрана. Изобщо и не четох другото. Не знам кой ви плаща да ги пишете тия реклами. Иначе в началото - ние пишем за реалните качества на мониторите LOL.....

смешници

Анонимен

Първо и най-паче искам да благодаря на Крум, Марин и Христо за труда и безпристрастната оценка!
Реднек-а от първия коментар, го пропускам - там проблема явно е генетичен...
И аз доста почетох в чуждоезични сайтове и форуми и ревюто ви отразява глождещата ме напоследък мисъл, че и тази ревизия на LG, с всичкия си блясък и барок, все пак има много трески за дялане.
Мно-о-о-го жалко.
Това обяснява /може би/ и забавянето от Еизо и НЕК на техните издания.
Два пъти прочетох ревюто ви, в търсене на емоцията на ревюиращите - може да звучи странно, но винаги има паралелни сюжетни линии, особено когато пише и тества повече от един. Мисля, че се оправих и решението ми е: няма да го купувам.
Неравномерноста на цветовата температура и бандинга при преходи в полутон определено ще ми пречат в ежедневната работа. Щеше да е революция за тези пари и параметри да има и "свободна" хардуеърна калибрация - това не ме учудва.
Виноги получаваме това, за което плащаме - уви! :)
Асен

Анонимен

По повод на коментар 1):
"При големина на пиксела 0.231 см" - ето това е смешно. А ако човек не може да си настрои големината на шрифтовете и иконите на десктопа и не знае, че всеки браузър има възможност за zoom на разглежданите страници - по-добре да не коментира неща, от които нищо не разбира.

По повод на коментар 2):
Колега, каква революция? Скъп, евтин - какво значение има? Предвидена е възможност за хардуерно калибриране, описано е в анонсите - и хоп - в един момент ставаш заложник на корпоративни интереси. Дано някой да се сети да съди X-Rite. Шибани монополисти. Защо ме задължават да купя точно техния калибратор? (въпреки че е много добър)

Към автора на ревюто:
Не ви ли се струва, че с това ревю подвеждате читателите? Много критика, много нещо. А сами признавате, че сте тествали ревизия A00 на монитора... Естествено е да има някои недоработки - говорим за напълно суров материал. Ами вземете за вашите тестове готов продукт, пък тогава правете изводи...

Поздрави
Михаил Цацов

monitoribg

Интерсна ситуация се получава... Според първия коментар правим реклама на U2713H, според третия - без основание критикуваме Dell. То е ясно, че не можем да угодим на всеки, но чак пък такова разминаване в мненията...

Г-н Михаил Цацов, позволете ми все пак да не се съглася с вас. Какво означава за вас "готов продукт"? Мониторът, който тествахме (може би това наистина трябваше да спомена в ревюто) не е някаква демонстрационна бройка. Закупен е от познат на наш приятел преди около месец от търговската мрежа. По напълно нормален начин - като всеки друг монитор. Така попадна в нашите ръце. Съответно - ние описваме резултатите от тестовете на тази конкретна бройка. Няколко пъти в ревюто подчертавам, че между отделните бройки има разлика. Но съм описал това, което видяхме с очите си, съжалявам. Нямаме възможност да тестваме 10 или 100 бройки, за да направим някакво статистическо обобщение. И всеки път повтарям - ревютата трябва да служат само като ориентир. Ако проявявате интерес към модела - задължително е да го видите лично!

Колкото до ревизията... Dell имат тази наклонност - пускат модела в продажба, пък после с течение на времето доизглаждат нещата. U2312HM вече стигна до 6-та ревизия, ако не се лъжа. Но при U2713H и в момента се продават бройки ревизия A00. Възможно е някой от нашите читатели да попадне на такава - за него ревюто ще бъде от полза, надявам се. А ако чакаме ревизия A10, ще трябва да напишем обзора след 1-2 години, когато за никого няма да е от полза :)

Крум

Анонимен

Г-н Михаил Цацов,
не е нужно да обяснявам каква е разликата между скъп и евтин. Ако не я разбирате, не знам как изобщо пазарувате???
Наличието на хардуеърна калибрация в 27 и 30 инчовите нови монитори на Dell, е възможна благодарение на пари, които X-Rite плащат на Dell за всяка бройка. X-Rite са автори на софтуеъра и имат запазени права над него.
Монитори с много по-скромни размери, притежаващи хардуеърна калибрация са на почти двойна цена.
Същото щеше да се случи и с тези модели на Dell, ако X-Rite не плащаха.
Асен

Анонимен

А не е ли проблем за профи ползване, че е 16:9 ?

monitoribg

Няма връзка между съотношението на страните и класа на монитора.

16:9, 16:10, 21:9 - всеки избира според личните нужди и предпочитания. 16:10 не е по-"профи" от 16:9 - осигурява повече работно пространство по вертикала, но има потребители, на които то не е нужно и са напълно щастливи с екран, който има съотношение на страните 16:9...

Крум

Анонимен

@Анонимен: А не е ли проблем за профи ползване, че е 16:9?
20 април 2013, 20:10

Няма 27" 16:10! Ако искаш голям 16:10 - скачай на 30". :)
1440 срещу 1600 пиксела.

Анонимен

Ц-ц-ц, и тук едни разбирачи...

Има монитори с екран 27 инча и съотношение 16:10. Това, че вие не сте виждали не означава, че такива няма! Пример - Eizo FlexScan SX2761WK

Колегата Асен моля да обясни - за какво X-Rite плащат на Dell? И откъде подобна информация?
Мисълта ми беше ясна - възмутен съм от това жалко изнудване. Защо задължават хората да купуват калибратора на X-Rite? Аз какво да правя, след като вече си имам чудесен колориметър? Рекламират възможността за хард. калибриране, а на практика човек не може да се възползва от нея. Не виждам при това положение как Dell може да претендира, че това е професионален монитор?! Моделчето директно заминава в дъното на класацията.

Михаил

Анонимен

Като цяло един съвет:

Ако ви трябва монитор избирайте от фирмите с имена на кученца: Барко, Ейзо, Ласи, Хазро...

Така наречените "солидно звучащи" като: ЕЙЧ ПИ! САМ-СУНГ! ДЕЛ!!!... тях по-добре ги пропуснете.

Анонимен

Човече, Eizo FlexScan SX2761W - сериозно ли даваш за пример монитор от 2007-ма година, който отдавна не е на пазара???
Наслаждавай се на 1920 х 1200 върху 27" PVA и Dot Pitch - 0.303mm.
Имаше и 14" тръби - виждал съм и съм имал.
Поздрави,
Трифон

Анонимен

Това Eizo го дадох само като пример, за него се сетих на прима виста, защото съм работил на такъв монитор. Нека да не издребняваме ;). При желание човек може да намери и други /по-нови/ модели с диагонал 27 инча и съотношение на страните 16:10. Иначе това Eizo още се предлага на пазара. И между другото, смятам че качествената PVA матрица е за предпочитане пред подрязаните варианти на IPS, с които са голяма част от мониторите на Dell и LG. Но да не влизаме в спорове, защото няма смисъл, а и темата е за Dell U2713H, не за Eizo.

Анонимен

Хубаво ревю с достатъчно информация.
С една малка забележка - очевидно знаете, че специално този U2713H, който описвате тук, не е производство на Dell, а на Benq . Мисля че това уточнение разяснява много неща :) , но защо не го споменавате? Какво - страх ви е, че ще ви оплюят разни пикльовци по форумите - че нападате "най-великата марка на света"? Колегата по-горе вече го е написал - ако търсите качество - изберете монитор с име на кученце (това ми хареса!). Dell са добър вариант при масовия/среден клас монитори. Но по-нагоре - не!

Анонимен

Леле братле направо ме са6тиса.
Как така монитора е производство на бенк? Дел тогава какво у4астие имат-матрицата на LG, останалото от benq... Май само едното лого е на Dell, б@си 4удото...

Анонимен

Много полезен сайт, ама май малко сте объркали цветовете.
Moнитора е 16.7млн цвята, а не 1+ млрд. Ето й линк от официалният сайт http://www.dell.com/bg/business/p/dell-u2713hm/pd

Анонимен

Не, няма грешка!

Виновни са Dell :)

Много хора се объркват, заради приликата в наименованията на моделите.

Това ревю е за Dell U2713H, който е с разширен цветови обхват и е предназначен за графични дизайнери.

Не го бъркайте с U2713HM (за който сте дали линка). Той е монитор от по-нисък клас и е със стандартен цветови обхват. Ако ви е интересно - можете да прегледате неговото ревю ето тук:

http://www.monitoribg.com/2012/10/dell-ultrasharp-u2713hm-review.html

Поздрави,
Христо

Анонимен

Привет на екипа, прочетох с интерес ревюто на Dell U2713H, без претенции, че съм разбрал всички технически термини,
тъй като материята с която професионално се занимавам е доста далеч от техника и електроника.
Попаднах на ревюто, докато си търсех подходящ монитор за обработка на фотографии.НЕ съм професионален графичен дизайнер, или фотограф-
в смисъл, че не съм изкарал и лев от фотография, но за сметка на това съм вложил доста средства и време в хобито си.
Снимки за печат обработвам инцидентно,предимно ги разглеждам от екрана на компютъра.Въпросите,които си зададох
след прочитане на ревюто са няколко и от отговорите им зависи, дали това е моят монитор,
или трябва да се насоча към друга марка/клас монитори.
1.Необходима ли е хардуерна калибрация със споменатия калибратор, при положение, че рядко печатам снимки?
2.До колко калибрация "през видеокартата",с друга марка калибратор може да замести "хардуерната"?
3.Ще има ли разлика в цветовете на снимката, по отношение на нюансите при некалибриран и калибриран монитор,
когато разглеждам снимките от екрана на компютъра?- отговорът е очевидно да, по отношение на достоверността,
но ме интересува "палитрата", ще даде ли калибрирания повече нюанси?
4.Споменатия overdrive ефект ще повлияе ли негативно при гледане на филми с динамични сцени,
или само ще оставя следи при преместване на прозорци с курсора он едно мядто на друго по екрана.
5.Как да се ориентираме , коя ревизия е монитора, в ревюто препоръчвате А01 и нагоре?
6. В началото на ревюто споменавате : " Все пак - имайте предвид, че максимума ще можете да "изстискате" само ако използвате DisplayPort конектора,
при това - при наличието на адекватна видеокарта и съответните програми, пригодени да работят в подобен режим."Видеокартата в конфигурацията ми е
ATI Radeon HD 5670, няма DisplayPort, в момента е вързана с HDMI за монитора.Необходима ли е нова видеокарта?
Ще разгледам и другите ви ревюта, нямам предпочитания към конкретна марка, или модел.Държа на 27 инчов модел с достоверно цветопредаване и
щадящ максимално зрението- приемам препoръки и съвети всякакви, - в рамките на закона и морала :)!

Стоян Пв.

Анонимен

Здравей, Стоян

Извинявай, че ти отговарям със закъснение - Крум е извън страната, ние с Марин сме отпускари :)

Калибрацията на монитор от подобен клас е задължителна. Картината ще бъде по-качествена във всяко едно отношение. В твоя случай не е наложително да "бъркаш" в LUT на монитора (въпреки че настройката ще бъде по-прецизна, включително и на нюансите), така че може да се използва и друг колориметър - няма смисъл да даваш пари за X-Rite i1Display Pro.

При гледане на филми много зависи и от качеството на изходния материал. Същевременно при LCD мониторите неизбежно на моменти се проявява характерното "мазане" на картината. Но за това общо взето няма за какво да се тревожиш - в повечето случаи едва ли ще му обърнеш внимание.

Коя ревизия е монитора и къде е произведен, е указано на стикера, залепен на задния панел.

С видеокартите не съм много на "ти" - може би е добре да попиташ колегите в някой от хардуерните ни форуми. През HDMI максималната разделителна способност е само 1920x1200. Ако не се лъжа обаче, ATI Radeon HD 5670 има DisplayPort.

Поздрави,
Христо