4 август 2011 г.

Asus PA246Q review

Asus PA246Q

   

   Ревю на LCD монитор Asus PA246Q

============================
   © Крум Маринов

    Добре дошли на страниците на monitoribg.com. В днешното ревю ще представя един от новите LCD монитори на Asus - модела PA246QПреди време разгледахме друг много популярен (и качествен) монитор - Asus VG236HEподдържащ 3D и предназначен за безкомпромисните геймъри. Asus PA246Q пък е предназначен за безкомпромисните графични дизайнери и е нещо много различно. Да видим, какво представлява поредното творение на инженерите-бегълци :) (за тези, които не знаят - Asus е основана от бивши сътрудници на ACER)...
   Както вече споменах, Asus PA246Q е LCD монитор за графичен дизайн. Ето ги основните технически характеристики:

Тип на матрицата: P-IPS
Размер на екрана: 24,1" (61.13 cm)
Резолюция: 1920x1200 (16:10)
Време за реакция: 6 ms (GTG)
Стъпка на пикселите: 0.270 mm
Яркост: 400 cd/m²
Контраст: 50 000:1 (динамичен)
Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178° 
Други: VGA, DVI, HDMI, DisplayPort, USB,
7in1 Card Reader, регулиране на височината

Цена: ~970.00 лв. (към момента на публикуване на статията)
~850.00 лв. (април 2012 г.) 

   Веднага прави впечатление разделителната способност на екрана. При PA246Q тя е 1920x1200, съответно, съотношението на страните при този монитор на Asus е 16:10. Какво означава това на практика? Означава, че в сравнение с повечето монитори на пазара, имате 120 допълнителни реда от по 1920 пиксела. И съответно - по-голяма работна площ за вашите проекти и - по-голяма дупка в бюджета, уви.
   Но, няма как - Asus PA246Q е с качествена IPS матрица, а качеството си има цена, нали така... В замяна получавате по-широки зрителни ъгли и значително по-добро (вярно) предаване на цветовете, а точно това е нужно за хората, които се занимават с графичен дизайн и обработка на цифрови снимки.
   Очакванията ми за PA246Q са доста големи. По своите технически характеристики моделът на Asus е почти идентичен с Dell U2410, чието ревю представихме преди време. Разликите са минимални. Това, на което си заслужава да обърнем внимание, е че PA246Q е с P-IPS матрица. Буквата P идва от английското "performance", което намеква за максимално добро представяне и производителност. В действителност P-IPS е подобрена разновидност на H-IPS, а това е доста обнадеждаващо. Можем да се надяваме, че Asus PA246Q ще има не по-лошо, а дори и по-добро цветопредаване от изключително успешния Dell U2410, отличаващ се с много точно възпроизвеждане на цветовете. Но, да не избързваме - ще караме поред.

   Да хвърлим един поглед на дизайна на PA246Q. В последно време производителите са обладани от манията да правят все по-тънки LCD монитори. Мен лично тия напъни не ме увличат - това, че мониторът е по-тънък с 1-2 сантиметра, няма да ми спести кой знае колко пространство на бюрото. Дизайнерите на Asus в случая очевидно имат същото мнение - PA246Q определено не е сред най-вталените модели на пазара. Дизайнът му създава усещане за здравина и стабилност, без при това да изглежда твърде груб и недодялан.
   За жалост, има няколко много добри модела, изключително качествени, които обаче не се радват на добри продажби - точно заради непривлекателния си външен вид. За тези неща не се спори - всеки си има право на мнение, но мисля, ще се съгласите - Asus PA246Q не е от най-грозните образци.
   Всъщност, дизайнът до голяма степен зависи от предназначението на монитора. Този модел на Asus е предназначен за професионалисти, сериозни хора, които търсят качество и не се вълнуват от разни евтини шаренийки. Корпусът е проектиран така, че да подсигури добро пасивно охлаждане за електрониката и дисплея, които ще работят часове наред без прекъсване. Стойката е масивна и осигурява добра стабилност, съчетана същевременно с висока ергономичност - можете да променяте височината (което е много важно), наклона, както и да завъртате екрана (включително до положение "портрет"). Абсолютно никакви забележки.

   Конекторите, с които разполага PA246Q, са повече от достатъчно. Представени са всички възможни варианти - DisplayPort, HDMI, DVI, VGA, USB, четец на карти... Е, ако много, ама много, искаме да се заядем с Asus - можем леко да ги плювнем - защо е USB 2.0, а не 3.0 и защо нямаме Compact Flash формат (виж, това вече е по-сериозно - туй чудо доста се използва от професионалните фотографи). Но, на фона на всичко останало... Впрочем, нужно ли е да коментирам - влезте в първия магазин за техника - сами ще видите, че повечето от продаваните в момента монитори нямат и половината от изброените входни интерфейси.


   Менюто на Asus PA246Q е много добре организирано - интуитивно, лесно за управление. Повечето потребители не се ровят много из менюто. Настройват картината веднъж и забравят. Повярвайте ми - през годините съм се сблъсквал с такива "гениални" решения, че и това "веднъж" може да ви дойде в повече. Да не говорим за хората, които се занимават с дизайн ежедневно - на тях със сигурност ще им потрябва малко по-често да променят настройките. За щастие, PA246Q няма да ви създаде никакви грижи. Наистина - всичко е подредено и лесно за използване.
   Можете да избирате между шест предефинирани режима - Standard, Adobe RGB, sRGB, Scenery, Theater, User. С най-пълна възможност за корекции е последният споменат - User. Виж, останалите режими направо разочароват - почти нищо не може да промените. Явно инженерите на Asus смятат, че фабричните настройки са направени перфектно. Дори да е така, тази липса на вяра в способностите на потребителите според мен е леко обидна :). Шегата на страна, дори при перфектни първоначални настройки, понякога се налага нещо леко да се промени, да не говорим, че това става неизбежно с течение на времето. Странното решение на Asus прави пет от режимите почти безполезни. Жалко, дотук PA246Q изглеждаше идеален. Да, наистина, всеки монитор е прецизно калибриран и е снабден със съответен сертификат и гаранции от Asus, но за мен това не е извинение. Сигурен съм, че няма да се хареса и на дизайнерите-перфекционисти.
   За утешение, ще спомена, че за улеснение на дизайнерите има вградена специална функция, наречена "Quick Fit". С едно натискане на бутона, на екрана на Asus PA246Q се извежда вградена координатна мрежа (25x25 инча, 1x1 см) или шаблон, съответно - А4 (разположен хоризонтално или вертикално), още няколко шаблона (като гледам - мисля, че са стандарти за снимки). Предполагам, че всичко това ще е от полза за професионалните дизайнери.

   Качество на картината. Както вече с огорчение отбелязах, PA246Q е с ограничени възможности за контрол на картината при 5 от режимите (а те са общо 6). Хайде сега да видим, тези самоуверени господа от Asus какво са направили...
   Запасът от яркост на екрана е добър - 400 cd/m² (официално заявена стойност). В действителност вие ще я намалите значително, но с течение на времето ще се наложи да я увеличавате по малко, за да компенсирате отслабването на подсветката. Подсветката е общо взето равномерна, поне на око не се забелязват сериозни отклонения. Цветовата гама е прецизна. Цветовете се възпроизвеждат изключително точно. Жалко. Исках да се заям за нещо, защото леко ме подразни тая самоувереност. Е, нямам късмет днес - PA246Q е наистина много добър модел на Asus. Постарали са се, не мога да го отрека.

   * Допълнение 2012 г.
   Без съмнение, голяма част от потребителите имат нужда от по-конкретни цифри.
   Asus PA246Q е способен да възпроизведе 1.07 милиарда цвята. Но не се заблуждавайте - матрицата не е 10-битова, както побързаха да напишат някои автори. Всъщност става дума (естествено - при тази цена) за 8-bit+AFRC.
   Цветовото пространство, което покрива този монитор, е 98% Adobe RGB, 100% sRGB, 102% NTSC.
   Стойностите на Delta E (прецизността на цветопредаване) варират в широки граници - в зависимост от конкретната бройка (в по-малка степен) и в по-голяма - в зависимост от използвания при тестовете хардуер и програми. За съжаление това ревю на PA246Q е от по-ранните. В този период бях на мнение (признавам - необосновано), че техническите подробности са излишни и ще бъдат в тежест за повечето "обикновени" потребители. Поради тази причина не мога да предоставя наши собствени данни за прецизността на цветопредаване на монитора, а да цитирам чужди - не смятам за приемливо. Но при положение, че Asus използват P-IPS матрица (която е от по-висок клас, в сравнение с модерните "олекотени" версии на IPS), както и добрата стара катодна подсветка - мисля, че едва ли някой ще има сериозни претенции в това отношение. Чисто визуално, и най-вече въз основа на сведения, получени от колеги, използвали при тестовете колориметри - мониторът е OK.
   Впрочем, чувствайте се свободни да потърсите в Интернет информацията, която в случая аз не мога да ви осигуря.

   Филми и игри с Asus PA246Q. Да припомним - това е LCD монитор за графичен дизайн, за работа, не за забавление. Означава ли това, че не можем да използваме PA246Q за гледане на филми? Шегувате ли се? 24 инчов монитор с перфектни цветове и максимално широки ъгли на видимост - а дали става за гледане на филми? Що за въпрос... По същия начин, страхотно ще изглеждат и игрите. Въпреки че времето за реакция изглежда височко - 6 милисекунди, особени грижи няма да имате. И да - мога да се обзаложа - от 10 модела с обявено време за реакция на матрицата от 2 ms, няма да намерите и два, които наистина го поддържат.

   Енергопотреблението на Asus PA246Q може да ви се стори високо - около 90 W при първото включване. Но - това е цената, ако искате качествена картина с прецизни цветове и максимално широк ъгъл на видимост. Но спокойно - така или иначе ще намалите значително яркостта и разходът ще падне поне с 50% - до 40-45 W. Да, Dell U2410 при сходни характеристики е малко по-икономичен, но мисля, че и тези стойности са приемливи.

   Не е нужно да го отбелязвам, но все пак - не продавам монитори и не допускам публикуването на поръчкови ревюта на страниците на моя сайт. Така че бъдете сигурни - пиша искрено и отбелязвам коректно предимствата и недостатъците на всеки монитор. Да видим, какви предимства и недостатъци има Asus PA246Q.
   Предимства: качествена IPS матрица с перфектно цветопредаване и широки зрителни ъгли, разделителна способност 1920x1200 (16:10), пълен комплект конектори (плюс съответните кабели), прецизни фабрични настройки, ергономичност.
   Недостатъци: липсата на възможност за корекции в 5 от общо 6 режима, четецът на карти няма Compact Flash (на мен лично не ми трябва, но пък за доста хора е много нужен), цена. Впрочем, това са глупости - за това качество цената никак не е висока. Наскоро представихме
NEC PA241W - много добър монитор, без съмнение. Хвърлете едно око на ревюто - мониторът ще ви хареса. Не мога да кажа, че ще ви хареса цената обаче...

   Накратко, изглежда че PA246Q ще бъде записан сред успешните модели на Asus. Реално цената (около 970 лв. в момента) дори е ниска за LCD монитор с такова качество. Честно казано, аз съм приятно изненадан - напоследък и най-известните марки ни заливат с меко казано... а, какво пък - не меко, а направо казано - основно с боклуци. Жалко, че повечето потребители се хвърлят на тия евтинийки, а не разбират, че получават нещо, което не струва и една трета от парите, които са дали...
   Както и да е. Ще изчакаме известно време, да видим повече отзиви от потребители - възможно е да сме пропуснали някой по-сериозен недостатък при нашия тест. Но мисля, че най-вероятно ще включим Asus PA246Q в нашия списък с най-добрите монитори за графичен дизайн.

   В случай, че това ревю на Asus PA246Q ви е било от полза - моля, използвайте бутоните за споделяне под статията. Благодаря!
   Крум Маринов

   Можете да видите списък с всички публикации до този момент в СЪДЪРЖАНИЕТО.

15 коментара:

Анонимен

Здрасти, Крум.
Прочетох някои от коментарите в амазон на потребители закупили продукта. Някой от тях са недоволни поради това, че:
1)макар и да намалявали подсветката, на най-ниските й стойности тя пак била твърде силна и не ставал за обработка на фотоизображения
2)панела бил с розов/червен отенък, който не можел да се оправи след калибрация, което го прави неподходящ за фотообработка
Иначе мониторът изглежда невероятен за цената си.

И последно извън темата:
Кои характеристики спомагат намаляването на напрежението в очите, слабота светене или

monitoribg

Все още не сме добавили Asus PA246Q в списъка с препоръчвани модели за графичен дизайн. Причината е точно тази - очакваме повече коментари от потребители.
При модела, който ние тествахме, такива проблеми нямаше.
Странно, при положение, че всяка бройка се калибрира индивидуално преди да се пусне в продажба...

За умората на очите:
Мониторът излъчва светлина, хартията я отразява. Дори и най-добрите монитори натоварват зрението повече, в сравнение с четенето на книга или вестник.
Важна е и културата на работа пред монитора - спазване на разстояние, поза, достатъчно чести почивки (всички го знаем, но не го правим) :)

За продължителна работа с текст по-подходящи от Asus PA246Q са мониторите с PVA/MVA матрица - те са с по-дълбок черен цвят и по-висок контраст, с по-добра детайлност при тъмните (черни) тонове. При тях буквите се виждат по-ясно...

Крум

Анонимен

Много добър монитор! Направо ми отвори очите за цветове и градации. Не забелязвам никакъв розов отенък, каквито коментари има. Подсветката изглежда много по-хомогенна и без никакви просветления по краищата от други които съм гледал - по-специално някои 6-битови LED. User mode има повече от достатъчно настройки за да може човек да си го направи както му харесва. sRGB и Adobe RGB mode би трябвало да са калибрирани и няма възможност за допълнителни корекции освен яркост. Не ми е ясно дали при допълнително калибриране може да се променят тези профили. Standart mode също изглежда добре и има възможност за допълнителни настройки. Вярно е че е по-светъл, например от Dell U2412, но като го намаля на 15-20% яркост ми е екстра. Изобщо, доволен съм с този монитор за първи път от доста време. Ако избирате, гледайте за проблемни пиксели. Аз първия които гледах го отказах щото имаше 2 черни.

Поздрави,
Георги

Анонимен

Здравейте,Крум :)

Излезе новият модел 24" LED ASUS PA248QJ , който е около 1080лв, но е включен калибратор в цената и има много обещаващи спецификации. Прочел съм почти всички ревюта в сайта, както и няколкостотин други и за фотообработка(печат) той ми се струва много удачен. Какви алтернативи (16:10) бихте препоръчали? Мога да отделя и 500 и 1500лв, стига модела да си струва. Да изчакам ли за тои модел да се появят отзиви? Благодаря Ви!

Николай

monitoribg

Здравей, Николай!

Извинявай за закъснението, с което се появи твоят коментар - тези дни съм доста натоварен служебно и не успявам да отделя достатъчно време за блога. Всъщност, преди малко се прибрах, а имам работа и за "домашно"...

Не обичам да коментирам за модели, които не съм видял лично, но ще се постарая утре (вече - днес :) ) през деня да прочета поне какви са му характеристиките "на хартия". Тогава ще мога да направя някакъв коментар, който да не бъде голословен...

Крум

monitoribg

Здравей отново, Николай!

Най-после успях да погледна характеристиките на ASUS PA248QJ. Действително, мониторът изглежда много апетитно. Предполагам, че е с "чиста" 8-битова матрица. Все пак, не бива да се бърза - наистина е добре да се изчака за мнения на хора, които са поработили по-дълго с него и имат надеждна информация за неговото представяне в реални условия.

Колкото до алтернативни варианти... какво да ти кажа - много е важно какви са твоите изисквания и предпочитания, както и за какви цели смяташ да използваш монитора. Аз лично съм виждал не един и два пъти в рекламни агенции (!), занимаващи се с печат, да използват жизнерадостно отвратителни TN-монитори.

Та, в тази връзка, макар че е монитор от масовия клас, добре се представя Dell U2412M. Ако ти е нужно нещо по-сериозно - изчакай Dell U2413 (истинският наследник на U2410).

Отново с по-скромни възможности, но качествен монитор е и HP ZR2440w.

Можеш да погледнеш също така NEC P241W или (класа нагоре) NEC PA241W.

Това са моделите, които ми идват в момента наум. Сигурно ще се сетя и за други, но в момента съм затрупан с работа до шията и мозъкът взе да ми "изпушва" :)

Пиши, когато си харесаш нещо - ще ни бъде интересно да споделиш впечатления.

Крум

Анонимен

Благодаря ти много! Мониторът ще го ползвам за ФОТООБРАБОТКА на изображения, както и печат на такива. Проучвам доста подробно и упорито всички възможности. Като бюджет до 1500лв. Харесал съм си и колоример за около 400лв. Отворен съм към всякакви предложения, стига конкретния модел да е качествен.

Препочъчаните от теб NEC P241W и NEC PA241W много ми харесаха единствено откъм цена са над планираното. Насочи ми се вниманието към NEC P221W хардуерно калибриране, 96% AdobeRGB, S-PVA матрица (страхотна дълбочина на черното!), съотношение 16:10. Има малко странна резолюция 1680:1050 и е 22'', какво ти е мнението в контекста на фообработката? Проучих за: + новия ASUS PA248QJ - продават го с на-лошия колоример на Spyder, едва покрива sRGB, W-LED подсветка (CCFL подсветка за фотообработка нали е по-добра? ) + ASUS PA248Q - има сериозен пропуск, открих го в ревюто на prad.de на немски: (http://www.prad.de/new/monitore/test/2012/test-asus-pa248q-teil11.html#Fazit) + модела от ревюто

Николай за Asus PA246Q review

monitoribg

Привет!

За пореден път се омазаха нещата с коментарите (вече за трети път се случва) - твоят коментар беше публикуван, после зачезна. Успях да възстановя част от него. Но поне го прочетох целия.

22-инчовият е по-малкото братче от серията монитори на NEC. Относно разделителната способност - важно е да видиш монитора на живо, като отвориш например някоя снимка направена от теб, за която знаеш как трябва да изглежда. Така ще можеш да прецениш, доколко те устройва. Както знаеш, PVA матриците отстъпват пред IPS по отношение на точността на цветопредаване, но пък осигуряват по-добър контраст и по-добри нива на черното (когато си срещу центъра на екрана обаче). Моето мнение е, че при качествените PVA панели разликата в прецизността на цветопредаване в сравнение с IPS не е толкова критична. Така че - да, този NEC е възможен вариант.

Относно катодната подсветка също си прав - по-рано мониторите като цяло бяха по-качествени и "морално остарялата" им подсветка превъзхожда евтината LED, която пъхат в модерните модели. В тази връзка - не се притеснявай, че някой монитор е модел от 2008/2009 година (визирам това HP, за което писа) - за тези години особени подобрения при мониторите няма. Само дето се появи скапаната LED и LG взеха да произвеждат "олекотени" (поевтинени) IPS панели и да им лепят различни букви от азбуката за по-внушително. Въпросът е мониторът да е запазен, в добро състояние и да няма много работни часове. Все пак, чисто субективно, нямам афинитет към техниката втора употреба.

От новите модели може би интерес би представлявал за теб Dell U2413, за който споменах в предния коментар, или новият 27-инчов U2713H (за него можеш да погледнеш коментарите към ревюто на Asus PB278Q ( http://www.monitoribg.com/2012/11/asus-pb278q-review.html ).

А, щях да забравя - ти писа и за AOC (или ЛОС, както още го наричат :) ). Честно казано, досега не съм попадал на модел, който да ме грабне. Повечето са си бюджетни модели, ориентирани към масовия потребител - средна работа, без особени претенции за високо качество...

Това е засега от мен. Когато вземеш новия монитор (независимо от това, кой модел ще предпочетеш), надявам се ще споделиш преките си впечатления. Поздрави!

Крум

Анонимен

Здравейте, Крум :) Търсих няколко седмици ASUS PA246Q, но навсякъде е изчерпан в Бългрария. Няма и надежда и от доставчиците. При това положение се насочих към по-бюджетен монитор, а след 1-2 години възнамерявам да си взема от класа на препоръчания от теб NEC P241W.

За мен е важно за фотобработката на изображения в sRGB да дава ориентировъчно точни цветове. HP ZR2440 е както си писал, на малко висока цена за екстрите си. Останаха две възможности Dell U2412m или по-малкият брат на ASUS PA246Q - PA238Q. На последният Prad.de дава най-виоката си оценка- very good. Новият ASUS 248Q е определен от prad.de като "задоволителен" и има несъответстваща в България цена(330$ в USA, а тук 900лв.) .

ASUS PA238Q има чиста 8 битова матрица, плюс е за мен,че има HDMI (искам да го ползвам и за TV понякога), но съотношението на страните му е 16:9 и не е 24'' като Dell U2412m. Към кой от двата модела би ме насочил PA238Q или U2412m? Много ти благодаря!

Поздрави, Николай

monitoribg

Здравей, Николай

Вероятно не този отговор очакваш, но - наистина не искам да оказвам директно влияние върху избора на читателите. Още повече, че не съм виждал Asus PA238Q и не съм го тествал лично. Но, ще споделя моето мнение...

Мониторът на Asus изглежда едно стъпало над U2412M (кристално ясно е, че този модел на Dell е предназначен за масовия потребител без особени претенции). PA238Q (ако не се лъжа) е фабрично калибриран и би трябвало да е съпроводен със съответния отчет. Качественият контрол е по-стриктен, според отзивите изображението е по-хомогенно, има възможност за прецизна настройка на overdrive-а, както и други екстри - QuickFit, Picture-in-Picture, Picture-by-Picture, HDMI.

От своя страна, U2412M има по-голям екран, при това 16:10. Въпреки занижения качествен контрол (което е обяснимо - затова моделът е на такава цена), при малко повече търпение и настойчивост, може да се вземе напълно прилична бройка (ако трябва - човек може и 2-3-4 бройки да откаже, докато не получи това, което иска). Забележимо по-евтин е - факт.

Като покритие на sRGB пространството, според независими тестове, мониторите са идентични (нищо, че Asus твърдят за 100% покритие).

Накратко - постарай се да видиш и двата монитора, вслушай се в себе си и избери този, който ти допада повече. Мояето предложение (без да го приемаш като нещо от сорта на "Последна, Най-висша и Непогрешима Инстанция") е:

Ако очакваш да ползваш монитора по-дълго време - може би по-скоро Asus.
Ако ти трябва нещо спешно, за да имаш под ръка монитор с приемливо качество, но с идеята в обозримото/близко бъдеще да бъде заменен със сериозна машина - спести си 120-140 лв. и вземи Dell.

Но пак ще повторя - преди да вземеш окончателно решение - виж и двата модела, към които си се насочил, ако нещо не ти хареса - търси друга бройка, не се притеснявай.

Успех в избора!

Крум

Анонимен

Много ми е странно защо се внасят първо 27" модели, които почти не се купуват? Примери: ASUS MX279 и Dell U2713H. Дали скоро ще дочакаме малките им братя не знам. Но от потребители и ревюта Dell-a разочарова за цената си, неравномерна подсветка, писукащо в някои случаи захранване, кофти черно... Май ще скачам на Eizo, въпреки че и там има трески за дялане, като липсата на HDMI и на корекция на отношението на страните, бъгове във фърмуера и т.н.

Анонимен

Благодаря ти много, Крум! Много добре ме насочи при избора, изчетох още ревюта в сайта, които първоначално бях пропуснал. Почти бях загубил надежда да намеря мн.добър модел с катодна подсветка наличен - нов. На пазара почти има само с LED. Успях да открия Fujitsu P27T-6 на отлична цена и чаках почти месец да го доставят. Покрива реално 100% от sRGB има други ценни за мен предимства. Днес пристигна и ме зарадва много, утре се заемам с калибрирането! Ще споделя и преки впечатления, както си ми писал в коментара ти от 17-ти декември - в темата за Fujitsu P27T-6 :)

Благодаря ти още веднъж! Хубава вечер :)

Николай

Анонимен

Благодаря на автора за интересните и полезни ревюта. За съжаление нямам възможност да видя мониторите които съм си харесал и ми е трудно да преценя кой ще е подходящият за мен. Харесах си този ASUS PA246Q, но вече не се предлага в България. Моля ако вече имате някакви впечатления от ASUS PA248Q да ги споделите тъй като това е актуалният модел. Освен за фотообработка /непрофесионална/, мониторът ще го ползвам и за продължително писане/четене, освен това съм чувствителен към трептенията. В този смисъл дали серията на Асус е по- подходяща за мен от Делл U2412 например, при който ефекта на ШИМ се усещал при контраст под 30%?
Благодаря предварително
Апостол

monitoribg

Здравей, Апостол

PA248Q е крачка за Asus. Напред или назад обаче?
LED подсветка - чудо голямо. Матрицата е по-"хилава". Вместо псевдо 10-битова (8-bit+FRC) при новия модел имаме псевдо 8-битова (6-bit+FRC). Как ще я наречем - няма значение. e-IPS, AH-IPS - все тая. По-хубава няма да стане.
Агресивно матово покритие с "кристален" ефект, ШИМ - всичко това е налице. Реално погледнато моделът вече не е актуален - просто поевтинена версия на предшественика. С малко повече екстри, малко по-добро качество, но на практика - достатъчно близо до Dell U2412M. На този етап не бих го препоръчал.

Добро впечатление ми направи новият Dell U2413:

http://www.monitoribg.com/2013/02/dell-u2413-review.html

GB LED подсветка с хибридно управление, полуматово покритие на екрана, разширен цветови обхват. Може би това не е лош вариант и за вас?

Asus напоследък ги изпуснах от полезрението си. Пуснаха на пазара 1-2 геймърски модела, които предизвикаха повишен интерес. В момента съм в движение и нямам възможност за по-сериозна проверка, но утре ще се постарая да видя, дали имат някое интересно предложение. Ако открия нещо - ще пиша.

Поздрави
Крум

Анонимен

Благодаря за подробния и полезен за мен отговор. Продължавайте все така с веселите и интересни ревюта!
Апостол