31 май 2011 г.

NEC EA231WMi review

NEC EA231WMi

LCD монитор 
NEC EA231WMi


Тип на матрицата: e-IPS
Размер на екрана:
23" (58.42 cm)
Резолюция: 1920x1080
Време за реакция:
14 ms (B2B)*
Стъпка на пикселите: 0.265 mm
Яркост: 270 cd/m²
Контраст: 3 000:1 (динамичен)
Ъгъл на видимост:
H/V - 178°/178° 
Други: VGA, DVI, DisplayPort
цена ~700.00 лв.




  


 Ревю на NEC EA231WMi
=====================
    © Крум Маринов


   Това ревю на модела EA231WMi ще започнем със следното съобщение:
NEC е марка, която е добре позната сред специалистите. По принцип произвежда изключително качествени LCD монитори от професионален и полупрофесионален клас...

    NEC EA231WMi е с e-IPS матрица и както изглежда, задачата му е да премери сили с популярните монитори от U-серията на Dell (за сравнение можете да погледнете ревюто на
 Dell U2311H или Dell U2410).
   За мен лично, ако един LCD монитор не е предназначен основно за 3D игри, изборът следва да бъде между IPS или VA матрица (можете да прочетете малко повече за 
видовете матрици ТУК). И честно казано, предпочитам IPS технологията, но това е чисто субективно мнение, VA матриците в някои аспекти определено са по-добри. Но да се върнем към нашия английски, ъ-ъ-ъ, хъм... така де, японски пациент NEC EA231WMi. Английският пациент е един друг филм.    Дизайнът на монитора на мен лично не ми допада, но говоря само за външния вид. Иначе корпусът е изработен от изключително качествена пластмаса. Също така (и това е много важно!) този монитор на NEC се отличава със забележителна ергономична функционалност. Можете да променяте височината и наклона, както и да връткате монитора в различни посоки. Даже можете да го обърнете така, че да застане в положение "портрет". На гърба на монитора (че къде ли другаде?) са входовете - VGA (на кого ли му е притрябвал?), DVI, DisplayPort и два USB порта. За по-голямо удобство странично са лепнати още два такива, както и вход за слушалки.
   Понеже е творение на НЕК (Национална Електрическа Компания, ама не наш'та, а японската), EA231WMi е доста пестелив откъм енергопотребление - след като го настроите, няма да харчи повече от 25-30 W. Ако не сте особено впечатлени - погледнете за справка колко гълта
HP ZR24W. Погледнахте ли? Погледнете, погледнете, ще почакам... Е? Ноу комЕнт, нали!
   Екранното меню на NEC EA231WMi определено впечатлява - цял куп фабрично зададени режими. Това е добре дошло за всички, които искат да си настроят картината така, както на тях им се харесва, но същевременно мразят да си губят времето в ръчкане на разни бутони и в настройване на всеки един параметър поотделно. Между другото, мониторът има опция и за автоматично регулиране на яркостта. Хитро.
   Качеството на картината при EA231WMi не е идеално лошо, но не е и впечатляващо добро. Говоря обаче за предварителните фабрични настройки. Общо взето, мониторът предава цветовете достатъчно вярно. Така и трябва - нали е с IPS матрица, а не с някоя глупава TN-ка. Да видим обаче, какво може да се пипне по настройките.
   Калибриране на NEC EA231WMi. Ориентировъчните настройки са следните:
яркост - 30-35, контраст - 45-55, червено - 83-85, зелено - 70-75, синьо - 68-73. Всичко това - при избран профил sRGB и изключени автоматично регулиране на яркостта и еко-режим. Пак ще напомня обаче - има разлика между партидите монитори, освен това, аз съм далтонист :). Сега сериозно. Ако смятате да използвате монитора за цветен печат - препоръчвам ви да му направите поне софтуерно калибриране. В Нета без проблем ще намерите някоя подходяща програма. Освен това, има значение и какъв е принтера ви, съответно - как е настроен.Така че, няма как - ще трябва да отделите малко повече време. За сметка на това, ще се убедите, че този модел на NEC е не само добър офис монитор (като такъв го представя производителя), но и добър избор за графичен дизайн и обработка на снимки (с Photoshop и други подобни програми). В крайна сметка най-отговорно мога да кажа, че EA231WMi е достоен съперник на Dell U2410 по отношение на вярното предаване на цветовете.
   Разделителната способност или резолюцията, както още я наричат, е т. нар. Full HD - 1920x1080. Това вече не учудва никого, защото се превърна в стандарт (доста изгоден за производителите, разбира се). В наши дни и в нашата България много трудно ще намерите LCD монитор на 1920x1200 и съотношение на страните 16:10. Е, два-три модела има -
например HP ZR24W или Dell U2410, но наистина, изборът не е голям.   Да продължим обаче с ревюто, или по нашенски казано - с обзора на NEC EA231WMi.
   Нивото на черното, което има значение при предаване на по-тъмните сцени (не, нямах точно това предвид, палавник такъв) не е толкова добро, колкото при мониторите с VA матрица, но е малко по-добро в сравнение с Dell U2410. Подсветката при EA231WMi е равномерна (браво, незнайни труженици от заводите на NEC), поне такава беше при двата монитора, които успях по-обстойно да огледам.
   Време за реакция на матрицата. Какво за Нео? Какъв Нео? А-а-а, сега зацепих. Не бе, тука за друга матрица говорим. Та, то не е толкова впечатляващо, има какво да се желае. От друга страна, NEC EA231WMi въобще не се бута при геймърските монитори. Много ясно, че дори Samsung 2233rz (който, by the way, е първия 120 херцов монитор) е по-бърз, да не говорим за по-новите чудовища. Сравняваме го с Dell U2410, нали за това стана дума в началото на нашето ревю (ха сега да видим, кой не е внимавал в час :) ). В това отношение Dell са с едни гърди напред - U2410 е малко по- добър от разглеждания модел на NEC. Е, ако сравняваме изображенията на екраните на мониторите, е точно обратното :)...
* Обърнете внимание обаче - даденото време за реакция е при преход черно-бяло-черно, т. е. - реално (доколкото е възможно такова нещо), а не менташкото от сиво до сиво.
   Ъгли на виждане. Едно от предимствата на IPS матриците е това, че качеството на
картината се запазва дори когато гледате монитора по ъгъл. Разбира се, има и модели, които не се представят чак толкова добре, но това не се отнася за EA231WMi.
   Окончателна присъда :). NEC EA231WMi заема достойно място сред мониторите с IPS матрица. Като качество на картината и вярно предаване на цветовете, успешно се конкурира с Железния юмрук Dell U2410, да не говорим за Дървения крак (всеки монитор с TN матрица). В сравнение с много други LCD монитори, фабричните настройки при NEC EA231WMi не са отчайващо зле, а менюто предлага богат набор от предварително зададени режими. Ъглите на виждане са достатъчно широки, стойката позволява да си регулирате позицията на монитора по удобен за вас начин, има вградена функция за регулиране на яркостта (ако се занимавате с графичен дизайн и печат, по-добре е да изключите тази опция обаче). По-сериозни претенции можем да имаме единствено по отношение на времето за реакция и нивото на черното.
   Предимства и недостатъци на NEC EA231WMi - в няколко реда.
Предимства - IPS матрица, осигуряваща достатъчно вярно цветопредаване, ергономичност, широки ъгли на виждане, цена (има и по-евтини - например Dell U2311H, но има и по-скъпи - например Dell U2410).
Недостатъци - ниво на черното, време за реакция.
   Накратко, NEC EA231WMi е един от най-добрите монитори, които могат да се намерят на нашия пазар, а цената е приемлива за тези, които държат на качеството. Ще ви върши отлична работа в офиса, подходящ е за хора, които се занимават с графичен дизайн и предпечат.

   В случай, че това ревю на NEC EA231WMi ви е било от полза или намирате мацката на екрана на монитора за достатъчно симпатична - моля, използвайте бутоните за споделяне под статията. Благодаря!
   © Крум Маринов


   Още статии и ревюта - от СЪДЪРЖАНИЕТО.

5 коментара:

Анонимен

he weblog was how do i say it… relevant, finally something that helped me. Many thanks

Анонимен

Велик пост. Не мога да чакам, за да прочетете следващите такива:)

monitoribg

Да, това е една от по-веселите ранни статии :)

Новите са по-сериозни. За всекиго по нещо, както се казва.

Колкото до монитора - наистина не е никак лош. При това е един от по-евтините модели на NEC. Вярно - матрицата е e-IPS, но качеството ѝ е много добро, както и на монитора като цяло.

Крум

Unknown

Zdraveite monitordjii.... predvaritelno se izvinqvam che pisha na latinica,no v momenta sam bez monitor i pisha ot telefona. Skoro si vzeh benq bl2411pt i ostanah silno razo4erovan... dori na 2% qrkost monitora taka sveti che shte mi izvadi ochite + tova e adski golqm i nadpisite se gubqt na fona na golemiq ekran ta go varnah i sega shte go smenqm no se chudq s kakav... stariq mi beshe marka NEC i bqh super dovolen ne beshe i tolkova qrak ... ako moje da mi prepora4ate 21.5 ili nai mnogo 23 inchov monitor koito da e do 1000 leva da ne sveti tolkova qrko i da nqma shirochinno impulsna modulaciq shte sam vi mnogo blagodaren... by the way ne darja da e LED ... razo4erovah se ot LED podsvetkata zaradi tazi prekomerna qrkost

Анонимен

@ vik balkanski

Странно, ако не се лъжа, отзивите за BenQ BL2411PT в чуждите сайтове никак не са лоши. Да не си попаднал на дефектна бройка? На два процента яркост да ти вади очите - т'ва не е нормално.

Вече всички монитори са с LED подсветка. И мен не ме кефи, но това е положението. С катодна нов монитор едва ли ще намериш - евентуално нещо втора употреба, ама не си заслужава, според мен (при положение, че разполагаш със средства за читав нов модел).

За размера - 23-24 инча е нормално, може би не си свикнал, ако досега си бил с по-малък. Доста хора вече търсят 27 инчови монитори, че даже ползват и 32 инчови телевизори за монитори... 21-22 инча си е дребосък - не се лъжи да взимаш такъв мъник, освен ако не си с намерение да си залепиш носа за него. До 1000 лева можеш да си немериш доста добър модел. Въпросът обаче е - за какво ти трябва? От това зависи какви параметри да търсиш - матрица, съотношение на страните, екстри... Дай повече информация и така ще може да получиш по-адекватен съвет.

Марин